ÚTIKRITIKA.HU / Albánia


hirdetes


útikritikák


Albánia

Albánia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Nincs nyájimmunitás - cs.k. fotója


.

Albánia dióhéjban


 • Albánia balkáni ország, nyugati partját az Adriai-tenger mossa, keleti oldalán az Albán-Alpok hegyvonulatai emelkednek. Albánia északon Montenegróval határos, északkeleten Koszovóval, nyugaton Észak-Macedóniával, délen pedig Görögországgal. 
 • Albánia és Magyarország között légvonalban kb. 850 kilométer távolság van. A repülési idő Budapest és Tirana között általában körülbelül másfél óra. A két ország között a nyári időszámításban nincs időeltolódás.
 • Albánia harmad akkora, mint Magyarország (pontosan 28.700 négyzetkilométer), 2,82 millió lakosa van (2024-es becslés). Fővárosa: Tirana. Albán a nyelvük.
 • A lakosság kb. 70 százalékban (szunnita) mozlim (muzulmán), de a vallásos hit távolról sem olyan alapvető, mint a világ azon országaiban, ahol az iszlám nincs elválasztva az államtól. A kommunista érában (azaz 1991-ig) a mecseteket bezárták, az ateizmus volt a kötelező, és ez egy-két nemzedékre kiölte a vallásos hitet az albánokból. A magukat mozlimnak tekintő albánok jelentős hányada lazán, kötelezettségérzetektől mentesen viszonyul a hitélethez. Egyes felmérések szerint az albánok kétharmada nem is tekinti a vallást a személyes életében való fontos tényezőnek. A harminc év alatti fiatalok vonatkozásában ez az arány inkább 80 százalék fölötti.
 • Mozlim országok (pl. Törökország, Szaud-Arábia) öntenek pénzt Albániába, hogy elősegítsék az albánok iszlámhoz való szorosabb vallási kapcsolódását, - kvázi - visszatérését. Külföldi pénzekből mecsetek sokasága épült az utóbbi két évtizedben. 
 • A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges.
 • Allbánia nem tagja az EU-nak, nem része a Schengen-övezetnek, viszont 2009 óta a NATO tagállama. 1944 és 1992 között Albánia kemény kommunista uralom alatt állt. Azóta többpárti demokrácia van.
 • Albánia a harmadik legszegényebb európai ország (Ukrajna és Moldova után), (az egy főre jutó bruttó hazai termék alapján) 
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 192 ezer forintnak megfelelő helyi pénz
 • Az albán fogyasztói árszint kb. 15-20 százalékkal alacsonyabb mint a magyar. Éttermi árak kb. 35 százalékkal olcsóbbak náluk. A borok náluk kb. 25-30 százalékkal drágábbak mint nálunk. A benzin momentán jóval drágább mint nálunk.
 • Az albániai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.
 • Albániában a turista számára a jó közbiztonság garanciája, hogy lényegében valamennyi albán zsebtolvaj az olasz nagyvárosokban tevékenykedik az előnyösebb hozam reális reményében. 
 • A bolgárokhoz hasonlóan, az albánoknál az igen és a nem kifejezése fordítva történik, a bólogatás NEM-et, az oldalra való fejingatás pedig, IGEN-t jelent!
 • Leggyakoribb vezetéknév: Hoxha (albán kiejtés: hódzsá)
 • 2024. februárban: 1 liter benzin 738 HUF-nak megfelelő lek
 • 2022:  A szolgáltatók legjobban az eurónak örülnek. Ha azzal fizetsz kb. 120 lekkel számolnak egy eurót, a pénzváltók 110-max 115 ért váltják, a bankok 116 ért. Ha forintos kártyával fizetsz akkor az lek-ft 3,347.
 • ,, Fogmosásra meg gyümölcsmosásra is ásványvizet használjatok. Engem is elkapott a fosás-hányás egy délutánra-éjjelre."(2021)"
 • Várható élettartam (2023): nők: 80 férfiak: 75 - Nálunk: nők: 79 , férfiak: 71)

Mik a fő látnivalók?

 • Maga Tirana, a főváros
 • A tengerpart kb. 360 km  hosszú (igaz, hogy a déli rész szebb, de az északi homokos part is látnivalónak számít - Durres az Amfiterátrummal és a Divjakai Nemzeti Park, a borzas gödény legnyugatibb költőhelye - mindenképpen) - fehér homokos strandokkal, szűz kis öblökkel; tán a legszebb strandok: Himara, Dhermi, Ksamil (szigetekkel), Borshi, Lukova
 • méltóságteljes hegyvonulatok, egyedi tájak,
 • az 5 nagy tavuk
 • Három albán város az UNESCO kulturális világörökségének a része: Butrint romváros, Gijokastra múzeum-város, Berat
 • Kruja (az államalapító Szkander bég főhadiszállása, s itt található Albánia legrégebbi bazárja is)
 • Kék-szem forrás

Ezekről a településekről külön aloldalunk van: Durres , Ksamil , Saranda, Tirana, + Strandolás Albániában

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Érdekes volt megismerni és összehasonlítani a valóságot a feltételezéseimmel, zamatos, egyedi utazási élmény, a mediterrán világ egy furcsa letérője, fanyar misztikusság
 2. Tirana éttermi és szórakozási világa meglepően mozgalmas
 3. Barátságosak, segítőkészek a helyiek, könnyen lehet velük szóba elegyedni, főleg, hogy meglepően sokan beszélnek olaszul (!), angolul, németül, meg franciául, és a szegények is mosolyognak
 4. Gyorsan fejlődő ország, igaz van elég mély-szegény terület
 5. Nyugis, csaknem magányos strandok sokasága, nincs egyelőre turistaáradat
 6. Olcsóság van. A globalizáció még nem tepert le mindent.
 7. Jók a kenyerek, péksütemények, meglepően jókat lehet enni
 8. Vicces, hogy mennyi Mercedes autót látni (állítólag a többsége csempészett, lopott)
 9. A vidék romlatlansága kombinálva a kb. 700 ezer elszórtan található bunker látványával
 10. Jó a közbiztonság
 11. Végig a tengerparti út Vloretől Sarandáig (SH8) nagyon szép
 12. Rengeteg szép hegyes táj

Nem tetszett

 1. A közutak vacak állapota, kátyúk, őrült sofőrök, a távolsági közlekedés kuszasága, szervezetlensége
 2. Jó szándékkal ronda modern betonépületeket emelnek fel a régen (komcsi időkben) épült még rondábbak mellé
 3. Durres strandjai és az ottani tengervíz (nem is mentem bele)
 4. Az olcsóbb szálláshelyeken gyakoriak a víz- és áramkimaradások
 5. A legszegényebb európai ország, tán csak Moldova lehet még nála is szegényebb; a turista infrastruktúra még fejlődőben
 6. A zsebtolvajoktól bizony tartani kell a nagyvárosokban
 7. Az éttermi felszolgálók nagyon hanyagok, lomhák és sokszor buták vagy közömbösek, esetenként bunkók
 8. Igazán nincs sok nemzetközi összehasonlításban fajsúlyos turisztikai látnivaló
 9. Nehéz Tiranában a turistának eligazodni, mert itt-ott hiányoznak az utcanevek
 10. Az albán konyha egyértelműen gyengébb, mint pl. a görög, horvát, olasz
 11. A boltokban túl gyakori a tolakodás (kulturálatlanság)
 12. Sok utca szemetes, koszos, a környezetvédelemre nem ügyelnek, levegőszennyezettség 
 13. A sok éhező kóbor kutya és macska elszomorító  látványa
 14. A szemetes strandok
 15. A helyi férfiak 100 százaléka cigizik, gyakorta szinte az orrod alá fújja füstöt.

Vélemények

Nem egy strandolós nyaralás volt a célunk, hanem egy első ismerkedés Albániával. Tirana nem szép város, de kifejezetten érdekes. Az utcai embereket, a vendéglátóhelyekt és az üzleteket nézve azt éreztük, hogy nagyon törekednek felzárkozni Európához. Nem akarnak lenézett balkáni ország lenni.

Rokonszenves  a mozlimok, a keresztények és az ateisták békés egymás mellett élése. Ha a mozlimoknak éppen imaidő van, akkor azt csoportosan elintézik a város közepén is, az utcán. De a Korán szigorú parancsolataiból sok mindent kiszelektálnak.

Ami a legnagyobb élmény volt, az a finom, minőségi étkezések röhejesen olcsó árakon. A tiranai belvárosi hotelünk (Art Hotel) parádés volt, és nagyon kevés összegért. Az igaz, hogy így a centrumbéli elhelyezkedés miatt a kavalkád, zaj kellős közepén szálltunk meg. 

Tiranán kívül voltunk Beratban és ez volt az albániai utazásunk fénypontja. Fentről a várból a kilátás fantasztikusan szép.

Ami a helyiekkel való kmmunikációt illeti, szinte mindenki tud vagy olaszul, vagy németül vagy angolul, de sokan beszélik akár mnd a hármat is.

A legrosszabb élmény a bérautóval való közlekedés volt. Az Európához való felzárkozásból a közlekedési kultúrához eljutás kimaradt. Folyton dudának, totál vadul vezetnek. Rémálom.

Előbb-utóbb visszajövünk Albániába, mert most a szeptember végi utazáson a tengerpart kimaradt. (K. Kata, 2023)


Albánia még 10 évvel ezelőtt is egyfajta európai egzotikus országnak számított a turisták számára. Ez egyedi élményt eredményezett, a hiányosságok dacára.

Manapság hatalmas pénzek áradnak a turizmus infrastruktúrájának a fejlesztésébe, és ennek alapvetően kettős hatása van. A turisták, nyaralók kényelmesebben időzhetnek Albániában, másrészt viszont - a természeti szépségeket, a tengerparti strandolás áldásait eltekintve - egyre inkább porlad az ország egyedisége. Ami viszont - sajnos - még megmaradt, az a pozitív szolgáltatási hagyományok hiányából eredő faragatlanság. A hotelek, nyaraló apartmanházak pedig, olyan sűrűn épülnek, hogy a hangulatosság kiüresedik. 

Egyszer mindenképpen érdemes odalátogatni, lehetőleg ne júliusban vagy augusztusban. (aji, 2023)


Albániába egy csomó előítélettel érkeztünk, és szinte mindegyikre rácafoltak egytől egyig az itt tartózkodásunk alatt.

Utak: rohamosan építik az az aszfaltos utakat, évről évre egyre több helyen lehet normál autóúton közlekedni. A térkép nem jelöli, hogy melyek az aszfaltozott és melyek a köves utak (még a két számjegyűeknél is kérdéses!), úgyhogy érdemes az aktuális helyzetről tájékozódni az útvonal tervezéskor.

Az autópályájuk új, széles és ingyenes, sok időt lehet vele spórolni, ha valaki A-ból B-be akar eljutni. Az utakon viszont mindig számítani kell rá, hogy szembe jön egy gyalogos, vagy éppen átsétál egy birka vagy kecskenyáj, vagy éppen a város közepén kóborol egy szamár. Szóval csak óvatosan!

Közbiztonság: sehol nem volt egy szikrányi félelemérzetünk sem, nyugodtan hagytuk a motorokat, es holmijainkat a parkolókban.

Tisztaság: Tiranában ugyan nem jártunk, de vidéken alapvetően tisztán tartják az utcákat, utakat, kirándulóhelyeket. Gazdaság: robbanásszerűen fejlődik az ország, ami a jól látszik abból, hogy rengeteg új épületet, utat húznak fel folyamatosan.

Emberek: az albán békés és barátságos nép (bár tény, hogy nem azok a távolkeleti állandóan mosolygós fajták) szolgáltatások színvonala közép-európai, beszélnek angolul (sokkal inkább, mint Magyarországon), és nagyon segítőkészek.

Nyelv: És azt tudtátok, hogy az albán nyelv - a magyarhoz hasonlóan- egyedi, és nem tartozik egyetlen nagy nyelvcsaládhoz sem?

Vallás: habár kicsit több, mint a lakosság fele muszlim, a másik fele katolikus, ortodox és több mint 20%-uk egyházi kötődéssel nem rendelkező. Nincsenek vallási okból komoly összetűzések, nagyon béketűrőek és toleránsak egymással itt a különböző felekezethez tartozók.

Kecske kultusz: a kecske és a bárány az egyik alapvető élelemforrásuk, rengeteg nyájjal találkoztunk utunk során és az étlapon is mindig megtalálhatóak fő fogásként.

Étkezés: az albán konyha egyszerű, sült húsok és halak, kecske és juhsajt, zöldsaláta a jellemző ételek. Erős az olasz hatás, így tészta, rizottó és pizza, de a görög kebab is nagyon népszerű. Forgó grillen készített csirkét és bárányfejet szinte mindenhol lehet kapni. Ez utóbbit még mi is kipróbáltuk: a ropogósra sült koponyát bárddal választják ketté, és így lehet hozzájutni a szaftos agyvelőhöz, nyelvhez, pofahúshot, sőt bevállalósak a szemgolyót is elfogyaszthatják!

A világ legjobb jégkrémét itt ettük. A Bounty, Snickers és Mars szeleteket varázsolták át jégkrémmé, de úgy hogy ha nem a mélyhűtő pultból került volna elő, meg se mondtuk volna, hogy nem az eredeti csokikat esszük. Kávéból mind az európai típusú presso és cappuccino, mind pedig a zaccos aljú török kávé megtalálható.

Az ország természeti adottságai igencsak irigylésre méltók és szerencsére még nem fertőzte meg őket az európai túlszabályozottság. Emiatt itt az ember még szabadon csodálhatja a természet lebilincselő, ugyanakkor tiszteletet parancsoló vad erejét.

Gondoltuk ideje kipróbálni az albán pincék nedűit, de ez hiba volt. A borként felszogált vörös ital szagra és ízre is inkább almaecet. Mint utóbb kiderült ez itt tipikus. Szóval nincs mese, Albániában sört kell inni (2023)


Szerintem nem olcsó Albánia! Normál ár jellemzi! Pl 50 faktoros naptejet vettem gyógyszertárban 3920 lek.... nem éreztem olcsónak:)) belépő a Kék szem forráshoz 50 lek, (kb semmibe sem került....) Üzemanyag: Európában a legdrágább. Kávé 70-200 lek-ig, napágy 1000-3000 lek. Corona sör 400 lek. Szóval azért vannak árak. A természet viszont maga a csoda!!! (k.v., 2022)


,, A Balkánon vagy, fogadd nyitottsággal. Nem kell tartani a mellékhelyiségtől mert majdnem mindenhol angol wc van és "enni" lehet róla. Sokkal kevesebb kéregetés van az utcán mint nálunk, leginkább azért mert szabályozva van. Macedóniában sokkal több, ott jönnek az autópályán is. Tény azonban, hogy van szemét, rendezetlen helyek, egy-egy tehén az autópályán. De ettől szép. Európa Kubájaként kezeld és garantálom, imádni fogod. (m.m., 2021)


"Albánia az egyik legérdekesebb ország, amit életemben meglátogattam. Nem csupán egyedi élmény, hanem valóságos kalandtúra, amire az ember nem nagyon számít Európán belüli utazás esetén. Egy hetet töltöttünk ott és vegyesen voltak kellemes és kellemetlen élményeink. Ez egy izgalmas ország. Izgatott bennünket az, hogy az amúgy sokfelé utazó ismerőseink közül senki nem járt még ott. Albánia egyfajta utazói "skalp" volt nekünk." (P.J., 2014)


,, Az egy hét alatt semmilyen biztonsági problémánk nem volt. Az emberek kedvesek és segítőkészek. Mikor megtudták, hogy magyarok vagyunk némelyek ismerték a magyar köszönöm szót is. Az angollal úgy ahogy el lehet boldogulni." (Ferenc, 2018),, Egy albániai utazás hihetetlen különleges élmény. Az embernek az az érzése támad, mintha már nem is Európában lenne.
Az ország nagy előnye, hogy még viszonylag felfedezetlen a turisták körében, így sokkal nagyobb lehetőség van a helyiek megismerésére, rákényszerülünk a kommunikációra, ami sokszor nem könnyű, hiszen nem beszélnek idegen nyelveket. Sokszor a kézzel-lábbal mutogatás a leginkább célravezető. De pozitívum, hogy igyekeznek a turistákat megérteni és finom ételekkel kiszolgálni. Az étlapok jellemzően szintén nem elérhetőek idegen nyelveken, de a pincérek nagyon segítőkészen sokszor akár az alapanyagokat is kihozzák a konyháról megmutatni fordítás helyett.

A csapvízről sok helyen olvasható, hogy nem iható, illetve, hogy még fogat is ásványvízzel érdemes mosni. Nekünk ezzel kapcsolatban nem volt rossz tapasztalatunk, szomjoltásra valóban csak ásványvizet fogyasztottunk, de fogat mosni és az italokba jégkockát kérni nem okozott gondot.

Szerintem az egyik legszebb látnivaló Berat városa. Ezerablakú városnak is nevezik a hegyoldalba épült sok kis fehér házikó miatt, amely lenyűgöző látványt nyújt. Úgy gondolom, hogy ezt a várost mindenképpen érdemes felkeresni és egy finom ebéd vagy kávé után a sikátorokban és kis utcácskákban sétálni, hogy feljebb érve csodálatos látvány táruljon elénk az egész városra.

Albánia vitathatatlan előnyei közé tartoznak az árak. Nagyon olcsón lehet igazán finomakat enni. A választék sokszor szegényes, de amit adnak az nagyon ízletes. Érdekes, hogy mennyire népszerűek a „fast food” büfék, ahol jellemzően hamburgert, pizzát, krumplit, és esetleg tésztát lehet kapni.

Albániában az autós közlekedés gyakran gondot okozhat. A sofőrök agresszívnak, elsőbbséget nagyon ritkán adnak, így érdemes különösen nagy figyelemmel vezetni, ha valaki autóval utazna, vagy autót bérelne. (Amit egyébként nagyon javaslok, mert rengeteg a látnivaló, amiket nem érdemes kihagyni.)
Gyakori jelenség, hogy az autóutakon gyalogosok szaladnak át, sok a kutya is az út mentén, illetve az is előfordul, hogy tehenek vagy kecskék tartják fel a forgalmat.
Sok helyen nincsen külön buszmegálló, az emberek a főutak szélén várakoznak, a busz pedig akár az út közepén is megáll, hogy felvegye őket. (fanni, 2017)

A komcsi érából megmaradt, nyugati nukleáris támadástól megóvó bunker a termőföld közepén - d.p. fotója

"Október közepéig kellemes az idő, meleg a tenger (északon az Adria, délen a Jón). Az ország annyira változatos, hogy a hegyi túráktól a homokos és a sziklás tengerparton keresztül, a vadvízi evezésre alkalmas folyókon és a történelmi nevezetességeken át mindenki talán magának megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, mindezt kis távolságokon belül. Ár-érték arányban a többi mediterrán országhoz képest verhetetlenek. Olcsón, jókat lehet enni-inni, az albánok vendégszeretete pedig határtalan. A közbiztonság jobb, mint otthon (nem, nem fognak lelőni, elrabolni, kirabolni), a vendégre különösen vigyáznak. (2014)" forrás


"Tény és való, Albánia, a maga 750.000 bunkerével Európa legelzártabb országa volt. Kommunista diktátoruk, Enver Hoxha „Együnk inkább füvet, de a függetlenségünket nem adjuk!” jelmondattal egészen 1991-ig bezárta az országot. Innen maradhatott fenn az, hogy Albánia szegény ország, ahol nincs semmi. Ez azonban ma már nem igaz. A boltokban szinte mindent lehet kapni (még Pick szalámit és Unicumot is), és a legtöbb világmárka itt is megtalálható. Rengeteg szálloda, étterem, kifőzde van, hiszen az ország a szolgáltatásokból él, melyek ár-érték aránya nagyon jó. Itt akár nyaraláshoz, akár nyugdíjas évekhez ki-ki megtalálhatja a kedvező feltételeket. Bunkerből viszont egyre kevesebb van. Albániától nem kell félni. Egyedi, egzotikus, szép és vendégszerető. Átmenet a keleti és nyugati világ között. És mégis Európa. (2016)" forrás


"Elképesztett engem, hogy micsoda nagy és intezív beruházások zajlanak a turisztikai infrastruktúra, főleg a hotelipar fejlesztése céljából. 5-7 év múlva Albánia nagyon felkapott nyaralóhely lesz, az biztos. A másik, ami meglepett, hogy a tiranai lányok, nők milyen lengén öltözködnek. MIndez azért mégis egy mozlim országban. Mint nő, zavart azért az, hogy nagyon sok kávézóban csak férfiak üldögéltek. (I.D., 2016)

Megjegyzésünk: Az lett!


,, Albánia tipikusan olyan desztináció, amelyet meglátogatva az ember rájön, hogy teljesen mást képzelt róla korábban. Indulás előtt ezért érdemes megpróbálni levetkőzni az előítéleteket. Az ország méretéhez képest nagyon sok a látnivaló, és bár a 4 nap alatt északról dél felé haladva sok helyet bejártunk, mégis rengeteg minden rejtve maradt számunkra.

Bár Albánia alig harmad akkora, mint Magyarország, a városok közötti távokat mégis hosszabb idő alatt lehet csak megtenni, mivel az út gyakran hatalmas hegyek között kanyarog. (2016)" forrás,, Miközben magyarok tömegei nyaralnak Albániától északra (Montenegróban, és Horvátországban), délre (Görögországban), nyugatra (Olaszországban), de még keletre is (bolgár tengerpart), addig az albán tengerpart szinte mintha nem is létezne. A probléma az, hogy az emberek többségének fejében az él, hogy Albániában földutakon szamarak húzzák a lerobbant 40 éves merciket, miközben a bent ülők borzalmas mulatós muzsikát hallgatnak, isznak és Kalasnyikovval lövöldöznek a levegőbe. A külföldi embert pedig ilyen helyen biztos puhára főzve szeretik elfogyasztani a helyiek, így nem tanácsos arra járkálni. Pedig Albánia az utóbbi években komoly fejlődésen ment keresztül. Az egykori lerobbant, elszigetelt kommunista állam már rég a múlté, a jelen Albániája már sokkal közelebb áll a kelet-közép európai átlaghoz, mind infrastruktúra és sajnos mind árak tekintetében. (2015)" forrás


Én személy szerint minden Albániában töltött percet szerettem, a próbára tevő kalandosakat is, de a személyes élményeimtől függetlenül azt mondom, hogy Albánia nem való mindenkinek. Olyan, amire én most nagyon vágytam. Vad, autentikus, őszinte, minden értelemben balkáni, de mosollyal, szeretettel és felejthetetlen élményekkel teli. Hosszú ideje nem frissültem fel például ennyire attól, hogy a globalizációnak, a fogyasztói társadalom nyomát alig találtam az egy hét alatt.

Albániát “meg kell tanulni egy kicsit”, hogy a maximumot hozza ki belőle az ember és ha ez megvan, olyan könnyű megszeretni, hogy mi máris a visszautat tervezzük, már a tapasztalatok birtokában.

Már az első napon megkérdeztem magamtól, hogy vajon érzem azt, hogy Albániában minden sokkal pihentetőbb? Hamar rájöttem, hogy miért. Nincs hajó a tengeren, nincs repülőgép az égen, nincsenek reklámok, gyorséttermek, fast fashion üzletek. Nyugalom van, őszinte mosoly és olyan minőségű és frissességű ételek, amiért már önmagában megéri idejönni. Az étel mindenhol kifogástalan volt (egy elrontott steak-be futottunk bele csak), mindenhol minden tengeri étel friss, igazából már a kérdést sem igazán értették, amikor európai szokás szerint megkérdeztem, hogy a tengeri ételek közül melyik a friss ma.”Mindegyik Mister.” (2018)" forrás


,, Albánia gyönyörű, eszméletlen szépek a hegyek, folyók, völgyek, az emberek nagyon vendégszeretőek és barátságosak, kimondottan segítőkészek. Eléggé beautóztuk a hegyek jó részét, mivel főleg offroadozni mentünk, csak ámultunk és bámultunk a természet szépségétől. (n.t., 2019)


,, A várthoz képest csak pozitív tapasztalatokkal tértünk haza. A magyar pénztárcákhoz viszonyítva, minden jóval olcsóbb, és határozottan látszik, hogy a turizmust is próbálják fejleszteni, jelzéseket bővíteni. Szinte mindenhol beszélnek valamilyen szinten angolul és az emberek barátságosak, segítőkészek. Az északi részeken nagyon jó illat van, mert levendulát és fűszernövényeket termesztenek sok helyen.

Albánia híres a vallási békéről, ahol egy országban élnek keresztények és muszlimok. Igaz utóbbiról nem tudok nyilatkozni, hiszen mi katolikus részeken jártunk. A helyiek elég sajátosan vezetnek, nem jelent gondot, ha valaki az út közepén megáll beszélgetni, a kereszteződéseknél pedig az halad tovább, aki először ér oda. Az utakról csak annyit, hogy ahol nincs aszfalt, oda elkélne egy terepjáró. A természet igazán vad és elszigetelt. (2019)" forrás


,, NE utazz Albániába!
1.) ha csak azért mennél, mert a szomszédod, barátod, munkatársad, üzletfeled (szabadon választható) stb. már volt ott, Te viszont még nem és így nem tudsz vele eldicsekedni, hogy bizony már Te is voltál!!
2.) ha minden percben arra vársz, hogy az utazásod ideje alatt mások oldják meg a felmerülő "problémáidat"
3.) ha mereven ragaszkodsz az európai szokásokhoz, szabályokhoz
4.) ha nem tudsz, vagy nem akarsz kilépni a komfortzónádból
5.) ha balf..sz vagy

(a.a., 2021)


,, Igazából minden tetszett, minden nap tartogatott valami meglepetést. A szállásadók, vendéglátók mindenhol kedvesek voltak, senki nem húzott le, sőt volt olyan is, hogy be kellett mennem nyomtatni, találtam egy Vodafone boltot, a boltos nagyon segítőkész volt, kinyomtatta amit kértünk, aztán adtam volna neki néhány eurót hálám jeléül, de nem fogadta el.
Mi arra számoltunk, hogy egy szegény országba fogunk jönni...ehhez képest azt láttuk, hogy egy nagyon gyorsan fejlődő, az én véleményem szerint igazából szegénynek nem mondható kis országba csöppentünk (voltam én már szegény országban, na azok nem így néznek ki mint Albánia). Nyilván, lehet látni, hogy azért ez a balkán, de balkán a legjobb értelembe véve.
Mondták többen, hogy kicsit koszos...na és? El kell menni Dél-Olaszországba, annál semmivel nem koszosabb.
Mondták, hogy ezek az albánok, hogy le vannak pukkanva.
Ehhez képest ennyi új Mercit, ennyi 2-3 emeletes nagy családi házat és ennyi nyaralót és szállodát ritkán lát az ember.
Észak azért picit szegényesebb, lefelé haladva Tirana egy igazán sokoldalú, lüktető, lélegző város, amikor mi voltunk nem voltak dugók, nagyon jól lehetett haladni, és egészen jó gasztro-élet van, az éttermek szinte tele vannak minden este a belvárosban.
És igen, a tenger. Egyértelműen délen a legszebb, Vlorától lefelé tetszett nekünk a legjobban, és szerintem Ksamil a legszebb-legjobb.
Berat és Gjirokastra kifejezetten különleges városok, vissza is fogunk még ezekre a helyekre jönni, annyira tetszett.
És az Ohridi tó is remek, bár a Macedón oldalon érdekesebb. (k.z., 2021)


Mérhetetlenül koszos tengerpart és tenger. Az ott élők mindent mindenhol el dobálnak; pizza doboz, üdítős üveg, cigaretta csikkek úszkálnak a tengerben én összesen egy halat láttam (azt se tudom, hogy élte túl a nejlon zacskókat)!
Ami viszont utolérhetetlen az a tengeri ételek, bárhol ettem mindenhol tökéletesen volt elkészítve és igazán kedvező áron lehetet hozzájutni. (2022)


Ha valaki Albániába tervez utazást, ne induljon el. Semmi nincs ebben az országban amit máshol ne láthatnánk. Az ország egy túlárazott balkáni szar. Nem tudom miért kell úgy hirdetni mintha normális színvonalú nyaralóhely lenne.

Mindennap belebotlik az ember valami lehetetlen helyzetbe, ami miatt nem lehet normálisan kikapcsolódni... Ennyi pénzért amit itt költ az ember már lehet normális helyen is nyaralni minden fennakadás és kellemetlenség nélkül.

Ksamil a szánalmasan lehúzós, minden perce élvezhetetlen túlértékelt hely. Túlzsúfolt az összes strand, tele van vízi biciklivel és motorcsónakkal. Nem lehet olyan szép képeket csinálni mint amivel hirdeti látványt, tönkreteszi a vízi ugrálóvár és a sok vízii bicikli... a tömegnyomor csak súlyosbító tényező egy fillért nem ér az egész hely. Ehhez képest 500-5000 lek a napágy bérlés, csak azért ha le akarsz menni a partra. Saranda is max. az átlagos, elviselhető kategória, semmi extra. Ez élőben az agyonreklámozott Bora Bora beach...

Egyébként ha ehhez hasonló országot keresnék akkor pl Montenegrót szívből ajánlanám, az tényleg jó hely. Itt az egyetlen amit jónak tudnék nevezni a helyiek kedvessége és elég jó minőségű szállásaim voltak. Csak kb. minden helyen a túlárazott túrista lehúzást érzem.

Ksamilban elborzadtam amikor lementem a partra és meglattam az ugralóvárakat meg a sok motorcsónakot + a tömeg. Élvezhetetlen az egesz. Biztos gyönyörű látvány lenne de így nem az. Szerintem túl van magasztalva. (2023)

Olvasmányos linkek

"Egy szuper célterületet sikerült (természetesen csak nagyon felületesen) megismernünk, és ha a közlekedési viszonyoktól eltekintünk, minden érdeklődőnek őszintén csak ajánlani tudjuk. Tény, hogy Albánia támaszt bizonyos kihívásokat az őt meglátogató külföldiek előtt, de ehhez csak azt tudom mondani, hogy aki svájci pedantériát, német pontosságot vagy francia nagyképűséget várna a Balkán eme szegletében – rossz helyen kereskedik. A szálláshelyek a valóságban is azt nyújtották, amit a honlapon ígértek. A kempingezést verjétek ki a fejetekből.

Autóbérlés: valamennyi nagy európai cég jelen van. Napi 48 euróért béreltünk egy 1.9-es diesel Fiat Lineát (multijet), ami végül is megfelelt a vele szemben támasztott elvárásoknak. Ne spóroljatok azzal, hogy kisebb teljesítményű kocsit béreltek, mert az albán utakon és az ottani közlekedési szokások között (amelyekről természetesen lesz külön poszt) szerintünk ez a legkisebb kategória, amellyel fel tudjátok venni a versenyt a helybéliekkel az utakon folytatott élet-halál harcban (ez csak félig volt vicc...)

Árak: egy átlagos magyarnak az átlagos árucikkek és szolgáltatások olcsónak fognak tűnni.

Fontos alaptudnivaló, hogy az albánok az igenlést, illetve a nemleges gesztust fordítva csinálják, mint (Bulgáriát kivéve) a maradék Európa. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha a fejét rázza, az igent, ha bólogat, akkor az nemet jelent. A dolgot még komplikálja egy kicsit, hogy a „nem” albánul úgy hangzik, hogy "jó". A szállás (is) olcsó. Mi háromcsillagos szállodákban laktunk, légkondis, tévés szobákban, s a legdrágább szoba ötven euró volt egy éjszakára (két személyre) reggelivel, de egy kis szerencsével harminc euróst is találhattok. Sőt, magánházban (kisebb településeken) már 15-20-25 euróért elszállásolnak éjszakánként egy négytagú családot.

A komoly idegenforgalmi szezon július 10. körül kezdődik és nagyjából augusztus 20-ig tart, mert ekkor jön haza a Nyugaton dolgozó tartózkodó közel egymillió albán, akik ilyenkor szent kötelességüknek tartják, hogy a szűkebb családot elvigyék nyaralni. Ilyenkor bizony bekövetkezhet az, amit máskor lehetetlennek tartanánk: elfogynak az olcsó és a középkategóriás szálláshelyek, az utakon a megszokottnál is nagyobb a zsúfoltság, és az összes vendéglátóipari létesítmény 120 százalékos kihasználtsággal működik – legalábbis az idegenforgalmilag érdekes területeken. Ezért – hacsak már nem késő – azt javasoljuk, hogy ezt a bő hónapot inkább ne ott töltsétek. " forrás


"Megyek Albániába!" – újságoltam lelkesen barátaimnak és kollégáimnak indulás előtt, de legnagyobb megdöbbenésemre, jó néhányan cseppet sem örültek a hírnek, arcukon némi gondterheltséggel vegyes aggodalmat véltem fölfedezni, amelyet csak erősített a verbális reakció: „De az veszélyes, minek mész oda?!?"

Így hát az úti beszámoló első pontjaként szeretnék mindenféle tévhitet eloszlatni, az említett országban nemhogy veszélyes a turistáskodás, kifejezetten ajánlott – legalábbis mindazoknak, akik nem érik be a tengerparti köldökbámulással, hanem kíváncsiak arra is, milyen történelmi emlékei, természeti kincsei és persze sajátos hagyományai vannak ennek a kilométerben kifejezve közeli, ámde hagyományaiban, szokásaiban távoli, különleges országnak.

Albániában ugyanis az emberek rendkívül kedvesek és barátságosak a külföldiekkel, mi több, vigyáznak rájuk, többek között épp azért, hogy az országukkal kapcsolatos, ma már teljesen alaptalan híresztelésekre rácáfoljanak. Persze, mint ahogyan azt megtudtam, ha valaki államfőnek kijáró biztonságban akarja magát tudni, akár rendőri kíséretet is kérhet, miközben az országban barangol, de hangsúlyozom, ez teljességgel fölösleges, értékeinkre – kamera, fényképezőgép, autó – épp úgy szemet vethet egy becstelen briganti, mondjuk, Rómában, Párizsban vagy akár hazánkban, mint Albániában.

A főváros persze vegyes összképet mutat, de a Mercedes-özön, a mediterrán kavalkád és a folyamatos építkezés elegye olyan hangulatot kölcsönöz Tiranának, amely máshol nem tapasztalható. A fővárosban pezseg az élet, a fiatalok kávézókban vagy csak parkokban ücsörögnek, trécselnek, shoppingolnak, ismerkednek és most jön az erősebbik nem számára nyilván vonzó észrevétel: az albán lányok gyönyörűek - még az erősen kritikus női szemmel is! A főváros látnivalóinál természetesen vonzóbb a nyaraló számára a tökéletes tisztaságú tenger és például a csodás üdülőhely, Saranda. Az említett településhez több hegyi településen végigkígyózó szerpentinen autóztam, pontosabban buszoztam el, néhány útitársam szinte lenézni se mert az alattunk tátongó szakadékra, én azt mondom, aki képes rá, gyűrje le tériszonyát, és csak bámészkodjon kitartóan: lenyűgöző tengerparti panoráma tárul a szeme elé. Persze nagy kékséget máshol is láthatunk, itt a kontrasztot azonban megadja az Enver Hoxha egykori vezér paranoiájának köszönhető bunkervilág, Dominikán vagy Mallorcán aligha láthat 3 méterenként teljesen ép, ám természetesen használaton kívüli bunkereket az ember. Legalábbis eredeti céljára nem használatos: állítólag szerelmespárok szívesen romantikáznak ezekben a kis betonfélgömbökben, miközben a Jón-tenger hullámaiba lassan belecsúszik az alkonyatkor vöröslő napkorong...." forrás"Dures: Tirana strandja – itt a fővárosiak fürdenek és a koszovói albánok épít­keznek: hatalmas szállo­dák emelkednek nagyra törően, egy jövőbeni turistaözön reményében.

Hirama út: Ha valamiért, csak ezért is érdemes elmenni Albániába. A szerpentin a Llogara-hágónál kezdődik a vadregényes albán Riviéráig. Hegyre fel és hegyről le – spirál alakban. Közben tíz méteren­ként autóból ki, autóba be – a látványtól ájult fotózás.

Butrin: Ez az időszámításunk előtti 7. században már létező város sok mindent átélt. Már az i.e. 12. században lakott volt, Trója pusztulása után ide menekültek lakói. Sokáig görög fennhatóság alatt állt, de röviddel halála előtt Julius Cézár is megfordult itt.

Gjirokastra: Enver Hodzsa szülővárosa ma az UNESCO világörökségi listáján mint a „szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája” szerepel. Házai közt a történe­lem és a modern élet együtt vár ránk." forrás


"Csak az északi részt jártuk be, azt hallottuk, hogy ez szebb, kevésbé szemetes és amúgy idáig is elég sokat kellett autózni. Ha röviden kellene jellemezzem, akkor egyszóval azt mondanám, hogy Albánia (északi része) gyönyörű! Szépségét a Sočához és a Júlia Alpokhoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy itt a természet igazi ősi, vadregényes, ahogy az magától kialakult, hegyek-vízesések gazdagítják, a folyók kristálytiszták, opálos kék árnyalatúak, az erdők már április végére zöldülnek, és a gyér lakosság miatt szemetet pedig alig látni. (Albániában egyébként kollektív szemétgyűjtés gyakorlatilag nem létezik.) De ami igazán csodálatos, amit én máshol még nem tapasztaltam, azok az emberek. A szegénységet nyilván könnyebb megosztani, nyitottak, barátságosak, önzetlenek és segítőkészek." forrás


"Szerencsés esetben 16 óra autóútra, és nem végig autópályán – nagyon nem. Gyerekkel nem mennénk, de így, hogy négyen barátok nekivágtunk, egész más volt a helyzet. Az albánok szeretik a külföldieket, a magyarokat pláne. A magyarokat Geraldine, a nem is olyan régen meghalt albán királyné miatt szeretik, aki nemes egyszerűséggel magyar volt. Albániába beérve a fáradt és gyámoltalan sofőr dob egy hátast, mert az autópálya nem autópálya, az autóút nem mindig az, hanem inkább gödrös földút, és szabályok a vezetésben, na azok nincsenek. A rendőrök sörözgetnek az út szélén, ha megállítanak, csak dumálgatni szeretnének, de mivel külföldön vagy, és nem tudnak angolul, nem állítanak meg. Én egy idő után elkezdtem az egészet nagyon élvezni. Nőket nem nagyon láttunk a volánnál. A taktika, hogy csak menni kell előre, fékezni csak szükség esetén, és élvezni, hogy nőként nagy feltűnést keltesz a volánnál.

Az albán tenger csodaszép, de jól ki kell választani, hol verjük le a tanyánkat a partján, mert ha melléfogunk, rémálom lehet. Délebbre olyan klassz strandok vannak, hogy UNESCO által védett természeti szépségnek vannak nyilvánítva, és a legmenőbb étteremben olyan friss halat adnak, hogy az orrod előtt mennek ki kis hajóval, hogy a tengerben lévő tartályból kiszedjék az ebédedet. És persze minden nagyon olcsó. Egy tengerparti ebéd kagylóval, salátával, gyümölcsökkel és sörrel alig 2000 forint. Dhermi beachen pedig egész nap DJ pakolja a zenéket a pálmafák alatt, igazi, laza chillout, közben fekszel a párnás napágyadon a koktélkáddal a kezedben, nézed az égszínkék, átlátszó tengert, és a igazán remekbe szabott fiatalembereket. (2014)" forrás

A bizánci eredetű kétfejű sas jelkép - még a komcsi érában is volt ez a sas, csak a feje fölött ötágú, aranyszínű csillag díszelgett

"Amúgy Tirana nyüzsgő nagyváros. Számtalan autó - feltűnően sok Mercedes - vív naponta közelharcot az utakon. Például azokban a körforgalmakban, amelyek felfestés híján 3-tól 5 sávosnak is mondhatók. Hogy éppen mennyi, azt a sofőrök ügyessége dönti el. Az országban Szkander bég kultusz van, talán itthon is sokan emlékeznek még arra az szocialista időkre, amikor kincsnek számított a hős vezérről elnevezett konyak. Ezt turisták hiányában egyelőre a helyiek iszogatják, csakúgy, mint az óriásplakátokon hirdetett magyar tejet. Albánia ugyanis mára már nem Európa szegényháza, hanem egy feltörekvő ország, amely 2011-től szeretne az Európai Unió tagja lenni. Amúgy Tirana nyüzsgő nagyváros. Számtalan autó - feltűnően sok Mercedes - vív naponta közelharcot az utakon. Például azokban a körforgalmakban, amelyek felfestés híján 3-tól 5 sávosnak is mondhatók. Hogy éppen mennyi, azt a sofőrök ügyessége dönti el. Az országban Szkander bég kultusz van, talán itthon is sokan emlékeznek még arra az szocialista időkre, amikor kincsnek számított a hős vezérről elnevezett konyak. Ezt turisták hiányában egyelőre a helyiek iszogatják, csakúgy, mint az óriásplakátokon hirdetett magyar tejet. Albánia ugyanis mára már nem Európa szegényháza, hanem egy feltörekvő ország, amely 2011-től szeretne az Európai Unió tagja lenni. " forrás


"Az ország se nem különösebben egzotikus, se nem a kontinens segglyuka, ahogy többek közt a rendszerváltás előtt, Enver Hodzsa maoista remeteállamáról szóló történeteken szocializálódott magyarok képzelik. A tévképzetet tovább ferdíti, hogy a közvélekedés szerint az albánok muszlimok, és így alapvetően mások, mint mi, közelebb állnak Isztambulhoz, mint Rómához. Pedig éppen az ellenkezője igaz, minden szempontból. Például mert albánok százezrei nem Törökországba, hanem Olaszországba mennek vendégmunkásnak. És mert bár történelmileg az albánok nagy része – egy jelentős keresztény kisebbség mellett – muszlim volt, Enver Hodzsa erőszakosan kihirdetett ateista államának hozadékaként

Albániából szinte teljesen kiveszett az, amit a nyugat keletinek tart. Tirana így közel sem olyan "keleti" város, mint mondjuk Szarajevó, és Albániáról általában is elmondható, hogy a volt jugoszláv tag-köztársaságok közül nem Boszniára hasonlít a legjobban, hanem sokkal inkább a mediterrán-délszláv Montenegróra és Horvátországra. Igen, Albánia sokkal szegényebb ezeknél, de ebből nem sok látszik egy nyári szombat estén Tirana központjában az egykor magas rangú kádereknek fenntartott Blloku negyedben, ahol ma jóval több étterem és kocsma van, mint a budapesti VII. kerületben. (2014)" forrás


"2 hétnyi szállás két főre kijött 550 euróból úgy, hogy az utolsó estét egy wellness hotelben töltöttük és benne volt az árban 2x30 perc masszázs is. Mikor öten vacsoráztunk, az üdítővel, rakival nem volt összesen 20 euró. Ha mindezek miatt vagy ellenére valaki úgy dönt, hogy nyaralni szeretne Albániában, annak mindenképpen a déli részt ajánlom, talán a görögök közelsége miatt ott inkább turizmus orientáltabbak, illetve Vlorát, mert abba jól beleszerettünk. Az egyik legtisztább város, szépséges tengerparti részekkel, nagy és izgalmas belvárossal, plusz a kettőt (déli rész és Vlora) összekötő útszakasz, a Llogara-hágó, na az bámulatos!

Érdekes, hogy a kedvesség és jó kaják mellé még nem érkezett meg az igazi turisztikai szemlélet (ami lehet, hogy nem baj). A krujei bazáron kívül elvétve találtunk kézműves illetve turistáknak célzott boltokat, standokat és az ő árukészletük is nagyban lefedi egymást. Ha csak abból indulok ki, hogy miket szerettünk volna venni (kis üveges olívaolajat, kis üveges rakit, kis kiszerelésű olívabogyót, kis cserépedényt, hogy otthon is tudjunk tave dheut készíteni), akkor még tuti sok üzleti lehetőség hever parlagon és biztosan lecsap rájuk valaki előbb-utóbb. Na meg a koktél. :) (2015)” forrás


"A Shkodrai-tó albán fele tökéletesen elhanyagolt, nemhogy strandok vagy más turisztikai, kereskedelmi egységek nem települtek ide, de még táblák sem mutatják, hogy egyáltalán merre kéne keresni a vizet. Pedig a turizmust az állam fejleszti. Ennek egyik jele, hogy Európa egyik, ha nem a leggyönyörűbb táján nemrég végigaszfaltozták a szó szerint lélegzetelállító, patakos-hegyláncos Valbona-völgyi Nemzeti Parkba vezető utat. Így paradox módon az országban az egyik legjobb út az isten háta mögötti hegyekben található. Albánia minden bosszantó tulajdonságával együtt lenyűgöző. A szemközti szomszéd, Olaszország sokezernyi turistáját idevonzó tengerpartjával, érintetlen, szemkápráztató hegyes-völgyes tájaival, a Koman-tavi komppal, amely mintha A Gyűrűk Ura legszebb tájain vinne végig, nem is turisztikai céllal, hanem pusztán a helyi autósokat kiszolgálva. (2015)" forrás


"Hegy, hegy mindenütt. Kopár, zöld, barna, szürke. Albánia a lakott területeket nézve (tehát ahol házak vannak és laknak emberek) Európa második legmagasabban fekvő országa, tetejében ezt úgy kell érteni, hogy a lakosság egyharmada a Tirana-Durres agglomerációban lakik. Durres néhány méterrel fekszik a tenger felett, Tirana központjának tengerszint feletti magassága pedig 45 m csupán, tehát a maradék kétharmad igen csak magasan lakik :). Északon az Albán-alpok a túrázás szerelmeseinek szolgál ideális helyszínül vadságával, érintetlenségével, míg délen, a Riviérán egész másfajta hegyeket láthat az ember." forrás


"Albánia, a szamarak, a Mercedesek és az autólopás hazája? Kezdjük az autókkal. 1992-ig mindössze 600 darab autó volt az országban, utána kezdték el behozni nyugatról, jószerint csak Mercedeseket, amiket itt Benznek hívnak. Mára a Mercedesek egyeduralmát átvették az egyéb nyugati és távol-keleti márkák. Ha pedig valaki attól félne, hogy ellopják a kocsiját, fölöslegesen teszi, mert egy 2003-as törvénymódosítás óta, autólopás gyakorlatilag nincs az országban. Mi például nagyon sok helyen nyitva hagyjuk a kocsinkat. Szamarak? Igen, azok még vannak, ugyanúgy, ahogy vannak kecskék, birkák, tehenek, és ezért ehetünk finom bio sajtokat és tejtermékeket olcsón. A szamár pedig feljut a meredek hegyoldalon lévő olajfaligetbe, oda, ahova már a terepjáró sem…(2016)" forrás


,, Az Albániába eljutás elég hosszadalmas. Bár az utakkal nincs különösebben gond (mondjuk mi Szerbiát elkerülendő Horvátországon keresztül mentünk), de a Kresz az embereknek egy opcionálisan betartandó valami. Furán "agresszivan?" vezetnek közép európai szemmel. Mondjuk meg lehet szokni, nem volt balesetközeli élmény, de azért nem árt ha biztoskezű ember ül a volánnál.

- Albániában az emberek mindenhol kifejezetten kedvesek voltak, beszélgettünk is párral. A nagyobb városokban (pl Durres) előkerülnek a kéregetők, de ha nem adsz neki pénzt tovább állnak (nem volt belőlük több mint Bp-en).

- Berat nagyon szép volt, én egyedül is elcsavarogtam, 2 órát egyedül kószáltam, senki nem tett olyat ami miatt picit is aggódtam volna.

- Ami előny, hogy viszonylag olcsó hely és a tengerpart ahol voltunk nagyon jó volt (és tömeg sem volt).

- Ami hátrány, hogy iszonyatosan sok a szemét (tengerpart beleértve), sajnos ez a történelemnek tudható be, de már látszanak törekvések arra hogy ezt igyekeznek csökkenteni. Ha a szemetet megszüntetik és folytatódik ez az ütemű építkezés, rövid időn belül NAGYON megdrágulhat Albánia!!! (szerintem 5 éven belül ez meg is történik).

- A fejlődés nagyon látszik az országon, mindenhol amerre a szem ellát építkezések garmadája látható.

Amikor odaértünk és bementünk az első benzinkútra wc-zni azt beszéltük tesómmal hogy nem akarunk itt lenni 2 hetet (borzasztó lepukkant volt, egy legalja alatti WC-vel, utána negyed órát fertötlenítettük magunkat), de első nap végére, miután átvettük a szállást, és körülnéztünk már jó lett minden, és nagyon jó nyaralásunk volt Albániában. Sajnos a sok szemét rontott az összképen, de azon a partszakaszon ahol pancsoltunk, 5 perc alatt egy kupacba hordtuk a szemetet (megjegyzem el is vitték másnapra), és onnantól jó volt minden. (2017)" forrás


,, Mi idén harmadszor készülünk visszamenni nyaralni, annyira megszerettük az országot. Az emberek hihetetlenül kedvesek, soha egy percig nem éreztünk semmilyen veszélyt (aki filmekből ítél, meg is érdemli..:) ), a szállások tiszták, a kaják jók, kevés a külföldi. Gyönyörű ország, tiszta tenger, olcsó árak. Ajánlom Borsh, Himara, Gjipe strandjait. Az egész országot !!! Aki kihagyja, magára vessen ;)" forrás


A szálloda hostelnek mondható,de a személyzet a kedvességével ellensúlyozta a hiányosságokat.A járványtan tanárom,aki az ÁNTSZ-nél volt főellenőr,tuti sikongatva menekült volna,de ez a Balkán.Fejben eldöntöd,hogy nem lesz semmi bajod,nem kapsz el semmit,nem fogsz.Erre is csak arra gondolsz már,mikor a szádban van a csapvíz fogmosáskor..már mindegy..max gyorsabban távozik a tegnapi süti.Ne feszüljetek rá semmire..élvezzétek a kalandos utat.Alkudjatok,ha nincs átsütve a hús,storno.Elfogadnak mindent,megköszönik és nem elvárják a borravalót.Ne hagyjátok ki a Pelikan cukit Durres-be,Vlora is bővelkedik hasonlókkal.Red Velvet süti lett a kedvencünk.Kruja csoda szép,Berat ezer ablaka pazar.A kék szem forrás szinte kötelező. (2022)

Fotóegyveleg

Disznóság, szemétség ilyen fotóval rontani Albánia renoméját - cs.k. fotója

Shkodra - n. l. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Czap Zsuzsanna, 2024. 04. 05. 15:30
az idén áprilisban mennénk Tiranába, kérdezném hogy autóbérlés mennyire jó ötletnek tűnik mert többhelyre is szeretnénk menni nem csak Tirana, illetve sokat olvastam hogy a vezetési kultúra egy kicsit más mint idehaza. köszönöm


Nagy Judit, 2023. 01. 11. 17:26
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek albán sofőr elérhetősége akivel Tiranából 6 fővel a fontosabb látnivalókat megnézhetnénk. Azt is kérdezném, hogy busszalel lehet-e jutni Tiranából vagy nagyobb tengerparti helyekről a nevezetességekhez? Egyéni szervezéssel megyünk és a helyi közlekedés a legnagyobb kérdés. Köszönöm a tanácsokat.


Hajdu Mátyás, 2022. 09. 05. 16:27
Én most az idén voltam nyáron (2022.08.17-22ig) Shëngjin-be.Én „Európa Dubai-ának” nevezném a várost.Minden tiszta,igényes,kedves emberek,csak 5 csillagos új szállodák egymás mellett kilómétereken keresztül.Autóval mentünk Szerbián és Koszovón keresztül.12 óra volt összesen határvárakozással együtt,de nagyon megérte,mert gyönyörű utakon mentünk,és hozzáteszem hogy sehol se volt döcögős,kátyús út.De láttam hogy sokan repülővel mennek,de én nagyon félek a repüléstől meg többször voltam már nagyon rosszul repülőn,ezért autóval mentem,de természetesen repülővel is el lehet jutni ide.És még hozzáteszem hogy az árak azok alacsonyabbak mint nálunk pl.all in clusive szálloda kettőnknek 200 ezer forint volt,úgy hogy reggeli,ebéd,vacsora,mindenfajta étel,ital,alkohol,privát strand napozóággyal benne volt az árban.A boltokban is jelentősen olcsóbb minden.Ha jól emlékszem egy doboz cigaretta például 250lek ami kb 850ft,egy zacskó chips meg 50 lek,ami kb 170ft.A tenger is csúcs szuper,ugyan olyan mint például Olaszországban,Görögországban,vagy Horvátországban.Csapvízzel legyetek óvatosak,ne igyatok belőle,erre fel is hívták nekünk a figyelmet a szálláson.Az én véleményem szerint a legeslegjobb döntés volt hogy kimenjek ide nyaralni,jövőre tuti biztos hogy visszajövök ugyanide!


NjoyHUN, 2022. 09. 04. 10:27
Vlore, Hotel Montecarlo Lungomare.


Vlore -t egy Siófoknak képzeljétek el 100* os nagyításban. Tömegturizmus. Egyik szálloda, apartman a másik után, zsúfoltan. Éjszaka érkeztünk, millió ember, millió autó. Aki nem szereti a tömeget este ne jöjjön erre :D. A szállodát és egy parkolót ( mivel nincs a szálláshoz) kb. 1,5 órán át kerstem. Három napra 15 Eurót fizettem érte. Sajnos a fényképek amik fel vannak tüntetve csak részben fedik a valóságot. A szállás egy másik épület oldalába van integrálva, nem néz a tengerre. A tengerparta néző képek nem erről a szállódáról készültek. 2 szint. Nem csoda, hogy alig találtuk mivel, csak egy füzet nagyságú tábla, illetve egy zázló volt kirakva. Hotel felírat semmi. Egy fiatal fiú fogadott minket aki min. beszélt angolul. ÉS már akkor közölte, hogy a hotel ajtó este nyitva van és nem vigyáz az épületre senki. Látszik hogy az épület teljes felújításon esett át. Minden modern és új. De befejezetlen. Sok minden nem működik. Egyik szobába nem folyt le a víz, illetve nem működött a klíma. Földzsinten akptunk szobát. Az utcáról mellettünk rengeteg zaj beszűrődött, ill. a hotel falai papír vékonyak voltak, minden lehetett hallani a szomszédoktól. Ajtók kártyásak voltak, de a minenket kívülről csak kulcs nyitotta. Bármit jeleztünk nem volt rá megoldás. A reggeli egyszerű, minimál, de elég. Hasmenésünk nem volt tőle. Távozáskor számlát nem kaptunk. A part közel van 800-1000 LEK egy napernyő két ággyal. Lassan mélyülő, homokos. Kellemes meleg volt az idő illetve a víz isaugustus végén. Viszont folyamatosan érezni lehetet egy kis szenyvíz szagot mindenhol. Összességében egy fejlődő ország, amin érződik, hogy 10-20 év alatt ki fogja nőni magát. Az árak viszont tényleg nagyon kedvezőek. Kártyával kevés helyen lehet fizetni a szálláson se természetesen.


Barta János, 2022. 03. 19. 19:10
Albánia Európa egyik gyöngyszeme! Igaz, a történelem miatti elmaradottság még látszik, de az emberek kedvesek, szorgalmasak, és fejleszteni akarják az országukat. Az autósok valóban türelmesek, nem dudálnak, mint nálunk. Mi két városban voltunk szállodában: Gjirokasterben a törökös Kalemi Hotelben laktunk. Szinte éreztük a múltat a szállóban, de nagyon modern volt a felszereltsége. Az ellátás szuper, a vár közel, és az óváros nagyszerű élmény.
A másik szállásunk Krujában volt a Panoráma Hotelben. Egy nyugati színvonalú új szálloda, csodálatos kilátással a hegyekre, a török bazárra,
a várra. A vár is sok élményt nyújt, különösen ápolják Szkander bég mellett Hunyadi János emlékét. Mi Korfuról érkeztünk Albániába, saját autóval. Senki ne féljen az egyéni szervezéstől!
Durres nagyon zsúfolt, Shkodrát a régi fővárost és Tiranát se felejtsük el. Tirana egy nagy különösebb élmény nélküli főváros. Azért nem árt megnézni.
A bunkerek, a kopasz hegyek, a zsúfolt körforgalmak - egy balesetet nem láttunk!!!!!, se kiabálás nem volt -, az autópályán csacsit vezető albán... minden extra élmény a már fejlettebb országból érkezőnek. Ja, és olcsó a szállás, az étel....Meg kell nézni!


Gabó, 2022. 02. 24. 12:05
Tisztelt Utikritika!
Segítségedet kérem, hogy 2022. április 20-án mennénk Albániába Tirába repüéővel és onnan busszal tudsz valamilyen menetrendet Tiranából Ksamilig, mert nem találtam semmit sem ezzel kapcsolatban. Köszönöm a segitségedet.
Üdvözlettel

Keszi Gabriella


Reményik Tivadarné, 2021. 09. 11. 11:53
Nem régen érkeztünk meg Saranda és környéke gyönyörű tengerpart(apró kavicsos)a napernyöértés ágyért mindenhol fizetni kell,minden nap el lehet menni különbözö strandokra akár gyerekekkel is,csak sajnos autoval lehet eljutni ,szálloda jó a reggeli lehetett volna változatosabb.Van lehetőség hajókiráduásra a szigetek között vagy átmenni Korfura,az árak hasonloak mint itthon de érdemes vinni eurótvagy váltanni albán Lekket,a legtöbb helyen készpénzt fogadnak el.összeségében gyönyörű hely és egyelöre nem drága csak nagyon hosszú az út kocsival lehet számolni(18-20 órát is) határokon a várakozás kb.30 perc a virusra való tekintettel mert azt mindenképpen kérik az oltási papírokat.Aki most készül menni az idő szép de a tenger már nem olyan meleg de sok látni való van így is.Jó idötölést kívánok aki el utazik.


úti kritikus, 2021. 06. 26. 11:14
Katalin Édua Jakab részére:

Albániában a turisták által frekventált területeken (a hotelekben mindenképpen) a vécék az itthoniakkal azonosak. Annyi a különbség, hogy a legtöbb helyen a vécé papír lehúzását nem javasolják. A használt vécépapírt egy szeméttartóba kell dobni. A közutak menti közvécék viszont guggolósak és máshol is sok közvécé guggolós, ami az ottani higiéniai helyzetekben még előny is lehet.
Albániában a mecseteket látogathatják nem mozlimok is, de be kell tartaniuk az alapvető szabályokat, mint pl. belépésé lábbeli nélkül, visszafogott öltözék, különösen a nők esetében (hajukat takarni illik), semmi hangoskodás stb.


Katalin Édua Jakab, 2021. 06. 25. 21:05
Kedves látogatók! A Wc-ről szeretnék tájékoztatást kapni.Számítok a balkáni gugolosokra, de remélem legalább a szállodákban angol wc is van.(Töörökország keleti végein pozitív tapasztalatokat szereztem.) A másik kérdésem, hogy a mecsetek látogatása engedélyezett-e ill. milyen feltételekkel.? Köszönöm a választ!


úti kritikus, 2020. 01. 10. 00:27
Istvánnak:
Az országutak állapota sokat javult az elmúlt 10 évben. Összességében mondható, hogy nem sokkal rosszabbak, mint az itthoniak. Országrészenként persze változó a helyzet, vannak jobbé s rosszabb utak (mint nálunk). A külföldi turisták által frekventált országutakra többet költenek.


Marothy istvan, 2020. 01. 09. 23:52
Autóval Görögországon keresztül mennénk Sarandaba milyenek az utak Albániában


úti kritikus, 2020. 01. 04. 14:19
Nicole-nak:

Ksamil-i albán forrásaim szerint a nagy strandokon nem lehet kutyával fürödni, azaz kell keresni néptelenebb partszakaszokat. Autóval ez persze könnyebb feladat.


Nicole, 2020. 01. 03. 23:45
Sziasztok, a nyáron szeretnénk megnézni Ksamil és környékét 8-10 napra mennénk. Jönne velünk a kutyánk is, a kérdésem az lenne hogy ott fürödhet valahol?
Köszönöm előre is


Varga Zoltán, 2019. 09. 27. 02:15
2019. júniusában voltam egy hétig Albániában! Az országról sok alaptalan sztereotípia kering : 1. szer bunker országa! (keveset láttam - pedig nincs fehér botom! Olcsó (???) kicsit olcsóbb, mint hazánk, az albánok "kedvességén!" Nem ájultam el! Egyébként szuper az ország! Már szinte megelőztek bennünket!


Kovács Győzőné, 2019. 08. 11. 23:17
A kettétört április (Ismail Kadare) című könyv elolvasása után döntöttem el, hogy el akarok menni Albániába. A párom is velem tartott, szervezett úton jártuk be az ország nagy részét a Thethi völgytől Gjirokasterig, érintve az albán riviérát. Túráztunk, fürödtünk a tengerben, megnéztük Butrint, az ókori romvárost, Gjirokasterben a várat, Enver Hoxha szülőházát, Ismail Kadare is ebben a városban született. Beratban fejeződött be az utunk, ott felmásztunk a várba, megnéztük a múzeumokat. Az utak Albániában jobb minőségűek mint nálunk, kivéve a Thethi nemzeti parkot ahol csak terepjáróval ajánlott közlekedni. Aki ott szeretne túrázni, azt az albánok fuvarozzák a szállásra. A túraútvonalak jelölése nem a legjobb, cserébe az utak mentén lehet kapni forrásvízzel hűtött italokat. A víz tiszta és iható, nem kell tartani fertőzéstől, a szállások tiszták, az ételek finomak. Az üzemanyagár kivételével minden olcsóbb mint nálunk. Egy gombóc fagyi 30 lekbe kerül. Pénzt itthon nem kell váltani, megbízhatóak az ottani pénzváltók, sok helyen euróval is lehet fizetni. A sofőrök türelmesek, még az úttesten fényképet készítő turistára sem dudáltak. Jól beszélnek angolul már a kisgyerekek is. Sok a családi vállalkozás ahol besegítenek a gyerekek is, megterítik az asztalt, kiszilgálják a vendégeket. Az utunk során meglepően sok magyarral találkoztunk, gyerekes családokkal akik önállóan vágtak bele Albánia felfedezésébe. Szemetet szinte alig láttunk az utak mentén és a városokban. A rossz híresztelések ellenére az albánok jól vezetnek, egy koccanást láttunk a tíz nap alatt. Podgoricába érkezett a repülőnk éjjel, az albán szállásadónk kijött elénk a reptérre, és a szerpentinekkel bőven teletüzdelt egysávos erdei földúton három óra alatt biztonságosan elfuvarozott bennünket. A tenger tiszta, néhol kavicsos, belépőt nem kértek a strandokon, a napozó ágyért kértek valamennyi leket. Plázák szerencsére nincsenek, de nincs semmiben hiány. Nagyon finom kávét legyen akár török vagy olasz lehet inni bárhol az országban. Az albán emberek kedvesek, kiváncsiak, egyszerüen öltöznek. A kávézók teraszain albán nőket nem lehet látni, a férfiak egy csésze kávé mellett is képesek egész dèlelőtt elücsörögni néha dominózni, kártyázgatni. Nőnek születtem, férfiként élek és halok meg, Albániában abban a családban ahol nem született fiúgyermek, a lányok közül egy "férfiként" élte le önként az életét, ő volt a családfenntartó. Volt aki amiatt vállalta el egész életére a férfi szerepét, mert nem akart férjhez menni ahhoz akihez a szülei szánták. Napjainkban már ilyen nincs, Albánia rohamosan fejlődik, megpróbál lépést tartani Európával. Én jól éreztem magam az utazás során, ugyanez volt a többiek véleménye is. Egy pipánàl többet ér az ország.


Supák Renate, 2019. 07. 14. 13:13
Ich war vorrigen Sommer in Durres im Hotel FaFa. Es war ein super Urlaub. Ein tolles Hotel, prima Essen,freundliches Personal und auch dieses Jahr fahren wir wieder nach Durres, haben im Hotel Brillant gebucht. Wer kann mir über dieses Hotel Infos geben. Danke im Vorraus.


SebőkEri, 2019. 06. 04. 13:24
Kedves úti kritikus!

Köszönöm a választ, Velipoje mellett döntöttünk. Viszont a gyerekek miatt megállunk 1-1 éjszakára oda-és visszafelé menet, bár még nem tudjuk, hogy hol (valahol Szerbiában, pl. Nova Varos)


úti kritikus, 2019. 05. 05. 15:06
Bach Mátyásné részére:

http://utikritika.hu/albania/durrs/szallas_1275_troy_3cs_-_velemenyek


Bach Matyasne, 2019. 05. 05. 13:29
Sziasztok! Mindenki és Te is, kedves Utikritikus!
Kezd kialakulni a terv, Troy nevű szallason toltenenk 3 éjt. A part közel van, nem tudom, elég tiszta ott a tenger? Milyen a szálló, a környék? Köszönöm


Judit, 2019. 04. 26. 18:51
Segítséget szeretnék kérni, Tirana repülőtérről Dhermibe hogyan lehet eljutni? Van esetleg busz járat? Árakat esetleg tud valaki írni? Köszönöm!


úti kritikus, 2019. 04. 22. 22:28
SebökErinek:

Elég jelentős különbség van a déli albán riviéra és a Durrestől északra lévő strandok között. A déli strandok természeti környezete szebb és a tengervíz átlátszóbb. Viszont a strandok kavicsosak és gyorsan mélyülnek, ami nem annyira jó a kisgyerekeknek. A középső és északi strandok homokosak, és kellemesebbek a kisgyermekes családoknak. Durrestől északra a Lalzit-öböl elég szép és többnyire nem zsúfolt.
A Shengjin strand északabbra szintén jól néz ki, de gyakran zsúfolt. Még északabbra a Velipoje beach kevésbé zsúfolt, mint a Shengjin.


SebőkEri, 2019. 04. 21. 18:57
Kedves úti kritikus és a többiek!
Autóval és 3 gyerekkel mennénk júli elején. Durres-től északabbra van olyan jó tengerparti rész, mint az "albán Riviérán"? :-) Szeretnék ötleteket, ajánlásokat kérni.


úti kritikus, 2019. 04. 11. 16:36
Gábor!

Hol láttál említést ilyen nevű strandról?


Bach Mátyásné, 2019. 04. 10. 12:47
Kedves Utikritikus!
Lehet,hogy Durresnél maradunk.A Hotel Sunról mik a tapasztalatok?Utazási iroda ajánlotta,azt mondják,ha magánúton mennénk/apartman is jó lenne,buszhoz közeli helyen,a várostól kicsit délebbre/.sem jönnénk ki olcsóbban.Mi a véleménye?Köszönöm


Odenwald Gábor, 2019. 04. 08. 16:25
Üdv. Mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, Albániában pontosan hol található ez a hely CCAY Beach?
Köszönöm a segítséget!
Üdv. Gábor


úti kritikus, 2019. 04. 03. 15:41
Bach Mátyásné,
Albániában a busz menetrend dolgában nem lehet teljesen precízen tájékozódni. Ajánlom ezt a Tisa Travel-t. A Facebook oldalukon némileg lehet tájékozódni, és ott van a tiranai címük. Érdemes odamenni és személyesen tisztázni, hogy mikor mennek buszok.

https://www.facebook.com/tisatravell/


Bach Matyasne, 2019. 04. 01. 20:01
Nincs még repjegyem, június 20 -túl tervezzük.


úti kritikus, 2019. 03. 31. 16:54
Melyik nap lesz az utazás Tiranából Sarandába?


Bach Mátyásné, 2019. 03. 31. 16:15
Saranda, igen Bocsánat, nem figyeltem, mit írt ki a tablet.
Köszönöm


úti kritikus, 2019. 03. 31. 12:00
Bach Mátyásné,
milyen busz? szárnyai? a sarandaira gondolt?


Bach Matyasne, 2019. 03. 30. 13:33
Kedves Utikritikus!
A szárnyai busz honnan indul, hol találom a menetrendet?
Köszönöm


úti kritika, 2019. 03. 30. 11:50
Kedves Zsuzsanna,

Igen, van Tirana és Saranda között menetrend szerint közlekedő buszjárat, naponta legalább kilencszer. A menetidő 4 óra 55 perc. kb, 3600 forintnak megfelelő lekbe kerül egy útra a jegy, egy főre.


Varga Zsuzsanna, 2019. 03. 29. 10:14
Tisztelt úti kritika!
Szeretném megtudni, hogy Tiranából vannak-e menetrendszerinti járatok Sarandába és mennyibe kerülnek, valamint milyen hosszú az út? 6-an mennénk, vagy érdemesebb bérelni autót?
Üdv Zsuzsanna


úti kritikus, 2019. 03. 04. 13:16
Zsoltnak a hotelről:
http://utikritika.hu/albania/szallas_1239_new_york_hotel_4_cs_-_vlora_-_velemenyek


Nándorhegyi Zsolt, 2019. 03. 04. 12:41
Sziasztok! Nyáron megyünk Vlore- hotel New York szállásra.Valakinek van tapasztalata a hellyel kapcsolatban és a településről? Köszi szépen. Üdv.: Zsolt


Mészáros Éva, 2019. 03. 03. 18:12
Kedves űtikritikus! Május 27-én indulunk autóval. 6 éjs az Ohridi tónál töltünk, onnan megyünk 10 napra Ksamilba. Arról szeretnék érdeklődni, hogy merre felé közelítsük meg a határt? Nem igazán szeretek a hegyekben, szerpentinen vezetni. Ki tudom kerülni?


úti kritikus, 2019. 02. 24. 04:18
Tegnap külön ,,fül" készült Sarandáról. Nem mondanám, hogy kedvet csinál hozzá...

http://utikritika.hu/albania/saranda


Bach Matyasne, 2019. 02. 23. 19:09
Köszönöm! Az utazasokkal, csatlakozasokkal kapcsolatban mit tudsz mondani?


úti kritikus, 2019. 02. 22. 20:23
Bach Mátyásné,
Sarandában a 3 csillagos, egyszerű kategóriában a Hotel Porto Eda és a Hotel Iliria ajánlható.


Bach Matyasne, 2019. 02. 22. 18:51
Kedves Utikritikus es Mindenki!
Tudtok segíteni? Budapest Tirana repülővel, onnan busz Dürresbe, ott kb.4ej.Durrestol kicsit delebbre, milyen szallast ajánlotok? Esetleg reggeli.Onnan busszal Saranda,5 ej.Komppal Korfura, majd repülővel haza.Esetleg fordított sorrendben.Tudtok Sarandaba szallast ajánlani? Csatlakozások, buszok indulás. ? Köszönöm


úti kritikus, 2019. 02. 19. 17:10
Kedves Bach Mátyásné,
Megtaláltam a két kérdést.
Én Sarandát választanám, de ez nagyon szubjektív. Időjárás ott szeptemberben: max. 26-27 fok, min. 16-17 (éjszaka). A tengervíz: 23-25 fok.


úti kritikus, 2019. 02. 19. 17:04
Kedves Bach Mátyásné,
Kérem, küldje el még egyszer a kérdését, mert valóban elkallódott.


Bach Mátyásné, 2019. 02. 19. 15:01
Kedves Úti kritikus!Nem tudom,miért nem kapok választ,Talán nem jó helyre küldtem,v vmit nem csináltam jól?Köszönöm a választ!


úti kritikus, 2019. 02. 19. 06:08
Dávid,
olvasnivaló a hotelről:
http://utikritika.hu/albania/szallas_1232_villa_rahmiveli_dervishaj_-_velemenyek


Hornyák Dávid, 2019. 02. 18. 21:40
Érdeklődnek, hogy van e valakinek véleménye, tapasztalata a Vila Rahmi & Veli Dervishaj szállásról, illetve Vlora-ról mit kell tudni? Autós utazás esetén melyik útvonal opció ajánlott?
Július 1-6-ig foglaltunk szállást.


úti kritikus, 2019. 02. 13. 16:40
Anikó!
http://utikritika.hu/albania/szallas_1230_globi_3cs_-_velipoja_-_velemenyek


Anikó, 2019. 02. 13. 12:55
Nyáron augusztusban szerbia-albánia motoros túrára készülünk. Velipoja lesz a tengerparti cél. A Hotel Globi-ban foglaltam szállást. Van valakinek információja a hotelről, a városról? Bármilyen információt szívesen fogadnék. Köszönöm


Beáta, 2019. 02. 05. 10:00
Köszönöm a gyors választ :)


úti kritikus, 2019. 02. 05. 07:52
Beáta,
Az időben legrövidebb út Belgrádon és Pristinán keresztül, de tájak szempontjából nem biztos, hogy ez a legszebb út. Újvidéken érdemes megállni, mert meglepően kellemes hely (szecessziós épületek).
Hosszabb út Szarajevón keresztül, de akkor kitérővel be lehet menni a csodás Mostárba vagy Dubrovnikba.


Beáta, 2019. 02. 05. 07:33
Az útvonal felől szeretnék érdeklődni. Merre érdemes menni Durresbe? Útlevél nincs mindenkinek, csak kártya formátumú személyi igazolvány. Szeretnénk megszállni valahol félúton mielőtt Durresbe érünk. Tudnátok ajánlani valami szép kis helyet? Köszönöm


Lantos Zoltán, 2019. 02. 03. 16:08
Üdv Mindenkinek!
2019 nyarán /még a hazatérő munkások előtt -július közepe- megyünk -2 fő- lakóbusszal Albániába,Bosznián át. Ha esetleg más lakókocsis,lakóautós hasonló időpontban tervezi,szívesen csatlakoznánk,hisz -talán- megnyugtatóbb,ha többen éjszakázunk "valahol"...Hívj,ha érdekel /20/3130585/ Köszi!


úti kritikus, 2019. 02. 02. 21:55
Beáta, az Inn hotelhez legközelebb eső strand egész jó, tiszta a homokos föveny, lassan mélyülő. Lényegében privát strand. hiszen a kényelmese napozóágyak és napernyők ingyenesek a hotelvendégek számára. Amúgy odébb a főszezonban a legtöbb strandon túl nagy tömeg van. Szóval Durres viszonylatában ez az átlagosnál valamivel jobb strand. Fontos, hogy ne a zajos főút felé eső szobát kapjanak!


Beáta, 2019. 02. 02. 21:28
Köszönöm a választ. Az Inn Hotelt néztük ki, azt nem tudom melyik strand mellett van.


úti kritikus, 2019. 01. 30. 10:19
Beáta,
A 11 és fél órányi vezetés még elviselhető, de az kemény, hogy a 990 kilométerből 250 kilométeres szakaszon nincs autópálya, viszont vannak vad vezetők.
Ami a Durres-i tengerpartnál a víz tisztaságát illeti, az függ attól, hogy melyik strandról van szó. Melyik hotelnél? Albániai viszonylatban a Durres-i víz tisztasága átlagos, vagy annál picikét rosszabb.


Neufeld Beáta, 2019. 01. 28. 15:04
Nyáron szeretnénk menni Durresba. Autóval nagyon bevállalós? A tenger tisztaságára lennék még kíváncsi. Köszönöm a válaszokat.


Csaba, 2019. 01. 13. 20:59
2019.nyarán lakóautós utazást tervezünk az
Albán tengerpartra.Csatlakoznánk a hasonló
szándékkal lakóautóval,lakókocsival odautazókhoz.A szállást árammal,vízzel(fürdővel) ellátott kempingben,kempingekben szeretnénk megoldani. A 12 éves unokánkkal nagyobb biztonságban éreznénk magunkat.


Nándorhegyi Zsolt, 2019. 01. 10. 10:13
Sziasztok! Nyáron megyünk Vlore hotel New York szállásra.Valakinek van tapasztalata a hellyel kapcsolatban és a településről? Köszi szépen. Üdv.: Zsolt


úti kritikus, 2018. 12. 30. 22:32
Bernadett!
Mi csak annyit tudunk, hogy Tirana különböző pontjairól vannak busz vagy minibusz (furgon)járatok, és a menetrendről azért nehéz tájékozódni, mert az megbízhatatlan. Jobb híján , helyben kell tájékozódni. De legalább naponta több járat is van.


Bernadett, 2018. 12. 30. 20:42
Érdeklődnék,hogy utazott-e már Valaki Tirana-ból Ksamil-ba busszal? Sajnos semmi konkrétumot nem találtam róla csak annyit, hogy kb 5 órás az út és 2500 ft...esetleg tudna valaki több infóval szolgálni??? Előre is köszi


Bach Mátyásné, 2018. 07. 31. 15:29
Sziasztok,szeptemberben milyen az idő,Durres,vagy Saranda a jobb?Magánúton,repülővel mennénk,.Köszi


úti kritikus, 2018. 07. 13. 16:34
Simon,
Az albánok jól láthatóan oda vannak mindenért, ami autóval kapcsolatos.Elképesztő, hogy mennyi autómosó van ott, és - a kérdésre válaszolva - benzinkútból is rengeteg van. Egy liter benzin átlagára 170 lek (kb. 436 HUF). Ami az üzemanyagok minőségét illeti, próbálkoznak minőségrontással, de szerencsére az ezzel kapcsolatos botrányok miatt gyakoriak a hatósági ellenőrzések.


Simon, 2018. 07. 13. 05:17
Érdeklődni szeretnék milyen a benzinkút ellátottság. Milyen a benzin minősége és ára. köszi.


úti kritikus, 2018. 07. 12. 20:17
Zoltán,
sajnos e téren nem vagyunk tájékozottak. Próbálunk keresni információkat.


Lantos Zoltán, 2018. 07. 12. 10:22
Érdekelne egy őszi -esetleg téli?- utazás lakóbusszal.Erre vonatkozóan lenne tanácsotok? Hol éjszakázhatunk pl.? Vannak biztonságos lehetőségek? Pillanatnyilag egedül vagyok az ötlettel,de szervezek rá még -4 személyes a "csiga"...Köszi!


Ildikó, 2018. 06. 18. 19:33
Zsóka kérdésére reagálok, az általa kérdezett hotel - Grang Blue Fafa - 2018. májusban lett átadva, 5*-os szálloda. Utána lehet nézni a
" forum.index.hu › Hobbi, szabadidő › Utazás › ALBÁNIA - menni vagy nem menni?? " oldalon, ahol fotót is találsz róla.


úti kritikus, 2018. 05. 06. 08:23
Zsóka!

Hangulatos, elég szép hotel nagy stranddal. Az ellátás nem fergeteges. A koktélok alkoholtartalma csekély. A személyzet eléggé lomha, képzetlen. Amúgy 2016 nyarán nyitott még csaknem félkész állapotban. A strand elfogadható, tiszta. A vízben előfordulnak algák. A környéken van csomó ajándékbolt, kajálda. A hotel inkább 3 csillagos színvonalú.


Zsóka, 2018. 05. 05. 18:34
Üdv.! Nyáron a Grand Blue Fafa hotelben nyaralunk egy hétig. Ha jól tudom, ez a szálloda az idén nyitott. Vajon van e valakinek tapasztalata, vagy híre, véleménye erről a helyről, ill. a környékről? (5 eves fiunkkkal utazunk, ehhez kapcsolódóan van e valami, amire figyeljünk oda?) köszönöm a válaszokat!


Erzsébet, 2018. 03. 16. 15:02
Kedves Péter!
Köszönöm válaszodat a hotellel kapcsolatban. Az oda vezető úttal kapcsolatban tudnál segíteni? (merre lenne jobb kocsival menni)


Péter, 2018. 03. 16. 12:55
A Vila Lulerol:
Helyi viszonylatban kisse draga, de kellemes, tiszta, korrekt hotel. Szuper a kozvetlen tengerparti elhelyezkedese. A hotel strandja egy hosszabb partszakasz egyik vegen talalhato. Kar hogy a hotelvendegek szemetelnek a homokra.
A szemelyzet tud angolul. A szoba tagas, tiszts, egyszeruen berendezett. A reggeli eleg jo, de 8 ora utan tulsagosan megcsappan a valasztek. A takaritas rendje nem nehezen ertheto. Egy szomszed hotelbol keso este tul hangos hene havarja a hotelunk nyugalmat. A strandon adnak kert napozoagyat es egy napernyot. A strand eleg zsufolt.


Erzsébet, 2018. 03. 15. 22:30
Segítséget szeretnék kérni, járt már valaki Durres városban a Hotel Vila Lule-ban? Az idén nyáron július végén mennénk kocsival. Mere lenne érdemes menni, Szerbia felé, vagy inkább Horvát- Montenegró felé? Az az igazság nem sok mindent lehet tudni Koszovóról, érdemes e arra menni? Albániában van autópálya, de díj köteles-e, kapuk vannak, vagy benzin kúton kell megvenni, és mennyibe kerül az autópálya díj (heti, napi,) A tenger Durresnél tiszta-e. Szeretnénk helyi kézműves dologkat venni, van-e javaslat hól lehetne, vagy melyik piacra, vagy melyik településre kellene elmenni. Köszönöm


úti kritikus, 2018. 03. 14. 23:12
Bernadett!
Ahány hotel, és ahány nyaralóhely, annyiféle helyzet van a szolgáltatásokkal a június közepétől augusztus végéig tartó főszezonon kívüli középszezonban. Kérem küldje el, hogy hol lesz a hotel és melyik. Akkor pontos választ tudok adni. Tényleg. A június már főszezonnak számít, a szeptember teljes hónap középszezon. Jó döntés, hogy nem júliusban vagy augusztusban mennek, mert e két hónapban a nyaralóhelyeken rengeteg a belföldi nyaraló.


Bernadett, 2018. 03. 14. 22:07
Tud valaki segíteni abban, hogy Albániában mettől meddig tart a szezon.Szálláshelyeken gyakran azt írják a medencéhez "szezonális nyitvatartás"
Ha elő, vagy utószezonba megyek ilyen helyre, lehet hogy nincs a medencében víz?
Június végén vagy szeptember elején utazunk.


Varga Rudi, 2018. 03. 04. 17:00
Tavaly voltunk a Marinában.A kaja felhozatal mindennap ugyanaz volt. Albán kaják, meg pizza. Szép volt a kilátás az ablakból. Jó az elhelyezkedése közvetlenül a tengerpartnál. A személyzet udvarias. Nem nagy hotel. Hamar megismerkedtünk a többi vendéggel a tiszta, nem kicsi medencében. Némi zaj a szomszédos hotelből bejött a szobába.Szúnyogirtót vigyetek.


Szpak Renate, 2018. 03. 04. 13:16
Ebbe az évben szeretnék Durresbe menni - repülővel -, ki tud nekem infót adni a Hotel Marina,Hotel Leonard és a Hotel Sun ról.


Bencze László, 2018. 01. 24. 19:39
Hotel Leonardo Durres valaki járt-e már itt és mi a véleménye?Megköszönöm.


cobranco, 2017. 11. 10. 23:21
Az ország,amiről nem igazán tudunk semmit,,nincs benne a híradásokban,mintha nem is lenne.Az átlagember számára sok a kérdőjel,számunkra viszont éppen ez jelentette a kihívást,ami miatt idén tavasszal úgy döntöttünk,ideje lenne feltérképezni sportos formában is Európa utolsó eldugodt szegletét.

Az ott töltött pár nap filmes dokumentációjának első részét ajánlanám mindenki szíves figyelmébe.

A film műfaja "roadmovie",egy kerékpártúra kereteibe foglalja a történéseket,de nem csak kerékpárosoknak készült.Van benne szállásteszt,gasztroblokk,városnézés,hajókirándulás,várlátogatás,ármustra,de leginkább a természeti látványosságokra koncentráltam.A kommentár néha elég "egyedi",próbáltam informatív lenni,és személyes benyomásokat, tapasztalatokat közvetíteni.Mondjuk úgy,hogy egyfajta videós túrabeszámoló,persze csak az amatőr műfaj keretein belül. :)

ALBÁN-ANZIX 1.rész: "Elátkozott hegyek" /Albán-Alpok/ 2017. FullHD 1080p
http://www.youtube.com/watch?v=LWaEM_0BAS8

Útvonal:
Grabaj-völgye-Gusinje-Baskimi-SH20/Vermosh-Lepushe-Selce-Tamaré-Broje-Hani' Hotit/-Koplik-Skhodras Private Resort

Térkép:
http://cobranco.hu/terkepek/balkan.2017..html

Fotoalbum:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1515093745238678.1073741868.100002142005779&type=1&l=ecd6576a32

Kellemes időtöltést!

Cobranco


úti kritikus, 2017. 10. 15. 09:06
Kedves Egy felhasználó!

Autóval Albánia üzemanyag és matrica költsége oda-vissza kb. 60 ezer forint. Kétszer nettó 12 órás vezetés. Repjegy egy főre kb. 20 ezer HUF oda-vissza, plusz egy hétre az autóbérlés kb. 37 ezer. Hát, ennek alapján is érdemes kalkulálni. Az autós megközelítés előnyére szolgálhat ha útközben plusz utazási élményeket is begyűjtünk. Én repülővel mennék.


Egy Felhasználó, 2017. 10. 14. 09:11
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ha elmegyek Albániába busszal érdemesebb a fővárosba menni vagy menjek inkább autóval melyik kifizetődőbb? Nem tudom vagy repülővel menjek?


úti kritikus, 2017. 10. 07. 10:46
Vera!
A Tirana aloldalunk közlekedés fejezetében olvasható a válasz.


Mp vera, 2017. 10. 07. 07:38
Segitseget szeretnek kerni a tiranai repuloterrol hogy lehet bejutni a varosba?


Edit Kovacs, 2017. 08. 21. 19:01
Ebben az evben, nyaraltunk, Durresbe, a TROY hotelben.
Nagyon jol ereztuk magunkat, kozel volt a tenger, az etelek finomak voltak


Huszár Attila, 2017. 06. 13. 22:00
Velipoje vagy környéke érdekelne. Tud valaki hasznos infót köszi Attila


István, 2017. 04. 07. 02:16
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a tiranai reptértől hogyan lehet eljutni előre megtervezhető, biztonságos módon (vonat, busz...) Ksamil vagy Himara környékére? Előre is köszönöm a segítséget!


úti kritikus, 2017. 03. 22. 17:51
http://utikritika.hu/albania/szallas_435_kolaveri_resort


Tóth Dezső, 2017. 03. 22. 17:13
Köszönöm, mi saját busszal megyünk . szállásunk a Hotel Kolaveri üdülőfaluban lesz. állítólag saját strandja is van. Ha járt ott valamelyik honfitársunk, megköszönném, ha leírná pár mondatban summázott véleményét. Tisztelettel: Tóth Dezső


úti kritikus, 2017. 02. 27. 09:18
Podgorica Durres 5 és fél óra busszal. 4 óra Tiranáig, és ott át kell szállni a Durres-i buszra. Kb. 25 euró.


úti kritikus, 2017. 02. 27. 09:12
Kedves Dezső,

Szarajevó és Podgorica között a közúti távolság 230 kilométer, ami autóval kb. 5 óra, busszal sokkal hosszabb: nappal 6 óra 45 perc, éjszakai utazásnál 7 óra 45 perc. Az útviszonyok eléggé izgalmasak, de szerencsére a buszvezetők nagyon profik.
A távolsági busz vagy a fő buszpályaudvarról indul vagy (és?) a Szarajevó keleti részén lévő Isocno-i buszpályaudvarról. Ez utóbbi amúgy közel van a szarajevói repülőtérhez. Délután 2-kor és este nyolckor biztos indul busz. A többit nem tudom. Közel 18 euróba kerül a menetjegy.


Tóth Dezső, 2017. 02. 27. 08:54
Az előző kérdésemre kaptam választ,hálásan köszönöm. Most azt szeretném kérdezni, milyen az út Szarajevó és Podgorica között? Busszal mennénk. Onnan meg Durresbe. Választ szeretnék.


útik kritikus, 2017. 02. 12. 13:09
http://utikritika.hu/albania/szallas_435_kolaveri_resort


Tóth Dezső, 2017. 02. 12. 11:21
Aki már járt a Hotel Kolaveriben Durrestől délre, írjon legyen szíves erre a címre! Mi volt a tapasztalata?. Szeretnék a nyáron elmenni Albániába. Megköszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon