ÚTIKRITIKA.HU / Edinburgh / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Edinburgh / Látnivalók

Általános városlátogatási tanácsok | Óváros | Royal Mile | Kastély | Royal Yacht Britannia |St. Giles Cathedral|Artúr széke| Greyfriars templom | Múzeumok | Parkok | Egyéb látnivalók | New Town | Egyéb negyedek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.


Helyi elegancia - Kriszta fotója

Általános városlátogatási tanácsok

1. Mindenképpen vigyünk itthonról strapabíró börcipőt, aminek nem csúszos a talpa esős kövezeten, ami nem ázik át túl könnyen. 

Kriszta fotója

Sok helyre nem kell amúgy belépőt fizetni. Mi a nemzeti múzeumba, a nemzeti galériába és a St Giles' katedrálisban sem fizettünk semmit, de adományozni lehet. Mindenképpen nézzétek meg a neten az ingyenes helyek listáját, mert tényleg sok szuper programot lehet így átélni. (kr, 2022)

Elter Karcsi fotója

Életemben most használtam először „Hop On Hop Off” buszt, ráadásul 2 napig, miután a 3 királyi látnivalóra is feljogosít belépővel, még így is olcsóbb (58Ł) volt fejenként, mint a külön-külön belépők együtt! 1 nap alatt nehéz megnézni mindhármat (Royal Yacht Britannica, a vár és a Holyroodhouse palota), bár nem lehetetlen kihívás futólépésben, ha nincs szél…(r. i., 2023)

Óváros

Edinburgh Óvárosa UNESCO Világörökség-i terület.

Kriszta fotója

Mik találhatók itt?

Az Edinburgh-i Vár: A város látképét uraló ikonikus erődítmény, amelynek történelme több mint ezer évre nyúlik vissza. A látogatók felfedezhetik a vár területét, megismerhetik történelmét, és megtekinthetik Skócia koronázási ékszereit (Crown Jewels of Scotland).

A Royal Mile (Királyi mérföld): Ez egy történelmi útszakasz, ami a Vártól a Holyroodhouse Palotáig (a brit uralkodó skóciai rezidenciája) terjed. A Royal Mile mentén középkori építészeti remekeket, aranyos kis boltokat, sörözőket és sok-sok műemléket láthatunk.  

Kriszta fotója

A Royal Mile-on van az impozáns, gőtikus Szent György-katedrális (St. Giles' Cathedral), ami a skót presbiteriánus egyház fő istentiszteleti helye Edinburghban.

Kriszta fotója

A Stuart Mária skót királynő korának rejtett utcavilága (The Real Mary King's Close): Ez a sikátoros túra betekintést nyújt Edinburgh múltjába, és rejtettnek mondott utcákon keresztül vezet, sztorik sokaságával bemutatva a város 17. századi életét.

Itt van a Grassmarket (alább külön írunk róla)

A Greyfriars temető (Greyfriars Kirkyard): Itt nyugszanak a város múltjának nevezetesebb alakjai. A fő turistacsalógató azonban a Greyfriars Bobby-történet. Egy hűséges kutyal, aki 14 évig őrizte gazdája sírját.

Skót Mesemondó Központ (Scottish Storytelling Centre): Ez a Royal Mile-on található hagyományőrző központ Skócia gazdag történetmesélő múltját mutatja ve kiállításokkal, előadásokkal.

The Scotch Whisky Experience: Skócia nemzeti italáról szóló vezetett túra, amely bemutatja a whisky készítési folyamatot, kóstolással együtt.

Edinburgh Óvárosa földalatti pincéi (Edinburgh's Old Town Underground Vaults): Az Óváros utcái alatt egy sor földalatti pince található, amelyeket egykor tárolásra és lakásoknak használtak. Az idegenvezető túrák betekintést nyújtanak ebbe a rejtett világba és kísérteties történelmébe.

Grassmarket

A negyed varázslatos hangulatú a macskaköves utcáival, középkori épületeivel, a várat magasan uraló kilátással és a környező pubokkal, éttermekkel, kávézókkal és vásárlási lehetőségekkel.

Kriszta fotója

Pedig, a  Grassmarket sötét múltú.  Az egyik legborzalmasabb hely volt a városban; valójában a középkorban nyilvános kivégzések zajlottak itt. Ma még láthatod azt a helyet, ahol ezeket a kivégzéseket végrehajtották, és a talapzaton egy X-szel jelölt kő emlékeztet rá. A Grassmarket volt a városrészben a 15. századtól a 20. század elejéig egy állatvásár helyszíne, és mindig is nagy jelentőséggel és relevanciával bírt az Óvárosban. Most tele van élénk kocsmákkal és éttermekkel, Edinburgh éjszakai életének központja.

Kriszta fotói

Holyroodhouse palota

A Holyroodhouse-palota, a királyi palota Skócia egyik legfontosabb történelmi és kulturális látnivalója. Aa Royal Mile keleti végén helyezkedik el

A palota eredetileg egy kolostor volt, amelyet VIII. Henrik angol király rendelt el felépíteni a 12. században. Később VI. Jakab skót király átépíttette királyi rezidenciává. A Holyroodhouse-palota gyakran szolgált királyi lakóhelyként a skót királyok számára, különösen a Skóciában tartott királyi ünnepségek és események idején.

A palota mai formája nagyrészt a 16. századi építészeti stílusú, de számos későbbi kiegészítést is tartalmaz. A palotában több különféle terme látogatható, beleértve a nagyobb közönség előtt is megtekinthető helyiségeket, mint például a díszes trónterem és a királyi apartmanok.

A Holyroodhouse-palota körül egy gyönyörű kert található, amely szabadon látogatható. A palota látogatói megcsodálhatják a kertet, sétálhatnak a területen, és élvezhetik a palota történelmének és környezetének miliőjét.

A palota gazdagon díszített, melynek helységeiben nem engednek fényképezni! Hatalmas festmény csarnoka rejt egy kis meglepetést. Az egyik kedvenc udvari festőjük megfestette a skót történelem nagyjait elképzelése alapján, melyhez női modelleket használt, így kicsit fura női kacsókat látni „hős” férfiakon, szegény Bruce, úgy néz ki mint egy „Gyűrűk ura” szereplő!

A palota szomszédságában hatalmas füves mező van távolabb egy templomrommal (St. Anthony) a hegyek lábainál. A palotával szemben van az új parlament, ahová ingyenesen lehet belépni vezetés nélkül is munkanapokon, ha nincs ülésezés. Innen kb 2 km hosszú sétáló utcán keresztül (Royal Mile) lehet eljutni a közel ezer éves részekkel is rendelkező várba. (r. i., 2023)

Kriszta fotói

Royal Mile (Királyi mérföld)

Kriszta fotója

Az Óvároson belül a középkori, erődítményszerű Vártól a reneszánsz Hollyrood királyi palotáig terjedő gyalogosútról van szó. Ez Edinburgh leghíresebb útja, egyben - képletesen -a város ütőere. 1814,2 méter hosszú, ami megfelel egy skót mérföldnek. nos innen az út nevében a mérföld.  Tele van szebbnél szebb épületekkel, múzeumokkal, boltokkal, pubokkal, utcai mutatványosokkal.

A Royal Mile valójában négy szakaszra osztható. Jóllehet ezek egymásba folynak, külön nevet viselnek: Castlehill, Lawnmarket, High Street and Canongate. A teljes Royal Mile végigjárható félóra alatt, ha keveset állunk meg. Felfelé a meredekség miatt, amúgy is megáll a turista néha.

Figyelem: Ne álljunk le beszélni a minket megszólító figurákkal. MIndenféle programokat, nevezetsségeket ajánlanak, de szinte minegyikük csaló. A boltosok is csalók a maguk módján, azzal, hogy pofátlan árakon árulják a protékájukat, kihasználva a turisták naívságát. Főleg a North Bridge és a Vár közötti útszakasz számít turista lehúzásra ,,szakosodottnak". A királyi palota és a parlament épülete közötti szakasz kevésbé kommersz.

Kriszta fotója

,, Itt mindig sok a turista. A macskaköves útfelülethez illő, vastag talpú lábbeli erősen javasolt. Ráadásul vannak emelkedők, lejtők. A vártól a királyi palotáig lejt az út. Itt-ott homokköves a burkolat. Amúgy az Óváros több része dimbes-dombosabb a Royal Mile-nál.

Hozzáadott kellemességi érték a sok aranyos kis ajándékbolt és gyapjúféleségeket avagy ékszerket áruló üzlet. Bocsi, de minket kissé lehangolt, hogy az ajándékboltokban nem helyiek az árusok, hanem pakisztániak, akik zömében Made in China termékeket árusítanak. A menőnek vélhető kasmírsálak nagyon vékonyak, és kérdőjeles a minőségük. Vannak azért hagyományos skót ruhadarabok is. Ki tudja hol készültek?

Persze, rengeteg itt a pub és az étterem is. Találkoztunk skót dudás utcai performansszal. A Royal Mile-on található egy turista információs iroda nagyon készséges személyzettel.

Érdemes a főcsapásről bekukkantani a mellékutcácskákba (alleys). Betártünk a The Advocate nevű pub-ba. Nagyon hangulatos.

(Aji, 2024)

Kriszta fotói

,, Végigsétáltunk a Royal Mile (Királyi mérföld...kb. ekkora a távolság a két jeles épület között) nevű híres főutcán, a fejünket kapkodva a sok szép épület, látnivaló után, majd megérkeztünk a skót uralkodók székhelyére, a Holyrood Palace-ba. Számos uralkodó élt hosszabb-rövidebb ideig itt, II.Erzsébet is többször járt az épületben. Itt gyilkolták meg, David Rizziot, aki Stuart Máriának volt a magántitkára. Lord Darnley, Mária akkori férje erről másképp vélekedhetett...Az tény, hogy Darnley sem örülhetett sokáig vetélytársa halálának, hiszen őt is meggyilkolták. A palota melletti Apátság romos állapotban is felemelő látvány. " forrás

Kriszta fotója

Kastély

(avagy Vár) Edinburgh Castle

9:30-tól 18:00-ig tart nyitva. Felnőtt (16-64) belépőjegy £19.50 (online), £22.00 (helyben) ; 65 év felett £15.50 (onlne), £17.60 (helyben). Az online vásárlás nem komplikált. Ez a hivatalos oldal: https://www.edinburghcastle.scot/plan-your-visit/tickets

A június-július-augusztus turista főszezonon kívül akár egy nappal a látogatás előtt is lehet időpontos jegyet venni. 

Többek szerint  a belépőjegy ár-érték aránya nem a legjobb, főleg, hogy gyakran zárva tartanak néhány termet. Nagyon szeles idő sokat ronthat a látogatás élményén, mivel a Vár látnivalónak jelentős része szabadtéri. 

Mi látható? Sok katonai történet leírása, eszköztára, szép királyi termek, koronaékszerek, börtön, kápolnák, Zömében a 18. és a 19. század mutatkozik. Ha nem nagyon érdekelnek a katonai dolgok, akkor a War Museum részt ki is hagyhatod. 

A belépő 18£/felnőtt ha online előre megveszi az ember) ami egy kb 2-3 órás program. A vár különböző részein kék “ingben” állnak a vár alkalmazottai, akik szívesen mesélik el az adott terület/szoba történelmi hátterét. Aki beszél angolul, annak ajánlom, hogy kérdezzen. Olyan élmény mintha egy idegenvezető vinne körbe. (kr, 2022)


A vár tagolt sok látnivalóval, a brit és skót hadtörténet kicsit túlreprezentált, viszont van benne egy 900 éves apró kápolna, ami a magyar Szt. Margit-ról van elnevezve, itt imádkozott az Árpádházi hercegnő, skót királynéként (nem a Margit-szigeti!). Magyarsága rejtve van a vár személyzete elött is, a rövid életrajzában sem tesznek említést erről! Talán a kinti kulturális attasénk jelezhetné ezt a hiányosságot egy „fáradságos követségi fogadáson” az illetékeseknek…. Különleges a skót katonai börtön is, tele függőágyas termekkel. (r. i., 2023)


Nem értettük, hogy miért kell időpontot foglalnia a jegyekhez, amikor úgyis sorban kell állni. Előttünk olyan emberek voltak, akik későbbi időpontot foglaltak, és mégis több mint egy órával korábban beengedték őket.

A vár maga lenyűgöző, de amikor esik az eső, az emberek általában befelé mennek, és zsúfolt lesz (így az időpontok értelmessé válnak). Győződjön meg róla, hogy szép idő lesz, mert hideg és esős napon nem éri meg. Mindemellett ez egy régi vár érdekes történettel, így mindenképpen érdemes megnézni. (2024)

Royal Yacht Britannia

     Kár, hogy a hajó egy kiemelkedő része - mint látható - renoválás miatt be van burkolva - Kriszta fotója (2024)

Látogatható: mindennap 9:30-tól 16:00-ig

Felnőtt belépődíj: 19,50 font - sokba kerül, de érdemes megnézni. Kb. 2 órás program. Villamossal (a Newhaven irányban) (csak egy vonal van), vagy a 34-es és 35-ös busszal könnyen megközelíthető. 

Figyelem!: A bejárat az Ocean Terminal nevű bevásárlóközpont másdik emeletén keresztül van.

Szép, tartalmas élmény. Mind történelem, mind technika szempontjából érdekes dolgokat tudhatunk meg. 20 nyelven lehet audio guide-on hallgatni idegenvezetést. Köztük van a magyar is!

Sok-sok kabint, termet járhatunk be. Fotózás szempontjából sajnálatos, hogy a hajó egészéről nem igazán lehet fényképet készíteni.

,,Szerintem, ha az utazót nem igazán érdekli a brit monarchia, és csupán két egész napja van Edinburgh felfedezéséhez, akkor akár ki is hagyhatja a programot, főleg, hogy viszonylag kieső helyen van. Nekünk 5 egész napunk volt a városra, így belefért, valamint a Netflix A korona (Crown) című sorozatára nagyon tapadtunk, szóval nekünk érdemes volt látni. Az audioguide magyar fordítása néha dagályosra sikeredett (nyilván az eredeti is az).

Megdöbbentő volt látni és megtudni, hogy a hajón mennyire szigorúan hierarchizált volt az elhelyezés. "  (Aji, 2024)

A legénységi hálóban az emeletes ágyak roppant kényelmetlennek látszódnak. - Kriszta fotója 

A tisztek, altisztek hálója kényelmesebb - Kriszta fotója

A Crown sorozatban is benne volt, hogy a királynő mennyire ragaszkodott hozzá, és mennyire nem akarta, hogy takarékoskodás címén ,,elvegyék tőle". Az 5 fedélzetes hajót látva, megértjük...

1997 novemberében utoljára hajózik be Portsmouth kikötőjébe - Kriszta fotója


A Royal Yacht Britannia a brit királyi család hivatalos luxushajója volt több mint 40 évig. Az HMS Britannia 1953-ban állt szolgálatba és a világ egyik leghíresebb királyi hajójává vált.

A Britannia szerepe kettős volt. Először is, ez volt a királyi család hivatalos rezidenciája és hajója, amelyen számos királyi családtag és más vendég utazott hivatalos eseményekre, különböző királyi útjakra és ünnepekre. Másodszor, a Britannia a brit hatalom és befolyás szimbóluma volt a világ tengerein, és fontos szerepet játszott a világ különböző országaival való diplomáciai kapcsolatok ápolásában.

A Britannia volt az utolsó hagyományos királyi jacht, amelyet a brit királyi család használt. 1997-ben vonták ki a szolgálatból.  Azóta a Britannia egy látogatható múzeumként szolgál Edinburgh-ben. A látogatók felfedezhetik a hajó belsejét és megtapasztalhatják a királyi élet egy szeletét.

A parancsnoki híd - Kriszta fotója

A szép kilátás miatt II. Erzsébet királynő kedvenc nappalija - Kriszta fotója

      A királynő ágyát kényelmetlenül keskenynek (90x200-as) véltük. Úgy látszik nem igényelt kellő szélességet hempergéhez - Kriszta fotója

Fülöp herceg ágya sem (volt) szélesebb - Kriszta fotója

A tisztek ebédlője - Kriszta fotója

A gálavacsorák helyszíne - Kriszta fotója 

A társalgó (a királyi család és a díszvendégek számára) - Kriszta fotója 

Kriszta fotói

Itt csak a royal family lépdelhetett. - Kriszta fotója

A lépcső közelében parkol a royal Rolls-Royce - Kriszta fotója


St. Giles Cathedral

Angol kiejtés: szen dzsájlsz kászidrál

azaz a Szent Egyed katedrális

A Royal Mile látogatása során láthatjuk. A vár közelében van. A belépés ingyenes, de lehet önkéntesen fizetni adományt (még bankkártyával is!). Előfordulhat, hogy a katedrálison belül a fotózásért pénzt kérnek, 2 fontot (?). 

Nyitva minden hétköznap 10:00 és 18:00 között, szombaton 9:00 és 17.00 között, vasárnap 13:00 és 17:00 között.

Kb. egy órás program.

Ritka, hogy ilyen napfényben lehessen fotózni. - Kriszta fotója

A St Giles katedrális Skócia egyik legfontosabb temploma, és a skót reformáció otthona, imigyen a viharos vallási történelem egyik helyszíne.   A protestáns Skót Egyházat (Church of Scotland, röviden, “Kirk”) csaknem ezer évvel ezelőtt, a 12. században alapították. A katedrális , ja 14. és 16. század között épült gótikus stílusban.

Megcsodálhatjuk a katedrális híres tornyát, amelynek kupolája korona alakú, valamint a belső térben a Thistle kápolnát, amely lenyűgözően kifinomult faragásokkal ékes. Gyönyörű a központi templomhajó mennyezete.

Ha szerencsés vagy, akkor a látogatásod napján élő koncertet tartanak, amelyen  kiváló kórusok és zenekarok lépnek fel. Nagyon jó a katedrális akusztikája.

Csodásak a vidám színekben pompázó ólomüveg ablakok amelyen jól láthatók a témák: Jézus Krisztus születése, élete, tevékenysége, halála és mennybemenetele.

Kriszta fotói

Meglepő, hogy van használható vécé!

A katedrális szomszéd épülete a Legfelsőbb Bíróságnak ad otthont, ez volt a régi parlament helyszíne, vele összeépítve egy nagyon szép levéltárral. Mindkettőbe be lehet, és érdemes is. A bíróságon a fényképezés nem engedélyezett.(r. i., 2023)

Artúr széke

(Arthur's seat) (kiejtés kb. így: árhursz szít)

1-2- órás, ingyenes program lehet.

Arthur's Seat vulkanikus eredetű domb, ami a város ikonikus jelképe. A Holyrood Parkon belül helyezkedik el városi parkként. Gazdag a kulturális öröksége, sétaútjai vannak, nyugis a környezet, Érdekes a vulkáni geológiai története, páratlan a kilátás.

A nyilvános parkban változatos élővilág látható: pl. seregélyek, fülesbaglyok, gerlék, nyulak, sünök, a tavakban és patakokban kacsák, hattyúk és gémek.

A domb népszerű kirándulóhely és turistaattrakció, amely lenyűgöző kilátást kínál Edinburgh városára és környékére.

Még a legegyszerűbb utat követve is kemény, megeröltető tett felmenni a központban emelkedő dombra. De megéri a pazar kilátás miatt. Túra- vagy sportcipőre szükség van. Mivel gyakran esik az eső, arra is számítani kell, hogy a kövezet csúszossá válik.

Több út közül lehet választani. Az átlagos feljutási időtartam: 30-45 perc. Közben szép természetet élvezhetünk.

Lefelé lehet jönni busszal (42-es).

Megcsodáltuk az új skót parlament felől, de nem volt kedvünk felmenni. Időigényes, az időjárás betehet a kirándulásnak, meg nem is láttunk tömegeket felmenni. (Aji, 2024)

Kriszta fotója


Honnan az elnevezés?

Az Arthur's Seat nevű domb elnevezése valószínűleg kapcsolódik a középkori legendákhoz és az Artúr királyi mitológiához. Az "Arthur's Seat" névnek többféle magyarázata és értelmezése is létezik, de egyik sem bizonyított tudományos tényen alapul.

Egyik elmélet szerint az Arthur's Seat neve eredetileg "Árd na Said" volt, ami gael nyelven "Shieling dombja" vagy "sziklás hegy" jelentésű. A helyi legendák és folklorisztikai hagyományok azonban összekapcsolták az Artúr királyi történetekkel, és az idők során az elnevezés átalakult "Arthur's Seat"-re.

Az Arthur's Seat elnevezés arra utal, hogy a hegy magaslatán található kőből való, kör alakú területet a középkorban Artúr király kormányzati székek vagy trónja helyszínének hitték. Bár erre nincs tudományos bizonyíték, a helyi hagyományok és a turisztikai vonzerő elegendő okot adtak arra, hogy az Arthur's Seat-et az Arthur királyi mitológiájához kössék.

Amúgy a hagyományok szerint Artúr király valamikor a 5. és 6. század között élt, a korai középkorban. Az első írásos említések róla a 9. századból származnak, például a walesi krónikákban és más korai forrásokban. Ezek az írások legtöbbször mítikus elemeket is tartalmaznak, így az Artúr királlyel kapcsolatos valós történeti ismeretek igen korlátozottak.


Greyfriars templom

Greyfriars Kirk (kiejtés: gréjfrájersz körk)

A templom nyitva tartása: hétfőn, szerdán és csütörtökön 11:00 és 15:00 között. A hét más napjain turistaként jellemzően nem látogatható. 

A Greyfriars templom jelentős történelmi és kulturális helyszín az Óvárosban. Itt van az ismert Greyfriars Bobby emlékmű is, amely a hűséges skót terrier, Bobby emlékét őrzi, aki gazdája sírja mellett 14 évig őrködött.

A templom épülete számos történelmi eseménynek és személyiségnek adott otthont. A templomot az 1600-as években alapították, de az évszázadok során többször átépítették és felújították. A kőépület skót gótikus stílusban épült.

A templomot gyakran látogatják turisták és helyiek egyaránt. A belső térben lenyűgöző falfreskók, sírkövek és emléktáblák találhatók, amelyek bemutatják Skócia történelmét és híres személyiségeit. A templomhoz kapcsolódik az óvárosi Greyfriars temető, ahol számos híres skót, köztük a Skót Felvilágosodás (a 18. század második fele) legnevesebbjei nyugszanak.

A temetőről:

A Greyfriars Kirkyard temető Edinburgh városának egyik legismertebb történelmi helyszíne. Akik hajlandók sötétedés után is meglátogatni, szeretik úgy titulálni, hogy ez ,,a világ legkisértetesebb temetője". 

A temető már az 1500-as években létezett, és az egyik legősibb temető Skóciában. A temető a Greyfriars kolostor közelében helyezkedett el. A kolstort azonban 1560-ban, a skót reformáció során lebontották.

A temetőben számos híres személyiség nyugszik, többek között skót nemesek, politikusok, írók és egyházi vezetők. Ezek közé tartozik Sir George Mackenzie (1636-1691), a presbiteriánusokkal folytatott kegyetlen fellépései és a skót lázadások elnyomása miatt hírhedté vált „Bloody Mackenzie” , valamint William McGonagall skót költő (1825-1902 ) is.

A Greyfriars Kirkyardhoz több kísértethistória kapcsolódik. A legismertebb az úgynevezett „Mackenzie Poltergeist” legendája, amely a temetőben és a hozzá kapcsolódó Covenanters' Prison (Szent Szövetség Börtöne) épületében játszódik.

A Greyfriars Kirkyard a város egyik leglátogatottabb turisztikai helye, amelyet évente több tízezer ember látogat meg, hogy felfedezzék a temető történetét, gyönyörködjenek a síremlékekben és megismerjék Edinburgh történelmét.

A temető népszerűségének van egy külön oka: ugyanis fontos szerepet játszik a „Harry Potter“ fiktív világában. Az egyik sír különleges feliratot visel: „Sacred to the Memory of Thomas Riddel Esq. of Befsborough“. A Harry Potter rajongók feltehetően felkapják a fejüket ezen a néven. Mert Tom Riddle volt az a fiatalember, aki később az iszonyatos Lord Voldemorttá vált. Tehát J.K. Rowling írónőnek ez a sír szolgált inspirációul.


Bobby kutyáról:

A Greyfriars Bobby egy híres skót történet, amely egy hűséges skót terrier, Bobby legendás szól. Bobby története a 19. század közepére tehető.

Bobby a Greyfriars Kirkyard temetőben élt itt, Edinburgh-ben. A történet szerint Bobby gazdája, John Gray, egy rendőr volt, aki Bobbyvel élt és dolgozott. Amikor 1858-ban John Gray meghalt, ebbe a temetőbe temették. Bobby azonban nem hagyta el gazdája sírját, és minden nap ott őrizte, ott maradt éjszakára, még az időjárás viszontagságai között is.

Bobby hűsége és kitartása hamar híressé vált, és sok ember elkezdte gondozni és etetni. Bobby minden nap odajárt a temetőbe, ahol gazdája nyugszik. A város lakói meghatódva figyelték Bobby hűségét, és az ő története hamarosan széles körben ismertté vált.

A történet miatt Bobby vált Edinburgh egyik legismertebb és legkedveltebb alakjává. 1867-ben, két évvel Bobby halála után, a városban  szobrot emeltek a tiszteletére. A Greyfriars Bobby legendája továbbra is népszerű Skóciában és az egész világon, és története számos könyvben, filmen és más alkotásban is megjelent.


Múzeumok

A múzeumok közül a legszebb építészeti belsővel és szecessziós hangulattal szerintem a „Scottish Portait Gallery” rendelkezik az átriumában a skót hírességek aranymozaikjaival. A legbrutálisabb nagyságú a több épületet is magába foglaló, átriumos, 5 szintes „National Museum of Scotland”, itt minden van részecske részecskegyorsítótól, múmiáktól, dínókon, polinéz csónakokon keresztül a gőzmozdonyig! 3 óra alatt se tudtunk végig menni rajta, nem befogadni! Igazi „kultúrsokk”, viszont tele van interaktív gyerekeknek is való lehetőségekkel, valamint külön „piknikező” helységgel is!

A „National Galleries of Scottland” két klasszicista épületének kiállítása már könnyebben emészthető, itt a világ összes híresebb festője képviselteti magát Raffaellotól Monet-ig téglapiros drapéria falakon. A kisebbik épületben kortárs festők kb 240 olyan képe volt kiállítva katalogizált árakkal, amik azonnal megvehetők is voltak kb 80Ł-tól a 7000Ł-ig. Vettem volna párat, de hátizsákban hogy hoztam volna haza??? A festmények nagy része itt is, de a szállodánkban is „skót módon” a keret 2oldalára helyezett lemezekkel voltak tiplivel rögzítve a falra, így tuti csak egyszer kell állítani a vízszintjét!

Végül pár szó a „Scottish Nationel Gallery of Modern Art” kiállításáról, itt Turner vízfestményei körül volt a legnagyobb helyi érdeklődés, de engem legjobban kedvenc festőm, Dali képe fogott meg. A városközponttól a galéria a Leith folyó hangulatos, festői partján közelíthető meg a Dean Village-n keresztül. A Dean Village folyópartja bakancslistás Edinburghban! (r. i., 2023)

Skót Nemzeti Galéria

(Scottish National Gallery)

Ingyenes a belépés! Nyitva tartás: 10:00 és 17:00 között.  - Esős időben jó program.

Jelentős művészeti múzeum, és az Óváros és a New Town között található. A múzeum a skót és nemzetközi művészet remekeinek gyűjteményét mutatja be, és széles választékot kínál a festészet és a képzőművészet különböző stílusaiból és időszakokból.

Kriszta fotója

A múzeum gyűjteménye kiemelkedő európai művészektől, például Rembrandt, Vermeer, Turner és Van Gogh alkotásaitól kezdve, az olasz reneszánsztól a francia impresszionizmusig és még sok más stílusig terjed. A skót művészet is kiemelten jelen van a gyűjteményben, bemutatva a skót művészek fejlődését és hozzájárulását.

A múzeum épülete maga is impozáns, és a Princes Street Gardensre néz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Edinburgh várat övező hegyekre.


Sebészcsarnok (Surgeons' Hall)

kiejtés: szördzsönsz hol

Elsősorban a patológia, azaz kórbonctan történeti profilja miatt vált világhíressé!!

Felnőtt belépődíj: 9,50 font, 65 év felettieknek 6 font.

Nyitva tartás: mindennap 10:00 és 17:00 között. Akár két-három órás program is lehet (gyomortól függően). 

Az Edinburgh-i Sebészcsarnok hivatalosan a "Surgeons' Hall Museums" néven ismert, és az egyik legérdekesebb és egyben legmorbidabb múzeumok közé tartozik. Ez a múzeum az orvostudomány és sebészet történetének skót szemszögből történő bemutatására összpontosít.

A múzeum az Edinburgh-i Királyi Sebészeti Kollégiumhoz (Royal College of Surgeons of Edinburgh) tartozik, és egyedi a gyűjteménye,  ami az orvostudomány fejlődését, az anatómiát, a sebészetet és a patológiát mutatja be. A kiállítások sokfélesége és mélysége lenyűgöző lehet mindenki számára, aki érdeklődik az orvostudomány, a sebészet és az emberi test iránt.

A legkiemelkedőbb része a múzeumnak az anatómiai kiállítás, ahol valós emberi testeket és szerveket állítanak ki.  Emellett láthatók régi és új sebészeti eszközök, dokumentumok és más érdekes tárgyak, amelyek bemutatják az orvostudomány történetét és fejlődését.

Fontos megjegyezni, hogy a múzeum tematikája és a kiállítások jellege miatt csak olyanok látogassák meg, akik nem borulnak ki a holt emberi testrészek látványától. Azonban azok számára, akik érdeklődnek az orvostudomány és a sebészet története iránt, valamint a különleges és egyedülálló múzeumok iránt, a Sebészcsarnok érdekes és tanulságos élményt nyújthat.

Ez az egyik legrégebbi skót múzeum: 1699-ben nyílt meg!

Lenyűgöző gyűjtemény, kitűnően összerakott múzeum. Nem szükséges orvosi előismeretekkel rendelkezni, de tudni kell, hogy mutatnak itt nem egészséges szerveket is. Majdnem minden preparátum valódi szerv, mégpedig Edinburgh korai sebészeti időszakából. Meglepően gazdag a kiállított szervek gyűjteménye. Egy egész emeletet kitöltenek ezzel. Az volt a benyomásunk, hogy minden létező betegségről bemutatnak egy szervpreparátumot.

A nejemet lenyűgözték a látottak, nekem pedig időnként majdnem kifordult a gyomrom. Ennek ellenére mindkettőnk ajánlani tudja ennek a különleges múzeumnak a meglátogatását. Nem mellesleg, iskoláscsoportot is láttunk a látogatásunk folyamán.  (2023)

Skót Nemzeti Múzeum

National Museum of Scotland

Ingyenes a belépés! A Chambers Street-en, nyitva mindennap 10:00-től 17:00-ig. Hatalmas, sokrétű múzeum, szóval több órát is el lehet itt tölteni. Sok az interaktív rész, és emiatt szuper program gyerekekkel utazó turistáknak is, pláne esős órákban.  

Az egyik legnagyobb és legfontosabb múzeum egész Skóciában. Ez a múzeum a skót és a nemzetközi kulturális, tudományos és történelmi örökséget mutatja be széles körben. A múzeum két épületből áll: az Egyesült Királyságban megtalálható egyik leglátványosabb viktoriánus épületből és egy modern épületből, amelyeket egy üvegtetős átjáró köt össze.

A múzeum gyűjteménye rendkívül változatos, és számos területre kiterjed, ideértve a természettudományokat, a történelmet, a művészetet, a technológiát és sok mást. Néhány kiemelkedő részleg és kiállítás a következők:

A múzeum bemutatja Skócia történetét, kultúráját és hagyományait, beleértve az ókori és középkori időszakokat, valamint a skót Felvilágosodás és ipari forradalom korszakát.

A múzeumban kiterjedt természettudományi gyűjtemény látható, amely a dinoszauruszoktól és más őslényektől kezdve az élővilág sokféleségéig terjed.

A múzeumban látható egyedi művészeti és képzőművészeti gyűjtemény, beleértve a festményeket, szobrokat, ékszereket és más alkotásokat.

A modern tudomány és technológia fejlődését és hatásait bemutató kiállítások találhatók itt, például a telefonok és a számítógépek fejlődését követő kiállítások.


Modern művészetek skót nemzeti galériája

Scottish National Gallery of Modern Art

Két különböző helyszínen található Edinburghban: Modern Művészetek Skót Nemzeti Galéria (Modern One) és Modern Művészetek Skót Nemzeti Galéria (Modern Two). Ezek a galériák a modern és kortárs művészet egyedülálló gyűjteményét mutatják be, amelyek bemutatják a 20. sőt 21. századi művészeti irányzatokat és alkotókat.

Modern One:
Ez az épület egy elegáns viktoriánus villában található, amelyet a modern művészet műveinek bemutatására alakítottak át. Itt láthatók a 20. század eleji avantgárd művészet kiváló alkotásai, például Picasso, Braque, Dalí, Warhol és mások művei. Az épület és a körülötte elterülő kertek egyedülálló légkört teremtenek a művek megtekintéséhez.

Modern Two:
Ez a másik helyszín a galéria hálózatában, egy modern épületben található, amely a kortárs művészetnek ad otthont. Itt láthatók a művészeti irányzatok, például a pop art, a konceptuális művészet és a kortárs szobrászat kiemelkedő darabjai. A gyűjtemény magában foglalja a Damien Hirst, Tracey Emin, Rachel Whiteread és más jelentős művészek alkotásait.

Mindkét galéria rendszeresen változó kiállításokat és tematikus gyűjteményeket mutat be, így mindig van valami új és izgalmas látnivaló a látogatók számára. A modern és kortárs művészet iránt érdeklődők számára a Modern Művészetek Skót Nemzeti Galériája izgalmas és inspiráló hely lehet Edinburghban, ahol a múlt és a jelen művészeti kifejezései találkoznak.

Skót Whiskey Museum- helyi nevén a Scotch Wiskey Experience, 3384 palack ital, alapos múzeumi igényességre utal.

Az Edinburgh-i Skót Whisky Múzeum (The Scotch Whisky Experience) egy interaktív és informatív látogatóközpont, amely bemutatja a skót whisky készítésének folyamatát és a skót whisky történetét. Ez egy népszerű turisztikai attrakció Edinburghban, különösen azok számára, akik érdeklődnek a whisky kultúrája és a skót életstílus iránt.

A múzeum látogatói érdekes és élménygazdag utazáson vehetnek részt a whisky készítésének folyamatától a malátázástól a lepárláson és a hordózásig. Az interaktív kiállítások, a multimédiás bemutatók és a valósághű reprodukciók segítségével közelebbről megismerhetik a whisky készítés művészetét és tudományát.

Az egyik legizgalmasabb rész a "Whisky légitársaság" nevű látványos "út" a különböző whisky régiókba, ahol a látogatók megismerhetik a különböző skót whisky stílusokat és jellemzőket. A látogatók még egy virtuális hordóba is beleshetnek, hogy megtapasztalják, milyen érzés a whisky érlelő hordóban lenni.

Az utazás végén a látogatók whiskykóstolóval fejezhetik be a látogatást, ahol a különböző típusú skót whiskyk közül választhatnak, és megkóstolhatják azok különleges ízvilágát.

p. e. fotója

A Skót Whisky Múzeum nem csak a whisky rajongók számára érdekes, hanem bárki számára, aki szeretne többet megtudni a skót whisky készítéséről, történetéről és kultúrájáról. A látogatás során lehetőség nyílik mélyebben elmerülni ezen az ikonikus ital világában és hozzájárulásában a skót kultúrához.

City Art Centre

Az Edinburgh City Art Centre egy központi helyen található művészeti galéria és kiállítóhely, amely bemutatja a skót és nemzetközi művészetet a különböző időszakokból és stílusokból. Ez egy fontos kulturális intézmény Edinburghban, amelynek gyűjteménye és kiállításai széles körben érintik a képzőművészet, a fotóművészet, a dizájn és az alkotói művészetek területét.

A galéria gyűjteménye rendkívül változatos, és tartalmazza a 17. századtól napjainkig terjedő alkotásokat. A kiállítások között megtalálhatók festmények, szobrok, grafikák, fotók és sok más művészeti formában kifejeződő alkotások. Az ideiglenes kiállítások széles választékát mutatják be, beleértve a helyi és nemzetközi művészek munkáit is.

A City Art Centre azért is érdekes, mert gyakran szervez interaktív kiállításokat, műhelyeket és oktatási programokat, amelyek a látogatókat bevonják a művészeti folyamatokba és lehetőséget adnak a részvételre.

A galéria épülete impozáns és modern, és könnyen megközelíthető a város központjában. Az ingyenes belépés és a gyakori kiállításváltások miatt mindig van valami új és izgalmas látnivaló a látogatók számára. Ha érdeklődsz a művészet és a kreativitás iránt, az Edinburgh City Art Centre egy jó választás lehet, hogy felfedezd a skót és nemzetközi művészeti kultúrát.

The Museum on the Mound

A Museum on the Mound  Edinburghban egy egyedülálló múzeum, amely a pénzügyi világgal, pénzzel és gazdasággal kapcsolatos témákat mutatja be. Ez a múzeum a Skót Bankhoz tartozik, és egy olyan hely, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a pénzügyek és a gazdaság világába.

A múzeum kiállításai széleskörűek és interaktívak, és kiterjednek a pénz történetétől és kialakulásától a bankjegyek tervezésén és gyártásán át az érdekes pénzügyi tényekig. A látogatók megtudhatják, hogyan változott a pénz a különböző időszakokban és kultúrákban, és hogy miként alakította a gazdaság és a társadalom fejlődését.

A múzeum egyik legkülönlegesebb része egy üveggel burkolt helyiség, ahol a látogatók megtekinthetik a hatalmas összegeket, például egy millió font értékű bankjegyet, és még egy szimuláció segítségével is megtapasztalhatják, milyen lenne ennyi pénzt tartani a kezükben.

Az interaktív elemek és a sokféle kiállítás révén a Museum on the Mound egy olyan hely, ahol a látogatók szórakoztató és tanulságos élményt élhetnek át a pénz világában. A múzeum kiállításai mind azok számára érdekesek lehetnek, akik érdeklődnek a gazdaság, a pénz és a pénzügyek iránt, valamint azoknak, akik csak kíváncsiak arra, hogyan működik a pénzügyi rendszer.


Repülési múzeum

Az Edinburgh-i Repülési Múzeum (National Museum of Flight) Skóciában, East Lothian megyében található, nem messze Edinburgh városközpontjától. Ez a múzeum a repülés történetének és fejlődésének bemutatására szentelt múzeum, amely a légi járművek, a repülés kultúrája és az iparág fejlődése iránt érdeklődők számára izgalmas és tanulságos élményt nyújt.

A múzeum területén megtalálhatók valós repülőgépek, helikopterek és más légi járművek, amelyek bemutatják a repülés történetének különböző szakaszait és technológiai fejlődését. A látogatók betekintést nyerhetnek a repülés kezdeti időszakaitól a modern repülőgépekig, és megtudhatják, hogyan alakult a légi közlekedés és milyen hatással volt a világra.

A múzeum interaktív kiállításokat és bemutatókat is kínál, ahol a látogatók részt vehetnek különféle repülési tevékenységekben, például szimulátorokban vagy gyakorlati bemutatókban. Emellett a múzeum területén gyakran rendeznek különféle eseményeket, légi bemutatókat és tevékenységeket, amelyek tovább gazdagítják a látogatói élményt.

A múzeum a repülés és a légi közlekedés iránt érdeklődőknek kiváló választás lehet. A történelem, a technológia és a repülés szerelmesei egyaránt élvezhetik a múzeum sokszínű kiállításait és tevékenységeit.


Gyermekkor múzeum

Az Edinburgh-i Gyermekkor Múzeuma (Museum of Childhood) egy különleges és szórakoztató hely, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt visszautazhatnak az időben, hogy megismerjék a múlt gyermekkorának és játékainak világát. Ez a múzeum az egyik része a Skót Nemzeti Múzeumnak, és a múzeum a felnőtteknek is nosztalgikus emlékeket idézhet meg a saját gyermekkorukról.

A múzeum kiállításai bemutatják a különböző korokban használt játékokat, babákat, bábokat, építőjátékokat és más gyermekjátékokat. A látogatók megtudhatják, hogyan változtak az évek során a játékok és a játéktermékek, és hogyan tükrözték az adott korszak kultúráját és társadalmát.

Az interaktív kiállítások és tevékenységek lehetőséget nyújtanak a gyermekeknek arra, hogy kipróbálják a régi idők játékait, és megismerjék a múlt generációinak életmódját és szórakozását. A múzeum a régi játékok mellett bemutatja a ruházatot, a könyveket és más gyermekkori tárgyakat, amelyek tovább gazdagítják a látogatói élményt.

A Gyermekkor Múzeuma egy családbarát helyszín, ahol a gyermekek és felnőttek együtt élvezhetik a múltba való visszautazást és a múzeum által nyújtott szórakozást. A nosztalgia és a gyermekkor édes emlékei a látogatókat várják ebben az interaktív és tanulságos múzeumban.

Kings Gallery

Erzsébet králynő uralkodása idején Queens Gallery volt a neve.

Kriszta fotója

Parkok

Botanikus kert

Az Edinburghi Botanikus Kert (Royal Botanic Garden Edinburgh) egy gyönyörű és pihentető zöld oázis a város szívében. Ez az egyik legismertebb és legkedveltebb látványosság Edinburghban, amely kiváló lehetőséget nyújt a természet szerelmeseinek, a kertészkedés iránt érdeklődőknek és mindazoknak, akik egy kellemes és nyugodt helyen szeretnének időt tölteni.

A botanikus kert hatalmas területen fekszik, és számos tematikus területet kínál, beleértve a növényeket a világ különböző részeiről, sziklakerteket, tavakat, gyógy- és fűszernövénykerteket, széles sétányokat és még sok mást. A kertek gondozottak és lenyűgözőek, és sokféle növény- és virágfajta található itt, beleértve a ritka és veszélyeztetett fajokat is.

A botanikus kertek nemcsak a növényekre összpontosítanak, hanem olyan tevékenységeket és eseményeket is kínálnak, mint például vezetett túrák, kertészeti bemutatók, művészeti kiállítások és tematikus rendezvények. Emellett a kertek kávézók és ajándékboltok is találhatók, ahol a látogatók pihenhetnek és emlékeket vihetnek haza.

Az Edinburghi Botanikus Kert ideális helyszín a séta, a kikapcsolódás és a természettel való kapcsolatfelvétel számára. A gyönyörű növények, a friss levegő és a nyugodt környezet mindenki számára kellemes élményt nyújtanak, és egy kis menekülést biztosítanak a város zajából.

Holyrood park

A Holyrood Park egy lenyűgöző természeti terület Edinburghban, amely a városközponttól gyalogosan is könnyen megközelíthető. Ez a park egy óriási zöld terület, amelyet a skót főváros egyik legismertebb természeti látványosságaként tartanak számon.

A Holyrood Park központjában a híres Arthur's Seat található, ami egy kiemelkedő, vulkanikus eredetű domb, és az egyik legmagasabb pontja Edinburghnak. Az Arthur's Seat tetejéről lenyűgöző panorámás kilátás nyílik a városra, a környező hegyekre és a tengerre.

A parkban számos sétány és ösvény található, amelyek lehetővé teszik a gyaloglást, a túrázást és a kikapcsolódást. Az itt található változatos táj, amely magában foglal síkságokat, dombokat, tavakat és sziklás területeket, sokféle lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek és a sportolni vágyóknak egyaránt.

A Holyrood Parkban található másik fontos látnivaló a Holyrood Palota, ahol a skót királyi család tartózkodik, amikor Edinburghban vannak. A palota környezetében pedig a Duddingston Loch nevű tó található, amely szintén szép kilátást nyújt.

A Holyrood Park egy sokoldalú hely, amely lehetőséget kínál a pihenésre, a sétálásra, a túrázásra és a természet élvezetére. A város zajától és nyüzsgésétől való menekülést nyújthatja, és egy olyan teret biztosít, ahol az emberek egy kis időt tölthetnek a természetben és feltöltődhetnek.

Kriszta fotója

The Meadows

,, Legismertebb és legnagyobb itteni park a The Meadows – ha kicsit kisüt a nap, diákok, grillezők, golfozók, rögbizők, focizók, stb.  több ezres nagyságú hada lepi el a zöldfelületeket." forrás

Calton Hill

A Calton Hill Edinburghban egy emblematikus domb, amely a városközpont közelében található, és kiváló kilátást nyújt a városra és a környező vidékre. Ez a domb a város egyik legismertebb látnivalója.

Kriszta fotója

A Calton Hill megközelítése könnyű, és rövid sétával elérhető a városközpontból. Az emelkedő tetején találhatók:

Dugald Stewart Monument: Ez egy neoklasszikus stílusú oszlopos emlékmű, amely a skót filozófus, Dugald Stewart emlékének állít emléket.

Nelson Monument: oszlopos emlékmű, amely Horatio Nelson emlékét őrzi, és a tengerészeti győzelemre emlékeztet.

Elsötétedett, nem attraktív - Kriszta fotója

Scots Monument: Torony, amely azon skót személyiségek emlékét örökíti meg, akik hozzájárultak a skót kultúrához és történelemhez.

Skócia nemzeti emlékműve (National Monument of Scotland) :

A 19. század húszas éveiben anyagi források miatt nem épült meg teljesen. Így nem mutat annyira jól. - Kriszta fotója

Az emelkedő tetejéről lenyűgöző panorámás kilátás nyílik a városra, a városközpontra, a várat körülvevő hegyekre, valamint a Firth of Forth-ra és a tengerre. Különösen az esti vagy a naplemente óráiban különösen szép látványt nyújt.


A Calton Hill-t egy vasárnap délután látogattuk meg, és éppen egy látványos performance spontán nézőivé váltunk. Mint kiderült az április végi, úgynevezett Beltane Fire Festival (tűzfesztivál) résztvevőinek két csapata tartott főpróbát dobosokkal, félig-meddig beöltözött felvonulókkal, viccces táncokkal akrobatikus mutatványokkal. Két csoport ,,csap össze" képletesen. Az egyik védekezik, a másik provokál, évődik. 

Ez a fesztivál az öskori kelta rituálék modernizált átköltése, olyasmi, mint a skandináv országokban a máglyákkal izgalmassá tett nyárköszöntők.

A főpróbán megtapasztalhattuk, hogy a helyi fiatalok mennyire élvezik a hagyományőrzés e laza, viccesen komoly, spontán, dagályosságtól mentes módját. (Aji, 2024)

Aji fotóiEgyéb látnivalók


Craigmillar kastély

A Craigmillar Kastély (Craigmillar Castle) Edinburghban egy középkori várkastély, amely a várostól délkeletre, a városközponttól nem messze található. Ez az egyedülálló történelmi helyszín a látogatóknak betekintést nyújt a középkori várak életébe és a skót történelem egyik fontos időszakába.

A Craigmillar Kastély egy több száz éves építmény, amelynek története a 14. századra nyúlik vissza. A kastély rengeteg történelmi eseménynek és személyiségnek volt a színhelye, beleértve Mary Stuart, Skócia királynőjének rövid ideig tartó tartózkodását is.

A kastély a látogatók számára izgalmas lehetőséget kínál a felfedezésre. A jól megőrzött falak, tornyok és termek sok történetet hordoznak magukban. A kastély területén sétálva a látogatók megtekinthetik a reneszánsz és középkori építészeti részleteket, beleértve a belső udvarokat és a kilátást a környező vidékre.

Az egyik legismertebb rész a kastélyban az ágyasszoba, ahol Mary Stuart és Darnley király uralkodása idején tartózkodtak. A "St. Magdalen Kapu" nevű torony pedig különleges érdekességeket kínál, beleértve a lenyűgöző kilátást a városra és környékére.

A Craigmillar Kastély egyedülálló atmoszférájával és történelmi jelentőségével vonzza a látogatókat. Ez egy kiváló lehetőség a skót történelem és kulturális örökség megismerésére, és a látogatók megértésére, hogy milyen volt az élet egy középkori várban.


Camera Obscura és az Illuziók világa

A Camera Obscura és az Illúziók Világa egy interaktív és szórakoztató látványosság Edinburghban, amely a látogatókat elképesztő optikai illúziókkal és érdekes vizuális élményekkel kényezteti el. Ez a hely azok számára kiváló választás lehet, akik szeretik felfedezni az optikai csalódásokat és megdöbbentő látványt.

Az épület maga a Royal Mile-on található, és számos interaktív kiállítást és bemutatót kínál, amelyek megmutatják, hogyan működik a látás, az illúziók és a perspektíva. Néhány érdekes látnivaló és tevékenység a következők:

Camera Obscura: Ez egy hatalmas szoba, ahol egy olyan eszköz segítségével élő képet láthatsz a városról, amint azt egy tükörrendszer vetíti a falra. Ez egy hagyományos optikai eszköz, amely egyedi kilátást kínál a városra.

Végtelen szoba: Ez egy illúziós terem, ahol a látogatók úgy érezhetik magukat, mintha egy végtelenül hosszú teremben lennének, ami optikai csalódásokkal dolgozik.

Visszatükröződő szoba: Ebben a szobában a látogatók megtapasztalhatják a végtelen tükröződést és azt az érzést, mintha egy végtelenül hosszú folyosón lennének.

Változatos optikai illúziók: A látogatók számos optikai illúziót tapasztalhatnak meg, például torzuló tükröket, mélységi és méretbeli illúziókat, valamint más érdekes vizuális hatásokat.

A Camera Obscura és az Illúziók Világa egy kreatív és interaktív helyszín, ahol minden korosztály számára izgalmas és tanulságos élményt kínál. Ez egy jó választás lehet a szórakozásra, a családi kirándulásra vagy egyszerűen az optikai és vizuális illúziók világának felfedezésére vágyók számára.

Skót parlament

Kriszta fotói

New Town

Az Edinburgh-i New Town egy ikonikus városrész, amely a skót főváros északi részén terül el. Bár a neve "New Town" (Új Város), valójában a 18. század közepén épült. Az UNESCO Világörökség része.

Kriszta fotója

A terület a városközpont északi részén helyezkedik el, és az Old Town (Óváros) szomszédságában.

A New Town épületei főként György korabeli építészeti és neoklasszikus stílusban (angolul: Georgian) épültek 1767 és 1850, között.

New Town főutcája a hosszú Queen Street, kb. az itteni Rákóczi út - Kriszta fotói 

A Queen Street-ről nagyon pazar az Óváros szélének a látványa - Kriszta fotója

Az új város kialakításakor fő hangsúlyt fektettek a szép sétányokra, sugárutakra és terekre, mint például a Princes Street Gardens, a George Street és a Charlotte Square.

A George Street (párhuzamos a Queen Street-tel és ahhoz képest nem olyan nyüzsis - Kriszta fotói

Helyi lány 9 fokban, lengén (ez miniszoknya vagy egy ing alja?) - Kriszta fotója

Mellville Monument a St Andrew Square-en - Kriszta fotója

Az Óvároshoz képest a New Town-ban több, nem túl érdekes modern épület ront bele a klasszikus építészeti miliőbe - Kriszta fotója 

Wellington lovasszobra, amúgy a hadvezér nem volt skót - Kriszta fotója

A New Town a város egyik legstílusosabb és legvonzóbb része, amely ideális hely a sétára, vásárlásra és az építészeti szépségek felfedezésére. Itt található a Skót Nemzeti Galéria, a Skót Nemzeti Portré Galéria és még sok más érdekes helyszín is. A városrész megőrizte történelmi jellegét, miközben egy modern és élénk városi környezetet kínál a lakosoknak és a látogatóknak egyaránt.

A Queen street mentén a kelta kereszt - Kriszta fotója

Princess Street

A Princes Street Edinburgh egyike a város leghíresebb és legrangosabb sugárutaknak. Ez egy központi elhelyezkedésű, hosszú sétálóutca, amely az Óváros és az Új Város között fut, és egyedülálló kilátást nyújt az Edinburgh várra.

A Princes Street híres az üzletekről és butikokról, amelyek a sétálóutca mindkét oldalán sorakoznak. Itt megtalálhatók a nagyobb üzletláncok, divatboltok, luxusmárkák és a helyi üzletek is.

A sétálóutca mentén található a Princes Street Gardens, egy gyönyörű közpark, amely a városközpontot szeparálja az Edinburgh vártól. A parkban lehetőség van piknikezésre, pihenésre, sétákra és számos esemény megrendezésére.

A Princes Street mentén sétálva lenyűgöző kilátás nyílik az Edinburgh várra, amely az Óváros csúcsán található. A vártól való távolság miatt elképesztő látványt nyújt, különösen esténként, amikor a vár megvilágítva látható.

A Princes Street a város éjszakai életének központi helyszíne is. Itt találhatók különféle éttermek, bárok és kávézók, amelyek lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra és a város éjszakai hangulatának élvezetére.

A sétálóút mentén találhatók emlékművek és szobrok, amelyek a város és Skócia történelmét idézik.


Egyéb negyedek

Dean Village

A Dean Village Edinburghban egy varázslatos és festői negyed, amely a várostól nyugatra, az Óvárostól nem messze található. Ez a terület egy olyan idilli környezet, amely egyfajta menekülést kínál a városi nyüzsgésből és a modern élettől. A Dean Village egyedi és romantikus hangulatával vonzza a látogatókat, akik szeretnének elmerülni a régi idők és a természet nyugalmában.

A Dean Village jellemzői:

A Dean Village legkiemelkedőbb vonzereje az itt található régi vízimalmok és épületek. Ezek a középkori és korábbi időkből származó épületek egykoron ipari célokat szolgáltak, de ma már az építészeti szépségüket és történelmi értéküket értékelik.

A Water of Leith nevű patak folyik keresztül a Dean Village-n. A patak mentén sétálva érezhető a nyugalom és a természet közelsége. Számos régi kőhíd is átível a patak felett, hozzájárulva a terület varázslatos légköréhez.

A Dean Village egy olyan hely, ahol úgy érezheted, mintha időt utaznál vissza. A szűk utcák, a macskaköves járdák és a virágos ablakok mind hozzájárulnak a hely békés és csendes hangulatához.

A Dean Village közelében található a Dean Bridge és a modern városközpont is, így könnyen elérhető a város többi része.

Amikor a Dean Village-ből visszaindulsz a centrumba, sétálj egyet a Leith vízparti sétányon, amelyhez a Miller Row-i útról lehet eljutni. Ez egy bájos útszakasz a folyó mentén. Gyalogolj a St. Bernard’s hídig, ami visszavezet acentumba.

Broughton & Calton

Broughton és Calton két olyan városrész Edinburghban, amelyek a városközpont közelében találhatók, és gazdag történelmi, kulturális és városi életet kínálnak. Ezek a területek sokszínűségükkel és vonzerejükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Broughton:
Broughton egy elegáns városrész, amely kulturális gazdagságával és életteli közösségével tűnik ki. A területen megtalálhatók szép viktoriánus és georgiai épületek, hangulatos kávézók, butikok és éttermek. Broughton Street híres a város egyik legjobb élelmiszerpiacáról, ahol friss élelmiszereket, helyi termékeket és különféle ínyencségeket találhatsz. A Broughton területén található, elbűvölő Zöld Piactér (Broughton Street Gardens) egy nyugodt hely a pihenésre és a piknikezésre. Broughton azonban nem csak kereskedelmi vonzerejéről híres, hanem művészi és kulturális eseményeiről is, például a helyi művészeti galériákról és a fesztiválokról.

Calton:
A Calton negyed szintén az Óvárostól nem messze fekszik, és egyedi látványosságai miatt figyelmet vonz. Itt található a híres Calton Hill, amelyet korábban már említettem. Emellett a területen látható az imponáló Dugald Stewart Monument és a Nelson Monument is, amelyek a város történelmének fontos személyiségei előtt tisztelegnek. A Calton területén a Regent Terrace sor és a Regent Gardens is található, amelyek kiváló kilátást nyújtanak a városra és a tengerre.

Mind Broughton, mind Calton érdekes városrészek, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a városi élet, a kulturális események és a városnézés élvezetére. A sokszínűség, a szép építészet és a helyi közösségek hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a területek fontos és vonzó részévé váljanak Edinburghnak.

West End

Az Edinburgh-i West End egy vibráló és kulturálisan gazdag városrész, amely a városközpont nyugati részén található. Ez a terület olyan látványosságokkal és tevékenységekkel várja a látogatókat, amelyek a művészetek, a szórakozás és a kreatív élet iránt érdeklődők számára izgalmas lehetőségeket kínálnak.

A West End jellemzői:

Művészeti Intézmények: Az Edinburghi Egyetem művészeti intézményei, például a Reid Művészeti Iskola és a Talbot Rice Művészeti Galéria is a West End területén találhatók. Ez a terület a művészeti és kulturális élet központjává vált, ahol kiállításokat, művészeti eseményeket és előadásokat tarthatnak.

Kulturális Élet: A területen található számos független mozi, színház és szórakozóhely, amelyek a művészetek és a kreatív kultúra szerelmeseit vonzzák. Az itt található kávézók és éttermek gyakran helyi művészek és alkotók találkozóhelyévé válnak.

Vintage Boltok és Butikok: A West End területén számos vintage üzlet és kreatív butik található, ahol egyedi ruházatot, kézműves tárgyakat és egyedi darabokat lehet találni.

Charlotte Square: Ez a tér egyik központi pontja, ahol a híres Georgian House is található. A téren rendszeresen megrendezésre kerülnek események, fesztiválok és vásárok.

Éjszakai Élet: A West End a város éjszakai életének is részét képezi. Kávézók, bárok és élőzenei helyszínek várják a látogatókat.

Southside & Holyrood

Az Edinburgh-i Southside és Holyrood két érdekes és különleges városrész, amelyek a városközponttól délre és délkeletre találhatók. Mindkét terület gazdag történelmi és kulturális vonzerőkkel rendelkezik, és sokféle élményt kínál a látogatóknak.

Southside:
A Southside Edinburgh déli részén terül el, és számos izgalmas látnivalót és tevékenységet kínál. A terület a szép történelmi épületeiről és a városi környezet nyugodt légköréről ismert. A Southside-on belül a Meadows nevű park kiváló hely a pihenésre, piknikezésre és sportolásra. A területen található számos hangulatos kávézó, étterem és független üzlet, amelyeket érdemes felfedezni. A Teremtés Múzeuma és a Napóleon Torony is fontos látványosságok a területen, és a terület rendszeresen rendez kulturális és művészeti eseményeket is.

Holyrood:
A Holyrood területe a skót parlament otthona és a híres Holyrood Palota, amelyben a skót királyi család tartózkodik, amikor Edinburghban vannak. A Holyrood Park a terület központjában található, és a híres Arthur's Seat dombot tartalmazza, amelyről már korábban említést tettem. A Holyrood területe vonzza a történelem és a kultúra iránt érdeklődőket, és lenyűgöző kilátást kínál a városra és a környező vidékre. A terület közelében található a Salisbury Crags nevű sziklaformáció is, amely egy másik természeti csoda a városban.

Stockbridge

A Stockbridge negyed Edinburghban egy bájos és egyedi városrész, amely a városközponttól északra található. Ez a terület a helyiek és a látogatók körében is népszerű, különösen azok számára, akik élvezik a hangulatos utcákat, kávézókat, butikokat és a helyi közösségi életet.

A Stockbridge területét hangulatos és macskaköves utcák, elegáns épületek és zöld terek jellemzik. A terület központjában található a Stockbridge téren a St. Stephen's Church, ami fontos közösségi központként is működik.

A területen található a híres "Piros Híd" (Red Bridge), amely a Water of Leith folyó felett vezet. Ez a híd egyike a város egyik legkarakteresebb látványosságainak.

A Stockbridge negyedben számos üzlet, butik és piac található, ahol friss élelmiszereket, kézműves termékeket és egyedi darabokat lehet találni.

A területen számos kávézó, teázó és étterem található, ahol kipróbálhatod a skót és nemzetközi konyhák ízletes ételeit.

A Water of Leith sétányai a Stockbridge-ben lehetővé teszik a séta és a pihenés lehetőségét a természetben. A terület közelében található a Royal Botanic Garden is, amely egy gyönyörű kert és botanikus kincstár.

A Stockbridge negyed egy olyan hely, ahol az óvárosi és a modern városi élet összefonódik. A hangulata, az egyedi üzletek és az élénk közösségi élet miatt sok látogató és helyi élvezi a területet. Ez egy olyan hely, ahol a városi felfedezés és a pihenés is egyszerre élvezhető.

Olvasmányos linkek

,, Rögtön a belváros közvetlen közelében található a Water of Leith Walkway, amelyet én Dean Village-től az Ocean Terminalig jártam végig – ez tempótól és kedvtől függően másfél órától három óráig terjedő séta lehet. Elképesztő az a fajta változatosság, ami a folyó partján várja az embert: parkok, erdők, vízesés, különböző építésű hidak, és lakóházak, amelyekbe bárki szívesen beköltözne egy ilyen forgalmas és felkapott város szívében. Nem feltétlenül muszáj az Ocean Terminalig elgyalogolni, mert egy gyakorlatilag bukott bevásárlóközpontot találni csak ott – oké, az Egyesült Királyság leglátogatottabb turisztikai célpontja is ott dekkol, a Britannia hajó, de ez valahogy nem törte át az ingerküszöbömet. " forrás

Elter Karesz fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Townhouse-oknak nevezik ezeket a jellegzetes, klasszikus brit  sorházakat. - Kriszta fotója

N. K. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon