ÚTIKRITIKA.HU / Karintia régiói / Koralpe


hirdetes


útikritikák


Karintia régiói / Koralpe

Koralperől mondták | Pályák | Bérletek | Felszerelés | Síoktatás | Vélemények | Hol? | Szálláshelyzet | Vendéglátás | Vásárlás | Programok

Az 1500-2100 m között fekvő Koralpe síterep elsősorban a kezdők és családosok ideális terepe. Előnyei közé tartoznak a közelsége és a környékén található olcsó szálláslehetőségek, valamit eldugottsága, mely a zsúfoltság ellen hat. Hosszabb időre viszont egy haladó síelőnek már nem jelent kihívást, könnyen unalmassá válhat. A csákányos felvonók sem teszik igazán vonzóvá. Leginkább családosoknak és tanulni, gyakorolni vágyóknak ajánljuk. Haladó sízőknek max. pár napra.

Koralperől mondták

"Évek óta nagyon jó a magyar oktató és szinte mindenhol magyar alkalmazott van (hütték), így szinte olyan érzés, mintha itthon síelnél. Soha nincs tömeg." (Bence)


"A carving pálya valami szenzációs. Igazán ki lehet élvezni a technikát, száguldani és szépen síelni. Életem egyik legjobb pályája volt! Egy hosszú hétvégére tökéletes." (Zsuzsi)

Pályák

A 29 km-nyi pálya a 3 km-nyi fekete pályát leszámítva fele-fele arányban kék és piros. Mindössze egy buborékkal felszerelt ülőliftet számolhatunk össze ennyi pályára, ezt 4 húzólift egészíti ki. Hétköznap ritka a tömeg, esetleg hétvégenként futhatunk bele nagyobb embertömegbe.
A legnépszerűbb természetesen a Burgstallofen-Bahn mellett futó 8c és 8d pályák. Ez egy széles rész, kitűnő carvong lehetőségekkel. Hátránya, hogy mivel itt vezet a terep egyetlen ülőliftje, ezért itt síelnek a legtöbben, és hétvégenként várakozással kell számolni a felvonónál.
A Schutzhausabfahrt és Wasserhanggipfellift mellett található pályák már az erdőhatár felett találhatók, és nem is szokták őket hóágyúzni. Itt a természetes hóesés után, de még a szelesebb időjárás előtt lehet jót síelni. Sajnos egy-egy szelesebb nap végére a hó nagy része már nem a pályán van.
A carvingpálya javára szól, hogy 400 m-en háló védi a kicsúszástól a sízőket.

Kezdőknek

Egy igazi kezdőparadicsom 13 km-nyi kék pályával, gyakorlólifttel, varázsszőnyeggel. Tanulni nagyon is megfelelő terep, és a további években is még elegendő terepet kínál a megszerzett tudás csiszolására.
A 2-es parkolónál van egy gyakorlópálya, valamint a Schirmbar felett van egy varázsszőnyeg. A kék pályák a Burgsallofen és a Raiffeisenlift tetejétől közelíthetők meg.

Haladóknak

Aki piros pályás síelő, az a 8c és 8d-n carvingolhat, illetve az 1-3-as, rövidebb pályákon csúszkálhat kedvére. A hosszabb piros pályák a Steinschoberről vezetnek le, a 4-esen egész hosszan csúszhatunk, illetve a 9a és 9b kínál még hosszabb élvezetet. 2-3 nap alatt egy haladó síelő már kívülről fújja a pályákat.

Profiknak

A profiknak mindössze 3 km-nyi fekete pályával, egy piros FIS szlalompályával és a 100 m széles carvingpályával kell beérni. Ezt a terepet nem nekik találták ki, egy-két nap alatt teljesen egyhangúvá válhat számukra.

Deszkások

A Burgstallofen felvonó tetejénél egy funpark található, amiben jumps, boxen, slides és corner várja a boardosokat. Terveznek ide kickert és railst is a következő szezonra.
Maga a terep nem igazán board-barát, főként kevés hó esetén és köszönhetően a csákányos liftek túlsúlyának.
Freeriderek

A fahatár feletti részeken lehet csinos kis hómezőket találni, melyek alkalmasak free-ridereknek. Az 50 hektárnyi terület teljes mértékben lavinamentes.

Bérletek

A síbérletek kimondottan kedvező áron vannak ezen a terepen, még akkor is, ha nem kapunk sok pályát és kényelmes felvonókat ezért az árért. Van lehetőség a Kartenverbund Schiregion Süd bérlet megvásárlására is, melybe Koralpen kívül Koralm, Petzen, Klippitztörl és Weinebene tartoznak.
Csatlakozva Nassfeldhez, itt is van lehetőség a síbérlet számának beírásával a csúszott km-ekről egy statisztika készítésére.

Felszerelés

19 EUR/naptól lehet felszerelést bérelni, legyen szó síről vagy snowboardról. A fő parkolóban van az Intersport üzlete, ott tudunk akár szánkót, sisakot vagy túrázáshoz botokat is bérelni. Léc- és snowboardfelújítást is itt tudunk kérni.

Síoktatás

Az Intersport síiskolájában beiratkozhatunk egyéni és csoportos oktatásra is (4 főtől). A gyerekeknek külön kurzusokat indítanak, és van lehetőség déli gyermekfelügyeletre is.
A terepen évek óta dolgozik magyar oktató, akinek mára hatalmasra duzzadt a rajongótábora.

Vélemények

 • Pozitív:
  • eldugott
  • nem zsúfolt
  • családias
  • közeli
 • Negatív:
  • kicsi
  • sok a csákányos lift
  • szerpentin vezet fel a pályákhoz
  • jó síelőknek gyenge terep

Hol?

A Koralpe Karintia délkeleti csücskében található, 460 km-re Budapesttől. Szlovénián keresztül könnyen és gyorsan elérhető terep, mert a 4 óra 20 perces útból mindössze 22 km-t kell nem autópályán megtenni. Ha meg akarjuk spórolni a szlovén autópályamatricát, akkor is csak 12 km-rel hosszabb az út Bécs felé, amiből nem egész 50 km kivételével végig autópálya. Időben ez kb. 15 percet hosszabbít az úton. St. Stefanból a Koralpenhöhenstrasse-n juthatunk fel a felvonókhoz, viszont a Rieding városrészen több szállás is található, ami jelentősen közelebb van a felvonókhoz, mint a város. A szerpentin 10-17%-os emelkedőt takar, ahol bizony elfér a hólánc közvetlenül a hóesés után. A völgyállomáson van parkoló a négyes ülőlift, a Burgstallofen aljánál is, de találunk parkolót a gyakorlóliftnél és a Raiffeisenlift-Hipflift völgyállomásánál is. Az alpesi úton jár síbusz is, mely a szálláshelyek nagy részénél megáll.

Szálláshelyzet

Koralpe sok szálláslehetőséget kínál. Van itt szálloda és apartman is a pályák mellett, a pályák közelében pedig találunk apartmantelepet, vendégházakat és fogadókat is. A pályaszállásoknak nagy a keletje, főként főszezonban, de messzebb a pályáktól nagy eséllyel találunk jó árú szálláslehetőségeket.

Vendéglátás

6 hütte, illetve a pályáktól távolabb további 2 hütte kínálja ételeit és italait a terepen. A Schirmbarban a kolbászt (wurst) érdemes kipróbálni. Az Ofenstub’n, ami a négyes ülőlift aljánál van, rendelkezik magyar étlappal, így aki nyelvi nehézségekkel küszködik, itt könnyítenek a helyzetén. Az apres ski party is általában itt a leggyakoribb. A bulizási lehetőségek szinte teljes hiánya jellemzi e terepet, Wolfsbergben van egy-két kávézó és bár, ami hangulatos, de ne számítsunk nagy ereszd el a hajam partikra.

Vásárlás

Egy-két kisboltot leszámítva vásárolni Wolfsbergben lehet csak, az kb. 8 km a pályáktól. A B70-es út mellett a Jet kúttal szemben van egy Hofer, tovább délnek pedig egy ADEG és a helyi piac.

Programok

A sífutóknak a Hipfl parkolójától a Godinger hüttéig jelöltek ki nyomsávos sífutópályát, 3 km hosszan. A szánkópálya is 3 km-es, a Korlapenschutzhaustól a liftkasszáig lehet lecsúszni. A helyszínen van lehetőség szánkókölcsönzésre. Itt lehetséges a gumibelsőn való száguldozást is kipróbálni. A hótalpas túrázók 4 km-nyi túraútvonalat találnak itt. A siklóernyősök nagy örömére található itt starthely.

Vissza az oldal elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon