ÚTIKRITIKA.HU / Jemen


hirdetes

útikritikák


Jemen

Jemen dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Földvári András fotója

Most ne utazzunk oda, háborús övezet. (2023)

Jemen dióhéjban

A délnyugat-ázsiai arab ország, Jemen Szaúd-Arábia és Omán szomszédságában terül el az Arab-félsziget dél-nyugati peremén, 528 ezer négyzetkilométeren. Kb. 31,2 milliós a lakossága (2023-as becslés), a fővárosa Sana'a. Arabul beszélnek a lakosok és mozlim vallásúak. Magyarországhoz képest ott plusz két óra van.

Magyar állampolgároknak kell Jemenbe vízum. Ezt csak Jemen nagykövetségein előzetesen kell beszerezni. Ugyanis vízum az országba történő belépéskor (a reptéren vagy a határátkelő helyen) már nem igényelhető!

Jemenben nincsen magyar nagykövetség, a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. A magyar külügyminisztérium nyomatékosan azt tanácsolja, hogy a magyar állampolgárok lehetőség szerint ne, vagy csak rendkívül indokolt esetben utazzanak Jemenbe.

Leggyakoribb vezetéknév: Mohamed

Átlagos havi nettó fizetés (2022-ben): 110 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Jemenben:

Elter Karcsi fotója

  • Zabid történelmi városrésze

Jemen időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Jön!

Vélemények

,, Az interneten keresztül pár évvel ezelőtt felvettem a kapcsolatot Ibrahimmal, egyik kedves jemeni barátommal. Megörültünk egymásnak, hiszen háromszor jártam Jemenben, s mindig ő volt a helyi útimarsall, aki a törzsi villongásoktól, túszejtésektől terhelt országban kiváló szervezéssel, nemkülönben jó kapcsolataival tette lehetővé, hogy biztonsági kísérettel ugyan, de bejárhassuk a sivatagi állam minden zegét-zugát. Volt, hogy két fegyveres biztonsági tiszt is kókadozott a terepjáró hátsó részében, s átlagosan húsz kilométerenként katonai ellenőrzőpontok állták utunkat, de mentünk töretlen lelkesedéssel.

Az aszkarik folyton az illetékes minisztérium pecsétes engedélyeit kérték. Ezekből annyi volt, hogy a kocsi műszerfala fölött kb. két centiméter vastagságban álltak a papírok.

Ha valaki gyerekkorában olvasta az Ezeregyéjszaka meséit, akkor ez az az ország, amelyik tökéletesen visszaidézi annak keleties, egzotikus hangulatát. Merem állítani, Jemen a Föld egyik legérdekesebb, legeredetibb, legizgalmasabb országa! Mintha az Arab-félsziget délnyugati csücskében párszáz évvel ezelőtt megállt volna az idő!

A települések hangulata, az iszlám emlékek, a nyüzsgő piacok, az agyagból épült tíz-tizenöt emeletes felhőkarcolók, a kátrágás szokása, Szanaa óvárosa, a Hadramaút kiszáradt folyóvölgyei, Jahja imám sziklapalotája, a hatalmas homokdűnék, a vulkanikus tájak, Marib és Shibam - mind-mind olyan egyedi, ami párját ritkítja.

Végtelenül szomorú, hogy ez a gyönyörű és egyedi ország a forrongó politikai légkör - polgárháború, külföldi támadások, al-Kaida stb. - miatt teljesen lekerült a világ turisztikai térképéről.

Beszélgetésünkkor Ibrahim arról panaszkodott, hogy a megelőző napon egy rakéta csapódott a házuk tetejébe. "Tegyél le, hogy megint jössz, ez hosszan fog tartani" - mondta. És igaza lett, mert, azóta, csak romlott a helyzet. (Elter Karcsi, 2017)

Sivatagi torony - Elter Karcsi fotója

Olvasmányos linkek

"A hölgyek – nyilván meghatározott kortól – fekete burkát viseltek. Az idősebb asszonyok burkája nem fekete volt, hanem látványosan tarka. Örömmel fedeztem fel, hogy nyugodtan lehet helyieket fotózni, avagy levideózni, mert nem tiltakoznak, sőt örülnek neki. A traccsoló öregasszonyokat sem zavarta kamerám kíváncsisága. A nők esetében persze a portré csak a szempárokból állt. A férfiak az arab világban megszokott kaftán tetején szinte valamennyien zakót viseltek. Furcsa volt nekem ez a kettősség: a régi és az új teljes keveredése. Zegzugos sikátorokon keresztül jutottam el egy piachoz. Hatalmas volt a hangzavar, az árusok harsány ordibálással kínálgatták a portékájukat. A piacon sok szép díszes ruhát is árultak, de volt sok kínai bóvli is. A házak ajtaján jellemzően vannak kopogtatók. Sejteni lehet, hogy errefelé ezek használata teljesen megszokott manapság is."  forrás


"Nehéz nem észrevenni, hogy a jemeniek (főleg északon), s főleg a felnőtt férfiak gyakran rágcsálnak kat levelet, ami egyfajta természetes bódítószer. Nekik ez olyasmi az életükben, mint nálunk az alkohol. A Jemenben őshonosnak számító cserje frissen szedett leveleit rágcsálják narkotikus hatása miatt, amely az amfetaminéhoz hasonló. Emeli a vérnyomást, a pupillák kitágulnak, súlyos esetben szívritmus-zavart okozhat. Jobb, ha a turista ellenáll a kísértésnek és nem próbálja ki a kat levelének rágcsálását, mert egy ilyen távoli, kiszámíthatatlan környezetben ennek fokozott kockázata van. A gyakorlott helyiek a megrágott levelekből összeálló masszát pingponglabda méretben a pofazacskójukban tárolják. Gyötrő szomjúságot okoz, és ezt a kat rágó nagy mennyiségben kénytelen folyadékbevitellel ellensúlyozni. Rendszeres fogyasztása az orvosok szerint krónikus emésztési zavarokat, impotenciát és depressziót okoz."  forrás


  1. Por mindenütt - az utakon, ablakokon, házak tetején, az út menti portékán, egyszóval mindenhol. 7 hónapja nem esett egy csepp eső sem, de még ha esett is volna, Jemen sivatagos, poros ország, ahol a szél behord mindent az apró szemcsékkel, ahol nincs értelme lemosni a kocsit, mert másnap ugyanúgy néz ki, ahol nincs értelme ablakot mosni, s ahol a pornak semmi jelentőséget nem tulajdonítanak. A port meg kell szokni, kész!

  2. Sok-sok ember, kevés hely. Azért nem hasonlítható Kínához, de nyüzsgés és eleven élet jellemzi az mindennapos utcai képet. Ebédidő tájt pedig sokkal inkább, hiszen mindenki igyekszik jóllakni, hogy aztán átadhassa magát a qat élvezetének (de erről megint csak egy picivel később). És persze, hogy helyi étterembe megy az ember, hiszen nem kerül többe, mintha otthon étkezne az ember.

  3. Nincs helyfoglalás, nincs étlap, nincs idő semmire, dolgozni kell serényen. Konyha sincs. Az étel a szemünk előtt készül, hatalmas lángon, amelyet a maximumra állított gázégő okád ki magából, és amely a fazekak mellett csap fel a magasba. Mindez senkit sem zavar, ez teljesen normális itt, mint ahogyan az is, hogy hatalmas zaj uralkodik az egyetlen nyitott teremben. Nemcsak azért, mert gázégők zaját kell túlkiabálni, hanem azért is, mert evés közben mindenkinek jár a szája, hangosan kommentál mindent, hadonászik, miközben mohón tömi magába (természetesen kézzel) az eléjük tett ételt.  forrás


"Egy sziget Ufó fákkal, csak itt élő állatokkal, az idő peremére szorult helyiekkel. Szokotra egy kisebbfajta sziget az Indiai-óceánban Afrika Szarva és az Arab-félsziget között a Vörös-tenger bejáratánál. Jemenhez tartozik, de az ország közigazgatásának elhanyagolt területe. Az Olduvai kultúra a legrégibb civilizációk egyike, ennek 2,5 millió éves eszközeit tárták fel a szigeten, amelyik még 6 millió évvel ezelőtt Afrika része volt. Amióta elszakadt a kontinenstől, azóta az élővilág sajátos fejlődési utat járt be, hasonlatos a Galápagos-szigetekhez.

A szigeteken csodálatos strandok vannak, nagy hegyek karsztbarlangokkal. Ezekben a barlangokban ma is élnek emberek, akik sokszor még két fa összedörzsölésével csiholnak tüzet. Néhány település van csak a szigeten, itt szegényes körülmények között éldegélnek az emberek, akik nagyrészt nem arabul, hanem szokotri nyelven beszélnek. Afrikaiak is élnek a szigeten, akik szökött rabszolgák leszármazottjai, de az általuk beszélt szuahéli mára kihalt. És hogy miből élnek? Többnyire a halászat ad élelmet az embereknek, főleg cápára halásznak, datolyát és dohányt termesztenek, és a szomáliai kalózok is innen vesznek fel utánpótlást. Tőlük is csurran cseppen valami." (2013) forrás


"A fővárosba, Szanaába érkezve első benyomásom az volt, hogy itt bizonyára minden jemeni építész, hiszen valamennyi épület műalkotás. A szebbnél szebb házakat már a reptérről a városba vezető úton megcsodálhattam, az éjszaka sejtelmes fényeiben. De az igazi varázslat akkor kerített hatalmába, amikor másnap reggel egy tetőteraszról a szikrázó napfényben megláttam Szanaá hatalmas óvárosát: a régi, de csodálatosan felújított palotákat, a kerteket, a mecseteket, a fürdőket és a sikátorokat, ahol gyerekek játszanak és ugranak félre az elszáguldó, port felverő dzsipek elől. Az óvárosba legegyszerűbben a Jemen-kapun (Bab-al-Jemen) lehet bejutni, amit átlépve rögtön az arab forgatagba csöppenünk. Pontosan ugyanolyan zsibongásba, amilyen már ezer évvel ezelőtt is jellemezhette az arab nagyvárost. A különbség talán csak annyi, hogy most elektromos árammal világítanak, és a sikátorokban élőzene helyett lepusztult magnókból szól a muzsika." (forrás: vjm.hu)


"Jemen hegyekkel borított vidékén, 2200 méteres magasságban fekszik Szanaa, az ország fővárosa. A kelet-nyugati irányú völgyet, amelyben elterül, keresztülszeli a Wadi Saylah folyó. Különleges látvány nyújt a város. Ehhez hasonló stílus egyedülálló a világon. Az házak alsóbb szintjeit barna bazaltból, míg a felette levőket barna agyagtéglákból építették, díszítőelemei fehéren ragyognak. A díszek szigorúan a Korán előírásait követik. Igaz ez az arab mondás: "Érdemes megtenni a Sanaába vezető hosszú és nehéz utat." (2008) forrás

Fotóegyveleg

Diadal - Ohotin Viktor fotója

sz. n. fotója

Jibla - Elter Karcsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 11. 17. 16:25
Máriának:

Most volt ott egy kemény ciklon, ami sok házat szétszaggatott, de jövő őszre biztos rendeződnek a dolgok.
Változatlanul Abu Dhabiból érdemes iderepülni. A Socotra-i túrák egyre drágábbak. Az izraeli-gázai csatározások, a Jemen felől indított Izrael elleni rakétázások nem befolyásolják Socotra meglátogatását. A helyi utazásszervezők persze valamennyire be vannak ijedve, és újabb drágításokkal reagálnak. A honlapunkon van egy félkész aloldal a helyről: https://utikritika.hu/jemen/socotra-szigetcsoport


Lutring Moser Mária, 2023. 11. 16. 18:44
Sziasztok, Socotrával mi a helyzet?
2024. októberre gondoltam 8 napot ottölteni.


Zoltan Rethati, 2020. 01. 17. 22:35
Jemen tovabbra is polgarhaborus orszag. Az elmult ket evet Sana'a ban toltottem az ENSZ alkalmazottjakent. Sana'a egy pusztulat; negy eve nincs aram szolgaltatas, az utcakat koldusok, kobor kkutyak es merhetetlen szemet lepi el. Sana'a ba jelenleg csak az ENSZ mukodtet legi kozlekedest, arra pedig turista nem szallhat fel. Akkor se ajanlanam az utazast ha megnyitjak a repteret. Az emberek a tulelesre hajtanak, sok a buncselekmeny. A szaudiak par honapja leallitottak a bombazasokat a fovarosban es a Hutik kiuztek az Al Qaidat. Emberrablas nem valoszinu a fovarosban. Aden minden szempontbol rosszabb, mint Sana'a. Utcai harcok mindennaposak, Daesh es Al Kaida aktiv, emberrablas eselyes. Sokotrat kevesse erintette a haboru, de szinte lehetetlen eljutni oda. Par orult kalandor bevallalja Jement, de Te ne menj oda!


Vendég, 2016. 04. 27. 00:02
Annyit hozzáfűznék, hogy most (2016 április) Jement nem érdemes meglátogatni, mivel kiemelten veszélyes országnak számít. Sajnos az országot sem kerülte el a háború, és úgy tűnik, az Iszlám Állam is felütötte a fejét. A közbiztonság eléggé ingatag, jelenleg Jemen egy polgárháborús ország.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes