ÚTIKRITIKA.HU / Karintia régiói / Turracher Höhe


hirdetes


útikritikák


Karintia régiói / Turracher Höhe

Vélemények | Hol? | Pályák | Szálláshelyzet | Vendéglátás | Vásárlás | Programok

Ez a síterület egy hágómagasságban van, amelyet Turracher Höhe-nek hívnak, és az elnevezése is innen jön. A tengerszint feletti magasság 1400-2250 méter közötti. Sokak szerint kitűnő síterület rövid és hosszú pályákkal egyaránt. A törzsközönség szinte rajongói tábort alkot, és legalább egy évvel előre lefoglalják a következő szezonra is a szobákat, így főleg a pályaszállásokon nehéz szobát foglalni. Ebből adódóan kialakult egyfajta családias légkör itt, talán ezért is annyira közkedvelt ez a síterület, ahhoz képest, hogy viszonylag kicsi. 3-6 napos látogatás erejéig bizonyosan tartalmas hely.

A Turracher Höhe hóbiztossága megnyugtató tényező. Jó adottságú, prímán karbantartott síterület. Jó, hogy többnyire nem érezhető vészes zsúfoltság. Megfelelő mind kezdőknek, mind gyakorlottaknak. A terület keleti oldalán vannak a kezdők és kevés gyakorlattal rendelkezők számára alkalmas kék pályák. A haladóknak megfelelő piros pályákból van több is (pl. a Kornockbahn állomásnál) Tény és való, hogy a kifejezetten profik számára nincs választék a térségben.

A snowboardosok és a freeride-osok is találnak maguknak megfelelő terepet, bár volt már néhány visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a snowparkot nem tartják rendesen karban – ellentétben a sípályákkal – és akár balesetveszélyes is lehet. A családosok számára leginkább a Schoberriegel és a Rinsennock közötti terület a legmegfelelőbb. Itt van egy gyerekpark is.

A síelők többsége persze sok pályát kipróbál, és vándorolnak a keleti és a nyugati oldal pályai között.A pályabérlet árai is kedvezőek. A hó- és pályaviszonyok többnyire jók, januárban bizonyosan. A pályák nem buckásak. A sípályák gyakran a hotelek, apartmanházak közvetlen közeléből indulnak. A Turracher Höhe pályáinak többsége közepes erősségűnek minősíthető. Elég sok a nehéz erősségű pálya és nagyon kevés a gyenge erősségű. A térségben 12 lift van, s ezek közül 8 húzólift (csákányos), 4 ülőlift. Az ülőlifteknek van nagyobb keletje. A Turracher Höhe térségében 14 Hütte illetve hegyi étterem kínálkozik. Ez a síterület méretéhez képest átlagon felüli választékot jelent, osztrák viszonylatban is. Létezik egy „aprés ski” bár is. A három síiskolán kívül van egy gyerekpark is. Sok a magyar, azaz a hosszú autózás azért nem riasztja el az embereket. Ami a szezonkezdetet illeti, 2011-ben például október 22-én indult el az első lift.

Vélemények

"Elégedettek voltunk a pályák jó állapotával, a liftek tisztaságával és Hütték kínálatával. Gondunk csupán azzal volt, hogy csoportunkkal hasznát akartuk venni a 20 fő feletti csoportos kedvezménynek, amivel fejenként 7 eurót tudtunk volna megtakarítani. Jóllehet a szállodánk készségesen kiállított nekünk igazolást a csoportos mivoltunkról, de a liftpénztárnál a dokumentumot semmibe vették azon a címen, hogy a csoport tagjai nem mutatkoztak ott egyszerre." (2011)


"Jó dili kipróbálni a tavi taxit (Seetaxi). A kistraktoros 'sofőr' megtalálja a módját, hogy a befagyott tavon sikoltozást kiváltó, pocsolyás részre vigye a járművét. A hütte témában a kedvencem a Panorama."


"Nem voltam igazán megelégedve a pályákkal, mert több helyen a meredek részen felvett lendületet bosszantóan megtörik eléggé sík részek. Viszont a táj gyönyörű, és az állomások felől gyönyörű panorámák tárulnak elénk."

Hol?

Budapestről a Turracher Höhe-ig autóval 496 kilométer a távolság, s ebből 366 kilométer az autópálya. Átlagos sebességgel, megállást nem számolva 5 óra 10 perces időtartamot lehet kalkulálni. Ebből 3 óra 15 perc esik autópályára. Üzemanyagra egy úton kb. 15-16 ezer forintot lehet számolni, plusz magyar és osztrák autópályadíj.

Pályák

Zirbenwald

A Turracher Höhe Zirbenwald sípálya egy népszerű síterep Ausztriában, a Turracher Höhe régióban található. Az alábbiakban bemutatom a pálya előnyeit és hátrányait:

Előnyök:

Gyönyörű környezet: A sípálya a festői Turracher-tó közelében helyezkedik el, és a gyönyörű hegyvidéki tájat kínálja, ami páratlan élményt nyújt a síelőknek.
Jó hóviszonyok: A terület híres a jó hóviszonyairól és a kiváló síelési lehetőségeiről, így ideális választás a síelés szerelmeseinek.
Sokféle pálya: A Zirbenwald sípályán változatos pályák találhatók, amelyek kielégítik mind a kezdő, mind a haladó síelők igényeit. A területen síelők minden szinten megtalálhatják a számukra megfelelő pályákat.
Snowpark: A sípálya részeként található snowpark kihívást jelent a freestyle síelők és snowboardosok számára, akik trükköket és ugrásokat szeretnének kipróbálni.
Kényelmes infrastruktúra: A területen modern létesítmények, sífelvonók, síiskolák és bérlők állnak rendelkezésre, hogy a síelőknek kényelmes és kellemes élményt nyújtsanak.

Hátrányok:

Forgalmi zsúfoltság: A Zirbenwald sípálya népszerű úti cél, így a síelőszezonban a pályák néha zsúfoltak lehetnek, különösen a hétvégéken és az ünnepi időszakokban.
Időjárásfüggőség: Mint minden síterep esetében, az időjárás kiszámíthatatlan lehet. Rossz időjárás esetén, például erős szél vagy hóvihar, néhány pálya lezárhat vagy korlátozottan használható.

Fontos megjegyezni, hogy a pálya pontos állapota és az infrastruktúra lehetőségei idővel változhatnak. Ajánlott előzetesen tájékozódni a helyi síközpont weboldalán vagy információs irodájában a friss információk és a nyitvatartási idők tekintetében.

Adrenalin

Kornock oldal

A Kornock oldal a Turracher Höhe térségében található sípálya, és az egyik fő része a Turracher Höhe síterületnek. Az alábbiakban bemutatom a Kornock oldal előnyeit és jellemzőit:

Előnyök:

Pályák változatossága: A Kornock oldalán számos különböző nehézségi szintű sípálya található, amelyek kielégítik mind a kezdő, mind a haladó síelők igényeit. A pályák jól karbantartottak és szélesek, így lehetőséget nyújtanak a kellemes síelésre.
Gyermekbarát: A Kornock oldalán gondoskodnak a gyerekek síelési élményéről is. A területen síiskolák és gyermekbarát létesítmények találhatók, amelyek lehetővé teszik a kisebbek számára a síelés és snowboardozás megtanulását biztonságos és barátságos környezetben.
Kiváló hóviszonyok: A Turracher Höhe térségében híresen jó hóviszonyok vannak, és a Kornock oldal sem kivétel. A friss hó és a megfelelő hóállapotok lehetővé teszik a minőségi síelést és snowboardozást.
Panorámás kilátás: A Kornock oldalról gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre és a festői tájra, ami tovább fokozza az élményt.

Hátrányok:

Forgalmi zsúfoltság: A Kornock oldal népszerű a síelők körében, így a síelőszezonban és a hétvégéken a pályák néha zsúfoltak lehetnek.
Időjárásfüggőség: Az időjárási körülmények változhatnak, és az időjárás befolyásolhatja a pályák állapotát. Rossz időjárás esetén, például erős szél vagy hóvihar, bizonyos pályák lezárhatnak vagy korlátozottan használhatóak.

Snowboard cross pálya

A Turracher Höhe síterepén található snowparkok és sípályák gyakran tartalmaznak különböző akadályokat, ugratókat és boxokat, amelyek ideálisak a freestyle snowboardosok és síelők számára. Ezek a parkok lehetőséget kínálnak a trükkök, ugrások és rail-ek gyakorlására.

A pontos snowboardos pályák és snowparkok elhelyezkedése és jellege idővel változhat, ezért ajánlott a hivatalos síközpont weboldalát vagy információs irodáját ellenőrizni a friss információkért és a síterep adott időszakban elérhető lehetőségeiért.

Szálláshelyzet

Pályaszállást foglalni a törzsutasok előrelátása miatt nagyon nehéz, ha mégis sikerül, akkor csillagászati árakon. Az Almhüttendorf apartmanjaiban általában van hely, jó áron. Érdemes itthonról előre szállást foglalni. A szállodák színvonala nagyon jó, akkor is, ha régiek, ezért is a magas ár!

Vendéglátás

Az Alm Zeit hüttére előfordult panasz is, mégpedig az ételminőség vonatkozásában.

Turracher Höhe térségében számos étterem és vendéglő található, ahol megtalálhatod a helyi házias ételeket és autentikus konyhát. Itt van néhány ajánlás:

Almstube: Ez a hangulatos étterem és vendéglő híres a hagyományos osztrák és kárpát-medencei ételekről. Itt kipróbálhatod a bőséges húsételeket, például a rántott húst vagy a gulášt, valamint a helyi sajtokat és süteményeket.

Schlosshotel Seewirt: Ez a történelmi szálloda és étterem remek választás a környékbeli specialitások megkóstolásához. Itt megtalálhatod a friss helyi halakat, például a pisztrángot, valamint a gazdag húsételeket és leveseket.

Panoramarestaurant Hochschober: Ez a panorámás kilátást kínáló étterem és vendéglő fantasztikus ételeket és kiváló kiszolgálást nyújt. Az itt készített ételek helyi alapanyagokból és friss hozzávalókból készülnek, és a menüben megtalálhatók az osztrák és nemzetközi fogások.

Berggasthof Nockalm: Ez a hagyományos hegyi fogadó olyan ételspecialitásokkal vár, mint a sült kolbász, a tiroler gröstl (húsos burgonyasaláta) vagy a káposztás tészta. Itt autentikus hangulatban élvezheted a hegyi ételeket.

Fontos megjegyezni, hogy az éttermek kínálata és nyitvatartása idővel változhat, különösen a síelőszezonban. Ezért ajánlott előre tájékozódni, illetve foglalni asztalt az éttermekben, hogy biztosítsd a helyed. Továbbá, a szállásadód vagy a helyi turisztikai információs iroda is segíthet ajánlásokkal és információkkal az autentikus vendéglőkről a térségben.

Vásárlás

A Turracher Höhe térségében, a síterep közelében néhány lehetőség áll rendelkezésre az önellátáshoz szükséges bevásárlásokhoz. Itt vannak néhány ajánlás:

Élelmiszerboltok: A síterep környékén található néhány élelmiszerbolt, ahol vásárolhatnak alapvető élelmiszereket és egyéb szükséges termékeket. Érdemes felkeresni a környékbeli szupermarketeket vagy kisboltokat, ahol friss élelmiszerek, pékáruk, tejtermékek, üdítőitalok, édességek és más alapvető élelmiszerek kaphatók.

Pékáruk: A térségben számos pékség és péksütik kaphatók, ahol friss kenyerek, péksütemények és más finomságok vásárolhatók. Ezek jó lehetőséget kínálnak a reggeli vagy a napközbeni harapnivalók beszerzésére.

Sajtüzletek: A térség híres a sajtjairól, így érdemes felkeresni néhány helyi sajtboltot vagy piacot, ahol helyi sajtokat lehet vásárolni. Ez lehetőséget nyújt a különleges helyi termékek megismerésére és megkóstolására.

A Turracher Höhe térségében nincs közvetlenül a síterepen vagy a hegyvidéki területen nagyobb szupermarket. Azonban, ha nagyobb élelmiszerboltot keresel a környéken, érdemes ellátogatni a környező városokba vagy településekbe, ahol szélesebb kínálatot találhatsz.

Például, a Turracher Höhe közelében található városok között szerepel Predlitz-Turrach, Murau, Stadl an der Mur, vagy Tamsweg. Ezekben a városokban és településeken nagyobb szupermarketek, élelmiszerboltok és bevásárlóközpontok találhatók, ahol széles választékban megtalálhatod az élelmiszereket, friss árut és egyéb termékeket.

Programok

Előkészületben!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon