ÚTIKRITIKA.HU / Üzbegisztán


Üzbegisztán

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Az üzbégekről | Turista etikett | Üzbég konyha | Fotóegyveleg

h.k. fotója

Földrajz

A világon csak két olyan ország van, amelynek nincs tengerpartja, sőt egyetlen szomszédországának sincs tengerpartja: Üzbegisztán és Liechtenstein.

Időjárás

Jön!

Történelem

A mai Üzbekisztán területe hajdan a perzsa birodalom része volt. Időszámítás előtt a 4. szzadban aztán Nagy Sándor hódította meg. Majd az 13. században a szeldzsuk törököktől a Dzsingisz kán által vezetett mongolok vették át a régió irányítását.

A terület 1924-ben lett Üzbég Köztársaság, 1925-ben pedig, a Szovjeutió részévé vált.

Üzbekisztán 1991-ben vált függetlenné

Ulugh Beg - Elter Karesz fotója

Üzbegisztán valaha a világ egyik legdurvább diktatúrája volt. Turistaként csak a legelvetemültebbek mentek oda, hiszen a 2016-ig országló Iszlam Karimov rendszere még posztszovjet mércével mérve is brutális volt. A 2005-ös andidzsáni zendülés alatt például többszáz tüntetővel végzett a karhatalma, a gyapotföldeken kényszermunkában zajlott a betakarítás.

Örökségét azonban nem kérdőjelezik meg. Taskentben egykori irodája, a „Fehér Ház” ma múzeumként funkciónál, amelyben a kiállított képek a naiv művészet gyöngyszemei. Karimov az üzbég vénekkel, Karimov gyerekekkel, Karimov az ENSZ-ben, Karimov tigrisekkel. Az idegenvezető bepárásodott szemekkel emlegeti nagyszerűségét – „bár lehet, hogy néhány dolgot nem csinált tökéletesen”. Az egykori first lady a mai napig aktív a közéletben, néhai férjéről reptér, utcák, terek vannak elnevezve.(2021) forrás

Manapság

Alapvetően stabil a politikai helyzet. Az elnök próbál jóba lenni Oroszországgal, Kínával és az USA-val. Törekszzik arra, hogy minél több befektetés jöjjön az erősen állami szektor által dominált gazdaságba. 

Üzbegisztánban elkezdtek csirkében fizetni a tanároknak

Gazdaság

Fő bevételi forrásaik: gyapot, arany, uránium és gáz. A világon a 4. legnagyobb aranylelőhelye van. Évente 80 tonna aranyat termelnek ki.

Az üzbégekről

K.-T. Gyuri fotója

Feltűnő, hogy mennyire csökken az oroszul beszélni tudók száma. Ha törökül tudnánk, akkor az nagy előny lenne a velük való kommunikációban.

,, Első blikkre ezek a népek barátságosabbak, mint a türkmének. Persze ilyet állítani egy-két nap itt tartózkodás után, elég felelőtlenség, de úgy éreztem ezt leírhatom, nem lövök mellé. Lehet, hogy azért, mert az itteni Führer kicsit szabadabbra ereszti a gyeplőt. Sokkal nyitottabbak a határok és nemcsak a külföldieket várják tárt karokkal, az üzbégek is nyugodtan kijárhatnak Oroszországba dolgozni, ha jobb megélhetést szeretnének. Sőt, pár éve már vállalkozni lehet, még a végén kapitalizmus lesz itt is a teremburáját! Az üzbég ember kinézetre nem sokban különbözik a többi török népcsoporttól, még az aranyfog divatban is követik a helyi mainstream-et, de sokkal közvetlenebbek és mosolygósabbaknak tűntek nekem. A turista persze külön állatfajta, meg lehet csodálni, rá lehet sózni valami portékát, amire már a helyiek nem vevők, mert itt már senki nem hord kozák kucsmát és az összehajtogatható korántartó állvány sem megy úgy, mint régen. Nos, mi aztán ki voltunk téve a kíváncsi tekinteteknek, mert bármennyire is kezd népszerű desztinációvá válni Üzbegisztán a nap folyamán mindössze három turistacsoportot láttunk Khiva falakkal körülvett óvárosainak utcáin. (2017)" forrás

K.-T. Gyuri fotója

,, Az emberek kedvesek és segítőkészek, bár nem olyan közvetlenek, mint eddig megszoktuk. Itt is nagy keletje van az aranyfogaknak. Azt vettük észre, hogy itt az emberek „hamarabb” öregszenek. Sok 20-25 körüli fiatal néz ki 30-35-nek, vagy még többnek is. Mindenkit minimum 10 évvel idősebbnek néztünk, mint amennyi valójában volt. A férfiak európai ruhában járnak, a nők hosszú tunikát és nadrágot hordanak. A népesség nagy része muszlim vallású, de ezt nem úgy kell elképzelni, mint Iránban. Ha lehet ilyet mondani, itt inkább „light” muszlimokkal találkoztunk. A városban a férfiak is, nők is európai ruhákat viselnek.
Nagyon sok olyan férfival találkoztunk, aki Magyarországon volt katona, valamikor a 70-es, 80-as években. Volt, aki meglátta a zászlónkat és „Szevasz, komám”-mal köszöntött bennünket. (2015)" forrás

K.-T. Gyuri fotói

Turista etikett

Buhara, Hiva, Szamarkand népszerű turista látványosságok, egyben az iszlám vallás szent helyei is, ahová rendszeresen zarándokolnak a hívők. Igaz Üzbegisztánban hagyományosan az iszlám mérsékelt vonala a jellemző, így nem tilos az alkoholfogyasztás sem, a pénteki imát követően, illetve a történelmi nevezetességek látogatásánál ajánlott az óvatosság. Nők részére ajánlott a térd alatt érő szoknya és a vállat is takaró ruházat. A hosszú fehér szakállú, hagyományos öltözékben, turbánban és kaftánban járó személyek (akszakál) nagy tiszteletnek örvendenek, fényképezni azonban nem ajánlott őket.

Üzbegisztánban kézrázással történő üdvözlés csak férfiak között szokás. Azaz a férfi turista ne próbálkozzon kezet rázni helyi lánnyal, nővel, és női turista ne próbálkozzon kezet rázni helyi férfiakkal. A férfi turista (ahogy a helyi férfiak is teszik) oly módon üdvözölhet helyi nőt, hogy a jobb kezét a (saját) szívtája felett a testére helyezi és meghajol.

A világon mindenhol rossz néven veszik a helyiek, ha a látogató az anyjukat szídja. valamiért Üzbegisztánban egy ilyen sértégetés a világátlaghoz képest rosszabb következményekkel járhat.

,, Én úgy szoktam fényképezni hogy közben beszélek mintha telefonálnék, jó hangosan, fülhallgatóval vagy magam elé tartom mintha kihangosítanám, közben meg kattintgatok, csak a vakut le kell venni." 

Üzbég konyha, gasztronómia

,, Itt is készítenek szamszát (hússal töltött, kemencében sütött „batyut”), de itt a plov a nagy favorit. Volt szerencsénk többször is megkóstolni, azt mondják, hogy mindegyik régiónak megvan a maga „stílusa”. Nekünk nagyon nehéz volt ez a rizses étel, amit különböző zöldségekkel és húsdarabokkal kevernek össze, majd nyakon öntik zsírral. (2015)" forrás

Taskentben a tévétorony mellett egyszerre 500 kiló pilafot is meg tudnak főzni - g.s. fotója 

K.-T. Gyuri fotója

Fotóegyveleg

Ez is egy aranyos helyi hölgy - fotó by Elter

Anyja és gyermeke - t.k. fotója 

Esküvői csoportkép Khivában - s.t. fotója

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon