ÚTIKRITIKA.HU / Portoroz


hirdetes


útikritikák


Portoroz

Portoroz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás |Étkezés| Hasznos információk | Strandjai|Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

k.i. fotója

Portoroz dióhéjban

Portorož szlovén kiejtése: portoros

 • Portoroz mozgalmas nyaralóhely. Nem ajánljuk olyanoknak, akik nyugis, csendes helyre vágynak. Aranyos, modern tengerparti város kellemes klímával. Ékszere az Obala nevű tengerparti sétány, ami közös a szomszédos Piran városával.
 • Portoroz nagyobb utcái tele vannak kávézókkal, éttermekkel, boltocskákkal, luxus hotelekkel és kaszinókkal.
 • Sokan Szlovénia legkedveltebb nyaralóhelyeként tartják számon, sőt (túlzóanl) a Francia Riviérához hasonlítják. Bizony itt is sok a pompázatos, hófehér jacht a kikötőben és sok az elegáns szálloda.
 • Kedvező klímája annak is köszönhető, hogy egy dombláncolat védi az északi hideg szelektől.
 • Portoroznak van egy homokos strandja (Central Beach), ami főszezonban mindig túlzsúfolt. Amúgy ez egy mesterséges homokos strand. A homokot importálták, bár a hivatalos szlovén propaganda szerint ez természetes homokos strand. Vajon mi az igazság?
 • A mindössze 2849 lakost számláló lakosságú Portoroz egyre híresebb a termálfürdői révén is.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

 1. Sós csokoládét kóstolni a Secovlje néhai sóbánya szuvenír shopjában
 2. Üldögélni, sütit enni és - naná - kakaót inni a Cacao nevű kávézóban

 1. A velencei hatásokat bizonyító csodás műemléképületek
 2. Modern és klasszikus is egyaránt
 3. Van homokos strandja is hangulatos bárokkal
 4. Sok étterme specializálódott grill étkekre
 5. Szép Portoroz fekvése, mert a meredek partvonal sok látványos kilátást kínál
 6. Elgyalogolni Piranba (3 km), megspórolva ezzel az ottani parkolás kálváriáját (legközelebb bicajjal)

Nem tetszett

 1. Nincs igazi városközpont (ha csak nem az, ami a parton van sok étteremmel és bolttal)
 2. Az éttermekben a választék majdnem mindenhol ugyanaz, folyton pizza és pasta, olasz kulináris dominancia
 3. Piran szebb, mint Portoroz
 4. Az éjszakai élet választéka kicsi, kaszinók vannak, de az engem nem érdekelt
 5. Az úgynevezett homokos strandnál a tengervíz gyakran algás és a víz színe kicsit barnás, messze nem olyan szép, mint amihez az ember a horvát tengerparton szokott hozzá
 6. A parkolási lehetőség megtalálása komoly kihívás

Vélemények

,, Portoroz nagyon kedves város sok vendéglátós hellyel, barátságos emberekkel, szép szállodákkal. A "Matos panzió"(Vilfanova ulica 14.),ahol megszálltunk,nagyon tiszta,gyönyörű kilátással a tengerre,udvarias,aranyos tulajdonosakkal:csak ajánlani tudom:)! (M. Zoltán, 2018)


,, Ha a tengerben való fürdés és a napozás a cél, akkor én mindenképp Portorozt ajánlanám. Van itt éppúgy homokos tengerpart, mint sziklás vagy épp létráról vízbe jutási lehetőség. Portoroz és Pirán szinte összeépült, könnyen gyalogosan is elérhető egyik város a másikból, és útközben nem egy lehetőség nyílik a tengerben való megmártózásra. Nagyobb tengerparti szállodáknak saját partszakaszuk van, de marad még hely a választásra.

Látnivalókat tekintve Portoroz nem egy Kánaán, itt inkább tényleg a nyaralás, pihenés és a strandolás, amit kiélvezhet az ember. Telis-tele kisebb-nagyobb hotelekkel, apartmanokkal, de azért egy épület mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ez pedig a Palace Hotel, amely ugyancsak szállodaként funkcionál, de előkelőségével vonzza a szemeket már messziről. Mi is kiszúrtuk a parti mólón visszafele sétálva, és közel sem luxus kivitelben, sokkal inkább csapzottan, de belopóztunk az ötcsillagos szálloda kertjébe legalább néhány fotó erejéig. (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott hotelek (2023):

3 csillagos: Hotel Tomi ,

4 csillagos:  Boutique Hotel Portorose , Act-ION Hotel Neptun , Hotel Marko Portoroz

5 csillagos: Mind Hotel Slovenija - Life Class , Kempnski Palace Portoroz,

--------------------------------------------

Nem ajánlott hotelek: Vile Park , Remisens Premium Hotel Metropol,

-----------------------------------------------

Más Portoroz-szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Étkezés

Ha házias vendéglőt keresel Portorozban, akkor ajánlom a **Pizzeria Porto Konoba**-t, ahol finom tésztákat, pizzákat és halételeket készítenek³, a **Ribja Kantina - Trattoria del Pescatore**-t, ahol friss tengeri ételeket szolgálnak fel³, vagy az **Okrepcevalnica Beli Kriz**-t, ahol kedves kiszolgálásban és ízletes ételekben részesülhetsz. Ezek a vendéglők nem túl turistásak, és otthonos hangulatot árasztanak. 😊

Ezekben a vendéglőkben általában mérsékelt árakat várhatsz. A Pizzeria Porto Konoba-ban a pizzák 5,40 eurótól, a húsételek 6,50 eurótól, a halételek 7 eurótól kezdődnek1. A Ribja Kantina - Trattoria del Pescatore-ban a tengeri ételek 15-25 euró között mozognak2. Az Okrepcevalnica Beli Kriz-ben nincs online menü, de az árak elfogadhatóak.

Szinte minden nap ugyanott ettünk. Kipróbáltuk Fiesán és Strunjanban a strandkaját (rendben volt, a strunjani sajttorta kifejezetten nagyon ízlett), ettünk egy pizzát Izolán (Pizzeria Napa, feledhető minőség), de ezen kívül minden nap a recepciós fiú által javasolt, portoroži Fritolin étteremben ebédeltünk. A strand közelében lévő étteremnek nincs weboldala, nem hirdet a turistatérképen, de délben gyakran állnak sorba előtte asztalra váró emberek. Az étlapon van rengeteg halféle, rák, polip, tintahal, tengeri halleves, köretnek hasábkrumpli, saláta, mángold, krumplisaláta, rizottó, gnocchi, tészta. A halakat-rákokat lehet kérni grillezve vagy rántva, esetleg sütőben sütve. Terítő nincs, csak a friss tengeri kaja.

Nyaralásunk végén étlapot már nem is kaptunk, csak egy fémtálban ízelítőt az aznapi fogásból: így kiválaszthattuk a halat, amit megsütöttek nekünk. Az étkezés végén egy-egy pohár szlovén gyomorkeserű, azaz pelinkovác érkezett ajándékba.(2019) forrás

Hasznos információk

1.A parkolás Portorozban több lehetőséget is kínál. Parkolhat a Marina köves parkolójában, a parti út mentén lévő aszfaltos parkolókban, a sóházak garázsában vagy a TPC Lucija előtt, óránként 50 centtől kezdődően. Ősztől tavaszig néhány parkoló a parti út mentén ingyenes

Strandjai

A főstrand

szlovénul: Glavna plaža

Ez a Portoroz-i partvonal legnépszerűbb strandja. Az aranysárga homokfövenyes strand a Hotel Palace Kempinskitől a jachtkikötőig (marina) terül el. Gyermekes családok sokasága frekventálja. A főstrand tájékán vannak kávézók, éttermek, parkolóhelyek, buszmegállók.

,, Portorož strandja a legnagyobb kiépített strand Szlovénia rövidke tengerpartján. A nagyobb részben homokos, kisebb részben füves strand partján betonsétány fut végig: nekünk a füves rész jobban bejött, egészen pontosan 1 egész napnyi homokos szakaszon heverés után átszoktunk oda. Lassan mélyülő tengerpartja hol iszapos-homokos, hol kavicsos, több, napozásra és ugrálásra alkalmas stég is tagolja a fürdésre kijelölt helyet.

A gyerekek szórakoztatására van kosárpalánk, vízi- és hagyományos "szárazföldi" játszótér (mondjuk árnyék az nincs), a parton több helyen lehet napernyőt és napozóágyat is bérelni (a strand egyébként ingyenes). A napernyők nagy részén (érdemes ilyet kérni) van mini-széf is, így a pénztárcát és telefont relatív biztonságban tudhatjuk a fürdőzés alatt. A napernyő- és napozóágy-bérléssel egyidőben + 1 euróért megválthatjuk az egész napos mosdóhasználatot (az egész családnak). Saját napernyőt, sátrat vagy napozószéket nem nagyon lehet felállítani, maximum a szélső-hátsó füves részen van rá lehetőség.

Természetes árnyék egyáltalán nincs, így napernyő nélkül bajosan lehet megúszni az egész napos strandolást. A strand mentén több étterem, kávézó, bár és büfé is található, az ebéd/uzsonna/kávé/fagyi egyszerűen megoldható. Abszolút főszezonban, augusztus közepén nyaraltunk, nyüzsgés ugyan volt, de zavaróan nagy tömeg nem. Egyedül a mosdók állapota hagyott némi kívánnivalót maga után: mintha délután már egyáltalán nem takarították volna azokat. Inkább mozgalmas, mint csendes-pihenős strandolásra kell készülni (volt olyan napunk, hogy a strandszínpadon órákon keresztül állították be a hangfalakat az esti koncerthez)." (2019) forrás

St. Bernardin strand, Vile Park

Ez a Resorts Bernardin strandja a Hotel Vile Park közvetlen közelében. Itt vannak boltok, éttermek, strandbárok. Fizetős strand! A Hotel Histrion, a Hotel Vile Park&Apartments Villa Barka vendégeinek inygenes a belépés.

Strunjan-i szabadstrand

Strunjan: a félsziget túlsó oldala, mely a Parenzana-alagúton keresztül könnyű 40 perces sétával érhető el. Védett terület: a tengerből leválasztott belső tavon és a sólepárlókon rengeteg madárfaj él (tanösvény vezet körbe). A strunjani szabadstrand lényegében a leválasztott öböl és a tenger közötti gáton helyezkedik el. Jóval kisebb, mint a portoroži, cserébe jóval kevesebben is látogatják, nyugisabb körülményekre vágyóknak ideális. Itt is lehet (széf nélküli) napernyőt és napozóágyat bérelni, a gyerekek két fürdőzés közben szárazföldi és vízi játszótéren is mulathatnak. Az éttermi kínálat egyszerűbb, a strand étterem-kávézójában pizza, saláta, hamburger, néhány frissensült és sütemények közül választhatunk. A (z ingyenes) mosdó viszont még délután is ragyogott a tisztaságtól (ez gondolom összefüggésben van azzal, hogy a közeli négycsillagos szállodának is ez a strandja). Előnye, hogy van természetes árnyék, hátránya, hogy köves talajon kevésbé kényelmes a napozás. (2019) forrás

Látnivalók

A Portoroz fő turista nevezetességei közé tartozik a Fonda Fish Farm, ahol fenntartható módon tenyésztenek tengeri süllőt és tengeri sügért, a Tennis Club Hari, ahol teniszezhet a tengerparton, a Portoroz Beach, ahol élvezheti a napot és a vizet, a Grand Casinò Portorož, ahol megpróbálhatja szerencséjét, a Moon Bay, egy gyönyörű öböl, ahol fürödhet és napozhat, a Forma Viva, egy szabadtéri szoborpark, a Parenzana, egy régi vasúti nyomvonal, amelyen sétálhat vagy kerékpározhat, és a Župnijska cerkev Device Marije Rožnovenske, egy szép templom.

Grand Casino

Patinás nagy termei vannak. Nagyon elegáns lehetett egykor. Amúgy egy szokványos kaszinó.

Fonda halfarm

Ez egy egyedülálló haltenyésztő farm, ahol  innovatív és fenntartható módon tenyésztik a világ egyik legjobb tengeri sügérét. Ugo Fonda tengerbiológus alapította. HAJÓVAL átszeljük az öblöt, miközben meghallgatjuk a család történetét és hogy miért döntöttek úgy, hogy a világ legjobb és legtisztább halait fogják tenyészteni.

A Szent Bernát kolostor romjai

Portoroz és Piran között (Piranhoz közelebb) találhatók ennek a 15.századi kolostornak a romjai.

Hólik Peti fotója

Olvasmányos linkek

"Portorož, vagy ahogy az olaszok mondják, Portorose egyike a szlovén tengerparti kisvárosoknak (nincs belőlük sok). Míg Piran megőrizte a történelmi belvárosát és ebből próbál előnyt kovácsolni és turistákat csalogatni, addig Portorož inkább a modern, bulizós formáját testesíti meg a nyaralásnak. Ennek megfelelően mindenhol hotelek, éttermek, kávézók vannak, a kényelmesebb nyaralók itt strandolnak, laknak és esznek, Piranba csak kirándulni térnek át vagy nézelődni és egy kis kultúrát magukba szívni. Nincs is ezzel baj, szerintem tudatosan épült ki így Portorož, hiszen szomszédja már képtelen a bővülésre és a régi épületeket állapotát megőrizendő inkább kímélik a várost. Portorož viszont él, virul és napról napra növekszik, még Kempinski Palace Hotel is található a főutcán, ebből gondolom, hogy nagyon gazdag emberek is nyaralnak itt. A természeti adottságok hasonlóak az olasz homokos tengerpartokhoz, viszont jóval olcsóbb és egyelőre rejtett a nagy tömegek előtt."


Gyónással kell kezdenem, ha Portorozról beszélek, mert ez az a város, amiről sokkal rosszabbat gondoltam, mint amilyen. Egy szó, mint száz, igazságtalan voltam Portoroz-zsal, sőt, gőgös, mondván, Izola a legbájosabb szlovén tengerparti városka, annál semmi se lehet jobb, még a hírneves Piran se, amit túszul ejtettek a turisták, szóval Portoroz csak egy üdülőtelep, ami a buliktól zeng. Jaj! Vörös a fejem a szégyentől, ha ezekre a felfújt hólyagra emlékeztető okfejtéseimre gondolok. Mennyire nem volt igazam! De mennyire! Portoroz teljesen váratlanul – nem akartam bevallani magamnak se – levett a lábamról.

Pedig az egész úgy kezdődött, hogy na jó, nézzük meg, de valójában csak ki akartam használni Portoroz kiváló földrajzi adottságait, keresve a településen egy olyan szállást, ahonnan gyalog közel lesz Fiesa, Piran és Portoroz is. Számításból választottam, s képzeletem rút kiskacsája a valóságban szépséges hattyú lett. A fekvése tényleg több mint ideális, de ez csak amolyan belépő a többi vonzó vonásához. A település, ha akarom sík, a tengerparti része, ha akarom dimbes-dombos, ahogy a házak kanyarogva épültek egyre feljebb egyre szebb tengeri kilátást nyújtva.

A településen nincs semmi nevezetes látnivaló, hacsaknem a Cerkev sv. Bernardina, azaz a Szt. Bernát kolostor, vagyis annak romja, és mégis olyan sokoldalú. Ide nem a látnivalók miatt jön az ember, hanem a létezés szépsége miatt, hogy sétáljunk a tengerparti sétányon, ami hol fás sétány, hol stranddá változik, vagy öböllé szállodával, vagy egyszercsak a központ forgatagában találjuk magunkat, boltok, szórakozóhelyek, kaszinók, paloták közt. Vagy felmenni a városhoz tartozó Forma Viva szoborparkhoz, ahonnan szép a táj és érdekesek a hatalmas szobrok. Bázisnak is kitűnő a hely, hisz közel van Horvátország, Olaszország (Trieszt) , vagy a többi aranyos szlovén városka. Strandolni mi se ideálisabb, mint Portoroz, aminek még homokos strandja is van (Obala/Central Beach), jó, hát mesterséges, odahordták a homokját, de akkor is csak homok. Portoroz univerzális (nyaralóhely, romantikus, kiránduláshoz kiindulópont, merengőhely), mindent tud, minden tud lenni Neked, amit akarsz tőle. (2019) forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotója (április végén)

p.k. fotója

k.i. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 08. 18. 18:47
Csillának:

Felülvizsgáltuk és levettük a nem ajánlottak listájáról. Köszönjük a kommentet.
A szobák takarítása azonban továbbra sem alapos.


Csilla, 2023. 08. 18. 17:58
Sziasztok.
A Hotel Riviéra miért van a nem ajánlott szállások listáján?
K


úti kritikuis, 2021. 07. 13. 14:50
Biankának:
Pontosítok. A nem ajánlás a Remisens Premium Hotel Metropolra vonatkozik. Fő hátrányok: az ellátás minőségének romlása, képzetlen, motiválatlan személyzet (főleg az étteremben). Amúgy a hotelnek szép az elhelyezkedése. A leglényegesebb negatívum: az 5 csillagos besorolás totális indokolatlansága. Legjobb szívvel is csak gyenge 4 csillagos a színvonal. A tisztaság sem tökéletes. Amúgy horvát a tulajdonos és - úgy tűnik - rosszul menedzselik a szálláshelyet. Van azért pozitívum is: a fürdőszobák felújítottak. A Casa Moretti melléképület szobái szépek.


Bianka, 2021. 07. 13. 12:00
Sziasztok! A Remisens Premium Hotel miért nem ajánlott?
Köszönöm a választ előre is!


úti kritikus, 2021. 05. 28. 09:34
Krisztinek:
2019-es állapotok szerint: hanyagul takarított szobák, az egész épület lepukkant, a személyzet barátságtalan, nincs parkolóhely, gyatra ellátás. alig van zöld területe stb. Ha lesz tapasztalata, ami ezeket cáfolja, akkor jelezze ezt nekünk.


Kriszti, 2021. 05. 28. 09:14
Sziasztok! olvastam a leírást köszönöm:)
annyit szeretnék kérdezni, hogy miért Nem ajánlott hotel a Vile Park? pedig pont azt néztem:(


Pencz Anna, 2018. 04. 01. 08:28
Sziasztok!Szeretném a segítségeteket kérni szálláslehetőség(Apartman)keresésében,vagy tapasztalat alapján!Kutyusos nyaralást tervezünk,milyen lehetőségek vannak!Nyaraltatok-e már így,tudnátok-e segíteni,ajánlani szállást!Válaszotokat,segítségeteket előre is köszönöm!Szép napot!


Hagya Bence, 2016. 08. 10. 13:05
Köszönöm szépen a segítséget, izgalmas helynek ígérkezik. Köszi a sok infót, most már többet tudok. Holnap utazunk Bledbe, onnan Postojnába, és onnan Piranba, remélem jó lesz


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon