ÚTIKRITIKA.HU / Bahama-szigetek


hirdetes

útikritikák


Bahama-szigetek

A Bahamák dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.


.

A Bahamák dióhéjban

 • A Bahamák egy észak-atlanti szigetállam, amely részben a karib térséghez és a nyugat-indiai szigetekhez is tartozik.
 • A Bahamák kb. 29 nagyobb és 660 kisebb szigetből, valamint 2300 sziklaszirtből és korallszirtből állnak. A kb. 250 ezer tengeri területű Bahamák 800 kilométeren terülnek szét Florida délkeleti partjához közeli területektől egészen Kuba keleti partjához közel. Az ország szárazföldi területe csupán 13 900 négyzetkilométer.
 • Lakosság: 384 ezer. A lakosság 80 százaléka fekete bőrű, 10% fehér, 10 százalék ázsiai és más egyéb származású. A szigetek közül 23 a lakott.
 • A Bahamák fővárosa a New Providence szigeten lévő Nassau. Bahamák lakosságának kétharmada él a New Providence szigeten. Az ország második legnagyobb városa, Freeport a Grand Bahamák szigeten található.
 • A Bahamák fővárosa, Nassau 8445 kilométer távolságban van Budapesttől. Mintegy 11 órás repülési idő szükséges e távolság megtételéhez (átszállás idejét nem számítva). Az időeltolódás Magyarországhoz képest mínusz 7 óra.
 • A Bahamákon az angol a hivatalos nyelv.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Bahamákra, ha ott nem maradnak 90 napnál hosszabb időre.
 • A Bahamákon a bahamai dollár a hivatalos fizetőeszköz, de mindenhol lehet fizetni amerikai dollárral, azaz nincs szüksége a turistának pénzt váltani.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 570 ezer forintnak megfelelő helyi pénz. 
 • Baloldali a közlekedés.

Freeport - E-O. Ágnes fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szuper, finom, puha fehérhomokos strandjai vannak, szép üdülőtelepei, napsütés szinte folyton, mesés naplementék
 2. Egész jók a búvárkodási lehetőségek (scuba, sznorkel stb.), fincsi meleg, kristálytiszta, nyugis, nem hullámos tengervíz
 3. Laza, lelassult, mulatságos légkör, édenkerti feeling, bulizás
 4. Friss tenger gyümölcsei, sok jó étterem, jó italok
 5. Sok programlehetőség van, na nem múzeumlátogatások, csodás tájképek
 6. A maguk módján kedvesek a helyiek, érdekes helyi piaci élet, príma vásárlási lehetőségek, sok jópofa utcai árus
 7. A helyiek elképesztően laza, boldogsággal teli, sokszor infantilis életmódja
 8. Talán inkább pároknak, baráti társaságoknak való, mint gyermekes családoknak
 9. Ezek a strandok: Cable Beach (New Providence island), Cabbage Beach (Paradise Island), Xanadu beach (Grand Bahama Island), Stocking Island és a Big Mayor Cay lakatlan sziget (Exumas)
 10. Paradise Island éjszakai élete
 11. A Pink Sand Beach (Harbor Island) és a Half Moon Cay (Little San Salvador Island)

Nem tetszett

 1. Főszezoni hónapokban túlzsúfoltság, sok nyaraló
 2. Az árak húzósak, gyakran érthetetlenül eltúlzottak, mint általában a legtöbb karibi szigeten, nagyon drágák az éttermek, a gyümölcsök sem olcsók
 3. Vannak dzsuvás, elhanyagolt szigetrészek, látni itt-ott szegénységet
 4. A lassú helyi életritmus kihatásaként sok helyen a szolgáltatások is lomhák, vontatottak
 5. A strandokon, az utcákon gyakran elég erőszakosan próbálják az embert rávenni a különféle turistás szolgáltatásokra, van jó néhány csaló is
 6. A hoteleken kívüli éjszakai szórakozási lehetőségek választéka nem túl széles
 7. A tengeren és a napsütésen kívül nincs sok minden a kínálatban, egy hét bőven elegendő belőle
 8. Sok zajos, dagadt amerikai turista
 9. Június és november között hurrikán szezon
 10. Nassau nem annyira vonzó hely

Vélemények

június-júliusban itt már hurrikán szezon van, de nem igazán szokott ilyenkor aktív hurrikán lenni. Azért fontos az elővigyázatosság, de sokat lehet spórolni a jegyen, szálláson, ha úgynevezett shoulder seasonba jössz, ami a főszezon és az off szezon közé eső pár hétet jelenti. Ilyenkor meg jó idő van, nem túl turistás már és az árak is kedvezőbbek.
Mi Georgetown-ba repültünk be, és innen mentünk át egy pici szigetre Stocking Islandra, ami egy hihetetlenül vàltozatos sziget. Egyik oldala a szállásunknak az óceanra nézett, a masik pedig a Karib térségre, pedig nem egy fancy helyen szálltunk meg, hanem egy környezetbarát szuper kis resortban. Ahol mindent helyben napenergiával állítottak elő és ebből kifolyólag még csapvizet is tudtunk inni a szálláson. Szigeten csodás a víz alatti világ, illetve szuper turázási lehetőségeket is kínál.
Innen kirándultunk fel északra és jártuk be a turistásabb helyeket egy nap alatt, szervezett túrával.
Illetve azt még hozzátenném, hogy a bahamai emberekkel, akikkel váltottunk pár szót csak jó tapasztalatunk volt. Hihetetlenül barátságos nép. (2023)


"Valóban nagyon szépek a standok és a tenger. Nagyon sok a turista, de ehhez képest több helyen és vonatkozásban meglepően fejletlen az infrastruktúra, körülményesek a szolgáltatások. Nagyon amerikai jellegű minden (bevásárlóhelyek, gyors kajáldák stb.). Érdemes előre tudni, hogy a Bahamákon drágaság van, az élelmiszerek, az éttermek árai legalább a hazai árszint duplája. A vámmentes cuccok viszont olcsók, pl. a pia, az illatszerek és az ékszerek. Az autóbérlés drága, legalább 100 dolcsi/nap. Sok turista jön luxustengerjárókról (cruise) kirándulva. Ők délelőttönként lepnek el mindent, de késő délután már kellemesebb minden nélkülük. Szép élmény volt, de nem vagyunk biztosak abban, hogy ennyi pénzt megért az egész, hiszen sokat költöttünk repülőjegyre, hotelre és az extra dolgok is nagyon sokba kerültek. A csúcsélmény az volt, amikor elhagyatott, álomszép strandokon mászkáltunk." (Rezsőék)


,, A Bahamák tényleg csodálatos, biztos, hogy vissza fogunk még menni bár a nyomornegyedekre nem számítottunk. Az emberek fejében a karibi térségről a fehér homokos tengerparti kép él, pedig, a turista negyedeken kívül hatalmas a szegénység és a közbiztonság sem annyira jó. (2018)" forrás


Az- Ocean Cay a kékség csodájának szigete, a hajó kikötőtől kemény három perc sétával el lehetett érni a homokos partot és a hihetetlen kék és tiszta tengerpartot (lehet, hogy ide kellene mennem nyugdíjasnak) (B. Kata, 2023)

Olvasmányos linkek

"Filmekből már biztosan jól ismered a hatalmas Atlantis Resort szállodakomplexumot. Aki a Bahamákon nyaral, bizony nem hagyhatja ki ezt a helyet sem. A Paradise Island hotelóriásában nem csak vízi élménypark, kaszinó, boltok, éttermek hanem a világ legnagyobb szabadtéri akváriuma is várja a látogatókat. A lagúnák, medencék és korallzátonyok cápáknak, rájáknak, piranháknak, számtalan színes trópusi halnak és csapatnyi vidám delfinnek adnak otthont." forrás


"Nassau nem egy izgalmas desztináció. Legalábbis pár órára biztos, hogy nem. Ide érdemes úgy eljönni, hogy az ember legalább egy hetet tölt el és pihen egy jól felszerelt szállodában, amiből persze nincs hiány. A kultúra rajongók hoppon maradnak, mert egy pár száz éves dohos erőd meglátogatása nem fogja elérni az európai városlátogatásokhoz szokott hazai vendég ingerküszöbét. Többször az járt a fejemben, hogy az otthoni pincékben is hasonló a hangulat, int ezekben a lőporos hordós lyukakban. A néhány órás szabadidőben lehet érdemesebb a nem túl autentikus programokon részt venni, például elmenni búvárkodni, vizisportolni vagy csak egy tengerpartra kivágódni és élvezni a napot és a langyos tengert. Hiába van az ember a vízen egy héten keresztül, a tengerbe a hajó 17. szintjéről nem lehet belógatni a lábunkat a hullámokba. (2011)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Katarina, 2021. 11. 29. 18:39
Nagyon jó volt sokszor berakta a férjem az út sorén


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA