ÚTIKRITIKA.HU / Argentína


Argentína

Argentína dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Argentína dióhéjban

 • A Dél-Amerika déli részén, az Atlanti-óceáni oldalon hosszan elhúzódó Argentína 2,77 millió négyzetkilométer területű, azaz csaknem harmincszor akkora, mint Magyarország. Ehhez képest a 45,5 milliós lakosság (2021-es becslés) nem is olyan sok. Észak-déli kiterjedése 3500 kilométer és ezt bizony alaposan be kell kalkulálni annak, aki Argentínát 2-3 hétnél rövidebb idő alatt akarja ,,alaposan" felfedezni, ráadásul szárazföldi közlekedéssel.
 • Argentína nyugati szomszédja Chile, északon Bolíviával, Paraguayjal és Brazíliával határos, észak-keleten Uruguayjal.
 • Argentína fővárosa, Buenos Aires 11 944 kilométerre van Budapesttől. A két város közötti repülési idő közel 16 óra (az átszállás időtartamát nem számítva, Budapest és valamelyik európai nagyváros, valamint onnan Buenos Airesbe tartó tiszta repülési idő, átlagosan persze.)
 • Magyar állampolgároknak turistáskodáshoz nem kell vízum Argentínába.
 • Az időeltolódás mínusz 4 vagy 5 óra, attól függően, hogy mikorra esik az utazás.
 • Argentína meglátogatására az optimális időzítés: októbertől december közepéig (ott tavasz és kora nyár), valamint áprilistól június közepéig (ottani ősz és kora tél).
 • Argentína óriási észak-déli kiterjedése miatt az optimális időzítés megállapítása szempontjából sok függ attól, hogy mit tartalmaz a programunk, hiszen az ország északi része alapvetően trópusi, míg legdélibb vidékek sarkvidéki klímához közeliek.
 • December közepétől februárig Argentínában turista főszezon van, és nem annyira a külföldi, mint inkább a belföldi turisták miatt. Ilyenkor a szálláshelyek tele vannak, a turistás helyeken nagy a tömeg.
 • Havi nettó átlagfizetés (2021-ben): 450 USD (Magyarország: 840 USD)


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett:

 1. Nagyon egyedi hangulatúak, jellegűek a tájak (pampák, gleccserek, tarka hegyek, sivatagok)
 2. Buenos Aires sokféle negyedei, a lezser légkör, az esti mozgalmasság
 3. Lazák, extrovertáltak, jópofán szétszórtak a helyiek
 4. Príma kaják, pazar steak-ek, tömérdek hangulatos kávézó
 5. Elmélyülni a tangó világába, a milongák, azaz táncklubok
 6. Dél-amerikai Svájc, Bariloche
 7. Salta és az észak-nyugati hegyvidékek és Tigre
 8. Ha észnél van a turista, akkor nincs gond a közbiztonsággal
 9. Ugyanazon országban az Andok, a Tűzföld, Ushuaia, Patagónia, Mar la Plata
 10. Jó minőségűek a közutak, még a hegyes tájakon is

Nem tetszett:

 1. Spanyol nyelvtudás, kellő utazói rutin nélkül egyéni alapon nem igazán könnyű "feldolgozni" a hatalmas országot
 2. A 12 éve tartó gazdasági válsághullámok miatti lepukkantság
 3. Sok esetben a külföldi turistának többet kell fizetni ugyanazért, mint a helyinek
 4. Aggódni kell Buenos Airesben a közbiztonság miatt, pedig nem is olyan vészes a helyzet
 5. Az argentinok lazasága a szolgáltatásban hanyagságot is jelenthet
 6. A 14 órás repülési idő Európából
 7. Sok az utcákon a szemét, a kutyakaki és a széttöredezett járda
 8. Az utcákon sok a kóbor kutya és kellemetlen ahogy kajáért ácsingóznak az éttermek teraszainál
 9. Nem elég egzotikus, túlságosan dél-európai jellegű az ország, főleg a főváros
 10. Elég drága a minőségi étkezés, ha hivatalosan vált pénzt a turista

Argentína időjárása

Vélemények

"2013 februárjában két hetes utazást tettük Argentínában. Az Iguassu-vízesésnél, és Bariloche-ban voltunk már sok évvel ezelőtt, a déli gleccseres vidéket pedig talonba raktuk egy későbbi utazáshoz. Így viszont bőséges időnk volt Buenos Aires felfedezéséhez, vidéki programként pedig Salta város kiindulópontjával az ország észak-keleti részét választottuk, plusz átmentünk egy napra Uruguay-ba, a Colonia del Sacramento városkába.

Buenos Airest nagyon megszerettük, sokkal többet nyújtott, mint, amit reméltünk. Sokat számított az, hogy viszonylag alaposan felfedeztük a legismertebb, legérdekesebb negyedeket, napokat gyalogolva ide-oda (bővebben áradozok a Buenos Aires fejezetben olvasható véleményben). Argentína kellemes hely a turista szempontjából, igazi gyűrődés csak a nagy távolságok miatt történhet meg. Nem olyan egzotikus, különleges ország, mint Brazília vagy Peru, de mi mégis kellően érdekesnek, izgalmasnak találtuk. Buenos Aires és Salta meglehetősen európai jellegű, de mégis mindent áthatnak a dél-amerikai sajátosságok. Izgalmasan hullámzó az ország története, jó helyben fogyasztani az Evita Peron-sztorit, és főleg jó februárban olyan helyen időzni, ahol éppen nyár van.

Jól döntöttünk, hogy elrepültünk az ország északnyugati részére, mert a nagyobb városoktól eltekintve ott a vidék nagyon is egzotikus a sok indiánnal. Salta városától északra, északnyugatra a hegyes táj egyedisége és szépsége alapján egyenesen szenzációs. Nagyon sok helyen jártunk a világban, és ezért van némi jogalapunk hasonlítgatni, méregetni látnivalók értékei között. Mivel a híres vasútvonal, a Tren a las nubes februárban nem üzemel, szervezett úton, busszal követtük a vasútvonal egyes szakaszait. Sehol a világon nem láttunk ilyen izgalmas színekben pompázó hegyoldalakat. Nagy élmény volt a Salinas Grandes sómező meglátogatása, Purmamarca kisváros a káprázatosan szép hegyi környezetével, Quebrada de Humahuaca szurdokvidék, amely az Unesco természeti világörökségének része, az izgalmas légkörű Tilcara városka. Megállapítottuk többször, hogy ott készült fényképeinkkel reménytelen érzékeltetnünk itthoniaknak, hogy milyenek is ezek a tarka hegyek.

Argentína bőségesen sokat kínál ahhoz, hogy önálló desztinációként lehessen választani, tehát nem kombinálva más dél-amerikai országgal. Nekünk még így is vissza kell térnünk, hogy lássuk Patagóniát és a Tűzföldet. Kellően tájékozódtunk ahhoz, hogy megállapíthassuk, tengerparti nyaralás szempontjából Argentína érdektelen. Maguk az argentinok is szívesebben mennek az uruguay-i Punta del Este strandjaira, mint a sajátjaikra.

El kell ismernünk, hogy argentínai utazásunk értékességéhez, könnyűségéhez nagyban hozzájárult az, hogy jól beszélünk spanyolul és pompás volt sokat dumálni a nagyon jó fej helyiekkel. Spanyolul nem beszélő utazóknak kiemelten ajánljuk, hogy az úti kritikus közreműködésével kerüljenek kapcsolatban a Buenos Aires-ben élő magyar Gery-vel (Gergely), aki vállal magyaroknak idegenvezetést. Vele mentünk kirándulni a fővároshoz közeli Tigre deltavidékre, ami argentínai utazásunk egyik legpompásabb élménye volt. A vízparti csodás vendéglőben elfogyasztott gigantikus bélszíntömeg, az ojo de bife nagy gasztronómiai durranás volt számomra." (Jani, 2013)

Olvasmányos linkek

"Buenos Aires legfőbb jellegzetessége a tango. Akárhova mész mindenhol ezt látod. Utcán tangót táncoló párok, akik fotó után azonnal szaladnak hozzád, hogy megkapják jogos “fizetésüket”. Egy alkalommal nem csak, hogy kért aprópénzt az egyik táncoshölgy, hanem szinte rámparancsolt, hogy fizessek mert a fotó nincs ingyen. Szívesen adtam nekik mert tényleg nagyon ügyesek voltak de azért ez a stílus nem tetszett. San Telmo egyébként nagyon édes kis városrész. Régi épületek, hangulatos kávézók, macskaköves utcák. Kicsit olyan Budapest feelingem volt, Talán nem is csoda, hogy az Evitáról készült mozifilmet (Madonnával és Antonio Banderassal a főszerepben) félig itt, félig pedig Budapesten forgatták. Ami a vásárt illeti, úgy éreztem magam, mintha az 50-es években lennék. Pedig arról nekem fogalmam se lehet ugye, hogy az milyen volt... 30-50 éves könyvek, bútordarabok, csillárok, vázák, színes szódásszifonok, amit akarsz. Minden ami antik. Eredeti újságcikkek mindenki Evitájáról, (aki az 50-es évek elején halt meg), múlt évszázad közepi rendszámtáblák és Maradonát éljenző plakátok. Egyszóval valami, amit az idelátogatónak érezni kell. Mázlink volt, hogy épp vasárnap reggel futottunk be és azonnal belecsöppenhettünk egy ilyen világba.

A délután második felében a “La Boca” városrészt látogattuk meg. Ez amellett, hogy a neves buenos airesi Boca Juniors futballcsapat otthona, egy viszonylag szegény de kedves kis városrész. Az odavezető úton a San Telmo és La Boca határvonalán fekvő Parque Lezama-n is keresztül kellett mennünk, ahol vasárnaponként ugyancsak kirakodóvásár van. Itt azonban nem antik tárgyak, hanem ócska ruhadarabok kerülnek “terítékre”. Igazán ebben a vásárban jön rá az ember, hogy Argentínában tényleg gáz van. A bóvlibbnál bóvlibb játékok, ruhák, cipők, 80-as évekbeli IBM computer (ami még eltüzelni se jó mert műanyag meg fém az egész) és amit még nem is tudsz elképzelni. Mindez potom áron, egy viszonylag jó állapotú cipő kerül annyiba mint egy gombóc fagyi. La Boca-ban főleg az El Camino névre hallgató belső negyedet vizslattuk meg, mely néhány utcácskából áll mindössze. Az El Camino egy tipikus turistahely színes házikókkal, minden sarkon profi tangózók és híres argentin figurákról készített bábuk mosolyognak rád, szóval fainság." forrás


"Este Salta főterén sétálgattunk, bekukkantottunk a templomba, épp a pünkösdi mise ért véget. Az emberek egymást ölelgették kifelé jövet, az ismerősök nagy cuppanós puszikkal üdvözölték egymást. Az éttermek kivetítői focimeccset közvetítettek mindenhol, éppen vacsoráztunk, amikor összesereglettek egy csomóan megünnepelni kedvenc csapatuk győzelmét, táncoltak, ugráltak, énekeltek zászlókkal a hátukon, kisgyerekkel a nyakukban. Későn aludtunk el aznap, a város pezsgése vitt minket magával. Reggel újra észak felé vettük az irányt, kanyargós, inkább egysávosnak mondható úton vágtunk át a hegyekben az erdőn. Purmamarca-ba igyekeztünk, délután értünk a kopár vidékre, egyedülálló látvány fogadott. A falu hátterében a Hétszínű hegy emelkedik, különböző fémoxidok jelenlétének köszönheti különlegességét." forrás


"3 hét: A hatalmas Argentínába ennyi idő alatt még belekóstolni is alig lehet, de tisztában vagyok azzal, hogy sokan akarnak oda menni, és három hétnél hosszabb vakációja keveseknek van. Nyilván mindenki Buenos Airesbe érkezik, ahonnét ellenállva a kísértésnek Uruguayt kihagyva el kell indulni dél felé, és jó sok időt eltölteni Patagóniában, majd visszafelé a Bariloche környéki tóvidéken. Bálnaszezonban a Península Valdés a világ egyik legnagyobb száma, aki viszont inkább az Andokra kíváncsi, az jusson fel néhány napra Salta környékére. Az Iguassu-t egy nap alatt meg lehet nézni, azt az egy napot viszont vétek lenne bárhol máshol tölteni. (2013) " forrás

Fotóegyveleg

Foglalkozása: kutyasétáltató (na de ennyit?) - K.-T. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

ritravel, 2014. 01. 06. 01:09
Sziasztok!
Én két hete jártam Argentínában, és egészen friss élményeimet egy blogon keresztül írom meg. Ha valakit érdekel, nézzen be, akadnak érdekességek Uruguayról, és késöbb Brazíliáról is:
http://ritravel.eu

Üdv
Rita


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA