ÚTIKRITIKA.HU / New York


hirdetes


útikritikák


New York

New York dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Időjárás | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

New York dióhéjban

2021-es becslés szerint 19,3 milliós a lakossága. 32% fehér, 29% latino, 25% fekete, 14% ázsiai.

Átlagos nettó havi bér (2021-ben): 6100 USD (USA-átlag: 3600 USD)

Nincs a világon olyan város ahol annyi dollármilliárdos lenne, mint New Yorkban: több mint 90-en vannak.

2020-ban kb. 132 ezer ember vett igénybe városi menhelyet.

New York 5 nagyobb területből (“boroughs") áll:  Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island, és a Bronx.

New York közbiztonsága manapság már megnyugtató lehet a turisták számára (is).

Tetszett & Nem teszett

Tetszett

 1. Hétköznap, késő délután sodródni a tömeggel New Yorkban az Ötödik sugárúton
 2. Reggelizni a Broadway-en a kedvenc delimben, ahol parádés a választék
 3. Nézni Marci kisfiamat, ahogy ámultan nézte a várost az Empire State tetejéről
 4. Az a hirtelen változás, amikor az ember a kínai negyedből átkerül az olasz negyedbe
 5. A nagyon szűk háromszög alapterületű Flatiron Building (Vasaló-ház) az ötödik sugárút és a Broadway találkozásánál
 6. Brooklynban a Lafayette Avenue házainak kis lépcsős bejáratai, ahogy azt a filmekben annyiszor láttuk
 7. A Wall Streeten a Börze látogató karzatáról nézni a világ pénzügyi központjának lüktetését (Stock Exchange visitor’s gallery)
 8. A Central Park-kal párhuzamos egyik utcában a kislányom szabályosan lefékezte az amúgy sietősen lépdelő Harrison Ford-ot, mert elé állt és bámulta
 9. Letaglózva állni a Dakota-ház bejáratánál, ahol annak idején az a szemét Chapman lelőtte Lennon-t
 10. A Staten Island kompon elhajózni a Szabadság-szobor előtt
 11. A City Hall metrómegálló

Nem tetszett

 1. Sok a ronda, jellegtelen toronyház New Yorkban, és - bár autentikus - a tűzlépcsők is csúfítanak rengeteg épületet
 2. Sok metróállomás elég barátságtalan, lehangoló légkörű
 3. Nagyvilági, bámulatos sugárútról betérni egy koszos, lepukkant, szemetes zsákoktól bűzlő keresztutcába
 4. Sok taxis fapofa, vacakul tud angolul, és őrülten vezet
 5. Csomó helyen tömeg van, sorba kell állni, tolakodó emberek
 6. Nem kellemes sétálni este, sötétben a Central Parkban, sőt az ottani parkok többségében, pedig a nagy része ki van világítva
 7. Töménytelen faragatlan stílusú, felületes ember van, nem annyira kedvesek, mint a vidéki Amerikában
 8. Mellbevágóak az egzisztenciális különbségek New Yorkban
 9. A hotelszobákba beárad a folyamatos forgalmi dübörgés zaja, és szinte állandóan üvöltenek a mentő- és rendőrautók szirénái
 10. A hotelek nem kínálnak jó ár-érték arányt, baromi drágák, az olcsóbbak lepukkantak (ronda szőnyegpadlók)

Időjárás

New York időjárása

Vélemények

A város hatalmas, de mi a napi 20 km gyaloglással és metró használattal eljutottunk a főbb látványosságokhoz.
Mindenütt fűszag terjeng,az utcákon a hotelokban a boltokban…de hamar hozzá tudsz szokni!
Az emberek kedvesek és segítőkészek,sajnos rengeteg a bolond is,főleg a metrókon,de nem veszélyesek,az elején kicsit féltem,de pár nap és hozzászoktam és már más szemmel néztem őket! (2023)


New York számomra hihetetlen nagy meglepetés volt. A legpozitívabb élményt nem a monumentális építészeti kreálmányok, az isteni kaja, a fancy életstílus, a robosztus kocsik adták. Hanem az emberek. Az emberek, akik az utcán szembejövet ránk mosolyogtak, a csajok, akik megdicsérték a sportcipőmet, az elárusítónő az ékszerboltban, aki érdeklődően kérdezgette, honnan származunk és hogyan érezzük magunkat New Yorkban, a pályaudvaron a fickó, aki miután tüsszentettem, azt mondta „egészségedre!”, a munkaruhás férfi, aki a metrón megkérdezte jól vagyunk-e, miután a metró egy óriásit fékezett és majdnem elbotlottunk. Ezek az apró, pénzben nem mérhető, mégis sokszor a legdrágább gesztusok, amik felejthetetlenné tették számomra ezt a várost. (forrás , felvidéki csavargók, 2023)


"NYC elképesztő! Olyan intenzitással és mennyiségben adja az élményeket, amit kevés város tud a világon. Lüktet, vibrál, él. Az ott eltöltött idő talán úgy a legélvezetesebb, ha fel tudjuk venni ezt a ritmust. Mindenhol igaz, de itt hatványozottan, hogy meg kell élni minden percét az ottlétnek. Newark-ról befelé Jersey-ből a buszról már kirajzolódik a világ talán leghíresebb város sziluettje, Manhattan, közép tájt az Empire State Building-gel. Már ez a megérkezés is hatalmas élmény, aki átéli soha sem fogja elfelejteni. Leszállás a buszról a Time Square-nél, bele a közepébe. Egy embertömeg közepén találja magát az egyszerű turista, mindenhonnan emberek milliója ront rá, kerüli, löki arrébb. Az ember meg csak áll és próbálja becsukni a száját. New York-ban rengeteg olyan hely, látnivaló van, amit az amerikai filmeken szocializálódott kelet-európai turista ismerősként üdvözölhet, úgy érezheti, hogy már járt itt. A filmekben szinte minden részletét bemutatták már a városnak, így aki sok amerikai filmet látott, kicsit otthon is érezheti magát.

Egyszerűen nem tudok mindent felsorolni, hogy mi minden volt pozitív élmény, de próbálok kiragadni néhányat, egyáltalán nem sorrendben:

 • Az Empire State Building-re felmenni este. Letaglózó, meseszerű élmény, egyszerűen kihagyhatatlan. Bárki felmehet, még akinek tériszonya van az is, mert olyan jól meg van csinálva.

 • Times Square este. Tényleg a világ közepe. Bármerre nézel, fényár, reklámok, neonok, ledek. Hihetetlen.

 • Central Park, Bethesda szökőkút. Én pont egy kis eső közepén értem ide, és beszorultunk az aluljáró részhez, ahol mint mindig, utcai zenészek nyomták a kifejezetten színvonalas, jó zenét. Felemelő érzés ezt néhány tucat bőrig ázott helyivel és turistával együtt átélni.

 • Diamond District, órakedvelőként igazi paradicsom ez a hely. A kirakatok roskadásig drága svájci csodákkal, ennyi órát még Zürichben sem láttam egy kupacban.

 • Kimenni a Columbia egyetemre, kicsit leülni, megpihenni, átszellemülni, vágyni arra, hogy legalább a gyerekem ide járhasson majd egyszer.

 • Sétálni a Village-ben, klinkertéglák mindenhol. Piciny múlt NYC oly változatos életéből.

 • Park Avenue-n belesni a Manhatten-i toronyházak portájára, kicsit irigyelni a ki-bejövő helyi gazdagokat.

 • Ki találja meg előbb a Trump Building-et utcában-t játszani szinte bárhol, bármelyik utcában.

 • Ground Zero. meg kell nézni azt a pici múzeumot, ami ott van, ahol a jegyet lehet igényelni a 9/11 Memorial Park-hoz. Rendkívüli módon át tudja érezni bárki azt a szörnyűséget, ami 2001-ben ott történt, nem new yorkiként is összeszorul a nézelődő szíve az ott látottak alapján.

 • Átsétálni a Brooklyn hídon Brooklyn-ba, ott kajálni egy jót és vissza.

 • Látni kell a Pályaudvart, odamenni az órához és gubbasztani kicsit. Nem mindenki tudja, de itt van egy piac, ahol rengeteg élelmiszer van, kifejezetten gusztusosan kínálva.

 • Egy kedves ismerősöm mesélt nekem arról, hogy délután 4-fél hat között egyszer muszáj elmennem a 5th Avenue és a Central Park találkozásához és elindulni a 5th Avenue-n lefelé. Nem lövöm le a poént, próbálja ki mindenki saját maga, nagy élmény.

 • Broadway, a nagy átlós út. Érdemes megnézni egy NYC térképen, hogy hogyan is helyezkedik el, ez az út. Nem mindenki tudja, de ez volt NYC első utcája a kikötőtől, ezért lehet ilyen.

És még néhány olyan hely, amit nem lehet kihagyni: NY Stock Exchange, Rockefeller Center, John Lennon: Imagine Strawberry Fields a Central Parkban, Flatiron Buliding, Chrysler Building, Metropolitan, és ki tudja, mi mindent hagytam ki.

Negatívumok

 • Első élményként a tömeg, kicsit káosz érzése lehet az embernek, de ehhez gyorsan hozzá lehet szokni.

 • Chinatown és a Little Italy, már csak nyomokban van meg, nem érdemes sok időt vesztegetni rájuk.

 • Central Park Zoo, se Alex, se Melman, se Gloria... a budapesti állatkert szerintem jobb.

 • New York-ra nem véletlenül mondják, hogy egy olvasztótégely. Mindenféle ember van itt, ázsiai, fekete, európai, dél-amerikai és néhány helyi. Sokszínű és ettől ezerarcú ez a város.

Tanácsaim: Legyetek ott sokat, szánjatok időt a városra. Ne ijedjetek meg, ha elsőre nem tetszik, adjatok időt a Nagy Almának, arra, hogy befogadjon, adjatok időt magatoknak, hogy megértsétek.
A Szabadság szoborhoz nem érdemes hajójegyet venni, bőven elég átmenni Staten Island-re az ingyenes komppal. Ez duplán jó, ugyanis lehet jó képeket csinálni a szoborról, plusz, a világ legjobb képeit lehet csinálni Manhattan-ről! Tipp! Ezt a programot érdemes délutánra tenni, mert akkor kapja a város a legjobb fényeket nyugatról, a képek fantasztikusa lesznek! Amikor elhagytam a várost nem volt egyértelműen pozitív az összkép, de ahogy teltek múltak a napok, jöttem rá, hogy micsoda fantasztikus hely is ez." (Gyuri, 2012)

"Először csak turistáskodni mentem New Yorkba. Akkor csak négy napot töltöttem ott. Nem tetszett. Végig rohantam a várost, mindenhol betont láttam, hiányzott a fa, a fű. Aztán jött hat hónap és rákaptam az ízére, együtt tudtam mozogni a várossal, megismertem mindent. Tetszett, hogy amit a tévében látok az itt hirtelen előttem áll, hogy minden náció megtalálható, hogy mindig minden mozog, nyüzsög és él.  A Central Park-os sétáim legtöbbjénél sikerült összefutni Russel Crowe-val, sőt Moby egyik klipjének forgatásába is sikerült belesétálni. Az operában a Pillangókisasszonyt együtt nézhettem Morgan Freemannal, Jessica Sara Parkerrel és Jude Law-val. A kosárlabda mérkőzésen izgulhattam a Yankees-ért a SOX ellen. Ott Kelly Clarkson énekelte a himnuszt, a downtown-ban meg Katie Holmes veszi a fagyit Suri Cruise-nak. Hétvégén pedig, mulatni a felhőkarcolók tetejére mentünk, ahonnan az egész város belátható és pompázatos, de volt, hogy sorban álltunk a diszkóba, ahogyan a filmekben.

Az 1 dolláros hotdog kötelező! Na, de, ami a komolyabb étkezést illeti, a város telis tele van éttermekkel, nem olcsó. Amerikai konyha? Hmmm... a diner-t ki kell próbálni, BBQ ribs, wings, hamburger, ezek elérhetőek a Fridays és hasonló amerikai láncoknál, steak house-ok, marhasültek. Upstate NY-ban gyönyörű nemzeti parkok vannak, itt lehet grillezni, BBQ-zni a szabadban, javaslom mindenkinek, hatalmas élmény a tó mellett sütögetni, miközben a szentjánosbogarak ezernyi fénye világít. Rockefeller Center tetejére érdemesebb látogatni, 20-25 dollár volt, és onnan látszik az Empire State Building is, a szabadban lehet lenni, vasrácsok nélkül, nincs akkora tömeg, élvezhetőbb a város és a kilátás, nagyobb a hely, 2 szinten is meg lehet állni nézelődni!

Ami nekem meg új volt, hogy megnyílt a High Lane, ami egy régi metróvonal parkosítása, érdekes és friss levegő a város felett!  Ehhez közel a Chelsea Market, a város legjobb Lobster-t itt kapni, és sok-sok egyéb finomságot, halakat leginkább, vagy csapolt sör elvitelre! Ami meg új, elkészült a Brooklyn Híd másik oldalán az új park: itt a város legjobb fagyija kapható! Blue Marble Ice Cream! Long Island City, Queens Pierre éjszaka érdemes ellátogatni, mert nagyon szép éjszakai fotókat készíthetünk Manhattenről! Meglátogattuk a World Trade Center parkot is. Szabadság szobor + Ellise Island. Hétfőnként nyáron szabadtéri ingyenes mozi van a Bryant Parkban. Ja, és a Time Square-en sétálva kaptunk 2 jegyet az aznap esti David Letterman show felvételére, szinten felejthetetlen élmény volt. Woody Allen-nek van egy bárja, ahol keddenként ő zenél, érdemes oda is ellátogatni!" (Kata, 2011)


"Mi tetszett a legjobban? A pezsgés, az igazi kozmopolita hangulat. Hogy rengeteg ember volt, özönlöttek az utcán esténként. Plusz a sárga taxik. Kitűnő fotótémák kínálkoztak minden sarkon. Nem tetszett: Nagyon sok a csöves és kéregető, ők eléggé rontják az összképet, de azt hiszem, hogy ez minden nagyvárosban így van a világ bármely táján. Nem egy Párizs vagy Róma, de ha valaki el tud vonatkoztatni a kultúrától, akkor szuper hely.

A Metropolitan régi vágyam volt, nem is okozott csalódást. Minden részre elmentünk Manhattanben gyalogosan, a Little Italy városrész nagyon hangulatos volt. Emellett a Central Park volt nagyon hangulatos. Ott leül az ember, és csak figyel másokat, találgatja, hova mennek, vagy honnan jönnek, kifélék-mifélék. Van, aki kutyát sétáltat, mások beszélgetnek, vagy romantikáznak, megint mások rögtönzött rapbemutatóval szórakoztatják magukat és másokat. Nem mozdulsz, mégis többet látsz, mint egy egész nap alatt. Átruccantunk Brooklynba is, onnan nagyon szép az esti Manhattan látványa. Az Oroszlánkirály musical fantasztikus élmény volt, megérte az igen borsos jegyárat.

Már maga az érzés is jó volt: musicalre menni a Broadway-re, szépen felöltözve, izgatottan, hogy vajon milyen lesz. Fantasztikus volt a díszlet és a jelmezek hihetetlenül ötletesek és kreatívak voltak, az összhatás pedig, fergeteges." (Kriszti, 2012)


"Nem a kedvenc városom, sokakkal ellentétben nem rajongom érte. Egy nagy kőrengeteg. A legjobb élmény a Central Parkban biciklizni, focizni, heverészni a fűben. Illetve este jópofa a Times Square, de akit irritál a tömeg (mint engem is), az hamar feladja. Broadway musical (Mamma Mia) remek volt. Három nap után nekem unalmas volt a város, illetve elég drága, ha az ember színvonalasan szeretne szórakozni, vagy bármit is csinálni a ruhavásárláson kívül. Az Empire State Building helyett érdemes felmenni a Top of the Rocks (Rockefeller Center) tetejére. A kilátás hasonló, csak olcsóbb és kisebb a sor, mint az Empire-nél. És még le is lehet fotózni innen az Empire State Buildinget is.

Nem sokan tudják, hogy a Central Park sarkánál található Mandarin Oriental Hotel recepciójától csodálatos a kilátás a parkra. A recepció a Time Warner Center épület sokadik emeletén van. Nem örülnek a turistáknak, de ha eljátsszuk, hogy ott lakunk, akkor nem néznek ránk ferde szemmel. Nem csak New York-ra, hanem az egész USA-ra jellemző, hogy az emberek barátságosabbak, közvetlenebbek, mint itthon. Még akkor is, ha ez az egész nagyon felszínes. Érdekes benyomás még, hogy sokan New York-ban rosszabbul beszélnek angolul, mint egy magyar középiskolás. Ez még sokszor a bolti eladókra is igaz, persze a bevándorlókra, de akkor is érdekes.

Ne menjenek 1 hétre, sok. Pár nap elég és utána álljanak tovább. Hasznos lehet Washingtonnal vagy Bostonnal kombinálni, mert úgy máris érdekesebb az egész út. Készüljenek fel a magas szállásárakra, ha Manhattanban szeretnének lakni. És szerintem ott érdemes, mert akkor az éjszakai New Yorkot is meg lehet nézni, nem kell naponta 2 órát utazgatni. (Ákos, 2011)

"Noha alapvetően a természeti látnivalók dobogtatják meg a szívem, New York mégis nagyon kellemes emlék a maga forgatagával, sokszínűségével. Az Empire State Building-re kristálytiszta időben volt szerencsém felmenni, így nálam ez vitte a prímet. Jó a közbiztonság. Sok rendőrt látni mindenfelé, ami megnyugtató. Késő este azért inkább a taxit ajánlom. New York az éhenkórászok paradicsoma, az adagok szinte mindenhol kolosszálisak, csak győzze enni az ember a sok finomságot. A Central Park hangulata különleges, ha lett volna időm, szerintem egy egész napot is el tudtam volna tölteni itt a nézelődéssel, sétával. New York tényleg olvasztótégely, néha percenként botlik az ember furábbnál furább fazonokba. Az emberek kedvesek, segítőkészek, de felszínesek. A szállodát én legközelebb reggeli nélkül kérném, jobbnál jobb reggeliző helyeket találni!” (Attila, 2011)


"Hihetetlen, de New York pontosan olyan volt, mint azt elképzeltem. Nem okozott csalódást, igaz sokat is olvastam róla elutazás előtt. A nagyvárosokkal szembeni negatív hiedelmekkel ellentétben, nekem nagyon is pozitív tapasztalataim voltak. Sokszor mondják, hogy a nagy metropolisban élők barátságtalanok, nem figyelnek oda egymásra, csak jönnek-mennek sietve egyik pontból a másikba. Én ennek az ellenkezőjét tapasztaltam. Egyik nap a piros lámpánál várakozva és nagyban böngészve a térképet, hogy „vajon hol is lehetek?”, egy mellettem álldogáló Gucci táskás, Adidas melegítős színes bőrű amerikai lány szólított meg, hogy segíthet-e kiigazodni a térképen. (Hát van ilyen?)

Érdekes volt, mert napközben az ember azt hihetné, hogy mindenki dolgozik, mindenkinek megvan a maga dolga, és csak reggel meg délután van csúcsforgalom, de ettől eltérően a nap bármelyik szakában mentem ki az utcára, mindig tele volt. Bámulatos mennyire sokan vannak a new yorki-ak, és még ha minden „normális” munkabeosztású ember dolgozik is, olyan mintha minden nap ünnepnap lenne, és mindenki szabadnapját töltené. Hiába hömpölygött a tömeg az utcán, mégsem lépett rá a lábamra senki, nem lökött fel senki, nem küldött el melegebb éghajlatra senki. Egyszerűen megtanultak az ottaniak együtt élni a város ritmusával, tartják az ütemet, és még azt sem bánják, ha néha egy-egy csodálkozó turista az útjukba téved.

Egy tipp: A nagy rohanásban legalább egyszer álljunk meg és nézzünk a fejünk fölé. A nagy felhőkarcolók akármilyen egyformának is tűnnek, mindegyik különleges valamiért, és gyakran rá lehet bukkanni híres építészek keze nyomára. Aki szereti a modern építészetet, az nem fog csalódni, és néhány épületbe - ha éppen jó kedvében találjuk a portást- be is engednek körbenézni. Ahol nincsenek new yorkiak, az nem is jó hely. Ne akarjunk mindig turistás helyre menni, mert meg van az oka, hogy a helyiek miért nem látogatják azt szívesen. Ők tudják a tutit." (Orsi, 2011)


"Az első élményeim nem voltak túl pozitívak. A JFK az egyik legkaotikusabb reptér a világon. A bevándorlási hivatal sivár termináljában az utazástól elcsigázottan kígyózó emberek aggódva toporognak, nehogy lekéssék a csatlakozó járatot, miközben úgy tűnik, hogy a végtelenségig kell ott sorban állni. Szinte semmi nincs kitáblázva, aki először jár a reptéren vagy tapasztalatlan, esetleg nem beszél angolul, annak fogalma sincs, hogy merre kell tovább menni.

Kilépvén a reptér érkezési termináljából vártam az érzést, hogy „wow, Amerikában vagyok”, de nem jött. Az első napokban nem találtam benne semmi rendkívülit. Az ember annyit látja a várost filmekben, képeken, hogy szinte minden része ismerősnek tűnik. Mivel én sok időt töltöttem Londonban, a felhőkarcolók sem jelentettek újdonságot. Nagyon hasonlított a londoni The City városrészhez. Minden olyan európai volt. Aztán pár nap elteltével, ahogy átéreztem a város semmihez sem hasonlítható hangulatát, lüktetését, beláttam a felhőkarcolók közé is, persze megváltozott a véleményem, de a mai napig állítom, hogy ha valaki az „Amerika-feelingre” vágyik, azt nem itt kell keresnie.

Érdekes, hogy mindezek ellenére folyamatosan visszavágyok a városba. Nagyon szeretném egyszer Karácsony előtt is látni, ünnepi díszítésben, hangulatban. Szerettem a Brooklyn Bridge brooklyni oldalán a homokban ücsörögni és onnan gyönyörködni Manhattan látképében. A kilátás nekem jobban tetszett a Top of the Rocks tetejéről, mint az Empire State Buildingről (és olcsóbb is). Manhattant pár nap alatt be lehet járni. Mivel elég fiatal városról van szó, nem bővelkedik műemlékekben, de persze az se fog unatkozni, aki egy teljes hétre látogat ide.

Színházba mindenképpen érdemes elmenni. A Broadwayn az előadás előtt 1-2 órával kedvezményes áron vehetjük meg a megmaradt jegyeket. Jó volt végig kocogni a Brooklyn-hídon és biciklizni a Central Parkban. Ettől egy kicsit helyinek éreztem magam." (Gerda, 2012)


Jellegzetes tűzlépcsők - Kriszta fotója


"Közel félévet éltem New Yorkban. Hatalmas élmény volt, kedvenc városomnak tartom azóta is. A legeslegjobban a város sokszínűsége tetszett. Hogy nincs olyan embertípus a világon, akiből ne lenne legalább egy „példány” ebben a városban. Az, hogy mindenki megtalálja a maga számítását, a magának való helyeket. A Times Square és a közvetlen környéke nekem túl turistás volt és nem találtam benne semmi izgalmasat.

Én taxival közlekedtem a reptér és a város közt, fix tarifáért. A subway-t sokat használtam szerintem teljesen logikus, jól használható. Bár az a kontraszt durva, ami nyáron a peronon lévő hőmérséklet (baromi meleg) és a metrókocsikban lévő légkondicionált hőmérséklet (baromi hideg) közt van. Biztonságérzet dolgában nekem nem volt soha gondom. Egyszer szólított le egy pasas az utcán késő este, de könnyen leráztam. Persze észnél kell lenni. Ha valaki résen van, nem éri baj. Nem olcsó, de eszméletlenül jókat lehet enni New Yorkban. A világ összes nemzetének konyhája megtalálható. Én sokat jártam pl. indiai all-you-can-eat étterembe Queensben. Queensben minden olcsóbb, mint Manhattanben.

Soha nem ültem fel klasszikus városnéző buszokra, inkább órákig ténferegtem, bolyongtam az utcákon bámészkodva. Ha nagyon elfáradtam, metróra szálltam, vagy leültem, egy padra és nézegettem az embereket. Átmentem Brooklynba is, meg Queensbe, meg Bronxba az állatkertbe. A gorillákat csodálni közvetlen testközelből hatalmas élmény volt. Staten Islanden nem jártam, csak annyira, amennyire kikötött a „ferry”. Merthogy azzal nagyon jó (és ingyenes) Szabadság szobrot nézni.

Mivel több, mint 5 hónapot töltöttem ott, szereztem barátokat is, és az ismerősökön keresztül feljutottam felhőkarcolók tetejére is. Na, az fantasztikus élmény volt. Onnan néztük a július 4-i tűzijátékot, de szimplán gyönyörködni az esti fényekben is nagyon szívesen mentünk fel. Igazi élet zajlik New York háztetőin és ez nagyon-nagyon tetszett. Tudni kell, hogy New York nem csak Manhattan. Bár Manhattan számít a legelitebb kerületnek, (pl. ott a legmagasabbak a lakásárak,) érdemes elhagyni és megnézni Brooklynt (pl. a botanikus kertet) vagy Bronxot (az állatkertet)." (Anna)

,, Amit mindenképpen javaslok, hogy vegyük fel a város ritmusát és kóstoljuk bele az igazi metropolisz hétköznapjaiba. Imádtam metrózni, kiigazodni a földalatti hálózatokon, attól függetlenül, hogy szeretett 3-as metrónknál is rosszabb állapotban vannak a kocsik és nem egyszer közel fél órát álltunk az alagútban, vaksötétben. Szerettem nagyokat enni, ott ahol a kis adag is óriási, de valahogy ez egész New Yorkra, de talán amerikára igaz. Kipróbálni a dounkin donuts fánkjait és gasztro vonalon a pizza, hamburger, kóla háromszögében élni egy hétig. (2017)" forrás


,, 99%-ban nagyon jól éreztem magam. A maradék egy százalékba tartozik az, hogy elég nagy szeméthegyek vannak az utcán (mondjuk egy kilencmilliós városnak ezt nem lenne fair felróni), a Central Park fejben sokkal kisebbnek és jó értelembe véve zsúfoltabbnak tűnt, illetve nekem a túlfogyasztás sem annyira szimpatikus, bár természetesen nem várom azt, hogy egy ország/város kultúrát váltson csak azért, mert én ott töltöttem pár napot és másként gondolkodom a világról. (2018)" forrásTetszett:
- - A város felé vezető autópályán már messziről látható manhattani felhőkarcolók (skyline) lélegzetelállító látványa
- A new yorki emberek turistákkal szemben tanúsított türelmessége
- Az, hogy Manhattan Central Parktól délre eső része (Downtown) gyalog is bejárható
- Az utcákon nincsen szemét
- Az olcsó tömegközlekedés (2 USD egy vonaljegy)
- A modern építészeti remekművek, a grandiózus méretek
- Az ember sétálás közben úgy érzi, hogy egy filmbe csöppent

Nem tetszett:
- A Times Square-t ellepő turistaáradat és bűz
- A többségében lepukkant metróállomások
- A város ökológiai lábnyoma, ami még egy ilyen rövid tartózkodásnál is nyilvánvaló volt

(Papp Peti, 2018)


,, A saját szemünkkel is megtapasztalhattunk, hogy ahogy a dalban is elhangzik “I want to wake up in a city that never sleeps”, ez a város tényleg sosem alszik, éjjel 2-kor is annyian voltak az utcán, mintha délután lenne, igaz, akadtak fura figurák is, a fűszag meg természetes volt mindenhol a Times square környékén, a Broadway pedig kifejezetten koszos volt.

Amúgy valóban van egy megmagyarázhatatlan feeling-je a városnak, kicsit megborzongató érzés az utcákon sétálni, olyan ismerős és mégis rejtelmes, hiszen megannyi filmben találkoztunk már vele, egy-egy térrel, épülettel, hangulatokkal. (2019)" forrás

Karesz fotója

Olvasmányos linkek

"Első látnivaló a Rockefeller Center volt. Közben olyan magas épületekkel találkoztam, hogy csak ámultam. A nagy hőségben libabőrös lettem, mert hihetetlen érzés volt, hogy a nagy Almában vagyok. Pár fénykép készítése után a 5th Avenue-n sétálgattam, az üzleteket nézegettem, majd betértem egy hatalmas kozmetikai üzletbe, a Sephorába, ahol széles mosolyra húzódott a szám. A bolt tele volt női vásárlókkal, akik mind sminkelték magukat, körmüket festették. Ezen felbuzdulva én is kifestettem a körmeimet.

A több 100 féle körömlakk, és egyéb make up-ok csemegézése után utam a Times Square-re vezetett. "Úristen", csak erre az egy szóra tudtam gondolni. A libabőr érzés megismétlődött. Ha valaki nem tudná milyen is a Times Square, feltétlenül keressen rá google-ban, mert valami őrületes! Hatalmas épületek, tele világító reklám felületekkel, sok-sok EZER emberrel, és örült amerikai utcai "dolgozókkal". Volt egy cowboy, aki egy szál alsónadrágban gitározott :) (szerk.: Naked Cowboy) De voltak nagy mesefigurák is, vagy élőszoborművészek. A Times Square-en az üzletekből csak úgy zúdulnak ki és be az emberek, akármerre néz az ember, mindenhol tömeg." forrás


"Ahogy átértünk a hídon, meglepődbe tapasztaltuk, hogy sokkal közelebb vannak egymáshoz az általunk bejelölt nevezetességek, mint ahogy azt a térképünkről gondoltuk. A Municipal Building mellett elhaladva már azonnal láthatóvá vált a New York-i bíróság épülete. A városnak ezen szelete sokaknak ismerős lehet Al Pacino, Az Ördög ügyvédje című filmjéből. Egy kis kényszerpihenő (kaja, pia) után a bírósággal szemben lévő Foley Square-en gördeszkázó fiatalok egy csoportjába botlottunk. Itt megjegyezném, hogy sokkal több gördeszkás fiatalt látni a közterületeken, mint nálunk, bár ez a deszkázás hazájából talán nem is annyira meglepő. Ami viszont az, hogy egyesek képesek a manhattani csúcsforgalomban, egy busz hátuljába kapaszkodva gördeszkázni, mindezt a rendőr szeme láttára. Megfagyott a vér bennem a látványtól, de gondolom ez megengedett New Yorkban." forrás


"Zseniális félig time lapse, félig real time klip egyik kedvenc városunkról. Benne van minden, amit utálni, de sokkal inkább szeretni lehet a világ egyik leginspiratívabb metropolisában: tömeg, flaszterszag, a fém-, acél-, üvegóriások között hömpölygő energia. Csoda, hogy máris megváltanánk a repjegyet?" forrás


"Első látásra beleszerettem az egész városba. Az első benyomásom, ami végül bebizonyosodott, hogy a következőképpen lehet a legkönnyebben leírni a várost és annak lakosságát. Mindenhol Armani öltönyös jampik nyargalnak a dolgukra és mindenki el van foglalva valamivel, miközben az utcán sétálók 90 százaléka telefonál. A másik réteg az, aki irányítja az egészet. Ők leginkább a limuzin ajtójához sem akarnak hozzáérni és ki vannak akadva, ha a sofőr nem nyitja ki nekik az ajtót. Szóval két féle ember a gyakori az utcán, a jampi és a pojáca. A másik réteg, aki fizikai munkát végez, azok szinte kivétel nélkül négerek, vagy külföldiek.

Érdekes, hogy itt az emberek nagyon nagy százaléka, mondhatni döntő többsége irodaházakban dolgozik és nincs idejük semmire. Mondhatni, csak esznek- dolgoznak-alszanak és ez ismétlődik nap, mint nap. Az előzőekben már leírtam, hogy mindenki milyen rendes, barátságos, segítőkész. Ez itt is jellemző, de nem annyira, mint bármelyik vidéki városban. Itt ki kell zökkenteni az embereket ahhoz, hogy észrevegyék a környezetüket és felvegyék azt a maszkot, amivel ők is ugyanolyanok tudnak lenni, mint bárki más.

Szinte mindenki, akinek itt egy kis csepp esze is van, az olyan szerződésben áll a nagy telefonszolgáltatók valamelyikével, ami korlátlan SMS küldést és korlátlan telefonálást engedélyez. Természetesen ez itt a nyerő, havi 60 dollárért. Ezért az összegért szinte kiváltható minden egyéb telefon, így számot vetve mindennel, teljesen kifizetődő még magyar szemmel is a szolgáltatás. Mivel a szerződések itt szinte teljesen megegyeznek az otthoniakkal, így a hűségidő itt is 1-3 év lehet, amiért akár 1-100 dollárért elhozható egy iPhone telefon, így nem kérdés, hogy mindenki azt használja." forrás


,, Megtanultam, hogy az első, amit bárki is megkérdez tőled ebben a percről percre változó nagyvárosban, az az, hogy: “Honnan jöttél?” Ebben mutatkozik meg kulturális sokszínűsége. Az emberek közvetlenek, lazák és kimagaslóan segítőkészek. Ha itt eltévedsz és nem mersz kérdezni, az a te hibád, ugyanis bárkit leszólítasz, feléd fordul, mosolyog, beszélget.

Meglepő volt, hogy miközben extázisba esve kóvályogtam a város bármely pontján és beleütköztem valakibe – ami ennyi ember között elkerülhetetlen -, azonnal elnézést kérve egymástól, semmilyen negatív hatás befolyása nélkül folytattuk utunkat. Ez egy budapestinek csodaszámba megy. (2018)" forrás


,, Ekkora halomnyi szemetet még életemben nem láttam, mint amit kidobálnak Manhattan utcáira. Vagy, hogy mennyi patkány szaladgál a New York-i metróban, és mennyire utáltam a papírvékony metrókártyát lehúzni – ami a helyieknek elsőre sikerült, nekem meg néha vagy tizedjére. Vagy, hogy itt még a rendőrautó is a zebrára parkol, és egy törzsgyökeres manhattani fejében megfordul, hogy a zebra használatát teljesen képtelenné tevő, végtelen hosszúnak tűnő kamion alatt átbújjon. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Latin-amerikai hatás - m.n. fotója

Manhattan - m.n. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2018. 12. 28. 17:21
Még több New York:
https://fikatours.blogspot.com/2018/11/new-york-halaadas-es-black-friday-idejen.html


Gurbi Mihály, 2015. 05. 04. 16:06
Hihetetlen élmény volt. A testvéreimmel jártuk be New York-ot (legalábbis annyira, amennyire 1 hét engedte) . Pont olyan volt, mint amilyenre számítottam, hogy lesz. Monumentalitás, zsúfoltság, pörgés, jó kedv, szabadság jellemzi -szerintem- a várost. Bármerre sétálhat az ember, mindenhol igazi belváros veszi majd körül. Bármilyen szolgáltatásról is beszéljünk, készséges kiszolgálást és kedves arcokat tapasztalhatunk. Az emberek többnyire kedvesek és pozitívak. Bakancslistán érdemes rögzíteni!


AiRLAC, 2015. 01. 17. 11:49
"A kosárlabda mérkőzésen izgulhattam a Yankees-ért a SOX ellen."

Ez fájt :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek New Yorkba Repülőjegyek New Yorkba
Olcsó repülőjegyek New Yorkba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA