Irak

Irak dióhéjban | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Bagdad | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Irak - Utazás

Babilont 2019-ben az UNESCO kulturális világörökség helyszínének nyilvánították.

Irak dióhéjban

Az Irakban turistáskodás lehetőségeiről, körülményeiről nem szükséges sokat írni jó ideig: Nem utazunk turistaként Irakba, még katasztrófa turistaként sem. Irak egyelőre nem turista úti cél. Várni kell, legalább 10-15 évet.

Azért álljon itt néhány információ: 437 072 km² nagyságú, közel 40 millióan lakják (2021-es becslés). Fővárosa az 7,1 milliós lakosságú Bagdad 2642 kilométerre van Budapesttől.

Irakban a völegények, mennyasszonyok több mint fele hagyományosan az első vagy a másod unokatestvérével házasodik.

Leggyakoirbb vezetéknév: Mohamed

Átlag nettó havi bér (2021-ben): 160 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

  • Vízum: Irakba magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak be.

Vélemények

,, Albanna Adrienn, 2018. 06. 25.
Tavaly, 2017. márciusában jártunk Irakban, Baghdad, Babilon, Najef, Kerbala útvonalon. Nem annyira katasztrófaturizmus,  bár valóban jó, ha helyi van velünk. Sok az ellenőrző pont, de problémát sehol nem tapasztaltunk. Megérkezéskor nem kértek HIV-ről semmi féle papírt és 10 napnál tovább maradtunk, de nem kellett külön irodában bejelenteni. Baghdadban a reptéren adtak egy külön papírt, mely egyfajta tartózkodási engedély volt. Babilonban francia csoporttal is összefutottunk, de nem mindennaposak a turisták. Inkább az iraki iskolák, egyetemek szerveznek oda tanulmányi kirándulásokat.

Az éttermek nagyon jók, bőséges ételeket és nagyon finomakat adnak. Mi családtagokat látogattunk meg, ha nem élne ott rokon, nem tudom adnak-e csak úgy turistáskodni vízumot. Egy szó, mint száz, valóban nem turista célpont egyelőre az ország, de nem is annyira veszélyes, mint sok helyen írják és gondolják. Főváros és környéke teljesen rendben volt. A helyiek nagyon barátságosak, segítőkészek. "

Vízum

A magyar állampolgároknak a repülőjegy vásárlása előtt érvényes iraki vízummal kell rendelkezniük. Vízum nélkül a repülőgépre nem lehet felszállni. Az útlevélnek a tervezett visszautazás dátumától számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az iraki hatóságok nem engedik a belépést olyanoknak, akiknek az útlevelében izraeli vízum vagy pecsét van. Vízumbeszerzés előtt tanácsos érdeklődni Irak budapesti nagykövetségénél. Tíz napnál hosszabb ideig való iraki tartózkodás esetén be kell jelentkezni az ottani belügyminisztérium Külföldiek Tartózkodásával foglalkozó Főosztályánál (Residency Office). Kilépéshez ugyanott kell kilépő vízumot igényelni, e nélkül ugyanis nem lehet elhagyni Irakot. A kilépő vízumért a tartózkodás hosszától és céljától függően 20-200 amerikai dollár közötti összeget kell fizetni.

Irak budapesti nagykövetsége:

  • Cím: 1021 Budapest, Bölöni György u. 3.
  • Telefon: 392-5120 - Fax: 392-5133
  • E-mail: budemb@mofaml.gov.iq

"Iraki Kurdisztán 15 napig - bármi hihetetlen -, de EU-s állampolgároknak ingyenes. Így nekünk magyaroknak sem kell. Mi 6 napot tervezünk ott tölteni. Marvinnál hagyjuk el Iránt és Sulaymanija-nál lépünk be Kurdisztán területére. Útközben vetődött már csak fel, hogy az ún. arab Irakba is át kéne menni 1-2 napra. Elsősorban Ninivét és Hatrát megnézni. Vízumot bonyolult kapni, azonban ha van helyi ember, az 4 napig be tud vinni. Most az úgy néz ki, sikerül. Sajnos időközben kiderült, hogy ez az utóbbi információ téves. Üzleti vízummal lehet csak átmenni Irakba, aminek az elkészülte 30 munkanap! (2013)" forrás

Irak egyéb területeitől eltérően a Kurdisztáni Autonóm Régióba (Erbil, Dohuk, Szulejmania tartományok) magyar állampolgárok magánútlevéllel vízummentesen léphetnek be és 30 napig tartózkodhatnak. A túltartózkodóknak kilépéskor változó összegű bírságot kell fizetniük és kiutasíthatják őket a régióból. A Kurdisztáni Autonóm Régióból Irak más tartományaiba vagy Bagdadba utazóknak rendelkezniük kell érvényes iraki vízummal.

Repülés és repülőjegy

Szállás

Jön!

Egészség

Azok a magyar állampolgárok, akik a magyar külügy ajánlása dacára mégis Irakba utaznak, a vízumuk kérelmezéséhez HIV-vírusmentességről szóló, kilencven napnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatnia. A magyar hivatalos egészségügyi intézmény által kiadott igazolást a HIV-vírusmentességről Irak budapesti nagykövetségén kell hitelesíttetni. Az igazolást az illetőnek Bagdadban vagy ottani más helyeken a HIV-vírus szűrőközpontjaiba kell leadni a beutazást követő 10 napon belül.

10 napnál hosszabb ideig való ott-tartózkodás esetén be kell jelentkezni az iraki Belügyminisztérium Külföldiek Tartózkodásával foglalkozó Főosztályánál (Residency Office). Kilépéshez ugyanitt kell kilépő vízumot igényelni, e nélkül nem lehet elhagyni az országot. A kilépő vízumért a tartózkodás hosszától és céljától függően 20-200 amerikai dollár közötti összeget kell fizetni.

Közlekedés

Jön!

Étkezés

"Az iraki parlament döntése szerint mostantól tilos az alkoholtartalmú termékek bevitele, gyártása, árusítása az országban, mivel ellentmond az iszlám tanításainak és alkotmányellenes. A törvény ellenzői szerint viszont ezzel megsértik az olyan kisebbségek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogait, mint a keresztények, akiknek szükségük van a miseborra, így a bíróságon tervezik megtámadni az új rendeletet.
Szaddám Husszein bukása óta az iraki konzervatívok egyre keményebben támadják az olyan dolgokat, melyek szerintük sérti az iszlám szellemiségét - az alkoholt árusító, bagdadi üzleteket már több támadás is érte az elmúlt években. Ugyan az iraki éttermekben és szállodákban nem nagyon lehet alkoholt venni vagy fogyasztani, a helyi tudósítók szerint, aki nagyon be akar rúgni, simán beszerezheti hozzá az italokat. (2016)" forrás

Pénzváltás

Vásárlás

Közbiztonság

Az Iszlám Állam iraki területeinek megszűnése óta a közniztonsági helyzet valamit javult. Kisebb lett a kockázata annak, hogy Irakból fejet vesztve távozzunk... 

Magyar külképviselet

Van Bagdadban magyar nagykövetség, de konzulátus nincsen. A nagykövet neve: Tar Attila

  • Cím: Embassy of Hungary, British Embassy Compound, International Zone, Bagdad
  • Email: mission.bgd@mfa.gov.hu - Telefon: 00 964 780 927 1105

Erbilben van főkonzulátus. Főkonzul: Dr. Vezekényi Csaba, konzulok: dr. Szepesi Éva, Surányi Péter és dr. Fülöp Attila

  • Cím: 319/246-5 Ankawa-Gulan Street, Erbil (Nono benzinkút mellett, közel a Capitol Hotelhez)
  • Előhívó: 00 964 - Telefon: 751 184 3391, 751 184 3392 (helyi idő szerint 9.00 - 16.00)
  • Ügyelet: +964 751 740 2728 - E-mail: mission.ebl@mfa.gov.hu - Ügyfélfogadás: vas - csüt. 9.00-16.00 (helyi idő szerint)

Egyéb hasznos információk

Irakban - mint minden muszlim országban - a balkéz tisztátalannak számít, részben azért, mert a fenéktisztítás folyamán a puszta bal kéz kulcsfontosságú szerephez jut(hat) a bélsár maradékának eltávolításában.

Bagdad

7,1 millióan lakják (2021-es becslés)

e.g.

Látnivalók

Jön!

Földrajz és időjárás

A dél-iraki mocsárvidék a világ legnagyobb szárazföldi deltavidékeként egyedülálló természeti térség. A mocsárvidéken, amelyet a bibliai Édenkertként is emlegetnek, három régészeti helyszín, Uruk, Ur és Eridu egykori sumér városok maradványai együtt kerültek az UNESCO listájára. Egy 2011-ben publikált kutatás szerint a legkorábbi városok nem a folyók mentén létesültek, inkább a folyódeltában elszórva, a mocsárvidék szélén alakultak ki az ősi Mezopotámiában.

Történelem

Iraknak nincsenek demokratikus hagyományai. 1918-ig az oszmán Birodalom része volt, aztán a brit protektorátus következett. Aztán rövid ideig a nacionalista Baath párt által megmarkolt köztársaság létezett és végül 1979-től jött Szaddam Husszein uralma.

Manapság

Jön!

A helyiekről

Az Iszlám Állam tömeggyilkosságait és a kisebbségeket elűző rémségeit megelőzően Irak lakosságának 75-80 százaléka arab volt, köztük 65% siita és 35% szunnita mozlim. A lakosság 15 százalékát tették ki a kurdok, a türkmének és az asszíriaiak.

Olvasmányos linkek

"Az év végi nagy kapkodásba becsúszott másfél hét Észak-Irakban. [...] Szóval Iraki Kurdisztán. Régóta el akartam ide látogatni, a jól bejáratott Budapest-Teherán tengelyen tucatszor végigbuszozva sokszor lett volna esélyem egy ilyen körre, de valahogy sosem úgy alakult. Odafelé mindig húzott Irán, hazafelé úton meg a sör meg a társasági élet, vagy éppen az egyetemi évkezdés.

Erbil meglepően kellemes város, a környékbeli sztenderdekhez képest fejlett, és a biztonsággal sincs baj – éjszakai parkban sörözés például játszik, a helyi asszír múzeumban ősi szeszfőző berendezés van kiállítva, és óriási választék van a szeszboltokban, többek között helyi sörrel, bár én inkább a libanoni Almazát toltam nosztalgiából. Ami szintén meglepő, hogy turisztikai szempontból van benne potenciál, több ezer éves erőd, gyönyörűen megtervezett és karbantartott parkok közti telekabin, a parkokban kiállítás, bazár, szóval, aki épp arra jár, két napot mindenképpen megér, talán többet is.

Duhok ehhez képest kevésbé szórakoztató, de annak szebb a fekvése. Ami mindkét helyen aggasztó, az a belső menekültek ellátása. Több százezren érkeztek a szomszédos városokból (az IS által megszállt Moszulba át lehet kukkantani a hegyről), átmeneti sátortáborokban, félkész és félig lerombolt házakban, építkezéseken, barlangokban húzzák meg magukat. A legtöbben egy szál ingben menekültek el ezért nekik szó szerint mindenre szükség van a cipőtől és kajától kezdve a gázfőzőig és meleg cuccokig. Ennél szerencsésebbek voltak valamivel például a tehetősebb örmények, akik legalább kocsival léptek le otthonról, illetve azok a gazdagok, akik megengedhetik maguknak, hogy szállodában lakjanak hónapokig.

Elmentem egy örmény faluba, Hawresk-be, ahol a falufőnök bevitt a házába és megmutatta a fegyvergyűjteményét. Százéves német puskától az M16-ig volt benne minden, ezeket használta a faluban szerveződött önkéntes örmény milícia, akik addig tartották a frontot az IS-szel szemben, amíg meg nem érkezett a felmentő pesmerga (meg aztán a drónok).

A helyi kollégákkal kirándultunk egyet Amedibe, ami pont olyan, mint egy hegyi olasz kisváros (persze annál sokkal lerobbantabb), közben megsasoltuk Szaddam fölrobbantott palotáit. A főnök életében szerethette a hegyeket, szinte minden valamirevaló kilátásba beleépített egy irgalmatlan fallal körülvett ranchot. Paranoiájára jellemzően minden nap minden palotájában úgy készültek, hogy bármikor megérkezhet, így senki sem tudta, hogy hol van – mindez persze eszméleten pazarlást jelentett addig, amíg el nem söpörte az egészet a népharag meg az amerikai bombák.

Hazaúton beugrottam a magyarok által vezetett ásatásra (illetve még csak a felmérésekre), egészen fantasztikus környezetben Erbiltől északra. Utolsó estémen a lábamat lejártam egy sörért, de az összes bolt zárva volt – mint kiderült, előtte nem sokkal volt robbantás valamelyik rendőrőrsnél. A reptérre vezető egy-két kilométeren három checkpointon állítottak meg, minden alkalommal ki kellett szállni a kocsiból, egyszer megmotoztak, egyszer pedig bombakereső kutya nézte át a cuccomat. Végül beütött a már többször megszívott büntetőkör a világ legdrágább és leggyűlöltebb repterén: késve indulás, isztambuli csatlakozás lekésése, 10 dolláros szar sörök és egy könyv kiolvasása." forrás


,, Az iraki Kurdisztánba nem kell vízum (ellenben Irak többi részére kell, így óvatosan kell kóborolni az országban, nehogy áttévedjünk a „Mainland” Irakba), így az érkezésünk probléma mentes volt. Egy hosszú taxiút után megéhezve ültünk be egy kis helyi kifőzdébe enni egy kebab-tálat. Az iráni olcsóság után megdöbbentően drága volt az étel, majdnem annyit fizettünk, mint Budapesten. Fel is merült bennem a gyanú, hogy esetleg a turista-tarifa áldozatai lettünk, de figyelve a többi asztalnál zajló fizetések nagyságrendjét megállapítottam, hogy reális összeget fizettünk, ha át is vertek, akkor sem nagyon.

A városban elég drágák a szállodák, ugyanis a város biztonságossága miatt a legtöbb külföldi cég, aki Irakban akar üzletelni itt telepszik meg. Ez pedig rengeteg amerikai, szaúdi, török és egyéb pénzes üzletembert jelent. Így itt a fejenként és éjszakánként 50-eurós szállás a legolcsóbb, ami a 10 eurós hostelekhez szokott hátizsákosnak megfizethetetlenül drága. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Egy Google Felhasználó, 2018. 06. 21. 19:08
Kedves Útikritika Autóval mentetek el Irakba?


Nagy Attila, 2016. 03. 12. 17:02
Irak nem minden része veszélyes, a Kzrdisztáni autonóm régió is kockázatokkal jár, de közel sem annyira mint a déli területek, 2015 november 1. óta az eu állampolgárok vízum mentesen léphetnek a kurdisztáni autonóm régióba ( mosul, Erbil, Szulejmánia) info: www. kulugyminiszterium.hu/ utazási tanácsok irszágonként, egyébként a kurdok barátságos emberek, foggal, körömmel küzdenek a területükért, még a nők is védik a határt fegyverrel, az europai turistákat szívesen látják, rengeteg kurd ismerősöm van svédországban, szép hegyeik és remek sípályák vannak,nincs kosz , szemét az utcán, fejlett a közlekedés, Budapestről olcsón oda lehet jutni a Pegazus airlanes sal Istanbuli átszálással, már 60ezer firinttól is kapunk jegyet,( persze nem nyáron).Mindenkinek ajánlom, tényleg kedves emberek a kurdok.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS