ÚTIKRITIKA.HU / Üzbegisztán


Üzbegisztán

Üzbegisztán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Timur Lenk fejedelem, hatékony hódító (1336-1405) - Elter Karesz fotója

2021. 7. 23-tól szabadon utazhat Üzbegisztánba minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár.

.

Üzbegisztán dióhéjban

 • A közép-ázsiai Üzbegisztán 447 400 négyzetkilométer nagyságú, lakosainak száma kb. 33,8 millió (2021-es becslés). 
 • Fővárosa Taskent, ami 3970 kilométerre van Budapesttől.
 • Havi nettó átlagfizetés (2021-ben): 71 ezer forintnak megfelelő helyi pénz
 • A leggyakoribb vezetéknév: Kim

A magyar állampolgároknak nem kell üzbég vízum, ha 30 napnál rövidebb ideig tartózkodnak turistaként Üzbegisztánban.

 

Az Unesco kulturális világörökség részei Üzbegisztánban:

 • Itchan-Kala
 • Bukhara történelmi központja
 • Shakhrisyabz történelmi központja
 • Szamarkand – a kultúrák kereszteződési pontjai

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az, hogy mennyire szívesen beszélgetésbe elegyedtek velünk az emberek az utcákon, tereken 
 2. Szamarkandban a Shah-i Zinda műemlékegyüttes (mauzoleumok) káprázatos mozaikjai  
 3. A taskenti metró megállói (szovjetes látványos giccses pompa)
 4. Bukharában a nagy minaret
 5. Alapvetően jó a közbiztonság
 6. Kettesben fürödni egy 16. századi fürdőben
 7. Khiva falai és a környező sivatag együttes látványa

Nem tetszett

 1. Csomó helyen tilos fotózni, filmezni (hivatalos épületek), még a metróállomásokat se
 2. Taskent érdekes, de nem különösen szép 
 3. A gyakori igazoltatások
 4. A kirándulások folyamán a kullancsok miatti aggodalom
 5. Két hasmenés, avagy gyomorrontás
 6. Júliusban a nehezen kibírható hőség  
 7. A Taskent-i nemzetközi repülőtéren a check-in pultok előtti végtelen sorok, kellemetlen tolongás 
 8. Az engedély nélküli taxis simlissége (csak hivatalos taxit használjunk!)
 9. A bazárban balhézott egy-két árus, hogy fotóztuk őket(nincs az embrnek mindig türelme elpre engedélyt kérni)

Vélemények

,, A csoport magyar kisérője, Mari László úr rendkívül felkészült volt Üzbegisztán történelméből, építészetéből, földrajzából. Az utunk során az idegenvezető szavaihoz fűzött magyar nyelvű kiegészítéseivel sokkal tartalmasabb, történelmileg pontosabb és hiteles információhoz jutottunk, mert a helyi idegenvezető a történelmi eseményeket, építészeti dolgokat leginkább legendák, hiedelmek fényében tálalta, esetenként tárgyi tévedésekkel.

A szállás: Taskent, Shodlik Palace. Leginkább egy ’70-es évekbeli balatoni hotelhez hasonlít, kb az akkori állapotban. A szoba és a tisztaság rendben volt, a fürdőszoba szegényes, mozgó csapszerelvényekkel. A reggeli megfelelő volt, de a szálloda összességében inkább a „kis kettes” osztályzat felé hajlott.

Bukhara, Hotel Porso. Szépen felújított, ízlésesén berendezett, patyolat tisztán tartott kis magánszálloda. A szoba minősége hasonló a taskentihez, de itt a fürdőszoba igényes kialakítású volt. A reggeli bőséges, változatos, széles választékkal. Ajánljuk a jövőben is itt a csoportok elhelyezését.

Szamarkand, Zilol Baht Hotel. Nagyon új, nagyon igényes burkolatokkal és jó minőségű bútorokkal ellátott, felújított szálloda. Fürdőszoba korszerű, tip-top. Tisztaság nagyon rendben volt, a reggeli választék kicsit szegényes. Ajánljuk a jövőre nézve is.

A helyi és helyközi utaztatásunk jól szervezett és kényelmes volt. Nagyon tetszett a nagysebességű vasúton való utazás, de a csoport szállítására rendelt helyi kisbuszok is mind jó állapotúak, tiszták, kényelmesek voltak.

A helyi idegenvezető a csoportot jó színvonalú, helyi specialitásokat is kínáló éttermekbe vitte, ahol fejenként 7-10 USD árért meg lehetett ebédelni. Finomak voltak!

Félpanziós vacsorák: Igényes éttermekben, ízletes ételt szolgáltak fel, sehol nem okoztak csalódást (bár a szamarkandi vacsorára felszolgált plov többek szerint túl zsíros volt, de kevés hússal)

Látnivalók: Fantasztikus! Rendben volt a repertoár, bár Taskentben a régi medresze épület kimaradt sajnos, pedig érdekes lett volna látni, hiszen az megúszta a ’66-os földrengést. A földrengés emlékművét éppen felújították, így arról is lemaradtunk.

Pénzváltás: Hát, itt volt némi fennakadás. A hivatalos pénzváltó helyeken csak kifogástalan állapotú (mondhatnám, újszerű állapotú, lehetőleg össze sem hajtott) valutát hajlandóak beváltani, a régebbi évjáratot vagy erősebben összehajtottat visszadobják. Saját pénzt (szomot) valutára vissza nem váltanak.

A pénzautomatáik 99%-ban csak VISA kártyát fogadnak el, utunk során mindössze egyetlen Mastercard-ot elfogadó automatát találtunk, ami Szamarkandban a Registon téren Ulugh Beg medreszéjében van elrejtve.

Negatívum:

Gyomorbántalmak. Hát, ez az európaitól kicsit eltérő baktérium flóra következménye. Csapvizet nem ittunk, csak fogmosásra használtuk, de lehet, hogy az is merészség volt részünkről.

Nagy óvatossággal és önfegyelemmel kell vásárolni friss árut a piacokon (gyümölcs, tejtermék), sót, inkább nem… a helyi vízben mosott gyümölcs is okozhat kellemetlenséget. A piacon kézből kínálnak kóstolásra süteményt és aszalt gyümölcsöt, ennek is lehet következménye (főleg, ha már nincs rendben az ember gyomra)

A helyi idegenvezető bár kedves, előzékeny és segítőkész volt, szakmailag nem volt a csúcson. Menet közben érdektelen dolgokról is beszélt, míg a fő látványosságok esetében hiányosan, nem túl jó angolsággal adta elő mondandóját.

Összegzés

Jól szervezett, emlékezetes út volt, főként kényelmes, színvonalas szálláshelyekkel, ízletes helyi ételekkel, világszínvonalú látvánnyal.

Mari László úr segítő jelenléte és alkalmazott kiemelkedő ismeretei komoly hozzáadott értékkel szolgáltak az út valamennyi állomása során."  (H. György, 2018)

.

.

Olvasmányos linkek

"Sok helyen jártam már a világban, de Üzbegisztán a kedvenceim között van. Idén voltunk, ketten lányok!!! Nagyon biztonságos, a helyiek imádják a külföldieket, mivel viszonylag kevés van belőlünk:-) Szinte helyi nevezetességnek számít a turista. Mi a helyieket, ők minket fényképeztek. A városok tiszták, az emberek kedvesek, gyönyörűen fel vannak újítva a műemlékek. Mi utazási irodán keresztül mentünk, de saját idegenvezetőnk volt, vagyis kettőnket guide-oltak minden városban a helyi erők, akik angolul jól beszéltek. A helyiekkel inkább az orosz volt a kommunikációs vonal. A meghívólevelet, szállodát, trasztfert, guide-ot mindent az iroda szervezett le. A határon várt minket a telepített vízum, csak a "kilométeres" sort kellett végigállni ami az útlevél ellenőrzésnél fogadott minket. A bürokrácia kint nagyon körülményes, "újra oltási papírt" is ki kell tölteni a belépés előtt, vagyis meg kell adnod hova mész, mit viszel magaddal, mennyi pénz van nálad, stb...

Aki megy: az ott kitöltendő papírra 1500€ vagy 2000$ maximumot érdemes írni, különben szétszednek a határon!!!! Mi 4*-os szállodákban laktunk, tehát panaszkodni nem tudok. Légkondis, úszómedencés, szépen karbantartott, városi szállodák voltak, minden esetben a központban. A helyi transzferek és idegenvezetők óramű pontossággal érkeztek, inkább ránk kell várni:-)

Az ország nagyrészt muzulmán, de a sovjet idők szinte kiirtották vallást, ezért térd/rövidnadrág és póló mindenhova megfelelő, a működő mecsetekbe pedig egy fejet és vállat eltakaró kendőt szükséges. Taskent szuper város. Hatalmas sugárutakkal, kevés autóval, a 80-as évek szovjet hangulatát idéző városrészekkel. Innen átrepültünk a helyi légitársasággal Urgenchbe. A repülőgépeik újak, Boeing-ek, a belföldi repülőtér is olyan új, hogy a kávézó még nem nyitott ki, vagyis egy nyomorult automatából lehetett venni vizet és némi helyi chips-et, ami kb. 5 perc alatt fogyott el.

Urgenchben várt minket a sofőrünk és átvitt Khiva-ba. Ebben a városban valóban megállt az idő. Olyan mintha az utolsó kán tegnap hagyta volna el a palotáját. Az egész város egy hatalmas szabadtéri múzeum. Ágytakarót és szőrme sapkát érdemes itt venni!!! Khiva-ból autóval mentünk Bukhara-ba. Az út a Kizil-Kum, vagyis vörös sivatagon keresztül 8 óra!!! Ha legközelebb megyünk, inkább a repülőt választjuk, kb. 50€ a jegy és 1 óra alatt van ott! Bukhara varázslatos, a város közepén van egy nagy park tóval. Körülötte étterem, mecset, medresze. Érdemes ellátogatni a helyi hammam-ba is, ilyen autentikus fürdőben még Istanbul-ban sem voltam. Aki teheti és haza tudja hozni: gyönyörű kézzel készített selyem! szőnyegeket árulnak.

Innen szintén autóval mentünk tovább Szamarkandba. Azt hittük, hogy amit eddig láttunk annál szebbet már nem tudnak mutatni. De igen! A Registan tér és a Shah-i-Zinda mindent visz! Az egész város egy „ékszerdoboz”. Itt a piacra érdemes ellátogatni, ahol remek ajándéktárgyak és helyi finomságok szerezhető be. Egyetlen negatívumot említenék meg: a helyi étel a plov ehetetlen, faggyús birkahús rizzsel, édeskés kenyérrel.

Még egy jó tanács: óriási pénztárcát vigyen magával aki megy, mert a 100$=280000 helyi üzbég som, nem hivatalos pénzváltónál. Bankba nem érdemes váltani, mert sokkal rosszabbul váltanak és a feketepiaci pénzváltás teljesen elfogadott. Sehol nem csaptak be, az üzbég emberek nagyon becsületesek. (2012)" forrás

,, A Fergána-völgyhöz vezető Kamchik-hágót és környékét leszámítva a táj nem túl izgalmas. Az ország nagy részén gazdálkodnak, ezt viszont nagyon jó volt látni! Búzát, paradicsomot, krumplit, tököt és gyapotot, mindenféle egyéb zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. Ezzel párhuzamosan sok helyen tartanak állatokat, leginkább szarvasmarhát és pulykát. A falvakban a legtöbben „csacsi-fogattal” közlekednek.
A vidéki emberek tiszták, a házak előtt rend és tisztaság van. Az egyetlen dolog, amire felkaptuk a fejünket, és nem igazán értettük: az emberek a belső udvaron „gyűjtik” a szemetet. Aztán mikor összegyűlik egy adag, fogják és elégetik a kupacot. A városokon kívül nem megoldott a szemétszállítás.
Bukhara, Szamarkand, Kokand és Andijon nagyon szépek, rendezettek, a parkjaik gyönyörűek. Ezekben a városokban egyáltalán nem nyüzsgő a forgalom. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Üzbég szemöldökök - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2017. 08. 24. 13:19
Útszéli kritika:

http://fikatours.blogspot.hu/2017/06/tanulmanyuton-isztaniaban.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon