ÚTIKRITIKA.HU / Türosz/Tyre


hirdetes

útikritikák


Türosz/Tyre

Türoszról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás |Étkezés| Vásárlás|Közbiztonság|Római kori emlékek| Kereszteshadjárati emlékek| Más látnivalók | Strandok| Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Türoszról dióhéjban

angolul: Tyre

Lakosság (2022-ben): 130,500 - Libanon negyedik legnépesebb városa

Türosz egy jelentős dél-libanoni város.

Az ókorban nagyon jelentős föniciai városállam volt itt.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Meglepően szép és tiszta strandjai vannak

2. Kis keresztény negyed sajátos hangulata

Nem tetszett

1. Bejrut/Szidon és Türosz között az országúton ellenőrzőpontok vanna (van ahol a hadsereg, van ahol a Hezbollah milicia révén) s ezek nem veszélyesek a külföldii turista számára, de mégis némi rossz közérzet tölti el az utazót.

Vélemények

Türosz az ország gyöngyszeme. A tengerpartja csodálatos, a víz türkiz és a római romokkal itt sem tudunk betelni. Találkozunk néhány turistával is. Nem meglepő, hiszen a városban található romok a világörökség részét képezi. Azt hittük, már elegünk lesz a rómaiakból meg a kövekből, de nem, ezek a romok is egészen megragadóak.

Egész egyszerűen lenyűgöző a város múltja: gondoljunk csak arra például, hogy Büblosz és Szaida mellett Türosz volt a 3. legfontosabb föníciai város(állam), hajósai (vagy az itt született Dido) alapították Karthagót, itt született Europé, innen rabolta el Zeusz a bika képében, és róla nevezték el a kontinensünket. Jézus egyik csodája, a kánaánita nő lányának meggyógyítása is erre (Szaida és Türosz környéke) történt (és 36x említik a Bibliában). Nagy Sándor simán bevette az északabbra fekvő föníciai városokat, azonban az akkor szigeti Türoszhoz 7 hónap kellett - anno ennek is nagy csodájára jártak. Sőt, még a türoszi bíbor szín is innen ered (nem meglepő módon), amit már Homérosz és Vergilius is említett. Szóval nem egy mindennapi hely, na!(2022) forrás

Odajutás

Türosz a fővárostól délre, 108 kilométerre fekszik. Autóval kb. két óra alatt tehető meg ez a távolság.

A legolcsóbban busszal lehet eljutni Türoszba. A bejrúti Cola Junctionból nagy, légkondicionált buszok indulnak egész nap, körülbelül 4 USD-ért, és körülbelül 2 és fél órát vesz igénybe az utazás.

Étkezés

A városban számos étterem és büfé található, amelyek kiváló minőségű és higiénikus ételeket kínálnak, például a Fawzi, a Mosaic Restaurant, a Qadisha Restaurant, és a Restaurant L'Orange Bleue. Ezek az éttermek különböző árkategóriákban kínálnak ételeket, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

A Fawzi egy híres, családi étterem, amely az elmúlt évtizedekben a legjobb libanoni éttermek közé került. Az étteremben kizárólag friss alapanyagokat használnak, és a szakácsok nagy figyelmet fordítanak a hagyományos libanoni ízek megőrzésére.

A Mosaic Restaurant szintén egy nagyon jó minőségű étterem Türoszban, amelynek étlapján számos libanoni és mediterrán étel található. Az étterem belső tere gyönyörű, a személyzet pedig nagyon barátságos és vendégszerető.

A Qadisha Restaurant egy másik jó választás lehet, ahol hagyományos libanoni ételeket kínálnak nagyon jó minőségben. Az étterem hangulata kellemes, és a személyzet nagyon figyelmes és segítőkész.

Az L'Orange Bleue étterem egy kicsit drágább lehet, de nagyon jó minőségű libanoni ételeket kínál, és gyönyörű kilátást nyújt a tengerre. Az étterem belső tere modern és elegáns, a személyzet pedig nagyon professzionális és barátságos.

Vásárlás

A kikötőhöz közel van több minimarket, ahol alkoholos itókákat is árusítanak.

Közbiztonság

Nagyon jó a város közbiztonsága, részben az itt állomásozó ENSZ békefentartó erők jelenléte miatt.

Római kori emlékek

Al-Bass Tyre régészeti terület, nekropolisz

Türoszban a római kori emlékek közül az egyik legkiemelkedőbb a Római Hippodrom. Ez a hatalmas arénához hasonló építmény a 2. században épült és a város központjában található. Az aréna eredetileg a gladiátorjátékok és a versenypálya számára szolgált, és később katonai gyakorlóterületként is használták.

A Római Hippodromot a keresztény időkben átépítették, és templomokat és kápolnákat építettek a helyszínen. Az egyik ilyen kápolna, a Szent I. Lőrinc kápolna, a római korban egy kis templomként szolgált, amelyet a gladiátorok tiszteletére emeltek.

Egy másik fontos római kori emlék Türoszban az úgynevezett Római ív (Roman Arch). Ez a hatalmas kapu a város északi bejáratához vezet, és a 2. században épült. Az ív elkészítéséhez kőből készült, és nagyon részletes faragásokkal díszítették. Az ív jelentősége azóta is megmaradt, és a város egyik jelképévé vált.

Ezen kívül Türoszban található az egykori római akvaduktus )vízvezető) maradványa is, amely az évszázadok során a város vízellátását szolgálta. A római akvaduktus több mint tíz méter magas volt, és számos pillérből és ívből állt.

Az említett római kori emlékek mindegyike nagyon fontos részét képezi Türosz történelmének, és egyedülálló lehetőséget kínálnak az utazóknak, hogy megismerjék a város múltját és a római kor emlékeit.

V. Jancsi fotói

Türoszi hippodrom

A Türoszi hippodrom egy ókori stadion Libanonban, amely a római korban épült és az ókori Türosz városában található. A hippodromot a rómaiak a 2. században építették, és eredetileg versenyekre és más sporteseményekre használták. A hippodrom hossza mintegy 480 méter, és számos ülőhellyel rendelkezik a nézők számára. Ma a hippodrom romjai láthatóak, de az egyik oldalán álló egyenes szakasz többé-kevésbé épen maradt, és a látogatók megtekinthetik az egykori versenypályát.

Kereszteshadjárati emlékek

A városban található a Türoszi keresztesvár, amely az európai keresztes hadjáratok idején épült a 12. században. Ezen kívül a városban látható a Szent Fülöp-templom, amelyet szintén a keresztesek építettek a 13. században. A templom építésekor felhasználták az ókori római templom maradványait is, amelyek a mai napig láthatók. Emellett a városban több helyen találni keresztes lovagok szobrait és emlékjeleit.

Más látnivalók

Strandok

A város két fő stranddal rendelkezik: Al-Bass és Al-Kaziah.

Al-Bass strand kavicsos, sziklás, homokos és szemcsés részekből áll, amelyek mind különböző mélységűek és alkalmasak a különböző tevékenységekre, például úszásra, napozásra, piknikezésre és vízi sportokra. A strand kényelmesen elérhető és jól felszerelt, például zuhanyzókkal, mosdókkal, napozóágyakkal, bárakkal és éttermekkel.

Az Al-Kaziah strand homokos és kavicsos, és szintén alkalmas úszásra és napozásra. A strand tiszta és jól karbantartott, és számos szolgáltatást kínál, például zuhanyzókat, mosdókat, öltözőket, bárokat és éttermeket.

Mindkét strand tökéletes helyszín az idő eltöltésére a családdal vagy barátokkal, és élvezheti a libanoni tengerpart kényelmét és szépségét.

Ata júniusi fotói

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes