ÚTIKRITIKA.HU / Szlovénia


hirdetes

szállások

útikritikák


Szlovénia

Szlovénia

Szlovénia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Piran - K. Kriszta fotója


Szlovénia dióhéjban

 • Sokak szerint csak tengerparti nyaralás céljából Szlovéniába menni nem túl okos dolog, sokkal több élményt kínálnak a hegyek és a tavak, rengeteg az aktív turisztikai lehetőség, Szlovéniát elsősorban a természetet kedvelőknek és azt kellően értékelőknek ajánljuk: idilli természeti miliők, csodás hegyvidékek, szép tavak, vadvizek, domináns zöld szín, jól szervezett természetvédelem - sportcipővel vagy túracipővel tanácsos felszerelkezni.
 • Nagyon jól karban tartott, példásan szervezett, tiszta ország, "Kelet-Európa Svájca", megnyugtatóan konszolidált, szelíd légkörű ország, euró a fizetőeszköz.
 • Területe 20 273 négyzetkilométer, azaz kb. 4,5-ször kisebb, mint Magyarország; mindössze 43 kilométeres tengerparti szakasza van, az olasz és a horvát határ közé ékelődve.
 • Lakosság: 2,07 millió (2023-as becslés)
 • A szlovén tengerpart nem annyira zsúfolt, mint a horvát; Budapesttől a szlovén tengerpart autóval (non stop) 6 óra, 585 km (ebből 551 autópálya).
 • A szlovén strandok jellemzően nagy kavicsosak, sötét homokosak, sziklásak, a tengervíz nagyon tiszta, nyáron finom langyos, és többnyire nem hullámos; természetes homokos partszakasz nincs, a Portoroz központi, főszezonban túlzsúfolt, kicsi, amúgy gyönyörű strandja kivételével (lehet, hogy feltöltött).
 • Talán kisgyermekes családoknak tengerparti nyaralás szempontjából jobb Horvátország, mint Szlovénia.
 • Főszezonban előzetes szállásfoglalás nélkül elutazni a szlovén tengerpartra, különösen Piran-ba és Portoroz-ba elég nagy felelőtlenség.
 • A szlovén tengerpart tele van aranyos, olaszos hangulatú falvakkal, településekkel.
 • Ahhoz képest, hogy milyen kicsi ország meglepően sokféle érdemleges látnivaló, programlehetőség van: pl. a Bled és Bohinj tavai a Júliai Alpokban, raftingozás a Soca folyón, a Postojna-i cseppkőbarlang, a lipicai ménes, a regionális Škocijanský árok nemzeti park az UNESCO természeti világörökség része.
 • Szlovénia olcsóbb, mint Olaszország, drágább, mint Horvátország.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1255 euró - (Magyarország: 870)
 • A szlovéniai fogyasztói árak átlagosan 25 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak. A bolti sör náluk közel 40 százalékkal drágább. Ez 2023-ban már megváltozott. Sajnos.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Novak
 • 2022. június: benzin literje: 1,75 euró

Időjárás

Szlovénia időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kicsi, csodás természeti környezetű Fiesa Beach Piran-nál
 2. A Postojna-i cseppkőbarlang, és a Skocjan cseppkőbarlang (ez utóbbi UNESCO természeti örökség!)
 3. Elviselhető mértékű a turistatömeg, nincs még annyira felkapva
 4. Korrekt, kulturált lakosság, jól tudnak idegen nyelveket
 5. Sok kedves kisváros, Koper bájos középkori óvárosa, a romantikus Piran kellemes sétánya, autenikus, nyugis kis falvak sokasága
 6. A Vintgar szurdok (4 euró belépőjegy), és az elején az étterem, ahol csodálatosan ízletes pisztrángot lehet enni
 7. Szuper közbiztonság
 8. Finomak a fagyik és a sütik
 9. Bohinjnál felvonóval felmenni a Vogel-re, a kilátóhoz
 10. Ljubljana trendi, fiatalos utcarészei

,, Szlovéniában olyan hogy szemetelés NINCS! Ha valaki megis eldobál valamit (cigicsikk,kólás flakon/doboz stb,) arra a helyiek minimum rá fognak szólni és felvetetik, kidobatják vele! Rosszabb esetben a rendőr is megbüntet! (Marci, 2017)

Nem tetszett

 1. Esetleg éppen a konszolidáltsága miatt nem olyan izgalmas, pörgős hely, túlságosan is rendezett
 2. A többi dél-európai néphez viszonyítva halvérű, visszafogott, temperamentum nélküli nép, a szolgáltatók többsége nem mosolygós, a dohányzók aránya nagyobb mint nálunk
 3. A horvát tengerparton, már a sokkal nagyobb méret okán is, szebb strandokat lehet találni, mint Szlovéniában
 4. Egyes települések megközelítése elég komplikált, a Postojna-i cseppkőbarlangnál és a Lipicia-i ménesnél csak szlovén kiírások, a turisztikai nevezetességeknél (itt is) rendesen lecsapolják a turista pénztárcáját parkolási díjakkal és belépőjegyekkel
 5. Az autópálya matricák drágábbak, mint Ausztriában, a túl szigorú szlovén közlekedési rendőrök
 6. Egyes hegyi túráknál nem lehet könnyen előre tájékozódni arról, hogy mennyire nehéz, és kellően biztonságos az adott terep (pl. gyerekeknek, tériszonyosoknak)
 7. Külföldinek vásárlás szempontjából nem igazán érdekes, a szuvenírek nem túl izgalmasak
 8. Ljubljana túl hamar felfedezhető, Kranj város nem túl izgalmas
 9. Vasárnap és hétfő este kevés a szórakozási lehetőség
 10. Piranban 40 percen keresztül parkolóhelyet keresni, nem túl biztonságos sikerrel

Vélemények

"Szlovénia talán az egyik legjobb közbiztonságú európai ország. Kis túlzással a legnagyobb veszély, ami egy turistára leselkedhet, hogy véletlenül belepottyan valamelyik csinos tó vízébe, mert figyelmét eltereli éppen a környező alpesi táj csodálatossága. Komolyra fordítva, legfeljebb arra kell vigyázni, hogy az autónk ülésén ne hagyjunk valami értéket, és a strandon őrizetlenül azért ne hagyjuk a IPhone-unkat. A taxik tiszták, a taxisok becsületesek, egyedül a ljubljanai repülőtéren és a főpályaudvarnál várakozó taxisok között akadhatnak tisztességtelen, a külföldi turistát átverő alakok." (B.R., 2013)"


"Szlovénia: tiszta levegő, sötétzöld táj, hegyek, kristálytiszta vizek, barlangok....imádtuk! A hegyekben mindenhol túraösvények, kerékpáros utak. Szlovénia szuper jó hely bicajosoknak. A tengerpart viszont nekünk nem jött be annyira. A földrajzi adottságokból kifolyólag szűkre szabott és túltelített. Kevés a strand, és döntően nincs homokos strand. A fürdőzős helyeknek nincs igazi tengerpartos jellege, olyan, mintha az ember csupán a Palatinuson időzne. A karsztvidékeket szerettük meg a legjobban: rengeteg barlang, könnyen megmászható dombok. Ez az ország barátságos, tele van szép, változatos tájakkal, van bőven mit meghódítani." (Rezsőék, 2012)"


"Szép ország, természeti és kulturális látnivalói bőségesek. Jól kiépített közlekedési infrastruktúrával rendelkezik. A látnivalók köré épített infrastruktúra, tisztasága is nagyon jó. A vendéglátóhelyeken - éttermekben, kávázókban - kedvesek, szolgálatkészek az emberek. " (Vista-ügyfél)


"Nem tetszett, hogy Szlovéniában minden jóval drágább, mint Horvátországban. A házak és szállodák pedig elég kopottak, nem igazán foglalkoznak renoválással. Nagyon húzós árban van az autópálya matrica is, viszont nem autópályán meg nagyon sokáig tart az utazás. Ami viszont nagyon-nagyon tetszett, azok a kis hegyi utak Szlovéniában, az elszórtan elhelyezkedő kis falvak, és Trbovlje településnél a hegy tetejéről a panoráma" (V. Gabi, Vista Főiroda, 2014)


"Könnyedén el lehet jutni A-ból B-be busz illetve Dotto folyamatosan közlekedik. Bicikli bérelhető. Közbiztonság kitűnő. Élelmiszer vásárlás esetén érdemes tájékozódni hol található és mikor van nyitva a Merkator. Bizonyos termékeket csak itt kapsz pl palackos literes víz. Minden kirándulóhely könnyen megközelíthető. Ünnepi utazáskor érdemes hamarabb érkezni mert a parkolók dugig vannak még a szállodák előtt is a rendezvények miatt. Halakkal érdemes vigyázni, mert ha helyben fogott akkor magasabb fém szennyezésű amitől lehet allergiás az ember érdemes Kalciumot vinni. Nagyon tetszetek a KRESZ táblák és a biciklisek sáv figyelmeztető oldalsó prizma világításai az úton." (Vista-utazó)


,, Ez az ország egy kicsi ékszerdoboz! Amilyen pici, olyan szép! Magashegyi túráktól kezdve tengerpartozásig, a 100m magas vizeséseken át a csodás barlangokig, rengeteg minden látni- és csinálnivaló van itt!

Nagyvárosok itt nincsenek, maximum nagyobb városok! Még a főváros, Ljubljana is letudható egy délelőtt alatt! Utána már unalmas! Az ország keleti felén nem sok izgalmas van, viszont itt vannak a legjobb termálfürdők! A nyugati rész a Triglav nemzeti parkkal maga a csoda! A tengerpart nem egy nagy szám, csak ezért tényleg kár Szlovéniába utazni!" (Marci, 2017)


,, Európa sok-sok országából Szlovénia áll legközelebb a szívemhez – szereztem már annyi tapasztalatot mindenfelé a kontinensen, hogy ezt bátran kijelentsem. Igaz, csak kétszer jártam az országban (egyszer átutazóban, másszor turistaként), s azon túl, hogy emberléptékű és a természetet tisztelő ország, még valami megfogott benne: hogy ilyennek képzelem Középföldét.

Szlovéniában zölden hullámzik a vidék, és mintha minden domb el tudna regélni egy életbölcsességet; mintha bármelyik domb magában rejthetne egy hobbitfalut. A látóhatárt nem mezőgazdasági kultúrtájak töltik be, legfeljebb a lankán legelő tehenek és a dombokon sorakozó szőlőtőkék juttatják eszünkbe a termelő tevékenységet (na jó, gyárkémények azért akadnak)." forrás


,, A szlovén tengerpart jóval kisebb (kb. 47 km), mint a horvát tengerpart; strandok ugyanúgy megtalálhatóak a homokostól a sziklásig. A szlovének kedvesek, nyelvi nehézségekre nem szájhúzással és pofavágással reagálnak, mint a horvátok többsége; az árakkal sincsenek elszállva. Ha Horvátországba vágysz, a szlovén tengerparttól megteheted Rovinj és Porec a közelebbi városok. Ha Olaszországba vágysz, akkor Trieszt kb 20 perc, míg Velence kb 2 óra autóútra fekszik a szlovén tengerparttól. Hullámzó tömegtől nem kell tartani.

A fontosabb városok Koper, Izola Piran és Portoroz. Piran és Portoroz összeépült, a Portorozban lévő Hotel Histrion szálló parkolójából ingyen kisbusszal mehetsz a pirani Tartini térre, de busszal is el tudsz menni jelentéktelen EUR-ért. Mi Koperben vásároltunk haza illetve ottani dolgokra a Tus hipermarketben. És persze a város is nagyon szép." (t.g., 2019)


,, Szlovéniában rengeteg természeti látnivaló van. A helyetekben én biztos elmennék a bledi-tóhoz, ha még nem voltatok. Mi a Bledi-tó melletti kis faluban foglaltunk szállást pár éve, gyalog kb 20 percre volt. Érdemesebb is szerintem, mert Bledben iszonyatosan nagy az autós forgalom. És ha már odáig elmentek akkor ami nekem a legnagyobb szerelem a bohinj-tó ❤️ de csak, hogy párat említsek: Straza-hegy : van gyalog út is illetve libegővel is fellehet menni. nyáron bob pálya üzemel . Bledi-tó közepén pici sziget a Nagyboldogasszony templommal, gondola szerű csónakokkal lehet megközelíteni. Mala Osojnica , Velika Osojnica, Blejski Grad, Vintgart szurdok, Bohinjska Bela, Savica vízesés, Iglica vízesés.(t.e., 2022)

Olvasmányos linkek

"A szlovének szerint, mikor Isten kirázta zsákjából a világot, a tarisznya egyik sarkában benne maradt egy aprócska morzsa. A teremtő a kis morzsát a későbbi Európa közepére szórta, hegyet, tengert és pazar természeti gazdagságot ajándékozva e helynek. Ebből a morzsából született Szlovénia. S valóban, aprócska szomszédunk alig 20 273 km2-nyi területének felét erdők borítják, 150 hegycsúcsa emelkedik kétezer méter fölé, nyugati határát pedig az Adriai-tenger hullámai mossák. S bár a kis országban a világ majd’ minden kincse fellelhető, egy valamilye nincs: autentikus kultúrája. Az ország egyes vidékein az adott szomszéd sajátosságai ismerhetők fel. A tengerparti részen az olasz és a horvát, Ausztriához közel az osztrák, Magyarország mellett a magyar kultúra hatásai érezhetők. A természet páratlan gazdagsága viszont eredeti kincs, és ettől igazán lebilincselő Szlovénia.

Bledtől pár kilométernyi távolságra kezdődik a Triglav Nemzeti Park részét képező, 24 településből álló Bohinj-völgy. Kristálytiszta tavát, a Bohinj-tavat a Júlia-Alpok öleli körbe, mely fölé az ország szimbólumaként számon tartott Triglav hegység emelkedik, 2 864 méter magasan. Az ország lakói úgy tartják, nem is igazi szlovén férfi az, aki életében legalább egyszer nem mássza meg a Triglavot. Lipicát kihagyni vétek, az itt élő hófehér hátasok méltán világhírűek. A XVIII. század óta fennálló tenyészet a háborúk alatt többször költözni kényszerült. A mai ménest 14 lóból tenyésztették ki, az okos, szívós, kitartó paripákat eredetileg harcászati célokra tartották. A mai lovarda és lovas iskola múltja az európai lovas történelem része. Ettől az iskolától származik az első írásos emlék a lovak idomításáról. Munkájuk eredményét mi sem igazolhatná jobban, minthogy évente 40 lovat adnak el protokoll célokra különböző államoknak, és a folyamatosan bővülő ménes tavasztól őszig a bécsi keringő dallamaira bemutatott gyakorlatokkal kápráztatja el a nagyérdeműt Lipicán."forrás


"Összességében úgy éreztük, hogy ugyanolyan szép ország ez a Szlovénia (sőt még szebb) mint Ausztria, de ha lehet még tisztább, még rendezettebb és ami a legjobban tetszett, hogy annyira falusias. Mindent lehet kapni, minden modern dolog van, de a falvak, olyanok, amilyenek régen is voltak, a templomtornyok, a házak, és a szénaszárító állványok, mind olyan nagyon jó hangulatot árasztanak magukból. Ami meg meglepett, hogy mindenütt volt nyilvános wc, ami fontos dolog és sok másik nyaraláson nyomelemekben sincs, csak a bozótpisilés, ami sokszor jobb, mint valami bűzös, szörnyű wc. A kirándulóhelyek parkolójában, a parkolóházban, üzletben, benzinkútnál mind volt és mind tiszta, illatos, papírral, kézszárítóval - ingyen, amit még egy országban sem éltem meg. Viszont a belépők embertelen drágák. Ezzel szemben kellemesen csalódtunk az élelmiszerárakban és benzinárban is, ami most 1,29 volt. Az egész ország nagyon tetszett és a 8 napi tartós esőzés és halálra ázások és fagyások ellenére is csak pozitív élményekkel vagyunk teli. (2011)" forrás


"Férjemmel az úti célunk a Bledi-tó volt, de nem akartuk egyhuzamban megtenni a távot, így egy éjszakát töltöttünk Ljubljanában, egy tündéri butikhotelben. Ljubljana bár főváros, de mégis nagyon kicsi és csendes, friss a levegő, reggel pedig harangszó ébreszt. Jobban szemügyre véve a hotel berendezését, olyan, mintha egy antik boltba csöppenne az ember, de jóval többről van szó annál, hogy minden egyszerűen csak régi, látszik, hogy gondosan válogattak össze minden egyes darabot, és a végeredmény az előkelő luxus látszatát kelti, pedig abszolút megfizethető a szállás. A városban sétálva aztán megtaláltuk a magyarázatot: fantasztikus bolhapiacba botlottunk. Ha valaki igazi ritkaságokra vadászik, ide érdemes eljönnie!

Délre elértük a Bledi-tavat, ami valóban áttetsző kék, és tele van kacsákkal, halakkal, és csónakázó turistákkal. A tippem itt az lenne, hogy menjetek fel a parton található várba, egyrészt, mert nagyon szépen felújították, és hangulatos, másrészt mert gyönyörű a kilátás a tóra, nem kell hozzá profi felszerelés, hogy lélegzetelállító képeket készítsünk! De ami a leginkább lenyűgözött a kirándulás alatt, az a Bledtől nagyon rövid autóútra található Vintgar szurdok, azaz Vintgar Gorje. Igazából olyan, mintha a Gyűrűk urába csöppenne az ember. Hihetetlenül áttetsző, türkizkék víz folyik át a meredek sziklafalak közt, és mivel először jártam ehhez hasonló helyen, izgalomban sem volt hiány, mikor a levegőbe épített vizes és csúszós fapallókon kellett áthaladni a folyó fölött. De valamelyest megnyugtató, hogy mások közben állvánnyal és más felszereléssel szerencsétlenkednek ugyanitt." forrás


"Miközben hegyeken-völgyeken keresztül túrázunk, szépen kiépített bicikliútvonalakon keresztül tekerünk, kristálytiszta vizű tavakban evezünk, lépten-nyomon káprázatos természeti kincsekre bukkanunk. Az aktív pihenés híveinek délnyugati szomszédunk annyi látnivalót tartogat, amire érdemes egy hetet, de legalább egy hosszú hétvégét rászánni. Gyerekekkel is hatalmas élmény a Postojnai-barlang, pláne, hogy kisvasúttal majd 4 kilométert robogva jutunk be a barlang belsejébe, és egy rövidebb, másfél kilométeres túra után ismét kisvasutazással jutunk ki. A belépés előtt érdemes jó melegen, vízálló kabátba felöltözni, mert a barlang állandó hőmérséklete 8°C és 10°C között van, a páratartalom pedig 95%-os; a mennyezetről folyamatosan csöpög a víz. A barlangban mindenféle gyönyörű alakzatú, formájú cseppköveket láthatunk, de fotózni csak az utolsó teremben lehet. A Postojnai-barlang szomszédságában egy rövidebb autókázás (9 km.) után Predjama várához jutunk. A vár egy 123 méter magas sziklafal barlangnyílásában kialakított menedék, amely alatt és mögött egy hat kilométer hosszú barlangjárat található. Most múzeum és panoptikum működik benne.

A Júliai-Alpok legmagasabb pontja (2864 m. ) a Triglav, vagyis a „háromfejű” csúcs, amely a szlovénoknál nemzeti szimbólumként a címerben és a zászlóban is megjelenik. A hegy a Trigláv Nemzeti Park szívében található, amely olyan nagy kiterjedésű, hogy Szlovénia területének mintegy 4 százalékát teszi ki. Aki el szeretne szökni egy kis időre a zajos, koszos nagyvárosokból, annak muszáj ide ellátogatnia: az érintetlen természet, a friss levegő, a kristálytiszta tavak és az élővilág látványa lenyugtatja felborzolt idegeinket. Egyik leggyönyörűbb látvány – combizmainkat jó alaposan megdolgoztató lépcsőzés után – a Savica-vízesés, melynek két szára A alakot formál. A magasabb ág 70 méterről, a rövidebb pedig 25 méterről zuhan alá és dübörög a fülünkbe. A vízeséstől egy rövid, se annál gyönyörűbb erdei ösvényen vezető séta és egy kis szerpentines autókázás után eljutunk a Bochinj-i tóig, ami 530 méter magasan maga a paradicsom a sportkedvelőknek: hegymászás, lovaglás, paplanernyőzés, bicajozás, evezés, sőt még adrenalin park is biztosított." forrás


"Délre elértük a Bledi-tavat, ami valóban áttetsző kék, és tele van kacsákkal, halakkal, és csónakázó turistákkal. A tippem itt az lenne, hogy menjetek fel a parton található várba, egyrészt, mert nagyon szépen felújították, és hangulatos, másrészt mert gyönyörű a kilátás a tóra, nem kell hozzá profi felszerelés, hogy lélegzetelállító képeket készítsünk! De ami a leginkább lenyűgözött a kirándulás alatt, az a Bledtől nagyon rövid autóútra található Vintgar szurdok, azaz Vintgar Gorje. Igazából olyan, mintha a Gyűrűk urába csöppenne az ember. Hihetetlenül áttetsző, türkizkék víz folyik át a meredek sziklafalak közt, és mivel először jártam ehhez hasonló helyen, izgalomban sem volt hiány, mikor a levegőbe épített vizes és csúszós fapallókon kellett áthaladni a folyó fölött. De valamelyest megnyugtató, hogy mások közben állvánnyal és más felszereléssel szerencsétlenkednek ugyanitt." forrás


,, Gondoltuk, majd bepótoljuk az étkezést akárhol, egy tisztáson, hisz Szlovénia úgyis csupa fű, piknikezésre lett kitalálva az egész ország. Ljubljana felé tartottunk, de figyelmetlenségből nem a főváros felé vettük be a kanyart, hanem ellenkező irányba, az akárhol felé, ami ezúttal egy Lipce nevű városka formáját vette fel. Gondosan ápolt családi házak, a távolban, dombok alján gyárkémények köpték füstjüket az égre, fintort fakasztva az arcra, mint sima bőrön egy csúnya pattanás. Lipce szélén hullámzott a fű, a házak végén tisztássá változott a táj, pokrócot terítettünk a földre, és ott majszoltuk el a szendvicset; életemben nem éreztem ilyen élénken felvágott és sajt ízét, pedig csak bolti, mint ott, a ropogós zöld faluszélen sütkérezve. A gyárkémények csak a tájkép perifériáján kaptak helyet. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Bene Katalin, 2022. 04. 14. 17:06
Átruccantunk Lendvára két éve és egy spar áruházba néztünk be, hogy itt milyenek az árak. Kijövet, kiálltunk félig a kocsival, de jött a fiatal nő telefonnal a kezében és kis ívben akar beparkolni közénk és a bevásárlókocsik közé. Nekünk jött, behorpadt az ajtaja, nekünk egy karcolás. A lényeg az ottani rendőrök hozzáállása, intézkedése, senki nem volt hajlandó megszólalni magyarul, pedig beszélnek, nem ismertük el az állítólagos vétkünket, fenyegettek, hogy leszedik a rendszámtáblát, stb, sőt meg is büntettek 62 euróra, de hogy miért, az nem derült ki. A nő továbbra is csak beszélt félrevonulva. Az ő biztosítója 700 ezer forint szervízdíjról kiállított számla megfizetését követelte rajtunk. A nőt feljelentettük. Mindent elutasítottak. A lényeg, hogy ilyen szemét módszert még nem láttunk, és azt mondom, hogy akkor lással Szlovéniát, mikor a hátam közepét! Ezek is csak utálják a magyarokat, s ha tehetik, kiszúrnak velünk. Ennyit erről az országról, és ajánlom, hogy vigyázzanak a közlekedésnél, meg ráfaragnak.


Máthé Katalin, 2021. 09. 22. 15:12
Piranban parkolóba bemenet húztunk cédulát,kitettük a szélvédőre,gondolván,hogy amikor távozunk,fizetünk.Így is történt végül,de valamikor a nap folyamán a szélvédőre ragasztottak egy büntetőcédulát piros zacskóban.Nem értem,ha távozáskor kifizettük az eltöltött időt,miért kaptuk a büntetést ?A parkolós fizetéskor nem jelezte,hogy gond lenne valamivel


Somogyiné Eszter, 2020. 07. 25. 22:50
A horvát-szlovén-osztrák hármashatár közelében van Dobronak, és egy hatalmas orchideafarm... Aki a virágokat szereti, nézze meg Szlovéniában ezt is! :) A mi tapasztalatunk:
http://menjunk.blogspot.com/2020/01/orchideafarm-ocean-orchids.html


Robbie, 2019. 09. 22. 10:57
Nem értem, hogy ez az ország miért nem kap nagyobb figyelmet Magyarországon. Minden megtalálható az országban, gyönyörű hegyek, dombok, tengerpart. Ljubljana egy kis ékszerdoboz a hangulatos kis folyóparti utcácskáival, a magasba emelkedő várával és a környező hegyeivel. A Bledi tó kihagyhatatlan a látnivalók közül. A tengerparti Piran városka mindenkit elbűvöl szűk kis, olaszos utcáival, rendezett környezetével, fantasztikus tengeri panorámájával. A szomszédos Portoroz modernségével és igényességével tűnik ki. Öröm vezetni ebben az országban. Jó minőségűek az utak, rendezett minden. Egy szó, mint száz, igényesebbek minden téren a szlovének, mint mi. Én ajánlom mindenkinek ezt a kis országot, csodás értékei vannak. Jobb, mint Horvátország.


Nóri, 2019. 03. 11. 10:05
Pirán a szívem csücske! Ahogy közeledünk a város felé, az út fölött összehajló citrusok alkotta "alagút" látványa már boldogsággal tölt el. Autó forgalom nincs a városban (1 óra ingyenes, amíg felcuccolunk a szállásra), a város szélén a nagy parkolóból ingyenes busz hoz-visz a városba (5-10 percenként jár). Az olasz, sikátoros kis utcák, az itt megbúvó vendéglők, a tengerparti sétány, a főtér, a vár, a templom és környéke...Aránylag kis területen nagyon sok látnivaló van ebben a tiszta, rendezett, hangulatos szlovén gyöngyszem kis városban. Visszajáró lelkek lettünk!


Pipacs, 2018. 09. 02. 19:54
Szlovéniába autóval csak a bátrak menjenek, a rendőrök igen pénzéhesek.Úgy kezdik, hogy elveszik az összes iratodat, esetleg az autódat is, amíg nem fizetsz, nem adják vissza. A büntetések 150 EUR legalább, de akár 1000 EUR is lehet, olyasmi, ami Magyarországon 10-20 ezerből megúszható.
Én többet biztos nem megyek oda, inkább kerülök.


Balázs Valéria, 2018. 06. 19. 13:17
Három napot töltöttünk el a napokban Szlovéniában. Csak csatlakozni és megerősíteni tudom azt, amit az előttem szólók leírtak. Egy hétvége alatt sok mindent lehet látni, egy hét alatt jobban bebarangolni. A rend, a tisztaság fantasztikus. Az emberek ha nem is mosolyognak mindig, de segítőkészek, és a kézzel-lábbal mutogatás után magyarul is megszólalnak. Nincs bóvli és kínai tucatáru. Élhető, nem zsúfolt ország. Remélem, ha fellendül a látogatottsága, akkor sem lesz kapzsi, harácsoló, koszos, rendetlen lenyúlós ország belőle, hanem olyan marad amilyennek most megismertük. A párom és én imádtuk, imádjuk.


Kernné Riebel Brigitta, 2017. 09. 25. 00:42
Kb. 10 éve kórházi kollegákkal látogattunk el a postojna-i cseppkőbarlangba. Már maga az odaút is meglepően szép volt, el kell ismerni, csak egy baj volt, végig zuhogott az eső és hideg volt. A barlang óriási. Ez már a bejáratában is látszik. Meleg ruha kötelező. Izgalmas volt kisvasútra ülni, ugyanis a barlangi túra néhány része azzal tehető meg. Lelombozó volt viszont, hogy ahogy beütünk, rögtön jöttek a szigorú rendszabályok, többek között az is, hogy tilos fényképezni. Szerintem ez borzasztó igazságtalanság a részükről, szinte el is ment a kedvem az egésztől. Aztán jött, hogy ne maradjunk le a társainktól... leszállva a kisvasútról turisták tömkelegébe botlottunk, fura mód tülekedtek le-fel, elég nehéz volt így a saját csoportunknál maradni. Harmadik negatívum, az "idegenvezető" fiatal lány, bár én inkább parancsnok asszonyságnak nevezném, mert kiosztó stílusban végigüvöltötte a túrát, szörnyen barátságtalan volt és szinte végigrohant az egész úton, alig lehetett valamit is normálisan megnézni, ráadásul a lábunk elé, mellé is nézni kellett, mert nincs mindenhol jól kivilágítva a barlang, néhol szakadék van alattad... hát így egyáltalán nem volt élvezhető, sőt! Kifejezetten negatív véleményem van az egész barlangi túránkról. Pedig amúgy tényleg lélegzetelállító lett volna az egész, fenséges, monumentális, lenyűgöző, amennyit egy-egy szemvillanásra láttam belőle.


BDGBK, 2017. 03. 08. 19:16
Szlovénia szamunkra a masodik otthonunk!Evente egyszer ketszer "hazamegyunk".:) Imadjuk a tengerpartot! Koper Piran Izola..kikotok kontenerszallito hajok..Az ev minden evszakat lattuk mar de sose tudunk betelni.Rendszerint ugy megyunk, hogy nehany nap tengerpart es kornyeke es utana nehany nap Bohinj Bled es kornyeke😊 Tiszta, rendezett es kedvesek szallasadok.


Bóka Marci, 2017. 02. 23. 11:55
Ez az ország egy kicsi ékszerdoboz!Amilyen pici olyan szép!Magashegyi turaktol kezdve tengerpartozásig,a 100m magas vizeseseken át a csodás barlangokig,rengezeg minden latni es csinalni valo van itt!
A közbiztonság egyenesen példás,itt aztan tenyleg nincs mitol tartani!
A rendőrök a legkisebb szabálysértést is azonnal büntetik,a gyorshajtókra egyenesen vadásznak!FONTOS tudni,hogy külföldiként ha megbüntetnek,es azonnal a helyszínen fizetünk akkor csak a büntetés felét kell kifizetni!VISZONT a korrupció elkerülése végett a rendőr nem adhat vissza!Azaz ha mondjuk 80€-ra vágnak meg,nem adhatunk 100€-óst,hogy majd a rendőr visszaad 20-at!Ilyen náluk nincs!Eppen ezert ajanlott kisebb cimletet is magunknal tartani ha autoval megyünk!
Nagy varosok itt nincsenek,maximum nagyobb városok!Még a főváros Ljubljana is letudható egy délelőtt alatt!utána már unalmas!
A keleti felén nem sok izgalmas van az országnak,viszont itt vannak a legjobb termalfürdők!
A nyugati rész a Triglav nemzeti parkkal maga a csoda!
A tengerpart nem egy nagy szam,csak ezert tenyleg kar szloveniaba utazni!
A helyiek (szinte mindenki,még az idősek is)nagyon jol beszelnek kulonbozo idegen nyelveken!Az angol szinte mindenkinel alap,e mellett van aki németül is jol tud,a nyugati felén meg sokaknak megy jol az olasz!
Amit erdemes tudni,hogy a dolgok(latvanyosság/természeti kincs stb)alig vagy szinte egyaltalan nincsenek kitablazva!Erdemes előre pontosan tajekozodni a dolgokkal kapcsolatban pl a neten(leitasok/gps koordinatak stb)mert ha valaki nem tudja mit keres,vagy hova/merre kell menjen,az bizony bajban lesz!
Az országban ilyen hogy szemetelés NINCS!Ha valaki megis eldobal valamit(cigicsikk,kólás flakon/doboz stb)arra a helyiek minimum rá fognak szólni és felvetetik es kidobatjak vele!Rosszabb esetben a rendőr is megbüntet!
Az autópálya matrica horror drága es csak 7 napos a legkisebb!Az utak állapota összességében jónak mondható!A jobb idő beköszöntével ellepik a biciklisek es a motorosok az utakat,nem árt figyelni!


kara lászló, 2015. 02. 16. 10:39
Nagyon szép lehet, élmény volt olvasni a leírást. Kérhetem a szállások nevét, hátha 1x eljutok errefelé ? köszönettel :KL.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon