ÚTIKRITIKA.HU / Macedónia


hirdetes

útikritikák


Macedónia

Általános tanácsok | Szkopje | Kruševo | Bitola | Ohrid | Pelister erdőség | Strumica | Star Dojran | Tetovo | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Csont-öböl - skanzen - Sanyi fotója

Általános tanácsok

Szkopje

A fővárosról külön oldalon adunk képet. Kattintson ide

Kruševo

Ez a nyugat-macedóniai hegyi kisvároska meglehetősen elszigetelten helyezkedik el amiatt, hogy 1350 méter magasságban fekszik.  Skopjétől délre fekszik, néhány órás távolságban. Jóllehet csak kb. 5500 lakosa van, azért korántsem egy álmos hely. Ellenkezőleg meglepően vibráló, mozgalmas városka. A kávézók tömve tele vannak, a bazárban a képzművesek buzgón méltatják portékáikat.

Nyilván itthon a legtöbb ember soha nem hallott Kruševoról, de kérdezzünk meg egy lelkes siklóernyőzös magyart, s nagy valószínűséggel ismeri ezt a nevet. Sok magyar siklóernyőzős jön ide a hobbijához ideális völgyekkel teli hegyi terepre. Jó hely ez e sort vonatkozásban a kezdőknek is, főleg, hogy nemzetközi viszonylatban itt olcsó az oktatás.

Van egy-két helyi múzeum, de nem igazán méltók figyelemre, főleg, hogy a kiírások nincsenek lefordítva valamilyen világnyelvre. Van egy elég jó galéária, Nikola Martinoski híres macedon festő műveivel. 

Aki nyáron látogat Macedóniába, és már nehezen viseli a hőséget, annak érdemes a programjába beiktatni ez a hegyi városkát, mert garantáltan enyhébb az idő (júliusban éjszaka akár hideg is lehet.)

Ata fotója

Bitola

,, Szkopje és Ohrid után, Bitola Macedónia egy új, harmadik arcát mutatta meg nekünk. Szkopje egy modern nagyváros, ahol egy csipetnyi oszmán múltra épült jugoszláv brutalizmus keveredik a legújabb korok nemzetépítő megalomániájával, míg Ohrid egyértelműen egy történelmi város, bizánci és oszmán emlékek sokaságával. Ezekkel szemben Bitola egy szokatlanul közép-európai hangulatú város, bár az oszmán múlt nyomai persze itt is megtalálhatók.

Bitola felfedezését a vasútállomáson kezdtük, ugyanis e mellett, a buszállomáson tett ki minket az Ohridból érkező busz. Az EU-s pénzekből szépen felújított sárga, impozáns állomásépület az oszmán időkben épült, szép példája a kor ottomán vasút-építészetének. Sajnos az épületre annyira vigyáznak, hogy be nem lehet menni, nem is igazán használják, a szkopjei vonatra szóló jegyet is egy szomszédos apró, omladozó épületben lehet megvenni.

A vasútállomás és a belváros széle között egy nagy park terül el. Az árnyas fák alatt kissé viselhetőbb volt a déli rekkenő hőség is, mely főleg visszafele volt fojtogató. A park egyébként semmi extra, de aki esetleg buszról vonatra száll, vagy fordítva, és esetleg várnia kell egy picit, annak érdemes lehet inkább itt a parkban eltölteni a várakozás perceit, mint a nem túl szép buszállomáson, vagy a szép, de zárt vasútállomáson.

A park északnyugati csücskétől pár méterre kezdődik a Sirok Sokak, Bitola legszebb sétálóutcája. Az utca elején jobb kéz felé egy kisebb kastély vonja magára a sétálók figyelmét. Sajnos kissé romos állapotban van, így inkább csak az látszik rajta, hogy milyen szép lehetne. (2018)" forrás

b. n. fotója

Tiszteletbeli magyar konzul Bitolában: Szaso Janakievszki

  • Cím: ul. Marshal Tito 91., 7000, Bitola, Macedonia
  • Telefon: 00-389-70-20-7871 (mobil)

Ohrid-tó

Az Ohrid-tóról és környékéről külön oldalon írunk itt: https://utikritika.hu/macedonia/ohrid-i_toPelister-erdőség

k. andris fotója

Strumica

Star Dorjan

Tetovo

A mecset falainak festéséhez 30 ezer tojást használtak fel, hogy szebb legyen és tartósabb. - Drávucz Péter fotója

Egyéb látnivalók

Szent Naum kolostor

,, Az Ohridi-tó vidékének, Ohrid után talán legnépszerűbb látnivalója a Szent Naum kolostor. A kolostor a tó déli csücskében található, alig pár száz méterre az albán-macedón határtól. A kolostor egyébként 1912-től 1925-ig Albániához is tartozott, akkor Zogu király jóakarata jeléül ajándékozta Jugoszláviának. A kolostort 905-ben alapította a névadó Szent Naum, aki itt is van eltemetve. A kolostor tehát több, mint 1100 éves.

Ohridból busszal és hajóval is meglátogatható a kolostor. Mi a hajós utat választottuk, mégiscsak hangulatosabb a tavon hajókázni, mint egy buszon zötykölődni. Aki hajóval megy, az kétféle program közül választhat, az egyikben csak a kolostorhoz visznek el, a másikban benne van egy rövid látogatás a Csont-öböl nevű részen, ahol egy, az ősi tóparti életmódot bemutató múzeum működik.

A kolostorra először a tó felől érkezve nyílik pazar rálátás, ha az ember hajóval jön. A tó fölé magasodó sziklán álló impozáns méretű kolostor egyértelműen uralja a tájat. Édesapám szerint olyan, mint a meteorák kolostorai (én nem tudom, ugyanis a meteoráknál nem jártam). Már csak ezért a látványért megéri a hajóútra befizetni. (2018)" forrás

Matka-kanyon

Sanyi fotója

,, A skopjeiek kedvenc kirándulóhelye a várostól nagyjából 10 kilométerre található Matka-kanyon, amely lényegében a Treska folyó felduzzasztásával létrejött mesterséges tó. A központi buszmegállóból a 60-as számú járattal lehet megközelíteni a kirándulóhelyet. Először a buszpályaudvar információs pultjánál érdeklődtünk, de mint kiderült, a helyi járatokat a felüljáró alatt húzódó pályaudvar túlsó felén találjuk, ahova nem volt egyszerű eltalálni. Nem könnyítik meg a turista dolgát ebben a városban, a türelmem már eléggé fogytán volt, amikor végre nagy nehezen 4. próbálkozásra megvolt az a fránya bodega. A tömegközlekedés plasztik kártyával használható, amit csak itt a központi pályaudvaron lehet venni.

A kanyon bejárására megannyi lehetőség áll rendelkezésünkre. Mi a nyugati-parton tettünk egy oda-vissza kb.2.5 órás, igen látványos sétát. Az út a folyó fölött 10-20 méterrel visz minket végig, ahonnan kitűnő kilátásban gyönyörködhetünk túránk során. A kanyon tényleg meseszép, ez a túraút pedig elég egyszerű, mindenkinek ajánlom figyelmébe. A visszaúton a víz egy helyen igen megviccelt minket, mivel alig pár óra alatt emelkedett a vízállás és konkrétan eltűnt az út. Így fel kellett kapaszkodni a hely oldalába és ott kikerülni a vizet. A másik út, amit mi nem választottunk a hajós út vagy kajak bérlése lett volna. (2018)" forrás

Olvasmányos linkek

"A macedón táj a háborítatlan természet kedvelőinek paradicsoma. A két legszebb rész a Matka-kanyon és a Dojran-tó, ahol bepillantást nyertünk a helyi halászok hagyományaiba. Szkopjétől csak fél órát kell utazni, hogy eljussunk az ország egyik legszebb pontjára: a Matka-kanyonba. A helyiek kedvelt kirándulóhelyén gazdag állat- és növényvilág fogad.

A Matka-kanyon rengeteg állat- és növényfajnak ad otthont, amelyeknek egy része az egész világon csak itt található meg. Matka annyit tesz: anyaméh, ahol az élet létrejön – magyarázta az Euronews riporterének Kiro Angeleszki barlangi búvár és idegenvezető. – A Matka-kanyon misztikus hangulatot sugároz,érezni lehet a pozitív kozmikus energiákat. Az emberek ellazulnak, amikor ide látogatnak.

Lenyűgöző látvány, ahogy a Treszka folyó ráérősen kanyarog a völgyben, de a kanyon rejtett kincseket is tartogat – többek között a híres Vrelo barlangot. Több millió év lassú változásai hozták létre ezt a geológiai csodát, odabent hatalmas cseppkövek várják a látogatót. De az igazi látványosság a víz alatt található. A szakértők szerint ez lehet a világ legmélyebb víz alatti barlangja. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Kratovo - Sanyi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Rigóczki Csaba, 2022. 07. 11. 15:29
köszönöm. épp ezt akartam olvasni. Csaba


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon