ÚTIKRITIKA.HU / Budapest


hirdetes

útikritikák


Budapest

Budapest külföldi szemmel | Tetszett & Nem tetszett | Külföldi turisták általános véleményei Budapestről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Sakkozás a ,,Szecskában" - Magyar tejföl - f.n. fotója 


Budapest külföldi szemmel

Lakosság (2023-ban): 1,67 millió (Utóljára 1989-ben érte el a 2 milliót.)

Átlagos havi nettó fizetés (2022-ben): 357 ezer HUF - (országos átlag: 310 ezer HUF)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szépek az épületek, jó a kaja, csinosak a lányok, jó a közbiztonság, rengeteg a látnivaló, nem drága, jó, könnyen átlátható a tömegközlekedés
 2. Érdekes város a sík Pesttel és a dombos Budával
 3. Nagy kedvenc: Széchenyi-fürdő, akár a budapesti látogatás idején többször is
 4. Segítőkészek a helyi emberek, ami fontos, mert a magyar az teljesen érthetetlen
 5. Budapest tele van kultúrával, izgalmas a történelem a sok sorsfordulóval
 6. Praktikus, hogy a bevásárlóközpontok nyitva vannak vasárnap is (sajnos aktualitását vesztette ez a tetszett-tétel)
 7. Budapestnek a turista szemszögéből jó az ár-érték aránya, Európában az egyik legszebb főváros, a hibáival is természetesebb, mint Bécs vagy Prága
 8. Azok az éttermek, ahol erőltetik a hangos zenét (valójában zajt), és emiatt nem lehet beszélgetni az asztaltársasággal
 9. A Vásárcsarnok, a Hősök tere, a Duna, a királyi vár, az Andrássy út
 10. A szuper kocsmák fiataloknak, jó bulizni a magyarokkal, sajátosak, mert nem nyugatiak, de nem is keletiek... és olcsó az alkohol!

Nem tetszett

 1. Nem sokan beszélnek angolul (inkább csak a fiatalok), a magyar meg egy fura nyelv
 2. Piszkosak, szemetesek az utcák, a város tele van falfirkákkal, Budapest némileg lestrapált állapotú
 3. A turisták átverése, főleg a Váci utcában
 4. Budapestet áthatja valami melankólia, az emberek tekintete bágyadt, kiül az arcukra a pesszimizmus, mélabúsak
 5. Csúnyák a kommunista időkből való épületek, egyes elővárosok baromi szürkék
 6. A mozgássérültek sok helyen gondban vannak
 7. A rohadt, simlis taxis, aki 4 ezer forintot fizettetett velünk alig 3 kilométeres fuvarért, na aztán tömegközlekedhettünk
 8. Igaz, hogy finomak az ételek, de nagyon hizlalóak
 9. A szolgáltatási kultúra erősen javulásra szorul, fapofa pincérek
 10. Nem kék a Duna

Külföldi turisták véleményei általában Budapestről

"Jó kis keveréke Kelet- és Nyugat-Európának, Északnak és Délnek. A Duna városai közül a legszebb. Szuper utazni a 2-es villamoson és a régi metrón. Vigyázat, Budapest központja sokkal nagyobb, mint Prágáé. Mondjuk a Hősök teréről a Várig elgyalogolni az sportteljesítmény. Még valami: a budapesti lányok tényleg csinosak. Hű!" (2015)


"Teljesen indokolt a Duna gyöngye elnevezés, Budapest csodálatos. Minimum három napot igényel a város megismerése, és főleg szükség van az estékre. Szerintem nagyon modern város. Ne hagyjátok ki a fedett piacot, ahol a második emeleten szuveníreket is lehet vásárolni. Két hídon mindenképpen érdemes átgyalogolni: Lánc-híd és a Szabadság-híd. A Széchenyi fürdőre egy fél napot tanácsos kalkulálni. Voltunk egy délutáni városnézésen, ahol az információkon kívül hallottunk jópofa anekdotákat is. Egy pohár bor, vagy sör elfogyasztására ajánlom a rokonszenves Szimpla Kert-et (Kazinczy utca 14.). Jó gulyáslevest lehet enni a For Sale pub-ban, a fedett piaccal csaknem szemben. Pompás volt puszta kézzel enni a középkori étteremben (Sir Lancelot). Korrektek az árak, és kellemesek a hatalmas asztalok." (2015)


"Úgy érzékeltem, hogy a második világháború itt nem pusztított annyira, hiszen végeláthatatlanul sok a szép, száz évesnél régebbi épület. A várnegyed is jó állapotban van. Tetszett nekünk a Fashion Street-en a húsvéti vásár, olyan, mint nálunk a karácsonyiak. Nappal fel sem figyeltem annyira a szép hidakra, az esti fényekben már kifejezetten pompázatosak voltak. A Parlament méretei letaglóztak, főleg, amikor megtudtam, hogy milyen kevés képviselőnek ad helyet. Mikor hétfőn a hop on hop off busszal még körbementünk a városban, már a nevezetességek nagy részét ismételve láttuk, de kényelmes volt egy nyitott busz tetején ülve fotózgatni. Nekem Budapest az éjszakai fényekben még jobban tetszik, mint nappal. 5 napot töltöttünk Budapesten és meg kell mondanom, hogy szuper benyomásaink voltak a városról, főleg mert sokféle vonzereje van, jócskán kínál romantikus kis helyeket, építészeti téren roppant gazdag és látványos, plusz az emberek segítőkészek és előzékenyek." (2014)


"A parlament baromi jól néz ki. Érdekes az 56-os miniszterelnök szobra a hídon. Az egész belváros tetszett, azon belül is a legjobban a Szabadság tér, A Ronald Reagan szobor, a Bazilika. Budapest szerintem elég tiszta. Az emberek nekem lazának tűntek és barátságosnak. Nem tetszett a járdák a sok kutyavizelet. Nem könnyű megtalálni a metrómegállókat. A repülőtéren vacak árfolyamon lehet pénzt váltani." (Willy, 2013)


Még sehol a világon nem jártam olyan városban, ahol annyi szobor van, mint Budapesten. Ráadásul a város legkülönbözőbb részein, csaknem bármelyik kerületben van belőlük. A budapesti szobrok legtöbbje lenyűgözött engem, de volt néhány, ami szomorúvá tett, volt, amelyik felvidított. (B. D., 2015)


"Az utcai vécék fizetősek, de találtunk néhány tiszta és ingyenes vécézési lehetőséget. A McDonalds az Astoriánál; a Szépművészeti Múzeumnál belépőjegy váltása nélkül lehet lépcsőn lemenni a vécéjükbe; a Deák-téri McDonalds is tiszta és persze ingyenes, viszont szinte mindig van sorban állás a rötyinél." (F. F, 2014)

Olvasmányos linkek

"A Budapestre látogató japánok egy étteremben bármilyen magas számlát hajlandók kifizetni, amennyiben az árakról előre tájékoztatták őket. Amikor viszont átveréssel próbálkoznak a szolgáltatók, a japánok felháborodnak. A magyar taxisokról rémtörténetek keringenek körükben, hallani brutális számlákról, leszakadt kocsiajtóról. Viszont minden bosszúságukat elfelejtik, ha felviszik őket a Citadellára. A panorámát imádják, és elbűvöli őket a magyar főváros szépsége. " forrás


Az Egyesült Államokban mi hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a szolgáltatók elkényeztetnek minket. Budapesten azonban a szolgáltatási kultúra teljesen hiányzik. Az első kávézóban ahová budapesti látogatásom során betértem, leaglább 10 percet kellett várnom arra, hogy a pincér figyelemre méltasson. Újabb 10 percet kellett várnom, hogy a kávét megkapjam. Később a további kávézói és éttermi tapasztalataim megerősítették bennem azt az érzést, hogy a pincéreknek ebben a városban egyáltalán nem sietős feladat a kiszolgálásom. Még az a szerencse, hogy a kávék és az étkek legalább a legtöbb helyen jók voltak. " (Andrew, 2013)

Fotóegyveleg

Díszített néni - s.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Anonymus, 2017. 04. 20. 20:52
A "jó közbisztonsággal" azért tudnék vitatkozni. Budapest bizonyos kerületeiben (ill. azok részeiben) nem egy életbiztosítás mászkálni, főleg sötétedés után. Azt is hozzá kéne tenni, hogy a legtöbb magyar vendéglátóüzem előszeretettel specializálta magát a turisták kifosztására és lehúzására. A taxis meglátás helytálló (mert melyik országban nem hiénák a taxisok?). Azt viszont szégyenlem, hogy egy olyan - az eredetihez képest elcsúfított - építményt olyan sokra méltatnak, mint a Budavári palota, még a várnegyed is többet ér. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a magyarok többsége nem a segítőkészségéről és az emberségéről híres.


Tökmindegy, 2016. 01. 02. 20:06
" 6. Praktikus, hogy a bevásárlóközpontok nyitva vannak vasárnap is"

Ez már nem igaz egy jó ideje. Törölni kéne, vagy írni helyette valami más pozitívumot.


krolik77, 2015. 04. 11. 23:25
Az Andrew-nek uzenem, hogy 7 eve elek kulfoldon es az amerikainal idiotabb faszkalap vendeg keves van. Turelmetlen es nagykepu. Egyebbkent maga kedves Andrew mosolyogna ha a havi fizetese kb 300 euro lenne? Kerem valaszoljon:)))


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA