ÚTIKRITIKA.HU / Kuvait


hirdetes
útikritikák


Kuvait

Kuvait dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

A Nagy mecset Kuvaitvárosban - p. e. fotója

2023. június 13-tól heti két járattal (kedden és szombaton) közlekedik Budapest és Kuvait között a Kuwait Airways. Az Airbus A320neo gépek odafelé 4 óra 35 perc, visszafelé 4 óra 50 perc alatt alatt teszik meg az utat. Az oda-vissza jegyek budapesti indulással 2023. februárjában 170 ezer forinttól foglalhatók turista osztályra, a business osztályra pedig, kb. 700 ezer forinttól.

A légitársaság foglalási rendszere Budapesti indulással egyelőre nem ad ki átszállásos opciókat más, például indiai vagy távol-keleti útvonalakra.

A közeli reptereket tekintve a légitársaság 2023. június közepétől heti három járatot üzemeltet Bécs és Kuvait között, ugyancsak Airbus A320neo repülőgépekkel.

Kuvait dióhéjban

 • Kuvait közel-keleti ország, amely északon és nyugaton Irakkal, nyugaton és délen Szaúd-Arábiával határos, keleten a Perzsa-öböl vize mossa partjait.
 • Az arab ország 17 818 négyzetkilométer területű, és 4,4 millióan lakják (2023-as becslés), ebből 1,3 millió a külföldi "vendégmunkás".
 • A hivatalos nyelv az arab, de széles körű az angol nyelvtudás.
 • Az ország fővárosa Kuwait City, ami 3190 kilométerre található Budapesttől.
 • A lakosság 85 százaléka muszlim (70% szunnita, 30% siita).
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Kuvaitba. A vízumot odaérkezéskor is be lehet szerezni, ha a belépés a nemzetközi repülőtéren történik. A turista vízum egy hónapos tartózkodásra jogosít fel. A vízumért 9 eurót (avagy közel 10 USD-t) kell fizetni.
 • Kuvait jelenleg jó közbiztonságú ország. Egyáltalán nem veszélyes a meglátogatása. Béke honol.
 • Havi átlag nettó fizetés (2023-ban): 740 ezer forintnak megfelelő helyi pénz
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ali
 • A nyári hónapokra ne tervezzenek utazást Kuvaitba, , mert napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen.

Fő látnivalók:

 • A fővároson kívül lényegében nincs semmi érdemleges látnivaló a turista számára. Legfeljebb a fővárostól délre fekvő Fahhaheel település meglátogatása lehet érdekes.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Sharq Mall melletti hatalmas beltéri halpiac az bizony nagy élmény volt
 2. A főváros közeli Doha nevű hagyományos falu meglátogatása, egy-két kézművest látni munka közben
 3. Pénteken több piacra eljutni

Nem tetszett

 1. A táj totál szikársága, sivatagi jellege persze itt is elég egyhangú
 2. Kár hogy a Nagy mecsetbe nem lehetett hitetlenként bemenni, akkor amikor a legérdekesebb, az imádkozás idején

Vélemények

Csak szólok: Akit érdekelnek a közel-keleti arab országok, és még nem volt Jordániában (Petra!) vagy Dubajban vagy Ománban, az előbb oda utazzon, és ne Kuvaitba. Kuvait turista szempontból egy olyan ország, ahova az megy, aki a meglátogatott országok számának minden áron való növelésére törekszik. Kuvait  (miként  Szaud-Arábia is) - most a diverzifikálás jegyében a turizmus fejlesztésébe fogott, de még ennek nagyon a kezdetén van.  (Aji, 2023)


,, Már a repülőtéren hazafelé. Hagy kezdjem visszafelé. A repülőtéren enyhén szólva is bunkók. Európai nő
egyedül. Naggggggyon nem tetszettem nekik....
A belépés is hosszadalmas volt, sokat kellett várni a papírokra, annak ellenére, hogy e-vízumom volt, de a kiléptetés, gyors, csak bicskanyitogató (bár a szállodában előre szóltak a conciergen).

Kuvaitvárosban voltam. Iitt tényleg nincs túl sok látnivaló.. Amit ajánlok, az egy bérautó, egyáltalán nem drága, csak a vezetési stílus az meghaladja egy Nápolyban edzett stílusát is.

Látnivalók: én a Kalligráfia múzeumot néztem meg az angol iskola mellett (a tulajdonosnak kettő is van) az amerikai kórházat, a bazárt, a halpiacot csak nagyon gyorsan, a kikötőt, a Marina Mallt és az Avenue bevásárlóközpontot.
A múzeumok szépek, érdekes a történetük.

A bazárban rengeteg a kimérésre kivált illat, nagyon sok a kereskedelmi parfümutánzat (csak utánzat). Rengeteg az aranyékszer, jellemzően 24K, ezért elég drága (szerintem). A mallban a nagy márkák mellett a butikzóna nagyon érdekes, ott éri meg kutatni. Az épület maga nagyon szép.

Az ételeik nagyon finomak és nem drágák! €15-ért degeszre eszi magát az ember, ital is benne van ebben az árban. Ah, ital, felejtsétek el az alkoholt. Nagyon ízlett a citromos mentolos üdítő.

Én a Waldorf Astoria szállodában laktam 5 éjszakát. A városban van magyar külképviselet. Mindenki beszél angolul, a kiszolgáló személyzet szinte csak vendégmunkás, ők kedvesek.

Sok helyen van ATM automata; nem mindenhol fogadnak el kártyát. A külföldi telefonnal a szállodán és a repülőtéren kívül nem tudtam sehol felcsatlakozni wifi-re.

Én a Kuwait Airwayssel utazom, nagyon jó a kiszolgálás, kedvesek. (L. M. Mária, 2022)


Látnivalókban igaz nem dúskál az ország, de a nagymecset, vagy a víztornyok így is egyedülállóak voltak számomra. A gyalogos közlekedés bár nem volt egyszerű és nagyon oda kell figyelni az úton való átkelésre, mégis megoldható.

A strandok ugyanúgy szépek, mint más tengerpartokon, de még sem fürdőznek itt az emberek, mint mondjuk Dubajban. Persze vannak privát hotel strandok is, ahol viszont turistákkal megtelik a part. Tehát a következő években van mit fejleszteni, ha jobban be akarják indítani a turizmust, bár lehet hogy sosem lesz az a hely, ahova évente több millió turista érkezik. Ez egyébként egyáltalán nem hátrány. A betondzsungelben a felhőkarcolók mellett a zárt parkokat is érdemes felkeresni, ahol a pálmafák között sétálva kicsit meg is pihenhetünk.

Kuvaitban a közbiztonság tökéletes és a sok külföldi vendégmunkás miatt abszolút multikulti városról, országról beszélhetünk, ahol keveredik a gazdagság a szegénységgel. Bár ezt erősen cáfolják, hogy létezne az utóbbi, de mi láttuk, amit láttunk.

Megfigyelhetjük a sportkocsikkal és az óriás terepjárókkal közlekedő gazdag kuvaiti lakosokat és a jóval szegényebb betelepült vendégmunkásokat is. A külvárosi, koszos és szemetes lakóparkok eléggé lehangolóak, ahol ráadásul minden egyes négyzetméteren áll egy autó, mert az üzemanyag (100-120 Ft/l) az viszont tényleg elképesztően olcsó.

Azoknak tudom ajánlani az országot, akik már megjárták Dubajt, Abu-Dhabit, esetleg Dohát, illetve érdekli az úgynevezett ,,arab világ” kevésbé turistás államai. Ezen kívül a kalandvágyóknak is izgalmas lehet, valamint azoknak akik be akarják járni a Föld valamennyi országát.

Én személy szerint egyáltalán nem bántam meg, hogy ellátogattam Kuvaitba, mert az a kevés látnivaló, ami itt található, úgy gondolom sokkal izgalmasabb volt, mint más turistákkal tömött városok népszerű attrakciói. Kicsit talán autentikusabb volt, ha lehet ezt így írni, mindenesetre érdekes volt megtapasztalni milyen ez az apró öböl-menti ország (2023) forrás


Ha az ember Kuvaitban jár, nem hagyhatja ki a sivatagot sem, amelyből ott bőven van. Tevefarm, homok és eldobott, homok által lekoptatott tárgyak jellemzik a kietlen tájat. Számunkra nehezen fogható fel, hogy e kicsi országnak nincs egyetlen egy tava és folyója sem. A sivatagon kívül csak tengerparttal rendelkezik.

A kicsi, de gazdag ország polgárai szeretnek vásárolni, és szenvedélyüknek plázákban, vagy ahogy nevezik, „mall”-okban hódolhatnak. E bevásárlóközpontok annyiban különböznek a nálunk megszokottaktól, hogy nagyobb, minőségibb és drágább termékeket árulnak. Nagyot dobbant a szívem, amikor egy élelmiszerrészlegben magyar termékkel, Hajdú sajttal találkoztam… (2021) forrás

A kuvaiti emír kultusza - Elter Karcsi fotója

Időjárás

Kuvait meglátogatására a május és az október a legideálisabb időzítés. A február és április között időszak pedig azért speciális, mert olyankor a sivatagi területek egy részét látványosan vékony fűréteg borítja.

2016. júliusának egy napján Kuvaitban +54 fok levegő hőmérsékletet mértek. Több nemzetközi média forrás szerint ez Földünkön a mindenkori legmagasabb hőmérséklet, amit mértek.

Olvasmányos linkek

Ez a világon az egyetlen ország, ami nem rendelkezik természetes vízzel, nincsenek tavak vagy folyók, évente átlagosan csak két napot esik az eső. Továbbá, hasonlóan Amerikához, csak és kizárólag autóval lehet közlekedni. A közbiztonság nagyon jó, nincs bűnözés, nincs munkanélküliség, nem kell tartani a lopásoktól sem. Viszont nincs séta, kirakatnézegetés, színházba járás, vagy olyan, hogy, leugrom a legközelebbi kávézóba a barátaimmal. Az utcán senki sem jár gyalog, csak néhány kóbor macska. (2017) forrás


"A világ egyik legősibb és leggyakrabban támadott pontjának szívében található Kuvait városállamnak tekinthető. Kuvait már évszázadok óta vonzotta a tengerpartra a belső területeken élő beduinokat. A mai metropolis nem csak, mint egy oázis emelkedik ki a sivatagból, hanem gazdag kulturális és gasztronómiai élettel is rendelkezik. Kiváló múzeumokkal, strandokkal, nyüzsgő éttermekkel és a souq-kal várja az idelátogató néhány ezer turistát. Kuvaitváros leghíresebb látnivalója a Kuvait Tornyok, mely a város szimbóluma is egyben. Jellegzetes kék-zöld színű, és remek kilátás biztosít mind a Perzsa-öbölre, mind a városra. 1979-ben adták át, és három torony emelkedik a magasba. A tornyok 187 méter magasak. A kisebb gömbben a megnyitáskor még étterem volt. A másik gömböt víztározóként használták. Sajnos ma már zárva van, nem lehet felmenni.

Innen a Tareq Rajab Múzeumhoz mentünk. Ez egy etnográfiai múzeum, mely egy hatalmas villában kapott helyet. A gyűjtemény az iszlám művészetet mutatja be Kuvaitban. Hangszereket is kiállítottak az ománi és szaúdi arany-ezüst ékszerek mellett. Annak ellenére is érdemes megnézni az arab kéziratok gyűjteményét, aki nem tud arabul. Az iraki háború idején a Nemzeti Múzeumból ide menekítették át az ott lévő gyűjteményeket. Az ajtókat és az ablakokat is befalazták, így megúszta az épület a fosztogatást. Csak egy lépcsőt találtak az irakiak, ami sehova sem vezetett, és szerencsére nem erőltették a dolgot tovább, így a gyűjtemény épségben maradt.

A Nagy Mecset a Sief palotával szemben helyezkedik el, a központban. 1986-ban nyitotta meg kapuit. 5000 hívőt tud befogadni, de az udvarán még 7000-en elférnek. A minaret 74 méter magas. Idegenvezető mutatta be a mecsetet, aki teljesen meglepődött, hogy mennyi mindent tudok az iszlámról. A mecset érdekessége, hogy a szultánnak külön imahelység van fenntartva. Mellette áll a Kuvaiti Nemzeti Bank épülete. Ezt csak kívülről lehetett megnézni. A központ épületei is szépek. Kihagyhatatlan látnivaló a souk. Sajnos ez már nem az a souk, mint ami régen volt. Most egy modern épületben, a központban helyezkedik el egy bevásárló áruház közelében. Ennek ellenére a souk megőrizte a régi hagyományait: az alkudozást, a halpiacot, és a fűszer- és gyümölcspiacot.

A Kuvaiti Nemzeti Ház: emlékmúzeum egy innovatív múzeum, ami magába foglalja az iraki háború horrorját, de ugyanakkor tiszteleg azon kuvaiti áldozatok előtt is, akik Szaddam Husszein serege ellen harcoltak, és vesztették életüket. A kiállítás részletesen bemutatja a háborút, fegyverek ropogása közepette. A folyosó csak éppen hogy ki van világítva. A hősiesség áll a középpontban. Ezután egy kicsit vidámabb helyre mentünk: a Tudományos Központba. A vitorla formájú épület egy gyönyörűen kiépített sétányon található a tengerparton. Itt kapott helyet egy akvárium is, mely Dubai után a második legnagyobb a Közel-Keleten. Mindenféle tengeri élőlény megtekinthető; elsősorban azok, amelyek a Perzsa-öbölben honosak. Az emeleten pedig olyan állatok vannak, amelyek a sivatagban élnek. Egy IMAX mozi, és a gyerekeknek egy Felfedező Hely is rendelkezésre áll. A hőmérséklet elviselhetetlen volt. Napközben 44 C volt. Este a Souk-ba mentünk vissza. Egyrészt megnézni a város éjszakai fényeit, másrészt vacsorázni. Helyi halat ettem, plusz volt még csirke, rizs, és saláta. Finom volt összességében. (2015)" forrás


Fotóegyveleg

Aji fotója

A víztornyok Kuvait jelképei, lévén náluk a víz nagyrabecsült kincs. -   h. m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Lutring Moser Mária, 2022. 12. 12. 04:31
Szervusztok!
Már a repülőtéren hazafelé. Hagy
kezdjem visszafelé. A repülőtéren
enyhén szólva is bunkók. Európai nő
egyedül. Naggggggyon nem tettszettem
nekik....
A belépés is hosszadalmas volt, sokat
kellett várni a papírokra, annak ellenére, hogy e-vízumom volt, de a kiléptetés, gyors, csak bicskanyitogató (bár a szállodában előre szóltak a conciergen).
Kuvait Városban voltam, itt tényleg túl sok látnivaló nincs. Amit ajánlok, az egy bérautó, egyéltalán nem drága, csak
a vezetési stílus az meghalaja egy nápolyban eddzett stílusát is.
Látnivalók: én a kalligráfia múzeumot néztem meg az angol iskola mellett (a
tulajdonosnak kettő is van) az amerikai kórházat, a bazárt, a halpiacot csak nagyon gyorsan, a kikötőt, a Marina Mallt és az Avenue Bevásárlóközpontot.
A múzeumok szépek, érdekes a történetük.
A bazárban rengeteg a kimérésre kívált illat, nagyon sok a kereskedelmi parfüm utánzat (csak utánzat). Rengeteg az arany ékszer, jellemzően 24K, ezért elég drága (szerintem). A mallban a nagy márkák mellett a butik zóna nagyon érdekes, ott éri meg kutatni. Az épület maga nagyon szép.
Az ételeik nagyon finomak és nem drágák!
€15-ért degeszre eszi magát az ember, ital is benne van ebben az árban. Ah, ital, felejtsétek el az alkoholt. Nagyon ízlett a citromos mentolos üdítő.
Én a Waldorf Astoria szállodában laktam 5 éjszakát. A városban van magyar külképviselet. Mindenki beszél angolul, akiszolgáló személyzet szinte csak vendégmunkás, ők kedvesek. Sok helyen van ATM automata; nem mindenhol fogadnak el kártyát. A külföldi telefonnal a szállodán és a repülőtéren kívül nem tudtam sehol felcsatlakozni wifi-re. Én a Kuwait Airwayssel utazom, nagyon jó a kiszolgálás, kedvesek.


Fikatours blogger, 2020. 02. 21. 17:54
Ha korrekt link így szól: http://fikatours.blogspot.com/2020/02/kuvait.html


Fikatours blogger, 2020. 02. 21. 17:29
Uncsi
https://fikatours.blogspot.com/2020/02/bahrein.html


Lajos, 2017. 11. 04. 17:06
Két napja érkeztem vissza Kuvaitból, s nagyon jó élményeim voltak. Az országnak -gazdagságánál fogva- nincs szüksége tömegturizmusra, s ezért nincsenek olyan látnivalók, mint más országokban.
A Nagymecsetbe idegenvezetővel be lehet menni, s ha valaki arra jár mindenképpen nézze meg. Lenyűgöző látvány és szinte mindenhol lehet fényképezni. A világ legnagyobb szőnyege ott található...
Az ország csendes, nyugodt és nyitott, a magyarokat pedig szeretik. Meglepetésemre magyar élelmiszereket árulnak az üzletekben. A klíma nem könnyű, de alapvetően élhetőbbnek láttam Kuvaitot sok-sok európai országnál.


Kriszta, 2017. 10. 13. 20:33
A hal piac tenyleg lenyugozo, es az elotte levo tengerpart resz, de oszessegeben nem tetszett Kuvait.Nagykepuek a helyiek. Az egesz varos egy nagy bevasarlokozpont. Az ajto amin kimesz az egyikbol gyakorlatilag egy masik bejarata.... A obolnel van egy torony ahonnan atlatni Irakba, es nem ujitottak fel hanem az obolhaboru idejen belelott toltenyeket benne hagytak, hogy emlekezzenek arra a haborura...
A vendegmunkasok miatt annyira vegyes az etel valasztek mint sehol mashol, es rengeteg az Europai gyors etterem...
Orulten vezetnek!


ecvet inan, 2017. 01. 02. 19:33
Help paypal ecvet1974@hotmail.com


attila nagy, 2016. 10. 22. 17:51
Tényleg remek hely, kedvesek a helyiek ( 25%a helyi), a szíriai bevándorlókról sugárzik a gyülölet a fehér ember iránt,persze a hatoságok minfent megtesznek hogy megakadályozzák a merényleteket, azért nem kizárt, de köztörvényes bűnözés ritkán fordul elő, jobb a közbiztonság mint manapság az europai nagyvárosokban és ha kimegyünk a városból, a Szaudi határhoz közel gyönyörű strandok és oázisok vannak,a baj az hogy az öböl országok közül, itt beszélnek a legkevesebben angolul, de turista sincs túl sok....


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes