ÚTIKRITIKA.HU / Bászra


hirdetes

útikritikák


Bászra

Bászráról bevezető| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés|Közbiztonság|Látnivalók Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Bászráról bevezető

Lakosság (2023-ban): közel 1,5 millió

Basra Irak déli részén található város, és az ország legnagyobb kikötővárosa, a síita lakosság egyik központja. Basra az Arab-öböl Arábiai-öböl partján, Irak déli részén. Az Arábiai-öbölben (avagy Shatt al-Arab) van a hatalmas kikötő.

Basra egyike az Irak legrégebbi városainak, és több mint 1400 éves múltra tekint vissza. A város történelmében fontos szerepet játszott az iszlám terjesztése és kulturális fejlődése.

Basra a síita iszlám központja, és emiatt kulturális és vallási fontosságú város. Itt található az Al-Basra Múzeum, ahol a régió történelmét és kultúráját bemutató kiállítások láthatók.

Basra kikötője kulcsszerepet játszik az iraki kereskedelem és a térség nemzetközi kereskedelme szempontjából. Az isztambuli Öböl partján található kikötő az ország fő kereskedelmi kapuja.

Basra híres a gazdag iraki konyha ízletes ételeiről. A helyi ételek között találhatók halakból, húsból és zöldségekből készült fogások, valamint a híres iraki rizsételek.

A város szép parti sétányai, kávézói és éttermei remek helyet kínálnak a pihenésre és a helyi élet megismerésére. A Shatt al-Arab folyó, amely Basra és az iráni Hatton város között folyik, szintén a város látnivalója.

Basra gazdaságilag fontos város Irak számára. Az olajipar, a kikötő és a kereskedelem jelentős szerepet játszanak a város gazdaságában.

Basra egy forró éghajlati övezetben található, és nyáron rendkívül magas hőmérsékletekkel számolhat. A legmegfelelőbb idő a város látogatására a hűvösebb téli hónapokban van.

V. Jancsi fotója

Vélemények

V. Jancsi fotói

Odajutás

V. Jancsi fotója

Szállás

Helyi közlekedés

Óváros

V. Jancsi fotói

Látnivalók

Al-Basra Múzeum

Fotóegyveleg

Köszönet a megszolgált pénzért - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes