ÚTIKRITIKA.HU / Karintia régiói / Turracher Höhe










Karintia régiói / Turracher Höhe

Vélemények | Hol? | Pályák | Szálláshelyzet | Vendéglátás | Vásárlás | Programok

Ez a síterület egy hágómagasságban van, amelyet Turracher Höhe-nek hívnak, és az elnevezése is innen jön. A tengerszint feletti magasság 1400-2250 méter közötti. Sokak szerint kitűnő síterület rövid és hosszú pályákkal egyaránt. A törzsközönség szinte rajongói tábort alkot, és legalább egy évvel előre lefoglalják a következő szezonra is a szobákat, így főleg a pályaszállásokon nehéz szobát foglalni. Ebből adódóan kialakult egyfajta családias légkör itt, talán ezért is annyira közkedvelt ez a síterület, ahhoz képest, hogy viszonylag kicsi. 3-6 napos látogatás erejéig bizonyosan tartalmas hely.

A Turracher Höhe hóbiztossága megnyugtató tényező. Jó adottságú, prímán karbantartott síterület. Jó, hogy többnyire nem érezhető vészes zsúfoltság. Megfelelő mind kezdőknek, mind gyakorlottaknak. A terület keleti oldalán vannak a kezdők és kevés gyakorlattal rendelkezők számára alkalmas kék pályák. A haladóknak megfelelő piros pályákból van több is (pl. a Kornockbahn állomásnál) Tény és való, hogy a kifejezetten profik számára nincs választék a térségben.

A snowboardosok és a freeride-osok is találnak maguknak megfelelő terepet, bár volt már néhány visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a snowparkot nem tartják rendesen karban – ellentétben a sípályákkal – és akár balesetveszélyes is lehet. A családosok számára leginkább a Schoberriegel és a Rinsennock közötti terület a legmegfelelőbb. Itt van egy gyerekpark is.

A síelők többsége persze sok pályát kipróbál, és vándorolnak a keleti és a nyugati oldal pályai között.A pályabérlet árai is kedvezőek. A hó- és pályaviszonyok többnyire jók, januárban bizonyosan. A pályák nem buckásak. A sípályák gyakran a hotelek, apartmanházak közvetlen közeléből indulnak. A Turracher Höhe pályáinak többsége közepes erősségűnek minősíthető. Elég sok a nehéz erősségű pálya és nagyon kevés a gyenge erősségű. A térségben 12 lift van, s ezek közül 8 húzólift (csákányos), 4 ülőlift. Az ülőlifteknek van nagyobb keletje. A Turracher Höhe térségében 14 Hütte illetve hegyi étterem kínálkozik. Ez a síterület méretéhez képest átlagon felüli választékot jelent, osztrák viszonylatban is. Létezik egy „aprés ski” bár is. A három síiskolán kívül van egy gyerekpark is. Sok a magyar, azaz a hosszú autózás azért nem riasztja el az embereket. Ami a szezonkezdetet illeti, 2011-ben például október 22-én indult el az első lift.

Vélemények

"Elégedettek voltunk a pályák jó állapotával, a liftek tisztaságával és Hütték kínálatával. Gondunk csupán azzal volt, hogy csoportunkkal hasznát akartuk venni a 20 fő feletti csoportos kedvezménynek, amivel fejenként 7 eurót tudtunk volna megtakarítani. Jóllehet a szállodánk készségesen kiállított nekünk igazolást a csoportos mivoltunkról, de a liftpénztárnál a dokumentumot semmibe vették azon a címen, hogy a csoport tagjai nem mutatkoztak ott egyszerre." (2011)


"Jó dili kipróbálni a tavi taxit (Seetaxi). A kistraktoros 'sofőr' megtalálja a módját, hogy a befagyott tavon sikoltozást kiváltó, pocsolyás részre vigye a járművét. A hütte témában a kedvencem a Panorama."


"Nem voltam igazán megelégedve a pályákkal, mert több helyen a meredek részen felvett lendületet bosszantóan megtörik eléggé sík részek. Viszont a táj gyönyörű, és az állomások felől gyönyörű panorámák tárulnak elénk."

Hol?

Budapestről a Turracher Höhe-ig autóval 496 kilométer a távolság, s ebből 366 kilométer az autópálya. Átlagos sebességgel, megállást nem számolva 5 óra 10 perces időtartamot lehet kalkulálni. Ebből 3 óra 15 perc esik autópályára. Üzemanyagra egy úton kb. 15-16 ezer forintot lehet számolni, plusz magyar és osztrák autópályadíj.

Pályák

  • Zirbenwald
  • Adrenalin
  • Kornock oldal
  • Snowboard cross pálya

Szálláshelyzet

Pályaszállást foglalni a törzsutasok előrelátása miatt nagyon nehéz, ha mégis sikerül, akkor csillagászati árakon. Az Almhüttendorf apartmanjaiban általában van hely, jó áron. Érdemes itthonról előre szállást foglalni. A szállodák színvonala nagyon jó, akkor is, ha régiek, ezért is a magas ár!

Vendéglátás

Az Alm Zeit hüttére előfordult panasz is, mégpedig az ételminőség vonatkozásában.

Vásárlás

Előkészületben!

Programok

Előkészületben!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon