ÚTIKRITIKA.HU / Macedónia


Macedónia

Általános tanácsok | Szkopje | Kruševo | Bitola | Ohrid | Pelister erdőség | Strumica | Star Dojran | Tetovo | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános tanácsok

Szkopje

A fővárosról külön oldalon adunk képet. Kattintson ide

Kruševo

Ez a nyugat-macedóniai hegyi kisvároska meglehetősen elszigetelten helyezkedik el amiatt, hogy 1350 méter magasságban fekszik.  Skopjétől délre fekszik, néhány órás távolságban. Jóllehet csak kb. 5500 lakosa van, azért korántsem egy álmos hely. Ellenkezőleg meglepően vibráló, mozgalmas városka. A kávézók tömve tele vannak, a bazárban a képzművesek buzgón méltatják portékáikat.

Nyilván itthon a legtöbb ember soha nem hallott Kruševoról, de kérdezzünk meg egy lelkes siklóernyőzös magyart, s nagy valószínűséggel ismeri ezt a nevet. Sok magyar siklóernyőzős jön ide a hobbijához ideális völgyekkel teli hegyi terepre. Jó hely ez e sort vonatkozásban a kezdőknek is, főleg, hogy nemzetközi viszonylatban itt olcsó az oktatás.

Van egy-két helyi múzeum, de nem igazán méltók figyelemre, főleg, hogy a kiírások nincsenek lefordítva valamilyen világnyelvre. Van egy elég jó galéária, Nikola Martinoski híres macedon festő műveivel. 

Aki nyáron látogat Macedóniába, és már nehezen viseli a hőséget, annak érdemes a programjába beiktatni ez a hegyi városkát, mert garantáltan enyhébb az idő (júliusban éjszaka akár hideg is lehet.)

Bitola

,, Szkopje és Ohrid után, Bitola Macedónia egy új, harmadik arcát mutatta meg nekünk. Szkopje egy modern nagyváros, ahol egy csipetnyi oszmán múltra épült jugoszláv brutalizmus keveredik a legújabb korok nemzetépítő megalomániájával, míg Ohrid egyértelműen egy történelmi város, bizánci és oszmán emlékek sokaságával. Ezekkel szemben Bitola egy szokatlanul közép-európai hangulatú város, bár az oszmán múlt nyomai persze itt is megtalálhatók.

Bitola felfedezését a vasútállomáson kezdtük, ugyanis e mellett, a buszállomáson tett ki minket az Ohridból érkező busz. Az EU-s pénzekből szépen felújított sárga, impozáns állomásépület az oszmán időkben épült, szép példája a kor ottomán vasút-építészetének. Sajnos az épületre annyira vigyáznak, hogy be nem lehet menni, nem is igazán használják, a szkopjei vonatra szóló jegyet is egy szomszédos apró, omladozó épületben lehet megvenni.

A vasútállomás és a belváros széle között egy nagy park terül el. Az árnyas fák alatt kissé viselhetőbb volt a déli rekkenő hőség is, mely főleg visszafele volt fojtogató. A park egyébként semmi extra, de aki esetleg buszról vonatra száll, vagy fordítva, és esetleg várnia kell egy picit, annak érdemes lehet inkább itt a parkban eltölteni a várakozás perceit, mint a nem túl szép buszállomáson, vagy a szép, de zárt vasútállomáson.

A park északnyugati csücskétől pár méterre kezdődik a Sirok Sokak, Bitola legszebb sétálóutcája. Az utca elején jobb kéz felé egy kisebb kastély vonja magára a sétálók figyelmét. Sajnos kissé romos állapotban van, így inkább csak az látszik rajta, hogy milyen szép lehetne. (2018)" forrás

Tiszteletbeli magyar konzul Bitolában: Szaso Janakievszki

  • Cím: ul. Marshal Tito 91., 7000, Bitola, Macedonia
  • Telefon: 00-389-70-20-7871 (mobil)

Ohrid

"Ohridban pisztrángot illik vacsorázni egy halászcsárda tó fölé nyúló teraszán. Persze választhatunk mást is, például dolmát (hússal és rizzsel töltött szőlőlevél), selsko mesót (agyagedényben főtt pörköltféle, a tetején juhsajttal) vagy a népszerű tavche gravchét, ezt a nem éppen gyomorkímélő macedón specialitást, amely afféle babos-kolbászos-csülkös ragu.

De Ohridban nemcsak heverészni, jókat enni és templomokat becserkészni lehet, hanem esténként kiengedni a fáradt gőzt. Se szeri, se száma a jobbnál jobb tavernáknak, mulatóknak. Nyári estéken egyik lokálból a másikba hömpölyög a tömeg, többségében fiatalok, de azért minden korosztály képviselteti magát. Üdítő meglepetés volt, hogy milyen sok helyen van élő zene. Számtalan zenekar teremtett igazi stíluskavalkádot, a macedón folktól a nyolcvanas évek jugoszláv rockzenéjén át a brites beütésű szláv indie-popig szinte mindenben volt részünk.

Ohridnál tökéletesebb nyaralóhelyet nehezen tudok elképzelni. Az idő mediterrán, a tó csodás, a hegyek festőiek, a város gyönyörű és izgalmas, az árak barátiak, a helyiek jó fejek, az ételek finomak, az éjszakák pörgősek, ráadásul nincsenek se angol, se orosz turisták. Mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy adjon egy esélyt Ohridnak (és persze Macedónia többi részének), amikor a nyaralását tervezi. (2015)" forrás

"Valaha háromszázhatvanöt templom és kolostor működött a jugoszláv utódállam Macedóniában található Ohridban, és még ma is sok megtalálható közülük az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban.Innen kapta a nevét: a Balkán Jeruzsáleme. Ohrid az egyik legrégebbi európai település. Első lakói Lychnidos-nak, vagyis a Fények városának nevezték. Valaha fontos kereskedelmi központ volt az egyik leghíresebb ókori út mentén.

A Via Egnatia volt az egyik fő útvonal a római birodalomban, Rómát kötötte össze Konstantinápollyal. Ennek jelentős hatása volt a városra, hiszen rengeteg utazó, sokféle kultúra megfordult itt – tudtuk meg Milcso Georgijevszkij történésztől. Ohrid régészeti emlékeinek jelentős része még felfedezésre vár. A város kellős közepén történészek, mérnökök és régészek együtt dolgoznak azon, hogy a még rejtett kincsek napvilágra kerüljenek. Bojan Taneszki és csapata talált egy időszámításunk előtti első században épült római fürdőt. A szenzációs lelet valaha egy gazdag családhoz tartozott.

Egy római épületet fedeztünk fel, amelynek a fürdő csak egy része. Itt található ez a gyönyörű, fekete és fehér kövekből álló mozaik. A lelet azért okozott ekkora izgalmat, mert az országban ez az egyetlen megmaradt ókori mozaik – magyarázta Bojan Taneszki. Az évszázadok során a város a bizánci kultúra és kereszténység központja lett. Sok híres tudós élt itt, köztük a Cirill és Metód tanítványai közé tartozó Szent Naum és Szent Kelemen, az utóbbi három évtizedet töltött el Ohridban, ahol a kultusza ma is aktív. (2014)" forrás

f.a. fotója

"A tavat szép lassan elpusztítja a köré szerveződött turizmus és a szabályozások ellenére szinte állandó túlhalászat. Az Európa Galapagosaként is ismert tó a világörökség része, és 350 állatfaj otthona, mely sehol máshol a világon nem él. A szakemberek szerint ugyan ez a tó nem olyan híres, mint a Tanganyika vagy a Bajkál-tó, de ha a méreteihez arányítjuk a számításokat, fajilag a világ legsokszínűbb élőhelyéről van szó. A ritka fajok egy része ráadásul néhány négyzetméteren él mindössze. A tó ökoszisztémája már eddig is igen nehezen bírta a rá nehezedő turisztikai és ipari nyomást, most viszont Ohrid város polgármestere bejelentette, hogy jó 75 hektáron lecsapolják a tó partszéli mocsárvidékét és nádasait, hogy a helyére luxusnyaralókat és kikötőt építsenek. Nem ez az első alkalom, hogy az Ohridi-tó ilyen komoly veszéllyel néz szembe: már évtizedekkel ezelőtt is problémát jelentett, hogy mesterséges homokos stranddá alakították a partszakasz egy részét. (2015)" forrás


Az Ohridi-tó egésze az UNESCO világörökség része, a Balkán-félsziget legöregebb, legmélyebb és ki tudja még milyen legekkel rendelkező tava, amelynek kisebb része Albániában, nagyobb része pedig Macedóniában található. Átlagos mélysége a wikipédia szerint 155 méter, legmélyebb részén pedig eléri a 288 métert. Mélysége ellenére nem hideg, nyáron tökéletesen alkalmas fürdésre, cserébe elképesztően tiszta és állítólag majd 200, csak itt található faj is megél a tóban.

A tó környékének fővárosát nem meglepő módon Ohridnak hívják, ami szintén bővelkedik látnivalókban. A 300+ templom, kápolna és kolostor, a fellegvár, a több ezer méter hosszan húzódó, bástyákkal tarkított várfal, valamint a többszáz éves óváros vakítóan fehér házai, a leírások szerint egészen különleges atmoszférát biztosítanak a városkának. (2017)" forrás


,, Gyönyörű maga a város is, és csodás a látképe a mellette lévő tónak is. Amellett, hogy rengeteg érdekességet, szép templomot, különleges állatokat láthatunk, strandolhatunk, hajózhatunk még meglepően pénztárcabarát is az itt töltött nyaralás." forrás


,, Hogy jutok el az Ohridi tóhoz Szkopjéből?

Az út körülbelül 3 és fél óra, a menetrendet pedig a szkopjei buszállomáson tudják megmondani neked. Nagy valószínűséggel nem fog beszélni az ott dolgozó angolul, de mivel ő el akarja adni a jegyet, te pedig meg akarod venni, nem lesz probléma. Az út retúr 750 Mkd (2017-es ár).
Viszont, az ohridi buszállomás nem a város közepén van, hanem a várostól körülbelül 2-3 kilométernyire. De a taxi bevisz 500 Ft körüli összegért. (2017)" forrás


,, Ohridnak ugyan van repülőtere, de a Wizz Air sajnos nem oda repül, hanem Szkopjéba. Onnan még bő háromórás út busszal Ohrid, oda-vissza fejenként körülbelül 4000 forintért. A szkopjei pályaudvaron megvásárolt oda-vissza jegy vissza részére csak Ohridban lehet lefoglalni a helyet, de ehhez nem kell kimenni a kb. két kilométerre lévő buszpályaudvarra, elég azt a belvárosi irodában megtenni itt. A lefoglalt jegyet viszont még induláskor is érvényesíteni kell 30 dénárért (160 forint) az ohridi pályaudvaron, meg egyébként is többen ellenőrzik még.

Az Ohridi-tavat úgy kell elképzelni, mint egy alpesi tengerszem, magas hegyek között, de nem annyira hideg édesvízzel. Júniusban a 20 fokos víz még épp elviselhető volt. Néhányan még reggel is úsztak a tóban, de a többség azért nem merészkedett bele.

A víz nagyon tiszta, rengeteg hal úszkált benne, de néhol a hínár kicsit zavaró volt. Még inkább a csúszós, éles kövek, amelyeken keresztül lehetett csak bejutni a meredek parton. Itt is bérelhetők napágyak egy-egy étteremnél, ahol akár nagyobb összeget is ott lehet hagyni, ha az ember belefeledkezik a balkáni életérzésbe. (2018)" forrás


,, Ohrid belvárosa megőrizte csodás középkori atmoszféráját. A balkáni viszonyokhoz szokott szemnek egészen üdítő az a pedáns rend és tisztaság, ahogyan a girbegurba régi utcácskákat karbantartják.

A város és a tó legfőbb ékköve, szimbóluma a kaneói Szent Jovan-templom, amelynek sziluettje a víztükör fölé magasodik. Ez talán az egyik legtöbbet fotózott hely Macedóniában.

" forrás


,, Ohrid zseniális hely. Imádtuk a várost. Ha a város északi részén vagytok, a kis promenadon be lehet kuttyogni a belvárosba. Zseni. A várba ne menjetek, mert az egy fos. " (2021)

Pelister-erdőség

Strumica

Star Dorjan

Tetovo

A mecset falainak festéséhez 30 ezer tojást használtak fel, hogy szebb legyen és tartósabb. - Drávucz Péter fotója

Egyéb látnivalók

Szent Naum kolostor

,, Az Ohridi-tó vidékének, Ohrid után talán legnépszerűbb látnivalója a Szent Naum kolostor. A kolostor a tó déli csücskében található, alig pár száz méterre az albán-macedón határtól. A kolostor egyébként 1912-től 1925-ig Albániához is tartozott, akkor Zogu király jóakarata jeléül ajándékozta Jugoszláviának. A kolostort 905-ben alapította a névadó Szent Naum, aki itt is van eltemetve. A kolostor tehát több, mint 1100 éves.

Ohridból busszal és hajóval is meglátogatható a kolostor. Mi a hajós utat választottuk, mégiscsak hangulatosabb a tavon hajókázni, mint egy buszon zötykölődni. Aki hajóval megy, az kétféle program közül választhat, az egyikben csak a kolostorhoz visznek el, a másikban benne van egy rövid látogatás a Csont-öböl nevű részen, ahol egy, az ősi tóparti életmódot bemutató múzeum működik.

A kolostorra először a tó felől érkezve nyílik pazar rálátás, ha az ember hajóval jön. A tó fölé magasodó sziklán álló impozáns méretű kolostor egyértelműen uralja a tájat. Édesapám szerint olyan, mint a meteorák kolostorai (én nem tudom, ugyanis a meteoráknál nem jártam). Már csak ezért a látványért megéri a hajóútra befizetni. (2018)" forrás

Matka kanyon

,, A skopjeiek kedvenc kirándulóhelye a várostól nagyjából 10 kilométerre található Matka-kanyon, amely lényegében a Treska folyó felduzzasztásával létrejött mesterséges tó. A központi buszmegállóból a 60-as számú járattal lehet megközelíteni a kirándulóhelyet. Először a buszpályaudvar információs pultjánál érdeklődtünk, de mint kiderült, a helyi járatokat a felüljáró alatt húzódó pályaudvar túlsó felén találjuk, ahova nem volt egyszerű eltalálni. Nem könnyítik meg a turista dolgát ebben a városban, a türelmem már eléggé fogytán volt, amikor végre nagy nehezen 4. próbálkozásra megvolt az a fránya bodega. A tömegközlekedés plasztik kártyával használható, amit csak itt a központi pályaudvaron lehet venni.

A kanyon bejárására megannyi lehetőség áll rendelkezésünkre. Mi a nyugati-parton tettünk egy oda-vissza kb.2.5 órás, igen látványos sétát. Az út a folyó fölött 10-20 méterrel visz minket végig, ahonnan kitűnő kilátásban gyönyörködhetünk túránk során. A kanyon tényleg meseszép, ez a túraút pedig elég egyszerű, mindenkinek ajánlom figyelmébe. A visszaúton a víz egy helyen igen megviccelt minket, mivel alig pár óra alatt emelkedett a vízállás és konkrétan eltűnt az út. Így fel kellett kapaszkodni a hely oldalába és ott kikerülni a vizet. A másik út, amit mi nem választottunk a hajós út vagy kajak bérlése lett volna. (2018)" forrás

Olvasmányos linkek

"A macedón táj a háborítatlan természet kedvelőinek paradicsoma. A két legszebb rész a Matka-kanyon és a Dojran-tó, ahol bepillantást nyertünk a helyi halászok hagyományaiba. Szkopjétől csak fél órát kell utazni, hogy eljussunk az ország egyik legszebb pontjára: a Matka-kanyonba. A helyiek kedvelt kirándulóhelyén gazdag állat- és növényvilág fogad.

A Matka-kanyon rengeteg állat- és növényfajnak ad otthont, amelyeknek egy része az egész világon csak itt található meg. Matka annyit tesz: anyaméh, ahol az élet létrejön – magyarázta az Euronews riporterének Kiro Angeleszki barlangi búvár és idegenvezető. – A Matka-kanyon misztikus hangulatot sugároz,érezni lehet a pozitív kozmikus energiákat. Az emberek ellazulnak, amikor ide látogatnak.

Lenyűgöző látvány, ahogy a Treszka folyó ráérősen kanyarog a völgyben, de a kanyon rejtett kincseket is tartogat – többek között a híres Vrelo barlangot. Több millió év lassú változásai hozták létre ezt a geológiai csodát, odabent hatalmas cseppkövek várják a látogatót. De az igazi látványosság a víz alatt található. A szakértők szerint ez lehet a világ legmélyebb víz alatti barlangja. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Skopje - diadalív

Ohrid hidegben

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon