ÚTIKRITIKA.HU / Afganisztán


hirdetes
útikritikák


Afganisztán

Afganisztán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Kabul | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Bámiján-völgyi falu - A vályogfalak mögötti házakban lakók víz-, villany- és  gázellátás nélkül élnek. Amúgy tiszta udvarok, házak, csak a patak medre van teledobált műanyag ezzel-azzal - Viktor fotója (2016)

.

2023. július: Dacára annak, hogy országos méretekben már nincsenek háborús jellegű fegyveres összetűzések, turista látogatás szempontjából (is) az ország biztonsági helyzete továbbra is vészes. Gyakoriak a talibok hatalmának megingatását célzó terrortámadások, amiknek főleg civil áldozatai vannak. követelt.

2021 óta: Új neve van az államnak: Afganisztáni Iszlám Emírség (Islamic Emirate of Afghanistan).

  

Afganisztán dióhéjban

Afganisztánt sorolják mind a közép-ázsiai, mind a dél-ázsiai térséghez (sőt Nyugat-Ázsiához is). A 648 ezer négyzetkilométer területű ország északon Türkmenisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal határos, keleten Kínával, keleten és délen Pakisztánnal, nyugaton Iránnal. Tengeri kijárata nincs.

Afganisztánnak kb. 41,3 millió lakosa van (2024-es becslés). A lakosság fele a perzsához hasonló dari nyelven beszél, 35 százalék pastu nyelven. Az afgánok muszlimok (80% szunnita, 19% siita).

Afganisztán fővárosa a 4,2 milliós Kabul, ami légvonalban 4356 kilométerre van Budapesttől.

Ez a nemzeti lobogó.

Az afgán pénznem neve: afhgani, vagy fonetikusan afgán

Magyar állampolgároknak kell vízum Afganisztánba.

Leggyakoribb vezetéknév: Muhammadi

 A 20. század hatvanas éveiben és a hetvenes évek legelején Afganisztán kedvelt célországa volt a hippiknek. Kabul annak idején cool város volt a nyugati hátizsákosok számára. 1973 óta azonban egyszer sem volt ott olyan békeidő, ami lehetővé tette volna a békés turizmust.

A COVID előtti néhány évben néhány nyugat-európai, kalandturizmusra szakosodott utazási iroda szervezett 2-3 hetes csoportos utazást, erősen korlátozott programmal. 

Havi átlag nettó bér (2023-ban): 160 USD

Az afgán pénznem neve: afhgani, vagy fonetikusan afgán

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A gyerekek egy része a maga módján boldognak tűnik, mert azt sem tudják igazán, hogy mennyire jobb a béke.  

     

                                                                   

Nem tetszett

  1. a megoldatlan kétkedés, hogy mennyire érezhetik kényelmesen magukat az afgán nők az ilyen burkában

Annyi biztos, hogy elsősorban a férjek és a családok más férfi tagjai követelik meg a nőktől, hogy ennyire fedve legyenek. - s.v. fotója

     2. A sok-sok évtizedes háború rombolásának lehangoló látványa mindenfelé

s.v. fotója

Vélemények

Baghi Babur Kabulban - Fotózkodás, séta, beszélgetés. Hamar körém gyűlt egy kisebb csoport. Faggattak, kedvesen, hogy honnan jöttem, hogy tetszik Afganisztán, és hogy miért nem vagyok muszlim.

A Keletiből Hongkongba FB-oldal - 2024 (Helyi kisérővel zajlott helyben a programozás)


Egy honfitársunk vette a bátorságot és odautazott turistaként:

,, 2017, Kabul:  a tadzsikisztáni Dushanbe és Kabul közötti repülőjárat félig üres volt,hátizsákos turista egy-kettő. Tőlem is mindenki azt kérdezte, hogy milyen üzleti úton vagyok? - s amikor válaszoltam, hogy a turizmus célja vezérel, akkor az kiverte a biztosítékot még az afgánoknál is. Ellentétben a tortúrával, mikor a vízumot kellett beszerezni, az országba való belépés nem vett több időt igénybe, mint egy perc.

Az volt a tervem, hogy a repülőtéren éjszakázok, mert azt írta az a pár külföldiek által írt blog, amit olvastam, hogy sötétedés után taxiba se üljön be az ember. Mivel 20.30-ra érte be a gépem, így már nem akartam kockáztatni.

A helyi nyelvtudás hiánya, és a telefonom működésképtelensége miatt megrohamoztam pár leszálló utast, hogy beszél-e angolul. Egy valaki szerencsére igennel válaszolt. Mondtam neki, hogy ismerősöm címét kellene elmondani a taxisofőrnek. Azért döntöttem úgy, hogy elmegyek aznap este szállásadómhoz, mert azt mondta Mohhamad (újdonsült angolul beszélő helyi pajtásom), hogy nem kell aggódni emiatt.

Miután eléggé jól megértettük egymást ezzel a leszálló utassal, mondta, hogy van sofőrje, és ő majd elvisz oda. Elhagyva a repteret, amit még a kifutópályán is szögesdrót falak osztottak részekre, minden 200 méteren ellenőrző pontok voltak, és itt M16-tal, AK47-el felfegyvezzett rendőrök álltak a kereszteződésben.

Az utakon a Zsigulik és Lexus-okon kívül géppuskával tetézett Hammer-eket láttam cirkálni.

Ahogy beszélgettünk Mohamaddel, megkérdezte, hogy honnan ismerem a szállásadómat. Elmagyaráztam neki, hogy mi az a couchsurfing, és nagyon kiakadt, hogy “ez nem biztonságos, meg bla bla bla”.  Felajánlotta, hogy aludhatok nála, bár nem tudtam, hogy az mennyivel lenne biztonságosabb… Javasolta, hogy menjünk el a rendőrségre regisztrálni, mert a kamerák a reptéren látták, hogy együtt mozgunk, és őt veszik elő, ha valami történik velem.

Időközben felhívta Siawash-t (szállásadómat), és mondta, hogy nem bízik benne, mert nem ismeri, s kaptam egy kis fejmosást, hogy ez nem Dánia, hogy idegenekhez menjek horpasztani.

A rendőrségre megérkezve mindenki izgatott volt, engem kivéve. Valószínűleg itt az az ok, hogy én nem vagyok tisztában a helyzet súlyosságával, és a rizikóval, hogy fehérként turistáskodok. A rendőrség fala meg körbe volt kerítve 4 méter magas betonpanelekkel a “robbantók” miatt.

Mivel kiderült, hogy mindkét ígéretes szállásadóm ugyanabban a negyedben lakik, így könnyebb volt a dolga a rendőrségnek, mert mindkettőt odarendelhette az őrsre, és megkérdezték, hogy ez micsoda dolog, hogy idegenek jönnek hozzájuk.

A végére mindenki kezet fogott velem, a két helyinek a személyi igazolványáról képet csináltak, és Siawash-sal elindultunk haza. A rendőr utolsó mondata az volt, hogy Siawash valami normális afgán ruhát vegyen nekem, mert ami rajtam van, az nagyon nem helyi.

Elnézést kértem a kellemetlenségért, amit okoztam neki, de ő csak a szituációnak, s nem az én hibámnak tulajdonította az egész helyzetet. Hazaérve találkoztam cimborájával, aki szintén beszélt angolul (Siawash 3 évet élt Hollandiában, Zie meg kettőt Japánban).

Tele volt tépett csikkekkel a hamutáluk, Zieneknek pedig, összecsúszott úgy a szeme, mint egy kínainak. Mikor rákérdeztem, hogy véletlenül nincs-e mocskos módon betépve, akkor, miután megtalálta a szavakat, egy “nem” válasz jött, ami két dolgot igazolt: 1. nem nyertem el a bizalmát, és 2. hülyének néz.

Kis beszélgetés után szerencsére sikerült megtörni a jeget, és amikor szembesítettem azzal, hogy látom ám a nagy csokit az asztalon, és ezt nem megrökönyödéssel, hanem megkönnyebbüléssel, onnantól kezdve minden rendben volt vele is.

Másnap kimerészkedve környéknézésre, jobban felfigyeltem arra, hogy az emberek legtöbbje nem egyszínű posztó mami ruhában éli meg mindennapjait. Ez az első bizonyíték Afganisztánban, hogy a média torzít.... nagyon.

A napok eléggé összefolytak, de sok mindenben volt részem. Szállásadóm folyamatosan szívta a hasist. Köztudott, hogy a világ legjobb fűje Afganisztánból származik. Mutatta is Siaw, hogy még ott is meglepő, hogy 3 méter felettire nőtt az egyik növény, és hogy mennyire izgatott már a következő hónapban esedékes szüret miatt, hogy jól sikerüljön.

Elvitt a városok nevezetességeihez. Az egyik desztináció felkeresése alatt felvettünk egy nagymama-lánya párost. Nagyon megcsapta az orrunkat a hússzag, s mondtam is Siawnak, hogy irtó büdös környék ez! Mondja, hogy nem az utca ilyen illatú, hanem a nő csomagja. Eid napján ugyanis kiállnak az út szélére a rászorulók, és kapnak húst a bárányvágóktól, bár általában ezek a csontosabb részei a báránynak. Gondolom a szegény, és tehetős jelentései is nagyban eltérnek itt, mivel szállásadóm édesapja panaszkodott, hogy Kabul ingatlanárai elszálltak, mert egy “kis” 3 szobás lakás 200 $-ba került havonta. Nyilván a fizetések alacsonyságát jelenti ez inkább, mert ez még a jóléti Kirgizisztánban is maximum egy “lyuknyi” szoba erejéig jó.

A második teljes nap végére jutottam el már oda, hogy mondjam Siawnak, hogy menjünk kicsit, ha lehet, és annyira minimálisan keltettem csak fel a helyiek figyelmét, hogy már kérdeztem is, hogy egyedül mikor a legoptimálisabb mászkálni, tervezve ezzel a kiruccanásomat.

Már csak az maradt hátra, hogy imádkozzak először a társasággal, utána meg egyedül. Persze ez a tető nálam – nem tervezem a nagykövetség előtt sátrazni “I have European passport” pólóban. Abban az esetben én inkább számítanék öngyilkos merénylőnek.

Az önbizalmam növekedése azért ilyen intenzív még Kabulban is, mert a helyiek közül sokan helyinek néznek, azaz hogy helyi vidékinek. Történt ugyanis, hogy Nagy Sándor macedón vérvonalat hagyott itt hódításai során. Leszármazottainak kék szemük, és szőke hajuk van, s az egyik északi tartományban élnek főként.

A szállásadóm családjával szóba elegyedtem egyik reggel, és el voltam ájulva, hogy mennyire képzettek: mindegyik testvér, és szülő beszél angolul. Komplex véleménye van a nemzetközi kérdésekről is, és nem szégyenlős elmondani, sokszor idősebb családtagjait félbeszakítva, ami itt a családon belüli erőszakkal ér fel.

Ahogy beszélgettünk, úgy kiderült egy kérdés-válasz szekcióból, hogy a szülők unokatestvérek. Az iszlám vallásban ugyanis az unokatestvéri viszony az “már-még” elfogadott, és napi szinten gyakorolt. Persze ők sem vakok. Látják az összefüggést, és tudják is, hogy nem véletlenül van annyi szellemi- és fizikai fogyatékkal élő. A sántaság és az ortopéd torzulások a leggyakrabban tapasztalható esetek.

Viszont azt már nem támogatják, hogy egymásután kettő generáció csinálja ezt. Persze ez is tárgyalásképes, mivel ebben a családban pont az történt, hogy a lányuk “megleste” magának az unokatestvérét, és úgy döntött, hogy bele tudna szeretni, és vele akar összeházasodni. Az apa végül is beadta a derekát, bár nemtetszését fejezte ki, azért, mert így nem csak önmaga, hanem családjában a következő generáció is a lánya által az unokatestvéri házasságot választja.

Látják a biológiai kockázatot ebben, de mégsem foglalkoznak vele, mert megengedett, és kulturálisan nekik ez teljesen normális. Olyan szinten megértem, hogy az elrendelt házasságban, a szülők intenzív tevékenykedése miatt a házastárs keresésben, és főként a választásban alig fejlődik ki a “csajozás” készsége bennük.

Nyilván ha csak annyit látnak a másik nemből, hogy a családon belül a másik nem tagjai tudnak leginkább szexualitást sugározni feléjük, viszonylag kevés réteget viselve.  Hogy én erről hogy gondolkozok, az eléggé kettős. Főként az van bennem, ami benned is, ha Magyarországon szocializálódtál magyar szülők által. A másik oldalról meg annyi kultúra van, amit megismertem, de mindegyiket csak a felszínen tudtam megélni, így nincsen jogom elítélni.

Az édesapja szabadságharcos volt az afgán-szovjet háború alatt, úgyhogy míg a fiatalok életéről beszél, addig őt meg a háborús kérdésekről tudom kifaggatni, így igazi, élő történeteket kaptam.

Nem mondom, hogy a város nagyon romantikus, de engem nagyon lenyűgözött, hogy az Amerikai Egyetemnek 200 méterenként van bástyája és őrállása a betonfalon, illetve a betonfalat még kettő szinten elhelyezett, 1 méter vastag, és 5 méter magas betonlapok védik, mert nagyon sok volt a robbantás a diákokat veszélyeztetve.

A negyedik napon elmentem sétálni 3 kört egyre messzebb, és kisebb utcákba, felöltözve. Egyre több videót készítettem. Izgatott voltam mindegyik alkalommal.

Bizony naponta több lövöldözés és robbantás van a városban, mint amennyi nangot (kör alakú kenyér-lepény) eszek egy nap, márpedig nem kevés nangot fogyasztok el.

Folyamatosan az volt a fejemben, hogy csak azért mondják a szállásadómék, hogy helyinek tűnök, mert a komfortérzetemet akarják növelni. Viszont így, hogy egyedül mentem ki, és úgy nyertem bizonyosságot az állításukról, megnyugodtam, hogy ha nem nyomok az emberek arcába egy makro-objektívet, és nem szólalok meg, akkor nem keltem fel különösebben a figyelmet.

Szállásadóm Karim nevű unokatestvére házasodott a következő nap. Mivel nagy nap ez az életében (köhög), hivatalosan most szexelhet először (köhög), így hát összejöttünk a közeli cimborák, és valahogyan az afgán miniszterelnök tanácsadójának lakásán kötöttünk ki, és ittunk Üzbegisztánból csempészett vodkát, aminek minőségéről árulkodik az, hogy csempészve is csak 12 $ volt egy üveggel.

Nem kívántam különösképpen az ivászatot, de az élmény csodás volt: Afganisztánban iszom csempészvodkát helyiekkel, akik a harmadik “rántás” után kidőltek egytől egyig. Karim is köztük volt persze. Ez csak egy élmény, és ezért nem akarom az egész afgán társadalomra kivetíteni, de a házasság után 2 órával döntött úgy Karim, hogy iszik velünk, és majd valamikor hazamegy a nászéjszakára.

Ő amúgy 30 éves, a lány 20-21, és a két család egymással barát volt. Régóta ismerik egymást, de egy évvel ezelőtt beszéltek össze az anyák, hogy ők tudják: itt szerelem lesz (ha törik, ha szakad), s ezt a gyerekek tudtára adták idővel, hogy mindenki tudja a lapleosztást az életre.

A másnap a nők hindi (többnyire, de helyi és pakisztáni) zenére való táncolásáról, és a párral való szelfizésről szólt. Karim arcára volt írva, hogy ő inkább füstölne velünk a “kertben” – így hívtuk a cellát, amit csoportosan béreltek, s ami arra szolgált, hogy a nehéz munkanap után, de a még nehezebb családi élet előtt cigizés és pókerezés helyszíne legyen.

Megemlíteném, hogy az utcában lakik a pénzügyminiszter. Ennek megfelelően van egy kisebb hadseregnyi biztonsági őre, akik őrzik és védik a korrupció melegágyát. Mikor kicsit közelebb is mentem, odajött az egyik, hogy – valószínűleg – elküldjön a környékről, de mivel ezt fársziul tette, és az alkoholnak köszönhetően még az átlagosnál is jobban beszélgetős kedvemben voltam, így megpróbáltam úgy angolul beszélni, hogy ne ijesszem el a nyelvi korlátoltsága miatt.

A egyik biztonsági őr nemcsak hogy beszélt angolul, de még egy tetoválása is volt, ami az első eset Afganisztánban, igaz, a születésnapja volt felvarrva a csuklójára, úgy, hogy ne egy háromnapos tetováló maraton eredményét képzeljétek el.

Ahogy beléptem a kukszlijukba, éreztem, hogy itt a dohány az csak másodlagos terméke a cigiknek. Nem telt bele sok, rákérdeztek, hogy van-e kedvem füstölni velük. Mivel most figyelni akartam magamra, meg aztán emberként is akartam viselkedni, aki nem eszik bárányhúst lekvárral az ifjú pár előtt, így illedelmesen visszautasítottam.

Ahogy visszaértem az esküvőre, nem sok idő telt bele, és afgán zenére meg kellett szántanom a táncparkettet, aminek sikerességéről nem vagyok meggyőződve, de arról igen, hogy minimál mulatságos tánctudásomat kombinálva az Új-Zélandon tanult néptánc tudásommal sikerült végigropnom, és a helyiek kedvelését kivívnom.

Wasar, aki az amerikaiaknak dolgozott biztonsági felelősként, most családapaként az Interpolnak dolgozik és támogatja, és eltartatja a családját. Kis idő múlva azért hozzátette, hogy őt meg a testvére támogatja, aki San Francisco mellett él, és Uber-sofőrként dolgozik.

Mivel ez egy előre elrendezett (pre-arranged) házasság volt, ehhez híven semmi szerelem nem látszott a páron. Egyszer nem láttam őket mosolyogni a két ceremónia alatt. Mondja szállásadóm, hogy az a “menetrend”, hogy majd útközben egymásba szeretnek. Azt is hozzátette, hogy stresszesek, mert a nászéjszaka az első alkalom, hogy szexelnek, és ez nagy nyomás mind a párra, mind a nő családjára nézve, mivel ha a nő nem szűz, és másnap a “bizonyíték-lepedő” nem produkálja a várt eredményt, akkor a férj visszaküldi a családhoz a nőt, s követelheti a mennyegzőre költött 5–15 ezer dolcsi összeget a nő családjától.

A nyomás azért nem lehetett akkora a férjen, mert emellett, hogy nem sok bizonyíték szolgálhat az ő szüzességére, el kell mondani, hogy nem kevésszer élvezte a lebujok vendégszeretetét.

Másnap még a repülőtérre indulás előtt sikerült az utolsó tétel is az afgán élménylistán: imádkozni mecsetben rendes imaidőben. A szállásadó család nagyon megrökönyödött, és kiderült róluk, hogy teljesen ellene vannak az iszlám értékeknek. Micsoda pálfordulat!

A biztonsági okokra hivatkozva – jogosan – lebeszéltek arról, hogy elmenjek a mecsetbe imádkozni. Ezt teljesen elfogadván nem is erőltettem, ám egy hét alatt eléggé megnyíltunk egymásnak, így felfedezték a csalódottság jeleit az arcomon. Nem is hozott szégyent magára a vendégszeretetéről megismert család, mert szóltak a szomszédnak, aki eljött velem imádkozni, mint egyfajtatestőr. (2017)" forrás

Vízum

Afganisztánnak nincs már nagykövetsége Budapesten. A legközelebbi Bécsben van.

A vízum 100 euróba kerül. Az afgán nagykövetség jellemzően firtatja, hogy milyen helyi kísérettel rendelkezünk majd.

Afgán vízum régóta fontos kérdés az utazók körében. A talibán vezetés által lassan két éve egységes Afganisztán Iszlám Emirátus az új állam. Sok afgán külképviseletet még az emigráns kormány működtet. pl. Bécs, Taskent, Dusanbe, Meshed.. A jelenlegi afgán kormánynak Pesavárban, Moszkvában, Dubajban, Dohában, Pekingben, és Asgabatban van külképviselete. Határon felvehető vízumra csak Tádzsikisztán felől van lehetőség.
Afgán vízum díjak: 50$ néhány nap Dusanbéban, azonnali 85$
80$ másnapra (azonnali 130$) Teheránban, Mashad, Khorasan, Iran -ban 80$ egy héten belül, azonnal 120$, a háromszori belépéses vízum 330$. Afganisztánban 34 különböző közigazgatású provincia van, több turisztikai hely meglátogatására kell hely tartományi engedély, vagy az összes engedélyt Kabulban lehet kérni. Az engedély ára 1000 afgáni.
Afghan visas have long been an important issue for travellers. The Islamic Emirate of Afghanistan, unified by the Taliban leadership for almost two years, is the new state. Many Afghan diplomatic missions are still run by the government in exile, e.g. Vienna, Tashkent, Dushanbe, Meshed... The current Afghan government has diplomatic missions in Peshawar, Moscow, Dubai, Doha, Beijing and Ashkhabad. Border visas are only available from Tajikistan.
Afghan visa fees: $50 for a few days in Dushanbe, $85 for immediate entry.
80$ next day (instant 130$) in Tehran, Mashad, Khorasan, Iran 80$ within a week, instant 120$, triple entry visa 330$. Afghanistan has 34 provinces with different administrations, to visit several tourist sites you need a provincial permit or you can apply for all permits in Kabul. The permit costs 1000 Afghanis.
Currently, many new roads and companies to the new Afghanistan are operated by Chinese.
Jelenleg az új Afganisztánba számos új utat és céget kínaiak üzemeltetnek. (B.M., 2023)

Vajon fel kell-e lebbenteni a fátylat az arc azonosításához? Férfi hatósági ember előtt nem valószínű.

Repülés és repülőjegy

Korábban Turkish Airlines Isztambulon keresztül, flyDubai Dubaiból. Az Emirates a COVID-időszakban sem állította le a járatait.

COVID-örület után majd meglátjuk, kik repülnek ide. 

Reptér előtti várakozók guggoló üzemmódban - Ballabás Sándor fotója (2021)

Szállás

Egészség

Jellemzően rosszak a higiéniás körülmények. A szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések, hastífusz gyakori.

Közlekedés

 A fővároson kívüli közúti közlekedés nagyon veszélyes a talibán rajtaütéseinek kockázata miatt.

A közlekedés jobboldali (a kormány a baloldalon). Az utak rossz állapotából és helyiek vad vezetési stílusából adódóan sok a baleset. 

háromkerekű motor taxi - s.v. fotója

A BMW által szponzorált helyi közlekedési eszköz (mekorra szamárság!)

Étkezés

Afgán pékség - agyagkemencében sütött lepélykenyér (Nân-i Afğânī)  - s.v. fotója

Pénzváltás

Afganisztánban a hivatalos fizetőeszköz az afghani. A legnagyobb címlet az ezres.

Vásárlás

Ebben az országban speciel az önvédelmi szükséglet tán indokolt.

Madárketrec szakbolt - h.v. fotója

Kabuli boltos - K-T. Gy. fotója 

Közbiztonság

A talibánok átvették a hatalmat azaz az országban a háborúskodás alapvetően megszűnt. Még korai véleményt alkotni arról, hogy mennyire veszélyes vagy nem turistaként odautazni. Az Iszlám Állam terroristái merényletet követnek el a talibán uralom ellen, de a turizmus fő akadálya inkább a borzasztó gazdasági,ellátási helyzet.


2024. május 18: A spanyol kormány közölte, hogy fegyveresek megöltek három spanyol turistát a közép-afganisztáni Bámiján városában.

Három spanyol turista meghalt egy Afganisztán központjában elkövetett lövöldözésben. Afgán tisztviselők szerint egy afgán állampolgár is meghalt, további négy külföldi és három afgán pedig megsebesült – írja a BBC.

Abdul Mateen Qani afgán belügyminisztériumi szóvivő szerint négy embert letartóztattak. Közleményében azt írta, hogy a tálib kormány „határozottan elítéli ezt a bűncselekményt, együtt érez az áldozatok családjaival, és biztosít arról, hogy minden bűnözőt megtalálnak és megbüntetnek”.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „lesújtotta a spanyol turisták afganisztáni meggyilkolásának híre”. Részvétét fejezte ki, és konzuli támogatást is ígért.

Az afganisztáni hatalom 2021-es visszavétele óta a tálibok megfogadták, hogy helyreállítják a biztonságot. Bár az ország polgárháborúja a tálib hatalomátvétellel véget ért, az Iszlám Állam támadásokat hajtott végre a tálibok ellen, és egyes területeken tálibellenes lázadás is folyik. forrás

Magyar külképviselet

Nincs magyar külképviselet Afganisztánban. Felügyelő képviselet (nagykövetség és konzulátus is) Iszlámádban, Pakisztánban van, ami magában foglalja Afganisztán teljes területét. A nagykövetség és a konzulátus azonos címen, telefonszámon érhető el.

Az Európai Uniónak van képviselete Kabulban, de igazán nincsenek berendezkedve turisták konzuli jellegű segítségére, csak az újságírókat próbálják pátyolgatni. 

Egyéb hasznos információk

Szabványos igazolványkép készítése

Kabul

Óváros - e.g. fotója

Egyéb látnivalók

Afganisztánban az UNESCO kulturális világörökségének része:

  • A Jam minaretje és körzetének régészeti emlékhelyei

  • A Bamiyan-völgy kultúrtáj és régészeti emlékei (A világ legnagyobb Buddha-szobrait a talibánok 2001-ben lerombolták. A barlangok a falfestményekkel legalább épen megmaradtak.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Herat város - több mint 800 éves mecset (Friday Mosque), az egyik legnagyobb Közép-Ázsiában - s.v. fotója

Herat - Citadella - i.e. 330-ban épült, amikor Nagy Sándor a hadseregével itt hódított - s.v. fotója

Földrajz és időjárás

Az ország nagy része hegyes domborzatú, és részben megközelíthetetlen. A legmagasabb hegyük a 7485 méter magas Noshak, és a Hindukus északi hegyvonulatának a része.

p.b. fotója

Időjárás

Afganisztán éghajlata változó, a földrajzi elhelyezkedésétől függően. Általánosságban az ország száraz és sivatagos éghajlatú, kivéve a hegyvidéki régiókat, ahol enyhébb az éghajlat. Az országban vannak olyan területek is, ahol trópusi éghajlat uralkodik.

Az ország déli és keleti részein nagyon meleg nyarak és enyhe téli hónapok jellemzőek, míg az északi és nyugati részek hosszabb, hidegebb és havasabb telekkel rendelkeznek. A hegyvidéki régiókban magasabb területeken hűvösebb az éghajlat, és a nyár is rövidebb.

Az ország nagy részén az esőzések a téli hónapokban fordulnak elő, de az esőzések mennyisége és időzítése területenként változó. A hegyvidéki régiókban általában több csapadékot kapnak, mint a síkságokon.

Az Afganisztán éghajlata tehát változó és sokféle, és az ország földrajzi elhelyezkedése és magassága is szerepet játszik az időjárás kialakulásában.

Történelem

Afganisztánnak a történelme folyamán kétféle módon sikerült megőriznie a függetlenségét:

1. A szomszédos birodalmakat úgy ugrasztotta össze egymással, hogy ne legyen kedvük, idejük a meghódításával kisérletezni.

2. Ha a hódítók mégis jöttek akkor a helyi erők gerilla hadviselésre álltak át a legjobban védhető országrészekben és kikalkulálták, hogy a támadókat mekkora veszteség kényszeríti a harc feladására. A briteknek, szovjeteknek és a Nyugatnak beletörött a foga abba, hogy maga alá gyűrje az országot, avagy legalább a gazdasági, stratégiai, biztonsági érdekeinek megfelelő helyzetet teremtsenek.

1972-ben, lengén Kabulban. Ma ezért lincselés járna.

A talibánok (pastu nyelven a diákok), a kilencvenes ével elején, a szovjet csapatok távozása után jelentek meg először az ország északi részén. Ideológiájuk nem más, mint az iszlám követésének egy dogmatikus, szélsőséges változata, és ennek a lakosságra való ráeröltetése.

Hatalomra is kerültek a kilencvenes évek folyamán, de 2001-ben az amerikaiak katonai beavatkozása miatt elvesztették az ország egésze fölötti hatalmukat. Az USA azon a címen vonult be, hogy a szeptember 11-i terrormerénylet mögött álló Al-Kaida csoport fő bázisának tekintették Afganisztánt, a tálibokat Oszama bin Laden szövetségesének minősítették.

Manapság

Afganisztánban a bevételek nagy része a mezőgazdaságból származik. A termények kielégítik a hazai szükségleteket, sőt exportra is marad. Elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, rizst és diót termesztenek. Afganisztánnak vannak természeti kincsei is, főleg földgáz és olaj. 

Afganisztán a világ vezető ópium termesztő országa.

Afganisztánban halálos bűn ateistának lenni.

Baminjan tartomány az ország középső, hegyvidékes területén - egy kisváros, 2550 méter magasságban - az idáig elmerészkedő barátunk, Ohotin Viktor fotója - Nem történt semmi baja.

Afganisztán-riport-utifilm-ut-haborubol-terrorba-1. rész - 2022!

A helyiekről

Az afgán kultúrában régen is, ma is jelentős helye van a költészetnek. Herat városban manapság is összegyűlnek csütörtök esténként férfiak, nők, gyerekek, hogy régi és új költeményekből idézzenek egymásnak. 

,,női egyenjogúság" - Kehi fotó

Vidék - K. D. fotói

1. Az afgán lakosság nagy része irástudatlan, vagy legalábbis csaknem tanulatlan. 

2. A helyiek imádnak vicces történeteket mesélni és mondandójukat sűrűn színesítik közmondásokkal. A zenét is imádják. Tessék elképzelni, hogy mit érezhettek az emberek, amikor jöttek a tálibok és betiltották a mulatást és a zenét, komorságot kéyszerítve az afgánokra. Ahol jelenleg még a talibánok uralkodnak, ott még mindig ez a helyzet.

3. A helyi nőnek engedélyt kell kérnie a család valamelyik férfitagjától ahhoz, hogy az othonról kimenjen. 

gyerekek csacsiskodnak - h.w. fotója

Szúrósan éber szemek Kabulban - ervi fotója

Érdekes kabuli életkép - Két burkás nő szélvédő tisztogatással keresi a kenyerét, a taxin hátul Che Guevara díszeleg - Ballabás Sándor fotója (2019)

Turista etikett

1. Iránnal ellentében itt a külföldi nőknek nem kötelező a fejkendő, de vállra terítve praktikus ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem tanácsos).

2. Ha nincs nyelvi akadály, akkor az afgánok szívesen beszélgetnek kulturális külnbözőségekről. Készségesen meghallgatják, hogy a külföldi mit gondol az afganisztáni helyzetről. Vegyük azonban tudomásul, hogy sok helyi ember pont a helyi fegyveres és politikai konfliktusokról nem szeret vitatkozni. Tehát olyanoknak fejtsük ki a véleményünket az országról, akiket már jobban ismerünk.

3. Az afgánok tudják, hogy a kézrázás mennyire része a nyugati kultúrának. Ha az afgán férfi felé nyujtjuk a kezünket, az el is fogja fogadni. Az afgán nő üdvözlésée kényesebb ügy. A helyi nő zavarba esik ha a külföld férfi felé nyújtja a kezét, főleg más helyiek jelenlétében. Számítani kell arra, hogy egyértelműen elutasíthatnak egy ilyen üdvözlési kísérletet

4. Udvariatlan, támadó jellegűnek tekintett ha egy helyivel szemben megemeljük a hangunkat, dühösséget mutatunk ki. 

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Jó lenne tudni, hogy önként elfogadja vagy csak kényszerből tűri? -  o. j. fotója

K. D. fotója

Herati ember - Ballabás Sándor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon