Irak

Irak dióhéjban | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Bagdad | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről |Turista etikett| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Istár-kapu- s. k. fotója

2022. április 25.:

2021. márciusban az iraki kormány új vízum programot vezetett be. Ennek alapján vízumot kiadnak (magyar állampolgároknak is) a bagdadi repülőtéren. 77 USD-be kerül. A két nagy bagdadi repülőtéren kívül, a Basra-i nemzetközi repülőtéren is adnak ki ilyen vízumot (visa on arrival). 

Szárazföldi határátkelőhelyeken nem adnak ki iraki vízumot.

Ha Jordánia vagy Irán felöl szárazföldön akarunk belépni Itrakba, akkor előtte az ammani vagy a teheráni Irak-i nagykövetségen kell beszerezni vízumot.

Fontos tudni, hogy két különböző ügy az iraki vízum és az iraki Kurdisztáni vízum beszerzése.

Az iraki Kurdisztán területére is beléphetnek a magyar állampolgárok helyben kiadott vízummal. Ide be lehet lépni nem csupán a repülőtéren, hanem szárazföldi határon is. 75 USD a díj és 30 napra szól.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a legtöbb biztosítótársaság nem ad biztosítást sem Irak, sem az iraki Kurdisztán területén való turistáskodára, mert nem tartják e területeket biztonságosnak.  Állítólag az IATI nevű biztosítótársaság az egyik kivétel, a másik a HanseMerkur.  

Ami a tényleges biztonságot illeti, nos, az iraki Kurdisztánba utazás egyáltalán nem veszélyes, Iraki déli részére utazásnál viszont nagyon alaposan kell előre tájékozódni, de inkább helyiek által adott információk alapján. Több utazó arról számolt be, hogy 2021-ben minden biztonsági probléma nélkül utaztak Irak déli részén is. 


Irak dióhéjban

Irak 437 072 km² nagyságú, közel 41,6 millióan lakják (2022-es becslés). Fővárosa az 7,1 milliós lakosságú Bagdad 2642 kilométerre van Budapesttől.

Irakban a völegények, mennyasszonyok több mint fele hagyományosan az első- vagy a másod-unokatestvérével házasodik.

Leggyakoirbb vezetéknév: Mohamed

Átlag nettó havi bér (2022-ben): 180 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

Irak meglátogatására a november vagy a március a legideálisabb időzítés, mármint éghajlati szempontból.

Az iraki Kurdisztán meglátogatására pedig, szeptember közepe és november közepe az ideális. 

Irak elképesztően gazdag ókori (sumér, asszír stb.) történeti emlékekben.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A bagdai repülőtéren a totál sima beléptetés, a helyben gyorsan kiadott vízum (visa on arrival) 75 USD fejében

2. Bagdadban, Babilonban, Nedzsefben és Kerbalában jó volt a biztonsággal kacsolatos közérzetünk. Nem volt félelemérzet. 

3. Egyelőre még nagyon kevés a külföldi turista s így nem alakult ki a lehúzásokra törekvő rutin. (Az iraki Kurdisztánban jóval több a turista, plusz a segéyszervezetesek.)

4. Étel-ital, teázgaás nagyon olcsó

5. Mivel kevés a turista, így a helyiek a legtöbb helyen barátságosak a külföldi látogatóval, vagy legalábbis nem ellenségesek (vannak kivételek)

6. Mennyire hangsúlyt kap az, hogy országukat a ,,civilizáció bölcsőjének" tekintik. 

7. Nedzsef és Kerbala zarándokhelyes mecsetei káprázatosan szépek. Egy iraki utazásból vétek ezeket kihagyni. 

Nem tetszett

1. Moszulban a nagymecsetnél a bemenetelnél ellenségesen viselkedett velünk több helyi ember (még üveget is dobáltak felénk)

2. Itt-ott a belépőjegyek a külföldieknek drágábbak (bár nem olyan pofátlanul, mint Üzbegisztánban)

3. Kerbalában és Nedzsefben bizony némileg aggódni kell amiatt, hogy a hosszú évek során volt néhány siiták elleni merénylet (rengeteg halottal).

4. Szomorú hallani, hogy mennyi keresztély iraki hagyta el az országot az utóbbi fél évszázadban. Az időszámítás után a 4. század táján északon épült keresztény kolostorok emlékeztetnek arra, hogy a kereszténység mennyire erősen jelen volt a mai Irak területén.

Vélemények

2022: Irakba jelen pillanatban nem ajánlott utazni, és csak egyéni szervezéssel látogathatunk a közel-keleti országba, ami persze nem minden kalandort riaszt el az egyébként csodálatos országtól. Főleg azok kedvelik Irakot, akik inkább kerülik a turistamágnes helyeket, elég bátrak egy sokáig háború sújtotta régió felfedezéséhez és persze kíváncsiak történelmi helyszínekre.

Attól függően, mennyi időnk van egy iraki útra, úgy kell készülni is, ugyanis, ha heteket ott tudunk tölteni, akkor sok mindent megnézhetünk, de ehhez rugalmasnak kell lenni. Az ország ugyanis tele van főleg katonai (de van még állami, rendőri, kurd, síita és keresztény) ellenőrzőpontokkal, amiken sokkal könnyebben átjuthatunk, ha fixerekkel utazzunk. A fixerek helyiek, azaz jó helyismerettel rendelkeznek, tolmácsolnak, kísérnek és tanácsokat adnak az út alatt. Ha kevés időd van Irakra, akkor nem tudod megspórolni egy ilyen „megoldóember" felbérlését, mert csak az ő segítségével tudsz rövid időn belül sok látványossághoz eljutni.

Több olyan hely is van az országban, amit a síita-szunnita ellentét miatt egyáltalán nem ajánlott megközelíteni – ilyen város például Kerbala.Ott a mai napig is veszélyes a város és a két fő mecset közötti terület. 

Babilon egykori romjait ma már látogatni lehet engedéllyel!.(2022) . forrás


,, Albanna Adrienn, 2018. 06. 25.
Tavaly, 2017. márciusában jártunk Irakban, Baghdad, Babilon, Najef, Kerbala útvonalon. Nem annyira katasztrófaturizmus,  bár valóban jó, ha helyi van velünk. Sok az ellenőrző pont, de problémát sehol nem tapasztaltunk. Megérkezéskor nem kértek HIV-ről semmi féle papírt és 10 napnál tovább maradtunk, de nem kellett külön irodában bejelenteni. Baghdadban a reptéren adtak egy külön papírt, mely egyfajta tartózkodási engedély volt. Babilonban francia csoporttal is összefutottunk, de nem mindennaposak a turisták. Inkább az iraki iskolák, egyetemek szerveznek oda tanulmányi kirándulásokat.

Az éttermek nagyon jók, bőséges ételeket és nagyon finomakat adnak. Mi családtagokat látogattunk meg, ha nem élne ott rokon, nem tudom adnak-e csak úgy turistáskodni vízumot. Egy szó, mint száz, valóban nem turista célpont egyelőre az ország, de nem is annyira veszélyes, mint sok helyen írják és gondolják. Főváros és környéke teljesen rendben volt. A helyiek nagyon barátságosak, segítőkészek. "

Vízum

Az útlevélnek a tervezett visszautazás dátumától számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az iraki hatóságok nem engedik a belépést olyanoknak, akiknek az útlevelében izraeli vízum vagy pecsét van.

Irak budapesti nagykövetsége:

  • Cím: 1021 Budapest, Bölöni György u. 3.
  • Telefon: 392-5120 - Fax: 392-5133
  • E-mail: budemb@mofaml.gov.iq

"Iraki Kurdisztán 15 napig - bármi hihetetlen -, de EU-s állampolgároknak ingyenes. Így nekünk magyaroknak sem kell. Mi 6 napot tervezünk ott tölteni. Marvinnál hagyjuk el Iránt és Sulaymanija-nál lépünk be Kurdisztán területére. Útközben vetődött már csak fel, hogy az ún. arab Irakba is át kéne menni 1-2 napra. Elsősorban Ninivét és Hatrát megnézni. Vízumot bonyolult kapni, azonban ha van helyi ember, az 4 napig be tud vinni. Most az úgy néz ki, sikerül. Sajnos időközben kiderült, hogy ez az utóbbi információ téves. Üzleti vízummal lehet csak átmenni Irakba, aminek az elkészülte 30 munkanap! (2013)" forrás

Irak egyéb területeitől eltérően a Kurdisztáni Autonóm Régióba (Erbil, Dohuk, Szulejmania tartományok) magyar állampolgárok magánútlevéllel vízummentesen léphetnek be és 30 napig tartózkodhatnak. A túltartózkodóknak kilépéskor változó összegű bírságot kell fizetniük és kiutasíthatják őket a régióból. A Kurdisztáni Autonóm Régióból Irak más tartományaiba vagy Bagdadba utazóknak rendelkezniük kell érvényes iraki vízummal.

Repülés és repülőjegy

Bagdadba ajánlott: Turkish Airlines - 300 ezer HUF alatt azonban nehéz megúszni az oda-vissza repülőjegy vásárlását.

Szállás

50 USD körüli összegért elfogadható szálláshelyeket lehet találni.

Egészség

Azok a magyar állampolgárok, akik a magyar külügy ajánlása dacára mégis Irakba utaznak, a vízumuk kérelmezéséhez HIV-vírusmentességről szóló, kilencven napnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatnia. A magyar hivatalos egészségügyi intézmény által kiadott igazolást a HIV-vírusmentességről Irak budapesti nagykövetségén kell hitelesíttetni. Az igazolást az illetőnek Bagdadban vagy ottani más helyeken a HIV-vírus szűrőközpontjaiba kell leadni a beutazást követő 10 napon belül.

10 napnál hosszabb ideig való ott-tartózkodás esetén be kell jelentkezni az iraki Belügyminisztérium Külföldiek Tartózkodásával foglalkozó Főosztályánál (Residency Office). Kilépéshez ugyanitt kell kilépő vízumot igényelni, e nélkül nem lehet elhagyni az országot. A kilépő vízumért a tartózkodás hosszától és céljától függően 20-200 amerikai dollár közötti összeget kell fizetni.

Közlekedés

Étkezés

"Az iraki parlament döntése szerint mostantól tilos az alkoholtartalmú termékek bevitele, gyártása, árusítása az országban, mivel ellentmond az iszlám tanításainak és alkotmányellenes. A törvény ellenzői szerint viszont ezzel megsértik az olyan kisebbségek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogait, mint a keresztények, akiknek szükségük van a miseborra, így a bíróságon tervezik megtámadni az új rendeletet.
Szaddám Husszein bukása óta az iraki konzervatívok egyre keményebben támadják az olyan dolgokat, melyek szerintük sérti az iszlám szellemiségét - az alkoholt árusító, bagdadi üzleteket már több támadás is érte az elmúlt években. Ugyan az iraki éttermekben és szállodákban nem nagyon lehet alkoholt venni vagy fogyasztani, a helyi tudósítók szerint, aki nagyon be akar rúgni, simán beszerezheti hozzá az italokat. (2016)" forrás

Édességbolt - facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibolt

Pénzváltás

Bal felül a 25 ezer dínároson a babiloni uralkodó, Hammurabi törvényoszlopa. Jobbra lent a szamarrai csavaros minaret. Oda is megyünk még! Egy iraki dínár nagyjából ötödannyi forintban. (2021)

facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibolt

Vásárlás

Alkoholt csak a keresztények által tulajdonolt boltokban lehet vásárolni.

Közbiztonság

Az Iszlám Állam iraki területeinek megszűnése óta a közniztonsági helyzet valamit javult. Kisebb lett a kockázata annak, hogy Irakból fejet vesztve távozzunk... 

Magyar külképviselet

Van Bagdadban magyar nagykövetség, de konzulátus nincsen. A nagykövet neve: Tar Attila

  • Cím: Embassy of Hungary, British Embassy Compound, International Zone, Bagdad
  • Email: mission.bgd@mfa.gov.hu - Telefon: 00 964 780 927 1105

Erbilben van főkonzulátus.

  • Cím: 319/246-5 Ankawa-Gulan Street, Erbil (Nono benzinkút mellett, közel a Capitol Hotelhez)
  • Előhívó: 00 964 - Telefon: 751 184 3391, 751 184 3392 (helyi idő szerint 9.00 - 16.00)
  • Ügyelet: +964 751 740 2728 - E-mail: mission.ebl@mfa.gov.hu - Ügyfélfogadás: vas - csüt. 9.00-16.00 (helyi idő szerint)

Egyéb hasznos információk

Irakban - mint minden muszlim országban - a balkéz tisztátalannak számít, részben azért, mert a fenéktisztítás folyamán a puszta bal kéz kulcsfontosságú szerephez jut(hat) a bélsár maradékának eltávolításában.

Bagdad

Bagdadról küön aloldalon írunk (majd) - itt

e.g.

Látnivalók

Babilonról külön aloldalon írunk - itt

Kerbaláról külön aloldalon írunk - itt

Moszulról külön aloldalno írunk - itt

Nedzsefről külön aloldalon írunk -itt

Iraki Kurdisztánról külön aloldalon írunk - itt

Földrajz és időjárás

A dél-iraki mocsárvidék a világ legnagyobb szárazföldi deltavidékeként egyedülálló természeti térség. A mocsárvidéken, amelyet a bibliai Édenkertként is emlegetnek, három régészeti helyszín, Uruk, Ur és Eridu egykori sumér városok maradványai együtt kerültek az UNESCO listájára. Egy 2011-ben publikált kutatás szerint a legkorábbi városok nem a folyók mentén létesültek, inkább a folyódeltában elszórva, a mocsárvidék szélén alakultak ki az ősi Mezopotámiában.

Történelem

Iraknak nincsenek demokratikus hagyományai. 1918-ig az oszmán Birodalom része volt, aztán a brit protektorátus következett. Aztán rövid ideig a nacionalista Baath párt által megmarkolt köztársaság létezett és végül 1979-től jött Szaddam Husszein uralma.

Az Irak és Irán közotti háború (1980-1988) mártír áldozatainak szentelt emlékmű - s.k. fotója

Manapság

Jön!

A helyiekről

Az irakiak a kb. 2500 évvel ezelőtti mezopotámiai civilizáció emlékeire, örökségére annyira büszkék, hogy magukat valamiképpen felsőbbrendűnek érzik a világ többi arab országának lakóival szemben. (Irán nem arab ország!)  

A fiatalok (itt is) nyitottabbak a globalizáció (értsd Nyugat) divatjai iránt, az ország egyes vidékein, és az idősebbek körében erős a hagyománytisztelet, a vallási előírásokhoz való ragaszkodás. 

Az Iszlám Állam tömeggyilkosságait és a kisebbségeket elűző rémségeit megelőzően Irak lakosságának 75-80 százaléka arab volt, köztük 65% siita és 35% szunnita mozlim. A lakosság 15 százalékát tették ki a kurdok, a türkmének és az asszíriaiak.

A többségi siiták bizonyosan nem sírják vissza Szaddam Husszein országlását, mert akkor a siitákat elnyomták.

Irakban sok fiatal egészen innovatív hajkölteményeket építtet magának.

facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibol

Turista etikett

1. Mivel kb. mindenki folyamatosan fényképezget a telefonjával, így nem tűnik fel senkinek, ha utcaképet fotózunk emberekkel. A  közeli képeknél viszont meg kell kérdezni az érintetteket.

Olvasmányos linkek

"Az év végi nagy kapkodásba becsúszott másfél hét Észak-Irakban. [...] Szóval Iraki Kurdisztán. Régóta el akartam ide látogatni, a jól bejáratott Budapest-Teherán tengelyen tucatszor végigbuszozva sokszor lett volna esélyem egy ilyen körre, de valahogy sosem úgy alakult. Odafelé mindig húzott Irán, hazafelé úton meg a sör meg a társasági élet, vagy éppen az egyetemi évkezdés.

Erbil meglepően kellemes város, a környékbeli sztenderdekhez képest fejlett, és a biztonsággal sincs baj – éjszakai parkban sörözés például játszik, a helyi asszír múzeumban ősi szeszfőző berendezés van kiállítva, és óriási választék van a szeszboltokban, többek között helyi sörrel, bár én inkább a libanoni Almazát toltam nosztalgiából. Ami szintén meglepő, hogy turisztikai szempontból van benne potenciál, több ezer éves erőd, gyönyörűen megtervezett és karbantartott parkok közti telekabin, a parkokban kiállítás, bazár, szóval, aki épp arra jár, két napot mindenképpen megér, talán többet is.

Duhok ehhez képest kevésbé szórakoztató, de annak szebb a fekvése. Ami mindkét helyen aggasztó, az a belső menekültek ellátása. Több százezren érkeztek a szomszédos városokból (az IS által megszállt Moszulba át lehet kukkantani a hegyről), átmeneti sátortáborokban, félkész és félig lerombolt házakban, építkezéseken, barlangokban húzzák meg magukat. A legtöbben egy szál ingben menekültek el ezért nekik szó szerint mindenre szükség van a cipőtől és kajától kezdve a gázfőzőig és meleg cuccokig. Ennél szerencsésebbek voltak valamivel például a tehetősebb örmények, akik legalább kocsival léptek le otthonról, illetve azok a gazdagok, akik megengedhetik maguknak, hogy szállodában lakjanak hónapokig.

Elmentem egy örmény faluba, Hawresk-be, ahol a falufőnök bevitt a házába és megmutatta a fegyvergyűjteményét. Százéves német puskától az M16-ig volt benne minden, ezeket használta a faluban szerveződött önkéntes örmény milícia, akik addig tartották a frontot az IS-szel szemben, amíg meg nem érkezett a felmentő pesmerga (meg aztán a drónok).

A helyi kollégákkal kirándultunk egyet Amedibe, ami pont olyan, mint egy hegyi olasz kisváros (persze annál sokkal lerobbantabb), közben megsasoltuk Szaddam fölrobbantott palotáit. A főnök életében szerethette a hegyeket, szinte minden valamirevaló kilátásba beleépített egy irgalmatlan fallal körülvett ranchot. Paranoiájára jellemzően minden nap minden palotájában úgy készültek, hogy bármikor megérkezhet, így senki sem tudta, hogy hol van – mindez persze eszméleten pazarlást jelentett addig, amíg el nem söpörte az egészet a népharag meg az amerikai bombák.

Hazaúton beugrottam a magyarok által vezetett ásatásra (illetve még csak a felmérésekre), egészen fantasztikus környezetben Erbiltől északra. Utolsó estémen a lábamat lejártam egy sörért, de az összes bolt zárva volt – mint kiderült, előtte nem sokkal volt robbantás valamelyik rendőrőrsnél. A reptérre vezető egy-két kilométeren három checkpointon állítottak meg, minden alkalommal ki kellett szállni a kocsiból, egyszer megmotoztak, egyszer pedig bombakereső kutya nézte át a cuccomat. Végül beütött a már többször megszívott büntetőkör a világ legdrágább és leggyűlöltebb repterén: késve indulás, isztambuli csatlakozás lekésése, 10 dolláros szar sörök és egy könyv kiolvasása." forrás


,, Az iraki Kurdisztánba nem kell vízum (ellenben Irak többi részére kell, így óvatosan kell kóborolni az országban, nehogy áttévedjünk a „Mainland” Irakba), így az érkezésünk probléma mentes volt. Egy hosszú taxiút után megéhezve ültünk be egy kis helyi kifőzdébe enni egy kebab-tálat. Az iráni olcsóság után megdöbbentően drága volt az étel, majdnem annyit fizettünk, mint Budapesten. Fel is merült bennem a gyanú, hogy esetleg a turista-tarifa áldozatai lettünk, de figyelve a többi asztalnál zajló fizetések nagyságrendjét megállapítottam, hogy reális összeget fizettünk, ha át is vertek, akkor sem nagyon.

A városban elég drágák a szállodák, ugyanis a város biztonságossága miatt a legtöbb külföldi cég, aki Irakban akar üzletelni itt telepszik meg. Ez pedig rengeteg amerikai, szaúdi, török és egyéb pénzes üzletembert jelent. Így itt a fejenként és éjszakánként 50-eurós szállás a legolcsóbb, ami a 10 eurós hostelekhez szokott hátizsákosnak megfizethetetlenül drága. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Babilon térsge - Szaddam Husszein néhai palotáinak egyike - s.k. fotója

Szaddam vonalzóval vezeti a népet. Az egyik dombormű a babiloni palota homlokzatán. - facebook.com/akeletibolhongkongba - insta @akeletibol

Vissza az elejére


Kommentek

Egy Google Felhasználó, 2018. 06. 21. 19:08
Kedves Útikritika Autóval mentetek el Irakba?


Nagy Attila, 2016. 03. 12. 17:02
Irak nem minden része veszélyes, a Kzrdisztáni autonóm régió is kockázatokkal jár, de közel sem annyira mint a déli területek, 2015 november 1. óta az eu állampolgárok vízum mentesen léphetnek a kurdisztáni autonóm régióba ( mosul, Erbil, Szulejmánia) info: www. kulugyminiszterium.hu/ utazási tanácsok irszágonként, egyébként a kurdok barátságos emberek, foggal, körömmel küzdenek a területükért, még a nők is védik a határt fegyverrel, az europai turistákat szívesen látják, rengeteg kurd ismerősöm van svédországban, szép hegyeik és remek sípályák vannak,nincs kosz , szemét az utcán, fejlett a közlekedés, Budapestről olcsón oda lehet jutni a Pegazus airlanes sal Istanbuli átszálással, már 60ezer firinttól is kapunk jegyet,( persze nem nyáron).Mindenkinek ajánlom, tényleg kedves emberek a kurdok.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS