ÚTIKRITIKA.HU / Kelet-Timor


hirdetes
útikritikák


Kelet-Timor

Kelet-Timor dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Dili | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

n.l. fotója

.

Kelet-Timor dióhéjban

 • Kelet-Timor (hivatalosan: Timor-Leste) Dél-kelet Ázsia legfiatalabb állama. 2002-ben vált függetlenné. A Kis Szunda-szigetekhez tartozóTimor sziget keleti részén terül el az ország. A sziget nyugati része Indonéziához tartozik.
 • Kelet-Timor 15 470 négyzetkilométer területű, lakossága közel 1,4 millió (2023-as becslés). Kelet-Timor fővárosa Dili.
 • Az ország hivatalos nyelve a tetun és a portugál. A lakosság 97 százaléka katolikus.
 • Átlagos havi nettó fizetés (2022-ben): 280 USD
 • A közbiztonság közepes. A szegénység miatt gyakoriak a bűnesetek, főleg a fővárosban, éjszaka.
 • Magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum, 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén.
 • Az útlevélnek a tervezett elutazás napjától még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A haza- vagy továbbutazásra jogosító repülőjegyet vagy egyéb jegyet kérhetik.
 • Baloldali a közlekedés.
 • Ideális időzítés: május és július között.

Fő látnivalók:

 • Búvárterepek, csodás hegyvidék, trópusi homokos strandok, a hegyekben források, sokoldalú kultúra, vendégszerető helyiek.
 • Diliben, a fővárosban az Ellenállási múzeum (az indonéz megszállás és az az elleni küzdelem történetéről). Ugyancsak Diliben, azaz attól délre, a Jézus-szobor (Ramelau-hegy tetején).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A fővárosnak, Dilinek, van egy meglepően modern része is
 2. Éppen a főváros mellett vannak Kelet-Timor legszebb strandjai
 3. Vidéken olyan falvakba eljutni, ahová európai utazó addig még talán nem is járt
 4. Falvakban családoknál megszállni primitív körülmények között, időutazás jelleggel
 5. A déli parton (Betano táján) a magányos, végtelen hosszúságú strandok
 6. Atauro-sziget, totális idill
 7. A fáradtságosan megközeltíhető, paradicsomi Jaco-sziget elképesztően szép, tömegmentes strandja

Nem tetszett

 1. Kialakulatlan, fejletlen turisztikai infrastruktúra, kimerítő vidéki buszozások vacak állapotú, kátyúkkal teli közutakon (20 kilométeres átlagsebessgek)
 2. Dili, a főváros nem igazán szép, eltekintve a környék hegyeinek látványától
 3. A Same nevű város, mert teljesen érdektelen (időpocsékolás volt oda elmenni)
 4. Ha az ember nem helyi étket akar enni, az nagyon drága, a helyi kaja bizony nem nagy szám

Vélemények

,, Indonézia nem egy gazdag ország, de Kelet-Timor sokkal szegényebb. Egyelőre se ipar, se mezőgazdaság és mindent Indonéziából hoznak be és értékesítenek sokkal drágábban.
A fizetőeszköz az USA dollár, váltópénznek pedig saját gyártású centavot használnak.

Ami egyből feltűnt, hogy ezek keresztények és isznak is rendesen. Szinte minden sarkon sör és cigi reklám díszelgett.

Egy dollárért vettem telefonkártyát és máris lett internetem. Döbbenetes ez a technika. Mindenki egy putriban lakik és kajára sincs pénzük, de az okos telefon és világ mindenkinek ott van a zsebében.

(2017)" forrás

v.g. fotója

,, A szépség relatív, de az egészen biztos, hogy a Kelet-Timor legkeletibb csücskénél található Jaco sziget strandja az egyik legszebb, ahová volt szerencsém eddig eljutni. Az élményt tetézte, hogy párommal mi ketten tartózkodtunk az egész szigeten – ez elsősorban három tényezőnek köszönhető: egyrészt az egész országban alig vannak utazók, másrészt az utazás kész „rémálom” (200 km 10 óra alatt közúton..), harmadrészt pedig a sziget a helyi kultúrkörben szent helynek minősül, ezért a szigeten semmilyen építmény nem található, az csupán látogatható (ottéjszakázni sem lehet).

Ha igazi trópusi paradicsomra vársz, koktélok és úszómedence nélkül, viszont olyan világszép stranddal, ahol jó eséllyel te leszel az egyetlen a környéken, akkor ne keress tovább! Nem sok ilyen strand van a világon, az biztos. De azért azt se felejtsd el, hogy ha ide készülsz, kösd fel a gatyád, az út Jaco-ig nem éppen a szép emlékeim közé tartozik! (2019)" forrás

,, 7 napra az útitervben szerepel Dili, Baucau, Loi Hunu, Ossu, Jaco, Atauró (ez utóbbi kettő ráadásul sziget!) és a Ramelau hegy megmászása. Ez még akkor is túl sok, ha nem számolnánk az ezek közötti utazást – minden egyes napra új hely, úgy, hogy például Dili és Baucau között öt óra az út. Ez kivitelezhetetlen, erre még két hét is kevés lenne, ha élvezni is szeretnénk az utazást, nem csak „rohanni” egyik helyről a másikra. Például Jaco szigetre eljutni, majd visszautazni Dilibe alsóhangon három és fél, de inkább négy teljes napot vesz igénybe – hogy ne legyen az egész út rohanás.

Érdekességképpen megjegyezném, hogy nekem az egy hétbe Jaco sziget (valamint az útbaeső Tutuala falu és Baucau), a főváros, Dili, illetve egy rövid látogatás a fővárostól délre található hegyek között fért csak bele.

Ha valaki ide készül, az tartsa észben, hogy az utak aszfalt nélküli földutak (legalábbis Dilitől keletre), száraz évszak idején rengeteg porral. A Dili – Tutuala mintegy 200 kilométeres távot nettó 10 óra buszúttal sikerült abszolválni. Furcsa módon a fővárostól délre található hegyvidék (például Maubisse és környéke) útja aszfaltozott, sokkal jobb állapotban van tehát, ez viszont a magas hegyek miatt nem járható gyorsan. Megjegyezném továbbá, hogy itt-ott javítják az utat, viszont nem úgy nézett ki, hogy a közeljövőben komoly javulás lenne várható. (2018)" forrás

Odajutás

Kelet-Timor fővárosába, Dilibe Denpasarból (Bali), Szingapúrból és az ausztráliai Darwinból lehet légi úton eljutni, mármint a turistának. Baliról a Garuda Indonesia és a Sriwijaya légitársaságokkal elég olcsón el lehet jutni Dilibe. Tengeren, nemzetközi kompközlekedés nincs Kelet-Timorba. A nyugat-timori (Indonézia) Kupangból régebben volt kompjárat a keleti szigetrészre, de már jó ideje erre nem lehet számítani. Szárazföldön van buszjárat az indonéziai szigetrészről, Kupangból: ez egy 12 órás kimerítő buszozás, fülsüketítő népzenei kísérettel. De legalább viszonylag olcsó a buszjegy: egy útra kb. 4 ezer forintnak megfelelő helyi pénz.

,, Kupangba (Nyugat-Timor fővárosa) az ember könnyűszerrel eljuthat Baliról hála a Lionairnek. Indulás előtt pár nappal 12 000 forintnak megfelelő helyi pénzért vettem egy jegyet és 1,5 óra a repülés. (2017)" forrás

Szállás

,, Az ágy errefelé azt jelenti. hogy valami pozdorján van egy vékony matrac és ezt adják 10 dollárért (akciósan).Pár hete Róma belvárosában pont ugyanennyiért laktam. Végül is ez is főváros vagy nem?
Nem is értem miért támasztok igényeket a szállással szemben, amikor itt minden szobában 7-8 ember lakik. Minimum.
Viszont az világossá vált, hogy ha veszek valahol sátrat akkor ez a probléma le lesz tudva. (2017)" forrás

Egészség

Kelet-Timorra a jelentős malária és dengue-láz veszély a jellemző. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külterületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Kelet-timori tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. A Kelet-Timor-i utazást tervezők előzetesen feltétlenül konzultáljanak szakorvossal a megelőzésről és a betegségek tüneteiről. Javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítás megkötése. A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas!

Közlekedés

 • Kelet-Timorban az utak rossz minősége, illetve a gépjárművek növekvő száma miatt – főleg a fővárosban – a közlekedés kockázatos, fokozott éberséget igényel.
 • Sötétedés után még Diliben ritkán található taxi, ill. egyéb közlekedési lehetőség.
 • Kelet-Timorban nem javasolt egyedül utazni, avagy vidéken letérni a járt utakról és ösvényekről (elsősorban a második világháború, illetve az indonéz megszállás idejéből fennmaradt robbanószerek miatt).

d.l. fotója

v.g. fotója

Távolsági busz - n.l. fotója

,, Stoppos szempontból az ország maga a paradicsom, kevés a kocsi, kicsik a települések és szinte minden teherautó megáll és felvesz. Az utak elég ócskák, de nem is baj, mert így több időd marad megcsodálni a hegyeket és a tengerpartokat. (2017)" forrás

Étkezés

A legtöbb délkelt-ászai országgal ellentétben Kelet-Timoron nem a rizs, hanem a kukorica az alap élelmiszer.

,, A kajálda errefelé hiánycikk, de végül találtam egy egyet, ami pont olyan mint Indonéziában. Az ételek nagy tányérokban vannak, ráböksz melyikből szeretnél és ők szednek neked.
Biztos ami biztos rákérdeztem az árra. Először a kislány elfutott, aztán oda küldte a kolleginát és legalább 10 percet vett igénybe mire eljutottunk arra a szintre, hogy írja le egy papírra mi mennyi.
Az árak láttán dobtam egy hátast. Némi zöldség + rizs 3 dollár, ugyanez Indonéziában max. 1 vagy még annyi sem.
Sok választásom nem volt, mert a piacon nem voltak kifőzdék és gyümölcsárusok sem. Megrendeltem a kaját és ismerkedtem a helyi ízekkel, látszólag pont olyan mint Indonéziában csak itt kissé óvatosan bánnak a fűszerekkel, de azért nem volt rossz. (2017)" forrás


,, Timorban nem akkor kell enni, amikor éhes vagy, hanem amikor van. Errefelé a sült rizs vagy a sült tészta is luxusnak számít, általában nincs, de ha mégis akkor elkérnek érte 4-5 dollárt is. Az egyik kantin előtt frissen grilleztek egy méretes halacskát, rákérdeztem menyiért lehet az enyém és hallván a választ egyből ott ragadtam. A hal 3 és a hozzá való kókuszos rizs még 1 dollár." forrás

Reggelim - d.l. fotója


,, Az egyik kofánál megláttam egy méretes papagájhalat és egyből lestoppoltam. Amíg a hal készült (1,5 óra) addig meghallgattam pár Szertár podcastot.
Már a kávéért megérte betérni. A hal elkészítéséről nem is beszélve. Első körben a néni kiszervezte a melót, odahívta telefont nyomogató kislányát és közölte, hogy itt a Malay (turista) tessék megpucolni a halat. Csap és forrásviz hiányában a slagot kellett megszelídítenie és megbirkózni a repülő kígyóval. A kislány miután uralta a vizet és belefolyatta a tálba, nem túl boldogan nekiállt pikkelyezni a halat.

Közben a mama tűzet rakott és miután látta a gyermek igyekezetét, inkább átvette a melót. Majd kibelezte és átszúrta a halucit aztán a többi melót a tűz elvégezte. Az íze világbajnok!
A pálmalevél fonat a rizst rejti magában mellette némi füszerrel.
A lakoma fejedelmire sikerült és máshol ebben az országban ennyiért maximum sült rizst ehettem volna.
A történethez hozzátartozik még, hogy kislány a jól végzett munka után le is fürdött. (2018)" forrás

Malacsült - h.k. fotója

Vásárlás

Kelet-Timoron az UDS dollár a hivatalos fizetőeszköz.

,, Hoztam magammal némi dollárt az országba, de hát minden véges, itt meg nem kultiválják az eurót, ezért ATM-et kellett keresni. Az meg sem fordult a fejemben, hogy ezek magasról szarnak a Mastercardra. Visa Very Welcome mindenhol, de Masterrel összesen három automata áll szóba az országban. A Pateoban minden van a legfrissebb hazai ízű zsemléktől, a tőkehalon át az 500 dolláros borokig, de csak készpénzért. A Timor névre hallgató borból vettem 3 palackkal és cipeltem a 40 fokos hőségben. A főváros kicsit hektikus, de könnyen kiismerhető.
Lui szavaival élve: “minden van, ha tudod hol keresd” (2017)" forrás

Mázas cserépedények . v.g. fotója

Közbiztonság

Kelet-Timor belbiztonsági helyzete törékeny. Bármikor előfordulhatnak erőszakos politikai megmozdulások. Kerüljük a politikai- és tömegrendezvényeket. Fegyveres rablások, támadások szórványosan történnek. Kiemelt éberséget kell tanúsítani a fővárosban éjszaka, valamint a különböző szórakozóhelyek közelében. Gyakoriak az összecsapások különböző helyi fegyveres csoportok, bandák között.

h.t. fotója

Dili - reptéri biztonsági erők - h.k. fotója

Figyelmeztető tábla a tónál: krokodiltámadás kockázata - n.l. fotója

Egyéb hasznos információk

1. ,, A Kelet-Timori kilépés nem tartott soká, de szeretett Indonéziám nem akart hazaengedni. Korábban nem kértek repjegyet, ami igazolja, hogy elhagyom az országot, de ha erre jársz legyen nálad, mert velem szívóztak. (2018)" forrás

Dili


Aki Kelet-Timort meglátogatja, annak számára Dili, a főváros a nyilvánvaló kiindulópont. Ez akkor is így van, ha Dili nem egy szépségdíjas hely, főleg a beépített területek vonatkozásában. mert amúgy a természeti környezete a háttérben lévő hegyekkel és a csodás strandok élményt nyújtanak. A fővárosban az egyetlen lényegesebb turista neveetesség az Ellenállás múzeuma (Resistance Museum). Ez a múzeum a gyarmati múlttól való megszabadulás küzdelméről és az indonéz megszállásról szól. Kellemes Dili morend része és a parti sétány. Dilitől délre található egy Jézus-szobor, ahonnan érdekes a kilátás. Többen állítják, hogy Kelet-Timor legszebb strandjai éppen a fővárosnál vannak.  

,, Van pár szép régi épület még a portugálok idejéből, tengerparti korzó és három Burger King is.

Azt találtam ki hogy mielőtt lepacsizok vele megnézem a világ egyik legnagyobb Krisztus szobrát, amit II. János Pál is megáldott és később 1996-ban Suharto indonéz elnök avatott fel, Kelet-Timor Indonéziához való csatolásának 20. évfordulóján.

Ha valaki Krisztus fan, akkor ITT VANNAK a világszerte fellelhető legnagyobbak. Fél dollárért kivitt a helyi kis szutykos a strand végibe, ahonnan indul a lépcsősor. Felcaplattam a kilátóba, a szobor annyira nem izgatott fel, de a panoráma világbajnok. (2017)" forrás


,, Dilibe megérkezni még Indonézia után is felért egy kisebb kultúrsokkal. Elnézést a kifejezésért, de a legelső szó, amely Diliről beugrik az az, hogy „szakadt”: az autók, a buszok és minden egyéb jármű szinte kivétel nélkül mind rozsdás őskövületek, melyeket csak a beléjük vetett hit tart össze. A szegénység mindenhol igen szembeötlő, ennek például az is egy igen jó indikátora, hogy az országnak nincs saját valutája, az amerikai dollár a fizetőeszköz.

Érdekességként megemlíteném, hogy nem láttam például olyan iskolát, amit ne valamilyen segélyszervezet épített volna (na nem mintha kerestem volna, de azért mégis), viszont az emberek itt is nagyon kedvesek és vendégszeretőek – mint szinte mindenhol Délkelet-Ázsiában. Dili e mellett kisvárosi hangulatú, ami már csak az miatt sem meglepő, hogy a város valóban kicsi – mind népességszámban, mind földterület szempontjából. (2018)" forrás

Egyéb látnivalók


,, Hera közelében pár helyen megmártóztam és kiderült, hogy itt nem annyira szépek a korallok vagy csak én nem úsztam be hozzájuk néhány kilométerre. Megszáradtam és folytattam tovább az utam. a közelben temetőt fedeztem fel, errefelé a lakosság 99 %-a keresztény, ez látszik is a sírjaikon. Érdekesek voltak a szines koporsók, na meg az hogy némelyik felett tető is volt. (2018)" forrás

Földrajz és időjárás

A Timor szó a malűáj timus (kelet) szóból ered. Így hát Kelet-Timor valójában annyit jelent, hogy Kelet-Kelet. Amúgy a helyiek a saját országukat szívesen nevezik Timor Lorosa'e-nek. A Lorosa'e annyit jelent, hhogy felkelő nap. Kelet-Timor 640 kilométerre fekszik északnyugatra az ausztráliai Darwintól.

Időjárás

 • Kelet-Timoron két évszak van: az esős évszak decembertől áprilisig, a száraz évszak májustól novemberig tart.

Történelem

Az időszámítás előtt 3 évezreddel melanéz népek vándoroltak Timor szigetére. kb. 500 évvel később jöttek ide népek Dél-Kínából és Indonézia északi részeiről. Kelet-Timor a 18. század legelején vált portugál gyarmattá. A portugálok azonban már a 16- századtól kezdve frekventálták a szigetrészt. 1974-ben a Portugáliában lezajlott demokratizálódás hatásaként elindult a gyarmatok felszabadulása. 1975-ben helyi baloldali radikális erők a portugál katonai erők kivonása és egy polgárháború után kikiáltották kelet-Timor függetlenségét. Azonban a Timor sziget másik, nyugati részét birtokló Indonézia megtámadta Kelet-Timort és önkényesen azt bekebelezte. Az ENSZ a bekebelezést nem ismerte el jogosnak. A kilencvenes évek végéig folyamatos feszültség, harc, öldöklés zajlott Kelet-Timorban az indonéz katonaság és a függetlenséget követelő erők között. 1999-ben egy népszavazás folyamán a választók 78.5 százaléka a terület függetlensége mellett voksolt. 2001-ben voltak először szabad választások Kelet-Timoron.

Manapság

Kelet-Timor a délkelet-ázsiai térség egyik legszegényebb országa. Potenciális jövedelmi forrást jelenthet, hogy tengeri környezetében olajlelőhelyek vannak.

,,

A timori alapoktatás igen hiányos, és sok gyerek suliba sem jár. Nem is a pénz miatt, csak egyszerűen nincs kedvük, inkább csak fekszenek az árnyékban és szívják a cigit. Bármerre jársz az országban, túl sok dolgozó embert nem fogsz látni.

A timoriak nem nagyon dúskálnak alapanyagokban. Van vízi spenót és a sawi (mángoldszerű növény) ezeket bedobják forró vízbe, tesznek hozzá sót és némi főtt rizst. Nagyjából mindennap ezt eszik, ha nincs valami speciális esemény.

A piacon sok helyen a vizes flakon és a vödör az egység nem pedig a kiló vagy a liter. Veszek egy vödör halat, egy flakon kávét,stb." forrás

Falusi életkép -  v.g. fotója

A helyiekről

Jól lehet a tetum és a portugál a hivatalos nyelvek, a helyi lakosság a hétköznapi életben inkább beszél indonézül és egy leegyszerűsített angol nyelven.

A turista azt tapasztalja vidéken, hogy a falvak lakói bármennniyre is nagyon szegények európai szemmel nézve, azért viszonylag boldognak tünnek.

Egy nemzetközi felmérés szerint a világ legalacsonyabb férfiai Kelet-Timorban élnek. Átlagmagasságuk: 160 cm. 

,, A timoriak kicsit óvatos és zárkozott emberek, akik nem bíznak az idegenekben mivel a történelem során, azok mindig csak kiakarták őket használni.

Timorban az észt nem egységesen osztotta a teremtő, száz embernek káposztalé van az agya helyén, némelyik viszont megkapta az összeset " forrás

Menő iskolai egyenöltözék - n. l. fotója

Turista etikett

1. Kelet-Timor lakói vallási okok és a hagyományaik alapján konzervatív felfogásúak és ez vonatkozik az öltözködésre is. A turistáknak ügyelni kell arra, hogy ne öltözködjenek túl lengén, és udvariasan, feltűnösködés nélkül illik viselkedni a helyiekkel való érintkezésekben. A turista párok tartózokodjanak attól, hogy heliyek szeme előtt nyalják-falják, ölelgessék, csókolgassák egymást. Ez maradjon a hotelszoba falai közé.A heliyek körében az gyakori, hogy két két férfi barát (nem homoszexuálisok) kézenfogva jár egymással, viszont férfi és nő nem jár utcán kéz a kézben.

2. Kényszerűen tudomásul kell venni, hogy a kelet-tiporiaknak az európaitól nagyon eltérő felfogása van a pontosságról. 

3. Tartózkodjunk attól, hogy megérintsük helyi ember (pl. gyerek) fejét.

Olvasmányos linkek

,, Kelet-Timorban (is) lehet cigizni a buszon. Bárki simán rágyújt, pedig a busz tele van gyerekekkel, pici gyerekekkel. Megszokták.

A biztonság mindenek előtt. De nem Timorban. 2 éves forma kislány például derékig kilóg a nyitott busz ablakon úgy, hogy meztelen talpai az édesapja lábszárán támaszkodnak amelyet az előtte levő ülésnek feszít. De nem esik ki mégsem. És senki nem aggódik.

A szélvédő felső sávja teljesen sötét, a sofőr picit előre hajolva, görnyedten vezet, hisz az ülés és ő maga bőven a szemmagassága fölé ér, másképp nem látna ki. Ki érti ezt a megoldást?

Arra gondoltam, hogy talán azért van sötét csík a szélvédőn, mert az Amor feliratnak valahogy fel kellett férnie. Ez ugyanis a busz becsületes neve.

Útközben a nagyfokú szegénységre lettem figyelmes. Apró falvakon keresztül haladtunk Dili felé. A házak teteje pálmalevélből készül, a ház oldala pedig vékony pálmafa vagy egyéb faléc szeletekből. Sok helyen rések vannak a “falakon”. Némelyik házban áram sincsen. Ilyen mértékű szegénységet itt láttam életemben először ennyire koncentráltan.

Az út rettenetes állapotban van. Nagyon sok helyen el van törve az út, ezt úgy kell elképzelni, hogy az út széle konkrétan le van törve. Egyszerűen leszakadt a mellette fekvő szakadékba. Néhol hatalmas kövek, vagy az út közepére helyezett autógumik lassítják a közlekedést. Annyira rossz állapotban van, hogy ezt a százötven kilométeres utat 6 óra alatt tesszük meg egy húszperces megállóval, itt. (2015)" forrás

,, Kelet Timor híres arról, hogy nagyon szép a part menti korallzátony, ezt Lui is megerősítette és mutatta merre menjek. Épp csak felejtette el megemlíteni, hogy apálykor semmit nem fogok látni mert nagyon zavaros a víz. Na meg hát a mindennapos esőzés is csökkenti a látótávolságot. A zátony pár száz méterre van a parttól és miközben mentem befelé az iszapban.
Hopp! Beragadt a szandálom. Kihúztam és látom, hogy annyi a varrásnak.Nekem a szandál elvesztése vagy szétmenése elég nagy szívás, mert még Balin sem lehet 47-eset szerezni.
A zátonyhoz azért bementem, de a Timor tenger itt még nem mutatta meg a rejtett csodáit.
Viszont még jó, hogy a futócipőmet elhoztam magammal, mert amíg megvarratom a szandált, addig sem kell mezítláb várost néznem. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

v.g. fotója

Szárított (és büdös) halak - v.g. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Jeli Gábor, 2018. 01. 12. 08:34
Sziasztok!
Pár Hete jöttem vissza Kelet-Timorból Indonéziába, viszont látom, hogy rég nem került fel friss komment az oldalra. Kelet-Timorba magyar állampolgároknak már nem kell vízum. Én Indonézia felől szárazföldön mentem át és 90 napig lehet vízummentesen tartózkodni. Ha gondoljátok a blogomból nyugodtan mazsolázhattok vagy fel is tehetitek egyben. Ja és a közbiztonság is hibátlan, nem nagyon vannak már zavargások.
http://jeti76.blogspot.co.id/2017/12/halottal-mar-kelet-timori.html

Üdv Jeti


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes