ÚTIKRITIKA.HU / Skócia


hirdetes


útikritikák


Skócia

Skócia

Skócia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kardigán divat - u. n. fotója .

Skócia dióhéjban

 • Skócia egyike az Egyesült Királyság országainak (Anglia, Wales és Észak-Írország a másik három). Skócia fővárosa Edinburgh (edinbárá), ami 1786 kilométerre van Budapesttől.
 • Skócia 78 782 négyzetkilométernyi területén kb. 5,55 millióan élnek (2024-es becslés). A lakosság 42 százaléka a skót egyház (protestáns) hívője, 16 százalék a római katolikusok aránya.
 • A lakosok 13 százalékának (természetes) vörös a haja (világrekord arány)
 • A skótok jellemzően pipásak az angolokra a skótok nemzeti érzéseit semmibe vevő, (sokszáz éven át tanúsított) lenéző magatartásuk miatt
 • Glasgow-ban a havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1,1 millió forintnak megfelelő font
 • Általában igaz, hogy a nyugati parton több eső esik.
 • Skótul beszélnek, ez gondot okozhat
 • Leghíresebb skótok: James Watt és Sherlock Holmes. Ki gondolta volna?

Fő látnivalók:

 • Edinburgh ó- és újvárosa (az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne)
 • Cairngorm-hegység
 • Glasgow
 • Glencoe
 • Skye-sziget

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A táj egyedisége, titokzatossága, mondavilágos hangulata, a levegő frissessége, a nyers vidék ártatlan bája, hihetetlen, mágikus zöld színek, végtelennek tűnő szabad terek, magasföldek, méltóságteljes parti sziklák
 2. Nagyon aranyosak, barátságosak a vidéki skótok
 3. A viszkit szeretők jól járnak
 4. Legendákkal teli kastélyok, romok, megbabonázó történelmi háttér
 5. Tisztaság, nyugalom, tökéletes közbiztonság, korrekt infrastruktúra a városok közötti viszonylatokban (vasút, busz)
 6. A skót duda hangvilága, egy igazi vidéki pub belső hangulata
 7. Edinburgh meglepően szuper (óh, a kastély), a nyugati part és St Andrews úgyszintén
 8. Kosztümös filmek jelenetei idéződnek meg fantáziánkban
 9. A ködjei és esői dacára, sőt azokkal együtt is fantasztikus
 10. Komppal átmenni Iona szigetére, a nyugati partnál
 11. elautózni Kelso-ból nyugati irányba Peebles-ig (kb. 80 km)
 12. A Culzean kastély
 13. A vonatozás Edinburgh-ből a The Three Sisters-hez
 14. Gyönyörű
 15. Outlander sorozat
 16. St Andrews, kisvárosi műfajban a nagy kedvenc

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Autóbérlésnél az első nap a jobboldali kormányzáshoz való hozzászokás stressze, keskeny vidéki közutak
 2. A mogorva, rideg, hűvös, szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárás, az eső, a sűrűn szitáló eső alkalmasint keresztbe tehet a programnak, sártaposás
 3. A birkagyomorba töltött birkabelsőségek, a skótok közkedvelt haggis étele sokunknak nem jön be, bezzeg a shortbreadet (porhanyós kekszféle) imádjuk, finom teába mártogatva, a skót konyha nem fogyókúrás jellegű
 4. A történelmi múlt sok véres, erőszakos, kíméletlen, emlékként is ijesztő sztorija
 5. A Loch Ness-i szörnyet magyarul (vazze dugd mán ki a buksid!) próbáltuk előcsalogatni, oszt úgy se ment
 6. A skót akcentust megérteni veretes kihívás
 7. Nyáron (május végétől szeptember közepéig) a midge nevű apró szúnyogok agresszív hadoszlopai, főleg a nyugati parton
 8. A szállodák túl drágák, Skócia körülményes desztináció a nagyon takarékos turistának, a szétszórtan megtalálható, érdemleges látnivalókhoz eljutás költséges lehet, nagyon korán zárnak a boltok
 9. Autó nélkül busszal, vonattal nem lehet igazán jól felfedezni a természeti szépségeket, apró településeket, talán éppen a legszebb helyeket, A pontról B-re eljutni időigényes a kacskaringós utak miatt
 10. Fel van adva a nehéz lecke, hogy valójában melyik hónapban is a legérdemesebb oda utazni

Vélemények

"Maga a hangulata nagyon jó. Skócia az a hely, aminek van atmoszférája, bár lehet, hogy csak az időjárás teszi. Az emberek minden skót vicc ellenére nem skótok, sőt nagyon mosolygósak és segítőkészek. Edinburgh nagyon szép város, nem is gondoltam volna róla, egyszer jó lenne nem esőben is megnézni. Kompakt, érdekes, jó csak sétálni, megcsodálni a házakat, az üzletek portálját vagy épp csak a skót élet pezsgését. Ami nagyon-nagyon jó volt, hogy április végén 9-kor nyugodott le a nap, így este sokáig tudtunk jönni-menni és nézni, sokkal kevesebbet láttunk volna, ha már hatkor besötétedett volna. Az időjárás nem lett a kedvencem, 5 nap alatt volt napsütés, eső, hó, szél, köd, és ezek mindennemű keveréke is. Egy részük rontott az élvezeti értékén.

Tanácsaim: Hagyjanak elég időt rá. Mi rengeteget autóztunk, és sok dologról az elég kényelmes nyitva tartási idők miatt csúsztunk le. Nekünk a Skye-szigetet időhiány miatt ki kellett hagynunk, de más ne tegye, az lehet a dolgok esszenciája. 5 nap semmire nem elég, 8-10 nap simán eseménydúsan tud eltelni, unalmas percek és üresjáratok nélkül.

Ételek: A hurkával nem voltam igazán megbékülve, a reggelinél azért jó volt, hogy volt kontinentál vonal is. A fish and chipset érdeklődve vártam, ott élő ismerősöm bennfentes tanácsai alapján választottuk a glasgow-i halazós helyet, és nem bántuk meg. Azért előre nem árt tájékozódni a halfajtákról, mert a tőkehalnak is van pár verziója, nem mindegy például, hogy foltos-e, vagy sem. Az adagok elég nagyok. A majonézes káposztasalátát vétek kihagyni! A kötelező whiskey kóstolást is megtartottuk, aki szereti, az semmiképp ne hagyja ki a látogatást egy-két desztillálóban, és a sörkedvelők is előnyben vannak a pubokban, ugyanis számos helyi főzésű sör közül lehet válogatni.

Közlekedés: Autóbérléssel simán működik a dolog, bár a baloldali közlekedést megszokni nem könnyű. Legalább 2 embernek kell figyelnie alaposan a forgalmat. Parkolni nagyon jól lehet, és mivel a látnivalók gyakran nem a városkákban, hanem attól kieső helyeken vannak, nem is nagyon lehet máshogy a látnivalókhoz eljutni. Edinburgh-ban a sétát választottuk, oda felesleges lett volna autó, a reptérre való közlekedés is aránylag gyors és komplikációmentes, bár a belvárosban felújítások zajlottak, ami többek között a reptérbusz útvonalát is érintette.

Az emberek: nagyon kedvesek, és a borongós időjárás ellenére tele vannak életkedvvel. Ha az ember egy pillanatra bizonytalannak látszik, azonnal jönnek és segítenek. Skócia abszolút jó érzést hagyott bennem. Az a hely, ahova szívesen visszamennék és körbejárnám újra. Nem olcsó hely, de nekünk magyaroknak nem drágább, mint bármelyik másik nyugat-európai desztináció. Érdemes 3-an vagy 4-en menni, mert az autóbérlés úgy a legkedvezőbb." (Kriszti)

Edinburgh-i Vár - Kriszta fotója


"Nagyon jó hely, főleg 6 hónap zsúfolt London után Skócia (a két nagyvárost, Glasgow-t és Edinbugh-t leszámítva) a természetről szól!! Glasgowtól nem kell sokat várni, kicsit olyan mintha egy kihalt város lenne, látszik, hogy kb 2 millió lakosra épült, de ma már csak alig félmillióan lakják. Rengeteg az elhagyott, lepusztult épület, ezeket elkezdték lebontani és új városrészt építenek helyettük (üzleti negyedet). Fél napot megér...

Időjárás tekintetében fel kell készülnünk a hidegre és az esőre, de jó esőkabátban minden rendben lesz, nincs idő arra, hogy az esőre panaszkodjunk, mert annyira lenyűgöző a természet! Legjobban a nyugalom tetszett, kevés ember, annál több zöld, hegyek, vízesések, tavak, birkák, minden percben más látvány tárul az ember szeme elé. Nekem személy szerint egyetlen dolog nem tetszett, az Edinborough-i pályaudvar. Nem tudom hogyan lehetett a város szívébe a várhegy alá egy völgybe egy ilyen ocsmányságot beépíteni... Elrontja a városképet sajnos.

Néhány tanács a leendő utazóknak:

 • Megszállni kastélyszállókban érdemes, nagyon hangulatosak!

 • A múzeumok nagyon korán zárnak a városokban, először oda menjünk, utána lehet sétálni és vásárolgatni!

 • A természetjáráshoz kell egy jó bakancs!

Kaja: a lazac finom és jóval olcsóbb mint itthon, a birkahús nekem nem jött be, de ez ízlés kérdése! A skót teasütemények (Walkers) nagyon jók! A whisky drága, de ha már itt vagyunk érdemes megkóstolni, a választék leírhatatlanul nagy!

Közlekedés: mindenképpen érdemes autót bérelni, mert akkor szabad az ember, nincs menetrendhez kötve. Az üzemanyag drága, de megéri. Ha mégsem szeretnénk autót bérelni, akkor a Citylink busztársasággal minden településre eljuthatunk, az árak (jó előre foglalva) 3 fontnál kezdődnek. A vonat sokkal drágább és nem jut el mindenhova. Délen (Glasgow és Edinburgh környékén) nagyon jó, sűrű az elővárosi közlekedés, északon csak a nagyobb városokba megy vonat. Glasgow dimbes-dombos, ott esetleg érdemes buszra szállni, ha elfáradtunk, Edinborough bejárható gyalog, a reptérre villamossal kijuthatunk (ha végre átadják).

Árak: a szállás drága, a kaja a nagyáruházakban tűrhető áron van, az éttermek, bárok drágák (egy pohár sör 3.8 fontnál indul). A múzeumbelépők is viszonylag drágák!

Emberek: mindenki nagyon barátságos volt, nincs az a rohanó életmód még Glasgowban sem, jobban odafigyelnek egymásra az emberek!" (Sz. Dani, 2015)

Highland Games - skót dudások - Budaházyné Galó Veronika fotója

Glasgow-Edinburgh-Stirling

Az 5 napba ennyi fért bele, úgy, hogy napi 25.000 körüli lépésszámot mentünk, és még így sem fért bele minden (tényleg vissza kell menni 😀)

A terveinkkel ellentétben nem béreltünk autót, hanem tömegközlekedtünk + taxiztunk.
Glasgow-ból Edinburghbe is busszal mentünk, valamint Stirlingbe is ezt választottuk autó helyett, nem bántuk meg!

A városban is buszoztunk, a Lothian járatokkal mentünk (külvárosba volt a szállásunk), vettünk naponta egy családi napijegyet, tökre megérte. 15 font/2 gyerek+2 felnőtt/nap
A taxi sem volt vészes pl. a Wallace emlékműtől a Stirling-i kastélyig 10 fontot fizettünk. A buszállomástól Leith negyedbe 9 font. (2024)

Edinburgh - Dean Village - Kriszta fotója

"Skócia meglepő és izgalmas a Hadrianus falától a külső Hebridákig. Órákig lehetne sorolni, hogy mennyi szépség, vadság szorult ide, hogy micsoda történelme, viszkijei, és ale-jei vannak ennek az országrésznek, hogy az emberek mennyire kedvesek, és nyíltszívűek - főként ha ki tudjuk hámozni a nem éppen BBC bemondókat utánzó akcentusukból, mit szeretnének mondani. Ezeket bármelyik úti könyvben meg lehet találni, így most inkább csak pár nekem kedves részletet osztanék meg. Az egyik legromantikusabb történettel itt találkoztam Skóciában - a Sweetheart Apatság romjainál. Lady Dervorgilla ugyanis annyira szerette a férjét, hogy azt kérte, a férje bebalzsamozott szívével a kezében temessék el az általa alapított apátságban (az 1200-as években). A jó szerzetesek kérésének (állítólag) eleget is tettek. Az apátság romjai között megtalálható a Lady síremléke, melyen az ő szobra fekszik, egy szívvel a kezében, ezzel emlékeztetve minden erre járót arról, hogy van ekkora, halhatatlan szerelem.

Aztán van itt Skóciában olyan erdő, ahova az emberek azért járnak, hogy a tündérektől kívánjanak valamit - ugyanis a tündérek ott laknak. Rengeteg színes szalag, apró szobrocskák, figurák, egyéb kabalatárgyak ezrei jelzik, hogy hányan és hányan jártak mar itt, és bízták kéréseiket a tündérekre. Ki tudja, annyi biztos, hogy, amit én kértem, azt már teljesítették. Skóciába mindenképpen érdemes eljönni, varázslatos ország. Sok vár és apátságrom - mindegyiknek különleges története van; bájos faluk és óvárosok várják. Ha Glasgowban járnak, mindenképpen egyenek egy fish and chipset a Chippy Doon The Lane-ben. Ja, és igyanak jó ale-eket, Ossian-t vagy Three Sisters-t." (H. Gabi,2013)


"Összességében minden meglátogatott hely tetszett , a várak és városok szépek voltak és érdekesek . Jó buszunk és ami még fontosabb jó sofőrünk volt , egyik városból a másikba , gyorsan kényelmesen és biztonságban megérkeztünk ( az utak is jó minőségűek , még a hegyiek is ) . Az időjárás szeszélyessége néha zavaró tudott lenni ( nem is annyira a sokszor 12 - 13 fokos hőmérséklet , hanem inkább a legváratlanabb pillanatokban eleredő eső ) , de hozzá lehetett szokni . Egy biztos aki Skóciába utazik , annál feltétlen legyen egy jó esőkabát és ( ha sokat túrázik ) egy jó cipő . Ha sok várat keres fel ( mint mi ) akkor készüljön fel a rengeteg olykor meredek és főleg csigalépcsőre ! A közbiztonsággal nem volt gondunk , pedig volt , hogy este 11 után mentünk vissza a szállodába ( gyalog ) . Egy biztos aki ide jön , az szánjon több időt a látnivalókra és a városokra mert rengeteg érdekes dolog van." (2015)


,, A Skót-felföld lélegzetelállító tájai miatt, a különleges túraútvonalak miatt, a kastélyok és kastélyromok miatt, az ikonikus filmforgatási helyszínek miatt és nem utolsósorban az olcsó, közvetlen Glasgowba tartó Wizzair járat miatt utaztunk Skóciába. Nem csalódtunk . A Skót-felföld egy különös hangulatú, meseszép, dimbes-dombos, aljnövényzettel, mohával, láppal sűrűn borított táj. Mintha az egész bársonyborítást kapott volna. (2019)" forrás

Olvasmányos linkek

"Skóciában, az egy főre eső kastélyok száma biztosan a legmagasabb a Földön. A kastélyokban általában szellemek is tanyáznak (majdnem azt írtam, hogy élnek). A ködben úszó, sok száz éves kastélyok kapcsán szellemekről, megmagyarázhatatlan jelenségekről és különös hangokról is suttognak. Ezen a vidéken szinte minden útszéli kőhöz kötődik egy legenda. A kastélyok gyönyörű parkokkal körbevett, hosszú bevezető úton megközelíthetőek meg, a tavasztól késő őszig zöldellő réten, békésen legelő különleges tehenek és hófehér gyapjút viselő birkák fogadják az idegent." forrás


"Glen Coe – sokak szerint a világ leglenyűgözőbb helye. Skócia legszebb völgye, amely gyönyörűsége mellett egy tragédiáról is híres. Itt zajlott 1692-ben a glencoe-i mészárlás, mely során a MacDonald klán tagjai közül sokan életüket vesztették. A monda szerint itt született a kelta hős, Ossian. A 16 km hosszú völgy függőleges, 1000 m magas sziklafalak közt vezet, amelyeket csaknem egész éven át hó takar. A völgy felett a magasban felhők tanyáznak, a hegyek csúcsa szinte sosem látszik." forrás

Városi legendák és érdekességek Skóciáról

 • A skótok büszkék a nemzeti jellegzetességeikre. Ezeket talán mindenki ismeri. Ilyen a skót duda, a kilt, a whisky, a golf, a haggis, és a short bread. Azonban ma kiderült az igazság az egyik kölcsönzött könyvből! Az első bag-pipe-os perzsa volt, és valószínűleg idáig üldözték azok, akik először hallgatták a játékot.

 • A golf rómaiak játéka volt. Tény és való, itt a fű egész évben zöld és rengeteg terület van erre a sportra. De emiatt utazni heteket...?

 • A whiskyt St Patrick hozta a XV. Század elején Németországból Írországba. St Patrikról ennyi infóm van, nem tudtam meg, hogy miért avatták szentté. Talán a whisky miatt...?

 • A haggis görög találmány, hasonló a mi hurkánkhoz, csak a miénk a skóttal ellentétben finom.

 • A kilt... nos az első férfi, aki ilyet viselt, az bizony angol volt. Erre egyik kedvenc skótom azt felelte, hogy az tuti nem a nőkhöz vonzódott... És a skótok miért viselik? Nos. Csak fel kell emelni és nem kell bajlódni a cipzárral.

 • Viszont megmaradt a short bread, amire igazából én nem lennék büszke, de ha már csak ez maradt...

 • Persze ott van a véres skót történelem is, ami jobban megizzasztja az embert, mint egy Oscar-díjas horrorfilm… Amióta elkezdtem olvasni a scotish history-t, olyan rémálmaim vannak, hogy jólesik felébredni. Pedig semmi különleges, csak túl részletes könyvet választottam. Azt hiszem, készen állok a következő múzeumokra, vagyis a whisky túrára és az orvosi egyetem történetét bemutató kiállításra. Megedződtem. Már nem tudnak megijeszteni.forrás

 • Edinburgh-i Vár - Kriszta fotója

"Skócia közkedvelt forgatási helyszín legfőképpen a kosztümös történelmi sztorik szempontjából, hiszen ősi erdői, felhőkbe vesző hegyormai és véráztatta csatamezői remek lehetőséget nyújtanak egy nagy volumenű, kasszasikerre éhes, nagy költségvetésű szuperprodukció elkészítésében. Elvégre mégsem lehet mindent az ormótlanul nagy, városméretű stúdiókban fulladozva felvenni… Íme néhány film a személyes toplistámról, különféle műfajokból és stílusokból szemezgetve, amiknek helyszínein személyesen is kirándulni maga volt a száz százalékos, sok az egyben, instant filmes élmény!" forrás

"Eddig csak fotókon és betűkön keresztül próbáltam bemutatni Skóciát, most viszont egy varázslatos, 3 részes, angol nyelvű turisztikai filmet ajánlok a figyelmetekbe, amelyben gyönyörű képekkel illusztrálva ismertetik meg ezt a csodálatos országot. A légi felvételek lélegzetelállítóan szépek, az egész film szerkesztése pörgős és sokrétű." forrás

"Úgyhogy Skócia örök szerelem, már csak vissza kéne menni, mert komoly restanciát kell még lerónunk. De hagyjuk az ömlengést, mert éppenséggel azt is megemlíthetném, hogy júliusban is bakancsban és pulóverben lehet csak megmaradni északon, meg „viszonylag" sűrűn esik az eső, de még ez se vegye el senki kedvét, mert például a legzordabb helyen is találkozhat egy skót szoknyában pompázó dudással." forrás


"Ki ne hallott volna a Loch Ness-i szörnyről? Skóciában Nessie-nek becézik, s bár a róla szóló legendák közel ezerötszáz évesek, létezését soha nem sikerült bizonyítani. A vele kapcsolatos hírek 1933-ban, egy állítólagos ismételt észlelés után valóságos médiaszenzációt jelentettek, egy évvel később fénykép is készült róla. A kép alapján Nessie leginkább egy dinoszauruszhoz hasonlít, de az állítólagos megfigyelők szerint semmi más nem írható a számlájára, mint hogy úszkál a tóban. Ez pedig hosszú távon nem túl érdekes sajtóhír (főleg azután, hogy a fényképről kiderült: hamisítvány).

Miután a helyenként 200 m mély, 5°C átlag-hőmérsékletű tóban élő dinoszauruszfaj létezésének lehetőségét tudományosan már több oldalról is bizonyították, Nessie az utóbbi évtizedekben inkább már csak érdekesség – és persze kitűnő "brand" a helyi idegenforgalom számára. A környéken mindenhol (a leginkább Süsü sárkányra emlékeztető) Nessie mosolyog ránk hűtőmágneseken, kulcstartókon, könyvjelzőkön, bögréken, pólókon és még ki tudja hányféle ajándéktárgyon." forrás

St. Andrew - Kriszta fotója

,, Skócia az egyik legszebb és legvadregényesebb táj, ahová ember tévedhet. Bármerre nézel, nagy valószínűséggel hegyekbe ütközöl, nincs olyan város, ahol ne lennének magaslatok, kisebb-nagyobb dombok. Legmagasabb pontja a Ben Nevis (skótul: Beinn Nibheis), a maga 1343 méterével. Nagyjából 800 sziget tartozik az országhoz, melynek többsége lakatlan és csodaszép. Az itt lakók azt javasolják, hogy ha valaki az „igazi” Skóciát szeretné felfedezni, látogassa meg a közeli szigeteket, mint például az észak-nyugati Isle of Skye, a Glasgowtól nem messze található Isle of Arran, vagy irány a skót felföld és meg se állj egészen Invernessig! Vigyázat! Szótár nélkül ne indulj útnak, de erről majd később!

Az időjárás változékony. Nem, nem esős, változékony. Ez a legjobb szó. Hogy miért? Nem ritka, hogy egyetlen nap alatt minden évszak felüti fejét. Legjobb példa erre idén januárban volt: a francia előasádom alatt (45 perc) volt itt napsütés, hó és eső is. Szóval ha idelátogatsz, mindenképp legyen nálad gumicsizma és vízálló kabát, az esernyőt pedig felejtsd el! Mire odajutnál, hogy előveszed, már jól meg is áztál!" forrásBár eddig főleg a déli országokba látogattam el, ahol természetesnek vettem az emberek kedvességét, nem gondoltam volna, hogy északon is hasonlóan barátságos embereket találok. Pozitívan lepett meg, hogy a skótok nagyszerű vendéglátók, barátságosak, segítőkészek és mindig mosolyognak! 🤗 Nagyon büszkék nemzeti identitásukra és hagyományaikra. A városok tiszták és tele vannak kultikus épületekkel! Voltak finom sörök, whisky és ízletes ételek! Egyszóval varázslatos élmény volt!

Egy tipikus skót kisvárosban, Invernessben szálltunk meg. Bejártuk a hegyvidéket egészen Edinburgh-ig. Megcsodáltuk a Loch Ness-t is! A Culloden csatatér és múzeuma egy szomorú hely, hiszen itt dőlt el Skócia sorsa az angolokkal vívott végső véres összecsapásban (2000 jakobita és 50 angol vesztette életét itt). (2024)

Fotóegyveleg

Skót feketearcú juh - v. t. fotója

Edinburgh - óváros - Kriszta fotója

Az Edinburgh-i vár tetején a Union Jack, azaz az Egyesült Királyság zászlaja lebeg, és skót zászló nincs mellette. - Kriszta fotója

St Andrews - Kriszta fotója

Glen Coe - m. i.  fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Sikonya Ferenc, 2019. 11. 06. 20:51
A városokon belüli közlekedés kiváló.Buszok,villamosok sűrűn járnak,könnyen fel lehet férni.A repülőterekről tömegközlekedéssel könnyen be lehet jutni a városközpontba éjjel-nappal.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA