ÚTIKRITIKA.HU / Edinburgh / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Edinburgh / Látnivalók

Általános városlátogatási tanácsok | Óváros | Royal Mile | Kastély | Royal Yacht Britannia | Templomok | Múzeumok | Artúr széke | Parkok | Egyéb látnivalók | New Town | Egyéb negyedek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a stilisztikai átfésülése tervben van véve. (If you know what I mean by that...)

Általános városlátogatási tanácsok

Sok helyre nem kell amúgy belépőt fizetni. Mi a nemzeti múzeumba, a nemzeti galériába és a St Giles' katedrálisban sem fizettünk semmit, de adományozni lehet. Mindenképpen nézzétek meg a neten az ingyenes helyek listáját, mert tényleg sok szuper programot lehet így átélni. (kr, 2022)


Életemben most használtam először „Hop on hof” buszokat, ráadásul 2 napig, miután a 3 királyi látnivalóra is feljogosít belépővel, még így is olcsóbb (58Ł) volt fejenként, mint a külön-külön belépők együtt! 1 nap alatt nehéz megnézni mindhármat (Royal Yacht Britannica, a vár és a Holyroodhouse palota), bár nem lehetetlen kihívás futólépésben, ha nincs szél….A „yaht” 50 évig szolgálta a királyi családot tengerjáróként kb 240 fős személyzettel. A 4-5 szintjének bejárásához minimum 2 óra kell, ingyenes „magyar audioguide”-dal talán még több is. Érdekes a hajó, javaslom még gyerekkel is! (r. i., 2023)

Óváros

Grassmarket

Az Edinburgh-i Grassmarket egy történelmi terület az Óvárosban (Old Town) található. Hagyományosan a középkori vásárok és kereskedők találkozóhelyeként használták. Ma már főként éttermek, kávézók, üzletek és szórakozóhelyek találhatók itt.

A Grassmarket hangulatos és festői helyszín, amely számos turista és helyi lakos látogatását vonzza. A területet körülvevő épületek régi kőépületek, amelyek emlékeztetnek az óvárosi történelemre és hangulatára. A környék számos butikot, ajándékboltot és antikváriust kínál, ahol különféle termékeket lehet vásárolni.

Az éttermek és kávézók széles választékot kínálnak a skót konyha ízeiből és más nemzetközi fogásokból. A Grassmarket területén gyakran rendeznek különféle rendezvényeket, például vásárokat, koncerteket és utcai előadásokat.

Az éjszakai élet is pezsgő, hiszen számos bár és szórakozóhely található a környéken. A terület a helyiek és a turisták körében is népszerű találkozóhely.


Royal Mile (Királyi mérföld)


,, Végigsétáltunk a Royal Mile (Királyi mérföld...kb. ekkora a távolság a két jeles épület között) nevű híres főutcán, a fejünket kapkodva a sok szép épület, látnivaló után, majd megérkeztünk a skót uralkodók székhelyére, a Holyrood Palace-ba. Számos uralkodó élt hosszabb-rövidebb ideig itt, II.Erzsébet is többször járt az épületben. Itt gyilkolták meg, David Rizziot, aki Stuart Máriának volt a magántitkára. Lord Darnley, Mária akkori férje erről másképp vélekedhetett...Az tény, hogy Darnley sem örülhetett sokáig vetélytársa halálának, hiszen őt is meggyilkolták. A palota melletti Apátság romos állapotban is felemelő látvány. (2012)" forrás

Kastély

(avagy Vár)

A belépő 18£/felnőtt ha online előre megveszi az ember) ami egy kb 2-3 órás program. A vár különböző részein kék “ingben” állnak a vár alkalmazottai, akik szívesen mesélik el az adott terület/szoba történelmi hátterét. Aki beszél angolul, annak ajánlom, hogy kérdezzen. Olyan élmény mintha egy idegenvezető vinne körbe. (kr, 2022)


A vár tagolt sok látnivalóval, a brit és skót hadtörténet kicsit túlreprezentált, viszont van benne egy 900 éves apró kápolna, ami a magyar Szt. Margit-ról van elnevezve, itt imádkozott az Árpádházi hercegnő, skót királynéként (nem a Margit szigeti!). Magyarsága rejtve van a vár személyzete elött is, a rövid életrajzában sem tesznek említést erről! Talán a kinti kulturális attasénk jelezhetné ezt a hiányosságot egy „fáradságos követségi fogadáson” az illetékeseknek…. Különleges a skót katonai börtön is, tele függőágyas termekkel. (r. i., 2023)

Royal Yacht Britannia

Szép, tartalmas élmény. Mind történelem, mind technika szempontjából érdekes dolgokat tudhatunk meg. 20 nyelven lehet fülhallgatón hallgatni idegenvezetést. Köztük van a magyar is!

Sok-sok kabint, termet járhatunk be. 15,50 font a belépőjegy. Kemény ár, de érdemes megnézni. 

Templomok

Szent-Egyed katedrális (St. Giles Cathedral)

A vár közelében van a Szt Giles katedrális, ahová a belépés szintén ingyenes, hasonlóan az összes városi/állami múzeummal. A katedrális szomszéd épülete a Legfelsőbb Bíróságnak ad otthont, ez volt a régi parlament helyszíne, vele összeépítve egy nagyon szép levéltárral. Mindkettőbe be lehet, és érdemes is bemenni, a bíróságon a fényképezés nem engedett.(r. i., 2023)

Greyfriars templom

Az Edinburgh-i Greyfriars templom jelentős történelmi és kulturális helyszín az Óvárosban (Old Town) található. Itt van az ismert Greyfriars Bobby emlékmű is, amely a hűséges skót terrier, Bobby emlékét őrzi, aki gazdája sírja mellett 14 évig őrködött.

A templom épülete számos történelmi eseménynek és személyiségnek adott otthont. A templomot az 1600-as években alapították, de az évszázadok során többször átépítették és felújították. Az épület skót gótikus stílusban épült, és a környező régi épületekhez hasonlóan kőből készült.

A templomot gyakran látogatják turisták és helyiek egyaránt. A belső térben lenyűgöző falfreskók, sírkövek és emléktáblák találhatók, amelyek bemutatják Skócia történelmét és híres személyiségeit. A templomhoz kapcsolódik az óvárosi Greyfriars temető, ahol számos híres skót, köztük a Skót Felvilágosodás nevezetességei nyugszanak.

A templom és a hozzá tartozó terület fontos szerepet játszik Edinburgh kulturális életében, és sok látogató számára mélyen érzelmileg meghatározó hely. Ha érdekel a skót történelem és kultúra, a Greyfriars templom és temető megtekintése ajánlott tevékenység Edinburgh-ban.


Inchcolm apátság

Inchcolm apátság Edinburghtól északra, a Firth of Forth (Forth-öböl) közepén található egy kis szigeten. Ez a középkori apátság egy népszerű látványosság és kirándulóhely, amely történelmi és természeti szépségekkel büszkélkedhet.

A szigetre való eljutás általában hajóval vagy komppal történik. A szigetet körülvevő tengerpart és a lenyűgöző kilátások a Firth of Forth-ra már az út során is élményt nyújtanak. Amikor megérkezel a szigetre, láthatod az apátság maradványait és a körülötte elterülő gyönyörű környezetet.

Az Inchcolm apátság a 12. században alapították a vallásos közösségekhez tartozó szerzeteseknek. Az apátsági épületek, a kolostor és a templom maradványai láthatók még ma is. Ezek a középkori építmények lenyűgözőek, és számos történelmi eseménynek voltak szemtanúi.

A szigetet övező természeti környezet is varázslatos. A zöldellő területek, a sziklás partok és a madárvilág teszik az Inchcolm apátságot a természetkedvelők és a történelem iránt érdeklődők számára is vonzóvá.

Az Inchcolm apátság megtekintése kiváló lehetőség egy napos kirándulásra Edinburghból. A történelem és a természet egyaránt elkápráztató élményt nyújtanak azoknak, akik ellátogatnak ide.


Múzeumok

A múzeumok közül a legszebb építészeti belsővel és szecessziós hangulattal szerintem a „Scottish Portait Gallery” rendelkezik az átriumában a skót hírességek aranymozaikjaival. A legbrutálisabb nagyságú a több épületet is magába foglaló, átriumos, 5 szintes „National Museum of Scotland”, itt minden van részecske részecskegyorsítótól, múmiáktól, dínókon, polinéz csónakokon keresztül a gőzmozdonyig! 3 óra alatt se tudtunk végig menni rajta, nem befogadni! Igazi „kultúrsokk”, viszont tele van interaktív gyerekeknek is való lehetőségekkel, valamint külön „piknikező” helységgel is!
A „National Galleries of Scottland” két klasszicista épületének kiállítása már könnyebben emészthető, itt a világ összes híresebb festője képviselteti magát Raffaellotól Monet-ig téglapiros drapéria falakon. A kisebbik épületben kortárs festők kb 240 olyan képe volt kiállítva katalogizált árakkal, amik azonnal megvehetők is voltak kb 80Ł-tól a 7000Ł-ig. Vettem volna párat, de hátizsákban hogy hoztam volna haza??? A festmények nagy része itt is, de a szállodánkban is „skót módon” a keret 2oldalára helyezett lemezekkel voltak tiplivel rögzítve a falra, így tuti csak egyszer kell állítani a vízszintjét!
Végül pár szó a „Scottish Nationel Gallery of Modern Art” kiállításáról, itt Turner vízfestményei körül volt a legnagyobb helyi érdeklődés, de engem legjobban kedvenc festőm, Dali képe fogott meg. A városközponttól a galéria a Leith folyó hangulatos, festői partján közelíthető meg a Dean Village-n keresztül. A Dean Village folyópartja bakancslistás Edinburghban! (r. i., 2023)

Skót Nemzeti Galéria

Az Edinburgh-i Skót Nemzeti Galéria (Scottish National Gallery) egy jelentős művészeti múzeum Skóciában, Edinburgh Óvárosában található. A múzeum a skót és nemzetközi művészet remekeinek gyűjteményét mutatja be, és széles választékot kínál a festészet és a képzőművészet különböző stílusaiból és időszakokból.

A múzeum gyűjteménye kiemelkedő európai művészektől, például Rembrandt, Vermeer, Turner és Van Gogh alkotásaitól kezdve, az olasz reneszánsztól a francia impresszionizmusig és még sok más stílusig terjed. A skót művészet is kiemelten jelen van a gyűjteményben, bemutatva a skót művészek fejlődését és hozzájárulását.

A múzeum épülete maga is impozáns, és a Princes Street Gardensre néz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Edinburgh várat övező hegyekre. Az épület kialakítása és elrendezése is elősegíti a művek élvezetét és megtekintését.

Az Edinburgh-i Skót Nemzeti Galéria nagyszerű hely a művészet iránt érdeklődők számára, és akár az időjárás is kedvezőtlen, akár kellemes, mindig jó lehetőség egy kulturális kirándulásra. Az ingyenes belépés lehetőséget ad arra, hogy felfedezd a múzeum kincseit, és egy kis részt láss abból a gazdag művészeti hagyományból, amely Skóciát és a világot formálta.

Sebészcsarnok (Surgeons' Hall)

Az Edinburgh-i Sebészcsarnok hivatalosan a "Surgeons' Hall Museums" néven ismert, és az egyik legérdekesebb és egyben legmorbidabb múzeumok közé tartozik. Ez a múzeum az orvostudomány és sebészet történetének skót szemszögből történő bemutatására összpontosít.

A múzeum az Edinburgh-i Királyi Sebészeti Kollégiumhoz (Royal College of Surgeons of Edinburgh) tartozik, és egyedi gyűjteménnyel rendelkezik, amely az orvostudomány fejlődését, az anatómiát, a sebészetet és a patológiát mutatja be. A kiállítások sokfélesége és mélysége lenyűgöző lehet mindenki számára, aki érdeklődik az orvostudomány, a sebészet és az emberi test iránt.

Az egyik legkiemelkedőbb része a múzeumnak az anatómiai kiállítás, ahol valós emberi testeket és szerveket állítanak ki az emberek tanulásának és megértésének céljából. Emellett láthatók régi sebészeti eszközök, dokumentumok és más érdekes tárgyak, amelyek bemutatják az orvostudomány történetét és fejlődését.

Fontos megjegyezni, hogy a múzeum tematikája és a kiállítások jellege miatt néhány látogató számára lehet zavaró vagy nyomasztó élményt nyújt, ezért érdemes figyelembe venni a saját kényelmet és érdeklődést. Azonban azok számára, akik érdeklődnek az orvostudomány és a sebészet története iránt, valamint a különleges és egyedülálló múzeumok iránt, a Sebészcsarnok érdekes és tanulságos élményt nyújthat Edinburghban.

Skót Nemzeti Múzem

Edinburgh Skót Nemzeti Múzeuma (National Museum of Scotland) az egyik legnagyobb és legfontosabb múzeum Skóciában. Ez a múzeum a skót és a nemzetközi kulturális, tudományos és történelmi örökséget mutatja be széles körben. A múzeum két épületből áll: az Egyesült Királyságban megtalálható egyik leglátványosabb viktoriánus épületből és egy modern épületből, amelyeket egy üvegtetős átjáró köt össze.

A múzeum gyűjteménye rendkívül változatos, és számos területre kiterjed, ideértve a természettudományokat, a történelmet, a művészetet, a technológiát és sok mást. Néhány kiemelkedő részleg és kiállítás a következők:

Skót Történelem és Kultúra: A múzeum bemutatja Skócia történetét, kultúráját és hagyományait, beleértve az ókori és középkori időszakokat, valamint a skót Felvilágosodás és ipari forradalom korszakát.

Természettudományok: A múzeumban megtalálható egy kiterjedt természettudományi gyűjtemény, amely a dinoszauruszoktól és más őslényektől kezdve az élővilág sokféleségéig terjed.

Művészet és Képzőművészet: A múzeumban látható egyedi művészeti és képzőművészeti gyűjtemény, beleértve a festményeket, szobrokat, ékszereket és más alkotásokat.

Tudomány és Technológia: A modern tudomány és technológia fejlődését és hatásait bemutató kiállítások találhatók itt, például a telefonok és a számítógépek fejlődését követő kiállítások.

Az Edinburgh Skót Nemzeti Múzeuma nemcsak a sokféle kiállítás miatt érdekes, hanem a két épület közötti látványos teret és az interaktív kijelzőket is érdemes kiemelni. A múzeum ingyenes belépéssel látogatható, de az adományokat szívesen fogadják a fenntartáshoz és fejlesztésekhez. Ez egy olyan hely, amit mind a turisták, mind a helyiek élvezni fognak, és ideális választás lehet minden korosztály számára egy kulturális és tanulságos élményre Edinburghban.


Modern művészetek skót nemzeti galériája

A Modern Művészetek Skót Nemzeti Galériája (Scottish National Gallery of Modern Art) két különböző helyszínen található Edinburghban: Modern Művészetek Skót Nemzeti Galéria (Modern One) és Modern Művészetek Skót Nemzeti Galéria (Modern Two). Ezek a galériák a modern és kortárs művészet egyedülálló gyűjteményét mutatják be, amelyek bemutatják a 20. és 21. századi művészeti irányzatokat és alkotókat.

Modern One:
Ez az épület egy elegáns viktoriánus villában található, amelyet a modern művészet műveinek bemutatására alakítottak át. Itt láthatók a 20. század eleji avantgárd művészet kiváló alkotásai, például Picasso, Braque, Dalí, Warhol és mások művei. Az épület és a körülötte elterülő kertek egyedülálló légkört teremtenek a művek megtekintéséhez.

Modern Two:
Ez a másik helyszín a galéria hálózatában, egy modern épületben található, amely a kortárs művészetnek ad otthont. Itt láthatók a művészeti irányzatok, például a pop art, a konceptuális művészet és a kortárs szobrászat kiemelkedő darabjai. A gyűjtemény magában foglalja a Damien Hirst, Tracey Emin, Rachel Whiteread és más jelentős művészek alkotásait.

Mindkét galéria rendszeresen változó kiállításokat és tematikus gyűjteményeket mutat be, így mindig van valami új és izgalmas látnivaló a látogatók számára. A modern és kortárs művészet iránt érdeklődők számára a Modern Művészetek Skót Nemzeti Galériája izgalmas és inspiráló hely lehet Edinburghban, ahol a múlt és a jelen művészeti kifejezései találkoznak.

Skót Whiskey Museum- helyi nevén a Scotch Wiskey Experience, 3384 palack ital, alapos múzeumi igényességre utal.

Az Edinburgh-i Skót Whisky Múzeum (The Scotch Whisky Experience) egy interaktív és informatív látogatóközpont, amely bemutatja a skót whisky készítésének folyamatát és a skót whisky történetét. Ez egy népszerű turisztikai attrakció Edinburghban, különösen azok számára, akik érdeklődnek a whisky kultúrája és a skót életstílus iránt.

A múzeum látogatói érdekes és élménygazdag utazáson vehetnek részt a whisky készítésének folyamatától a malátázástól a lepárláson és a hordózásig. Az interaktív kiállítások, a multimédiás bemutatók és a valósághű reprodukciók segítségével közelebbről megismerhetik a whisky készítés művészetét és tudományát.

Az egyik legizgalmasabb rész a "Whisky légitársaság" nevű látványos "út" a különböző whisky régiókba, ahol a látogatók megismerhetik a különböző skót whisky stílusokat és jellemzőket. A látogatók még egy virtuális hordóba is beleshetnek, hogy megtapasztalják, milyen érzés a whisky érlelő hordóban lenni.

Az utazás végén a látogatók egy whisky kóstolóval fejezhetik be a látogatást, ahol a különböző típusú skót whiskyk közül választhatnak, és megkóstolhatják azok különleges ízvilágát.

A Skót Whisky Múzeum nem csak a whisky rajongók számára érdekes, hanem bárki számára, aki szeretne többet megtudni a skót whisky készítéséről, történetéről és kultúrájáról. A látogatás során lehetőség nyílik mélyebben elmerülni ezen az ikonikus ital világában és hozzájárulásában a skót kultúrához.

City Art Centre

Az Edinburgh City Art Centre egy központi helyen található művészeti galéria és kiállítóhely, amely bemutatja a skót és nemzetközi művészetet a különböző időszakokból és stílusokból. Ez egy fontos kulturális intézmény Edinburghban, amelynek gyűjteménye és kiállításai széles körben érintik a képzőművészet, a fotóművészet, a dizájn és az alkotói művészetek területét.

A galéria gyűjteménye rendkívül változatos, és tartalmazza a 17. századtól napjainkig terjedő műveket. A kiállítások között megtalálhatók a festmények, szobrok, grafikák, fotók és sok más művészeti formában kifejeződő alkotások. Az ideiglenes kiállítások széles választékát mutatják be, beleértve a helyi és nemzetközi művészek munkáit is.

A City Art Centre azért is érdekes, mert gyakran szervez interaktív kiállításokat, műhelyeket és oktatási programokat, amelyek a látogatókat bevonják a művészeti folyamatokba és lehetőséget adnak a részvételre.

A galéria épülete impozáns és modern, és könnyen megközelíthető a város központjában. Az ingyenes belépés és a gyakori kiállításváltások miatt mindig van valami új és izgalmas látnivaló a látogatók számára. Ha érdeklődsz a művészet és a kreativitás iránt, az Edinburgh City Art Centre egy jó választás lehet, hogy felfedezd a skót és nemzetközi művészeti kultúrát.

The Museum on the Mound

A Museum on the Mound  Edinburghban egy egyedülálló múzeum, amely a pénzügyi világgal, pénzzel és gazdasággal kapcsolatos témákat mutatja be. Ez a múzeum a Skót Bankhoz tartozik, és egy olyan hely, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a pénzügyek és a gazdaság világába.

A múzeum kiállításai széleskörűek és interaktívak, és kiterjednek a pénz történetétől és kialakulásától a bankjegyek tervezésén és gyártásán át az érdekes pénzügyi tényekig. A látogatók megtudhatják, hogyan változott a pénz a különböző időszakokban és kultúrákban, és hogy miként alakította a gazdaság és a társadalom fejlődését.

A múzeum egyik legkülönlegesebb része egy üveggel burkolt helyiség, ahol a látogatók megtekinthetik a hatalmas összegeket, például egy millió font értékű bankjegyet, és még egy szimuláció segítségével is megtapasztalhatják, milyen lenne ennyi pénzt tartani a kezükben.

Az interaktív elemek és a sokféle kiállítás révén a Museum on the Mound egy olyan hely, ahol a látogatók szórakoztató és tanulságos élményt élhetnek át a pénz világában. A múzeum kiállításai mind azok számára érdekesek lehetnek, akik érdeklődnek a gazdaság, a pénz és a pénzügyek iránt, valamint azoknak, akik csak kíváncsiak arra, hogyan működik a pénzügyi rendszer.


Repülési múzeum

Az Edinburgh-i Repülési Múzeum (National Museum of Flight) Skóciában, East Lothian megyében található, nem messze Edinburgh városközpontjától. Ez a múzeum a repülés történetének és fejlődésének bemutatására szentelt múzeum, amely a légi járművek, a repülés kultúrája és az iparág fejlődése iránt érdeklődők számára izgalmas és tanulságos élményt nyújt.

A múzeum területén megtalálhatók valós repülőgépek, helikopterek és más légi járművek, amelyek bemutatják a repülés történetének különböző szakaszait és technológiai fejlődését. A látogatók betekintést nyerhetnek a repülés kezdeti időszakaitól a modern repülőgépekig, és megtudhatják, hogyan alakult a légi közlekedés és milyen hatással volt a világra.

A múzeum interaktív kiállításokat és bemutatókat is kínál, ahol a látogatók részt vehetnek különféle repülési tevékenységekben, például szimulátorokban vagy gyakorlati bemutatókban. Emellett a múzeum területén gyakran rendeznek különféle eseményeket, légi bemutatókat és tevékenységeket, amelyek tovább gazdagítják a látogatói élményt.

A múzeum a repülés és a légi közlekedés iránt érdeklődőknek kiváló választás lehet. A történelem, a technológia és a repülés szerelmesei egyaránt élvezhetik a múzeum sokszínű kiállításait és tevékenységeit.


Gyermekkor múzeum

Az Edinburgh-i Gyermekkor Múzeuma (Museum of Childhood) egy különleges és szórakoztató hely, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt visszautazhatnak az időben, hogy megismerjék a múlt gyermekkorának és játékainak világát. Ez a múzeum az egyik része a Skót Nemzeti Múzeumnak, és a múzeum a felnőtteknek is nosztalgikus emlékeket idézhet meg a saját gyermekkorukról.

A múzeum kiállításai bemutatják a különböző korokban használt játékokat, babákat, bábokat, építőjátékokat és más gyermekjátékokat. A látogatók megtudhatják, hogyan változtak az évek során a játékok és a játéktermékek, és hogyan tükrözték az adott korszak kultúráját és társadalmát.

Az interaktív kiállítások és tevékenységek lehetőséget nyújtanak a gyermekeknek arra, hogy kipróbálják a régi idők játékait, és megismerjék a múlt generációinak életmódját és szórakozását. A múzeum a régi játékok mellett bemutatja a ruházatot, a könyveket és más gyermekkori tárgyakat, amelyek tovább gazdagítják a látogatói élményt.

A Gyermekkor Múzeuma egy családbarát helyszín, ahol a gyermekek és felnőttek együtt élvezhetik a múltba való visszautazást és a múzeum által nyújtott szórakozást. A nosztalgia és a gyermekkor édes emlékei a látogatókat várják ebben az interaktív és tanulságos múzeumban.


Artúr széke (Arthur's seat)

Még a legegyszerűbb utat követve is kemény megeröltető tett felmenni a központban emelkedő dombra. De megéri a pazar kilátás miatt. Túra- vagy sportcipőre szükség van. Mivel gyakran esik az eső, arra is számítani kell, hogy a kövezet csúszossá válik.

Több út közül lehet választani. Az átlagos feljutási időtartam: 30-45 perc. Közben szép természetet élvezhetünk.

Lefelé lehet jönni busszal (42-es). 

Parkok

Botanikus kert

Az Edinburghi Botanikus Kert (Royal Botanic Garden Edinburgh) egy gyönyörű és pihentető zöld oázis a város szívében. Ez az egyik legismertebb és legkedveltebb látványosság Edinburghban, amely kiváló lehetőséget nyújt a természet szerelmeseinek, a kertészkedés iránt érdeklődőknek és mindazoknak, akik egy kellemes és nyugodt helyen szeretnének időt tölteni.

A botanikus kert hatalmas területen fekszik, és számos tematikus területet kínál, beleértve a növényeket a világ különböző részeiről, sziklakerteket, tavakat, gyógy- és fűszernövénykerteket, széles sétányokat és még sok mást. A kertek gondozottak és lenyűgözőek, és sokféle növény- és virágfajta található itt, beleértve a ritka és veszélyeztetett fajokat is.

A botanikus kertek nemcsak a növényekre összpontosítanak, hanem olyan tevékenységeket és eseményeket is kínálnak, mint például vezetett túrák, kertészeti bemutatók, művészeti kiállítások és tematikus rendezvények. Emellett a kertek kávézók és ajándékboltok is találhatók, ahol a látogatók pihenhetnek és emlékeket vihetnek haza.

Az Edinburghi Botanikus Kert ideális helyszín a séta, a kikapcsolódás és a természettel való kapcsolatfelvétel számára. A gyönyörű növények, a friss levegő és a nyugodt környezet mindenki számára kellemes élményt nyújtanak, és egy kis menekülést biztosítanak a város zajából.

Holyrood park

A Holyrood Park egy lenyűgöző természeti terület Edinburghban, amely a városközponttól gyalogosan is könnyen megközelíthető. Ez a park egy óriási zöld terület, amelyet a skót főváros egyik legismertebb természeti látványosságaként tartanak számon.

A Holyrood Park központjában a híres Arthur's Seat található, ami egy kiemelkedő, vulkanikus eredetű domb, és az egyik legmagasabb pontja Edinburghnak. Az Arthur's Seat tetejéről lenyűgöző panorámás kilátás nyílik a városra, a környező hegyekre és a tengerre.

A parkban számos sétány és ösvény található, amelyek lehetővé teszik a gyaloglást, a túrázást és a kikapcsolódást. Az itt található változatos táj, amely magában foglal síkságokat, dombokat, tavakat és sziklás területeket, sokféle lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek és a sportolni vágyóknak egyaránt.

A Holyrood Parkban található másik fontos látnivaló a Holyrood Palota, ahol a skót királyi család tartózkodik, amikor Edinburghban vannak. A palota környezetében pedig a Duddingston Loch nevű tó található, amely szintén szép kilátást nyújt.

A Holyrood Park egy sokoldalú hely, amely lehetőséget kínál a pihenésre, a sétálásra, a túrázásra és a természet élvezetére. A város zajától és nyüzsgésétől való menekülést nyújthatja, és egy olyan teret biztosít, ahol az emberek egy kis időt tölthetnek a természetben és feltöltődhetnek.

The Meadows

,, Legismertebb és legnagyobb itteni park a The Meadows – ha kicsit kisüt a nap, diákok, grillezők, golfozók, rögbizők, focizók, stb.  több ezres nagyságú hada lepi el a zöldfelületeket." forrás

Calton Hill

A Calton Hill Edinburghban egy emblematikus domb, amely a városközpont közelében található, és kiváló kilátást nyújt a városra és a környező vidékre. Ez a domb a város egyik legismertebb látnivalója, és népszerű célpont a turisták és a helyiek számára egyaránt.

A Calton Hill megközelítése könnyű, és rövid sétával elérhető a városközpontból. Az emelkedő tetején számos jellegzetes épület és látványosság található, amelyek hozzájárulnak az Edinburgh városképéhez:

Dugald Stewart Monument: Ez egy neoklasszikus stílusú oszlopos emlékmű, amely a skót filozófus, Dugald Stewart emlékének állít emléket.

Nelson Monument: Egy oszlopos emlékmű, amely Horatio Nelson emlékét őrzi, és a tengerészeti győzelemre emlékeztet.

Scots Monument: Egy torony, amely azon skót személyiségek emlékét örökíti meg, akik hozzájárultak a skót kultúrához és történelemhez.

Easter Road Stadium: A domb közelében található a Heart of Midlothian FC labdarúgóstadionja.

Az emelkedő tetejéről lenyűgöző panorámás kilátás nyílik a városra, a városközpontra, a várat körülvevő hegyekre, valamint a Firth of Forth és a tengerre. Különösen az esti vagy a naplemente óráiban különösen szép látványt nyújt.

A Calton Hill egy népszerű helyszín azok számára, akik szeretnék megörökíteni Edinburgh városképét fényképeken, élvezni a kilátást és elmerülni a város szépségében. Sokan választják a reggeli vagy esti időpontokat a lenyűgöző napfelkelték és naplementék megfigyelésére.


Egyéb látnivalók

Holyroodhouse palota

A palota gazdagon díszített, melynek helységeiben nem engednek fényképezni! Hatalmas festmény csarnoka rejt egy kis meglepetést. Az egyik kedvenc udvari festőjük megfestette a skót történelem nagyjait elképzelése alapján, melyhez női modelleket használt, így kicsit fura női kacsókat látni „hős” férfiakon, szegény Bruce, úgy néz ki mint egy „Gyűrűk ura” szereplő! A palota szomszédságában hatalmas füves mező van távolabb egy templomrommal (St. Anthony) a hegyek lábainál. A palotával szemben van az új parlament, ahová ingyenesen lehet belépni vezetés nélkül is munkanapokon, ha nincs ülésezés. Innen kb 2 km hosszú sétáló utcán keresztül (Royal Mile) lehet eljutni a közel ezer éves részekkel is rendelkező várba. (r. i., 2023)


Craigmillar kastély

A Craigmillar Kastély (Craigmillar Castle) Edinburghban egy középkori várkastély, amely a várostól délkeletre, a városközponttól nem messze található. Ez az egyedülálló történelmi helyszín a látogatóknak betekintést nyújt a középkori várak életébe és a skót történelem egyik fontos időszakába.

A Craigmillar Kastély egy több száz éves építmény, amelynek története a 14. századra nyúlik vissza. A kastély rengeteg történelmi eseménynek és személyiségnek volt a színhelye, beleértve Mary Stuart, Skócia királynőjének rövid ideig tartó tartózkodását is.

A kastély a látogatók számára izgalmas lehetőséget kínál a felfedezésre. A jól megőrzött falak, tornyok és termek sok történetet hordoznak magukban. A kastély területén sétálva a látogatók megtekinthetik a reneszánsz és középkori építészeti részleteket, beleértve a belső udvarokat és a kilátást a környező vidékre.

Az egyik legismertebb rész a kastélyban az ágyasszoba, ahol Mary Stuart és Darnley király uralkodása idején tartózkodtak. A "St. Magdalen Kapu" nevű torony pedig különleges érdekességeket kínál, beleértve a lenyűgöző kilátást a városra és környékére.

A Craigmillar Kastély egyedülálló atmoszférájával és történelmi jelentőségével vonzza a látogatókat. Ez egy kiváló lehetőség a skót történelem és kulturális örökség megismerésére, és a látogatók megértésére, hogy milyen volt az élet egy középkori várban.


Camera Obscura és az Illuziók világa

A Camera Obscura és az Illúziók Világa egy interaktív és szórakoztató látványosság Edinburghban, amely a látogatókat elképesztő optikai illúziókkal és érdekes vizuális élményekkel kényezteti el. Ez a hely azok számára kiváló választás lehet, akik szeretik felfedezni az optikai csalódásokat és megdöbbentő látványt.

Az épület maga a Royal Mile-on található, és számos interaktív kiállítást és bemutatót kínál, amelyek megmutatják, hogyan működik a látás, az illúziók és a perspektíva. Néhány érdekes látnivaló és tevékenység a következők:

Camera Obscura: Ez egy hatalmas szoba, ahol egy olyan eszköz segítségével élő képet láthatsz a városról, amint azt egy tükörrendszer vetíti a falra. Ez egy hagyományos optikai eszköz, amely egyedi kilátást kínál a városra.

Végtelen szoba: Ez egy illúziós terem, ahol a látogatók úgy érezhetik magukat, mintha egy végtelenül hosszú teremben lennének, ami optikai csalódásokkal dolgozik.

Visszatükröződő szoba: Ebben a szobában a látogatók megtapasztalhatják a végtelen tükröződést és azt az érzést, mintha egy végtelenül hosszú folyosón lennének.

Változatos optikai illúziók: A látogatók számos optikai illúziót tapasztalhatnak meg, például torzuló tükröket, mélységi és méretbeli illúziókat, valamint más érdekes vizuális hatásokat.

A Camera Obscura és az Illúziók Világa egy kreatív és interaktív helyszín, ahol minden korosztály számára izgalmas és tanulságos élményt kínál. Ez egy jó választás lehet a szórakozásra, a családi kirándulásra vagy egyszerűen az optikai és vizuális illúziók világának felfedezésére vágyók számára.


New Town

Az Edinburgh-i New Town egy ikonikus városrész, amely a skót főváros északi részén terül el. Bár a neve "New Town" (Új Város), valójában a 18. század közepén épült, így a városrésznek is már hosszú történelme van. A New Town jelentős történelmi és kulturális jelentőséggel bír, és az UNESCO Világörökség része is.

A terület a városközpont északi részén helyezkedik el, és az Old Town (Óváros) szomszédságában található. A tervezés során a New Town merész városrendezési elképzeléseket valósított meg, amelyek a korabeli modernizmus és városfejlesztési gondolatok tükröződéseit hordozzák.

A New Town jellemzői:

Georgian Építészet: A New Town épületei főként georgiai stílusban épültek, amelyet az egyenes vonalak, a klasszikus arányok és a homlokzatok egyszerűsége jellemez.

Szép Sugárutak: Az új város kialakításakor fő hangsúlyt fektettek a tervezők a szép sétányokra, sugárutakra és terekre, mint például a Princes Street Gardens, a George Street és a Charlotte Square.

Elegáns Terek és Főutcák: A New Town tervezésekor figyelmet fordítottak a közterek és főutcák eleganciájára. A tervezés középpontjában a funkció és az esztétika harmonikus kapcsolata állt.

Üzletek és Kávézók: A New Town sétálóutcái és terei számos üzletet, butikot, kávézót és éttermet kínálnak, így a hely egy élénk és pezsgő része a városnak.

Művészet és Kultúra: A New Town területén található számos kulturális intézmény, könyvtár és galéria, amelyek hozzájárulnak az élet és kultúra gazdagságához.

A New Town a város egyik legstílusosabb és legvonzóbb része, amely ideális hely a sétára, vásárlásra és az építészeti szépségek felfedezésére. Itt található a Skót Nemzeti Galéria, a Skót Nemzeti Portré Galéria és még sok más érdekes helyszín is. A városrész megőrizte történelmi jellegét, miközben egy modern és élénk városi környezetet kínál a lakosoknak és a látogatóknak egyaránt.

Princess Street

A Princes Street Edinburgh egyike a város leghíresebb és legrangosabb sugárutaknak. Ez egy központi elhelyezkedésű, hosszú sétálóutca, amely az Óváros és az Új Város között fut, és egyedülálló kilátást nyújt az Edinburgh várra.

A Princes Street jellemzői:

Vásárlási Paradicsom: A Princes Street híres az üzletekről és butikokról, amelyek a sétálóutca mindkét oldalán sorakoznak. Itt megtalálhatók a nagyobb üzletláncok, divatboltok, luxusmárkák és a helyi üzletek is.

Princes Street Gardens: A sétálóutca mentén található a Princes Street Gardens, egy gyönyörű közpark, amely a városközpontot szeparálja az Edinburgh vártól. A parkban lehetőség van piknikezésre, pihenésre, sétákra és számos esemény megrendezésére.

Edinburgh Vára Kilátása: A Princes Street mentén sétálva lenyűgöző kilátás nyílik az Edinburgh várra, amely az Óváros csúcsán található. A vártól való távolság miatt elképesztő látványt nyújt, különösen esténként, amikor a vár megvilágítva látható.

Éjszakai Élet és Éttermek: A Princes Street a város éjszakai életének központi helyszíne is. Itt találhatók különféle éttermek, bárok és kávézók, amelyek lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra és a város éjszakai hangulatának élvezetére.

Műemlékek és Szobrok: A sétálóút mentén találhatók emlékművek és szobrok, amelyek a város és Skócia történelmét idézik.

A Princes Street tehát sokféle élményt kínál a látogatóknak, beleértve a vásárlást, a városnézést, a kikapcsolódást és az étkezést is. A sugárút fontos része Edinburgh városának, és egyaránt vonzó a turisták és a helyiek számára.

Egyéb negyedek

Dean Village

A Dean Village Edinburghban egy varázslatos és festői negyed, amely a várostól nyugatra, az Óvárostól nem messze található. Ez a terület egy olyan idilli környezet, amely egyfajta menekülést kínál a városi nyüzsgésből és a modern élettől. A Dean Village egyedi és romantikus hangulatával vonzza a látogatókat, akik szeretnének elmerülni a régi idők és a természet nyugalmában.

A Dean Village jellemzői:

Régi Vízimalmok és Épületek: A Dean Village legkiemelkedőbb vonzereje az itt található régi vízimalmok és épületek. Ezek a középkori és korábbi időkből származó épületek egykoron ipari célokat szolgáltak, de ma már az építészeti szépségüket és történelmi értéküket értékelik.

Patak és Hidak: A Water of Leith nevű patak folyik keresztül a Dean Village-n. A patak mentén sétálva érezhető a nyugalom és a természet közelsége. Számos régi kőhíd is átível a patak felett, hozzájárulva a terület varázslatos légköréhez.

Béke és Csend: A Dean Village egy olyan hely, ahol úgy érezheted, mintha időt utaznál vissza. A szűk utcák, a macskaköves járdák és a virágos ablakok mind hozzájárulnak a hely békés és csendes hangulatához.

Közeli Attrakciók: A Dean Village közelében található a Dean Bridge és a modern városközpont is, így könnyen elérhető a város többi része.

A Dean Village különleges és romantikus helyszín, amelyet érdemes felfedezni, ha ellátogatsz Edinburghba. Egy sétát a vízimalmok között, a hangulatos házak és a természet között, valamint a környék nyugodt légkörében egy igazi élmény lehet.

Broughton & Calton

Broughton és Calton két olyan városrész Edinburghban, amelyek a városközpont közelében találhatók, és gazdag történelmi, kulturális és városi életet kínálnak. Ezek a területek sokszínűségükkel és vonzerejükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Broughton:
Broughton egy elegáns városrész, amely kulturális gazdagságával és életteli közösségével tűnik ki. A területen megtalálhatók szép viktoriánus és georgiai épületek, hangulatos kávézók, butikok és éttermek. Broughton Street híres a város egyik legjobb élelmiszerpiacáról, ahol friss élelmiszereket, helyi termékeket és különféle ínyencségeket találhatsz. A Broughton területén található, elbűvölő Zöld Piactér (Broughton Street Gardens) egy nyugodt hely a pihenésre és a piknikezésre. Broughton azonban nem csak kereskedelmi vonzerejéről híres, hanem művészi és kulturális eseményeiről is, például a helyi művészeti galériákról és a fesztiválokról.

Calton:
A Calton negyed szintén az Óvárostól nem messze fekszik, és egyedi látványosságai miatt figyelmet vonz. Itt található a híres Calton Hill, amelyet korábban már említettem. Emellett a területen látható az imponáló Dugald Stewart Monument és a Nelson Monument is, amelyek a város történelmének fontos személyiségei előtt tisztelegnek. A Calton területén a Regent Terrace sor és a Regent Gardens is található, amelyek kiváló kilátást nyújtanak a városra és a tengerre.

Mind Broughton, mind Calton érdekes városrészek, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a városi élet, a kulturális események és a városnézés élvezetére. A sokszínűség, a szép építészet és a helyi közösségek hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a területek fontos és vonzó részévé váljanak Edinburghnak.

West End

Az Edinburgh-i West End egy vibráló és kulturálisan gazdag városrész, amely a városközpont nyugati részén található. Ez a terület olyan látványosságokkal és tevékenységekkel várja a látogatókat, amelyek a művészetek, a szórakozás és a kreatív élet iránt érdeklődők számára izgalmas lehetőségeket kínálnak.

A West End jellemzői:

Művészeti Intézmények: Az Edinburghi Egyetem művészeti intézményei, például a Reid Művészeti Iskola és a Talbot Rice Művészeti Galéria is a West End területén találhatók. Ez a terület a művészeti és kulturális élet központjává vált, ahol kiállításokat, művészeti eseményeket és előadásokat tarthatnak.

Kulturális Élet: A területen található számos független mozi, színház és szórakozóhely, amelyek a művészetek és a kreatív kultúra szerelmeseit vonzzák. Az itt található kávézók és éttermek gyakran helyi művészek és alkotók találkozóhelyévé válnak.

Vintage Boltok és Butikok: A West End területén számos vintage üzlet és kreatív butik található, ahol egyedi ruházatot, kézműves tárgyakat és egyedi darabokat lehet találni.

Charlotte Square: Ez a tér egyik központi pontja, ahol a híres Georgian House is található. A téren rendszeresen megrendezésre kerülnek események, fesztiválok és vásárok.

Éjszakai Élet: A West End a város éjszakai életének is részét képezi. Kávézók, bárok és élőzenei helyszínek várják a látogatókat.

A West End tehát egy élénk és kulturálisan gazdag városrész, amely kiváló helyszín a művészetek, a szórakozás és a városi kreatív kultúra szerelmeseinek. A terület sokféle lehetőséget kínál a felfedezésre és az élvezetre, és hozzájárul a város dinamikus és sokszínű karakteréhez.

Southside & Holyrood

Az Edinburgh-i Southside és Holyrood két érdekes és különleges városrész, amelyek a városközponttól délre és délkeletre találhatók. Mindkét terület gazdag történelmi és kulturális vonzerőkkel rendelkezik, és sokféle élményt kínál a látogatóknak.

Southside:
A Southside Edinburgh déli részén terül el, és számos izgalmas látnivalót és tevékenységet kínál. A terület a szép történelmi épületeiről és a városi környezet nyugodt légköréről ismert. A Southside-on belül a Meadows nevű park kiváló hely a pihenésre, piknikezésre és sportolásra. A területen található számos hangulatos kávézó, étterem és független üzlet, amelyeket érdemes felfedezni. A Teremtés Múzeuma és a Napóleon Torony is fontos látványosságok a területen, és a terület rendszeresen rendez kulturális és művészeti eseményeket is.

Holyrood:
A Holyrood területe a skót parlament otthona és a híres Holyrood Palota, amelyben a skót királyi család tartózkodik, amikor Edinburghban vannak. A Holyrood Park a terület központjában található, és a híres Arthur's Seat dombot tartalmazza, amelyről már korábban említést tettem. A Holyrood területe vonzza a történelem és a kultúra iránt érdeklődőket, és lenyűgöző kilátást kínál a városra és a környező vidékre. A terület közelében található a Salisbury Crags nevű sziklaformáció is, amely egy másik természeti csoda a városban.

Mind a Southside, mind a Holyrood területe gazdag kulturális és természeti kincsekben, valamint kiváló lehetőségeket kínál a városi élet, a városnézés és a kikapcsolódás élvezetére.

Stockbridge

A Stockbridge negyed Edinburghban egy bájos és egyedi városrész, amely a városközponttól északra található. Ez a terület a helyiek és a látogatók körében is népszerű, különösen azok számára, akik élvezik a hangulatos utcákat, kávézókat, butikokat és a helyi közösségi életet.

A Stockbridge jellemzői:

Hangulatos Utcák és Tér: A Stockbridge területét hangulatos és macskaköves utcák, elegáns épületek és zöld terek jellemzik. A terület központjában található a Stockbridge téren a St. Stephen's Church, ami fontos közösségi központként is működik.

Piros Híd: A területen található a híres "Piros Híd" (Red Bridge), amely a Water of Leith folyó felett vezet. Ez a híd egyike a város egyik legkarakteresebb látványosságainak.

Piacok és Butikok: A Stockbridge negyedben számos üzlet, butik és piac található, ahol friss élelmiszereket, kézműves termékeket és egyedi darabokat lehet találni.

Kávézók és Éttermek: A területen számos kávézó, teázó és étterem található, ahol kipróbálhatod a skót és nemzetközi konyhák ízletes ételeit.

Sétányok és Természet: A Water of Leith sétányai a Stockbridge-ben lehetővé teszik a séta és a pihenés lehetőségét a természetben. A terület közelében található a Royal Botanic Garden is, amely egy gyönyörű kert és botanikus kincstár.

A Stockbridge negyed egy olyan hely, ahol az óvárosi és a modern városi élet összefonódik. A hangulata, az egyedi üzletek és az élénk közösségi élet miatt sok látogató és helyi élvezi a területet. Ez egy olyan hely, ahol a városi felfedezés és a pihenés is egyszerre élvezhető.

Olvasmányos linkek

,, Rögtön a belváros közvetlen közelében található a Water of Leith Walkway, amelyet én Dean Village-től az Ocean Terminalig jártam végig – ez tempótól és kedvtől függően másfél órától három óráig terjedő séta lehet. Elképesztő az a fajta változatosság, ami a folyó partján várja az embert: parkok, erdők, vízesés, különböző építésű hidak, és lakóházak, amelyekbe bárki szívesen beköltözne egy ilyen forgalmas és felkapott város szívében. Nem feltétlenül muszáj az Ocean Terminalig elgyalogolni, mert egy gyakorlatilag bukott bevásárlóközpontot találni csak ott – oké, az Egyesült Királyság leglátogatottabb turisztikai célpontja is ott dekkol, a Britannia hajó, de ez valahogy nem törte át az ingerküszöbömet. " forrás

Elter Karesz fotója

Fotóegyveleg

N. K. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon