ÚTIKRITIKA.HU / Ausztria


hirdetes

útikritikák


Ausztria

Ausztria dióhéjban | Tetszett-Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Alpbach - s.e. fotója

.


Ausztria dióhéjban

 • Ausztria a 83 870 négyzetkilométerével kicsit kisebb, mint Magyarország és kevesebb lakosa van, kb. 9 millió (2024-es becslés). A lakosság 16,2 százaléka nem osztrák álllampolgár (2022-ben).
 • Ausztria területének 62 százalékát teszi ki az osztrák Alpok. Ausztria kelet-nyugati irányban mintegy 600 kilométer hosszan nyúlik el (Bodeni-tótól a Fertő tóig).
 • Ausztria lakosságának közel egynegyede Bécsben él. Bécs, a főváros 1,97 milliós, a második legnagyobb város Graz (305,000), a harmadik pedig Linz (194,000) - (2023-as becslés).
 • Ausztria az Európai Unió tagja, de nem NATO-tag. (Ausztria az egyetlen uniós tagállam, amelyik nem tagja a NATO-nak.)
 • 2022: Ausztria lakosságának egynegyede bevándorló hátterű. 1,58 millió külföldi közül 217 ezer a német, 138 ezer a román, 122 ezer a szerb, 118 ezer a török, 97 ezer a bosnyák, 95 ezer a horvát és 94 ezer a magyar. Becslések szerint 90 ezerre tehető a magyar nemzetiségű osztrákok száma.
 • Az osztrák társadalombiztosító 2023. júniusi hivatalos adata szerint 124 718 magyar dolgozott Ausztriában. Csak Bécsben 21 475 magyar dolgozott ebben a hónapban. (Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának. Hasonló létszámban csak német állampolgárok - 123 301 - vannak jelen az osztrák munkaerőpiacon. )
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 2370 euró
 • Bécs és Salzburg a két legdrágább osztrák város, s őket követi Innsburck.
 • Magyarországnak 346 kilométeres közös határa van Ausztriával.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Gruber
 • 2023. július: 1 liter benzin 1,55 EUR/dízel 1,53
 • Várható élettartam (2023): nők: 83, férfiak: 77 év - (Nálunk: nők: 79, férfiak 71) 
 • Az ausztriai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Hohe Tauern nemzeti parkban a jégkori völgyek
 2. A Hundertwasser-ház Bécsben, főleg, amikor sikerült beosonni
 3. A Wienerwald étteremlánc bármelyikében újra meg újra rájönni, hogy milyen az igazi rántott csirkecomb
 4. A Melk-i apátság barokkja
 5. A Wörther-tónál Pörtschach városka, csak úgy
 6. Az Alsó-Ausztria-i Krems városka, Innsbruck óvárosa, Hallstatt a Salzkammergut régióban
 7. A 9 gombóc fagyi, amit Salzburg sétálóutcáján ettem, 3 repetázás keretében
 8. Dürnstein falu Wachau régióban és Krems
 9. A Grossglockner alpoki út
 10. A Hochosterwitz kastély

Nem tetszett

 1. Az, hogy tán soha nem fogjuk beérni őket
 2. Bécs 50-es és 60-as években épült fantáziátlan lakóházai
 3. A baromi magas éttermi árak, a sörök éjszakai felára
 4. Sok bécsi arroganciája, fapofasága, a kávéházi pincérek kimértsége
 5. Linz, Klagenfurt uncsi, Graz sem egy nagy durranás
 6. Ha a Sound of Music zenéjébe bele kell hallgatni, még rosszabb megnézni
 7. A sütemények miatt nem lehet fogyózni
 8. A boltok túl korán zárnak
 9. Az osztrákok többsége unalmasan konformista, ja és túl sokan túl sok helyen cigiznek
 10. Meglepően sok a koldus Bécsben (na mely égtáj felől jönnek többnyire?)

Vélemények

"A magyarok lassan visszafoglalják Ausztriát. Egyre több az ott dolgozó, és változatlanul magas az oda látogató turisták száma. Ma már mindenhol találkozhatsz magyar munkavállalóval, nem csak a szálloda- és vendéglátóiparban, hanem máshol is. Egyre többen mennek ki a jó fizetés, a magas és megszerezhető szociális és eü szolgáltatások miatt is. Az ország közelsége is vonzó szempont. Ezért, kint a magyar turistáknak az egymás közötti beszédben csak óvatosan érdemes fogalmazni, mert mindenhol vannak, akik értik a magyar nyelvet. Nem ritka (pl. Murau), hogy már az üzletekben két nyelven van minden kiírva (magyarul, németül), az étlapok magyar nyelvűek, stb. Nem csak a magyar dolgozók száma növekszik, hanem évről évre a magyar turisták száma is. A magyar gazdasági viszonyoktól sem függően, egyre több ember utazik ki télen Ausztriába elsősorban a téli sportolási lehetőségek miatt. Az igaz, rövidebb időre mennek 3-4-5 napra, de a látogatók száma növekvő tendenciát mutat.

Ebben az játszik közre, hogy a hegyekben magasabb az ellátás, a szolgáltatások színvonala mint a hasonló olasz, szlovén, francia, svájci helyeken. A közelség szintén előny. Árszínvonal viszonylatában az osztrákok nem olcsók. A síbérlet árak évről évre magasabbak, igaz a szolgáltatások színvonala is nő. Sajnos a magyarok még csak az osztrák telet fedezték fel. A nyár szépsége még nem ismert a magyarok előtt. A csodálatos tájak, a hegyek, a rendezett landwirtschaft sugallja a fegyelmet, a rendet ,a legelő tehenek a nyugalmat. A szép hegyes tájak - amiből nekünk nem sok jutott -, a jó levegő, a hibátlan zöld területek az egészséget tükrözik. Az osztrákok arra törekszenek, hogy egyre tartalmasabb, színvonalasabb nyári programokat állítsanak össze a turistáknak. Vándorolni, lovagolni, raftingolni, fürödni, teniszezni, golfozni hibátlan körülmények között lehet, ezért érdemes nyáron is Ausztriába menni, persze szakítani kell a magyar betegséggel: nyár = tenger = vízpart.

A magyar turistákat szeretik, mert tisztában vannak vele, hogy belőlünk élnek. Falvak, városok, tájegységek élnek a magyarokból. Nem kivételeznek velünk, de fontosnak tartanak bennünket. Tudják a magyar nagyvonalú, több borravalót ad. A vásárlási szokások mások nálunk, mint náluk, mindenből többet, nagyobb mennyiséget vesznek mint a helyi lakosok. A magyar - pedig jóval kevesebb van, mint a sógoroknak - szórja a pénzt. Az osztrákok azonnal reagálnak! Ha Magyarországon valamiből hiány van vagy valami az átlagosnál drágább, azonnal elkezdik árulni a terméket reklámozva, nagy tételben - bízva a magyar vevőkben. Például cukorhiány esetén még a tüzépben is árultak cukrot, magyarul kiírva forintra átszámítva. Az osztrák jóval nyugodtabban él, mint a magyar. Nem idegeskedik, nem siet, nem kapkod el semmit, ellentétben a magyarral, aki még a szabadság idején sem tud leengedni, kikapcsolni." (Pista, 2016)


"Először Linzbe érkeztünk, ahol egy "kisvonat" vitt végig a városon. Nagyon meleg volt, tűzött a nap, a szöveget alig lehetett hallani, így sok minden sajnos nem maradt meg a városból. Hazafele Salzburgban volt a városnézés, ahol szintén kifogtunk egy 36C-os napot (kihelyezett idegenvezető mondta is, hogy a rádióban bemondták, hogy minden eddigi meleg rekord megdőlt aznap Salzburgban), tehát nem volt kellemes a tűző nap, de a hölgy nagyon becsülettel végigmutatta a város főbb nevezetességeit. Szép volt mindkét város, mégis úgy gondolom, hogy a nagy meleg miatt inkább, ha már "hegyes" programról volt szó, jobb lett volna nyáron a városnézés helyett még valamilyen természeti látványosság meglátogatása. Ha már a rossz idő estére volt B terv, akkor lehetne a 35 fokos melegre való tekintettel is egy kis programváltoztatás. Ezzel együtt így is nagyon jó volt!" (2017)

Olvasmányos linkek

Megvalósult alpesi álom - utazási beszámoló:

"Amikor Ausztriára gondoltam, mindig a csokireklámokból is jól ismert képet láttam magam előtt: muskátlis házak, kolompos tehenekkel tarkított zöld legelők, a háttérben pedig a havas hegycsúcsok. Utazásaim során gyakran érintettem „sógoraink hazáját”. Az autópályákon keresztbe-kasul szeltem az országot, számtalanszor megfordultam Bécsben és megcsodáltam a téli tájat is az ország szívében, de Ausztria csak nem mutatta meg az általam igazinak vélt arcát. Egészen az idei nyárig, amikor is az apartmanunk erkélyére kilépve, örömmel nyugtáztam, hogy végre megtaláltam, amit kerestem." Folytatás (Gerda, 2015)


"Egy gonosz multi vendégeként élvezhettem a hanyatló nyugat téli kényelmét Tirolban. Úgy, hogy nem tudok síelni, léc sosem volt a lábamon, és ez ott, akkor sem változott. Mégis élveztem. Mert az osztrák vidék nem csak arról szól, hogy a sífelvonókon kiderítsük, hol ropog legfrissebben porhó, és hogy melyik szakaszt érdemes kipróbálni a Salzburgi Sportvilág 760 kilométeres lesiklópályái közül.Biztos felejthetetlen élmény Karintiában siklani a Mölltali-gleccsernél, vagy Tirolban, Albachtal egyik síiskolájában csiszolni a fordulási technikát. De a háromezer méter felé nyúló csúcsokat bámulni egy kiadós túra után, majd lekváros-mákos gőzgombócot zabálni a szikrázó hótól vakon sem utolsó!

Utóbbit választottam, nyuszi vagyok a téli sportokhoz, kedvenc törzshelyem egy helyi Hütte lett. Egyike a tipikus osztrák menedékházaknak. Nagy lelkesedéssel díszített kunyhó, ahol a rönkfalakon még ott lóg az 1972-es sífutás győztesének képe két kitömött állat között, és a kályha füstje konyhai gőzökkel keverve otthonos illatokkal teríti be a teret. Az asztalokba karcolt neveket szögletes szív keretezi, zsírpettyes, flancmentes falusi hely, ropogó tűz melegével, zúzmarás ablakokkal. (2014)" forrás


,, Hihetetlen vonzása bír lenni ennek a Magyarországnál valamivel kisebb és kevésbé népes, de sokkal jómódúbb és öntudatosabb kis európai országnak. Elképesztő, hogy az ember Hegyeshalomnál (Kópházánál, Pomogynál, tökmindegy) átlép egy már nem is létező vonalat, és egyszerre azt látja, hogy a dolgok működnek, a házak, udvarok gyönyörűen rendben vannak, az autók tiszták, az emberek vidámak és elégedettek.

Nyilván van történelmi oka bőven, hogy miért van ez így, de az biztos, hogy Magyarországot nyugat felé elhagyva valahogy lenyugszik, kikerekedik és fényesebbé válik minden. Az ember érzi, ahogy töltődik felfele mentálisan, ahogy megnő benne az öntudat, ahogy egyre intenzívebben válik valami nagy, fontos és jó dolog részesévé, amit Európának hívnak. Nem rossz dolog a Balcsinál nyaralni, a horvát Adria is csodás bír lenni, Erdély fantasztikus, de az osztrákoktól hazajönni egy-két hát nyaralás után – abban is van kalória rendesen.

Akár Nieder- akár Ober-, Ausztria mindenképp csodálatos. Külön öröm, hogy annyira közel van, annyira baráti, sőt, rokoni, amennyire ritkán bír lenni a Külföld. Az ember kér egy Wienerschnitzelt, és a pincér magyarul kérdezi, hogy hozhat-e citromot hozzá. Vagy meglátogatunk egy modern borászatot, és észrevesszük, hogy a hordókra magyar kéz krétázta fel: VÖRÖS. Vagy belépünk egy gyönyörű kastélyba, és kiderül: ez is az Eszterházyaké. Mintha csak otthon lennénk, eltekintve attól, hogy az egész – működik. (2015)" forrás

Fotóegyveleg


Krems reggel - t.s. fotója

Melk - t.s. fotója

e. m. fotója

Riegersburg - Stájerország - r. gy. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Felsőerdősori Arisztid, 2022. 12. 26. 08:31
Az osztráknál smucigabb nép nem sok van. A magyar paraszt, úr hozzájuk képest. Bezzeg mikor Magyarországon vannak és ingyen pálinkával, meg hurka kolbásszal kínálod a szája szélén csorog úgy tömi magába. A legjobban azzal lehet húzni őket, hogy nincs saját nyelvük. Egyszer a határ után megállított minket egy kis határvadász pulykatojás fejű járőr. Tudják, az a tiroli bőrnadrágos típus aki a táncnak nevezett körbeugrálás közben a seggét csapkodja. Azzal kezdte, hogy beszélek-e németül, mire megkérdeztem miért ez Németország?mert nekem az angol jobban megy, de már ettől is kijöttek a szeplői. Aztán mikor rendbe találta papírjainkat megkérdezte hova megyünk? És itt kapta meg a mattot, mert mondtam, hogy a híres osztrák államférfi Adolf H.múzeumát szeretnénk megnézni. Itt már láng vörös lett, és tovább engedett. Azt sem tudta, hogy nincs ilyen múzeum.
Hogy milyen nép az osztrák? Talán legjobban azokon a híradó felvételeken látszik, mikor Dolfi bevonul Bécsbe és majd leszakadnak az erkélyek úgy tapossák lengő karokkal egymást a derék osztrákok, hogy köszönthessék legnagyobb szülöttüket. Aztán meg előadták, hogy őket megszállták, és tulajdonképpen áldozatok. Na innen fakad jó létük alapja.


Valéria, 2021. 10. 28. 15:36
Sok helyszín megéri az utat, az odajutás energiáját. Pl. Krimmli vízesés, a Medve-szurdok (ha biztonságosan járható!), a Boden-tó és Mainau, a virágsziget.


Kernné Riebel Brigitta, 2018. 08. 04. 23:39
Ausztrián már nagyon sokszor átutaztam Magyarországról Németországba jövet. Azt kell hogy mondjam, hogy nagyon szép ország, tetszik az a természeti közeg, amiben elterül, tetszenek a rendezett és csinos házaik. Mostani lakókörnyezetemhez nagyon közel van egy Lochau és Bregenz nevű település, mindkettő a Bodensee partján terül el, pontosabban itt van az egyik vége a Boden tónak, ami egyébként 3 országot érint (Németország, Ausztria és Svájc). Lochau szinte rögtön Lindau (Bajorország) után következik, tulajdonképpen Bregenz külvárosa, part menti, nagyon szép kis városka, a lakóházak és az autó-ill. vasút mentén vezet át a tóparti gyalog-és biciklis út, mellettük pedig végig strand van. A kilátás gyönyörű a tóra és gyönyörű az autóút feletti domb-és hegyvonulatra (Pfänder). Bregenz egy óriási nagy osztrák város, széles főutcával, népes turistahaddal, izgalmas kikötővel, ahonnan jönnek-mennek a hajók, de sok sétálós, pihenős helye is van a tó mentén. Kedvenc fagyizónk is itt van, közvetlenül a főút mentén, egy olasz fagyizó. Van egy nagyon szép hegyvidéki (Pfänder) kirándulóhelye, ahova a Pfänderbahn visz fel, 1064 m magasba, félelmetesen szép a házak, fenyők, stb. fölött lenézni a városra és a tóra.. odafent hegyvidéki ZOO működik, amit körbe lehet sétálni - mi már voltunk fent minden évszakban, mindig lenyűgöző ez a hely, bár az állatok nem mindig mutatkoznak :) Legutóbb télen mentünk fel, mert a lányunk végre ki akarta próbálni a snowboardot, mi meg a szánkózást, de én a végén csak fényképeztem és fényképeztem a tájat, ami mesés volt, leírhatatlanul gyönyörű... Még mindig nem sikerült teljesen bejárni ezt a nagyvárost, de biztos meglesz, mert szeretem azt a nyüzsgést, a sok látnivalót a kikötőben, azt, hogy ha leülsz a sétányon a tópartra, rögtön belelógathatod a lábad a vízbe.. szóval Bregenz városa a Bodensee partján megér több misét is :) szerintem mindenki megtalálja magának a kedvenc tevékenységét, ha szereti a nagyvárosi nyüzsgést, a tóparti tevékenységeket, vagy éppen a heyvidéket. A következő nagyváros ezen a környéken Dornbrin - ott is többször végigsétáltunk már a fő-és sétálóutcán, de nem nyűgözött le annyira, mint Bregenz. Itt több a hatalmas bevásárlóközpont, s a belvárosban is valahogy a monumentalitásra hajtanak az épületeikkel... amit most tervbe vettem Ausztriában, az Feldkirch, Bregenztől kb. 2 órára található, ma átutaztunk rajta Lichtensteinbe menet, s nagyon tetszett, mert ez az osztrák város viszont telis-tele van történelmi épületekkel, amit tervbe vettem, hogy megnézek közelebbről is :) mindent összevetve, Ausztria közelebbről nézve, megismerve, bejárva még szebb. Viszont az osztrák emberek nem olyan kedvesek és mosolygósak, mint a németek - szerintem.


Csökmei Tibor, 2017. 12. 13. 20:41
Azért Innsbruckban a napfelkeltét meg kell nézni! Gyönyörű, ahogy a hegyek csúcsát vörösre festi a nap.


Györfi Zoltán, 2017. 11. 03. 10:31
Érdemes megemlíteni a Duna-szigeten lévő forgó torony éttermet is
(Danube Tower / Donauturm).
Nagyon ajánlom mindenkinek aki Bécsbe tervez menni.
Megér egy kávéra és süteményre vagy vacsorára felmenni.
A feljutás ára 9,9 EUR.
Egy kis kedvcsináló hozzá: https://youtu.be/kEexs0nTatA


Egri László, Hajdúszoboszló, 2015. 06. 18. 18:09
Nagyon rendezett, gyönyörű az alpesi táj és tetszetősek a virágos, faszerkezetes lakóházak is. Kelet felé haladva egyre "magyarosabbá" válik a stílus. Végig autópályán haladva is gyönyörűek az Alpok vonulatai. Az árak némileg magasabbak, mint nálunk. Mozart kugelt nemcsak Salzburgban lehet kapni :D


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon