ÚTIKRITIKA.HU / Kuvait


Kuvait

Kuvait dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A Nagy mecset Kuvaitvárosban - p. e. fotója

Kuvait dióhéjban

 • Kuvait közel-keleti ország, amely északon és nyugaton Irakkal, nyugaton és délen Szaúd-Arábiával határos, keleten a Perzsa-öböl vize mossa partjait.
 • Az arab ország 17 818 négyzetkilométer területű, és 4,4 millióan lakják (2022-es becslés), ebből 1,3 millió a külföldi "vendégmunkás".
 • A hivatalos nyelv az arab, de széles körű az angol nyelvtudás.
 • Az ország fővárosa Kuwait City, ami 3190 kilométerre található Budapesttől.
 • A lakosság 85 százaléka muszlim (70% szunnita, 30% siita).
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Kuvaitba. A vízumot odaérkezéskor is be lehet szerezni, ha a belépés a nemzetközi repülőtéren történik.
 • Kuvait jelenleg jó közbiztonságú ország. Nem veszélyes a meglátogatása.
 • Havi átlag nettó fizetés (2022-ben): 730 ezer forintnak megfelelő helyi pénz
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ali

Fő látnivalók:

 • A fővároson kívül lényegében nincs semmi érdemleges látnivaló a turista számára. Legfeljebb a fővárostól délre fekvő Fahhaheel terepülés meglátogatása lehet érdekes.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Sharq Mall melletti hatalmas beltéri halpiac az bizony nagy élmény volt
 2. A főváros közeli Doha nevű hagyományos falu meglátogatása, egy-két kézművest látni munka közben
 3. Pénteken több piacra eljutni

Nem tetszett

 1. A táj totál szikársága, sivatagi jellege persze itt is elég egyhangú
 2. Kár hogy a Nagy mecsetbe nem lehetett hitetlenként bemenni, akkor amikor a legérdekesebb, az imádkozás idején

Vélemények

Ha az ember Kuvaitban jár, nem hagyhatja ki a sivatagot sem, amelyből ott bőven van. Tevefarm, homok és eldobott, homok által lekoptatott tárgyak jellemzik a kietlen tájat. Számunkra nehezen fogható fel, hogy e kicsi országnak nincs egyetlen egy tava és folyója sem. A sivatagon kívül csak tengerparttal rendelkezik. A kicsi, de gazdag ország polgárai szeretnek vásárolni, és szenvedélyüknek plázákban, vagy ahogy nevezik, „mall”-okban hódolhatnak. E bevásárlóközpontok annyiban különböznek a nálunk megszokottaktól, hogy nagyobb, minőségibb és drágább termékeket árulnak. Nagyot dobbant a szívem, amikor egy élelmiszerrészlegben magyar termékkel, Hajdú sajttal találkoztam… (2021) forrás

A kuvaiti emír kultusza - Elter Karcsi fotója

Időjárás

2016. júliusának egy napján Kuvaitban +54 fok levegő hőmérsékletet mértek. Több nemzetközi média forrás szerint ez Földünkön a mindenkori legmagasabb hőmérséklet, amit mértek.

Olvasmányos linkek

Ez a világon az egyetlen ország, ami nem rendelkezik természetes vízzel, nincsenek tavak vagy folyók, évente átlagosan csak két napot esik az eső. Továbbá, hasonlóan Amerikához, csak és kizárólag autóval lehet közlekedni. A közbiztonság nagyon jó, nincs bűnözés, nincs munkanélküliség, nem kell tartani a lopásoktól sem. Viszont nincs séta, kirakatnézegetés, színházba járás, vagy olyan, hogy, leugrom a legközelebbi kávézóba a barátaimmal. Az utcán senki sem jár gyalog, csak néhány kóbor macska. (2017) forrás


"A világ egyik legősibb és leggyakrabban támadott pontjának szívében található Kuvait városállamnak tekinthető. Kuvait már évszázadok óta vonzotta a tengerpartra a belső területeken élő beduinokat. A mai metropolis nem csak, mint egy oázis emelkedik ki a sivatagból, hanem gazdag kulturális és gasztronómiai élettel is rendelkezik. Kiváló múzeumokkal, strandokkal, nyüzsgő éttermekkel és a souq-kal várja az idelátogató néhány ezer turistát. Kuvaitváros leghíresebb látnivalója a Kuvait Tornyok, mely a város szimbóluma is egyben. Jellegzetes kék-zöld színű, és remek kilátás biztosít mind a Perzsa-öbölre, mind a városra. 1979-ben adták át, és három torony emelkedik a magasba. A tornyok 187 méter magasak. A kisebb gömbben a megnyitáskor még étterem volt. A másik gömböt víztározóként használták. Sajnos ma már zárva van, nem lehet felmenni.

Innen a Tareq Rajab Múzeumhoz mentünk. Ez egy etnográfiai múzeum, mely egy hatalmas villában kapott helyet. A gyűjtemény az iszlám művészetet mutatja be Kuvaitban. Hangszereket is kiállítottak az ománi és szaúdi arany-ezüst ékszerek mellett. Annak ellenére is érdemes megnézni az arab kéziratok gyűjteményét, aki nem tud arabul. Az iraki háború idején a Nemzeti Múzeumból ide menekítették át az ott lévő gyűjteményeket. Az ajtókat és az ablakokat is befalazták, így megúszta az épület a fosztogatást. Csak egy lépcsőt találtak az irakiak, ami sehova sem vezetett, és szerencsére nem erőltették a dolgot tovább, így a gyűjtemény épségben maradt.

A Nagy Mecset a Sief palotával szemben helyezkedik el, a központban. 1986-ban nyitotta meg kapuit. 5000 hívőt tud befogadni, de az udvarán még 7000-en elférnek. A minaret 74 méter magas. Idegenvezető mutatta be a mecsetet, aki teljesen meglepődött, hogy mennyi mindent tudok az iszlámról. A mecset érdekessége, hogy a szultánnak külön imahelység van fenntartva. Mellette áll a Kuvaiti Nemzeti Bank épülete. Ezt csak kívülről lehetett megnézni. A központ épületei is szépek. Kihagyhatatlan látnivaló a souk. Sajnos ez már nem az a souk, mint ami régen volt. Most egy modern épületben, a központban helyezkedik el egy bevásárló áruház közelében. Ennek ellenére a souk megőrizte a régi hagyományait: az alkudozást, a halpiacot, és a fűszer- és gyümölcspiacot.

A Kuvaiti Nemzeti Ház: emlékmúzeum egy innovatív múzeum, ami magába foglalja az iraki háború horrorját, de ugyanakkor tiszteleg azon kuvaiti áldozatok előtt is, akik Szaddam Husszein serege ellen harcoltak, és vesztették életüket. A kiállítás részletesen bemutatja a háborút, fegyverek ropogása közepette. A folyosó csak éppen hogy ki van világítva. A hősiesség áll a középpontban. Ezután egy kicsit vidámabb helyre mentünk: a Tudományos Központba. A vitorla formájú épület egy gyönyörűen kiépített sétányon található a tengerparton. Itt kapott helyet egy akvárium is, mely Dubai után a második legnagyobb a Közel-Keleten. Mindenféle tengeri élőlény megtekinthető; elsősorban azok, amelyek a Perzsa-öbölben honosak. Az emeleten pedig olyan állatok vannak, amelyek a sivatagban élnek. Egy IMAX mozi, és a gyerekeknek egy Felfedező Hely is rendelkezésre áll. A hőmérséklet elviselhetetlen volt. Napközben 44 C volt. Este a Souk-ba mentünk vissza. Egyrészt megnézni a város éjszakai fényeit, másrészt vacsorázni. Helyi halat ettem, plusz volt még csirke, rizs, és saláta. Finom volt összességében. (2015)" forrás

A fotóegyveleg alatt kommentek olvashatók!

Fotóegyveleg

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Fikatours blogger, 2020. 02. 21. 17:54
Ha korrekt link így szól: http://fikatours.blogspot.com/2020/02/kuvait.html


Fikatours blogger, 2020. 02. 21. 17:29
Uncsi
https://fikatours.blogspot.com/2020/02/bahrein.html


Lajos, 2017. 11. 04. 17:06
Két napja érkeztem vissza Kuvaitból, s nagyon jó élményeim voltak. Az országnak -gazdagságánál fogva- nincs szüksége tömegturizmusra, s ezért nincsenek olyan látnivalók, mint más országokban.
A Nagymecsetbe idegenvezetővel be lehet menni, s ha valaki arra jár mindenképpen nézze meg. Lenyűgöző látvány és szinte mindenhol lehet fényképezni. A világ legnagyobb szőnyege ott található...
Az ország csendes, nyugodt és nyitott, a magyarokat pedig szeretik. Meglepetésemre magyar élelmiszereket árulnak az üzletekben. A klíma nem könnyű, de alapvetően élhetőbbnek láttam Kuvaitot sok-sok európai országnál.


Kriszta, 2017. 10. 13. 20:33
A hal piac tenyleg lenyugozo, es az elotte levo tengerpart resz, de oszessegeben nem tetszett Kuvait.Nagykepuek a helyiek. Az egesz varos egy nagy bevasarlokozpont. Az ajto amin kimesz az egyikbol gyakorlatilag egy masik bejarata.... A obolnel van egy torony ahonnan atlatni Irakba, es nem ujitottak fel hanem az obolhaboru idejen belelott toltenyeket benne hagytak, hogy emlekezzenek arra a haborura...
A vendegmunkasok miatt annyira vegyes az etel valasztek mint sehol mashol, es rengeteg az Europai gyors etterem...
Orulten vezetnek!


ecvet inan, 2017. 01. 02. 19:33
Help paypal ecvet1974@hotmail.com


attila nagy, 2016. 10. 22. 17:51
Tényleg remek hely, kedvesek a helyiek ( 25%a helyi), a szíriai bevándorlókról sugárzik a gyülölet a fehér ember iránt,persze a hatoságok minfent megtesznek hogy megakadályozzák a merényleteket, azért nem kizárt, de köztörvényes bűnözés ritkán fordul elő, jobb a közbiztonság mint manapság az europai nagyvárosokban és ha kimegyünk a városból, a Szaudi határhoz közel gyönyörű strandok és oázisok vannak,a baj az hogy az öböl országok közül, itt beszélnek a legkevesebben angolul, de turista sincs túl sok....


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS