ÚTIKRITIKA.HU / Karintia régiói / Nassfeld


hirdetes


útikritikák


Karintia régiói / Nassfeld

Nassfeldről mondták | Pályák | Bérletek | Felszerelés | Síoktatás | Vélemények | Hol? | Szálláshelyzet | Vendéglátás | Vásárlás | Programok| Fotóegyveleg

I. R. fotója

Nassfeld a legjobbnak mondott karintiai síterep. Nagy erőssége a 110 km-nyi változatos nehézségű pályarendszer, melyet 5 kabinos, 8 ülő- és 17 húzólift szolgál ki. Sok és jó minőségű pálya áll rendelkezésre jól karbantartva és megfelelő infrastruktúrával. Aránylag hóbiztos terep. Sajnos népszerűsége miatt sokszor nagyon zsúfolt. Az elő- és utószezoni hétköznapok élvezetesebbek síelés szempontjából. A felvonópark megfelelő, bár néhányan hiányolják a rossz idő esetén lehajtható buborékot az ülőliftekről. Haladó tudású síelőknek ajánlott leginkább. Kezdőknek és fekete pályásoknak kevésbé javasolt.

Nassfeldről mondták

"6-an mentünk síelni Nassfeldre, 3 profi és 3 kezdő síelő. Főképp emiatt választottuk ezt a területet; a profiknak ott voltak a változatos, nehezebb pályák, a kezdőknek pedig a rövidebb-hosszabb könnyű pályák. Szerencsére végül több olyan pályát is találtunk, ahol az egész banda jól érezte magát. A hütték ebédidőben teljesen megteltek, úgy kellett a 6 fős asztalra vadászni, de szerencsére mindig sikerült megoldani, minden esetre egy kis várakozási idővel kell számolni, ha nagyobb a létszám." (Zsófi)


"Életem legjobb Käsespätzle-jét ettem a Watschinger Almban, de a Kaiserschmarren is alig maradt el mögötte. Nassfeld alapvetően szép emlékeket hagyott bennem, kivéve talán, hogy az ott síelő emberek között sok a ’ki ha én nem’ típusú, akinek nem sikk kivárni a sorukat a felvonónál, az étteremben vagy akár a mosdóban." (Gábor)


"Mi a legjobb Nassfeldben? A 80-as pálya." (Süti)


"Idegesített, hogy bizonyos hüttékben cseh és szlovák zene ment. Az osztrák hegyekben jobban örülnék egy kis ’Volksmusik’-nak." (Tamás)

Feri mese blog - Nassfeld és a sielés

Pályák

A nassfeldi pályák fekvésüke ideális, mivel minden napszakban lehet napsütéses pályát találni. Ez melegebb hőmérséklet esetén természetesen nagy hátrány, mivel a napsütötte pályák előbb kezdenek el olvadni. A pályák egy része délutánra lejegesedhet, amivel sokat romlik az élvezeti értékük, de nem válnak élvezhetetlenné.

Nagy élvezetet jelent sokaknak a 7,6 km-es 80-as jelzetű pálya, mely egészen völgyig vezet, több mint 1200 m-es szintkülönbséget áthidalva. Az elérése időigényes, mivel 2 vakvölgyön át lehet csak eljutni a tetejéhez, amelyek közül az egyikből csak csákányos felvonóval lehet felfelé menni. Nap végén csak akkor vállalkozzunk a teljesítésére, ha időben el tudjuk érni a tetejét, beleszámítva az egyes völgyekben a felvonóknál töltött várakozási időket. Ennek a pályának nagy előnye, hogy felvonózás nélkül csúszhatunk hosszú perceket, viszont hátránya, hogy sokan használják a nap végi völgymenetre a kabinos felvonó helyett, így 15 óra után kifejezetten zsúfolt, és gyakran nagyon lesíelt. Különösen az utolsó, Gmanberg és a völgyállomás közti szakasza, annak is az utolsó 200 m-re. Ez amúgy egy szintén FIS-szakasz a végén egy meredekebb lejtővel, amin nagy buckák keletkeznek, mire a többség odaér. Ezen a szakaszon érdemes különösen vigyázni, főleg melegebb időben, mikor a nedves hókupacokban kifejezetten nehézzé válik a lécek irányítása.

A legtelítettebb pályák a Kofelplatz-Madritsche csúcsról induló pályák. Érdemesebb távolabbi völgyeket választani a felvonóknál való rövidebb várakozási időért és a pályákon kevesebb síelő miatt.
Az 1500 m feletti szálláshelyek nagy előnye, hogy délig tömegmentesen lehet használni a fenti pályákat.

Nassfelden heti egyszer van esti sízésre lehetőség (kiegészítő bérlettel), ilyenkor a Millenium expressz-szel Gmanbergig lehet felmenni, és a kivilágított (de helyenként ennek ellenére nagyon sötét szakaszokat is tartalmazó) 80-as pálya FIS-szakaszán (2,2 km) lehet lecsúszni. Csak gyakorlott sízőknek ajánlott a tömeg miatt. Illetve kellemetlen lehet az ötpercenkénti léc fel- és lecsatolás.

A 7-es és 70-es pálya mellett van sebességmérő, természetesen a pályától biztonságosan leválasztva. A meredekség is megfelelő, így a bátrabbak és ügyesebbek simán 70 km/h-t meghaladó sebességre tudnak felgyorsítani. Ami különleges, az a Rastl-nál található ski movie, ahol egy rövid videó készül a delikvens csúszásáról.

Fotópontok a Gartnerkofelen és a Kofelplatz-Madritsche tetején vannak.

Kezdőknek

A kezdőknek rossz, hogy szokatlan és komplex felszereléssel már rögtön meg kell küzdeni egy kabinos felvonóval, hogy feljussanak az 1500 m felett fekvő gyakorlóliftekhez, míg más terepeken egyszerűen oda kell csak sétálni a hegy alján található gyakorlópályához, és indulhat is a móka. Öröm az ürömben, hogy a lécet/deszkát és botot be kell vinni a kabinba, így nem kell vesződni a gyakorlatlanabbaknak a lécnek a kabin oldalán elhelyezkedő tartókba való beszúrásával majd a beszállással, és mindezt egy kabin esetén 6-8 fővel. Az alapokat az 55 és 56-os pályákon lehet elsajátítani, majd további gyakorlatozásra ideális a 23a jelzetű pálya. Az olasz oldalon a 2 és 2a, valamint az 5-ös pálya gyakorlatozásra megfelelő. A pályák 27%-a kezdő pálya.

Haladóknak

A haladók rendelkezésére sok jó pálya áll (63%). Az 1, 7, 8 és 9-es pályák messzebb esnek a Millenium expressztől, így kevésbé zsúfoltak.

Profiknak

A profik nem sok fekete pályát találnak, mindössze a pályák 10%-a igazán nehéz. Egy FIS-pálya van: a 80-as utolsó, Gmanberg és völgyállomás közti szakasza. Ennek ellenére ez az a pályarendszer, ahol ők is tudnak egy jót síelni, akár egy hétig.

Deszkások

A deszkásokra is gondoltak: a 9-es pálya mellett van egy freeride-rész mélyhóval, ahova egy négyes ülőlift visz fel, míg az 3-as pálya mellett (vagy a 2 és 2a pályáról érkezve) mindenféle félcsőben lehet villantani. Van a kezdők számára flat, rainbow és up & down box, a gyakorlottabbak 3 m-es wallride XL-en, straight box-on és butterflat-en, és 6 m-es curved box-on, flat rail-en és wave box-on gyakorolhatnak. Tavaly óta van 8, 10, 12 és 14 m-es kicker is. A 80-as pálya deszkásoknak nem ideális, mert van benne két szakasz is, ami sík, és lendület nélkül (vagy a kellő lendület hiányában) csak gyalogosan teljesíthető. Sok a kabinos- és ülőlift, ami deszkásoknak kényelmes. A 80-as pályára való átjutáskor azonban nem lehet kikerülni egy csákányos felvonózást Mösserntől a Rudnigsattel-re.

Freeriderek

A mélyhósízők a Troghöhe-ről a 66-oson indulva találnak egy élvezhető szakaszt a 65-70-es pályák találkozásáig.
Egy jóval veszélyesebb szakasz a 45-64-es pályák találkozásától jobbra eső rész, amelyen számos letörés is van a Mössernig. Tilos terep a Sonnleitn és Rastl alatt található szakadékos rész.

Bérletek

A síbérlet Nassfelden nem olcsó, viszont ár-érték arányban áll az infrastruktúrával és szolgáltatásokkal. A key-card 5 EUR/bérletbe kerül, és a kassza körül elhelyezett automatáknál nem csak nyitvatartási időben, hanem bármikor visszaváltható. A Top Kärtnen síbérlet természetesen Nassfeldre is érvényes. A heti egyszeri esti sízésre kiegészítő bérlet váltható. A terepen működik egy számlálórendszer, mellyel a honlapjukon a síbérletünk számát beírva megtudhatjuk, hogy az adott napon hány km-t síeltünk és egy időszakos grafikont is készíthetünk a napunkról.

Felszerelés

Nassfelden gyorsan és könnyen lehet felszerelést bérelni a völgyállomáson két helyen is. A menete teljesen automatizált: egy kis kérdőívet kell kitölteni a legfontosabb adatokkal (súly, magasság, tudásszint, stílus), és már adják is a bakancsot, állítják hozzá a lécet vagy deszkát, és rögtön mehetünk is a botokért. Természetesen vállalnak lécfelújítást és élezést/waxolást is, előszezonban gyakran akciósan. Amit érdemes kihasználni: bérlettel ingyenesen lehet a síléceket és botokat tárolni a nassfeldi völgyállomáson. Így elkerülhetjük a napi cipekedést. A felszerelésre érdemes a hüttékben is figyelni, mert lopások előfordulnak, főleg a nagyobb tömegeket vonzó helyeken.

Síoktatás

Számos síiskola kínálja szolgáltatásait a terepen. A fő nyelvek a német, angol és olasz, de van magyar nyelvű oktatásra is lehetőség sí és snowboard esetén is.

Vélemények

  • Pozitív: pályák lejtése, összetétele, karbantartottsága, felvonók, hóbiztosság, hütték

  • Negatív: nincs éjszakai élet, sokszor túlzsúfolt, nincs buborék az ülőlifteken, drága

Hol?

Budapestről Nassfeld Hermagor a leggyorsabban Szlovénián keresztül érhető el. Az 593 km-nyi útból 546 km autópálya, melyet alig több mint 5 és fél óra alatt lehet megtenni, viszont néhány km-t spórolhatunk Bécs felé menet némi elvesztegetett időért cserébe. A terep megközelíthetősége aránylag könnyű, mivel az út végén nem kell egy kacskaringós hágón felkaptatni a felvonók eléréséhez, elég mindössze a B111-es útról egy rövid, sík szakaszt a parkolóig megtenni. A síelők kényelméről már a felvonók elérése előtt gondoskodnak: a parkoló szektorainak bejárata elől traktor vontatta transzfer szállítja az embereket a liftkasszákhoz és a Millenium expressz völgyállomásához.

Az olasz oldalról érkezve van lehetőség 1400 m-ig felmenni kocsival, viszont fenn korlátozottak a parkolási lehetőségek.

Szálláshelyzet

A pályákon illetve közvetlen közelükben természetesen több a szálloda, ezeknek az ára is borsosabb. Apartmanok és panziók is vannak a településen, viszont mivel ez egy nagyon népszerű terep, nehéz elfogadható árú pálya- vagy pályaközeli szállást találni, főként főszezonba és az osztrák síszünet idején. Sonnenalpe és Tröpolach kínálják a pályaszállásokat, melyekről a felvonók gyalogosan elérhetők. Aki kisebb költségvetésből gazdálkodik, annak érdemesebb a környező települések szálláshelyeit igénybe venni. Podlang, Jenig, Gundersheim és Presseggersee is néhány perc autóútra található Hermagortól, viszont a szállásárak jelentősen kedvezőbbek. és Többféle apartman és 3-4 csillagos szálloda közül lehet válogatni. Ezen településekről jár síbusz a Millenium expressz völgyállomásához és vissza, ami könnyíti a pályák megközelíthetőségét. A síbusz használata bérlettel ingyenes.

Vendéglátás

Hüttékből nincs hiány Nassfelden: 25 étterem, bár és hütte közül válogathatunk, nem gond enni vagy inni. Könnyű, akár gyalogos megközelíthetősége miatt legnépszerűbb a Kristallhütte, mely a Tressdorferalmnál található, de többen dícsérik az olasz oldalon található hüttéket is a hangulatuk és az olasz ételeik, főként a lasagne miatt. A Garnitzenalm talán a legjobb. A tágas külső része napozásra vágyóknak ideális. Bármerre is vezet a lécünk, minden ’sarkon’ jön szembe egy hütte. A Rudnigalm-ban van egy magyar pincér hölgy, és az árak is korrektek. Apres ski party-ra a Millenium expressz völgyállomásánál található Zum Alois hütte a legjobb, fél 4-4-től már javában folyik a buli, melybe a hegyről érkezők becsatlakozhatnak. A lenti hütték egyébként olcsóbbak a hegyieknél, és dicsérik az italaikat is. A pizza az 50-51-es pályák aljánál található Zur Resiben a legjobb. Aki unja a német kávét és némi élénkségre vágyik, annak a CUBE aljában található nyugati kávézólánc kávézója kötelező kör. A bulizni vágyó fiataloknak nem kimondottan javasolt terep, mert nem sok az esti szórakozási lehetőség. Általában a CUBE-ot választják a partira vágyó fiatalok, akik esténként a CUBE Club-ban szórakozhatnak és táncolhatnak.

Vásárlás

Egy drága terepről van szó, ahol sokan választják az apartmanos megoldást. Ez esetben olcsóbb sok dolgot itthonról vinni. Márt csak azért is, mert a pályaközeli szálláshelyek környékén csak kisboltok vannak, egy komolyabb szupermarketért már mindenképp autóba kell ülni.

Programok

A nemsíelők sífuthatnak, túrázhatnak, korcsolyázhatnak, szánkózhatnak. A sífutókat 300 km-nyi sífutópálya várja. Korcsolyázni a Weissensee-n és Presseggersee-n lehet (összesen 7 km2-nyi felületet jelent). A gyerekekkel érkezők kipróbálhatják a 4 szánkópálya egyikét, melyek között van kivilágított. Wellness-elni a Kötschach-mautheni Aquarena-ban lehet.

Fotóegyveleg

K. K. fotója

Kati fotója

L. R. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon