ÚTIKRITIKA.HU / Mexikó


hirdetes

útikritikák


Mexikó

Mexikó, étkezés, közlekedés

Mit vigyünk? | Egészség | Pénz | Alkudozás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

A rend éber őrei Mexikóvárosban - R. Gyuri fotója 

Mit vigyünk?

 • Mexikóban a száraz évszakban (októbertől áprilisig) este lehűlhet annyira a levegő, hogy pulóver, dzseki hasznos, ha van nálunk. Pulóverre azért is van szükség, mert az amerikaiak otthoni szokásaihoz igazodva baromi hidegre lehűtik a szupermarketeket, éttermeket, buszokat. Ha hideg van éjszaka, kell a meleg holmi. Fűtés gyakorlatilag sehol sincs. Az esős időszakban (június és szeptember között) természetesen fontos az esőkabát bepakolása.
 • Hasznos információ, hogy a menőbb mexikói szállodákban elvárják, hogy vacsorára a férfiak hosszúnadrágban és lehetőleg hosszú ujjú ingben jelenjenek meg. Van olyan luxushotel, ahol még a nyakkendőt is kötelező! A templomok látogatásakor illik diszkrét ruházatot hordani mind a férfiaknak, mind a hölgyeknek.
 • Magas faktoros (50 faktor) napkrémeket vigyünk, mert a karibi térségben a napsugár rendkívül erős, mégpedig az árnyékban is! Nap ellen még sapkát, kalapot. Szúnyogirtóval is fegyverkezzünk fel.
 • Mit nem lehet kivinni Mexikóból? Nem ékszer jellegű aranyat, régészeti műdarabokat, antikvitást. Említik a kaktusz kivitelének is a tilalmát, és nyilván arra gondolnak, hogy egyesek a hazarepülés kényelmét óhajtják bebiztosítani az ülésen, a fenék alá helyezéssel.
 • Adaptert, otthoni gyógyszereket mindenképpen

,, Átalakító KELL Mexikóba. Amerikai fajta. Ha USA-ban jó volt, akkor itt is jó lesz. Viszont érdekesség, hogy az áramerősség néhány helyen csak 110V, ami miatt az otthonról hozott készülékeink nem biztos, hogy működnek. Nekem például új epilátort kellett venni, mert szegény itt csak zümmögött." forrás

Egészség

 • Hasznos információ: Mexikóban nem szabad csapvizet inni, sőt fogmosásra is palackos vizet tanácsos használni. Az utcai standok étekkínálatát érdemes kipróbálni, ám tudatában kell lenni annak, hogy lutris a dolog.
 • Hasznos még: inkább főtt, sütött, hámozott ennivalókat fogyasszunk.
 • A hepatitis A oltás megléte nem hátrány.
 • Gyógyszertár (farmácia) szinte minden sarkon van Mexikóban. Elég olcsók a gyógyszerek és több minden recept nélkül kapható.
 • Az otthon szedett gyógyszereit mindenki vigye magával. És hozzá egy kivonatot a szedésről, hatóanyagról. Ha baj van, ez nagyon megkönnyíti a kinti orvos munkáját.
 • Hasznos Mexikóban a nagy hőség és magas páratartalom miatt a szokásoshoz képest több folyadékot magunkhoz venni, akár napi három litert is. Egy kicsi olcsó esernyő a nap ellen nagyon hatékony.
 • Vigyázat! Mexikóban a magasabb fekvő területeken az alkohol gyorsabban és erősebben hat ránk ugyanazon mennyiségnél, mint a síkvidéki helyeken.
 • Az orvosi ellátás változó színvonalú és fizetős. Utasbiztosítás megléte erősen ajánlott.
 • A téli időszak a főszezon, bizony az idő nyárias. Annak, aki allergiás fűre, fára virágra ajánlott az allergia gyógyszer szedése.

Ezen a helyen tilos a fiziológiai szükségleteit kielégíteni (magyarul: hugyozni, kakilni) - Kriszta fotója

"A mexikói ételek fantasztikusak és nagyon különleges fűszerekkel készülnek, de: utcán ne együnk, bármilyen ínycsiklandó illatuk van. Még az előttünk készített tortillából se együnk az utcán. Nem csupán a csapvíztől kell tartózkodni, hanem jobb mellőzni a jégkockát is, bármennyire is győzködnek bennünket, hogy nem csapvízből készült.. Ha lehet, olyan gyümölcsöt válasszunk, amit meg tudunk hámozni és mosni. Sok később problémát elkerülhetünk, ha ezeket betartjuk!" (Mexikó-szakértő Kati, 2012)


,, Előbb vagy utóbb, de el fog jönni az idő, hogy meglátogatunk egy kisebb helyiséget, hogy könnyítsünk a lelkünkön vagy legalábbis a gyomrunkon. Elsőre minden jó és szép, addig amíg a) nem vesszük észre a feliratot b) nem szólnak, hogy - remélem felkészültetek - a WC-papírt nem szabad a porcelán-trónba dobni! Erre a célra egy műanyag vödör/kuka van rendszeresítve. Ez a nem megfelelő csatornázás miatt van, azonban egyes szállodákban és városokban lehet olyan helyet találni, ahol a jól megszokott rendszer szerint működnek a dolgok. Mit is mondhatnék? Nincs is annál jobb, amikor egy tikkasztó nyári napon az ember betéved mondjuk egy park nyilvános WC-jébe!" forrás


Mexikóban jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése. A térségbe utazni szándékozóknak minden esetben javasolt, hogy utazás előtt kérjék ki orvosuk véleményét és a helyszínen tegyenek meg minden óvintézkedést a szúnyogcsípések elkerülése végett. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét. Az esős időszakban utazni szándékozóknál legyen megelőző/védekező szúnyogriasztó szer. Az országban az alábbi betegségekkel lehet számolni: Hastífusz; Hepatitis A; Hepatitis B; Veszettség; Influenza (H1N1), Malária (Yucatán–félsziget, Mexikói–öböl egyes déli részein). Egyéb, gyakrabban előforduló fertőző betegségek: Leishmaniosis, West Nile vírus, Dengue-láz. Kötelező oltás NINCS, nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges Mexikóba történő utazáshoz. (2022)

               Ez a Puebla-i churros nagyon finom volt, de azok a ruhák bizony nem patyolatfehérek - Kriszta fotója

Étkezés

Mexikóban a nagyvárosokban nagyon magas az elhízottak aránya. Ha megnézzük az étkezési szokásaikat, ez könnyen érthető is. Magyarországról érkezvén semmi meglepőt nem találunk a csípős fogásokban, sőt kimondottan kedveljük is azokat. Amit nehezebb megemészteni magyar gyomorral az a rengeteg cukor. Fekete stoptáblának tűnő jelzésekkel próbálnak a fogyasztókkal kommunikálni. Amelyik terméken ez rajta van, illetve ahány rajta van, az olyan fokban egészségtelen. Minden édes, szinte minden a szupermarketben is. A kenyérfélék, a tejtermék. A kenyerek között meg kell találni azt a baguettet vagy zsömlét, ami kivételesen nem édes és utána ragaszkodni hozzá. Chedraui-ban érdemes reggel 9 után baguettet keresni. Még az integral - azaz teljes kiörlésű - kenyér is cukros.  Minden szeletelt, előre csomagolt kenyér édes. És nem kicsit édeskés. A tejtemékek között egyedül az édes és az édesebb között lehet válogatni. A jogurt natural sin azúcar - azaz a natúr joghurt cukor nélkül - is édes. Hozzá lehet szokni, de nem egyszerű. Érdemes tortillát enni kenyér helyett, de abból is kicsit jobb a búzalisztes változat. Vajak felvágottak, sajtok rendben vannak, de jobb a nemzetközi, otthon megszokottat venni, ha drágább, akkor is. A zöldségek, gyümölcsök pazar választékban és ízekben kaphatóak, talán a legjobb része a mexikói kínálatnak.  Húsok, halak nagyon jók, alapanyagként is és megsütve is. Éttermekben két világ csap össze: vagy a helyi kifőzdékben eszünk, vállalva ennek kockázatát és hozamát, ízletes, csípős, érdekes ételeket. Vagy egy kicsit jobb, külföldiek által látogatott mexikói étterembe megyünk, ahol a külföldi vendégek ízléséhez van belőve a menü. Gyönyörű, de eléggé ízetlen, sótlan csirkék és sültek között egyedül a fokhagymás rákok azok, amiket sikerült megpirítani és ízesíteni is egyszerre. Megbízhatóan jók az igazi olasz és indiai/pakisztáni éttermek, mexikóiból az amerikai láncok. Annak, aki rántott husit szeretne ott a Vips.

Isteniek az italok, a gyümölcslevek, csak mindig ott motoszkál az ember gondolatai között, vajon milyen vízből és jégből keverték? A helyi kávézók, a leghíresebb multi láncok is erősen amerikaiasan képzelik a kávézást. Sok-sok vízzel. A dupla kávéhoz extra vizet tesznek, erről nagyon nehezen mondanak le még a Starbucsban is. Rábeszéléssel többször sikerült príma duplához jutni, szóval próbálkozni érdemes.

2020 januárjában általában 300 pesoból kijön egy átlagos, elfogadható helyen egy étel, egy ital és egy kávé hozzá. 

Kötelező megkóstolni a molet, ami egy gereálszaft, fűszeres, csípős és finom. Érdekes a csokoládés mole, mert nem édes, csokis és csípős.

,, Mexikóban az étterem a legdrágább és talán legkevésbé autentikus étkezési hely. Természetesen vannak eldugottabb helyeken, kis utcákban, tereken olyan éttermek, ahova a helyiek járnak, de ezeket nehezebb megtalálni és messzebb is vannak a központi részektől.

A drága jelzőt mondjuk illett volna idézőjelbe tennem, hiszen az étkezés még Magyarországról nézve is viszonylag olcsó. Az éttermi árak a 200 mexikói pesótól (két főre) mozognak felfelé, egészen a csillagos égig; hely válogatja.

Arra is fel kell készülni, hogy az étlapok csak spanyolul vannak vagy ha nem, akkor valószínű, hogy turistákra specializálódott helyre tértünk be, ahol egyedül az étel neve utalhat Mexikóra.

Említettem, micsoda intelmeket kaptunk kiutazásunk előtt. Viszont úgy voltunk vele, hogy ha már itt vagyunk, akkor igenis próbáljuk ki az autentikus étkezőket és eleve szeretünk kicsit elvegyülni a helyi emberekkel. Meg hát na: a pálinkán edződött magyar gyomrot nem lehet csak úgy kikészíteni!

Időnk java részében utcai árusoktól vettük a napi betevőt, de piacon lévő kifőzdékben is jártunk. Imádom az atmoszférájukat, azt, hogy valóban a helyi emberek között lehet lenni és enni azokat az ételeket, amelyeket ők esznek szinte minden nap.

Másik nagy előnye, hogy ez az egyik legolcsóbb módja az étkezésnek; kb. 100 pesóból meg lehet ebédelni két embernek és ebben a sör vagy üdítő is benne van!

Ha egyszer aztán rávesszük magunkat, hogy odamenjünk, akkor higgyük el, hogy örülni fognak nekünk. Egyrészről már azzal, hogy turistaként őket választottuk, másrészről nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a mexikói emberek java része nagyon szegény, így minden egyes pesónak örülnek és az a céljuk, hogy másnap is visszamenjünk. Arról már nem is beszélve, hogy amúgy meg alapjában véve nagyon kedves emberek, s nem utolsósorban az étel is finom!

Emlékszem beültünk egy piaci kifőzdébe megvacsorázni, ahol az egyik legfinomabb ételt ettem ottlétünk alatt. Legalábbis nekem nagyon ízlett, pedig az étel egyszerű volt, mint egy faék: sajttal, csirkével, gombával, valamint zöldségekkel töltött palacsinta." forrás

,, Készüljünk arra is, hogy abban a pillanatban, ahogy közelítünk egy kifőzde, étterem felé, az ezek előtt álló "befogó-emberek" hihetetlen buzgalommal próbálják az egyszeri járókelőt kihalászni a járdákon hömpölygő ember-folyamból. Mindezt az ételek monoton, ámde annál hangosabb kántálásával teszik. Őszintén szólva eleinte mókás, de egy idő után már fárasztó tud lenni (pláne a kántálóknak) és már magamban, előre mondtam, hogy "Jó, jó, tudjuk. Van csirkés ez, meg csirkés az, de van akár csirkés amaz is..." forrás


,, A mexikói ételek alapvetően nem csípősek, csak ha azzá tesszük őket. Európával ellentétben, ahol ha bemegyünk egy mexikói étterembe (legalábbis Angliában) a végén tűzokádó sárkányként jövünk ki víz után kiáltva, a kaja ízéből semmit sem érezve/élvezve, majd elkönyveljük, hogy a mexikói kaja csípős. Itt, Mexikóban nem csípősek az ételek. A szószokat általában mellette tálalják és csak annyira tesszük csípőssé a sajátunkat, amennyire akarjuk." forrás


,, Az árakat tekintve az ételek sokkal olcsóbbak, mint Amerikában. Az éttermekben simán ehetsz 2000 ft alatt. Elég sok ételük húsos, ötvözve sajttal. (2018)" forrás


,, Mexikó nem fogyókúrázók országa! Kiváló ételek, rengeteg gyümölcs. Fő étel a kukorica és a bab. Kenyér helyett a kukoricából készült taco a jellemző. Az utcai árus megtölti csirkehússal, hagymával, kukoricával, leönti babszósszal és már kész is. Mindenhol kapható, bár a kukoricaliszt miatt melegen van egyfajta jellegzetes szaga, amivel én nem igazán tudtam megbarátkozni. Húsokból a csirke a legtöbb, de a tenger mellett kihagyhatatlan a friss tenger gyümölcsei.

Jó szokás, hogy rendelés után rögtön hoznak egy kis ropogtatni valót és hozzá valamilyen mártogatóst is. Aki nem szereti a csípőset, az mindenképpen legyen óvatos! A csípős, az igazán csíp, ha valamire azt mondják, hogy muy picante, az fix, hogy kiégeti a szád. Ezt viszont jól hűti a helyi sör, amit lime-mal, vagy citrommal szolgálnak fel. (2019)" forrás


Étteremben:150 peso -300 peso egy főre egy vacsora,függően ezer dologtól és nyilván nem homár vagy bélszín étek.
Az ezerszer emlegetett Marquesita:40 peso-80 peso között,függően attól,hogy hányféle tölteléket kérünk bele.
Mangó a piacon:nyilván tartomány és hónap függő,de jómagam 3-4-5 darabért 30-110 peso között fizettem mindig.
Koktélok,alk ohollal:á ltalában 80-150 peso között,helytől függ. (Anikó, 2022. január)

Pénz és pénzváltás

Mexikói pénz:

 • Mexikóban a helyi pénz a peso, aminek az aprópénze a centavo (1 peso egyenlő száz centávóval). Ezek a bankó címletek vannak: 20, 50, 100, 200, 500, 1000.
 • Pénzt bankban nem lehet váltani, helyi számla kell hozzá. Rengeteg a casa de cambio.
 • Revolut kártya működik, de a készpénz felvételt busásan megsarcolják.

A mexikói- félszigeten több helyen tudunk dollárral fizetni, sőt rengeteg üzletben dollárban is feltüntetik az árakat. A százdolláros bankjegytől jó pár helyen ódzkodnak. Ha a turista az üzletben, étteremben dollárral vagy euróval fizet, akkor jellemzően pesoban adnak vissza, persze számunkra előnytelen számítással. Hasznos inkább a rengeteg pénzváltó közül választani, mert jobb az árfolyam és gyorsabb az ügyintézés, mint a bankban. A pénzváltók (casa de cambio, money exchange) 8.30 és 18 óra között vannak nyitva hétköznap, hétvégén pedig 8.30 és 14 óra között. A turistás epicentrumokban számos pénzváltó késő estig is nyitva tart. Mexikóban a bankok hétköznap általában 9-16 között, szombaton pedig, csak délelőtt vannak nyitva. A hosszú várakozási idők, sorok miatt sem érdemes pénz váltani bankban. A Visa és a Mastercard a legtöbb komolyabb helyen elfogadott, az Amex kártyát nem annyira szeretik. Gyakran 4-5 százalékkal többet kell fizetni hitelkártyával. Revolut általában működik, akár visa, akár mastercard. Ahol nem fogadnak kártyát el, általában kiírják, hogy "sólo en efectivo" vagy hasonlót. Ha kiírták, nem érdemes vitatkozni.

Sokszor előfordul, hogy a bookingos szállásfoglalás után nem terhelik be a kártyádat, hanem megkérnek, hogy a helyszínen rendezd a számlát készpénzben. Ha kártyával szeretnéd, plusz 4-5 százalékkal megfejelik a számládat. Na itt érdemes vitatkozni, jelenteni a bookingnak, vagy legalább fenyegetőzni vele. Ehhez ugyanis nincs joguk.

kr

Vidéken általában a készpénzre esküsznek. Legyen nálunk az is. Vidéken többször előfordult, hogy ki van írva az euró árfolyama, csak éppen nem váltják be, ezért a dollár az ajánlott. Ha bankban szeretnénk váltani, vidéken simán előfrdulhat, hogy mondanak egy jó árfolyamot az euróra, majd félórányi papírozás után közlik, hogy sajna mégsem megy. El kell fogadni, bár rohadtul bosszantó.

,, 2022. január: A dollár átváltás miatt jelenleg egy Usa dollár 20 pesót ér,így pesóban írok mindent.

Innivalók,mert ez extrém fontos a melegben:az Oxxo ( helyi bolthálózat) ragyogóan felszerelt boltjaiban mindig hozzájutunk mindenféle italhoz.
A palackozott víz ( hiszen Mexikóban a csapvizet soha nem fogyasztjuk ) litere 10-15 peso.
Üdítő:egy üveges Cola :13-15 peso
Ízesített víz ( nagyszerűek:kókuszos,ananászos,epres ):18-20 peso
Sör:egy üveg ( helyi sör):18-20 peso
FIGYELEM,sörösök! Néhány tartományban vasárnap 5 után NEM vehető alkohol:)
Minden trükköt bevetettünk:hiába. Maradt az étterem,ott pedig dupla annyi,azaz 40 peso.

Szendvics( szigorúan éhenhalás ellen,nem kulináris céllal ):25-50 peso ( sajtokkal,sonkával,jalapenoval töltve ).
Praktikus okokból írom:ha az ember lánya ( fia ) reggel egy uszkve 5-6 órás buszútra készül, akkor kizárásos alapon ez vihető a legegyszerűbben.
Joghurt ital:kókuszos,epres,egyéb:20 peso
Nasi ( pékségből ) vagy az Oxxo-ból:10-40 peso között.
Kifejezetten finomak a helyi péksütemények:mazsolás csiga,kalácsféleségek,fánkok.
Nagyobb szupermarketben vagy pékségben is úgy vásárolhatunk péksütit,hogy egy alumínium tálcát magunkhoz veszünk és egy csipeszt ehhez,majd "összecsipkedjük",amit megvennénk és így visszük a kasszához,fizetni:tasakba teszik és átadják.
cigaretta:doboza 50-60 peso
ételek:ez nagyon változó,de a taco 5 peso-20 peso lehet,utcai árustól vagy étteremben.
burritos:20-30 peso
utcai árusnál egy főre 100 pesoból bőven jól lehet lakni,husos étkekkel és egy üdítővel mellé.

(Anikó, 2022. január)


"Nagyon sokat gondolkoztunk előre, végül vittünk dollárt és kezdetnek valamennyi pesot is. A tapasztalat az, hogy ha valaminek az ára ki van írva Pesoban és Dollárban is, akkor a Dollár a lehúzós, mert úgy számolják át, hogy Dollárban sokkal többet fizess, ezért ajánlatosabb a Pesoval való fizetés. Az Eurot beváltják, de nem szeretik. Mi a pénzünket több részre osztottuk. Ha kiszálltunk az autóból, mindenhova magunkkal vittük, ha a kocsiban hosszabb úton voltunk, kisebb pénzt hagytunk a kis táskában, ami elől volt és a többit borítékokban eldugtuk az autóban. Ezt azért, hogy ha útközben akarnak kirabolni, valószínűleg a szem előtt lévő táskát viszik el egészben és annyi. Ha rendőr akar büntetni, akkor is jobb, ha nem lát bele a pénztárcába, hogy ott még több lóvé is lapul. Háromszor vettünk ki nagyobb pénzt bank automatából, ezzel nem volt semmi gond, sőt sokkal jobb árfolyamon váltotta át a pénzt, mint az itthoni bank. (1 Euróért az automatából 19 Pesot kaptunk, itthon a bankban csak 15-ét!!) Kártyával sosem fizettünk sehol, ezt itthon is kerüljük. " forrás


,, Isteni finom minden, az ételeknek és az italoknak gazdag ízük van. Feleslegesnek tartom az all inclusivot egy olyan helyen, mint Mexikó…Burrito, fajitas, taco, enchiladas…és az isteni guacamole. Mindent meg kell kóstolni! Az ételek ízgazdagsága mellett minden étteremnek, büfének, bárnak egyedi stílusa van, mely utánozhatatlan és megismételhetetlen. Rengeteg a jó gyümölcsfacsarós úton útfélen, hiszen a gyümölcsök és zöldségek nagy része helyben érik, így isteni minden. Az éttermi árak kb. a magyar áraknak felelnek meg, de ez függ a hely frekventáltságától. Esténként (van, akinek napközben is) kihagyhatatlanok a frissítő koktélok, mint pl. a margarita. Természetesen az, aki nem kíváncsi a természeti és kulturális gazdagságra Mexikóban, annak megéri az all inclusiv csomag, ha csak a parton akar heverészni egész nap. Bár ezért kár ennyit utazni és drága repjegyet vásárolni… mindenki maga tudja.

Tipp: Vásároljunk szuvenírt a Wallmartban, mert ott minden kapható, ami a kis lehúzós boltokban is. Chiliszósz, tequila, mezcal, szuvenírek, esetleg naptej utánpótlás, reggelinek való, netán aspirin. Hozzáteszem minden olcsón, és nagy választékban." forrás


,, Mexikó a készpénz országa. Ugyan egyre több helyen van kártya elfogadóhely (főleg nagyobb üzletekben), de még mindig a legtöbb helyen csak kp-val lehet fizetni.
Kártyás fizetésért ráadásul sok helyen plusz 1-2-3% felárat felszámolnak. (2018)" forrás

Alkudozás

Hasznos tudni, hogy Mexikóban csak a szupermarketekben, a gyógyszertárakban, menőbb butikokban vannak fix árak, amúgy csaknem mindenhol máshol alkudozni szükséges, ami egyben kihívás is, és szórakozás is. Az árusok természetesen fejőstehénnek nézik a turistát, főleg azokat, akikről megérzik a balekságot. A mexikóiak imádják átvágni az amerikaiakat (gringókat), mert azok többnyire elég naivak. A magyartól elvárható, hogy éberebb legyen. Érdemes a magyarnak hangsúlyozni, hogy nem gringo, nem amerikai, mert az alkudozásnál előnyös, ha az árus rokonszenvezik a vevővel. Márpedig egy amerikainak ab ovo nehéz ezt elérni. Próbáljunk tehát barátságosnak, viccesnek mutatkozni a mexikóiakkal és akkor van esélyünk, hogy jobban jövünk ki az alkudozásból. Az alkudozást murinak, sportnak fogjuk fel, és nem szabad, nem érdemes feszültnek, izgatottnak lenni. Persze ha valami drágább terméket akarunk vásárolni, akkor több boltban is tájékozódjunk ahhoz, hogy alkudozásba fogjunk.

Alapszabály: Ha kimondtunk egy árat, akkor ahhoz képest görény dolog visszatáncolni!

Kriszta fotója

Vásárlás

Maracuja - R. Gyuri fotója

Közlekedés

Mexikóvárosban figyelni kell, mert az ittani taxisok nagy svihákok, profik a külföldi turista becsapásában.

Hasznos itthon autót foglalni Mexikóba, mert így a számlázás, a baleseti, peres ügyekben stb. könnyebb utólagosan az intézkedés, és világosabban meg lehet tudni, hogy milyen biztosítási elemet tartalmaz, vagy nem tartalmaz az összeg. Ráadásul többnyire kedvezőbb áron tudunk autót bérelni Európából, mint helyben. A helyben történő autóbérlés kizárólag bankkártyával intézhető. Mexikóban elfogadják a magyar jogosítványt. Az itthoni közlekedési szabályokhoz hasonlók az ottaniak, csak éppen egyáltalán nem tartják be őket. Az autók többsége meg sem áll a piros lámpáknál, a biztonsági övet, az indexet nem használják. Passzív vezetésre van szükség, azaz készüljünk fel arra, hogy a helyi autós szabálytalanul közlekedik. A hazai viszonyokhoz képest is vadabb a mexikói közlekedési szokásjog. Ami alap: a gyalogos, bicajos nem ember. A jobbkéz szabály nem létezik, kereszteződésben nem is néznek körül. Amit elfogadnak, az a lámpa. És a rendőr.

Sebességkorlátozások:

 • autópályán 110 vagy 100 km/h
 • országúton 80 km/h
 • településen belül 40 km/h

Hasznos információk a közlekedésről:

 • A rossz helyen parkoló autókról leveszik a rendszámot és a rendszám nélküli autók vezetőjét pedig jól megbüntetik.
 • A jelentősebb országúti szakaszokon átlagosan 50 kilométerenként van benzinkút. Jó hír: olcsó a benzin, harmadával olcsóbb, mint nálunk!
 • Update 2020: sajnos már nem, de még mindig olcsóbb. 1Eur/literes árral érdemes számolni.
 • Az ittas vezetést nagyon keményen szakcionálják!

Mexikóban az utak állapota összességében jónak mondható, ám több helyen ez éppenséggel nincs így, és számítani lehet jó mély kátyúkra. Figyelmesen vezessük a bérautót, hogy időben ki lehessen kerülni a kátyúkat. Ha lassan közlekedő mexikóit látunk, akkor az éppen azt jelezheti, hogy arrafelé sok a kátyú. Még gyakrabban jelentheti, hogy fekvőrendőrök (ottani nevük: topes) domborodnak az úton. Több helyen vannak ilyenek Mexikóban és gyakran nem jelzi tábla a létüket. Általában minden bekötő út előtt van egy. Olcsóbb, mint a tábla, nem lehet figyelmen kívül hagyni és nem lehet ellopni sem.

Colectivo, azaz iránytaxi - R. Gyuri fotója

" A 175-ösön - ami egy viszonylag új 2x2 sávos autópálya - San Isidro del Palmarnál kb 150 méterenként volt egy-egy tope. Minden másodikhoz tartozott egy-egy figyelmeztető tábla is. Figyeltünk, döcögtünk békésen 40-nel, amikor egyszer csak felbukkant a két tope között egy zebra. A semmi közepén a sztádán. És akkor csak pislogtunk. Kriszta 2021"

A parkoló Mexikóban nem rarking vagy aparcamiento, hanem estacionamiento. Nagy E betű jelzi és azt is, hogy público-e, azaz bárki beállhat-e. Legyünk résen, ha nincs kiírva az ára. Nagyobb parkolókban van wc.

"Az internetes fórumon azt írták, hogy annyi a tope (fekvőrendőr), hogy mindenfelé csak 30 km/h-val lehet haladni, meg hogy az autópálya közepén is ott van, meg hogy az utak szörnyű minőségűek. 4000 km-t mentünk autóval. Volt topes bőven, de mindig csak a lakott területek előtt, azokon belül és utánuk, csak úgy az út közepén ok nélkül nem. Ha váratlanul volt az autóúton ilyen, nem lakott területen, akkor ott volt egy házikó, vagy valami más, ami miatt ember mehetett volna át az úton, hamar rá lehetett jönni a rendszerére, mikor, hol várható. Egyáltalán nem lassítják le az utazás tempóját olyan mértékben, ahogy mondták mások. A 4000 km-nyi út 70%-a igen jó minőségű volt és olyan üres, hogy sokszor fél órán át senki sem jött velünk szemben. Rengeteg az ellenőrzés. A rendőrök nem akarnak semmit tőled, ha kellőképp óvatos vagy, nem kerülsz korrupt rendőr kezébe sem. A katonai ellenőrzések többsége egy vicc. Ha ki is pakoltatják a bőröndöd, közben beszélgetnek, oda sem figyelnek, az egész csak egy színjáték. Pénzt persze mindenki akar szedni, mindenért, ez ellen nem lehet mit tenni, fizetni kell. Benzinkútból rengeteg van (Pemex), a benzin fele árán van az itthoninak. A benzinkutas nagy úrnak képzeli magát. Már, amikor látja, hogy be akarsz hajtani, odatessékel ahhoz a kúthoz, ahova ő akarja, hogy menjél. Minden esetben ő tankol és nem fogad el borravalót (mindig visszautasították), viszont ha ablakot pucol, azért elvárja a borravalót, 5 Peso elegendő, ettől már vigyorog." forrás


"A mexikóiak elég vadul vezetnek. Mindenképpen kerüljük az éjszakai autózást Mexikó vidéki területein. Fontos, hasznos! Főleg a részeg gyalogosok okozhatnak veszélyt. Ha a sofőr elgázol egy ilyen részeg mexikói embert, akkor ki van téve annak a veszélynek, hogy a falusiak meglincselik, és a rendőrök e fölött szemet hunynak. Defekt esetén mindig találhatunk segítőkész embereket. Hosszabb autózás esetén azonban praktikusabb belépni a helyi autóklubba. Az autóbérlő céggel előre tisztázni kell, hogy mik a teendők defekt esetén. Mivel az üléshelyek előre elkelnek, az utazás előtt egy-két nappal hasznos előre foglalni az ülést. On-line is van lehetőség foglalni (www.ticketbus.com.mx), és tájékozódni a menetrendről, és a viteldíjról."


,, Nyugodtan közlekedjünk a helyiekkel és hagyjuk ki a drága irodák által szervezett fakultatív kirándulásokat, mert nem pár dollárt, hanem jó pár száz dollárt ( vagy peso-t) spórolhatunk. Lehet választani a menetrend szerinti buszokból, amik tisztábbak és kényelmesebbek mint bármelyik busz Európában. Eljuthatunk így Playa del Carmenből (Cancúnból is) Cobá-ba, de el lehet jutni Meridába és a Chichen Itzához is. Hozzáteszem a szervezett programok árának töredékéért. Sokkal kényelmesebben. Használhatjuk a helyiek által kedvelt collektívós buszos utazást. Állj ki az út szélére, intsd le azt, amire az az úti cél van kiírva ahova szeretnél eljutni, majd szólj a sofőrnek hogy hol szállnál ki. A helyiek is ezzel járnak a munkába, és nincs turista felár. Sokkal olcsóbb és mulatságosabb, mint a taxi. Biztonságos, megbízható, de eszeveszettül száguldanak." forrás


,, A buszsofőr nem foglalkozik senkivel, csak bekapcsolja az ízlésének megfelelő zenét és a buszközönség kénytelen hallgatni. De méghogy bekapcsolja…bömbölteti." forrás


,, Olcsó a taxi és a buszozás, plusz a furgonos utazás. Utóbbira visszatérve, új fogalmat nyert a tele van a kisbusz kifejezés. Megálltunk felvenni még egy családot, pedig már egyetlen helyünk se volt. Egyik gyerek állt, másik anyuka ölében, apuka valahova előre beült, majd továbbindultunk, ekkor már a sofőrrel együtt 15-en. Itt egyáltalán nem büntetik, ha 6 ember az utánfutón utazik, vagy szokatlan helyeken, így lát az ember vicces dolgokat. Az se ritka, hogy egy robogón hárman utaznak…(2018)" forrás


,, Az ország autóhálózata nem rossz, a főutak jó minőségűek, főként a főváros környékén és a Yucatan-félszigeten a turistalátványosságok miatt.

Oaxaca és Chiapas tartomány útjai már kicsit nehezebben járhatóak, de a fő gond, hogy az egész országban minden út tele van az úgynevezett tope-val. Ez nem más, mint a forgalom lassítására szolgáló fekvőrendőr, ami megtalálható a lakott település elején, bent a faluban az iskolánál, a boltnál, a postánál stb. Van, ahol előre tábla jelzi, de legtöbbször nem. Ha szerencséd van, észreveszed és lassítasz, ha nem, akkor szétesik alattad az autó és kiesik a fogtömésed.

Benzinhez mindenhol gond nélkül hozzá lehet jutni, sok a kút, kártyával is lehet fizetni. (2019)" forrás


,, A mexikói autós társasjáték arról szól, hogy kit tud kevesebb irányjelzéssel, minél gyorsabban eljutni A-ból B-be - amit szép lassan egyre jobban sikerül meg is szoknom. Egy biztos, hogy nagyon deffenzíven kell hozzáállni az itteni közlekedéshez, vagyis ha megy előtted egy autó, akkor az bármikor fordulhat jobbra, vagy balra, vagy akár meg is állhat - a többi közlekedő pedig ugyanezt szintén fontolgatja a fejében, vagyis egy sok ismeretlenes egyenlet a napi közlekedés. Szóval nem olyan nagy para, csak észen kell lenni.(2018)" forrás


Mini adalék:szinte mindennek van “másodlagos” azaz fekete piaca. Pl. a taxisokkal:nekünk egyszer pont hajnali 5-kor kellett indulnunk és a “szabályos” taxis droszton nem volt pont szabad autó,de egy induló taxis mutatta a szerényen oldalt várakozó civilt,hogy elvisz:itt épp ugyanannyi volt a tarifa,mint a normál taxisoknál,az út jellege miatt.

Ajándéktárgyakba bele sem kezdek:mindent ( is) kapni:én biztosan arra beszélném rá a kedves olvasót,hogy vanília kivonatot hozzon szeretteinek és másfajta finom étkeket vagy fűszereket:ezekkel nem lehet mellényúlni.
vanília kivonat,
nagyobb supermarketekben sokkal olcsóbb,mint amúgy minden ilyesmi.

----------------

"miért nem béreltetek autót?"
- egyszerűen azért,mert ez így jóval kényelmesebb és egyszerűbb volt számunkra:a buszon lehet bambulni,aludni,olvasni és nézni a tájat.
Általában 50 -50,hogy valaki pozitív élményekről számol be bérléskor. Mázlija van,nincs "móka" a bérlős céggel,nem karcolja meg,nem parkol rossz helyen,stb és a másik fele a társaságnak,akiket megállít a rendőr és valamiféle "zsebpénzt" kiénekel a zsebükből.
A rendőrök gyakran korruptak és bármit kitalálnak ( a helyiekkel is akár ),hogy pénzt kérjenek.

Korábban írtam már arról,hogy mi általában busszal utaztunk. Több busztársaság található az ország eme szegletében:a buszok némelyike "fapados",némelyike "executive",ahol két wc,filmek,kényelmes és dönthető ülések vannak. Az árak is ennek megfelelően szórnak,bárhol 120-700 peso között:távolság és minőség kérdése is.
Van néhány hely,ahova kifejezetten nem lehet eljutni sehogy,kivéve bérelt autóval vagy bérelt autó,sofőrrel:ezek jellemzően a cenote-k.

(Anikó, 2022. január)


Mexikóban turista státuszú látogató esetén (autóbérléshez is) elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a mexikói jogosítványt.

Legyenek fokozott óvatossággal és figyelemmel mobiltelefonjaik használatát illetően. Készülékeiket ne adják oda másnak, elérhetőségüket ne adják meg ismeretleneknek. Telefonjukat és egyéb értéktárgyaikat sose hagyják őrizetlenül. Ne hordjanak drága ékszert és általában ne öltözködjenek feltűnően. Bérelt kocsikban mindig zárt ajtókkal utazzanak. Soha ne hagyjanak a kocsiban értékeket, úti okmányokat. Baleset esetén, hívják fel a nagykövetséget, illetve a régióban található legközelebbi magyar tiszteletbeli konzult. Országúton ne álljanak meg másoknak segíteni. Előfordul, hogy balesetnek álcázott eseményhez állítják meg a gyanútlan vezetőt és közben kirabolják, sőt a kocsiját is elvihetik.

Fegyveres rablás esetén ne tanúsítsanak ellenállást, fegyelmezetten adják át a kocsit és az egyéb értékeiket. Amennyiben rablás áldozataivá válnak, vagy okmányaikat elviszik, minden esetben ragaszkodjanak a rendőrségi jegyzőkönyv felvételéhez, amit a legközelebbi rendőrőrsön tehetnek meg. Okmányaik elvesztéséről maximum 3 munkanapon belül tájékoztassák a magyar nagykövetség konzuli szolgálatát. Útlevelük pótlására haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket a legközelebbi külképviseleten. Az ország területén érvényes úti okmányok nélkül nem tartózkodhatnak és az országot sem tudják elhagyni.

Közbiztonság

Mexikóban általánosságban nem tekinthető jónak a közbiztonság, ám a magyar utazók zöme által jellemzően látogatott területeken az ottani átlaghoz képest jobb a helyzet. Nem tudunk senkit sem a bejáratott turista útvonalak elhagyására biztatni.

Hasznos tanácsok a biztonságos nyaraláshoz:

 • az úti okmányainkat, repülőjegyünket, pénzünk nagyobbik hányadát hagyjuk a szállodai széfben
 • városban történő sétáláshoz elegendő magunkkal vinni az útlevél másolatát. Hasznos még otthon beszkennelni az útlevelünk lényeges oldalait és elmenteni úgy, hogy hozzáférjünk az interneten keresztül.
 • Ne rakjuk egy helyre a pénzünket, legyen elosztva az útitársak között.
 • Ne mutatkozzunk utcán arany ékszerrel, drága karórával, márkás, feltűnő ruhaneművel. Drága kamerákkal és telefonokkal.
 • Mexikóban tömegközlekedési eszközökön, mint pl. távolsági busz, holminkat ne tegyük az ülés alá, mert hátulról könnyedén kiveszik belőle a lényeget, ha a fenti „kalaptartó” részbe helyezzük, akkor minden megállónál tartsuk rajta a szemünket, nehogy valaki elvigye.
 • A turistás zónáktól eltekintve, Mexikóban jobb nem beülni utcán leintett taxiba. Bérelt kocsinál legyenek az ajtók zárva akkor is, amikor benne ülünk. A kocsi ülésén ne hagyjunk semmi értéket. Országúton ne álljunk meg segíteni, mert lehet, hogy csapdába akarnak minket csalni.

Bármilyen atrocitás adódna, szó, tiltakozás, ellenállás tanúsítása nélkül adjuk át, amit kérnek. A rablók Mexikóban sokszor drog hatása alatt cselekszenek, és mindig van náluk fegyver, amit egy fél percig se haboznak, hogy használják. Ha rablás történik, akkor a lehető leghamarabb el kell jutni egy rendőrőrsre, és ott vetessünk fel jegyzőkönyvet (számítsunk rá, hogy rettenetesen lomhán intézkednek). Okmányaink elrablása, elvesztése estén a nagykövetség konzuli szolgálatával fel kell venni a kapcsolatot. Pótoljuk az útlevelet, mert problémás a nélkül tartózkodni Mexikóban. Javasolt a repülőtéren az indulás előtt legalább két órával korábban megjelenni, mert elég alaposan átvizsgálják a poggyászokat.

Javasolt a nagyobb távolságokat belföldi repülőjáratokkal áthidalni, a buszozás már nem annyira biztonságos mindenhol, mint tíz évvel ezelőtt. Ha valaki  mégis a buszos közlekedés mellett dönt, az USA Külügyminisztériumának honlapja gyakran frissített, értékes  és aktuális információkat tartalmaz. Ha amerikai állampolgároknak nem javasolt egy-egy régió meglátogatása biztonsági szempontból, hallgassunk rájuk.

"Quintana Roo államból hamarosan áttértünk Chiapas államba, ezt legfőképp annak a féltucat felfegyverzett rendőrnek hála vettük észre, akik az út két szélén egy magas homokzsák kupac mögött csőre töltött puskákkal vártak bennünket. Sokkoló élmény volt a puskacsövekkel szembenézni, és eszünkbe sem jutott nem megállni. Szinte biztos vagyok abban, hogy ha nem lassítunk, és nem állunk meg, eldördülnek a lövések. Amikor meglátták, hogy turisták vagyunk, intettek, hogy mehetünk tovább. Aznap még jó néhány hasonló rendőri ellenőrzéssel találkoztunk, a sok közül csak egy esetben néztek be a gépkocsi csomagtartójába és a kesztyűtartóba, és mindig udvariasak voltak velünk. Mint utólag kiderült, a guatemalai drogcsempészek miatt állandósultak a közúti ellenőrzések ezen a vidéken, hiszen lényegében az országhatárral párhuzamosan halad az út." forrás


,, A Yucatan félsziget nem kevésbé biztonságos, mint elmenni Budapesten a Szigetre fesztiválozni, vagy leugrani a Balaton partra. Ha nem vagy drogkereskedő, vagy nem futtatsz lányokat, és nem keveredsz bajba, akkor nem kell aggódni. Ahol nappal a búvárkodást tukmálják, ott este mindent megkaphatsz: kábítószert, társaságot estére, stb. Mindenki tegyen belátása szerint, de az biztos, hogy az ilyen szituációk elkerülése megóvhat a nagyobb bajtól. Továbbá, mindenki a netes jó tanácsok ellenére hordja a márkás ruháit, óráit, és senkit nem rángatnak be miatta egy furgonba. Ez nem Brazília. Vannak rendőrök az utcán, de nem kellemetlenül sokan és többnyire csak esténként. A parton néha végiggurul egy-egy motoros járőr, de ennyi. Playa del Carmen tele van bulizókkal, és minden sarkon van ATM. Nagyobb összeget célszerű azonban nappal és rendes bankban felvenni, nehogy éjjel valaki egy nagyobb összeget vetessen le velünk, majd elszaladjon a napi limitünknek megfelelő összeggel boldogan." forrás


Mexikóban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, szinte az egész ország területén fokozódó biztonsági kockázatokkal kell számolni. A turisták által leginkább látogatott helyeken egyre gyakoribb a sérelmükre elkövetett lopás, rablás. Lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartson egy turista magánál, amennyit elkölteni szándékozik. Ha teheti, a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását, illetve Uber-szolgáltatást vegyen igénybe, és ne az utcán intsen le taxit, amelynek sofőrje összejátszhat a különböző szervezett bandákkal vagy maga is kirabolhatja az utast.

Az utóbbi években sok államban folytak fegyveres összecsapások a hadsereg és a drogkartellek, illetve a kábítószer–csoportok egymás ellen folytatott, mind jobban kiszélesedő fegyveres tevékenységei miatt. A növekvő belbiztonsági kockázatok miatt a külföldi állampolgárok személyi- és vagyonbiztonsága is egyre fokozottabb veszélyeknek van kitéve. Kerüljék a zsúfolt éjszakai lokálokat, a tömeg-demonstrációkat. Javasolt az alapos körültekintés az éjszakai szórakozóhelyeken és azok környékén, valamint azon esetekben, ahol gyanú merülhet fel a szervezett bűnözés érintettségét illetően. Késő este, illetve éjszaka – lehetőség szerint – kerüljék, hogy egyedül sétáljanak még a nagyvárosok utcáin is. Gépkocsival történő közlekedés során a főbb közlekedési bekötőutakon és az autópályákon (vidéken), de a nagyobb városokban (Mexikóváros, Guadalajara, Monterrey, Chihuahua, Veracruz, Acapulco, stb.) lévő úthálózatokon is, inkább kísérettel utazzanak. (Konzuli, 2022. október)

Magyar külképviselet

A mexikóvárosi nagykövetség konzuli hivatala:

Cím: Av. Montes Auvernia 310, Lomas de Chapultepec, Ciudad de México
11000 Mexikóváros, CDMX

E-mail cím: consulate.mex@mfa.gov.hu
Telefonszám: +525555961822 vagy +525555960523

Konzul: dr. Nagy Balázs

Egyéb hasznos információk

 • Nyitva tartások: Mexikóban az áruházak, szupermarketek jellemzően hétfőtől szombatig, 9-től 20 óráig vannak nyitva. A kisebb boltok 13 és 16 óra között szieszta miatt zárva vannak.
 • Mobil/internet: Mexikóban van mód az otthoni mobilkészülék használatára, ha a telefon 1900 MHz-es. A lefedettség nem teljes az ország összes területén, a fontosabb városokban a vétellel nincs gond. A nagyobb turistás helyeken sok internet kávézó kínálkozik. Érdemes helyi mobilnetet venni, egy feltöltőkártyás akció 100-150.- peso.
 • Áram: 110 volt. Mexikóban gyakran vannak áramkihagyások, áramingadozások. A jobb hotelekben persze erre van megoldás.

,, Mexikóban általánosságban 6 munkanap van és 1 pihenőnap. Ezért, mivel a vasárnap a helyiek szabadnapja, ekkor maximálisan kihasználva a napot mennek mindenhova. Ilyenkor tele vannak a strandok, boltok, vásárok. Piac napot is ekkor tartanak. A vasárnap itt szó szerint vásárnap.

Vasárnap du. 4-től hétfőig nem lehet alkoholt venni a boltokban. Bárokban, éttermekben fogyasztani lehet, csak nem tudunk bemenni a helyi boltba és venni 2 doboz sört vagy egy bort." forrás

Fotóegyveleg

fotó by V. J.

San Cristobal de las Casas - Kriszta fotója

kr

Vissza az elejére


Kommentek

Victoria, 2014. 06. 20. 19:52
Nagyon hasznosak:)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon