ÚTIKRITIKA.HU / Kranjska Gora


hirdetes

útikritikák


Kranjska Gora

Kranjska Gora dióhéjban | Vélemények | Hasznos információk | Fotóegyveleg

.

l. e. fotója

.

Kranjska Gora dióhéjban

Lakosság (2021-ben): 7500 körül.

Kranjska Gora egy északnyugat-szlovéniai város, ami téli sportok (pl. alpesi síelés és síugrás) bázisának számít. Olyan kicsi a város, hogy az egyik végéből a másikba a gyalogtávolság kevesebb mint 15 perc.

Kranjska Gora egy sítelep. Környéke lélegzetelállítóan szép. A köeli festői tónál láthatunk egy szobrot, ami Zlatarogot, a Triglav-hegység mitikus őrzőjét ábrázolja. (Arca szerepel a Lasko nevű szlovén sör cimkéjén.) 

Mit lehet csinálni turistaként?

Síelni és snowbardozni Vitranc-nál.

Kirándulni, bicajozni nyaranta. Helyben kapható térkép a gyalogösvényekről. 

Mountain biking a Fun Bike Park-ban Kranjska Gorában.

Fő látnivalók:

  • Ruska kapelica (Kranjska Gorától a Vrsic-hágó felé úton 5 kilométer távolságban áll ez az orosz kápolna, ott ahol 110 orosz hadifogoly lelte halálát egy lavinában,amikor a hágón keresztüli útat építettek az első világháborúban.)
  • Triglav-múzeum
  • Liznjekova hisa

Vélemények

z.k. fotója

,, Milyen? Amikor hosszú-hosszú évekkel ezelőtt elkezdtünk ide járni, Kranjska Gora még csak egy idilli falu volt az olasz-osztrák-szlovén hármashatáron, ma már azonban ez az egyik legnépszerűbb és legfejlettebb télisport-központ Szlovéniában. Családi síeléshez is tökéletes, hiszen a pályák a településen érnek véget, így a pályák aljában kialakított, strandokat idéző napozó részen pihengető családtagok nincsenek elvágva a síelőktől. Haladók próbálják ki a Podkoren 1 fekete pályáit, ahol világversenyeket is szoktak rendezni. Síelés után a legjobb program a Hotel Larix medencéjébe csobbanni. " forrás


Kranjska Gora települése több szempontból is érdekes: a város télen síparadicsom, így rengeteg jobbnál jobb szállodával és étteremmel rendelkezik, emellett egy gyönyörű tó is található a szélén. A tó mellől indul a Kranjska Gora és Trenta települések közti 206-os út, amely 50 hajtűkanyarból áll és hasonló hegyi izgalmakat ígér, mint a Mangart.

A meredek úton szinte leizzad az ember vezetés közben. Krajnska Gorából indulva érdemes megállni az 8-as számú kanyar után található Orosz Kiskápolnánál (Ruska Kapelica), amelyet a hágót építő orosz hadifoglyok emlékére emeltek. A szerpentinek leküzdése után a Vršič-hágó legmagasabb pontján találja magát az ember, ahol érdemes leparkolni és megpihenni, hiszen a lefelé út is hasonlóan izgalmas lesz, a hajtűkanyarok fele ekkor még hátravan.

A szlovén árak egyébként rendkívül barátaik, a boltokban körülbelül hasonló összegért vásárolhatunk be, mint itthon, így megéri például apartmanban szállást foglalni (mi is így tettük, csak ajánlani tudom őket). A Triglav Nemzeti Park és környéke tökéletes hegyi kikapcsolódást és aktív pihenést nyújt. A tiszta levegő, a türkizkék tavak és a bámulatos tájak szinte könyörögnek, hogy maradj még pár napot és túrázz még egy kicsit. Én gondolkodás nélkül bármikor visszamennék. (2019) forrás

Hasznos információk

Kranjska Gorában van egy szupermarket, néhány bár-étterem, ahol ehetünk pizzát is. A tó partján van egy kedvező árfekvésű étterem, ahol szlován specialistások mellett szokványos nemzetközi étkeket ehetünk.

Fotóegyveleg

z.a. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon