ÚTIKRITIKA.HU / Iraki Kurdisztán


hirdetes

útikritikák


Iraki Kurdisztán

Iraki Kurdisztánról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés|Vásárlás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Erbil| Látnivalók|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Erbil - s.t. fotója

Iraki Kurdisztánról dióhéjban

Iraki Kurdisztán Irak messze legbiztonságosabb területe, azaz a vállalkozó kedvű utazók számára nem igazán veszélyes csemege. Négy észak-iraki tartományról van szó. A 40 643 km² területű térség jelentős autonómiát élvez az iraki központi kormánytól. Van saját hadseregük, parlamentjük, határellenőrzésük.

Kb. 5,2 millióan élnek a területen.  Iránnal és Törökországgal van határa. 

,,Fővárosa": a közel 1 milliós lakosságú Erbil.

Kurd a hivatalos nyelv.

Leginkább tavasszal érdemes odalátogatni, mert akkor a legszebb a táj.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A táj nem sivatagos, hanem hegyes, dombos, sok zöld

2. A kurdok elképesztően kedves, vendégszerető emberek, és rokonszenves a kurd nemzeti büszkeségük

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Nem a legfelkapottabb desztináció a térségben, pedig, szerintem igazán megérdemelne egy kicsit több figyelmet.
Bár szerintem önálló utazókra, akik guide-ok nélkül szeretik felfedezni a látnivalókat még nincs felkészülve az ország. Sokszor értetlenkedve kérdezték a helyiek, hogy miért pont ide jöttünk, hisz annyi szép hely van a világon.

Rengeteg a katonai ellenőrző pont az utakon, de a táj igencsak impozáns (főleg, ha az ember nem a legcsapadékosabb időszakban látogat a térségbe, mint pl. mi 😃 ) a városok izgalmasak, és az ember igazán érzi, hogy utazik.

Barátságos és roppant vendégszerető nép - szóval nem eltántorítani szeretnélek benneteket!:) Mi nem éreztük veszélyben magunkat, szilveszter éjszakáját leszámítva, amit egy Yazidi családnál töltöttük végig az autóban aludtunk, minden gond nélkül. 🙂 (f.c., 2022)


Irak északi részén található Iraki Kurdisztán, ami autonóm régió, saját kormánnyal és hadsereggel is rendelkezik. Fővárosa Erbíl modernebb, mint az iraki városok és a kurdisztáni régióra általánosságban igaz, hogy drágább is Irakhoz képest (pl.: a benzin ~100 helyett ~200Ft).

Természetileg teljesen más az országnak ennek a része, hiszen a sivatag helyett Alpokat idéző zöld hegyek jelennek meg és mindenfelé állatok legelnek. Egyébként télen még síközpont is üzemel az iráni határ közelében ⛷️
Tapasztalataink alapján a kurdok alapvetően kedvesek, de érezhetően zárkózottabbak, mint Irak déli részén élő emberek. Ez számunkra meglepő volt főként azért, mert itt sokkal szabadabban öltözködnek az emberek és lehet több nőt is már hijab nélkül látni.
Egyik legkiemelkedőbb természeti látványossága a Shanidar-barlang, ahol a 20. században Neandervölgyi maradványokra bukkantak, amelyek 40-70 ezer évesek lehetnek.
❗️Fontos infó❗️
Ha Erbilbe repülnél akkor csak Kurdisztánra kapsz vízumot és a szövetségi vízumot még meg kell szerezni. Ha Irakba (pl. Bagdadba) érkezel, akkor érkezéskor megkapott vízumod érvényes Kurdisztánra is. (2024)


,, Ami kényelmetlen, az a tartományok határain, és a városok szélein felállított katonai ellenőrző pontok. Itt szinte mindenhol van útlevél-ellenőrzés, és pár kérdést is feltehetnek, ha éppen nincs jobb dolguk, így ezekre jobb felkészülni. Fontos, hogy tudassuk, hogy turisták vagyunk, vagy barátunkat jöttünk meglátogatni, aki valami segélyszervezetnél dolgozik (nem ellenőrzik le). Ha megkérdezik, mi a vallásunk, soha semmilyen körülmények között ne válaszoljuk azt, hogy nincs, vagy ateisták vagyunk. Én ezzel megszívtam, tapasztalatból mondom. Mondhatunk bármit, mert errefelé minden vallás megfért eddig egymás mellett többé-kevésbé békében, sőt az itteni kurdok Izraelt is elismerik, így azért sem fognak élve elégetni, ha valaki zsidó származású.

Az ellenőrző pontok gyakorlatilag úgy működnek, hogy ha az ott állomásozó peshmergának (kurd katona) éppen olyanja van, akkor kisétál a fa árnyékából, és megnézi unottan a papírjainkat, de gyakran embert sem látni ezeken a helyeken. Azért, ha autót bérlünk, és így megyünk, álljunk meg egy másodpercre, ha busszal, vagy sofőrrel/stoppal megyünk, megoldják ők. Útlevelünk mindig legyen nálunk, akkor is, ha csak a boltba szaladunk le! (2017)" forrás

Időjárás

Áprilisban és novemberben a legkellemesebb a klíma (21-26 fok). Június és szeptember között ritkán van eső, viszont baromi nagy a hőség. Júliusban, augusztusban akár 45 fok körül. Rémes.

Odajutás

Budapestről egy átszállással, Dubajon keresztül repülhetünk Erbilbe az Emirates-szel.  A Turkish és az ugyancsak török Pegasus is repül ide.

,, Az idejutás viszonylag egyszerű. A Turkish airlines repüli Erbilt naponta 2-3 alkalommal, így Isztambulból könnyedén ide lehet jutni. A Pegasus is jár egyes napokon, így fapadossal is megoldható a dolog, de ez hol repül, hol nem. Én simán közlekedtem mindkettő társasággal, pontosak és megbízhatóak. Az árak talán, amik a legtöbb embert vissza fogják tartani. Az erbili reptér olyan őrzött, mint egy katonai bázis, amit tuti, hogy az utasokkal fizettetnek ki, így a jegyárak nem a legalacsonyabbak. Bejutásra talán olcsóbb, de nem feltétlenül működő megoldás a Törökországból szárazföldön való bejutás Zahó város felé. Cizrébe olcsón le lehet sokszor repülni, onnan meg a taxi átvisz Irakba. A probléma az, hogy a Törökök úgy nyitják, és zárják a határt, mint a teraszajtót. Van, hogy hónapokig zárva tartják, ha éppen valami balfaszkodás megy valamelyik oldalon. Ezt a bejutási módot csak akkor javaslom, ha Kelet-Törökországban barangolunk és le akarunk ugrani Irakba szétnézni. (2017)" forrás

Szállás

Iraki Kurdisztán számos városában lehetőség van szállásokra. Az észak-iraki területen fekvő Erbil, Duhok és Sulaymaniyah városok a leglátogatottabbak és a legnagyobb választékkal rendelkeznek szállások terén.

Erbilben számos luxus- és középkategóriás szálloda található, valamint számos vendégház és apartman is bérelhető. A városközpontban és a város különböző részein találhatóak a szállodák és a vendégházak, és számos lehetőség van az online foglalásra és a szobák előzetes foglalására.

Duhok városában is találhatóak szállodák és vendégházak, bár itt kisebb az átfedés a városközpontban. Azonban a város szélein számos szálláslehetőség található.

Sulaymaniyah városában szintén számos szálloda és vendégház található, amelyek a város különböző pontjain találhatók. Az online foglalásra is van lehetőség.

Az Iraki Kurdisztánba utazók érdemesek előzetesen foglalniuk a szállásokat, különösen a szezonban, mivel a helyek gyorsan elfogynak. A legjobb lehetőség az, ha az interneten keresztül előzetesen foglalunk szállást, vagy helyi utazási irodákon keresztül érdeklődünk a szálláslehetőségekről.

nuku szotyi, pia, sisha, stukker - v.j.. fotója

Közlekedés

,, Buszok, illetve minibuszok vannak a városok között, ezek viszonylag kényelmesek és nagyon olcsók, de menetrendjük nincs, akkor mennek, amikor megtelnek, és kedvük van. Megbízhatatlan módja ez a közlekedésnek, de simán ajánlom, ha nem sietünk.

A taxi jelenti az egész országban a tömegközlekedést. Bárhova elvisznek, de el is kérik az árát. A városokon belül fix viteldíj van, ami 3000 és 5000 (700-1200 Ft) dínár között változik, ezen felül már lehúznak minket. A városok közötti taxizás már drága. Egy Dohuk-Erbil-Dohuk út 100 dollár körüli összeg (minden esetben ki kell fizetni a visszautat), és minimum 3 óra egy irányba. Az árban egyezzünk meg út előtt, és címre még városon belül se vitessük magunkat, mert azt senki nem tudja, mit jelent. Nyomtassunk térképet, amin megmutatjuk, hova szeretnénk menni, vagy keressünk a neten egy olyan sofőrt, aki beszél angolul. A városokban amúgy rengeteg utazási iroda van, itt le tudjuk szervezni a közlekedésünket problémamentesen (ha tudunk kommunikálni velük), nem kell előre stresszelni magunkat semmin. (2017)" forrás

b.m. fotója

Erbil - taxik - V. Jancsi fotója

Étkezés

Hús hússal. Nem vegeráriánusoknak való desztináció.

Az innivaló tekintetében abszolút a tea dominál.

v.j. fotói

,, Alkoholt szinte minden városban találni, ahol van keresztény kisebbség, nem csinálnak nagy ügyet belőle. Titokban mindenki iszik. Nem ismertem olyan helyit kint, akivel ne ittam volna meg legalább egy sört. Az Efes és a Carlsberg a két legelterjedtebb sör. Kocsmában (mert ilyen is van) 5000 dínár (1200Ft) körül van egy korsó, boltban ennek a fele a dobozos. Ha kint járunk, próbáljuk ki a helyiek kedvencét a „mexikit” (mexikói), ami egy korsó sör citromlére töltve, a poharat sóba mártogatva. A tömény italok 98%-a hamisítvány! Ezt nem én mondom, hanem a kintiek. Viszonylag olcsón juthatunk bármihez hozzá, aminek az íze még hasonlít is az eredetiére, de azért ne lelkesüljünk be egy 30 dolláros Blue Labelt látva." forrás

Vásárlás

raki Kurdisztánban számos lehetőség van vásárlásra. Az észak-iraki területen található városokban, mint például Erbil, Duhok és Sulaymaniyah, számos piac és bevásárlóközpont található, ahol a turisták számos helyi és nemzetközi árut vásárolhatnak, beleértve ételeket, italokat, textíliákat, ékszereket, bőrárukat és egyéb ajándéktárgyakat.

Az Iraki Kurdisztánban használatos hivatalos pénznem az iraki dínár (IQD), azonban a kurdok gyakran elfogadják az amerikai dollárt is. A turisták számára általában könnyebb az amerikai dollárral fizetni, és sok helyen lehetőség van bankkártyával vagy hitelkártyával is fizetni.

Pénzváltásra is van lehetőség az Iraki Kurdisztánban, azonban a legjobb, ha csak hivatalos és megbízható helyeken cseréljük át a pénzünket. Az utazási irodák és a bankok jó lehetőséget jelentenek a pénzváltásra. Érdemes előzetesen tájékozódni a helyi átváltási árakról, és a díjakról, hogy ne kerüljük el a kellemetlen meglepetéseket.

Fontos megjegyezni, hogy Iraki Kurdisztán bizonyos területei nem biztonságosak a turisták számára, ezért ajánlott az utazás előtt tájékozódni az aktuális helyzetekről és tanácsot kérni a helyi hatóságoktól vagy az utazási irodáktól.

Bazár Erbilben - s.t. fotói

Parfümök - V. Jancsi fotója

Közbiztonság

,, Rengeteg embernek van fegyvere, ezt hordják is maguknál, de fegyvert így is ritkán látni, nem mutogatják, de arra jó, hogy senki nem köt bele senkibe. Motozás és ellenőrzőkapu azonban pont emiatt van minden valamire való hotelben és bevásárló központban. Az én biztonságérzetemet ez inkább növelte, tényleg soha nem éreztem magam veszélyben. A biztonság miatt tehát nem kell senkinek aggódnia. (2017)" forrás

Egyéb hasznos információk


Magyarországnak főkonzulátusa van Erbil-ben!

Cím: 319/246-5 Ankawa-Gulan Street, Erbil (Nono benzinkút mellett, közel a Capitol Hotelhez)

Telefon: +964 751 184 3391, +964 751 184 3392 (helyi idő szerint 9.00 - 16.00)

Ügyeleti telefon: Asiacell: +964 771 232 1484 - Korek: +964 751 740 2728 - I

Főkonzul: Tóth Attila
Konzul: Csekő Áron

Email: mission.ebl[at]mfa.gov.hu - Honlap: erbil.mfa.gov.hu

Erbil

Erbil (vagy Arbil) Irak észak-keleti részén, a Kurdisztáni Autonóm Régióban található, és az egyik legnagyobb városa a régióban. Erbil a történelem egyik legősibb városai közé tartozik, és az idők során a sumer, akkád, asszír, perzsa, arab és török birodalmak is uralták. Ma Erbil az egyik legdinamikusabban fejlődő város Irakban, ahol az elmúlt években számos modern épület és infrastruktúra épült.

A város nevezetességei közé tartozik az Erbili Erőd, amely az UNESCO Világörökség része. Az erőd ősi falain belül számos kereskedő, művész és tudós élt az évszázadok során. A városközpontban a Minaret Park található, amely egy történelmi helyszín és egyben park, amely a város főterén található. Az Erbili Bazaar a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága, ahol a látogatók különféle helyi ételeket, italokat, szőnyegeket, ékszereket és más kézműves termékeket vásárolhatnak.

Erbil városa gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, ahol számos múzeum, művészeti galéria és színház található. Az ételekben a török és az iráni konyha hatása is érezhető, és a helyi éttermekben számos különféle helyi ételt lehet megkóstolni, például a kubba-t (töltött burgonyát), a koftát (húsfasírtot), a biryani-t (fűszeres rizst), és a masgouf-ot (fűszeres grillezett halat).

Erbil népszerű turisztikai célpont, és sok látogató számára a Kurdisztáni Autonóm Régió bejárásának kiindulópontja. Azonban az utazás előtt ajánlott tájékozódni az aktuális politikai és biztonsági helyzetről, és követni a helyi hatóságok által kiadott utazási tanácsokat.

Bazár

Citadella - V. Jancsi fotója

s.t. fotója

Látnivalók

Érdekességek

Iraki kurdok - s.t. fotói

Olvasmányos linkek

v.j. fotója

Fotóegyveleg

v.j. fotói

n. b. fotója

Erbil - toronyházak - V. Jancsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes