ÚTIKRITIKA.HU / Liechtenstein


hirdetes
útikritikák


Liechtenstein

Liechsteinsteinről dióhéjban|Tetszett& Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Vadúz|Egyéb látnivalók| Történelem| Manapság| Érdekességek | Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

Kérjük, hogy a fejezetre való ráhangolódás jegyében gyakorolják családi vagy baráti körben, esetleg tükör előtt Liechsteinstein nevének kimondását: Lihtnstájn.

.

b.a. fotója 

Liechtensteinről dióhéjban

A világ 6. legkisebb országa, amit Svájc és Ausztria (Voralberg) fog közre. A miniállam egy hercegség és Vaduz a fővárosának a neve. 

160 négyzetkilométer a területe, ami éppen akkora, mint Pécs városa. 12,4 kilométer széles 24,6 kilométer hosszú. (Európa 4. legkisebb országa)

Liechsteinstein lakossága 2023-ban: 38,401

Liechsteinsteinben a svájci frank a hivatalos fizetőeszköz.

Magyar állampolgárok vízummentesen léphetnek be a hercegség területére.

A hercegségben a fővároson, Vaduzon kívül Schaan nevezhető jelentős városnak (picit nagyobb is a lakossága, mint a fővárosnak). A két város majdnem összenőtt.

Bár a hivatalos nyelv a német, a helyi lakosok többsége az Alemannic dialektust beszéli. Ez nagyon különbözik a szabványos némettől, és inkább hasonlít arra, ahogy a német ajkú svájciak beszélnek. A helyi emberek az országukat nem Liechsteinsteinnek hívják, hanem így: Liachtaschta.

Sok turista csupán egy fél, vagy egy egész napra látogat oda, hogy elmondhassa Liechtensteinben is járt. Kipipálva.

A hercegség kicsi területén meglepően sok, 400 kilométernyi kiváló túraösvényen lehet kirándulni. Alapvetően Liechsteinstein a természetet kedvelőknek való, mert a kulturális turizmus műfajában nem tud sokat nyújtani.

Nem közismert nálunk, de Liechsteinsteinben menő síterepek vannak, melyek közül Malibun a legjelentősebb.

Leggyakoirbb vezetéknév: Büchel

Átlag nettó havi fizetés (2022-ben): 2,1 millió (!) forintnak megfelelő svájci frank

.

.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A természet szépsége (sűrű zöld erdők, izgalmas sziklaszirtek stb.), kilátópontokról a csodálatos völgyek látványa, és a festői falvak

2. Jókat lehet kirándulni és a természetben bicajozni

3. Vaduz lakói nagyon barátságosak, irigylésre méltó békességben (és persze jólétben) élnek

4. Az idilli Balzers nevű település

5. Az 1600 méter magasságban lévű Malbun, ami a síszezonon kívül is kellemes hely

Nem tetszett

1. Vaduz belvárosában a sétáló övezet nem igazán izgalmas, kissé unalmasan provinciális

2. A fővárosban nincs érdemleges turista nevezetesség, főleg a hercegségi palota áll a figyelem középpontjában

Vélemények

"Ha az ember kicsit gyorsabban hajt, talán észre sem veszi, hogy Ausztria és Svájc között egy egész országon halad keresztül, amelynek neve Liechtenstein Hercegség. A világ hatodik legkisebb független állama több szempontból is fura hely: az uralkodó család osztrák, a pénz svájci, a himnusz pedig a God Save the Queen dallama német szöveggel.

Liechtenstein nagyon kicsi és nagyon gazdag. Az itteni emberek valószínűleg ritkán aggódnak a pénz miatt, a fővárosuk alpesi és falusias hangulatát azonban kénytelenek voltak feláldozni: az alacsony adók rengeteg külföldi céget vonzottak ide, amelyek aztán ronda betonkockákat emeltek a város közepén. Miután a kastély nem látogatható, a főutcát pedig az imént említett ronda irodaépületek uralják, egyedül a Städtle nevű sétálóutcán lehet kicsit turistáskodni. (2016)" forrás

Odajutás

Megállás nélküli vezetést modellezve a Budapest Vaduz közötti 896 kilométert valamivel több mint 9 óra alatt lehet megtenni. 859 kilométeren az autópálya előnyeit tudjuk élvezni.

Innsbrucktól 169 kilométerre van (kb. 2 óra 20 perc). Zürich 109 kilométerre van (1 óra 15 perc). München 255 km (3 óra 40 perc).

Szállás

Ajánlott szálláshely:

4 csillagos: Gorfion - Das Familienhotel (Triesenberg) - egy hegyi hotel

Étkezés

Vásárlás

Egyéb hasznos információk

1. Liechtenstein a bűnesetek számát illetően a világ egyik legbiztonságosabb országa. Az utolsó gyilkosság 1997-ben történt. Az egyetlen börtönben alig van fogoly. Akit 2 évnél hosszabb börtönbüntetésre ítélnek, azt osztrák dutyiban őrzik. Olyan jó a közbizrtonság, hogy az átlag helyi család nem is zárja be az ajtót, amikor elmegy otthonról.

2. Vaduzban van egy tiszteletbeli magyar konzul: Markus H. Wanger jogászdoktor

Címe: Vaduz , Aeulestrasse 45. FL-9490

Előhívó: 423 - Telefon: 237-5252 - E-mail: markus.wanger@wanger.net - Honlap: www.wanger.net

Vadúz

5200 lakója van (2022-es adat).

Fő turista látnivaló a herceg palotája, egyben hivatalos rezidenciája. Van még a városközpontban egy kifejezetten attraktív katedrális, ahová ingyenes a belépés.

Egyéb látnivalók

KunstmuseumTörténelem

Kicsi ország nagy és hosszú történelemmel. Az ókorban Raetia kora római tartománynak volt a része.A római birodalom összeomlását követően alemannok vándoroltak a területre. A 8. században a néhai Raetia frank uralom alá került, a 10. században az alemann hercegségbe olvadt be. Ez idő tájt a mai Liechtenstein területét a Bregenz-i grófok kormányozták. A 14. század közepén jött létre a Vadúzi grófság. A 14. század végén a grófságot közvetlenül a német császár fennhatósága alá helyezték. Az ezt követő évtizedekben, sőt évszázadokban a kicsi terület folytonos háborúk, pusztítások elszenvedője volt. 

folyt. köv.

Manapság

A miniállam lakosságának csak a kétharmada helyi születésű. Az ,,őshonosak" roppant büszkék országukra és őseikre.

Liechsteinstein - Landtag, azaz a parlament épülete

Liechsteinstein mezőgazdaságában jelentős szerepe van a sajttermelésnek. Svájciak, osztrákok, németek látogatnak ide fogászati turistaként. A kezelések olcsóbb, mint az országaikban.

A miniállam az utóbbi évtizedekben azzal hiresült el, hogy bankjait előszeretettel használták pénzmosásra. Finomabban fogalmazva Liechsteinsteint sokan adóparadicsomnak is tekintik. Az utóbbi években a viágban és főleg Európában a bankok titoktartási szabályait megtörték, azaz a hercegség a jövőben egyre kevesebbet profitálhat abból, hogy bankjaiban sok pénzt helyeznek el ilyen-olyan érdekből, előnyszerzésből.

Érdekességek

1. Évente egyszer, az ország nemzeti ünnepén valamennyi lakost meghívják arra a fogadásra, amit a herceg ad a palotájában.

2. Üzbegisztán mellett Liechsteinstein a világ egyetlen olyan országa, amelynek szomszédai is tengerpart nélküliek.

3. Nagyon meglepő, hogy a nők csupán 1984-ben kaptak szavazati jogot.

Olvasmányos linkek

,, Az ország merőben más jellegű, mint Ausztria, sokkal modernebb, és nincs meg az a jellegzetes építészeti stílus se, mint az osztrákoknál. Szintén szembetűnő, hogy mekkora drágaság van! A pénznem a svájci frank, és mivel pénzügyileg inkább oda kötődik, az árak is közelebb állnak a svájciakhoz. Csak hogy érzékeltessem, egy kebap box (ez az értékmérőnk itt) 10 frankba!!!!! (3000 forint) került. Bécsben ez max. 4.80 euró, de olcsóbb helyeken 2.80-ért is meg lehet kapni. Magyarországon a legdrágább görög étteremben is egy hatalmas gyros tálat kapni ezért itallal és desszerttel együtt...

Vaduz tulajdonképpen a Rajna völgyében helyezkedik el, úgyhogy autóval leparkoltunk a svájci-liechtensteini határt jelentő folyónál és átsétáltunk a szomszédos országba is. :)" (2015)" forrás


A Liechtenstein-háznak nagy mázlija, hogy a nagyhatalmak nem akarták rátenni a kezüket, és a két szomszédnak pedig bőven kijut az Alpok szépségeiből, arra a néhány hegyre nem tartottak igényt, így maradhatott egy saját országuk. Persze ez lehet, hogy nem vigasztalta őket a II. Világháború után, amikor 1600 négyzetkilométernyi földjüket államosították a csehek. Emiatt azóta is duzzognak, és nem ismerik el Csehországot.


Hogy még egy közös pontot mondjak: ugyanazt a béna konnektort használják, mint nyugati szomszédjuk, amibe nem lehet bedugni az itthoni, földelt csatlakozónkat. (Vízforraló, hajszárító, úti vasaló, stb.)

Azért locsogok ennyit lényegtelennek tűnő információkról, mert az ott töltött fél napról nem sok mindent lehet. És nemcsak azért, mert vasárnap itt is minden zárva (kivéve a kínai tulajdonú szuvenírárust), hanem azért, mert az uralkodó vára nem látogatható és a főváros (haha) Vaduz egyetlen sétálóutcája nincs ötszáz méter. Azért azon becsülettel végigsétáltunk, sőt, még a Posta-múzeumba betértünk, ami azért ingyenes, mert részben bélyegüzletként is üzemel filatelisták örömére. Az utca végében található a 2008-ban elkészült, modern épület, ahol a 25 fős parlament működik, köztünk több nő is. No, ezt csak azért tartottam fontosnak kiemelni, mert 1984-ig (!) a nőknek még szavazati joga sem volt a választásokon.


Felkapaszkodtunk a hegyoldalra, hogy legalább egy fotót készítsünk a várról, ahol a fejedelem, (aki itt ténylegesen is beleszólhat a politikába) tengeti hétköznapjait, de pechünkre az egész épületet állványdzsungel takarta. (2023) forrás

Informatív komment a fotóegyveleg után!

Fotóegyveleg

Fürstentum Liechsteinstein

Vaduz felülről - l.l. fotója

Liechsteinstein - Augstenberg-hegység

Az ifjú herceg hajléka, ahol borpincéinek is helyet ad.  - Viktor fotója


Kommentek

Lichtenstein Raymond, 2023. 01. 27. 10:54
Egyszer már illene hazalátogatnom :D


Kernné Riebel Brigitta, 2018. 08. 05. 00:29
Németország - Lindau nevű városából autóval (nem autópályán), Ausztrián át 2 óra alatt értünk le Lichtensteinbe, ill. közvetlenül a fővárosába, Vaduzba 2018.08.04-én. Olvastam a városról a fenti leírásokat. Az igaz, hogy ez tényleg egy kis miniállam és az is igaz, hogy Vaduznak nincsenek nagy történelmi épületei, max. a hercegi palota a hegyoldalban. Az viszont nem igaz, hogy ez a város és környéke unalmas lenne! Sőt! A természeti bája, az, hogy Vaduzt szó szerint körbeöleli az Alpok nagyon is különlegessé teszi, az pedig hogy kicsi... hát Istenem, így pedig barátságos, családias jellegű. A főutcáján végigsétálva megnézhetjük a Rathaust, a Posta Múzeumot (ami egyébként ingyenes), a Parlamentet, a Kormányhivatalt és a Szent Flórián templomot, de szerintem érdemes először kisvonatra ülni és úgy bejárni Vaduzt, mert az olyan helyekre is elvisz, ahova gyalog nem biztos, hogy eljutnánk! Mi így tettünk és nem bántuk meg, szép helyeket jártunk be vele, nem csak a többi turista által látogatott helyeket. A fél órás út 33 euróba került, ebben 3 felnőtt és egy 13 éves gyermek volt beszámolva. A városban éppen Kinderfest zajlott, így a kis 3 évesünk is élvezte az ottlétet, de egyébként is tetszett neki, mert kis területe ellenére a város terei szélesek és sok kisebb szökőkút tarkítja a képet, lehet tehát szaladgálni, pancsolni a gyerekeknek, csak a kisvonatokra kell időnként odafigyelni, amik a sétáló utcán haladnak át. Az emberek nyugodtak, barátságosak. A házaik nem olyan virágosak és nem olyan szépek, mint pl. a németeké, vagy az osztrákoké, inkább modernebbek, de nagyon feldobja a tájat, hogy mindenhol látszik az Alpok és mindenhonnan látható a hercegi kastély. Szuvenírként egy-egy képeslapot vettünk, amellett hogy legalább 300 képet csináltam jómagam is Lichtensteinről :) nekünk tetszett ez a miniállam!


Margó, 2018. 01. 21. 22:03
Nagyon régi vágyam,hogy eljussak ebbe az országba.Ennyire még sohasem voltam hozzá,hogy teljesüljön ez a kívánságom.Ha minden igaz márciusban kihúzhatom a "bakancslistámról"!


Gasparik Attila, 2017. 08. 18. 21:10
Egyszer szeretnék ide elutazni, nagyon jó helynek tűnik.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes