ÚTIKRITIKA.HU / Hallstatt


hirdetes

útikritikák


Hallstatt

Hallstattról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Hallstättersee| Salzbergbahn| Más látnivalók|Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

nagyagi fotója

Tartalomépítés előkészületben


Reggel fél 10 előtt vagy 17 óra után sokkal kisebb a tömeg. A népes turistacsoportok ugyanis nem itt éjszakáznak, hanem a nagyvárosokból hozzák őket ide buszokon, leginkább fél 10 és 15 óra között.    

A városkában egy elvitelre vételezett Cappuccino ára 5,40 euró, egyes boltok nem fogadnak el bankkártyát, és - furcsa módon - sok boltos kényelemből csak rövid időre nyit ki.


Hallstattról dióhéjban

Hallstatt, egy csupán 922 főt számlátó falu a Felső-Ausztriában található, a Hallstatt-i tó partján,  a Salzkammergut lábánál, 16. századi épületekkel és egy lutheránus templommal.

Évente közel egymillió turista látogat el ide.

A falu az UNESCO világörökségének a része, a hétezeréves, a világon a legrégibbnek számító sóbányájának jelentősége miatt.  A

Alapszabály: Ne hétvégére időzítsük az idelátogatást, ha el akarjuk kerülni a tömegnyomort.

A 2013-as év nagy löketet adott Hallstatt ismertebbé válásának. Állítólag ugyanis a Jégvarázs című Disney-mesefilmben szerepő Arendelle falu ábrázolását Hallstatt ihlette meg.

Egy kínai milliárdos a kínai Kuangtung tartományban felépítettette Hallstatt falu (gyatra) mását. Jóllehet a kínak belföldi turizmusa 10 milliókra alapozhat, azért a másolat falut jóval kevesebben látogatják meg, mint az igazit.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A 16. századi, eredetinek tűnő, pasztellszínekben pompázó alpesi házak

Nem tetszett

1. A falura telepedett tömegturizmus - itt is - zavarja az amúgy csodás hely zavartalan élvezetét.

2. A turisták nagy részén látszik, hogy csak az Instangram avagy FB fotók elkészítésére összpontosít. A szelfizők meg alapból idegesítenek (nem lenne jobb inkább valakit megkérni, hogy csináljon róluk normális szögből egy fotót?)   

Vélemények

Hallstatt, Ausztria „képeslap” települése. A hegyóriások közé rejtett tóparti városka faerkélyes „mézeskalács” házai egymás fölé épültek a meredek és keskeny partoldalba. A legtöbb homlokzatát zöld növények, élénk virágok díszítik. A főtér, színes épületeivel és a templommal hosszan benyúlik a vízbe, így messziről úgy néz ki, minta a karcsú, tornyos épület a kék tavon lebegne, melybe a környező hegycsúcsok sötéten visszatükröződnek. A part mellett hattyúk úszkálnak, a főút mentén pedig bájos üzletek, hangulatos éttermek sorakoznak. Az egész olyan álomszerű volt. forrás

Az emblematikus fotószög - Aji fotója

Odajutás

Országúton 499 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküi vezetést modellezve az út 5 óra 15 percet vesz igénybe. 396 kilométeren az autópálya előnyeit élvezhetjük. Egy útra kb. 87 eurót költünk üzemanyagra és matricákra.

Szállásválasztás

Úgy tűnik, hogy minden helyi család valamilyen panziót üzemeltet. Ha ezek közül választani kell, akkor nyilván olyat érdemes, ami a dombon lehetőleg a legmagasabban található, hiszen így lehet a legszebb kilátást találni a völgyre és a tóra. Naplenetekor a tó látványa felejthetetlen élmény nyújt.

Másik megoldás a szállásválasztásnál, ha éppen Hallstattal szemben Obertraunban éjszakázunk. Ebben a faluban elfogadható áron lehet jó minőségű szállást kifogni. Ilyen pl. az Obertrauner Hoh a köznpotban, közel boltokhoz, bankhoz, turista információs irodához. 

Az árak 20 euró/éjszakával kezdődnek (reggelivel). A legtöbb ilyen szálláshelyet nem is lehet megtalálni az online terepen.

Helyi közlekedés

Magában Hallstattban van két vagy három nagy parkoló, ahol le lehet parkolni az autóval. Vigyázat, az egyik a híd után található, és nem keveset kell sétálni a faluba jutáshoz. Mi a P1 parkolóban parkoltunk. Az árak magsak. Sajnos szerintem minden parkolóban ugyanazok. Az ár 4 € óránként, 7 € két óra és 3 vagy 4 óra 9 €. Legyen óvatos, mert ha akár csak egy perccel tovább marad, akkor még egy órát kell fizetnie. (2020)

Magát a falut a kis utcáit járva két óra alatt bőven be lehet járni.

Hallstattban a parkolás is problémás, hiszen a városka különleges fekvése miatt kevés a hely, a városban nem lehet autóval közlekedni (csak az ott lakók kaphatnak külön engedélyt), ellenben rengeteg az autóval ide érkező látogató. Szombat dél körül, érkezésünkkor már csak „Hallstatt-felsőn” kaptunk parkolót (parkoló ár: 4-5 Euró óránként!), azaz cirka 20 percet kellett a parkolónktól visszasétálnunk a város széléig. (2019) forrás

Étkezés

A vendéglői választék regionális házias koszttól  a mediterrán konyháig terjed. Van itt kolbászos és kebabos büfé, de előkelő, és persze drága étterem is.

Aji fotója

Vásárlás

Hallstattban van egy kis szupermarket, egy sportbolt  és egy trafik. Rengeteg kézműves- és ajándékbolt is található, ahol többek között kerámiát, esztergált tárgyakat, pálinkát vagy natúr sót lehet vásárolni.

A sikló indulásáig körbenézhetsz egy kis ajándékboltban is. Természetesen itt is minden a sóról szól, persze a szokásos hűtőmágnes, képeslap, kis bögre és egyéb szuvenírben is gondolkodhatsz. Ha a sóbányába is mész, érdemes az ajándékokat utána megvenni. Azt jó, ha tudod, hogy minden látogató kap a sóbányából kifelé menet a csoportvezetőtől egy kis sószórót ajándékba! forrás

Egyéb hasznos információk

Hallstättersee

A Hallstättersee Ausztria egyik legszebb tavai közé tartozik. A tavat körülvevő Hallstatt és a Hallstättersee panorámája lenyűgöző és szinte varázslatos. A tó türkizkék vizével, magas hegyeivel és szikláival egy igazán festői látványt nyújt a látogatók számára.

A Hallstättersee körül rengeteg lehetőség van az aktív kikapcsolódásra és a szabadidős tevékenységekre, mint például a horgászat, a vitorlázás, a kajakozás, a stand up paddle boardozás és a szörfözés. A tavat körülölelő magas hegyek a túrázók paradicsoma, és számos túraútvonalat találhatunk, amelyek a tó partján vagy a környező hegyekben vezetnek.

A tavat körülvevő települések, mint például Hallstatt, Obertraun és Bad Goisern is rengeteg látnivalót kínálnak. Az UNESCO Világörökség részét képező Hallstatt városa a Hallstättersee partján található, és Európa legrégebbi sóbányájának helyszíne. A városban láthatóak régészeti leletek, mint például a kelta temető, amelyet a Hallstättersee mellett találtak.

Ervin fotója

Salzbergbahn

Felnőttek számára a retúr jegy 36 euróba kerül.

e. s. fotója

Úgy gondolom, aki idáig eljön, semmiképp se hagyja ki, még akkor sem, ha a sóbányát nem akarja megnézni. Egyrészt, megspórol egy nagyon meredek hegyi sétát a Salzberg-re (igaz, ez az út a bányászok több ezer éves útja), másrészt menet közben és a fenti végállomáson a fantasztikus kilátás igazán megér minden pénzt. A pénztárnál a jegyvásárlás gördülékeny, de ha biztosra akarsz menni, már előre, online is válthatsz jegyet a siklóra és a sóbányába is. Mondanom sem kell, bankkártyás fizetés, free wifi és ingyen applikáció alapban megoldott a helyszínen.

Érdemes jól megnézned és átgondolnod a vásárolandó jegytípust, van csak felfelé, vagy családi, vagy kompletten a sóbányával kombinált stb. jegy, mert a hazai pénztárcához mérve nem olcsó. Magyar nyelvű audio guide is kérhető!
Fontos infó, hogy a sóbányába csak 4 éven felüli gyereket engednek be, tehát kis gyerkőcös családok ezzel számolva induljanak neki a kirándulásnak!

A siklók folyamatosan indulnak, csak arra kell várni, hogy a kabin megteljen, azaz nagyjából 25 ember összegyűljön. A sikló a Salzberg oldalán siklik fel, pontosabban ez a szerkezet inga üzemű: egy kabin felfele, egy másik lefele közlekedik sodronykötélen – egy időben. A pálya közepén kerülik ki egymást. Az egész út közel 3 perc és igen meredek: 513 méterről indulunk, 325 métert teszünk meg fölfele cirka fél kilométeren, egy átlagosan 74 %, iszonyú meredek sínpályán. Ha teheted, ablak mellé állj, ha jó helyet csípsz el a kabinban, már menet közben is pazar fotókat tudsz készíteni. (2019) forrás

Más látnivalók

Programlehetőségek

Olvasmányos linkek

Ezen a télen minden második ismerősömtől azt hallottam, hogy jaj, milyen jó lenne egyszer egy hegyi kunyhóban vagy egy alpesi faluban tölteni a karácsonyt. Nekik üzenem, hogy Hallstatt télen szuperjó választás, meg úgy általában az egész Salzkammergut ideális célpont egy téli kiruccanásra, akkor is, ha valaki nem akar síelni meg csúszni-mászni a hóban.

Nyáron kevésbé kötötten lehet kirándulgatni, próbáltuk azt is, és szerettük, de én boldogan tobzódtam ebben a porcukros giccsben is, nagyon ki tudja kapcsolni az agyamat a sok hegy meg a tiszta levegő.
Winter Wonderland Ausztriában

Már az első estén úgy éreztem magam, mintha egy mesében lennék. Szakadó hóban érkeztünk meg a Hallstatti-tó partján álló házikóba, aztán a hótól roskadozó fák között autókázva elindultunk, hogy megnézzük, kapunk-e vacsit a kedvenc éttermünkben, Obertraunban.

Azt sosem fogom megérteni, hogy miért áll meg az élet Ausztriában délután ötkor, szinte minden étterem csak nyolcig van nyitva, és sötétedés után egy lélek sem jár az utcán. Este benéztünk Hallstattba 7-8 óra felé, teljesen kihalt volt, igaz, a mínusz 10 fok nem az a kategória, ami nagyon az utcára csalogatná az embereket. forrás

Fotóegyveleg

Hólik Peti fotója

L. Andris fotója

B. Eszter fotója

Aji fotói

Nem mondható, hogy faragatlan fickó - k. á. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon