ÚTIKRITIKA.HU / Türosz/Tyre


Türosz/Tyre

Türoszról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás |Étkezés| Vásárlás|Közbiztonság|Római kori emlékek| Kereszteshadjárati emlékek| Más látnivalók | Strandok| Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Tartalom előkészületben

Türoszról dióhéjban

angolul: Tyre

Lakosság (2022-ben): 130,500 - Libanon negyedik legnépesebb városa

Türosz egy jelentős dél-libanoni város.

Az ókorban nagyon jelentős föniciai városállam volt itt.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Meglepően szép és tiszta strandjai vannak

2. Kis keresztény negyed sajátos hangulata

Nem tetszett

1. Bejrut/Szidon és Türosz között az országúton ellenőrzőpontok vanna (van ahol a hadsereg, van ahol a Hezbollah milicia révén) s ezek nem veszélyesek a külföldii turista számára, de mégis némi rossz közérzet tölti el az utazót.

Vélemények

Türosz az ország gyöngyszeme. A tengerpartja csodálatos, a víz türkiz és a római romokkal itt sem tudunk betelni. Találkozunk néhány turistával is. Nem meglepő, hiszen a városban található romok a világörökség részét képezi. Azt hittük, már elegünk lesz a rómaiakból meg a kövekből, de nem, ezek a romok is egészen megragadóak.

Egész egyszerűen lenyűgöző a város múltja: gondoljunk csak arra például, hogy Büblosz és Szaida mellett Türosz volt a 3. legfontosabb föníciai város(állam), hajósai (vagy az itt született Dido) alapították Karthagót, itt született Europé, innen rabolta el Zeusz a bika képében, és róla nevezték el a kontinensünket. Jézus egyik csodája, a kánaánita nő lányának meggyógyítása is erre (Szaida és Türosz környéke) történt (és 36x említik a Bibliában). Nagy Sándor simán bevette az északabbra fekvő föníciai városokat, azonban az akkor szigeti Türoszhoz 7 hónap kellett - anno ennek is nagy csodájára jártak. Sőt, még a türoszi bíbor szín is innen ered (nem meglepő módon), amit már Homérosz és Vergilius is említett. Szóval nem egy mindennapi hely, na!(2022) forrás

Odajutás

Türosz a fővárostól délre, 108 kilométerre fekszik. Autóval kb. két óra alatt tehető meg ez a távolság.

A legolcsóbban busszal lehet eljutni Türoszba. A bejrúti Cola Junctionból nagy, légkondicionált buszok indulnak egész nap, körülbelül 4 USD-ért, és körülbelül 2 és fél órát vesz igénybe az utazás.

Étkezés

Vásárlás

A kikötőhöz közel van több minimarket, ahol alkoholos itókákat is árusítanak.

Közbiztonság

Nagyon jó a város közbiztonsága, részben az itt állomásozó ENSZ békefentartó erők jelenléte miatt.

Római kori emlékek

Al-Bass Tyre régészeti terület, nekropolisz

V. Jancsi fotói

Türoszi hippodrom

A Türoszi hippodrom egy ókori stadion Libanonban, amely a római korban épült és az ókori Türosz városában található. A hippodromot a rómaiak a 2. században építették, és eredetileg versenyekre és más sporteseményekre használták. A hippodrom hossza mintegy 480 méter, és számos ülőhellyel rendelkezik a nézők számára. Ma a hippodrom romjai láthatóak, de az egyik oldalán álló egyenes szakasz többé-kevésbé épen maradt, és a látogatók megtekinthetik az egykori versenypályát.

Kereszteshadjárati emlékek

A városban található a Türoszi keresztesvár, amely az európai keresztes hadjáratok idején épült a 12. században. Ezen kívül a városban látható a Szent Fülöp-templom, amelyet szintén a keresztesek építettek a 13. században. A templom építésekor felhasználták az ókori római templom maradványait is, amelyek a mai napig láthatók. Emellett a városban több helyen találni keresztes lovagok szobrait és emlékjeleit.

Más látnivalók

Strandok

A város két fő stranddal rendelkezik: Al-Bass és Al-Kaziah.

Al-Bass strand kavicsos, sziklás, homokos és szemcsés részekből áll, amelyek mind különböző mélységűek és alkalmasak a különböző tevékenységekre, például úszásra, napozásra, piknikezésre és vízi sportokra. A strand kényelmesen elérhető és jól felszerelt, például zuhanyzókkal, mosdókkal, napozóágyakkal, bárakkal és éttermekkel.

Az Al-Kaziah strand homokos és kavicsos, és szintén alkalmas úszásra és napozásra. A strand tiszta és jól karbantartott, és számos szolgáltatást kínál, például zuhanyzókat, mosdókat, öltözőket, bárokat és éttermeket.

Mindkét strand tökéletes helyszín az idő eltöltésére a családdal vagy barátokkal, és élvezheti a libanoni tengerpart kényelmét és szépségét.

Ata júniusi fotói

Fotóegyveleg

V. jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS