ÚTIKRITIKA.HU / Karintia régiói / Bad Kleinkircheim


hirdetes


útikritikák


Karintia régiói / Bad Kleinkircheim

Bad Kleinkirchheim dióhéjban | Pályák | Bérletek | Felszerelés | Síoktatás | Visszajelzések | Hol? | Szálláshelyzet | Vendéglátás | Vásárlás | Programok

g. a. fotója

Bad Kleinkirchheim dióhéjban

Ezt a helyet a „nemsielők” is élvezik! A település egy völgyben húzódik, ahol 2 termálfürdő is található. Maga az elhelyezkedés is idilli már, a 103 km-es pályarendszer már csak a ráadás. A település elnyúló fekvéséből adódóan sok a pályaszállás, a fürdők kültéri medencéiben pihenők a forró gőz ködén át a köröskörül elhelyezkedő lesiklópályákra látnak rá. Bad Kleinkirchheim település St. Oswald városrészben folytatódik, aki itt foglal szállást számítson rá, hogy picit hosszabb idő alatt juthat el a liftekkel a pályarendszerre.

Pályák

Bad Kleinkircheimben a liftek régiek már és lassúak is, bár a lassúság oka többnyire az is, hogy így állítják be a sebességet, hogy elkerüljék a pályákon a tumultust. Többek véleménye szerint ideje lenne már nagyobb beruházásokat tenni ilyen téren is, az elmúlt 8-10 évben semmi nem történt liftek területén, már szinte muzeális értékük van. A kapacitás sem megfelelő, illetve van olyan törzsvendég, aki arra panaszkodott, hogy a síruhája évről évre olajfoltos lesz és már a tisztító sem bír a folttal. Érdekes, hogy a liftek minősége ellenére a kritizálók hű Bad Kleinkirchheim – rajongók maradnak, saját bevallásuk szerint.

A liftkezelő társaság javára írható viszont, hogy hóágyúk terén sokat fejlesztettek, ami a szezon megnyúlásán is érezhető, legalábbis a szezon végén jobb a hóhelyzet. A termálfürdőkre is sokat szántak, bár a síelők szívesebben vették volna, ha ennek összegét inkább a liftek renoválására, cseréjére fordították volna. A liftek korszerűsítése tervben van, de konkrét tervek még nincsenek.

A bad kleinkircheimi pályarendszer változatos, bár inkább a kezdők számára kedvezőbb. Főleg piros pályákból áll.

Az élményelemek hiánya miatt kevesebb a snowboardos, de több a kezdő síző, akik a nagy számból adódóan gyakran akadályozzák a haladó sízők haladását. A helyi fiatalokat is más síterepre csábítja például a funpark hiánya, így az apres ski, illetve az éjszakai élet sem annyira elsöprő. Ez viszont kisgyerekes családok, és kezdő síelők számára vonzóbbá teszi a területet.

St. Oswald-ból a síterepre csak két ülőlift segítségével juthatunk el (amennyiben sítalpakon megyünk és nem autóval), az 1 900 méteren lévő pályákon át - ez kb. 25 percet vesz igénybe. Elsősorban ez a terület szorulna fejlesztésre.

Az egykori világkupa-pálya, a K70-es sorsa megosztja a közvéleményt. Sokak szerint jó, hogy ereklyeként tisztelik és meghagyják természetes pályaként, sokan viszont szívesen vennék, ha nem lenne gyakran lezárva az elégtelen hóhelyzet miatt, és emiatt jobban örülnének, ha hó-ágyúznák is a pályát.

Kezdőknek

Abszolút kedvez a terep a kezdőknek, széles és változatos pályáival. Aki kezdőként pályaszállást szeretne foglalni, annak inkább a Nockalmbahn környékén érdemes foglalnia a hosszú kék pálya miatt.

Haladóknak

A Kaiserburgbahn felvonó feletti hosszú, fekete 8-as pálya (Franz Klammer Abfahrt) igazi csemege a haladó sízőknek.

Deszkások

A bad kleinckircheimi síterep egy paradicsom a deszkások számára, már ami a freestyle-ajánlatot illeti. Ezentúl azonban sem egy halfpipe, de még egy funpark nem található a pályarendszeren. A snowboardosok próbálják ki a 6-os számú, kezeletlen pályát, a Hirschsprunglift hegyállomásánál, valamint a Franz Klammer lesiklópályát. A lifteket snowboardbarátnak nevezhetjük alapvetően.

Freeriderek és profik

A 6-os számú pálya egy 4,2 km hosszú, teljesen kezeletlen pályára vezet, de mivel a pályarendszer a „fahatár” alatt található, nem kedvez a fekvése annyira a freeride szerelmeseinek.

Bérletek

26 éves korig és érvényes (nemzetközi) diákigazolvánnyal 20% kedvezményt kapnak a tanulók a síbérletek és a termálfürdők belépőinek árából is. A síterület egy egyedi síbérlet-konstrukciót is kiadott, mely évek óta nagyon sikeresen vonzza a vendégeket az utószezonban is: a Ski-Thermen-Wochen síbérletet. Amennyiben olyan szálláshelyen foglalunk szobát, amely ennek az akciónak részese, úgy a síbérletet ingyen kapjuk a szállás mellé, a termálfürdők belépőit pedig féláron.

Felszerelés

Jön!

Síoktatás

A síterepen összesen 2 síiskola működik, az egyik a Krainer/Wulschnig , a másik a Qualitätsskischule Brunner. A Brunner síiskola közvetlenül Bad Kleinkirchheim-ban található, a Krainer/Wulschig-nak viszont a síterep 3 pontján van állomáshelye: a Kaiserburgbahn felvonónál, illetve Bach és St. Oswald városrészekben. Mivel a síterep pályái össze vannak kötve, illetve a a sí-termál busz a városrészek között közlekedik, nincs nagy különbség. Érdemes a választásnál viszont figyelembe venni, hogy melyik lift van épp üzemben, pl. 2011. dec. 2 és 18. között például csak a St. Oswald-i liftek működtek. Általában dolgozik magyar nyelvű oktató a síiskolákban, de ez mindig csak szezon elején derül ki. A síiskolák nagyon rugalmasak, minibuszokkal mennek a nebulókért, majd szállítják őket a megfelelő pályához.

Vélemények

Jön!

Hol?

Jön!

Szállás

Ahhoz képest, hogy Bad Kleinkircheimben nagy és jó pályarendszer, a szállások ára is kedvezőnek mondható. Sok a pályaszállás a völgyben, ez Ausztriában ritka és minden kategóriában található megfelelő árú szállás. Itt is igaz, mint Ausztriában általában, hogy vannak olyan kis pár szobás, „házinénis” magánszálláshelyek, melyek már kb. 20 €/fő/éj áron is foglalhatóak. Ezek a szállásadók azonban nem szerződnek utazási irodákkal, az ügymenet bonyodalmait nem vállalják fel 2-3 szoba eladása miatt. Mellékszezonban jó eséllyel találhat az utazó szabad szobát, ha nem foglal előre, de maximum 2-4 fő esetén érdemes ezt megkockáztatni.
Főszezonban mindenképp érdemes előre a szállást lefoglalni.

Vendéglátás

A hütték jól eloszlanak a síterepen, áruk a színvonalhoz és a kínálathoz képest magasnak találtatott. A Brunnach tetején van egy modernebb, önkiszolgáló étterem, a többi hagyományos stílusú.

Vásárlás

Jön!

Programok

A Thermal Römerbad, illetve a St. Kathrain termálfürdők a nem-síelőknek már napközben is jó programlehetőséget biztosítanak, délután, estefelé pedig a síelők lazítják izmaikat itt. Míg a kisebb osztrák településeken este elcsendesedik minden, itt Bad Kleinkirchheimban a termálfürdők nyitva tartása miatt legalább 20.00 óráig pezseg az élet.

St. Kathrein termálfürdőben összesen 1 200 m²-es vízfelület várja a vendégeket. Medencék hőmérséklete 18-34 °C van, 2 belső és 2 külső medencében.
Ezen kívül vannak még itt összekötő termálmedencék, szaunák (finn és gyógynövényes szauna, gőzfürdő, infra-kabin), napozóterasz és kert, római tepidárium, pezsgőfürdő, gyermekmedence, szolárium, vízi gimnasztika, pihenőtermek, kozmetika, masszázs, kávézó, étterem.

Fotóegyveleg

Magdi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon