ÚTIKRITIKA.HU / Libanon


hirdetes

útikritikák


Libanon

Libanon dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ata fotója


.

Libanon dióhéjban

 • Libanon közel-keleti ország, 10 452 négyzetkilométer területű. Nyugaton hosszú szakaszon a Földközi-tenger partján fekszik, keleten Szíriával, délen Izraellel határos.
 • Libanon lakossága: kb. 6,8 millió (2022-es becslés, amibe tán a menekülteket is beleszámolták). Arab a hivatalos nyelv, de nagyon sokan beszélnek franciául, angolul és örményül. Franciául többen tudnak, mint angolul. A lakosság kb. 70 százaléka muzulmán, 30 százaléka keresztény.
 • 2023: Libanonban több mint 450 ezer palesztin menekült él, többségük 12 menekülttáborban. A táborokban sokszor rosszak a körülmények, az itt élőkre pedig munkavállalási korlátozások is vonatkoznak.
 • Bejrút 2043 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Libanonba, ha 30 napnál nem töltenek ott többet. 
 • Libanonban jelenleg nincsenek jelentős fegyveres harcok, de bizonyos területei a közel-keleti feszültségek következményeképpen veszélyesek a turisták számára. A közbiztonság alfejezetünkben részletezzük, hogy hová veszélyes utazni.
 • Bejrút vonatkozásában meg lehet állapítani, hogy a libanoni fővárosnak éppen azok a részei számítanak valamennyire veszélyesnek, ahová a turista teljes békés időszakban sem menne, mert ott egyszerűen nincsenek számára érdekes nevezetességek, hangulatos helyek.
 • Libanonba, a "Közel Kelet Svájcába" nagyon sok turista látogat el, mégpedig Európából is. A turisták számára az infrastruktúra fejlettnek mondható.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 620 USD
 • Leggyakoribb vezetéknév: El Din
 • Télen, januárban Bejrútban 13 fok az átlag hőmérséklet, júliusban, augusztusban 28 körüli. Libanonban október és április között van a legtöbb csapadék.
 • Általános vélemény szerint Libanon meglátogatásának optimális időzítése a tavasz, mégpedig március és május között. Ilyenkor az időjárás kellemes, az egész ország virágba öltözik. Október se rossz választás. Már nincs nyári hőség, olyankor kellemes a klíma.
 • Bécsből van közvetlen járat Bejrútba. (Be kár, hogy nincs már Malév, amely repült Bejrútba Budapestről.)
 • A nemzeti fizetőeszköz a libanoni font (LBP) és az amerikai dollár. Dollárral bárhol lehet fizetni, a visszajárót ilyenkor fontban adják vissza. A dollár árfolyama törvényileg rögzítve van, így nem kell számítani árfolyam ingadozásra.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Bejrút, a főváros, ami izgalmasan tükrözi az ország vegyességeit, kontrasztjait
 • Byblos, a világ legrégebb óta folyamatosan lakott városa!
 • Jeita Gorge cseppkőbarlang
 • Baatara szurdok/vízesés

Az UNESCO világörökségének részei Libanonban:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Bejrútban az okkerszínű épületek, mecsetek aranyló fénye az esti kivilágításban
 2. Byblos a tengerrel, a tengeri szellőkkel, kikötőjével, a keresztes lovagok kastélyával, az emberi civilizáció emblematikus emlékeivel
 3. Bejrútban elképesztően jókat lehet enni, a mezze előétel választéka egyszerűen parádés
 4. Bejrútban a Gemmayzeh régi negyed esti forgataga, kozmopolita hangulata

Nem tetszett

 1. Érzékelni, hallani, hogy Bejrútot és Libanont mennyi keresztény hagyta el, és emiatt halványul a főváros és az ország eredeti karaktere
 2. A rendkívül alacsony közlekedési morál
 3. Bejrútban a fő promenádon, a Cornishe-on késő délután a túl nagy tömeg, a harsogó zene és a penetráns cigiszag
 4. Byblosban a régi szuk (piac) némileg langyos, élettelen, fáradt légköre, a bágyadt kereskedőkkel
 5. Sajnálni a turisztikai szolgáltatásokból élő libanoniak keserű sorsát, mivel a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt 60 százalékkal csökkent a turizmus

Vélemények

Olvassa Gábor kommentjét a fotóegyveleg alatt!

Ata fotója

2022: Iszonyú gazdasági válság van Libanonban.  50 USD az átlagfizetés, a valutájuk 2 év alatt 90%-ot gyengült. Sim kártyát a városban sok helyen tudsz venni, kioszkban vagy mobilüzletben.Touch az egyik cég, de szerintem a másik is kb. ugyanaz.

Libanon biztonsagos, de pont a gazdasági válság miatt egyre több lopás van, érthető módon, emiatt a pénzvaltók és bankautomaták körül jobban kell figyelni.


Lbanonban van 5 hely, ami a világörökség részét képezik és higgyétek el, ezt nem adják könnyen. Büblosz és Batroun az 5000 éves város, Csontváry cédrusai, Qadisha-völgy a kereszténység legősibb kolostoraival, Anjar omajjád romja, a Hezbollah által uralt Türosz (Európa születésének helye) és a legkáprázatosabb, Baalbek római templomai, ami ugyan 2000 évesek, de alatta akár 1000 tonnás faragott köveket találtak, amit 5000 éve raktak oda. Hogy? Ki? Elképesztő! Ha ennyi nem lenne elég, ott van az első gasztrocsoda helye Qana, ahol Jézus átváltoztatta a vizet borrá (amúgy volt az ország területén egy másik csodája is). És ha már gasztro, akkor az libanoni konyhával szintén a Kánaánban érezhetjük magunkat. Ne felejtsük el a finom borokat és a minőségi olíva olajat se! Egyikünk sem járt még Libanonban és nekünk az indulásnak ennyi is elég volt. A kontra az ország biztonsága lehet. (2022) forrás

Olvasmányos linkek

"Kellemes meglepetésünkre a mecsetet hitetlenek is látogathatják. A nőknek kendőt kell magukra borítani, amely eltakarja a karjukat és a hajukat, és persze a férfiaktól teljesen elkülönítve a karzaton imádhatják Allahot. A mecset kívül-belül nagyon szép, pont akkor jártunk ott, amikor a müezzin imára hívta a hívőket. Több százszor hallottam már ilyet jó pár országban. Azt hittem, a jeruzsálemi Szikla-mecset és a delhi Nagy-mecset müezzinjénél nincsen jobb, de a bejrúti Kék-mecset imára hívó hangja rajtuk is túltett. (2014)" forrás


"Az ország a turizmusból él, ugyanis a területet az utóbbi néhány ezer évben több mint tizenöt nép tartotta uralma alatt, így rengeteg kultúra nyomaira lelhet a látogató; Bejrút pedig nyáron az a város, ahová sokan csak szórakozni jönnek, ugyanis a világ egyik legbulizósabb központja, ahol számos külföldi sztár képviselteti magát. Bár arab országról van szó, itt nincs olaj, nincs többnejűség, csak külföldiek hordanak csadort és a muzulmánok mellett körülbelül 39% keresztény él. Egy átjáró a keleti és nyugati kultúra között. " forrás

Fotóegyveleg

Ata fotója

Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Fikatours, 2019. 05. 13. 14:34
Még több kritika:
https://fikatours.blogspot.com/2019/05/libanon.html


Gábor, 2016. 06. 18. 21:49
Májusban jártam Libanonban. Eddig ez volt a legcsodálatossab ország ahol valaha jártam. Táj, arhitektúra ( Helyi házak és épületek) nagyon szépek. Nevezetességekből is van rengetek. Libanoni emberek nagyon kedvesek. Bejrút csodálatos, nekem pl sokkal jobban bejön mint Dubaj. de itt is nagyon sok a építkezés. Beirut szintém híres az éjjeli életről, de Beirut nagyon drága. Szír menekültek megtalálhatók az egész ország terültén.
Tetszett
Barátságossak a helyiek
Byblosz és Harissa
épületek Beirutban és éjjeli élet
Finomak az ételek
Sok történelmi nevezetesség
Nem tetszett:
elég nagy a drágaság
autósok vezteése ( alig lehet átkelni a zebrán, senki se áll meg , piroson is simán átmennek.
gyenge tömegközlekedés


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes