ÚTIKRITIKA.HU / Szlovénia


hirdetes

szállások

útikritikák


Szlovénia

Szlovénia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Árak és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Aji fotója

Egészség

Szlovéniában a csapvíz többnyire iható, sőt jó ízűnek is nevezhető. A magyar turisták által frekventált tengerparti nyaraló területeken az orvosi ellátás többnyire magánpraxisban működik. Szlovéniában a saját állampolgáraik vonatkozásában is szűkebbek a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, mint Magyarországon. Az uniós országokból érkező turisták sürgősségi egészségügyi ellátásra való jogosultságát az EU egyes tagállamaiban az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) biztosítja.

A Szlovéniában átmeneti jelleggel tartózkodó magyar állampolgár az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában veheti igénybe. A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a Kártyával közvetlenül a szlovén egészségbiztosítási pénztárral szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. Az EU Kártyát a kormányabblak állítja ki, érvényességi ideje három év. Mindenképpen ajánljuk a lehető legtöbb mindenre érvényes utas- és baleset-biztosítás megkötését.

Közlekedés

A sebességhatárok személyautók számára: 50 km/h (lakott területen), 90 km/h (lakott területen kívül), 110 km/h (gyorsforgalmi úton, ez kék színű autópálya táblával jelölve), 130 km/h (autópályán, zöld színű autópálya táblával jelölve). Néhány autópálya szakaszon 110km/h a sebességhatár (pld. A5 magyar határ-Maribor), az alagutakban pedig általában 100 km/h. A szlovén rendőrség rendszeresen méri a sebességet, az alagutakban pedig több helyen átlagsebességet is mérnek, amelyeknél már kisebb sebességtúllépést követően is postázzák a büntetést a gépjármű tulajdonosa részére.

A Szlovén Köztársaság területén minden személygépkocsi részére, belterületen is kötelező a nappali fényszóró, valamint minden rendelkezésre álló (első-hátsó) biztonsági öv használata. A szlovén jogszabályok értelmében tilos dohányozni olyan járműben, amelyben 18 év alatti személy is utazik.

A személyautók részére matricás rendszer van érvényben, a szlovéniai közutakon a Szlovén Autópályakezelő (DARS) különösen szigorúan ellenőrzi azok használatát, ezért minden beutazónak azt tanácsoljuk, hogy még a határátlépés előtt, vagy legkésőbb a belépést követően vásároljon autópálya matricát (Magyarország felől érkezve (M70-es autópálya), közvetlenül a határt követően, már szlovén oldalon, található MOL kútnál lehet matricát venni). A matricát az autópályára való felhajtás előtt fel kell ragasztani a szélvédőre A matrica nélkül közlekedőkre 300-800 EUR büntetést róhatnak ki. A szlovén szabályozás két díjkategóriát különböztet meg a személygépjármű autópálya matrica esetében:

2A díjkategória - amennyiben az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter, és a gépjármű súlya vontatmánnyal együtt kevesebb, mint 3500 kg.

2B díjkategória – amennyiben az autó első tengely felett mért magassága meghaladja az 1,3 métert, a tömege azonban vontatmánnyal együtt sem a 3500 kg-ot (ide tartozik a legtöbb un. kisbusz pld. Opel Vivaro, VW Transporter, Renault Trafic).

Szabálysértés/okmányok elvétele

Amennyiben Szlovéniában az intézkedő hatóság (rendőrség-policija, autópályakezelő-DARS, vám-carina) helyszíni bírságot szab ki, akkor az érvényben lévő jogszabályok értelmében joga van a bírságot meg nem fizető külföldi állampolgár okmányait elvenni, akinek ilyenkor egy büntetésről szóló értesítést ad át. Az okmányokat csak abban az esetben fogják visszaadni, ha büntetés befizetésre kerül. Amennyiben a megbírságolt személy nem ért egyet a büntetéssel, úgy 8 napon belül tud panaszt benyújtani. Az okmányok visszadásának feltétele a büntetés befizetése, így ez utóbbitól függetlenül benyújtható a panasz. A kiszabott bírság befizethető a helyszínen készpénzben, vagy a rendőrségen. Helyszíni bírság kiszabása esetén a bírságoló szerv felhívja a bírságolt személy figyelmét, hogy amennyiben meghatározott időn belül kifizeti a bírságot (ez általában 8 vagy 16 nap), akkor a büntetésnek csak a felét kell kifizetnie, ez nem „egyezkedés”, erre a hivatalos szabályok adnak lehetőséget. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a konzulátusnak nincs arra hatásköre, hogy egy éppen a helyszínen eljáró szlovén rendőrt felhívjon telefonon és egyezkedjen vele a büntetés nagyságáról vagy annak jogszerűségéről. Amennyiben bármilyen jellegű észrevétele van a megbírságolt magyar állampolgárnak, akkor utólag panasszal élhet az eljáró hatóságnál, amelynek továbbításában természetesen segítséget nyújtunk.

Közutak, autópályák használata, autópálya díjak

Szlovéniában az autópályák és a jelentősebb gyorsforgalmi utak, valamint néhány alacsonyabb rendű út, összesen mintegy 6500 km hosszú útszakasz használatáért díjat kell fizetni. A szlovéniai közutakon a Szlovén Autópályakezelő (DARS), a rendőrség és a vámhatóság különösen szigorúan ellenőrzi az autópálya matricák használatát, ezért minden beutazónak azt tanácsoljuk, hogy még a határátlépés előtt, vagy legkésőbb a határállomáson, illetve a határvonalat követő legelső benzinkútnál vásároljon autópálya matricát. A matrica nélkül közlekedőkre 300-800 EUR büntetést róhatnak ki. Autópálya matrica megvásárolható a PETROL, OMW és MOL töltőállomásokon, a postahivatalokban, az autópálya felügyelet kirendeltségein (DARS), a határátkelőhelyeken (Gruškovje, Šentilj, Škofije, Fernetiči in Obrežje), trafikokban, MERCATOR, SPAR üzleteiben, valamint szlovén (AMZS) és külföldi autóklubok irodáiban. Szlovéniában az autópályák kizárólag az első szélvédőre felragasztott (!) matricával vehetők igénybe. Heti, havi, féléves, illetőleg éves autópálya matricát lehet vásárolni. A megvásárolt matricák (heti, havi) érvényessége a vásárlás napján kezdődik. Az éves matrica érvényességi ideje 14 hónap.

Az autópályákon, illetve más közutakon a rendőrség, a vámőrség, illetve a szlovén autópálya felügyelet (DARS) munkatársai jogosultak ellenőrzésre, illetve igazoltatásra. Szabálysértés elkövetése esetén a kiszabott bírság befizethető a helyszínen készpénzben, vagy a rendőrségen. A bírságot kiszabó szerv döntése alapján, a bírság mértékétől függően az esetek többségében 8 napon belüli befizetés esetén a büntetés 50%-át elengedik. A nagykövetségnek a hatályos jogszabályok értelmében kiszabott helyszíni bírságok mértékét és a szlovén hatóságok ezzel kapcsolatos döntését nem áll módjában befolyásolni. A bírság befizetésének megtagadása esetén az igazoltató hatóság ideiglenesen bevonhatja a vezető és a gépkocsi okmányait, amelyeket azonban az összeg befizetését követően azonnal visszaadnak birtokosának.

,, A rendőrök a legkisebb szabálysértést is azonnal büntetik, a gyorshajtókra egyenesen vadásznak! FONTOS tudni, hogy külföldiként ha megbüntetnek, és azonnal a helyszínen fizetünk, akkor csak a büntetés felét kell kifizetni! VISZONT a korrupció elkerülése végett a rendőr nem adhat vissza! Azaz ha mondjuk 80 euróra vágnak meg,nem adhatunk 100 euróst,hogy majd a rendőr visszaad 20-at! Ilyen náluk nincs! Éppen ezert ajánlott kisebb címletet is magunknál tartani, ha autóval megyünk!

Az autópálya matrica horror drága és csak 7 napos a legrövidebb időttartamú! Az utak állapota összességében jónak mondható! A jobb idő beköszöntével ellepik a biciklisek es a motorosok az utakat, s erre nem árt figyelni!

Amit érdemes tudni, hogy a turistás nevezetességek alig vagy szinte egyáltalán nincsenek kitáblázva! Érdemes előre pontosan tájékozodni a céliránnyal kapcsolatban pl. a neten (leirások/gps koordináták stb), mert ha valaki nem tudja mit keres,vagy hova/merre kell menjen,az bizony bajban lesz! " (Bóka Marci, 2017)


Nappal mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata, amit lakott területen is be kell kapcsolni, mulasztás esetén 40 euró (12 500 Ft) a büntetés. Ha nem tartjuk be a követési távolságot, nem kapcsoljuk be a biztonsági övet, 120 eurót (37 500 Ft) kell fizetnünk. Ha megtagadjuk a kiszabott bírság kifizetését, az intézkedő hatóság ideiglenesen bevonhatja a sofőr és a kocsi okmányait is.


,, Átruccantunk Lendvára két éve és egy spar áruházba néztünk be, hogy itt milyenek az árak. Kijövet, kiálltunk félig a kocsival, de jött a fiatal nő telefonnal a kezében és kis ívben akar beparkolni közénk és a bevásárlókocsik közé. Nekünk jött, behorpadt az ajtaja, nekünk egy karcolás. A lényeg az ottani rendőrök hozzáállása, intézkedése, senki nem volt hajlandó megszólalni magyarul, pedig beszélnek, nem ismertük el az állítólagos vétkünket, fenyegettek, hogy leszedik a rendszámtáblát, stb, sőt meg is büntettek 62 euróra, de hogy miért, az nem derült ki. A nő továbbra is csak beszélt félrevonulva. Az ő biztosítója 700 ezer forint szervízdíjról kiállított számla megfizetését követelte rajtunk. A nőt feljelentettük. Mindent elutasítottak. A lényeg, hogy ilyen szemét módszert még nem láttunk, és azt mondom, hogy akkor lással Szlovéniát, mikor a hátam közepét! Ezek is csak utálják a magyarokat, s ha tehetik, kiszúrnak velünk. Ennyit erről az országról, és ajánlom, hogy vigyázzanak a közlekedésnél, nehogy ráfaragjanak, mint mi. (Katalin, 2022)

Hétfőnként a szlovén utakon az átlagosnál jóval intenzívebb a kamionok jelenléte, és ez lassítja a közlekedést, azaz ezt az utazás tervezésekor valamennyire be kell kalkulálni. A szlovén autósok gyakran különféle jelzésekkel, testbeszéddel jelét adják annak, hogy mennyire rosszalják, ha egy külföldi gépkocsivezető megszegi a helyi közlekedési szabályokat, vagy akár gyorsabban halad, mint ők. Persze előfordul, hogy egy bénázó külföldi autós is megkapja így a magáét a helyiektől. A szlovének szeretik magukról azt hinni, hogy ők szabálykövető, fegyelmezett polgárok, nem olyanok, mint sok fegyelmezetlen idegen.

,, Parkolás Szlovéniában

Erre a témára ki szeretnék térni, mert aki autóval megy, annak ez folyamatos kérdés. Pedig az egész nem is bonyolult, ha tudja az ember a csíziót. Ami a következő: a parkolóknál különböző színnel rajzolják ki az autók helyét a betonon. Ha kék a csík, ha kékkel festik körül az autók helyét (általában ilyenkor parkolóóra jel is látható a P betű mellett, és az ár jelölés), az fizetős parkoló. Ha ugyanez sárga, az valami rossz, hogy nem lehet oda állni, vagy hogy csak bizonyos engedéllyel (szálloda vendége, kórház dolgozója, stb.), s ha fehér, az az ingyenes. De… ez a fehér se hagyja senkinek lankadni a gyanúját, mert attól, mert fehér, vagyis ingyenes, lehet, hogy csak bizonyos időszakban, vagy időtartamra vonatkozik az ingyenesség. Tehát ha fehér a csík, akkor meg kell nézni, hogy milyen tábla áll a parkoló bejáratánál. Ha nincs ott semmi más, csak egy nagy P betű, akkor rendben, ez mindig ingyenes. Ha azonban van egy tábla, szöveggel, akkor jó ki kell okosodni, hogy mi áll a táblán, mert mutathatja azt is a tábla, hogy hánytól hányig ingyenes, vagy azt, hogy mikortól ingyenes, vagy hány óra időtartamra ingyenes a parkolás kezdetétől.

Sok étterem, vendéglátóhely, szálloda, panzió, turisztikai helynél ki van írva, hogy csak a vendégek parkolhatnak oda, de ha nincs sok vendég, akkor nem jönnek sodrófával, ha az ember 10 percre odaáll. A szlovén tengerparton ezt megfejelik azzal, hogy az információs tábla szlovénul és olaszul van csak kiírva.

Izolán van 2-3 ingyenes parkoló, vagy több is, de olyan, ami egész nap free, és elég nagy, olyan csak egy van. Ahogy jövünk be a főúton Izolába, és jobbra nagy hajók, kikötő, előtte parkolók sokasága, na, annak egyik része totál fizetős, másik fele 12 óra időtartamára ingyenes (itt a szélvédőn kis papírra írják, hogy mikor parkoltak le), tehát nem ez a befutó. Hanem ezzel szemben (az út túloldalán, tehát a főútról balra), ahol a Stadion van, s afféle kocsmák, na, e kocsmák előtt van egy nagyobb parkoló, ami teljesen ingyenes, folyamatosan, és mindig volt benne hely. S nincs is messze Izola központi részétől, gyalog olyan 10-15 percre. (2019)" forrás

Étkezés

  • A hagyományos szlovén ételeket inkább a kisvendéglőkben (gostilna) ismerhetjük meg.
  • A turistás helyeken van étlap angolul, németül, olaszul, a kisebb helyeken csak szlovénul.
  • Az éttermekben a borravalózás nem olyan elterjedt gyakorlat, mint nálunk.

fotó by Konkoly-Thege


Árak és vásárlás

  • A nagyobb bevásárlóközpontok vasárnapokon 15:00 óráig tartanak nyitva.
  • 1 cappuccino átlagosan 1,50 euróba kerül.

Közbiztonság

Szlovéniában a közbiztonság egyértelműen jónak mondható, szerencsére nagyon kevésszer történik rablás, gépkocsi feltörés, és lopás. Náluk a szervezett bűnözés léte sem jellemző. Ljubljanában és a többi nagyvárosban éjszaka is nyugodtan, bármiféle félelem nélkül lehet sétálni. Az éjszakai rendőri jelenlét a biztonságérzetet még erősíti. Szinte elő sem fordul olyan, hogy egy turistát éjjel kiraboljanak. A turisták sérelmére elkövetett ritka bűncselekmények többnyire a nyári főszezonban a tengerparton, a nyaraló településeken esnek meg. Ezek sem komoly bűnesetek, amiket amúgy könnyen ki lehet védeni a szokványos elővigyázatossággal. Jó érzést kelt a turistában, hogy az éttermekben ritkán történnek túlszámlázások, simliskedések.

Magyar külképviselet

A ljubljanai magyar konzulátus a nagykövetségünk épületében működik:


Cím: Ulica Konrada Babnika 5., 1210 Ljubljana, Szlovénia

  • Telefonszám: +38615830400
  • Konzul: Földvári-Oláh Andrea

Egyéb hasznos információk

  1. Szlovénia döntően katolikus ország, állami ünnepeiken kívül többnyire a katolikus egyház ünnepeit tartják.
  2. Ünnepnapok: január 1.,2., február 8., Húsvét hétfő, április 27., május 1.,2., június 25., augusztus 15., október 31., november 1., december 25., 26.

A ljubljanai magyar nagykövetség a hegymászók és túrázók figyelmébe ajánlja a következőket:

"A júniustól szeptemberig tartó szezon idején számos, a hegy- és sziklamászásnak, vagy egyéb extrém sportoknak hódoló külföldi turista utazik Szlovéniába, akik azonban nem minden esetben vannak kellően felkészülve a magashegyi éghajlati és domborzati viszonyokra. A külföldiek körében történt balesetek és szerencsétlenségek oka leggyakrabban a túrázók tájékozatlanságából fakad, nem rendelkeznek pontos helyismerettel és információval a kijelölt útvonalról, úti célról, nem ismerik a környéket. Gyakori probléma, hogy a nyári időszakban sokan könnyű ruházatban (bakancs nélkül, papucsban, vagy szandálban), megfelelő felszerelés nélkül indulnak el. Nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérjék az időjárás-előrejelzést és a különböző veszélyjelzéseket, különösen, ha valaki a Triglavra indul. 1500-2000 m felett nagyon gyorsan változhat a hőmérséklet és az időjárás.

Az elmúlt időszakban több természeti katasztrófa pusztított a Júliai-Alpokban, amely teljes útszakaszokat zárt le vagy mosott el. Kiemelten fontos, hogy megfelelő tájékozódó felszerelést vigyenek magukkal a túrázók, iránytűt, térképet, lehetőség szerint GPS-t, amellyel helyzetük is pontosan meghatározható szerencsétlenség esetén. A menedékházakban javasolt bejegyezni az indulás pontját és az úti célt, hiszen szerencsétlenség esetén ez lényegesen lerövidítheti a keresés idejét és megkönnyítheti a mentést. Kérjük, hogy a magashegyi túrákra alaposan készüljenek fel, a szükséges felszerelés hiányában ne induljanak el. Meleg, téli öltözet nélkül ne induljanak neki, és az út előtt tájékozódjanak, hogy jégcsákányra, hágóvasra, biztosító eszközökre szükség van-e. A szlovén Alpinista Szövetség fokozottan felhívja a figyelmet a fizikai felkészültség, illetve a mentális kondíció fontosságára is. Veszélyhelyzet vagy katasztrófa esetén a 112-es segélyszámon hívható segítség a szükséges adatok megadásával. A segélyhívószám kikapcsolt mobiltelefonról is működik. Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal."

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Csaba Zsolt Jánosik, 2020. 02. 11. 12:24
Szeretnék egy részletes leírást a hegyekre, túrákra vonatkozó szabályokról Szlovéniában. Hol érem el .
Köszönöm.


úti kritikus, 2019. 11. 20. 11:07
Tibor!

Az autópályán a vonatkozó technika a matrica jelei és nem a rendszám alapján azonosít, szóval sajnos nagy esély van a büntire. Ha tévedek, akkor azt jelezze nekünk.


Tibor, 2019. 11. 20. 08:43
Olyan kérdésem lenne hogy ha van érvényes pálya matrica de szelvedő csere után nem lett vissza rakva és fél mentem a pályára várható e bírság


úti kritikus, 2019. 08. 26. 13:16
Gábor!
A Zoltánnak írt válaszomban már minősítettem a helyi rendőrség szemétkedéseit. Amit átéltek, az nem ritkaság. Azt is hihetnénk, hogy gengszterek csinálják ezeket az igazoltatásokat és a pénzbehajtást. Nos, ezek a nem egyenruhás fazonok bizony rendőrök és az a dolguk, hogy minél több pénzt kipréseljenek a külföldi turistákból. Nincs mit csinálni, nem lehet panaszt tenni. A Szlovéniába készülő autósoknak fel kell készülni az ilyesmikre is. Igazoltatnak és keresik az okot, amire hivatkozva büntethetnek. Szégyen és gyalázat!


úti kritikus, 2019. 08. 26. 13:11
Zoltán!
Bizony van ilyen hülye szlovén bürokratikus szabály, ami vonatkozik uniós állampolgárokra is. Viszont ha a szállásunk hotel, panzió, kemping, akkor ott a recepció intézi a regisztrációt a vendég helyett. A szobákat, apartmanokat egyénileg kiadó helyiek jól ismerik ezt a szabályt, és ezért is kérik a vendégeiktől az útlevelek számait,illetve segíthetnek a legközelebbi rendőrőrsön a regisztráció elvégzésében. Szlovén ismerősöm szerint a szabály részben azért van, mert a szlovén rendőrség ahol csak lehet büntet, bírságokat szab ki, hogy bevételt generáljanak. Igazoltatáskor rákérdezhetnek, hogy hol van a szállásunk, hátha a regisztráció elmaradásával lebuktathatnak minket és vaskos összeget legomboltathatnak rólunk, könyörtelenül. Szlovénia egy rokonszenves ország, de e tekintetben kapzsi, szemét bagázs a rendőrségük.


Karsai Zoltán, 2019. 08. 26. 08:52
Nekem is lenne kérdésem a Szlovén jogszabályi alkalmazás miatt, nevezetesen, hogy a két sengeni ország állampolgárainak Szlovéniában a 3 napnál való tartozkodás után jelentkeznie kell a rendőrségen, holott más uniós államban nem. MIÉRT ??


Gábor, 2019. 08. 23. 08:11
Tisztelt Szerkesztő!
Közel múltbéli esemény. A napokban jártunk Szlovéniában. Az autópályán haladva lehúzódtunk a leállósávba azon oknál fogva ellenőrizzük az útvonalat, gy üzenetet elküldjünk és átnézzük a kocsit. Alig álltunk meg (elakadásjelzővel) rá fél percre se a rendőrség kopogtatott az ablakon. Papírokat kérve és feltéve a kérdést "Mit csinálok?". Látható volt a telefon a kezemben plusz elmondtad mit csinálok éppen. Elvitték a papírokat és vissza térve utasítottak kövessen őket. A következő töltőállomáson/pihenőnél két kamion közt közölték velünk fizetünk a helyszínen vagy elveszik a papírjainkat és jól értettem követnünk kell őket az őrsre. Nem maradt választásunk fizettünk. Kérdésem mennyire volt jogos a bírság illetve az eljárás szabályossága? Előre is köszönöm a választ.


úti kritikus, 2019. 08. 03. 11:58
Tamás:
Szlovéniában nem tiltják az autós kamera használatát (forgalmi helyzetek magán célú rögzítése), viszont jogilag korlátozzák a felvételek bármilyen közzétételét. Védik a felvételeken szereplő autók tulajdonosainak személyi jogait és ezek közé tartozik a rendszámtábla is.
Ausztriával ellentétben Szlovéniában nem kizárt, hogy vitás ügyekben a hatóságnak be lehessen mutatni a felvételeket. Az kérdőjeles, hogy bírósági eljárás esetén a bíróság mennyire vesz figyelembe ilyen bizonyítékot.


Tamás, 2019. 08. 03. 10:48
Szlovèniában lehet e autós kamerát használni. Előre is köszönöm válaszát.


úti kritikus, 2019. 07. 30. 09:40
Vivien!
Találgatós válasz helyett ezt a tájékozódási lehetőséget ajánlom:
Ha Autóklub tag, akkor írjon az Autóklub nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértőjének, Móricz Hannának erre az e-mail címre: moricz.hanna@autoklub.hu
Nagyon fontos! Az e-mail-ben adja meg a tagsági számát és küldje el a gyorshajtásról szóló dokumentum másolatát. Az Autóklub tagjainak ingyenes jogi tanácsadás jár. Nem kell ránk hivatkozni.


Vivien, 2019. 07. 25. 08:09
Tisztelt szerkesztő!
Tegnapi napon kaptunk a bledi önkormányzattól egy gyorshajtásos levelet, amiben 1000 euroban állapították meg a büntetésünket. (60 napon belüli fizetés esetén 500 euro)
Az indok, hogy 30-as sebességkorlátozásnál 53 km/h-val haladtunk. A levélben leírták, hol történt a sebességmérés, emlékszünk is mindketten arra a szakaszra, de 30-as korlátozásra táblát nem láttunk, ezért a lakott területen belüli 50 km/h (+/- 3 km/h) sebességgel mentünk.
Már a google street view-n is végigjártuk azt az övezetet, 2013-as a felvételük, ott sincs tábla.
Még azt tudnám elképzelni, hogy lakó-pihenő övezetre hivatkoznak, ami valóban 30 km/h. De tábla ezt sem jelezte.
Érdemes lenne fellebbeznünk a bírság ellen?
Vagy mit tudnánk tenni ebben az esetben?
Nagyon köszönöm!


Viktor, 2019. 02. 24. 22:07
Tisztelt szerkesztő!
Adódott egy olyan probléma, hogy ismerősöm autópályára hajtott, miközben nem volt érvényes pályamatricája. Meg is bírságolták 300 €-ra amiről valami olyasmi információ van hogy a felét kell "csak" utalni, mivel ott a helyszínen ismerősömnél nem volt semmilyen pénz.
Kérdésem az volna, hogy a bírság utalása után, lefoglalt iratait hogyan kaphatja vissza.
Válaszát előre is köszönöm.


Úti kritikus, 2014. 07. 22. 09:07
Kedves Viktor!
Az interneten rengeteg pletykát találni arról, hogy egyesek nem fizették be a külföldön szerzett parkolási bírságot és azóta se kaptak felszólítást külföldi hatóságtól.

Egy azonban biztos: ha bérelt kocsival követte el a szabályszegést, akkor számíthat rá, hogy akár a bérbeadónál megadott címére is kaphat felszólítást, vagy már eleve az ott megadott hitelkártya adatok alapján megterhelik a számláját. Ha az útlevelének/személyi igazolványának és a jogosítványának az adatait is felvették, akkor szinte biztosan számíthat rá, hogy az autó bérbeadója át fogja terhelni a bírságot.

Az EU-ban működik egyébként egy EUCARIS elnevezésű szervezet, aminek a feladata az EU tagok gépkocsi-nyilvántartásának egyesítése. Ők akár országhatáron keresztül is lenyomozzák a bírságolt jármű tulajdonosát és kézbesítésre átadhatják a címet a megfelelő hatóságoknak.


Viktor, 2014. 07. 22. 06:43
Tisztelt szerkesztő!

Érdeklődnék, hogy mi történik, hatilos parkolásért kapott büntit, ami szélvédőre volt rakva, nem fizetek be?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon