ÚTIKRITIKA.HU / Cuernavaca

Cuernavaca

Cuernavaca, Mexico

Cuernavaca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás |Xochicalco régészeti övezet| Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a szerkesztése még folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Cuernavaca dióhéjban

 • Cuernavaca Mexikóvárostól 84 kilométerre délre fekvő város, Morelos szövetségi állam központja. Több mint félmillióan lakják. 1500 méter magasan fekszik a város. Kellemes klímája miatt az Örök tavasz városának is nevezik. Egész évben 20-22 fok körül van a nappali átlaghőmérséklet. Sok fővárosinak van Cuernavacaban hétvégi háza.
 • Ne időzítsük a Mexikóváros és Cuernavaca közötti országúti közlekedést péntek és vasárnap délutáni órákra, mert ilyenkor szörnyű közlekedési dugók alakulnak ki a tengerpartra igyekvő vagy onnan haza felé vezető fővárosiak miatt. Csúcsidőn kívül akár egy óra alatt is meg lehet tenni autóval a Mexikóváros Cuernavaca távolságot.
 • Cuernavaca jó közbiztonságú város, főleg így van ez, ha a turista a főtér körüli városmagban időzik. Ajánlatos ezért központi elhelyezkedésű szálláshelyet találni, foglalni. Résen kell lenni azért, főleg az egyedül utazó nőknek.
 • Kiejtése: Kvernáváká

Fő látnivaló és nevezetességek:

 • Xochicalco régészeti övezet
 • Palacio de Cortes, a katedrális (Catedral de la Asuncion), Robert Brady múzeum
 • Chapultepec ökológiai park, Plaza de la Constitucion, Salto de San Anton vízesés
 • A Zócalo, a főtér és a Jardin Borda (park)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vízi parkok (természetesek és mesterségesek): El Rollo, Las Estacas és a Las Huertas
 2. A jópofa danzon: péntek este (kedden és vasárnap is) a főtéren a táncoló profi és amatőr párok
 3. A taco evés "főutcája", a Nueva Inglaterra, ott is kiváltképpen a Granodel Oro nevű taqueria
 4. Annyira mozgalmas az éjszakai élet, hogy hétvégéken még a fővárosból is özönlenek ide a fiatalok
 5. A menő nyaralóépületek, haciendák
 6. Minden kora délelőtt a főtéri gyümölcsleves standnál valami új keveréket kipróbálni
 7. Cuernavaca lakói nagyon szívélyesek
 8. A Robert Brady múzeum
 9. A kitérő Taxco-ba, a macskaköves utákkal teli ezüstvároskába

Nem tetszett

 1. A tacot kínáló taqueriak egy része higiéniai szempontból taszítóak
 2. A külvárosokban sötétedés után gyalog nem éreztük magunkat biztonságban, taxival gyorsan visszahúzódtunk a központba
 3. A szubtrópusi klímát szeretik a rovarok is, a hotelszobánkban is volt néhány csótány
 4. Egyszer ültünk csak be egy illegális taxiba, és örültünk, hogy csak átvert minket és nem történt rablás
 5. Túl nagy a közlekedés, a lárma - nyugisabb városra számítottunk

Vélemények

"Cuernavaca aranyos város. Főleg este hangulatos, amikor a szerelmespárok, családok sétálgatnak a főtér környékén. Nagyon hangulatosak a kávézók. Szuper élmény volt a Xochicalco. Meglepett, hogy a város mennyire tele van fiatal amerikai turistákkal. Sokszor megszólítottak minket az utcán mindenféle helyi alakok, ilyen-olyan ajánlatokkal, segítségnyújtással. Fővárosi barátunk tanácsát betartva, mindig leráztuk ezeket a gyanús figurákat. Csak azokban bíztunk meg, akit mi szólítottunk meg." (B. J., 2013)

Megközelítés

Jön!

Szállás

A legjobb árakat ezen a linken találja.

Xochicalco régészeti övezet

(mexikói spanyol kiejtés: szocsikálko)

Egyéb látnivalók

Katedrális

Robert Brady múzeum

Olvasmányos linkek

"Cuernavaca kisvárosnak számít Mexikóban. Éghajlata és Mexikóvároshoz való közelsége miatt igencsak népszerű, számos mexikói hírességnek és az arisztokrácia képviselőinek van itt háza, akik hétvégén ide utaznak kikapcsolódni. Emellett sok fiatal jár ide egyetemre és rengeteg külföldi jön nyelvet tanulni. Ennek köszönhetően a város igazán színpompás, tiszta és tele van gyönyörű kertekkel, parkokkal. Egyszóval sugárzik róla a gazdagság (persze a mexikói értelemben). Az alább látható parkban még szabadon használható úszómedence is volt, amely nagy ritkaságnak számít. A Zócalo (főtér) egyik érdekessége, hogy a mexikói szokásokkal ellentétben a Katedrális nem itt található, hanem néhány háztömbbel odébb, amit a helyiek sem tudnak megmagyarázni. A másik érdekessége, hogy a Zócalo nem egy, hanem két teret jelent Cuernavácában. Ezek egymás szomszédságában állnak, de csak az egyik sarkuk ér össze.

A Katedrális (Catedral de la Asunción) az 1500-as években épült Cortés rendelésére, amelyet erős védőfal vesz körül és az épület stílusából fakadóan inkább erődnek tűnik az építmény. Ennek fő oka az volt, hogy az indiánok féljenek a katolikus vallás erejétől. A katedrálisnak ma színpompás kertje van és számos kis kápolna díszeleg benne, amelyek már a kifinomultabb mexikói barokk stílusban épültek. A városban számos iparmágnás család már elhagyott házai szabadon látogathatóak, amelyben meg lehet csodálni a pompás kerteket, illetve a rendszerint múzeummá átalakított épületrészeket. Az egyik ilyen kert a szépen gondozott Jardin Borda, amely az egykori ezüstmágnás José de la Borda tulajdona volt. A kert tervezését egy Versailles-ban tett látogatás ihlette, ezért számos szökőkút és egy belső csónakázó tó is található benne. Állítólag Habsburg Miksa és neje számos alkalommal pihent a kert valamelyik hűsítő árnyékában.

A város egyik látványossága a belváros határán húzódó vízmosás, amely egy helyenként 50 m mély szakadékot jelent. Egy hegyi forrás táplálja a vizét, különleges trópusi növényvilággal rendelkezik és egy 36 méteres vízesés is található benne. Meredek lépcsőkön közelíthető meg a szakadék, de gyakorlatilag teljes hosszában bejárható (több km), így népszerű és hűsítő sétahely a városiak számára. A cantina fogalom Mexikóban. Olyan kocsmát jelent, amelyben csak italt lehet rendelni, azonban az ital mellé mindig jár valami étel is. Minél többet és minél drágábbat iszik az ember, annál több és jobb ételt szolgálnak fel mellé (ingyen). Amúgy a cantinák számítanak a legolcsóbb kocsmáknak és garantáltan nem jön ki józanul (és éhesen) az ember. A cantináknak nincsen ablaka, általában cégér se nagyon díszíti őket, a nőknek pedig sokáig tilos volt bemenni. Ma már találni nyitottabb és trendibb cantinákat is, de továbbra is őrzik hangulatukat és a nőknek nem tanácsos (egyedül) betérni. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon