ÚTIKRITIKA.HU / Cuernavaca


hirdetes

útikritikák


Cuernavaca

Cuernavaca, Mexico

Cuernavaca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás |Óváros| Katedrális|Robert Brady múzeum|Városközpont|Templomok| Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Robert Brady (múzeum részévé vált) vécéje - Kriszta fotója

Cuernavaca dióhéjban

Lakosság (2022): 338,000, de 1,1 millió a vonzáskörzetével együtt.

 • Cuernavaca Mexikóvárostól 84 kilométerre délre fekvő város, Morelos szövetségi állam központja. 1500 méter magasan fekszik a város. Kellemes klímája miatt az Örök tavasz városának is nevezik. Egész évben 20-26 fok között van a nappali átlaghőmérséklet. Sok fővárosinak van Cuernavacaban hétvégi háza.
 • Ne időzítsük a Mexikóváros és Cuernavaca közötti országúti közlekedést péntek és vasárnap délutáni órákra, mert ilyenkor szörnyű közlekedési dugók alakulnak ki a tengerpartra igyekvő vagy onnan haza felé vezető fővárosiak miatt. Csúcsidőn kívül akár 80 perc alatt is meg lehet tenni autóval a Mexikóváros Cuernavaca távolságot.
 • Cuernavaca jó közbiztonságú város, főleg így van ez, ha a turista a főtér körüli városmagban időzik. Résen kell lenni azért, főleg az egyedül utazó nőknek.
 • Kiejtése: Kvernáváká avagy kurneváká

AirBnb lakásunk erkélyéről - Kriszta fotója

Fő látnivaló és nevezetességek:

 • Xochicalco régészeti övezet
 • Palacio de Cortes, a katedrális (Catedral de la Asuncion), Robert Brady múzeum
 • Chapultepec ökológiai park, Plaza de la Constitucion, Salto de San Anton vízesés
 • A Zócalo, a főtér és a Jardin Borda (park)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vízi parkok (természetesek és mesterségesek): El Rollo, Las Estacas és a Las Huertas
 2. A jópofa danzon: péntek este (kedden és vasárnap is) a főtéren a táncoló profi és amatőr párok
 3. A taco evés "főutcája", a Nueva Inglaterra, ott is kiváltképpen a Granodel Oro nevű taqueria
 4. Annyira mozgalmas az éjszakai élet, hogy hétvégéken még a fővárosból is özönlenek ide a belföldi turisták.
 5. A menő nyaralóépületek, haciendák . Amiket azonban a magas falak rejtenek mindenhol.
 6. Minden kora délelőtt a főtéri gyümölcsleves standnál valami új keveréket kipróbálni
 7. A Robert Brady múzeum, leánykori nevén a Casa de la Torre -  A Cuernavaca-i nevezetességek közül a kedvencünk volt.
 8. A kitérő Taxco-ba, a macskaköves utákkal teli ezüstvároskába
 9. Nevetségesen olcsó az UBER  (főleg a hazai taxizás áraihoz képest) - pl. 10 perces út kb. 55 peso (850 HUF) - Ennyiért egy pesti taxis még egy rosszalló pillantást se lenne hajlandó vetni ránk. 
 10. A dimbes-dombos látkép
 11. Külföldi turisták alig vannak, és ennek az a pozitív hatása, hogy a szolgáltatók (még a taxisokat is beleértve) nem tanulták ki a simlisség hagyományos eszköztárát.
 12. A legjobbat a Chilys-ben ettük - igaz egyfajta TexMex választékból. 
 13. Akartunk látni menőbb negyedet is, és sikerült: Vista Hermosa
 14. Egy pillanatra sem éreztük magunkat veszélyben. Lehet, hogy a rossz arcú, veszélyes fickók, bandatagok már mind börtönben ülnek, vagy nem a megfelelő utcákon jártunk, hogy szembe jöjjenek?

Nem tetszett

 1. A tacot kínáló taqueriak egy része higiéniai szempontból taszítóak
 2. A külvárosokban sötétedés után gyalog nem éreztük magunkat biztonságban, taxival gyorsan visszahúzódtunk a központba
 3. A szubtrópusi klímát szeretik a rovarok is, a hotelszobánkban is volt néhány csótány
 4. Egyszer ültünk csak be egy illegális taxiba, és örültünk, hogy csak átvert minket és nem történt rablás
 5. Túl nagy a közlekedés, a lárma - nyugisabb városra számítottunk
 6. Pont ottlétünk idején le volt zárva a főtér s ezt zokon vettük.
 7. Mindig nézz a lábad elé a járdán. Sok a hiányzó kockakő, sok bizony a szemét is.
 8. Sok a szottyos, lerobbant rész
 9. Azt írják sok helyen, hogy ez egy egyetemi város. Nos, mi nem láttunk sok diákot, igaz hétvégén vltunk ott.
 10. Ha gyalogolunk, akkor kalkulálni kell nem csak a lejtőkkel, hanem az emelkedőkkel is.
 11. Sok más mexikói városban több a szép tér, mint itt.
 12. Az ,,Örök tavasz városának" becézik, nos, mi februárban kikaptuk a közel 30 fokos meleget.
 13. A turisták lenyűgözésére nem fordítanak sok pénzt, a nevezetességek többsége ilyen-olyan mértékben elhanyagolt, kopottas.

Vélemények

"Cuernavaca egy kétnapos város. Két nap alatt kényelmesen meg lehet minden fontosat nézni, közben jókat enni-inni, fürödni egy medencében. A Katedrális környéke az abszolut nyerő, ha valaki XIX. századi városképet, szűk utcákat, cuki boltocskákat keres. Jó kis teraszokon lehet üldögélni, estefelé nagyon ajánlottak a tetőteraszok, a látvány kimondottan és gátlástalanul romantikus. Az éttermek turistásak, de nagyon kellemesek. Annak, aki a mai igényeknek megfelelő középosztály életterét keresi, át kell kelnie a hídon és meg is találja. Csak éppen a bevásárlóközpontokon kívül más közösségi teret nem nagyon tud az a zóna felmutatni. A módosabbak élete a magas falak mögött zajlik. Viszont a jobb, nem turistás éttermek is errefelé vannak. " (Kriszta, 2022. február)


,, Cuernavaca tetszett, azonban ha valaki csupán (a piarmisokon kívüll) egy közeli kitérőt akar tenni a fővárosból, akkor határozottan Pueblát ajánlom. Puebla lényegesen nagyobb élmény, mint Cuernavaca. A turizmusban sokkal felkapott is. Nem véletlenül.

Cuernavacában könnyebb tanulmányozni a kozmetikázatlanabb mexikói valóságot. Igaz ennek az is az ára, hogy este a városközpont nem óvárosi magja mellett közvetlen közel a turista proli világba cseppen. Ez persze nem baj, hisz az ország lakosságának nagy hányada alsó középosztálybeli, csak hát 30-40 perc után ez a miliő kissé elkedvetleníti az inkább a szépre vágyó utazót. 

A szép óvárosi mag viszont kis körzet, egy-két óra alatt feldolgozható a katedrálissal együtt is. (Jani, 2022. február) 


"Cuernavaca aranyos város. Főleg este hangulatos, amikor a szerelmespárok, családok sétálgatnak a főtér környékén. Nagyon hangulatosak a kávézók. Szuper élmény volt a Xochicalco. Meglepett, hogy a város mennyire tele van fiatal amerikai turistákkal. Sokszor megszólítottak minket az utcán mindenféle helyi alakok, ilyen-olyan ajánlatokkal, segítségnyújtással. Fővárosi barátunk tanácsát betartva, mindig leráztuk ezeket a gyanús figurákat. Csak azokban bíztunk meg, akiket mi szólítottunk meg." (B. J., 2015)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Egy porfészek, kicsi központ, egy szellemes múzeummal. Átutazóban Acapulco felé egy éjszakára megteszi. (poci)"

Robert Brady kádja - Kriszta fotója

Megközelítés

Mexikóvárosból busszal kb 2 óra alatt lehet Cuernavacába eljutni. fejenként 335.- pesoért jó, légkondis busszal. Morelos az ajánlott cég neve, a repülőtérről jár fél óránként. Uberrel 1000-1400.- között van ugyanez, 3 együtt utazónak már megéri. Bérelt autóval csak annak érdemes számolnia, aki tovább megy.

Szállás

A legjobb árakat ezen a linken találja. A hét végét sok mexikóvárosi tölti Cuernavacában, akkor magasabbak is árak.

Helyi közlekedés

Elsőre kaotikus. Lehet buszozni, a buszon magán van feltüntetve, hová is megy. A dimbek-dobok egy nagyon mély vízmosással együtt feldarabolják a várost. A Centrotól keletre , a vízmosás után kifejezetten lepukkant részeket találunk. Kicsit északabbra indulva egyre javul a lakosok gazdasági teljesítménye, majd, tovább észak felé elérjük a masszívan jól menők negyedeit. Könnyű felismerni a felső kategóriás boltokról és a hatalmas falak mögé bújt palotákról. Persze itt van az amerikai iskola is.

Helyi tömegközlekedés - átlagos viteldíj: 11 MXN (kb. 170 HUF) - Kriszta fotói

Kedvelt még az iránytaxi, de ott is mindig érdeklődni kell a pontos útvonalról. Mindkettő eléggé zsúfolt és kicsit kaotikus. Sok helyre el lehet érni gyalog, de számolni kell a dimbes - dombos útviszonyokkal. A legegyszerűbb a taxi vagy az uber. Nem drága a taxi, taxiórát még mutatóba sem lehet látni, így mindig előre meg kell alkudni a viteldíjról. Az uber szépen megmondja, mi mennyi. De sokszor várni kell rá.

Utcakép - Kriszta fotója

Étkezés

Kevés a turistákra szakosodott étterem, ami talán nem olyan nagy baj. Aki ilyenbe szeretne menni, a Katedrális környékén bőven talál. A helyieket kiszolgáló egységeknél nagyon éles a különbség az amerikai típusú mexikói és a mexikói típusú helyi között. Nyilván a higéniai elvárásainkat az árak csökkenésével arányosan kell csökkenteni. De választékban is nagy a különbség.

"Reggelire gyümölcsöt kértem joghurttal és granolával. Hozták is hamar, lapostányéron. Szépen felszeletelt papaya, ráöntve a joghurt, rajta a granola. Nagyon jól nézett ki. Az elfogyasztásához kést és villát kaptam. Megpróbáltam. Nem sikerült elsőre megugrani ezt a feladatot, kénytelen voltam kanalat kérni. Kriszta"

" A Katedrálishoz közel reggeliztünk. Quesadillast. Ami egy sajtos lepény. Az egységben volt sok fajta, olcsó is volt, kértünk többfélét. Egy dolog hiányzott mindegyikből: a sajt. Tejföl volt helyette bőven, finom is volt, de maradt egy pici hiányérzet bennem. K."

" Lehet, hogy nem volt szerencsém, de a sima reggeliző helyeken a péksüti-kávé kombót sehol sem tudták átlagosra hozni. Legjobb a Starbuksban volt, de oda első sorban a teraszról nyíl kilátás miatt ültünk be. Évi"

Vásárlás

Minden van, mint miden mexikói nagyvárosban. Felső kategóriás plázától a lepukkant piacig minden, de tényleg minden kapható.

El Mercado Adolfo López Mateos (a legnagyobb helyi piac)

Nagy, kaotikus, annak, aki az ilyesmit szereti, nagy élmény. De nem a kis guszta, designos, művészi módon. Ez egy nagy, zsúfolt kereskedelmi központ, millió árussal és vevővel, naturális szagokkal. A fényképen szebb, mint a valóságban.

Kriszta fotói

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Óvárosi boltok egy csinos (szögesdróttal óvott) patioban - Kriszta fotója

Papaja - 190 HUF/kiló - Kriszta fotója

Szórakozás

Hétvégente sok fiatal jön Mexikóvárosból Cuernavacába, és körükben népszerűek a helyi éjszakai klubok. A legmenőbb kluboknál a biztonsági emberek gyakran megtagadják a belépést a hölgy nélkül jövő pasiktól. A külföldiekkel viszont e tekintetben kívételt tesznek. 

Közbiztonság

Napközben mindenhol biztonságos, éjszaka viszont a városközpont lepukkantabb utcái picit veszélyesek. A viszonylag jó közbiztonságot mexikói viszonylatban jól jelzi, hogy - sok más mexikói nagyvárossal ellentétben - ritkábban látni rohamrendőrséget, állig felfegyverzett rendőröket.

A helyi bandák nem foglalkoznak a turisták megtámadásával. Az illegális kereskedéseikre összpontosítanak és csak azokat veszélyeztetik, akik tevékenységüket bárhogy akadályozzák. Szóval a turisták kirablása egyészen ritka, inkább a zsebtolvajok miatt tanácsos aggódni. A zsebtolvajok a piacokon és a zsúfolt járműveken a legaktívabbak. Mivel kevés turista látogat a városba, a bűnözők nem szakosodtak az idegen látogatók elleni műfajokra.

Kriszta fotója

A fehér turista lányok, hölgyek jellemzően megragadják a helyi pasik figyelmét. A zaklatásokat el lehet kerülni az éjszakai utcai sétálgatásról való lemondással és visszafogott ruházattal. 

A kábítószerkereskedő bandák jelen vannak, de nem veszélyeztetik a turistákat.

A legtöbb erőszakos cselekmény az éjszakai klubokban fordul elő.

Egyéb hasznos információk

1. Május és október között van az esős évszak. Ritkán még trópusi zivatarok is előfordulnak.

2. Távolsági buszra időben kell jegyet venni előre. Nincs állóhely.

Óváros

(Centro Histórico) Ha az ember a Katedrálist keresi, már ott is van.Eléggé kompkt, egy nap alatt kényelmesen, múzeumokkal együtt bejárható. Nagy része elég régen volt felújítva, de ez változhat.

" Mentünk a Centro histórico felé, láttunk egy helyes kis koloniális épületet, amire ki volt írva, hogy información turística. Nosza bementünk. Volna. Három, állig felfegyverzett rendőr őrizte. Megkérdezték, mégis mit szeretnénk. Hát, ugye valami infot. Mi az, ami nyitva van covid alatt, hasonlókat. Egyikük csuda lelkesen és aranyosan mindent elmagyarázott és felsorolt, irányokat mutogatott, tanácsokat adott. Talpig feketében, felfegyverezve. Le kellett volna fotóznom. Kriszta 2022"

Kriszta fotója (2022. február)

Katedrális

Valójában négy templom egy közös nagy kerttel. Nagyon szép, még úgy is, hogy kicsit elhanyagolt.

Kriszta fotója

A főoltár területe megóvott falfestményekkel és modern kiegészítésekkel - Kriszta fotói

A Tercera Orden kápolna homlokzata - Kriszta fotója

Kápolna - Capilla Nuestra Señora del Carmen - Kriszta fotója

Robert Brady múzeum

(Netzahualcoyotl 4.) Mindenképpen megéri. Ez nem egy klasszikus múzeum. Egy 16. századi ház, ahol egy Robert Brady nevű (1986-ban elhunyt) művész és műgyűjtő lakott. Az ő, több mint ezer, általa összegyűjtött műtárgyakat láthatjuk. Kiváló múzeum, nem szabad kihagyni. A belépőjegy 60.- peso/fő, kedvezményt a diákok kapnak állítólag. 

Robert Brady egy gazdag iowai család sarja volt. Ő maga is művészkedett, festő és designer is volt. Híressé mégis az utazásai alatt összegyűjtött  műtárgyakkal megpakolt háza tette. Azt nagyon nagylelkűen Morelos államra hagyta, hogy múzeumot nyissanak benne.

A ház eredetileg ferences kolostor volt, már a XVI. században itt állt. Brady, aki akkor Velencében élt, 1962-ben vette meg és alakította a saját ízlése szerint át. Minden szoba más-más színű, így különböző személyiségű lett. Nagyon jól látszik a házon, hogy a tulajdonosa, építője, megálmodója imádott benne lakni. Minden nagyon szórakoztatóra , kellemesre és szépre sikerült.  Itt élt haláláig, láthatóan nagyon jól.

Kriszta fotója

A házhoz két oldalon is csatlakozik kert, így a konyhai oldalra kerültek a tornyok és csacskaságok. A másik oldalt uralja a hatalmas kerti medence, amire a szintén nem apró teraszról jutunk ki. Amihez a bár csatlakozik. Ok, tudott élni. Mivel otthonosan mozgott az akkori művészeti életben, meghívottjai listája is impozáns: Josephine Bakertól, Rita Hayworthon, Maria Callason , Tennessee  Williamson, Carlos Fuentesen át ér el Octavio Pazig. Josepine Bakerhez egészen különleges kapcsolat fűzte. Maga Brady egyébként kedvenc kutyái mellett a kertben van eltemetve.

Kriszta fotója

Mindenképpen érdemes egy órát a házban tölteni. Szép az egész, bár a gyűjtemény csőppet hektikus, de tagadhatatlanul érdekes. Elnézést, hogy a múzeum iránti nagy lelkesedésünkben a szokásosnál több fotóval illusztráltunk. De, aki meglátogatja a múzeumot, az megérti majd túlbuzgóságunkat. 

Kriszta fotói

Városközpont

Kriszta fotói

A központ egy prolisabb utcája - Kriszta fotója

Egyéb látnivalók

Jardín Borda

30 peso a belépőjegy. 2022-ben a covid miatt lelkesen lefújják a látogatók ruháját is, ami kicsit túlzásnak tűnik, lévén nagyobb részben kültéri program. A kertet és a házat mexikói barokk stílusúnak mondják, 1783-ban adták át. Sajnos elég elhanyagolt állapotban van, de még szerencsére látszik rajta az egykori dicsőség. Persze jó lenne, ha a szökőkutakban víz lenne. Vagy, ahol most van is víz, az lenne jó, ha az tiszta lenne. És persze a látogatóknak a látvány miatt is üdvös volna, ha működnének.

A modern művészeti kiállítás szép és színvonalas.

Kriszta fotói

Plaza de Armas

2022-ben szépen le van zárva, nem lehet bemenni. Impozáns nagy üres tér, mellette szépen karban tartott park üresen. Sehol egy ember. Ajánlott  KFC vagy a Starbucks felső teraszairól kinézni és onnan megszemlélni.


Csalódást okozva, éppen le volt zárva a tér, s ezért nincsenek rajta emberek. - Kriszta fotója

Zócalo

Kicsi és zsúfolt. A Plaza de Armas szomszédja.

Kriszta fotója

Palacio de Cortés

"2022-ben renoválják, Diego Rivera falfestményeit megnézzük legközelebb, ha egyáltalán valaha is visszajövünk ide. " (Kriszta).

Renoválás miatt ez nekünk kimaradt. - Kriszta fotója

Zona Arqueológica Teopanzolco

Cuernavaca saját piramisa. (Covid miatt éppen zárva.) Csöppet elhanyagolt, csöppet szemetes, de a városon belül van. Minden nap látogatható, vasárnap ráadásul ingyenes. 60 peso a belépőjegy általában. A precovid nyitva tartás alatt háromkor engedték be az utolsó látogatót, szóval reggeli program. Busszal simán oda lehet jutni, nincs messze.

Plaza Moctezuma

Ez annak a hotelnek a mai neve, ahol Mexikó sokáig -lehet még ma is - legismertebb fotója készült Emiliano Zapatáról 1911-ben. Ünneplőben, de puskával a kézben kapták le a forradalmárt, az akkoriban Hotel Moctezuma néven működő előkelő szálloda lobbyjában. A mexikó forradalom hírei és legnagyobb hősének a képe bejárta világsajtót, bekerült a történelem könyvekbe.  Ma, ha látni akarjuk a kicsit megviselt épületet, a Matarmoros 20-at kell a keresőbe beírnunk. Kétsaroknyira a Zócalotól. Bemenni csak hétköznap lehet, bazár van benne természetesen.

Kriszta fotója

Ez - időgép híján - nem a Kriszta fotója, a fotós kiléte vitatott. A Zapata adott arra, hogy harciasnak látszódjon. Sikeresen.

Templomok

A spanyol örökség hatására szinte minden utcában áll egy. Szépek, gondozottak, a helyiek erősen katolikusok.


Iglesia de Nuestra Señora del Sagrado Corazón - Kriszta fotója

16. századi parókia - Parroquia de San José (Iglesia del Sagrario) - Kriszta fotója

Vele szemben a kis téren található az emblematikus anya-gyerek szobor

La Parroquia Nuestra Señora de Guadalupe - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

"Cuernavaca kisvárosnak számít Mexikóban. Éghajlata és Mexikóvároshoz való közelsége miatt igencsak népszerű, számos mexikói hírességnek és az arisztokrácia képviselőinek van itt háza, akik hétvégén ide utaznak kikapcsolódni. Emellett sok fiatal jár ide egyetemre és rengeteg külföldi jön nyelvet tanulni. Ennek köszönhetően a város igazán színpompás, tiszta és tele van gyönyörű kertekkel, parkokkal. Egyszóval sugárzik róla a gazdagság (persze a mexikói értelemben). parkban még szabadon használható úszómedence is volt, amely nagy ritkaságnak számít. A Zócalo (főtér) egyik érdekessége, hogy a mexikói szokásokkal ellentétben a Katedrális nem itt található, hanem néhány háztömbbel odébb, amit a helyiek sem tudnak megmagyarázni. A másik érdekessége, hogy a Zócalo nem egy, hanem két teret jelent Cuernavácában. Ezek egymás szomszédságában állnak, de csak az egyik sarkuk ér össze.

A Katedrális (Catedral de la Asunción) az 1500-as években épült Cortés rendelésére, amelyet erős védőfal vesz körül és az épület stílusából fakadóan inkább erődnek tűnik az építmény. Ennek fő oka az volt, hogy az indiánok féljenek a katolikus vallás erejétől. A katedrálisnak ma színpompás kertje van és számos kis kápolna díszeleg benne, amelyek már a kifinomultabb mexikói barokk stílusban épültek. A városban számos iparmágnás család már elhagyott házai szabadon látogathatóak, amelyben meg lehet csodálni a pompás kerteket, illetve a rendszerint múzeummá átalakított épületrészeket. Az egyik ilyen kert a szépen gondozott Jardin Borda, amely az egykori ezüstmágnás José de la Borda tulajdona volt. A kert tervezését egy Versailles-ban tett látogatás ihlette, ezért számos szökőkút és egy belső csónakázó tó is található benne. Állítólag Habsburg Miksa és neje számos alkalommal pihent a kert valamelyik hűsítő árnyékában.

A város egyik látványossága a belváros határán húzódó vízmosás, amely egy helyenként 50 m mély szakadékot jelent. Egy hegyi forrás táplálja a vizét, különleges trópusi növényvilággal rendelkezik és egy 36 méteres vízesés is található benne. Meredek lépcsőkön közelíthető meg a szakadék, de gyakorlatilag teljes hosszában bejárható (több km), így népszerű és hűsítő sétahely a városiak számára. A cantina fogalom Mexikóban. Olyan kocsmát jelent, amelyben csak italt lehet rendelni, azonban az ital mellé mindig jár valami étel is. Minél többet és minél drágábbat iszik az ember, annál több és jobb ételt szolgálnak fel mellé (ingyen). Amúgy a cantinák számítanak a legolcsóbb kocsmáknak és garantáltan nem jön ki józanul (és éhesen) az ember. A cantináknak nincsen ablaka, általában cégér se nagyon díszíti őket, a nőknek pedig sokáig tilos volt bemenni. Ma már találni nyitottabb és trendibb cantinákat is, de továbbra is őrzik hangulatukat és a nőknek nem tanácsos (egyedül) betérni. " forrás

Jellemzőek az ilyen házak, amelyek hajdan nagyon szépek voltak, de a gondozatlanság miatt lepukkantak. - Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Óvárosi utca, este - Kriszta fotója

Kilátás a katedrális komplexum kápolnájának falára a Marco Polo olasz étterem erkélyéről - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Escultura a la Madre (Anyuci fogja a gyerek kezét.) - Kriszta fotója

Brady mester konyhája

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon