ÚTIKRITIKA.HU / Macedónia


hirdetes

útikritikák


Macedónia

Macedónia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Matka-kanyon - m.a. fotója

.

Macedónia, avagy Észak-Macedónia dióhéjban


 • A nyugat-balkáni, az egykor Jugoszláviához tartozó Macedónia 25 300 négyzetkilométer területű (kisebb mint Magyarország egyharmada), lakossága közel 2,1 millió (2023-As becslés). Fővárosa: Szkopje (kb. 474 ezer lakos), ami légvonalban 640 kilométerre van Budapesttől. Szkopje közúton mintegy 800 kilométerre van Budapesttől, ebből jelenleg 546 kilométer az autópályás szakasz. Megállás nélküli autózást számítva kb. kilenc órás utazásról beszélhetünk.
 • Macedónia új neve 2019 óta: Észak-Macedónia (A görögöknek nem tetszett a Macedónia elnevezés, mert nekik van egy azonos nevű régiójuk. Aztán a macedón kormányzat ílyen névmodósítással adta be a derekát)

 • Macedóniának nincs tengerpartja. Északon Szerbia, északnyugaton Koszovó, keleten Bulgária, délen Görögország, nyugaton Albánia határolja. Minden szomszédjával van valami - ugyan egymástól különböző - nézeteltérése.
 • Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvány birtokában léphetnek be és 90 napig tartózkodhatnak az Észak-Macedónia Köztársaság területén. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 156 ezer forintnak megfelelő dínár (Magyarország: 320 ezer)
 • A fogyasztói árak átlagban 30 százalékkal alacsonyabbak, mint Magyarországon. A taxizás náluk 40 százalékkal olcsóbb, mint Magyarországon.
 • Észak-Macedónia életszínvonal tekintetében kb. Albánia és Bosznia-Hercegovina szintjén van. Szerbiához képest határozottan szegényebb.
 • 2023. június: 1 liter benzin 502 HUF-nak megfelelő helyi pénz
 • Leggyakoribb vezetéknév: Stojanovski
 • Macedónia hivatalos fizetőeszköze a macedón dínár, avagy dénár (MKD).
 • Macedónia lakosságának kb. kétharmada ortodox keresztény, egyharmada pedig, mozlim. Macedóniában ezek a beszélt nyelvek: macedón, albán, török, szerb-horvát. A macedón nyelv némileg közelebb áll a bolgárhoz, mint a szerbhez.
 • Macedóniában jó a közbiztonság, nyugodtan meg lehet látogatni turistaként a kis országot.
 • Macedóniában az UNESCO világörökségének része az Ohrid-régió kulturális és történelmi együttese és természeti környezete

Fő látnivalók és nevezetességek még:

 • Szkopje
 • Krusevo
 • Strumica
 • Star Dojra
 • Tetovo
 • A szkopjei nagy bazár
 • Bitola város
 • Pelister természetvédelmi erdőség nemzeti

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nagyon barátságosak, vendégszeretők a helyiek, és sokszor viccesek is
 2. A fantasztikus ízű és egészségességű salátáik, és a csapvizük is finom, nagyon tiszta, valamint a Tikvesh nevű csodás rozé boruk, a hangulatos pub-ok
 3. Olcsó a kaja, a szállás, a tömegközlekedés (még Albániánál is olcsóbb)
 4. Naplementét nézni a Sveti Jovan Kaneo magasságából, valamint a fővárostól 6 km-re Matka természeti szépsége (plusz 3 kolostor)
 5. A szkopjei hatalmas bazár, a Sztara Sharsija
 6. A Sveti Naum kolostor
 7. A Vodno-hegy, a Matka-kanyon (a vízalatti barlangos)
 8. Mavrovo és a közelében lévő Szt. Bigorski kolostor
 9. A Kokino-i ókori (őskori?) obszervatórium
 10. Ohridban a bazárban a mutatványosok, bohócok stb.
 11. Meglepően sokan tudnak angolul, persze inkább a fiatalok

Nem tetszett

 1. Mindenhol, rengetegen és folyton dohányoznak (utálom a cigibűzt), a tiltó rendelkezések dacára (igaz Szerbiában rosszabb a helyzet)
 2. A közutak mentén a sok szemét, illúzióromboló a csodás tájakat látogatva
 3. A simlis taxisok, pincérek és kereskedők
 4. Egyes vidéki részeken a nyomor
 5. A nekem túl erős pálinkájuk, a rakija (40-60 százalékos)
 6. Tetovo nekem nem tetszett, valahogy feszült hely
 7. Ohrid nyári főszezoni túlzsúfoltsága
 8. A városokban a járda nagy részét nem a járókelők birtokolják, hanem a parkoló autók
 9. Az ország lakóinak nagy hányada felelőtlenül szemetel. Nagyon meg is látszik az utcákon, az utak mentén. 
 10. A bandákba verődött, agresszív kóbor kutyák

Vélemények

,, Tény, hogy Macedónia nem tartozik Európa gazdag országai közé, de egyébként nem is a legszegényebb. Biztonságos, kedves emberekkel, megfizethető árakkal. Nagyon érdemes elutazni Macedóniába, szerelem lesz első látásra!

Félig macedón származású vagyok, 15-ször jártam Szkopjében, 4 éve viszek csoportokat az országba, így nyugodt szívvel állíthatom Macedónia egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a cikk alapján gondolná. Sokkal jobb!

A szövegükben pozitívum egyáltalán nem szerepel.

(Tamás, 2022)

Reagálunk: De, elég sok pozítivum szerepel. Honlapunk minden helyről Sine ira et studio (Harag és részrehajlás nélkül) ír. A zöld színű hozzászólások mások szubjektív véleményei.,


"Ami leginkább megfogott Macedóniában az egyáltalán nem a városok, és a műemlékek, hanem a természeti szépségek gazdagsága. A körutazás folyamán szebbnél-szebb hegyeket láttunk, szuperek a nemzeti parkok (van 3 belőlük). Nagyon tetszett a Vardar-folyó és környéke, a völgyek, a barlangok. Baromi szépek a tavak: az Ohrid, a Dojran és a Prespa. Szóval Macedóniát ajánlani tudom az aktív turizmus kedvelőinek és a természetbarátoknak. Nyáron voltunk ott, lehet, hogy legközelebb megpróbáljuk a januárt is, síeléssel kombinálva " (Balogh-család, 2015)


" Szkopje egy tökéletes víkendváros, mivel a centrumhoz ennyire közel, ott van egy csodálatos, elképesztő kanyon, a Matka, ahol lehet kirándulgatni, lehet kis csónakot bérelni, kajakot, lehet csak simán lájtosan sétálgatni pár órát és enni egyet a helyi kis étteremben, meseszép környezetben, szóval egy teljes napot vagy akár másfelet simán eltölt itt az ember és tényleg kiemelkedő élmény, viszont mivel maga Szkopje azért nem egy nagy város, így mégsem kell feltétlen több idő a felfedezésre, mint egy hétvége. " forrás


,, Mi csak három napot töltöttünk itt, de úgy érzem, mi már látjuk Macedóniában azt a turisztikai potenciált, ami nagyon hamar kedvelt úti céllá teheti az országot. Skopje laza, egy napos város, de a Matka-kanyonnal kiegészítve egy hétvégi kiruccanásnak tökéletes. Ha pedig Ohridot is tervezitek, akkor már egy hétre is érdemes elutazni. A macedón hegyek látványa egészen magával ragadó. A turista még mindig nem megszokott látvány a helyiek számára, a turisták tájékoztatását is tanulniuk kell még. De minden furcsasággal együtt is kellemes csalódás volt az ország. (2018)" forrás


,, A kereszthez (lanovkához) és a Matka-kanyonba is 20 euróért/1000 dénárért visznek el, viszont mind a két helyen sok a hiéna, ezeket érdemes kerülni!
Kötelező: Matka kanyon, Vrelo hegy! A belvárosi rész igazából 1 nap alatt elképesztően lassú tempóban is bőven bejárható.
A bazár elvileg Európa második legnagyobb bazárja, nagyon hangulatos és még a nevetségesen olcsó árakból is lehet alkudni... bőven.
A Matka kanyonnál, ha szeretnétek motoros hajóval menni, -amit szerintem ne hagyjatok ki- akkor nagyon fontos: NE AZ ELSŐ TÁRSASÁGGAL MENJETEK! Tovább kell sétálni az úton 200 métert, és bár a szikla kiszögelléseitől nem látszik, lesz egy második társaság is, ami teljesen felvisz a barlangig. Mindkettővel mentem... ég és föld. Az egyik 25 percig felvisz a folyón, ha az idő lejár, fordul is vissza (esetünkben 15 perc után...), a második teljesen felvisz a barlangig, időt is hagy oda felmenni és nézelődni. (kö, 2019)


A reptéren a buszjegyet (180 MKD) meg lehet venni kártyával, csak ezért ne váltsatok pénzt, már a buszpályaudvaron is sokkal jobb az árfolyam. Kereszt: 25-ös busz a buszpályaudvarról, hétvégén sokszor ingyenes, onnan fölfelé mar megy a lanovka (100 MKD oda-vissza, szinten kártyával lehet fizetni.

Matka kanyon: 60-as busz a buszpályaudvarról (plasztik kártyát lehet venni a sárga kiszuperált buszban, ami a jegyiroda -- 150 MKD és 2 útra elég), DE ha nagy a tömeg déltől mar nem megy be a kanyonba a busz, csak kb Glumovóig, onnan gyalog, de ez nem vészes. A Bazárban egyetek, jók a kajak és olcsó a fagyi (20 MKD egy gombóc) meg a kávé. (o.a., 2019)


,, Macedónia szuper hely, Szkopje pedig nagyon király város. Amit máshogy csináltam volna: az ohridi kirándulás sajnálom, hogy kimaradt, aki tervez ide utazni, annak mindenképpen ajánlom. Szkopjére alapvetően 2-3 nap elég, a főbb nevezetességeket másfél nap alatt körbe lehet járni alapos megfigyeléssel. A közbiztonság hibátlan, jókat lehet enni-inni és a városnézés mellett a kirándulást preferálók is megtalálhatják számításaikat. (2018)" forrás


,, Macedónia, ezen belül is az Ohridi tó azoknak ajánlható, akik a nyári főszezonban akarnak olcsó repülős nyaralásra menni, és tenger helyett beérik egy nagyon szép tóval is.
• Közvetlen Wizzair járat, irányonként sokszor 3 és 12 ezer forint közötti áron
• Nem kell vízum, elég az útlevél vagy a személyi igazolvány
• Skopje és Ohrid között bérelt autóval jól lehet menni; a távolság 200 km, kb 3 óra, részben az autópályán, ahol időnként 30-40 dénár útdíjat kell fizetni (1 MKD = 5,2 HUF)
• Ha a gép este érkezik, az első éjszaka lehet Skopjéban, ahol 40 € az ára egy 3*-os, 50-60 € egy 4*-os szállodának
Az Ohridi tó tényleg nagyon szép
• Aki homokos tengerparti strandot keres, rossz helyen jár.
A városban nincsenek jó strandok, de autóval kis távolságra már van, ahol lehet fürödni a tóban
• Látnivalók vannak: templom, vár, templom, templom stb.
• Ohridban négycsillagos (=erős háromcsillagos) panziók és szállodák még főszezonban is 40-50 €/DBL áron foglalhatóak
• Főétel egy jó étteremben: 180 MKD = 3 € = 950 HUF.
• 12 személyes, kényelmes motorcsónak bérlése kapitánnyal fél órára: 10 €/motorcsónak. Többórás kirándulás a tavon valami híres templomhoz: 10 €/fő.
• Angolul nagyjából beszélnek a boltokban és éttermekben
• Kétfajta szálláslehetőség van Ohridban: óvárosi guesthouse és modern, 3-4 csillagos szállodák. Az első kategória előnye a hangulatos környék és a gyalog is közeli belváros, hátránya, hogy parkolni és általában autózni gyakorlatilag lehetetlen. A modern szállodák tóközeliek, de csak néhánynak van saját strandja.
• A legjobb strand a tavon Sv Naum, az albán határnál. Füves, rendben tartott strand. Kb. Balaton.
• Ohridban a repülőtéren nem fogadják el az otthon kinyomtatott beszállókártyát, be kell mindenképpen csekkolni. Lehet, hogy Skopjéban is így van, érdemes időben kimenni. (2018, Bono)


,, Az tévhit, hogy nem kedvelik a magyarokat, mert nagyon vendégszeretőek. Nagyon jól beszélnek angolul mindenhol, az ételeik nagyon hasonló ízűek a magyarhoz, nagyon nagy adagok vannak és nagyon barátságos áron (inkább olcsónak mondanám).

Mindenképpen meg kell kóstolni a honey rakija-t a nemzeti italukat, ami nagyon finom, leginkább a pálinkához hasonlít és a reggelire az ajvár megkóstolása javasolt (az itthoninak köze sincs hozzá) Az átlagos utazásra szánt összegből úgy éltünk, mint a császárok, minden nagyon olcsó és bőséges. A kiszolgálás elsőosztályú, de minden étteremben cigarettáznak.

Nagyon sok szobor van mindenhol, az épületek gyönyörűek de a gazdagság és a szegénység együtt van jelen. Euróval és macedón dénárral egyaránt lehet fizetni.

Mi autót béreltünk egy napra átszámítva 7000 forintért ( Fiat Tipo 2017es) foglaló vagy bármilyen létét nélkül. A közlekedésük egyébként nagyon érdekes, nem nagyon ismerik a szabályokat erre készülni kell.

Aki síelni menne annak is mindenképpen ajánljuk Macedóniát, mert hihetetlenül jó áron van ( kb 12000 Ft per fő a síruha, síeszközök és a síbérlet ára). Popova Shapka síparadicsom a fővároshoz körülbelül 65 km-re van. Mindenképpen megéri! (sz.cs, 2019)

Olvasmányos linkek

"Mit érdemes megnézni Macedóniában?

 1. Treskavec kolostor, Prilep mellett. Nyaktörő földút visz felfelé, nem árt, ha terepjáród van. Gyalog is megközelíthető, csak úgy hosszabb és fárasztóbb.

 2. Ohrid és az Ohridi tó. Gyönyörű, sajnos sokszor zsúfolt. A balkáni kultúra egyik bölcsője és emblematikus helye.

 3. Vevcani. Az Ohridi tótól nem messze, magányos keresztény falu albán és török (!) falvak között. Évente egy pár napra (talán januárban...) kikiáltják a Vevcani Köztársaságot, ilyenkor csak vevcani útlevéllel lehet belépni (természetesen ezt meg lehet venni, egész éven át).

 4. Skopje. Az óvárosa hangulatos, tele kitűnő kebab-éttermekkel és török időkből származó emlékekkel.

 5. Szveti Jovan Bigorszki kolostor, Kriva Palanka mellett. Az egyik legnagyobb az országban.

Mire kell vigyázni, mik a veszélyek? Kéregetők tömege mindenhol, nagyon alacsony közlekedési morál, kosz, higiénia teljes hiánya bizonyos helyeken.

Milyenek az árak? Kb. magyar színvonalon.

Milyen az utak állapota és a tömegközlekedés? Az utak állapota nem vészes, hegyvidéken azért keskeny és elhanyagolt szakaszok bőven vannak. Tömegközlekedéshez nem volt szerencsém. " forrás


"Kiküldetésben dolgoztam Skopjéban, onnan van némi tapasztalatom:

Mire kell figyelni?

 • A piros lámpa az zöld. Senki nem tartja be.

 • Gyalogosként a zebrán hiába van zölded, simán elgázolnak ha nem ugrasz félre, de tényleg. Volt olyan hogy k.b. 70-nel mentek el mellettem a zebrán 5 centivel, pedig zöldem volt.

 • Skopjéban az albán városrész elég kemény, voltam, azzal vigyázz

 • Tele van kéregető cigánnyal, térdre esnek előtted, meg minden, keményen rájuk kell szólni. Egy kollégámnak a lábába kapaszkodtak, ő meg húzta a cigány lányt maga után...

 • Autózás esetén figyelj, mert mindig te vagy a hibás fejre is állhatsz. Autópályán simán kerékpároznak, lovaskocsiznak.

 • A teheneket a két pályát elválasztó korlát közé kötik. Mi a kollégákkal elütöttünk egyet így, mert a marha marha bedugta a fejét az útra - paff elcsaptuk.

 • A birkagyomor levest meg ne kóstold, mert szétrókázod az agyad.

Ohrid nagyon szép, csak amikor ott voltam háború volt, nem kicsit féltünk....ott az albán határon....." forrás


"Bár a mindössze kétmillió lakost számláló Macedónia a jugoszláv időkben az egyik legszegényebb terület volt, jelenleg gazdasága viszonylag stabilnak mondható és főleg az elmúlt 5 évben látványos fejlődésen ment keresztül. A – természetesen Nagy Sándorról elnevezett – nemzetközi repülőteret felújították és kibővítették, a közutakat rendben tartják, és tervbe vették egy vasútvonal kiépítését is Veles felé, a fővárosban, Szkopjéban nagy építkezésekbe kezdtek.

Macedónia földrajzilag csodaszép ország, egy fel nem fedezett ékszerdoboz: az ország nagy részén magas hegyek emelkednek, csodás erdőkkel, amelyek télen igazi síparadicsomok, egyre több helyen kiépített pályákkal. Nyugaton pedig egy Balaton-nagyságú tó, a szintén gyönyörű helyekkel határolt, kristálytiszta Ohridi tó választja el Albániától. A pihenés mellett kiváló hely egy alapos hízókúrára is: az éttermekben kiválóan főznek és valamennyi hagyományos balkáni étel megtalálható a sopszkától a csevapig. Mindemellett a macedónok rendkívül vendégszeretőek, a magyarokat pedig különösen kedvelik. " forrás


"A hegyvidéki ország gazdag kultúráját antik színházain, középkori kolostorain és jól megőrzött bizánci templomain keresztül ismerheted meg. És ha ellátogatsz az idilli falvakba, látni fogod, hogy gyakorlatilag nem sokat változtak az évszázadok folyamán. A vulkáni tavak, a hegyi folyók és védett természeti területek híresek szépségükről, így mindenféle szabadtéri tevékenységhez ideális terepet nyújtanak.

Az ország fővárosát, Szkopjét 1963-ban hatalmas földrengés rázta meg, ennek köszönhetően az utóbbi évtizedek az újjáépítés jegyében teltek. A folyamatosan változó városban rengeteg új szobrot, hidat és épületet láthatsz. A bizánci és oszmán kori emlékek közé tartoznak a mecsetek, a fürdők, a Vardar folyót átszelő kőhíd és a dombra épült Kale erőd, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a városra.

A múzeumok mellett érdemes felkeresned Nagy Sándor monumentális lovasszobrát és Teréz anyának, Szkopje (akkori nevén Üsküb) híres szülöttjének emlékházát is. A Balkán második legnagyobb török bazárjában (Isztambul után) a mesteremberek évszázados hagyományokat tartanak életben, és ha végigsétálsz a kanyargós macskaköves utcákon, érezni fogod azt a bohém hangulatot, amit a kis üzletek, a kávézók és a galériák árasztanak." forrás


"A déli államok legvidámabbjának meglepő módon Macedónia tűnt, pedig a sajtó azt sugallja, hogy jóllétnek itt nincs helye. A felszínes szemlélő mégis valamiféle mindent átható és nehezen leírható, kellemes hangulatot érez mindenütt. Nem a Balkánnal sokszor azonosított mediterrán pezsgést, inkább valamiféle bölcs nyugalmat. Valami olyat, ami az imádni valóan giccses és megalomán szkopjei főtéren a szökőkutak között szaladgáló kisgyerekekből árad. Egyébként is feltűnő, hogy két hét alatt egyetlenegy esetet sem láttunk, ahol a szülő nyilvános helyen vállalhatatlanul viselkedett volna a gyerekével. Nem túlzás azt mondani, még a legreménytelenebb helyeken is hihetetlen kiegyensúlyozottsággal találkoztunk. A déli országok közül egyedül Macedóniában tűnt fel a nyugatias rendezettség. Tiszta, átlátható bevásárlóközpontok, országszerte kiépült cégláncok keltették az élhető élet benyomását. Csak az egész Balkánra jellemző szemetelés rontotta itt is az összképet. Nem volt olyan hegycsúcs, olyan kristálytiszta vizű patak, olyan eldugott mező, ahol ne találkoztunk volna szeméttel. " forrás


,, Ha van valami, amiben albánok, bolgárok, görögök és szerbek egyetértenek, akkor az a következő: Macedónia nem tekinthető országnak, lakossága nem nevezhető önálló nemzetnek. A macedónok viszont az ókori makedónok és Nagy Sándor leszármazottainak tartják magukat. Az egymástól zavartalan messzeségben lévő álláspontok következtében mindenki végezheti a dolgát, a szomszédok beszólogatnak, a macedónok építik történelmüket. Sétálgatok Skopje utcáin, a Vardar-folyó partján új épületek magasodnak, a belvárost pár év alatt akkora munkával hozták létre, amely elvégzéséhez rendszerint emberöltők kellenek. Mindenfelé minisztériumok, templomok, múzeumok, színházak, diadalívek, gyaloghidak, emlékművek, szobrok, akad köztük teljesen modern, és akad, amelyet egy-egy történelmi építészeti stílusnak megfelelően alakítottak ki például bizáncivá, vagy klasszicistává.

Mivel az irigy szomszédok szerint Macedónia nem is ország, az ókori makedónokhoz pedig semmi közük, ezért a macedónok frappáns válaszul szép ívű történelemgyártásba kezdtek. A városokban, így Skopjéban is, nagy kedvvel emelik Nagy Sándor és apja II. Fülöp szobrait. Nem csupán őket tartják elődeiknek, de az általunk Sámuel bolgár cárként ismert uralkodót, sőt Szent Cirillt és Metódot is, a Skopje környékén született Justiniánus bizánci császárról már nem is szólva. Ám elsősorban Nagy Sándor a macedón történelem hivatkozási alapja, a szobrász kedves lova, Bukephalosz társaságában ábrázolta Skopje főterén. Nagyobb, mint a Szalonikiben lévő Nagy Sándor-szobor, ennek megfelelően nagy és kitartó a görög felháborodás is.

Sétálgatok Skopje belvárosában. A fent említett bolgár szálhoz még csak annyit, az utcán az emberek a bolgár egy nyelvjárását beszélik, amely 95 százalékban megegyezik a Szófiában beszélt hivatalos nyelvvel. Sétálgatok Skopje belvárosában, görög-keleti templomokat fotózgatok, ezekkel összefüggésben komoly tulajdonjogi viták vannak a szerb ortodox egyházzal. Sétálgatok Skopje utcáin, a Vardar-folyó partján új épületek magasodnak, a belvárost pár év alatt akkora munkával hozták létre, amely elvégzéséhez rendszerint emberöltők kellenek. Mindenfelé minisztériumok, templomok, múzeumok, színházak, diadalívek, gyaloghidak, emlékművek, szobrok, akad köztük teljesen modern, és akad, amely egy-egy történelmi építészeti stílusnak megfelelő, például bizánci, vagy klasszicista.

Esténként a belváros a szivárvány minden színében pompázik, fényjátékok és zenélő szökőkutak szórakoztatják a nagyérdeműt. A Skopje 2014 program célja a belváros teljes rehabilitációja, a költségek többszáz millió euróra rúgnak.

Többről van szó, mint egy város felépítéséről. Minden épület, minden műtárgy a macedón történelmi identitást hangsúlyozza. A jelenlegi főtér nem is olyan régen még egy üres terület volt, most csak a szobrok alig férnek el egymástól. Ám az is igaz, épül a város és minden tiszta, rendezett. Nem is gondoltam volna, hogy Skopje ennyire rendben van. " forrás


Fotóegyveleg

Ata fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Egri László, Hajdúszoboszló, 2015. 06. 18. 18:19
A táj lenyűgözően gyönyörű, szűk szurdokok, óriási, tátongó szakadékok. Jobban tetszettek a táji adottságok, mint Görögországban, leszámítva persze a tengerpartot. Ami miatt Macedónia mégsem turista paradicsom, az a szegénység. A házak nagy része szürke, jellegtelen, sok ki sem volt vakolva. Elhanyagoltak, nem illettek a táj gyönyörűségéhez. A határon mászkáló koldusok látványa sem túl bizalomgerjesztő. Tipikus balkáni állapotok.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon