hirdetes

útikritikák


Irak

Irak dióhéjban | Vélemények | Vízum | Repülés |Érkezés| Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Bagdad | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről |Turista etikett| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Vidéki városban - V. Jancsi fotója (2023)

2022. április 25.:

2021. márciusban az iraki kormány új vízum programot vezetett be. Ennek alapján vízumot kiadnak (magyar állampolgároknak is) a bagdadi repülőtéren. 77 USD-be kerül. A két nagy bagdadi repülőtéren kívül, a Basra-i nemzetközi repülőtéren is adnak ki ilyen vízumot (visa on arrival). 

Szárazföldi határátkelőhelyeken nem adnak ki iraki vízumot.

Ha Jordánia vagy Irán felöl szárazföldön akarunk belépni Itrakba, akkor előtte az ammani vagy a teheráni Irak-i nagykövetségen kell beszerezni vízumot.

Fontos tudni, hogy két különböző ügy az iraki vízum és az iraki Kurdisztáni vízum beszerzése.

Az iraki Kurdisztán területére is beléphetnek a magyar állampolgárok helyben kiadott vízummal. Ide be lehet lépni nem csupán a repülőtéren, hanem szárazföldi határon is. 75 USD a díj és 30 napra szól.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a legtöbb biztosítótársaság nem ad biztosítást sem Irak, sem az iraki Kurdisztán területén való turistáskodára, mert nem tartják e területeket biztonságosnak.  Állítólag az IATI nevű biztosítótársaság az egyik kivétel, a másik a HanseMerkur.  

Ami a tényleges biztonságot illeti, nos, az iraki Kurdisztánba utazás egyáltalán nem veszélyes, Iraki déli részére utazásnál viszont nagyon alaposan kell előre tájékozódni, de inkább helyiek által adott információk alapján. Több utazó arról számolt be, hogy 2021-ben minden biztonsági probléma nélkül utaztak Irak déli részén is. 


Irak dióhéjban

Irak 437 072 km² nagyságú, közel 38,8 millióan lakják (2023-as becslés). Fővárosa az 7,7 milliós lakosságú Bagdad 2642 kilométerre van Budapesttől.

Irakban a völegények, mennyasszonyok több mint fele hagyományosan az első- vagy a másod-unokatestvérével házasodik.

Leggyakoirbb vezetéknév: Mohamed

Átlag nettó havi bér (2023-ban): 193 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

Irak meglátogatására a november vagy a március a legideálisabb időzítés, mármint éghajlati szempontból.

Az iraki Kurdisztán meglátogatására pedig, szeptember közepe és november közepe az ideális. 

Irak elképesztően gazdag ókori (sumér, asszír stb.) történeti emlékekben.

Hová mentek? Irak? Gyerekkel? Normálisok vagytok?

Általában ez a válasz jött a barátoktól, ismerősöktől is, de legjobb esetben is megdöbbent arcokkal találkoztunk – amit teljesen meg is tudunk érteni, hiszen nem meglepő, hogy elsőre mindenkinek a háború, terrorizmus, ISIS vagy a Szaddam szavak jutnak eszébe az országról (nem reprezentatív, több száz Instagram-sztoris válasz alapján). Őrültség Irakba utazni, főleg gyerekkel – vagy mégsem?

Avagy mégis miért indultunk el? Mi is van ott? Kezdjük csak azzal, hogy Édenkert, a Tudás Fája, Ábrahám, Mezopotámia, az első írásos emlék, Gilgames, Hammurapi, Babilon, Bábel tornya, 6000 éves zikkuratok vagy éppen Agatha Christie háza….csak néhány a sok látványosságból, ami Irakban található. Mind történelmileg, mind kulturálisan vagy akár vallásilag is (hiszen itt találhatók a síita muszlimok legszentebb helyei) elképesztően gazdag ország, amelyből sok mindent ismerünk mi is (ha más nem, hát töriórákról), mégsem gondolnánk, hogy ez mind Irakban található.

Másrészről 40 év óta most lehet vízumot kapni a beutazáshoz a reptéren, tehát egész egyszerűen végre be lehet jutni az országba. Egy olyan hely, amit még egyáltalán nem leptek el a turisták (sőt, még csak most kezdik majd maguknak a hardcore-abb hátizsákosok is felfedezni), ennek minden előnyével és hátrányával. De számunkra ennek főleg előnyei vannak! (2023) forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A bagdai repülőtéren a totál sima beléptetés, a helyben gyorsan kiadott vízum (visa on arrival) 75 USD fejében

2. Bagdadban, Babilonban, Nedzsefben és Kerbalában jó volt a biztonsággal kacsolatos közérzetünk. Nem volt félelemérzet. 

3. Egyelőre még nagyon kevés a külföldi turista s így nem alakult ki a lehúzásokra törekvő rutin. (Az iraki Kurdisztánban jóval több a turista, plusz a segéyszervezetesek.)

4. Étel-ital, teázgaás nagyon olcsó

5. Mivel kevés a turista, így a helyiek a legtöbb helyen barátságosak a külföldi látogatóval, vagy legalábbis nem ellenségesek (vannak kivételek)

6. Mennyire hangsúlyt kap az, hogy országukat a ,,civilizáció bölcsőjének" tekintik. 

7. Nedzsef és Kerbala zarándokhelyes mecsetei káprázatosan szépek. Egy iraki utazásból vétek ezeket kihagyni. 

8. Kerbalában az Abbász mecsete

V. Jancsi fotója (2023)

Nem tetszett

1. Moszulban a nagymecsetnél a bemenetelnél ellenségesen viselkedett velünk több helyi ember (még üveget is dobáltak felénk)

2. Itt-ott a belépőjegyek a külföldieknek drágábbak (bár nem olyan pofátlanul, mint Üzbegisztánban)

3. Kerbalában és Nedzsefben bizony némileg aggódni kell amiatt, hogy a hosszú évek során volt néhány siiták elleni merénylet (rengeteg halottal).

4. Szomorú hallani, hogy mennyi keresztély iraki hagyta el az országot az utóbbi fél évszázadban. Az időszámítás után a 4. század táján északon épült keresztény kolostorok emlékeztetnek arra, hogy a kereszténység mennyire erősen jelen volt a mai Irak területén.

5. A sok szemét

V. Jancsi fotója (2023)

6. Bagdadban a sok lepukkant utcarész

V. Jancsi fotója

7. Az utunk Erbilből Bagdadba: A 370 km-es út alatt 13 ellenőrzőponton állítottak meg , amiből 8-on elvitték és lemásolták az útleveleinket. (2023)

Vélemények

Azt gondolom, hogy egyesek hamis látszatát keltik annak, hogy egyedül, segítő nélkül biztonságos lehet Irak! Az iraki magyar konzul nagyon segítőkész és tájékozott ember és több olyan dolgot is elmondott, amit a neten nem fog elolvasni az ember.

Azt javaslom minden Irakba utazó magyarnak, hogy regisztráljon a konzuli szolgálatnál! Ha valaki mindenképpen utazni szeretne, legalább hívja fel a konzult előtte és legyen egy helyi vagy arabul jól beszélő utazópartnere!
Lebeszélni senkit nem szeretnék, csak óvatosságra inteni! Irak fantasztikus ország és az iraki nép nagyon vendégszerető!
(sz.g., 2022)


Irak szinte teljes egészében muszlim vallású, azon belül is nagyrészt síiták lakják. Több síita szentély is itt található, ezek közül a legfontosabbak Nedzsefben és Kerbalában találhatóak. Érdemes este is meglátogatni legalább az egyiket, lenyűgöző színekben van kivilágítva. Belépve a szentélyekbe pedig megtapasztalhatjuk milyen is amikor valami igazán csillog. (B&A, 2024)


2022: Irakba jelen pillanatban nem ajánlott utazni, és csak egyéni szervezéssel látogathatunk a közel-keleti országba, ami persze nem minden kalandort riaszt el az egyébként csodálatos országtól. Főleg azok kedvelik Irakot, akik inkább kerülik a turistamágnes helyeket, elég bátrak egy sokáig háború sújtotta régió felfedezéséhez és persze kíváncsiak történelmi helyszínekre.

Attól függően, mennyi időnk van egy iraki útra, úgy kell készülni is, ugyanis, ha heteket ott tudunk tölteni, akkor sok mindent megnézhetünk, de ehhez rugalmasnak kell lenni. Az ország ugyanis tele van főleg katonai (de van még állami, rendőri, kurd, síita és keresztény) ellenőrzőpontokkal, amiken sokkal könnyebben átjuthatunk, ha fixerekkel utazzunk. A fixerek helyiek, azaz jó helyismerettel rendelkeznek, tolmácsolnak, kísérnek és tanácsokat adnak az út alatt. Ha kevés időd van Irakra, akkor nem tudod megspórolni egy ilyen „megoldóember" felbérlését, mert csak az ő segítségével tudsz rövid időn belül sok látványossághoz eljutni.

Több olyan hely is van az országban, amit a síita-szunnita ellentét miatt egyáltalán nem ajánlott megközelíteni – ilyen város például Kerbala.Ott a mai napig is veszélyes a város és a két fő mecset közötti terület. 

Babilon egykori romjait ma már látogatni lehet engedéllyel!.(2022) . forrás


Irakban élő emberek rettentően barátságosak, főleg a turistákkal. Például nekünk gyakran ingyen adtak dolgokat (pl tea), el akartak hívni vendégségbe vagy kaptunk egy ingyenes motorcsónakozást. Emellett semmi sem érződik az országban az izraeli háborúból vagy egyéb konfliktusból (ha valakiben ez a kérdés felmerülne). Maximum annyi, hogy rengeteg ellenőrzőpont van az országban, főleg a nagyobb városok előtt, de ez számunkra inkább megnyugtató volt, mintsem aggasztó.

Összességében az egyik legjobb utazásunk volt, nagyon jó érzés volt eljutni azokra a helyekre, amit még történelemből az elsők között tanultunk lásd Mezopotámia, Nagy Zikkurat, Istár-kapu, Eufrátesz és a Tigris, Ur és Uruk. Plusz számomra az Agatha Christie regények miatt még egy indokom volt, hogy ide utazzak 🙂(2024)


,, Albanna Adrienn, 2018. 06. 25.
Tavaly, 2017. márciusában jártunk Irakban, Baghdad, Babilon, Najef, Kerbala útvonalon. Nem annyira katasztrófaturizmus,  bár valóban jó, ha helyi van velünk. Sok az ellenőrző pont, de problémát sehol nem tapasztaltunk. Megérkezéskor nem kértek HIV-ről semmi féle papírt és 10 napnál tovább maradtunk, de nem kellett külön irodában bejelenteni. Baghdadban a reptéren adtak egy külön papírt, mely egyfajta tartózkodási engedély volt. Babilonban francia csoporttal is összefutottunk, de nem mindennaposak a turisták. Inkább az iraki iskolák, egyetemek szerveznek oda tanulmányi kirándulásokat.

Az éttermek nagyon jók, bőséges ételeket és nagyon finomakat adnak. Mi családtagokat látogattunk meg, ha nem élne ott rokon, nem tudom adnak-e csak úgy turistáskodni vízumot. Egy szó, mint száz, valóban nem turista célpont egyelőre az ország, de nem is annyira veszélyes, mint sok helyen írják és gondolják. Főváros és környéke teljesen rendben volt. A helyiek nagyon barátságosak, segítőkészek. "


🔸Bagdadi sikátorok és falfestmények🔸
Nem gondoltuk, hogy pont a sikátorokban található falfestményekhez lesz odajutni a legnehezebb, de mégis így volt..legalább 3 őr próbált visszafordítani minket, vagy terelt hosszabb útra, de félóra bolyongás után mégis elértük a célunkat. Bármennyire szegény és lepusztult volt a környék és a házak mégis volt egy varázsa ennek a fajta művészetnek.
🔸Bazár és a legrégibb kávéház🔸
Esténket Bagdad bazárnegyedében zártuk, ahol beültünk a város legrégebbi és leghíresebb kázézójába (Sabandar Caféba), majd ettünk egy kubbát (hússal töltött gombóc) és elvesztünk kicsit a bazári forgatagban. Ez a bazári élmény azonban nem összehasonlítható például az egyiptomival, itt nincs tukmálás, nincs akkora tömeg sem és az árak is alacsonyabbak (igen, még az egyiptominál is! 😃), ráadásul alkudozni sem kell.

Vízum

Az útlevélnek a tervezett visszautazás dátumától számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az iraki hatóságok nem engedik a belépést olyanoknak, akiknek az útlevelében izraeli vízum vagy pecsét van.

Irak budapesti nagykövetsége:

  • Cím: 1021 Budapest, Bölöni György u. 3.
  • Telefon: 392-5120 - Fax: 392-5133
  • E-mail: budemb@mofaml.gov.iq

"Iraki Kurdisztán 15 napig - bármi hihetetlen -, de EU-s állampolgároknak ingyenes. Így nekünk magyaroknak sem kell. Mi 6 napot tervezünk ott tölteni. Marvinnál hagyjuk el Iránt és Sulaymanija-nál lépünk be Kurdisztán területére. Útközben vetődött már csak fel, hogy az ún. arab Irakba is át kéne menni 1-2 napra. Elsősorban Ninivét és Hatrát megnézni. Vízumot bonyolult kapni, azonban ha van helyi ember, az 4 napig be tud vinni. Most az úgy néz ki, sikerül. Sajnos időközben kiderült, hogy ez az utóbbi információ téves. Üzleti vízummal lehet csak átmenni Irakba, aminek az elkészülte 30 munkanap! (2013)" forrás

Irak egyéb területeitől eltérően a Kurdisztáni Autonóm Régióba (Erbil, Dohuk, Szulejmania tartományok) magyar állampolgárok magánútlevéllel vízummentesen léphetnek be és 30 napig tartózkodhatnak. A túltartózkodóknak kilépéskor változó összegű bírságot kell fizetniük és kiutasíthatják őket a régióból. A Kurdisztáni Autonóm Régióból Irak más tartományaiba vagy Bagdadba utazóknak rendelkezniük kell érvényes iraki vízummal.

2023: A föderatív iraki vízum kiterjed az iraki Kurdisztánra, de a kurdisztáni vízum nem érvényes az arab területekre.

Repülés és repülőjegy

Bagdadba ajánlott: Turkish Airlines - 300 ezer HUF alatt azonban nehéz megúszni az oda-vissza repülőjegy vásárlását.

Viszonylag kevés társaság repül Bagdadba, de szerencsére Budapestről a Pegasus légitársasággal, egy átszállással meg lehet oldani. Persze az nem esett annyira jól, hogy hajnal 2.15-kor érkeztünk meg, kis késéssel. Az útlevél-ellenőrzésnél jelzik, hogy a vízumot egy asztalnál kell kérni, ami nem tűnt fel, mivel oldalra volt elrejtve egy kis pultocska, egy A4-es lapra volt kiírva a funkciója és senki sem volt ott. Valahonnét előkerítették a hivatalnokot, aki elvette az útlevelünket a kitöltött kérelemmel, majd fél 5-re vissza is hozta a vízummal. Enyhén volt szórakoztató várni így hajnalban, főleg egy 4 éves gyerekkel, de szokás szerint Poldi volt az, aki a legjobban hozta ezeket az órákat is.

Legnagyobb meglepetésünkre több száz ember jelent meg utánunk, mind vízumot kértek. Mi van? Mit keres itt ennyi, láthatóan arab ember? Miért jönnek ide? Gyorsan meg is kaptuk a választ: síita muszlimok, akik Nadzsafba és Kerbelába, a két számukra legszentebb helyre zarándokolnak. Ez olyan nekik, mint a szunnitáknak Mekka és annyian is látogatják, mint Mekkát.(2023) forrás

Érkezés

Az éjszakai érkezés után taxival mentünk volna a szállásra, de csak hiénák voltak a reptéren. Mivel nem volt más választásunk, beszálltunk egy lerobbant civil autóba az éjszaka közepén és az iraki árakhoz képest drágán indultunk útnak. 140 kilométer / órás sebességgel száguldoztunk, csak a rendőrségi / katonai ellenőrzési pontoknál álltunk meg vagy lassítottunk. Azt, hogy a sofőrünk az egyik ponton valamiért nem lassított, azt a katonák hangos kiabálással, dudálással jelezték. Mivel továbbra sem lassított a sofőr, így pillanatok alatt a katonák fegyvereinek keresőlámpáinak, valamint célzó lézereinek kereszttüzében találtuk magunkat, de mi csak hajtottunk tovább. Szerencsére nem lőttek ránk, de akkor ott úgy éreztem, hogy ez is benne van a pakliban. (sz.g., 2022)

Szállás

50 USD körüli összegért elfogadható szálláshelyeket lehet találni.

Ilyen országokban érdemes helyi vezetőt, vagyis fixert fogadni. Az egyik ok, hogy Bagdadot elhagyva minden csak arabul van kiírva, senki nem beszél angolul, másrészről sok érdekességet tud elmesélni a helyi viszonyokról, harmadrészt a biztonságérzetünket nagymértékben javította, az ellenőrzőpontokon való átjutást nem is említve. Megbeszéljük, hogy a reggel 6-ra tervezett indulást áttesszük 8-ra, hogy egy kicsit tudjunk aludni, tusolni.

A hotelünk elfogadható minőségű, a Tigris partján fekszik. Csak érdekesség képen: ha Budapesten keresek a Bookingon szállást, több mint 6 000 opciót ajánl fel, míg ugyanez egész Irakra 106, pedig Irak 4,5-szer nagyobb és annyival több lakosa is van, mint Magyarországnak. Persze nem ennyire kevés a szálloda, csak nincsenek benne a nemzetközi foglalási rendszerben. A szobánkban ért néhány meglepetés: a WC guggolós, egy gumipapucsot adnak a használatához és nincs törölköző. Itt mindenki sajátot hoz. Szerencsére papírtörlő bőven akad. (2023) forrás

Egészség

Azok a magyar állampolgárok, akik a magyar külügy ajánlása dacára mégis Irakba utaznak, a vízumuk kérelmezéséhez HIV-vírusmentességről szóló, kilencven napnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatnia. A magyar hivatalos egészségügyi intézmény által kiadott igazolást a HIV-vírusmentességről Irak budapesti nagykövetségén kell hitelesíttetni. Az igazolást az illetőnek Bagdadban vagy ottani más helyeken a HIV-vírus szűrőközpontjaiba kell leadni a beutazást követő 10 napon belül.

10 napnál hosszabb ideig való ott-tartózkodás esetén be kell jelentkezni az iraki Belügyminisztérium Külföldiek Tartózkodásával foglalkozó Főosztályánál (Residency Office). Kilépéshez ugyanitt kell kilépő vízumot igényelni, e nélkül nem lehet elhagyni az országot. A kilépő vízumért a tartózkodás hosszától és céljától függően 20-200 amerikai dollár közötti összeget kell fizetni.

Közlekedés

Az országon belül a közlekedés általában kis/iránybuszokkal működik, de a leggyakrabban megosztott autóval működik, amire van egy helyi applikáció. A városokon belül a tuk-tuk és a taxi nagyon népszerű és olcsó is. Mondjuk egy dollárért 3 liter benzint adnak, mindezt ársapka nélkül, ami lássuk be, elég baráti. A városi közlekedés az erősebb és bátrabb elvén működik. Az autók épek, nincsenek horpadások rajtuk, de egyáltalán nem értjük, hogy ebben az ősi káosz ösztönös rendszerében, hogy tudják ezt megoldani. Hiába kaotikus az egész, hiába van 8 autó egymás mellett a 4 sávban, valahogy mégsem volt senki idegbeteg, a mi sofőrünk sem szidott soha senkit. Mi egy autót béreltünk sofőrrel, Abu Mohameddel, aki biztos kézzel vezette a kínai Changant, aki egy-egy rövid alkalommal nekünk is átengedte a kocsit, hogy elmondhassuk: vezettünk Irakban! Az utak viszonylag jó állapotban vannak, és autópálya is van, de azért nem egy M7-es.

Ha valaki a klasszikus látnivalókat szeretné végiglátogatni, akkor a tömegközlekedés felejtős (Ur/Uruk/Babilon/stb. totál kiesnek), így marad a taxi, a sofőr autóval (amit a guide-ok intéznek) vagy a bérelt autó, de ez utóbbiról nem tudunk nyilatkozni, hogy mennyire működhet az országban. (2023) forrás

Étkezés

"Az iraki parlament döntése szerint mostantól tilos az alkoholtartalmú termékek bevitele, gyártása, árusítása az országban, mivel ellentmond az iszlám tanításainak és alkotmányellenes. A törvény ellenzői szerint viszont ezzel megsértik az olyan kisebbségek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogait, mint a keresztények, akiknek szükségük van a miseborra, így a bíróságon tervezik megtámadni az új rendeletet.
Szaddám Husszein bukása óta az iraki konzervatívok egyre keményebben támadják az olyan dolgokat, melyek szerintük sérti az iszlám szellemiségét - az alkoholt árusító, bagdadi üzleteket már több támadás is érte az elmúlt években. Ugyan az iraki éttermekben és szállodákban nem nagyon lehet alkoholt venni vagy fogyasztani, a helyi tudósítók szerint, aki nagyon be akar rúgni, simán beszerezheti hozzá az italokat. (2016)" forrás


Az ismert klasszikus közel-keleti fogások mellett (kebab, falafel, humusz, mutabel/baba ganoush) több ősi, mezopotámiai múltra visszatekintő fogás is kóstolható erre, mint a Szaddam Husszein legnagyobb kedvencének számító masgouf. Mivel Poldi a hozzátáplálás első napjaitól a mi étkezéseinkbe csatlakozott be, így az utazások során a helyi ételek felfedezése is természetes számára kisbaba korától, így Irakban sem okozott gondot a gasztro-bakancslistánk közös végigkóstolása. forrás

Édességbolt - facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibolt

Pénzváltás

Bal felül a 25 ezer dínároson a babiloni uralkodó, Hammurabi törvényoszlopa. Jobbra lent a szamarrai csavaros minaret. Oda is megyünk még! Egy iraki dínár nagyjából ötödannyi forintban. (2021)  facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibolt

Vásárlás

Alkoholt csak a keresztények által tulajdonolt boltokban lehet vásárolni.

A fizetésnél a kártyás fizetés általában felejtős, nem is tudják értelmezni, cserébe mindenhol tudtunk dollárt váltani hivatalos pénzváltóban és nagyjából egyforma árfolyamon: egy dollár 1500 dínár (és egy forint az négy dínár). A váltásnál fel sem merült, hogy átvernek minket és biztonságos volt.

A legnagyobb tétel (a repjegy után) nyilván a guide lesz, és ez elég nagy szórást mutatott a családunkra a 2000 pár száz dollártól egészen 4000+ dollárig (volt, ahonnan fejenként 2 főnél 2200 dollár lett volna; egy főre 3200 dollár ha csak egyedül megy valaki). Ebben viszont benne lesz maga a guide, aki éjjel-nappal jön velünk és intéz mindent is, az autó a sofőrrel (aki szintén mindenhova jön velünk), a szállások (így emiatt nem is tudjuk pontosan a szállások árait) és a belépők. Ami nincs benne az az étkezések. (2023) forrás

Közbiztonság

Az Iszlám Állam iraki területeinek megszűnése óta a közniztonsági helyzet valamit javult. Kisebb lett a kockázata annak, hogy Irakból fejet vesztve távozzunk... 

2023: Az út meglepően jó, autópályára hasonlít. A közlekedés rendezőelve az erősebb és bátrabb tengelyén mozog, de nincsenek törött autók, sőt az autóállomány is meglepően modern, tele távol-keleti és amerikai autókkal. Az első komolyabb ellenőrzőpont Nasszirijja közelében van. Mindenkin gépfegyver, parkoló katonai járművek. Benéznek a kocsiba és rögtön félreállítanak. Elkérik az útlevelet, lefényképezik, megkérdezik, honnan jöttünk és megköszönik, hogy eljöttünk az országukba. A kísérőinket alaposabban ellenőrzik, dokumentálják. Az ellenőrzőpont vezetője külön odajött, megadta a számát, just in case… Az egész ország ellenőrző pontokkal van tele. Ezek nagy része állami irányítás alatt áll, de néhány területet paramilitáris szervezetek tartanak kézben, vagyis kisebb etnikai vagy vallási csoportok irányítanak. A béke közös érdek, a fő ellenség az ISIS. Szerencsére már csak északon van néhány kisebb, bujdokoló sejtje. A katonák, rendőrök mindenhol a rendet és biztonságot garantáljak és a tisztelet automatikusan jár nekik. forrás


A biztonság egy fontos és izgalmas kérdés Irakban. Egy olyan országban, ahol 40 éven keresztül a gyilkolás napi esemény volt, mindenki békét szeretne. Mindenki utálja az ISIS-t és közös erővel szinte meg is tisztították az országot tőlük. A biztonságot masszív katonai és rendőri jelenléttel érik el. Ennek ellenére vannak területek, amelyeket különböző paramilitáris szervezetek tartanak kézben, de most békében. Minden várost ellenőrző pontokon keresztül lehet megközelíteni.

Minden egyes helyen elkérték az útlevelünket és lefényképezték, mindezt nagyon kedvesen. Néha a parancsnok még a telefonszámát is megadta, ha esetleg szükségünk lenne rá. A nagyobb városok is tele vannak katonai ellenőrző pontokkal. Hamar megszoktuk a rendszert és nem volt zavaró. Volt olyan látványosság, ahová rendőri kísérettel mentünk, és megengedték, hogy átüljünk a rendőrautóba, ami általában egy pick-up, aminek a platóján ott van a gépfegyver-állvány. (2023) forrás


A szállodából este vacsorázni indultunk. A készülődés közben lövéseket hallottunk. Szerettünk volna arra gondolni, hogy ezek a durranások csak valami tűzijátékból származnak, de néhány rövid sorozat világossá tette, hogy itt bizony másról van szó. A szálloda recepciósától megkérdeztük, hogy mi történhet a környéken, aki csak annyit mondott, hogy ne aggódjunk, csak esküvő, vagy valami buli van. (sz. g., 2022)

Magyar külképviselet

Van Bagdadban magyar nagykövetség, de konzulátus nincsen. A nagykövet neve: Tar Attila

  • Cím: Embassy of Hungary, British Embassy Compound, International Zone, Bagdad
  • Email: mission.bgd@mfa.gov.hu - Telefon: 00 964 780 927 1105

Erbilben van főkonzulátus.

  • Cím: 319/246-5 Ankawa-Gulan Street, Erbil (Nono benzinkút mellett, közel a Capitol Hotelhez)
  • Előhívó: 00 964 - Telefon: 751 184 3391, 751 184 3392 (helyi idő szerint 9.00 - 16.00)
  • Ügyelet: +964 751 740 2728 - E-mail: mission.ebl@mfa.gov.hu - Ügyfélfogadás: vas - csüt. 9.00-16.00 (helyi idő szerint)

Egyéb hasznos információk

Irakban - mint minden muszlim országban - a balkéz tisztátalannak számít, részben azért, mert a fenéktisztítás folyamán a puszta bal kéz kulcsfontosságú szerephez jut(hat) a bélsár maradékának eltávolításában.

Irak: egyedül vagy vezetővel?

Soha nem szoktunk szervezetten vagy vezetővel utazni, azonban már Libanonban is úgy éreztük, hogy nem árt, ha legalább egy helyi sofőr lesz velünk, így aztán Irakban sem volt kérdés, hogy nem lenne az év ötlete feltétlen egyedül nekivágni az országnak – és ez ezerszeresen is bebizonyosodott, hogy a legjobb döntés volt, hogy velünk volt Mortda végig. Nem is azért, mert nem éreztük magunkat biztonságban, de egész egyszerűen az ország egyáltalán nincs berendezkedve (hálisten) a turistákra, így sehol nem beszélnek angolul; sehol nincs kiírva nagyon pl. latin betűkkel, hogy itt egy hotel vagy egy étterem…márpedig hotelt nem lehet előre foglalni semmilyen platformon (pl. booking), és helyben vakon keresgélni angoltudás nélkül, hát, elég sok időt vitt volna el. Ugyanígy nem voltak angol nyelvű étlapok sem; persze biztos meg tudtuk volna oldani, de itt is jó volt, hogy a gasztrobakancslistánk végigpipálásához volt egy helyi velünk, aki az éttermekben is el tudta magyarázni, hogy mit szeretnénk.

És akkor a katonai/rendőri ellenőrzőpontokról nem is beszéltünk még, ahol nyilván még annyira sem beszélnek angolul, mint az éttermekben/hotelekben (ahol szintén zéró), márpedig lássuk be, a rend őrei elég kíváncsiak voltak, hogy mégis mit csinál itt egy külföldi család egy szőke kisfiúval. Ráadásul még olyanba is belefutottunk, hogy a decemberi pecsétünket nem tudták értelmezni, merthogy az iszlámban nincs 12. hónap, és a vezetőink magyarázták el, hogy nem, még nem járt le a vízumunk…egyedül bajban lettünk volna. Vagy akkor, amikor mi simán elmentünk volna Urukba, mert ki tudná, gondolná, hogy nem lehet odamenni, mert 2 napja esett az eső? És magunktól hogy intéztük volna el aztán (amit Mortda is több óra telefonálással tudott), hogy végül pár nappal később csak beengedtek minket…vagy amikor Agatha Christie házához nem akartak odaengedni. És ezek még csak a nehézségek, vagyis megoldandó dolgok, arról a sok-sok belsős infóról és személyes sztoriról nem is beszélve, amivel csak egy helyi tudja gazdagítani az utazást egy ilyen kevéssé ismert, felfedezett országban.

Biztosan lehet vezető nélkül is nekivágni az országnak, de mi elég sok buktatót látunk a dologban a közlekedéstől, a nyelvi akadályoktól a szálláskeresésen át odáig, hogy most akkor melyik területet melyik milícia uralja, hol kell leadni és miért az útlevelet…Irak most tényleg az az ország, amit külföldi blogokból meg beszámolókból nehéz még teljesen megérteni és megérezni, és ehhez itt sokat hozzáad egy vezető. De találkoztunk 2 kínaival Babilonban, akik maguk voltak, és taxival jöttek Bagdadból. (2023) forrás

Bagdad

Bagdadról küön aloldalon írunk (majd) - itt

e.g.

Látnivalók

Babilonról külön aloldalon írunk - itt

Kerbaláról külön aloldalon írunk - itt

Moszulról külön aloldalno írunk - itt

Nedzsefről külön aloldalon írunk -itt

Iraki Kurdisztánról külön aloldalon írunk - itt

Bászrá

Irak második legnagyobb városa és stratégiai szempontból nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen itt található az ország legnagyobb kikötője, de közel van Irán és Kuvait is. Valaha a Közel-Kelet Velencéjének is tartották számos csatornája miatt. Az óvárosból csak néhány épület maradt meg. Az itt található házak ugyan romosak és elhagyatottak, de még így is látszik egykori pompájuk. Legjellemzőbb ismertetőjelük a fából készül, a falból kiugró erkélyek a ’shanasheel-ek’. Ez a város Irak egyik legmelegebb városa, nyáron nem ritka az 50 fokos kánikula. Ezek az erkélyek adták az árnyékot és tették elviselhetővé az életet ezekben a házakban. Az épületeket egykoron zsidók építették és mivel a kereskedelem az ő kezükben volt, így volt miből valódi szépséget létrehozni. Amikor azonban Izrael létrejött, itt is elkezdték a zsidókat üldözni. A város fekvéséből adódóan az iraki zsidók Bászrán keresztül menekültek Iránba, amikor már itt is tarthatatlan volt a helyzet számukra, akkor minden ingatlanukat maguk után hagyva menekültek el. Az épületek azóta itt állnak lakatlanul egy letűnt kor mementójaként. Az idő vasfoga beleharapott a szépen kidolgozott faragványok vonalaiba, de az UNESCO egyik programja révén talán megmentik ezeket a míves munkákat és felújítják az utókor számára. Valahogy ez a köztes állapot jellemző az egész országra. Reméljük, hamarosan felgyorsul az újjáépítés és a sebek, legalább az épületeken, elmúlnak. (2023) forrás

Ur

Ur egy sumér város, amit ie. 5000 alapítottak és a sumér központ volt. Itt született Ábrahám, akit az iszlám, a judaizmus és a kereszténység is sajátjának vall, akkor még egy szívben megfértek. Eszembe jut a halfüstölő kérdése: miért jöttetek, mi érdekes van itt? Hát pont véletlenül egy 7 ezer éves város és itt magasodik előttünk egy zikkurát, ami egy piramishoz hasonló (vagyis inkább a piramis hasonlít rá, mert ez ugye sokkal korábbi), magasba törő építmény, aminek a tetején egy templom állt.

Pallóból épített járdán közlekedünk, mert nincs feltárva a környék, és mellettünk a földön korsók, edények, agyagtáblák vannak, amihez persze hozzá lehet nyúlni, de elvinni nem szabad. Képzeljétek el, felemelek egy cserépdarabot, ami úgy hever a földön, mintha építési törmelék lenne és az akár több ezer éves sumér tárgy, és milliószámra hevernek a földön. Persze odamentünk megtapogatni az épületet és azonnal megszólal a hangosbemondó. Ránk szólnak, hogy menjünk vissza a járdára. Persze nem értjük, helyi barátaink nevetnek és mondják, hogy ne foglalkozzunk vele, kamerán keresztül minden lépésünket figyelik. Először a drónozás miatt szóltak, de azt is kényelmesen, minden felvételt elkészítve fejeztük be. (2023) forrás

Földrajz és időjárás

A dél-iraki mocsárvidék a világ legnagyobb szárazföldi deltavidékeként egyedülálló természeti térség. A mocsárvidéken, amelyet a bibliai Édenkertként is emlegetnek, három régészeti helyszín, Uruk, Ur és Eridu egykori sumér városok maradványai együtt kerültek az UNESCO listájára. Egy 2011-ben publikált kutatás szerint a legkorábbi városok nem a folyók mentén létesültek, inkább a folyódeltában elszórva, a mocsárvidék szélén alakultak ki az ősi Mezopotámiában.

Történelem

Iraknak nincsenek demokratikus hagyományai. 1918-ig az oszmán Birodalom része volt, aztán a brit protektorátus következett. Aztán rövid ideig a nacionalista Baath párt által megmarkolt köztársaság létezett és végül 1979-től jött Szaddam Husszein uralma.

Az Irak és Irán közotti háború (1980-1988) mártír áldozatainak szentelt emlékmű - s.k. fotója

Manapság

Jön!

A helyiekről

Az irakiak a kb. 2500 évvel ezelőtti mezopotámiai civilizáció emlékeire, örökségére annyira büszkék, hogy magukat valamiképpen felsőbbrendűnek érzik a világ többi arab országának lakóival szemben. (Irán nem arab ország!)  

A fiatalok (itt is) nyitottabbak a globalizáció (értsd Nyugat) divatjai iránt, az ország egyes vidékein, és az idősebbek körében erős a hagyománytisztelet, a vallási előírásokhoz való ragaszkodás. 

Az Iszlám Állam tömeggyilkosságait és a kisebbségeket elűző rémségeit megelőzően Irak lakosságának 75-80 százaléka arab volt, köztük 65% siita és 35% szunnita mozlim. A lakosság 15 százalékát tették ki a kurdok, a türkmének és az asszíriaiak.

A többségi siiták bizonyosan nem sírják vissza Szaddam Husszein országlását, mert akkor a siitákat elnyomták.

Irakban sok fiatal egészen innovatív hajkölteményeket építtet magának.

facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibol

Bagdadban - a. sz. fotója

Turista etikett

1. Mivel kb. mindenki folyamatosan fényképezget a telefonjával, így nem tűnik fel senkinek, ha utcaképet fotózunk emberekkel. A  közeli képeknél viszont meg kell kérdezni az érintetteket.

Irakban általában véve a muszlim országokra vonatkozó szabályok (ruha térd, de inkább boka alá, vállak takarása) betartása elegendő – a haj takarása csak a két legszentebb síita zarándokvárosban kötelező, illetve ezeken a helyeken a szentélyek látogatásakor az abaya viselése. Ezt az utolsó ellenőrzőpontoknál lehet ingyen kölcsönözni. Ezeken a helyeken Timi is komfortosabban érezte magát már a fekete lepelben, mert itt nagyon feltűnő volt kb. egyedüli nőként még fejkendővel is. Máshol viszont egyáltalán nem volt ilyen érzése, ahogy a vezetőnk is mondta: Bagdadban és környékén sok a „modern” lány, aki fejkendőt sem hord, mondjuk olyan 30% körül lehet az arányuk (és sokan vannak, akik pl. autót is vezetnek). A déli részek felé haladva azonban már eléggé ritka, hogy lányokon, nőkön ne legyen fejkendő, de itt sem érezte Timi úgy, hogy ez kellemetlen vagy problémás lenne, és ezt Mortda is megerősítette, hogy ez itt teljesen rendben van, és Irakban nagyon toleránsak és nyitottak az emberek – mi is így éreztük. forrás

Olvasmányos linkek

"Az év végi nagy kapkodásba becsúszott másfél hét Észak-Irakban. [...] Szóval Iraki Kurdisztán. Régóta el akartam ide látogatni, a jól bejáratott Budapest-Teherán tengelyen tucatszor végigbuszozva sokszor lett volna esélyem egy ilyen körre, de valahogy sosem úgy alakult. Odafelé mindig húzott Irán, hazafelé úton meg a sör meg a társasági élet, vagy éppen az egyetemi évkezdés.

Erbil meglepően kellemes város, a környékbeli sztenderdekhez képest fejlett, és a biztonsággal sincs baj – éjszakai parkban sörözés például játszik, a helyi asszír múzeumban ősi szeszfőző berendezés van kiállítva, és óriási választék van a szeszboltokban, többek között helyi sörrel, bár én inkább a libanoni Almazát toltam nosztalgiából. Ami szintén meglepő, hogy turisztikai szempontból van benne potenciál, több ezer éves erőd, gyönyörűen megtervezett és karbantartott parkok közti telekabin, a parkokban kiállítás, bazár, szóval, aki épp arra jár, két napot mindenképpen megér, talán többet is.

Duhok ehhez képest kevésbé szórakoztató, de annak szebb a fekvése. Ami mindkét helyen aggasztó, az a belső menekültek ellátása. Több százezren érkeztek a szomszédos városokból (az IS által megszállt Moszulba át lehet kukkantani a hegyről), átmeneti sátortáborokban, félkész és félig lerombolt házakban, építkezéseken, barlangokban húzzák meg magukat. A legtöbben egy szál ingben menekültek el ezért nekik szó szerint mindenre szükség van a cipőtől és kajától kezdve a gázfőzőig és meleg cuccokig. Ennél szerencsésebbek voltak valamivel például a tehetősebb örmények, akik legalább kocsival léptek le otthonról, illetve azok a gazdagok, akik megengedhetik maguknak, hogy szállodában lakjanak hónapokig.

Elmentem egy örmény faluba, Hawresk-be, ahol a falufőnök bevitt a házába és megmutatta a fegyvergyűjteményét. Százéves német puskától az M16-ig volt benne minden, ezeket használta a faluban szerveződött önkéntes örmény milícia, akik addig tartották a frontot az IS-szel szemben, amíg meg nem érkezett a felmentő pesmerga (meg aztán a drónok).

A helyi kollégákkal kirándultunk egyet Amedibe, ami pont olyan, mint egy hegyi olasz kisváros (persze annál sokkal lerobbantabb), közben megsasoltuk Szaddam fölrobbantott palotáit. A főnök életében szerethette a hegyeket, szinte minden valamirevaló kilátásba beleépített egy irgalmatlan fallal körülvett ranchot. Paranoiájára jellemzően minden nap minden palotájában úgy készültek, hogy bármikor megérkezhet, így senki sem tudta, hogy hol van – mindez persze eszméleten pazarlást jelentett addig, amíg el nem söpörte az egészet a népharag meg az amerikai bombák.

Hazaúton beugrottam a magyarok által vezetett ásatásra (illetve még csak a felmérésekre), egészen fantasztikus környezetben Erbiltől északra. Utolsó estémen a lábamat lejártam egy sörért, de az összes bolt zárva volt – mint kiderült, előtte nem sokkal volt robbantás valamelyik rendőrőrsnél. A reptérre vezető egy-két kilométeren három checkpointon állítottak meg, minden alkalommal ki kellett szállni a kocsiból, egyszer megmotoztak, egyszer pedig bombakereső kutya nézte át a cuccomat. Végül beütött a már többször megszívott büntetőkör a világ legdrágább és leggyűlöltebb repterén: késve indulás, isztambuli csatlakozás lekésése, 10 dolláros szar sörök és egy könyv kiolvasása." forrás


,, Az iraki Kurdisztánba nem kell vízum (ellenben Irak többi részére kell, így óvatosan kell kóborolni az országban, nehogy áttévedjünk a „Mainland” Irakba), így az érkezésünk probléma mentes volt. Egy hosszú taxiút után megéhezve ültünk be egy kis helyi kifőzdébe enni egy kebab-tálat. Az iráni olcsóság után megdöbbentően drága volt az étel, majdnem annyit fizettünk, mint Budapesten. Fel is merült bennem a gyanú, hogy esetleg a turista-tarifa áldozatai lettünk, de figyelve a többi asztalnál zajló fizetések nagyságrendjét megállapítottam, hogy reális összeget fizettünk, ha át is vertek, akkor sem nagyon.

A városban elég drágák a szállodák, ugyanis a város biztonságossága miatt a legtöbb külföldi cég, aki Irakban akar üzletelni itt telepszik meg. Ez pedig rengeteg amerikai, szaúdi, török és egyéb pénzes üzletembert jelent. Így itt a fejenként és éjszakánként 50-eurós szállás a legolcsóbb, ami a 10 eurós hostelekhez szokott hátizsákosnak megfizethetetlenül drága. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Babilon térsge - Szaddam Husszein néhai palotáinak egyike - s.k. fotója

Szaddam vonalzóval vezeti a népet. Az egyik dombormű a babiloni palota homlokzatán. - facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibol

Bagdad - V. Jancsi fotója (2023)

Kerbala - Abász mecsete - V. Jancsi fotója (2023)

Vidéki város - V. jancsi fotója (2023)

Vissza az elejére


Kommentek

Egy Google Felhasználó, 2018. 06. 21. 19:08
Kedves Útikritika Autóval mentetek el Irakba?


Nagy Attila, 2016. 03. 12. 17:02
Irak nem minden része veszélyes, a Kzrdisztáni autonóm régió is kockázatokkal jár, de közel sem annyira mint a déli területek, 2015 november 1. óta az eu állampolgárok vízum mentesen léphetnek a kurdisztáni autonóm régióba ( mosul, Erbil, Szulejmánia) info: www. kulugyminiszterium.hu/ utazási tanácsok irszágonként, egyébként a kurdok barátságos emberek, foggal, körömmel küzdenek a területükért, még a nők is védik a határt fegyverrel, az europai turistákat szívesen látják, rengeteg kurd ismerősöm van svédországban, szép hegyeik és remek sípályák vannak,nincs kosz , szemét az utcán, fejlett a közlekedés, Budapestről olcsón oda lehet jutni a Pegazus airlanes sal Istanbuli átszálással, már 60ezer firinttól is kapunk jegyet,( persze nem nyáron).Mindenkinek ajánlom, tényleg kedves emberek a kurdok.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes