ÚTIKRITIKA.HU / Libanon


Libanon

Libanon dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ata fotója


.

Libanon dióhéjban

 • Libanon közel-keleti ország, 10 452 négyzetkilométer területű. Nyugaton hosszú szakaszon a Földközi-tenger partján fekszik, keleten Szíriával, délen Izraellel határos.
 • Libanon lakossága: kb. 6,8 millió (2022-es becslés, amibe tán a menekülteket is beleszámolták). Arab a hivatalos nyelv, de nagyon sokan beszélnek franciául, angolul és örményül. Franciául többen tudnak, mint angolul. A lakosság kb. 70 százaléka muzulmán, 30 százaléka keresztény.
 • Bejrút 2043 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Libanonba, ha 30 napnál nem töltenek ott többet. 
 • Libanonban jelenleg nincsenek jelentős fegyveres harcok, de bizonyos területei a közel-keleti feszültségek következményeképpen veszélyesek a turisták számára. A közbiztonság alfejezetünkben részletezzük, hogy hová veszélyes utazni.
 • Bejrút vonatkozásában meg lehet állapítani, hogy a libanoni fővárosnak éppen azok a részei számítanak valamennyire veszélyesnek, ahová a turista teljes békés időszakban sem menne, mert ott egyszerűen nincsenek számára érdekes nevezetességek, hangulatos helyek.
 • Libanonba, a "Közel Kelet Svájcába" nagyon sok turista látogat el, mégpedig Európából is. A turisták számára az infrastruktúra fejlettnek mondható.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 620 USD
 • Leggyakoribb vezetéknév: El Din
 • Télen, januárban Bejrútban 13 fok az átlag hőmérséklet, júliusban, augusztusban 28 körüli. Libanonban október és április között van a legtöbb csapadék.
 • Általános vélemény szerint Libanon meglátogatásának optimális időzítése a tavasz, mégpedig március és május között. Ilyenkor az időjárás kellemes, az egész ország virágba öltözik. Október se rossz választás. Már nincs nyári hőség, olyankor kellemes a klíma.
 • Bécsből van közvetlen járat Bejrútba. (Be kár, hogy nincs már Malév, amely repült Bejrútba Budapestről.)
 • A nemzeti fizetőeszköz a libanoni font (LBP) és az amerikai dollár. Dollárral bárhol lehet fizetni, a visszajárót ilyenkor fontban adják vissza. A dollár árfolyama törvényileg rögzítve van, így nem kell számítani árfolyam ingadozásra.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Bejrút, a főváros, ami izgalmasan tükrözi az ország vegyességeit, kontrasztjait
 • Byblos, a világ legrégebb óta folyamatosan lakott városa!
 • Jeita Gorge cseppkőbarlang
 • Baatara szurdok/vízesés

Az UNESCO világörökségének részei Libanonban:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Bejrútban az okkerszínű épületek, mecsetek aranyló fénye az esti kivilágításban
 2. Byblos a tengerrel, a tengeri szellőkkel, kikötőjével, a keresztes lovagok kastélyával, az emberi civilizáció emblematikus emlékeivel
 3. Bejrútban elképesztően jókat lehet enni, a mezze előétel választéka egyszerűen parádés
 4. Bejrútban a Gemmayzeh régi negyed esti forgataga, kozmopolita hangulata

Nem tetszett

 1. Érzékelni, hallani, hogy Bejrútot és Libanont mennyi keresztény hagyta el, és emiatt halványul a főváros és az ország eredeti karaktere
 2. A rendkívül alacsony közlekedési morál
 3. Bejrútban a fő promenádon, a Cornishe-on késő délután a túl nagy tömeg, a harsogó zene és a penetráns cigiszag
 4. Byblosban a régi szuk (piac) némileg langyos, élettelen, fáradt légköre, a bágyadt kereskedőkkel
 5. Sajnálni a turisztikai szolgáltatásokból élő libanoniak keserű sorsát, mivel a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt 60 százalékkal csökkent a turizmus

Vélemények

Olvassa Gábor kommentjét a fotóegyveleg alatt!

Ata fotója

2022: Iszonyú gazdasági válság van Libanonban.  50 USD az átlagfizetés, a valutájuk 2 év alatt 90%-ot gyengült. Sim kártyát a városban sok helyen tudsz venni, kioszkban vagy mobilüzletben.Touch az egyik cég, de szerintem a másik is kb. ugyanaz.

Libanon biztonsagos, de pont a gazdasági válság miatt egyre több lopás van, érthető módon, emiatt a pénzvaltók és bankautomaták körül jobban kell figyelni.

Olvasmányos linkek

"Kellemes meglepetésünkre a mecsetet hitetlenek is látogathatják. A nőknek kendőt kell magukra borítani, amely eltakarja a karjukat és a hajukat, és persze a férfiaktól teljesen elkülönítve a karzaton imádhatják Allahot. A mecset kívül-belül nagyon szép, pont akkor jártunk ott, amikor a müezzin imára hívta a hívőket. Több százszor hallottam már ilyet jó pár országban. Azt hittem, a jeruzsálemi Szikla-mecset és a delhi Nagy-mecset müezzinjénél nincsen jobb, de a bejrúti Kék-mecset imára hívó hangja rajtuk is túltett. (2014)" forrás


"Az ország a turizmusból él, ugyanis a területet az utóbbi néhány ezer évben több mint tizenöt nép tartotta uralma alatt, így rengeteg kultúra nyomaira lelhet a látogató; Bejrút pedig nyáron az a város, ahová sokan csak szórakozni jönnek, ugyanis a világ egyik legbulizósabb központja, ahol számos külföldi sztár képviselteti magát. Bár arab országról van szó, itt nincs olaj, nincs többnejűség, csak külföldiek hordanak csadort és a muzulmánok mellett körülbelül 39% keresztény él. Egy átjáró a keleti és nyugati kultúra között. " forrás

Fotóegyveleg

Ata fotója

Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Fikatours, 2019. 05. 13. 14:34
Még több kritika:
https://fikatours.blogspot.com/2019/05/libanon.html


Gábor, 2016. 06. 18. 21:49
Májusban jártam Libanonban. Eddig ez volt a legcsodálatossab ország ahol valaha jártam. Táj, arhitektúra ( Helyi házak és épületek) nagyon szépek. Nevezetességekből is van rengetek. Libanoni emberek nagyon kedvesek. Bejrút csodálatos, nekem pl sokkal jobban bejön mint Dubaj. de itt is nagyon sok a építkezés. Beirut szintém híres az éjjeli életről, de Beirut nagyon drága. Szír menekültek megtalálhatók az egész ország terültén.
Tetszett
Barátságossak a helyiek
Byblosz és Harissa
épületek Beirutban és éjjeli élet
Finomak az ételek
Sok történelmi nevezetesség
Nem tetszett:
elég nagy a drágaság
autósok vezteése ( alig lehet átkelni a zebrán, senki se áll meg , piroson is simán átmennek.
gyenge tömegközlekedés


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS