ÚTIKRITIKA.HU / Izland


hirdetes


útikritikák


Izland

Izland

Izland dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

K. S. fotója

.

A Wizzair hetente háromszor repül Reykjavikba. Odafelé 4 óra 50 perc, visszafelé kb. 4 óra 25 perc a repülés időtartama.


Izland dióhéjban

Izlandi nyelven a ország neve: Ísland (kiejtés: íszlánd)

 • Izland észak-európai ország az Atlanti-óceán északi részén. Sokkal közelebb van a kontinentális Európához (960 km), mint Észak-Amerikához (3293 km).
 • A norvégok (és sokak) szerint Izland nem skandináv ország (csak Norvégia, Dánia és Svédország az). Izland 103 ezer négyzetkilométerén közel 345 ezren élnek (2022-es becslés). Izland fővárosa Reykjavík, ami 3105 kilométerre van Budapesttől.
 • Izland meglátogatásának vonatkozásában mindig is vita tárgya volt az, hogy mik az előnyei és a hátrányai az egyéni és a csoportos utazási módnak. Az úti kritikus leegyszerűsített véleménye az, hogy a néhány napos időkeretre kényszerülők és a tapasztalatlanabb utazók feltétlenül a csoportos utazási formát válasszák. A Vista irodákban ehhez nagyon megbízható ajánlatok találhatók. Kényelmet kedvelőknek kockázatos egyedül útra indulni.
 • Jóllehet a Sarki fény látványa - leginkább novemberben és február-március táján - elképesztő élmény, azért a legtöbb szempont alapján a nyári utazás - június közepétől augusztusig - tűnik a leginkább ajánlottnak, igaz ennek is vannak hátrányai, mert ilyenkor van a turizmus főszezonja (magasabb hotel- és autóbérlés árakkal). Sarki fényt egyébként lehet látni más észak-európai országban is, enyhébb klimatikus viszonyok között.
 • A nyáron kívüli időszakokban gyakran szinte ellehetetlenül a turistáskodás a felföldi utak lezárása, a jeges szelek, a vízeséseknél kialakuló jégpáncélok, a kemény télies körülmények miatt. Sok hely csak júniusban és júliusban az olvadáskor közelíthető meg. Na meg, júniusban jó muri, hogy világosak az éjszakák.
 • Izland bizonyosan a világ legjobb közbiztonságú országainak szűk köréhez tartozik. (Egy rangsor szerint - Dánia után - a világ 2. legjobb közbiztonságú országa.) Hihetetlenül tisztességesek az emberek, és a turista erre kellemesen számíthat. Elő nem fordulhat a turista rovására átverés, simliskedés, totál korrektek.
 • Havi átlag nettó fizetés (2022-ben): kb. 990 ezer forintnak megfelelő izlandi korona
 • Izland nem tartozik az olcsó árkategóriájú úticélok közé. A fogyasztói árak kb. 55-60 százalékkal magasabbak mint nálunk. Dehát a helyiek kb. 75 százalékkal többet is keresnek. Ráadásul az egészségügyi, szociális ellátások, az oktatás tekintetében messze jobb helyzetben vannak.
 • Leggyakoirbb vezetéknév: Jónsdóttir
 • Izland irigylésre méltó a tiszta levegője, vizei, az egészséges életmód és a friss halételei miatt. A csapvíz náluk szuper tiszta, finom.
 • Az izlandi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Izland időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Lélegzetelállítóan nyers természetének csendjét "hallani", zord, drámai tájait szépnek találni, nagy tág terek, olyan kellemesen furcsa minden
 2. Izland rendkívül tiszta, biztonságos, békés, halk, és főleg teljesen egyedi, természetes
 3. A maguk módján barátságosak a helyiek (becsípve fanyar a humoruk, szépek a lányok), mindenki beszél angolul, a fővárosban hétvégente meglepően vonzó az éjszakai élet
 4. Viszonylagos földrajzi elszigeteltsége miatt nincs elárasztva turistákkal, romlatlan, érintetlen
 5. A hosszú nappalok, a levegő irigylésre méltó tisztasága, az ég izgalmas színei
 6. A geológiai csodák, gejzírek, vulkánok, gleccserek, vízesések, töménytelenül sok fotózni való
 7. Különleges utazási csemege, egyetlen más országhoz sem hasonlítható
 8. Egészséges a konyhájuk, csúcs friss halak
 9. A Glymur vízesés, Gullfoss összképe, a Kék Lagúna, Latrabjarg sziklái, Laki kráterek
 10. Bálnanézés Húsavikban
 11. A Reynisfjara Beach

Nem tetszett

 1. Piszok drága szinte minden, talán a világ egyik legdrágább országa, drága a kaja, az alkohol, a szállás és az autóbérlés az üzemanyaggal együtt
 2. Az időjárás szeszélyes, kiszámíthatatlan, sokszor esik az eső, erősen fújnak a szelek, soha nincs igazán meleg
 3. Nem könnyű az éjszakai világosban jól aludni
 4. Gondban van az, aki nem szeret halat enni
 5. Sok izlandi folyton savanyú pofát vág és kissé unalmasak józan állapotban
 6. Június közepétől augusztus végéig főszezoni felárak, telítettség
 7. Nincs sok fa, túl néptelen minden a fővárostól eltekintve, nincsenek igazán barátságos kis falvak, városkák
 8. Ha nincs éppen program, akkor unatkozni lehet
 9. Nem könnyű független utazóként szűk időkeretben okosan tervezni programot
 10. Sok a veszélyes hely a sziklás területeken
 11. Irgalmatlanul drága, ez ki kell mondani.

----------------------------


Izlandi kiscsoportos csillagtúra a gejzírek és vulkánok szigetén magyar idegenvezetéssel 2022.04.24-28.

Vélemények

,, A lényeg: Izland nagyon drága ország, azonban egy izlandi utazás a tűz és jég földjén egyáltalán nem drága a látnivalók és a megszerezhető élmények tükrében.


Tetszett
1. Északi fény/aurora borealis. Már önmagában emiatt megérné elutazni odáig!
2. A nyers természet: Vik, Myrdal, Dyrhólaey. Kedvenc tájegységem a szigeten
3. Az erőszak-, lopás-, betörés-, korrupciómentes társadalom tökéletes közbiztonsággal
4. Helyben termesztett banán, eper, paradicsom, bazsalikom
5. Állni a Stokkur gejzír mellett, és várni a következő kitörést
6. Az átlagos út menti tájkép: mohával benőtt lávaköves föld, az alacsony felhőkben eltűnő hegycsúcs, a legelésző robosztus izlandi lovak, füstölgő hegyek, tengermorajlás, a zöld több száz árnyalata
7. A bálna les hangulata: keresés és lecsapdázás hajókkal, konkurens cégek együttműködése a keresésben
8. Ami nekünk nagykabátos időjárás, ott az izlandiaknak egy pólóban elvannak
9. A természet alkotásai: fjord, gleccser, fumarola, szolfatára, iszapfortyogó, kötélláva, gejzír, bazaltorgona, lávahomok


Nem tetszett
1. Magas árak (Izland esetén elcsépelt dolog erről írni, de ki szereti a magas árakat?)
2. Nem láttunk trollokat vagy tündéreket, pedig léteznek
3. Vidéken a látnivalók környékén az októbertől zárva tartó nyilvános WC-k
4. A vízszintes eső, ahogy az arcunkba fújja a szél a szitáló csapadékot
5. Sok fekete épület (de legalább hatékonyan nyeli el a napfényt)
6. Veszélyes egysávos hidak, ahol be kell várni a szembejövő forgalmat a biztonságos átkeléshez
7. Reykjavik eltűnő skandináv arca a modern építészet miatt
8. A bálna les Reykjavikban nem hozta azt az élményt, mint a képeken látni hasonló programokra Húsavikból történő indulásnál
9. A szuvenírek kis választéka. Elég egy-két üzletbe bemenni, mert mindenhol szinte ugyanaz ismétlődik

(adam, 2017r)


"Mindazoknak, akik ismerik a Trónok harca sorozatot, Izland olyan, hogy a film jeleneteiben érezheti magát, többnyire a Falon túl, de attól délre is. 10 napot voltam ott, júliusban. A magyar nyár hőségéhez képest az ottani időjárás (átlagban 12 C. fok körül) eléggé bosszantó volt. Néha igazán hideg, folyton változóan, akár ötször is egy nap folyamán. Szóval ha nekiindulsz reggel a napnak, legyél felkészülve esőre, szélre, de számíts napsütésre is.

Én nem vagyok igazán hozzászokva ahhoz a fajta turizmushoz, amit Izland kínál, azaz hogy minden egyes napot a természetben való kirándulásokkal kell eltölteni. Mégis teljesen élveztem azt a 8 napot, amit a sziget alig lakott déli részén töltöttünk (a maradék két napon Reykjavíkban voltunk). Izland tényleg olyan, mintha egy másik bolygó lenne. Jobban mondva mindennap valami más bolygó. A természet lélegzetelállító, erőtől duzzad, olykor valamiképpen vad, az ember nagyon törékeny lénynek érzi magát. A teljes sötétség hiánya az éjszakában nem zavaró. Nagyon sajátos élmény, főleg hajnali egykor üldögélni valahol a semmi közepén, misztikus jellegű félhomályban, lávaföldek közepette elszívni a cigimet, valahol a látótávolságban legfeljebb néhány izlandi póniló látványával.

A vulkánok, a fekete homokból kijövő füst, a gleccserek, a jéghegyek, a vízesések, a sziklák, a gejzírek, a kanyonok, néhány óránként egy-egy különböző hűha. Valóban leírhatatlan mindez. Bár nehéz ilyesmit választani, de a személyes kedvencemnek azt, a kitűnő túravezető által irányított kirándulást mondanám, ahol szegecses túracipővel mentünk megnézni gleccsereket. Kedvenceim közé sorolhatók még a kanyonokat és a fekete-homokos strandokat. Miközben én utazóként a városi élethez kötődő élményekhez, az emberekkel való megismerkedésekhez vagyok szokva, az izlandi utazás folyamán érdekes módon nem éreztem magam körül az emberek hiányát. Nyolc nap után azért már kicsit besokalltam, és hála égnek éppen akkor jött a néhány napos fővárosi program. Reykjavík amúgy nagyon kellemes, barátságos, bár a légkör nekem kissé túl "északias". Már az is boldoggá tett, hogy a bolhapiacon hallottam néhány olasz turista hangoskodását. Egy vagy két napot Reykjavík megérdemel. A nemzeti múzeum például szuper, roppant modern és tele van érdekes információkkal.

Izlandon az árak hihetetlenül magasak. Így aztán többnyire szendvicseket ettünk. Izlandon a kaja eléggé rossz, és ráadásul drága. Vidéken a vendégházak tulajai kihasználják azt, hogy a közeli alig lakott helyeken nincs szolgáltató verseny, és így a vendégeket rákényszerítik a magas kajaárak elfogadására. Ráadásul ezek a vendégházas személyzetek - eltekintve egy aranyos házaspártól - nem igazán szívélyesek. Eltekintve a fővárosiaktól, a turista nem is igazán találkozik izlandiakkal, inkább rengeteg francia utazóval a kötelező Quechua márkájú hacukákkal. Több olyan hátizsákos utazóval volt alkalmam beszélgetni, akik a világon nagyon sok helyen túráztak már, és állították, hogy a természeti látnivalók nemzetközi mezőnyében Izland bizony teljesen egyedi. Dumáltam egy new york-i hegymászóval, aki az egész amerikai kontinenset bejárta már és kijelentette, hogy ezen a kis szigeten csaknem minden megtalálható, amit az egész amerikai kontinens kínálni képes egy tapasztalt túrázónak. A reykjavíki éjszaka nem egy őrült nagy dolog, legalábbis, mi nem találtunk benne semmi különösebben izgalmasat. Viszont sok kávézó van és nagyon különbözőek jellegben. Tetszettek a kis, spéci boltok, pl. az, amelyiket egy jazz rajongó fotós visz. Na az király volt. A bolhapiac is érdekes. Különben is jó volt már emberek között időzni olyan nyolc nap után, amiben mindig azt kellett éreznem, hogy a természet ural engem." (K. Marion, 2013)


Gullfoss-vízesések - Zsuzsa fotója


"Az elkövetkező napokban számtalan vízesésnél jártunk, melyek közül a legemlékezetesebbek: a Seljalandsfoss, ahol be lehet sétálni a vízfüggöny mögé, a 62 méter magas Skogafoss, a Svartifoss, amely fekete bazaltoszlopokról zúdul alá, valamint a patkó alakú Selfoss és a Dettifoss, kontinensünk legerősebb vízzuhataga. Mind gyönyörű a maga nemében, de tény, hogy Izland után az ember egy darabig nem különösebben vágyik vízesést látni. Izlandon utazva óránként változik a táj. Itt található földgolyónk legnagyobb lávamezője, a fekete sivatag, mely egy 1783-as vulkánkitörés során keletkezett. Ameddig csak a szem ellát, fekete kőtömbök hevernek mindenütt. Majd néhány kilométerrel arrébb mindez zöldre vált: itt a lávamezőt benőtte a puha, nedves moha. Az egyik legszebb sétaútvonal a Fjadrargljufur-kanyon mellett vezet, melynek pereméről szinte eksztázisban kattintgattam a fényképezőgépet" forrás


"Vegyünk egy Magyarországnál alig valamivel nagyobb szigetet, és helyezzük közvetlenül az Északi-sarkkör szomszédságába. Csipkézzük ki a partjait szárazfölbe mélyen benyúló fjordokkal, adjunk hozzá lustán araszoló gleccsereket, végeláthatatlan jégmezőket, szeszélyes vulkánokat és gejzíreket, majd mindezt ízesítsük kövek alján megbúvó erdei tündérekkel, és máris megkapjuk Izlandot, ami korántsem olyan barátságtalan, mint ahogy a neve, Jégföld sejteni engedi.

Izlandon lépten-nyomon hatalmas kiterjedésű lávamezőkbe botlunk. Van, ahol az izzó magma ereje játékos Küklopsz módjára óriási sziklákat szórt szét, máshol a kicsorduló láva kötélformában kövesedett meg, vagy kerek cipókként felpúposodott. A leglátványosabb vulkáni utóműködések azonban mégiscsak a gejzírek. Minden gejzír névadója, a Geysir, alig másfél órányira található a fővárostól, Reykjavíktól. Ezen a híres földhőmezőn számos kisebb hévforrás van, ám most csak egy gejzír aktív, a Strokkur, azaz a Köpülő. A hihetetlenül erős széllel dacolva turisták tucatjai várják csőre töltött fényképezőgépeikkel a „produkciót”, ami öt-tízpercenként menetrendszerűen bekövetkezik. Résen kell lennünk, ha meg akarjuk örökíteni a húsz méterre is fellövellő vízsugarat, mert az egész jelenség nem tart tovább néhány másodpercnél.

A természettel szoros közösségben élő izlandi néptől az sem szokatlan, hogy mindenféle erdei manóval, és tündérrel „népesítette be” az erdőket és a nagyobb köveket. Talán hihetetlennek tűnik, de az utak mellett ma is látni lehet, hogy a nagyobb sziklákra ajtót és ablakot festenek. Mert bár tündért még senki sem látott, ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének. Gondoljunk erre mi is, amikor egy szép formájú kavicsot, vagy követ szeretnénk emlékül hazahozni Izlandról: alaposan nézzük meg, nehogy megzavarjuk egy erdei tündér nyugalmát." forrás


,, Ez volt életem első csoportos, idegenvezetős körútja. Bár magam is inkább önállóan indulok az ismeretlennek, úgy gondolom Izland pont egy olyan hely, ahol sokkal többet kaphat az ember egy csoportos úttól, mintha egyénileg vágna neki.

Tökéletes választás a belvárosi szálloda (Fosshotel Baron), tiszta, nagy szobák és fürdőszobák, választékos, hideg-meleg bőséges reggeli (itt kisebb torlódással kell számolni reggelente, mert mindenki kb.azonos időben reggelizne a programok miatt), kedves, segítőkész személyzet. Gyalogosan percek alatt megközelíthető a belváros, a régi kikötő és a tengerparti sétány. Mi ezt minden este ki is használtuk, órákat sétáltunk Szilával. A közbiztonság kifogástalan.

Mindenképpen meg kell említenem idegenvezetőnket, Oppelt Csabát. Zseniális, született idegenvezető. Nemcsak a nyelv és helyismerete miatt, irtó jó a dumája, humoros és olyan látványosan meséli a történeteket, hogy a gleccsereknél még az ausztrál turisták is megálltak végig hallgatni, annyira tetszett nekik Csaba lelkes és hiteles előadása. Olyan mennyiségű információt kaptunk tőle már az első napon, hogy elkezdtem jegyzetelni a buszon, különben a felét biztosan elfelejtettem volna. Általa fordított izlandi népmeséket olvasott fel, népdalokat hallgattunk és folyton sztorizott a helyiekről.

Aki minden fakultatív programon részt vesz, mozgalmas napokra kell számítania, de tényleg minden perce élvezetes. Ugyanakkor nem éreztem, hogy hajtva lettünk volna, átgondoltan szervezett volt a programok sorrendje, időbeosztása, egyetlen egy hely kivételével az idősebbeknek is kényelmesen jutott idő mindent bejárni. Lenyűgöző és magával ragadó, annyira különleges a természet, hogy olyan utasoknak is ajánlanám, akik inkább a hagyományos, "épületes" városnézést kedvelik.

Hogy nekem mi tetszett a legjobban? Nem tudnám megmondani, mert ha valamit mondanék, azonnal eszembe jut egy másik emlék, amit pedig kiüt egy harmadik és így tovább. Imádtam a fényviszonyokat, a színeket. Egy helyen öt perc alatt teljesen eltérő hangulatú képeket lehetett készíteni, annyira gyorsan változott az időjárás.

Tetszett még, hogy bármikor elhittem, akár egy tündér is szembe jöhet velem vagy éppen most fog az egyik láva kupacból kigurulni egy troll, épp úgy, ahogy a Jégvarázs című Disney mesében :)

Tetszett az izlandiak mentalitása, lököttsége, optimizmusa. Mindenből viccet csinálnak még a valóságból is. Amikor két évre a válság után 2010-ben kitört a vulkán, azzal magyarázták, hogy az izlandi gazdaság utolsó kérése volt, hogy szórják szét hamvait... és hát ezért tört ki a vulkán. Vagy ha süt a nap és hirtelen elered az eső, nem mérgelődnek, hiszen ez csak egy nedves napsütés :)

Vagy kinek jut eszébe pénisz múzeumot nyitni? Hát az izlandiaknak ez is van :)))) És nagyon tetszett még a tökéletes angolságuk.

Ami nem tetszett - ilyen igazából nem is jut eszembe; inkább ami nagyon meglepett, az a kinti drágaság. Hallottam róla, de ennyire nem számítottam. Ennek ellenére aki nem fizet be félpanzióra, bőven vannak és könnyen megtalálhatók az átlag magyar pénztárcájának is megfizethető és nagyon finom étkezési lehetőségek. Egyébként ebben is sok segítséget kaptunk az idegenvezetőktől. Az utasok nagy része azonban befizetett a félpanzióra és maximálisan elégedettek is voltak. Bőséges, változatos helyeken, akár élő show-val, beépített emberekkel a móka kedvéért.

Az utolsó napon a Kék Lagúnában beszélgettünk egy másik iroda utasaival, nagyon sokat panaszkodtak. Elégedetlenek voltak a szállodával, 2*-os, távolabb a központtól, nagyon kicsi szobák, unalmas, egyhangú félpanzió, és ezek a kellemetlenségek érezhetően zavarták őket. A programok közel ugyanazok voltak mint nálunk, bár ők kihagyták a bálnalest, amit az utasaik hiányoltak is. Ennek szükségességére is jól ráérzett a mi utazásszervező irodánk. A rossz idő ellenére szinte mindenki menni akart. Bálnát ugyan nem láttak, de delfineket igen :)

Ami nagyon szimpi volt és ez is az iroda profizmusát mutatja, hogy a bálnales alternatívájaként illetve a fakultatív fakultatívjaként felajánlottak további programot. Mi ezt választottuk. Újabb vízesések, és szerintem egyben a legszebb is az út során. Rájöttem, hogy rajongok a vízesésekért!. Ha valakinek a beszámolóm alapján kedve támad ugyanerre a5 5 napos túrára (vagy a 9 naposra) elmenni, az vegye fel a kapcsolatot velem (krisztina.szentey@vista.hu) vagy Szilával (szilvia.marky@vista.hu). Én MOM Park-i Vistában vagyok utazási tanácsadó, a Szila pedig, a Vista Allee-ban ad szuper tanácsokat utazni vágyóknak.  (Krisztina, avagy a ,,Géza", 2016. ) 


,, Az izlandi táj gyönyörű, nyers és érintetlen, egyben rendkívül változatos annak ellenére is, hogy nincsenek vadállatok, nincsenek erdők, virágok. Az izlandiak szerint persze tele vannak erdővel, valójában ezek nálunk alacsony és mini parkerdők lennének. Ahogy az izlandi mondás tartja: Hogyan jutsz ki az izlandi erdőből? Állj fel.
Az út két oldalán teljesen eltérő látkép fogadhat, de lehet, hogy nem is látunk tovább 20 méternél, mert akkora köd is előfordul. Nagy eséllyel 10 perc múlva úgyis változik a helyzet. Inkább a sziget déli részén jellemző a folyamatos köd és eső szitálás.

Szerencsére mi két napon át is igen jó időt fogtunk ki, ennek köszönhetően pedig a helyiek által is kiemelkedően szépnek tartott északi fényt láthattunk. Lenyűgöző és meghatározó élmény. Háromóránként a helyi meteorológiai szolgálat ad ki jelentést az északi fény várható erősségéről (1-9-es skála van), melyet nem lehet készpénznek venni, annyira sok összetevőnek kell optimálisan megfelelőnek lennie egyszerre az amúgy 10 percenként változó időjárású helyen. Futótűzként terjed a híre egyébként a várhatóan erős északi fénynek, ilyenkor egy órán belül el is fogynak a szabad buszok, illetve betelnek a sarki fény túrák is. A legjobb hely az aurora borealis megtekintésére a fényszennyezéstől mentes, közúti forgalomtól is kieső hely. Mi egy viszonylag főúttól távoli étteremnél tartózkodtunk, egy tó mellett, ami Reykjaviktól kb. 45 percnyi utazásra található. A fény által halványan megvilágított vízfelület külön hozzáadott élmény volt.


 A bálnavadászatot lassan felváltja a bálna les. Érdekes volt látni, hogy a konkurens cégek a bálna les közben hogyan dolgoznak össze a közös sikerért. Nekünk nézőknek ez csak jót tesz. A charter gépes magyaroknak külön hajót béreltek ki a bálna lesre, ahol speciális ruhát biztosítottak a fedélzeten ingyen. A bálna les mellett egy ilyen hajózás egyben delfin les is! A hajózás közben járt egy rövid biológia óra is az állatok viselkedéséről, életciklusáról. A hajó abszolút biztonságos, állítólag még senki sem esett a vízbe. A hajózások mellett lehetőség van óriáskerekűvel jégpáncél túrákra, sporthorgászatra kristálytiszta vizekben, lovaglásra izlandi NEM PÓNI lovakon, vezetett gyalog és hegymászó túrákra (adnak felszerelést), a komfortosabb turisták pedig választhatják a Kék Lagúna vagy a kiemelten biztonságos és bármilyen korosztálynak ajánlott Arany Háromszög (Þingvellir Nemzeti Park, Geysir/Stokkur, Gullfoss vízesés) kirándulásokat is. Bármely túra nyugodtan fizethető helyben is. A versenyző szervező irodák szinte azonos, de igen magas árakat kínálnak.


Izland egyedi, nyugodt, a tömegturizmustól mentes hely, ahol teljes biztonságban érezheti magát az utazó (A rendőröknek sincs lőfegyverük, annyira nincs esemény) a világ egyik legfejlettebb országában. A vendégkör nagyrészt amerikaiakból áll, de feltűnően sok a kínai és a japán érkező is. A helyi lakos – turista arány 1:7 körül mozog jelenleg, így nem kis nyomás nehezedik az országra. Úgy gondolom,

Izlandot 4-5 napra (csillagtúrák Reykjavikból) vagy 8-10 napra érdemes megnézni (nagy körtúra a szigeten). A lényeges látnivalók az ország nyugati felén találhatóak, így a hiányosabb infrastruktúrával rendelkező, szálláshelyekben szűkös keményebb keleti terep haladóknak és kalandvágyóknak való inkább. Az év bármely szakában lenyűgöző élményeket tartogat a folyamatosan változó táj és a romlatlan, nyers természet a napjainkban is formálódó vulkáni szigeten. (Ádám, 2017)


,, A becslések szerint 2017-ben több mint 2 millió lesz az Izlandra látogató turisták száma. Ez annak a tükrében elképesztő szám, hogy a skandináv szigetországnak 334 ezer lakosa van. Az izlandiak persze örülnek annak, hogy a káprázatosan fellendülő turizmus kivakarta őket a pénzügyi válságból, azért sok helyi panaszkodik, hogy a kormányzat nem tesz meg mindent a sok millió turista fogadásának javítására.  

Sok természeti látványosságnál pénzt kérnek a vécék hazsnálatáért. Ez nem igazán tetszik sok turistának, akik amúgy is drágának találják Izlandot.

Másrészről sok izlandinak nem tetszik sok turista olyan jellegű viselkedése, hogy Izlandot valamiféle témaparknak tekintik, az ott lakókat pedig, e témapark ,,alkalmazottjainak". Az izlandiak vendégszeretők, de nem igazán szeretik, hogy egy skanzen látványosságainak tekintik őket. 

A főváros kis központja dugig tele van turistával. Az ingatlanárak az egekbe szöktek, mert a befektetők üzlethelyiségeket akarnak kialakítani a turista tömegek számára. Sok izlandinak nem tetszik, hogy a szolgáltatók már túlságosan a turistákra koncentrálnak és kissé hanyagolják a helyieket, s azok igényeit.  (Matador, 2017)


,, Izland nagyon drága. Csak annak érdemes odautazni, aki jó szívvel rá tud szánni fejenként min. 1500 eurót az útra/hét. (N.K., 2018)


,, Főszezonba mentünk, h minél kevésbé legyen esős időnk, szerencsénk volt, Reykjavik-on kívül és természetesen az északi fjordokon kívül mindenhol napos időnk volt, melegnek mondható. 🥵
Izland jelenleg nagyon tiszta és a fővároshoz közeli látnivalóknál igen sok a turista, de ahogy elhagyjátok ezt a területet alig lehet emberrel találkozni.
Étkezés nagyon drága, mint szinte minden. Egy jó hír, h a víz mindenütt fogyasztható, ajánlom, h vigyetek kulacsot és folyamatosan töltsétek újra. 😉
Ha tehetitek ne hagyjátok ki a fürdőket, a Blue Lagoon igen túl van árazva, hiszen a legtöbb turista azt keresi fel, de északon is van hasonló a Mývatn. Bálnales szinte itt is kötelező, a legjobb ha RIB boat túrára fizettek be, akkor tuti h látni is fogtok. 🐋 Trónok harca rajongóknak igazi paradicsom ez a hely. 🤣
A táj mindenütt gyönyörű, szinte folyamatosan változik, igazi bakancslistás hely. (b.a., 2019)


Olvasmányos linkek

"A kisbuszunk a hotelnál vett fel minket a félnapos túrára a többi 5-6 kiránduló mellé. Az útvonal bejáratott, és a szöveg is. Sofőrünk elnyomja ugyanazt a poént – szerintem ma már legalább harmadszor – ugyanazzal a gépies lelkesedéssel. Megtudtunk pár hasznos információt az országról, vulkánokról és a környékről. Mindenkinek ajánlok legalább egy szervezett utat, mert annyira nem drága és mégis megmutatja a lényeget, valamint sok járulékos információt is lehet szerezni. Az egyetlen negatívum az időhöz való kötöttség volt, mert a megállóhelyeken lévő időbeosztások az átlagemberhez lettek alakítva – ha valami jobban tetszik neked mint másoknak, akkor is menni kell tovább. Elsőnek átautóztunk a Thingvellir Nemzeti Parkon, mely magába foglalja az amerikai és eurázsiai lemezek közötti törésvonalat, valamint innen ered a világ legelső parlamentje is (930-ból eredeztethető Alþingi-ből – persze ezen lehet vitatkozni)." forrás


"A part nagyon szabdalt, és az aszfalt ennek a nyomát követi. Sok helyen megálltunk fényképezni, közben elkapott minket egy-egy nyári zápor is. 11-re elértük első állomásunk parkolóját – Barnafoss (Bjarnafossar) vízesést. Persze ez sincs rendesen kitáblázva, hanem a Hallmundarhraun lávaföldet kell követni. Kb. 100 kilométerre található Reykjavíktól. Itt végre kipróbáltam a négy kerék meghajtást, mert az utolsó szakasz nem betonút. Mit mondjak, elég élvezetes! Nekivágtunk a túraútvonalnak, de nem akartunk itt vesztegetni 3 órát egy amúgy is szűkösre szabott nyaralásból. Ha van ideje az embernek, belefér egy újabb vízesés, de emiatt nem érdemes ideutazni. Útközben elhaladtunk a Laxifoss (Horse’s Mane Falls) vízesés mellett – ez sem egy nagy látványosság. Ahogy nyomultunk tovább, a táj folyton folyvást változott. Egymást váltogatták a lávafolyás nyomok a hegyomlással, köztük a senki földje, ahol az életnek a legapróbb nyomát sem találni. Az út elég üres, pár helyen még a főút (1-es) sincs lebetonozva. Kevés a ház, néha 1-1 benzinkút, vagy falu." forrás


"A fővárosból indulva egy napot érdemes az úgynevezett arany körútra szentelni, ez minden útikönyv alapvető programja. Ennek első állomása a Pingvellir nemzeti park. A park területén a kontinentális törésvonalak okozta hatalmas hasadékok között vezet a sétaút, itt található az ország legnagyobb tava - zsombékos, kis szigetekkel tarkított rész találkozik a sziklahasadékokkal. Nem is lenne izlandi nevezetesség, ha nem lenne vízesése. Történeti szempontból is fontos hely ez, itt ülésezett ugyanis a világ első országgyűlése 930-ban. A korabeli parlament egy nagy sátor volt, amelynek helye és alapköre ma is látható. Az ősök nem vesződtek sokat a törvényhozással, a júniusban induló ülésszak mindössze két hétig tartott, addig kellett minden fontos ügyet megtárgyalni.

A körút második állomása minden gejzírek névadója, Geysir. A területen több forró vizű tó, bugyogó és füstölgő hasadék, meleg vizű patak található. A legkevésbé érdekes maga Geysir, amely bár aktív, 2010 óta nem hajlandó kitörni. A kistestvér, Strokkur viszont elég ügybuzgó, hatpercenként tör ki, akár harminc méter magasba. Könnyű felismerni, a turisták ujjukat a fényképezőgép elsütőgombján tartva izgatottan állják körül a semmit, majd bumm, jön a víz." forrás


"Még napokkal később is hihetetlennek tűnt, hogy Európában járunk. Izlandon utazni olyan, mintha egy mesébe csöppennénk: a furcsa kőalakzatok, mohás vidékek, fortyogó gejzírek és haragos vulkánok mitikus világba röpítenek. Nem csoda, hogy a helyiek hisznek a tündérekben, manókban, szellemlényekben. Ha szégyenkeznek is egy kicsit emiatt, biztos, ami biztos, a kertjükben mindig akad néhány apró házikó, hátha arra tévednek a törpék. Országjárásunkat a klasszikus arany háromszöggel kezdtük. Első megállónk Thingvellir volt, ahol 930-ban az őslakos vikingek létrehozták az ország első parlamentjét, ezért a nemzeti park fel is került az UNESCO világörökségi listájára. Csodálatos környék patakokkal, hegyekkel, békésen megbúvó házikókkal, templomokkal." forrás


"Települések kizárólag a tengerparton vannak, mert az ország belseje hideg, száraz, kopár, terméketlen terület, mely ugyanakkor csodálatos, nyugalmat árasztó hely. Képzeljetek el Magyarországnyi terület, ahol Magyarországnál harmincszor kevesebben laknak. Tiszta levegő, hatalmas érintetlen területek, gyönyörű hegyek, vízesések, bugyogó források, gejzírek.... a világ egyik legszebb országa. Itt igazán szabadnak érezheti magát az ember. Mi 16 napon át lehettünk e ritkaság részesei.

Már Izland Keflavík repterén álltunk sorban az autókölcsönzőnél fejünket verve a falba, amiért elfelejtettünk bevásárolni a duty free-ben. A szigetország köztudottan nagyon drága. Például az alkoholos italokon 300%-os adó van. Az a csoki ami nálunk 100Ft, ott 400. Egy szelet süti 2000, egy sima hamburger 2200Ft. Nem sorolom tovább, elég a szörnyülködésből :). Felcsíptük a reptéren a Hyundai i30-as típusú, B kategóriás autónkat.Az első észrevételünk az volt, hogy hiba lett volna kisebb autót bérelni, mert a bőröndjeink ebben is csak úgy férnek el, ha lehajtjuk a hátsó üléseket." forrás


,, Izland megváltoztat és csak a legjobbat hozza ki az emberből. Itt nem kel túlizgulni, meg aggódni semmin, csak egy picit úgy kell élni, meg hozzáállni a dolgokhoz, mint az itteniek. Mindenkinek nagyon ajánlom, és úgy ajánlom, hogy még véletlenül se béna turistabuszozgatással, meg hipermenő szállodákban csináljon végig csak egy kis darabot is belőle. Nyilván nekem szerencsém volt, mert csupa szuper ember volt a segítségemre abban, hogy ez az egész kaland hatalmas élmény legyen. Szerintem még az is tudná imádni ezt a helyet, aki nem feltétlen ebbe a végtelen természetbe vágyik, amit itt körülvesz, mert ez mindenkit meghat, ebben biztos vagyok. A biztonság kedvéért kint hagytam egy kabátot, visszatérek még. (2015)" forrás


,, Szerintem az emberek nagy része azt gondolja, hogy iszonyatosan mínuszban van a hőmérő higanyszála (én is azt hittem) ami tévedés hisz február elején is „csak” 0 fok körül volt. Az más kérdés, hogy a szél az kegyetlen. 

Maga a főváros szép, hangulatos és tiszta (Izlandon nem ismerik a szemetelést). Természetesen itt is sok a turista (és itt nem csak szezonálisan, hanem az év minden szakában) mégsem zavaróan sok. Látnivaló nincs sok, hisz maga a város nem túl régi, viszont az éttermek, bárok és a város hangulata kiváló.

A második napot a Kék Lagúna (Blue Lagoon) geotermikus gyógyfürdőben töltöttük, ami a leglátogatottabb nevezetesség Izlandon (amit teljesen meg is értek). Igazi életérzés volt pezsgővel, arcpakolással a kezünkben romantikázni a forró, kék színű vízben, miközben esett a hó.:) Ebédre foglaltunk asztalt a „Láva” étterembe, ami azért volt különleges élmény, mert ebben a felső kategóriás TOP étteremben köntösben fogyasztottuk el a kulináris élvezetet nyújtó ebédünket. Amit még egy Old Fashioned koktéllal megspékeltem. Ez egy igazán tökéletes nap volt. Ezek azok az élmények, amik megbecsülhetetlenek. Mondjuk megfizetni igencsak meg kellett, egy kész vagyon volt. Az ebédet legalább az Intel fizette.

A jókedvűnket az is tovább növelte, hogy a buszsofőr Reykjavík felé közölte, hogy este meg lesz tartva az északi fény túra. Előtte még elmentünk vacsorázni, amit most csak azért említek meg, mert a napi specialitás a helyen Magyar leves volt. Még csak hasonlót sem ettünk otthon soha, elég szomorú, ha az alapján a leves alapján ítélik meg a gasztronómiánkat az elfogyasztói. Ahogy korábban említettem elég magas elvárásaink voltak az északi fény tekintetében ezért nagyon izgatottan eredtünk a nyomába. Azzal a másik 900 emberrel, akik szintén elindultak, hogy láthassák. Szerencsére tiszta időnk volt, már csak egy lakatlan és fénytől mentes helyre kellett buszoznunk ahol van esély rá, hogy megjelenik. Aztán a nap tökéletes befejezéseképp meg is jelent.:) Örültünk, hogy láttuk de nem nyűgözött le minket, ráadásul sarkvidéki hideg volt, amit elég nehéz volt elviselni. Ami viszont lenyűgözött minket, azok a csillagok. Ilyen ragyogóan, és tisztán még soha életünkben nem láttuk őket.:) (2016)" forrás


,, Az izlandi utunknak a java a második nap kezdődött, hiszen befizettünk egy egész napos túrára, amely során meglátogattuk az úgynevezett “Golden Circle”-t (magyarul “arany körút”, de nevezik “arany háromszögnek” is), mely Izland leghíresebb útvonala. Rengeteg utazási iroda, busztársaság szervez Golden Circle-túrát, de ebben az esetben is sikerült kiválasztani a legjobb árút (55 EUR), melyet a Grayline Iceland nevű vállalat szervezett. A kisbusz szerencsére eljött értünk a szállásra, majd onnan vitt tovább a központi buszállomásra, ahol felültünk a jóval nagyobb turistabuszra.

Az arany körút egy körülbelül 300 km-es út három fő megállóval: a Thingvellir nemzeti park, a Gullfoss vízesés és a Haukadalur geotermikus terület a Geysir és Strokkur nevű gejzírekkel. A túra legnagyobb részét a buszon töltöttük, de ezt senki sem bánta, hiszen lélegzetelállító táj tárult elénk az ablakból. Az út során körülbelül ötször álltunk meg fél/egy órára. Az idegenvezető meg szinte végig mesélt az országról, a látnivalókról, és jó kedvében is volt, mivel sokat viccelődött. A túra 9.30tól 17.30-ig tartott, a busz pedig a végén újból elvitt a szállásra bennünket.

A három megálló közül legjobban a Haukadalur tetszett, mivel a Strokkur nevű gejzír nagyon aktív, 5-10 percenként kitör (ellenben a Geysir-rel), melyhez hasonlót még sosem tapasztaltam. Miközben a fényképezőgépet türelmesen tartottam a kezemben 5-10 percen keresztül, hogy megeleveníthessem a Strokkur kitörését, szép lassan megfagytam, de megérte! 😀 A kitörés nagyon kevés ideig tart, szerintem 4-5 másodpercig. A Thingvellir nemzeti parkban az volt számomra érdekes, hogy a Trónok harca egyes jeleneteit ott forgatták, és az egész nemzeti park nagyon “trónokharcás” hangulatú volt. A Gullfoss vízesés bámulatos volt – még sosem láttam vízesést télen és hidegben. Az egyetlen negatívum ezen a napon az esős, szeles idő volt – vízálló kabát és bakancs nélkül nem is érdemes útnak indulni, és még így is eláztam párszor. (2018)" forrás


,, Az emberek szerintem nem a legkedvesebbek. Az első szállástól eltekintve nem voltak ám sehol sem túl szívbemarkolóak. Az árak viszont rettentő drágák. Mi vittünk magunkkal konzerveket (ajánlani tudom a Házas Ízek milánói konzervét, elvileg a székely káposzta sem volt rossz, ami viszont a kukába landolt az a rakott tészta volt, szintén ebből a márkából). Kaptunk kölcsön konzerv melegítő készüléket (fel is engedték a repülőre, nem volt belőle gond, pedig még gyufát is raktam be hozzá). Végül egyébként ezt nem használtuk, mert raktam be műanyagdobozt is (nem tudom milyen megfontolásból) és abban kértünk esténként 1 mikrós melegítést a hotelekben. (Ha valaki így szeretne menni ne felejtse el az evőeszközöket sem + én még szalvétát is raktam be...)

Ezenkívül vittünk magunkkal pick téliszalámit, riomare halkonzervet, finom sajtos kiflit, kis kenyeret, kekszet, paprikát, ropit is és zabkását (ami most ez az új divat, hogy előre el van készítve, csak forró vizet kell hozzá rakni). Vittünk magunkkal termoszt is és kulacsot, így reggelente a szállást forró teával és friss vízzel hagytuk el. A forróvízzel amúgy bátran lehet kalkulálni (zabkására tök jó, meg forró teát készíteni stb), mert a legtöbb helyen van vízforraló a szobában.

Visszatérve, igen, lehet, hogy viccesen hangzik, hogy úgy látszik mintha több kajánk lett volna a bőröndbe, mint ruha, de az árakat úgy kell elképzelni, mint egy itthoni jobb hely árai * 2,5. Tehát volt ahol egy leves 6/7e Ft-ra jött ki. Én úgy gondolom, hogy bőven el lehet 3-4 napig ilyen kaján lenni. Visszagondolva pedig nem is nagyon lett volna időnk beülni étterembe, a másik pedig, hogy erre azért nincs is minden 50. kilométernél lehetőség, szóval válogatni ott sem annyira lehet (szerintem).
Amit vettünk: 1 hűtőmágnes (6 EUR), 1 tábla tejcsoki a hotelban (800 korona, 2000 Ft:)), 1 chips egy kis olcsó benzinkútnál (490 korona, 1200 Ft). (2019)" forrás

Kommentek a fotóegyveleg után!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Gábor, 2019. 01. 02. 19:20
Mi 2016-ban töltöttünk 12 felejthetetlen napot Izlandon. Aki a nyers természeti szépséget kedveli, annak kihagyhatatlan élményt fog nyújtani.

Az útról készült egy utiblog is sok-sok képpel, tippel, beszámolóval, akinek van kedve és tervezget Izlandra menni, bátran ajánlom:

tuzesjegblog.wordpress.com

Gábor


Nagy Attila, 2018. 04. 16. 05:11
Nem tetszett;álszentek az izlandiak,minden a pénzről szól ( roszabb mint Magyarország), van ahol becsapnak ( főleg külföldiek)nekem a lengyel boltos lelopott a bank kártyámról 30 eurót havonta, 3 hónap után vettem észre. A rendőrség nem túl segítőkész ( főleg ha kelet európai vagy), sok az idegbeteg buszsoför,pontatlanok a buszok és az emberek is.Tetszett; Tényleg unalmas hely nagyon, de aki csendre, nyugalomra vágyik, annak remek választás, sátorozni, horgászni remek helyek vannak, lehet stoppolni( mindenhol felvesznek az autósok). Nincsenek menekültek, nincs sok bevándorló!


Julianna, 2018. 01. 23. 14:58
Kedves "Úti kritikus" köszönöm szépen a válaszát


úti kritikus, 2018. 01. 23. 14:26
Julianna!

Izlandon a gluténmentes étkezés csak részben oldható meg. A fővárosban jobb a helyzet, vidéken van igazán nehézség. Gluténmentes kenyeret, sajtot Rejkjavikban lehet találni vidéken csekély eséllyel. Gluténmentes rizs sushi bárokban és vega éttermekben fordul elő.
Jobb éttermekben a regegli választékában szerepel gluténmentes joghurt (skyr). Rejkjavikban ajánljuk az A Naestu Grösum nevű vega éttermet, mert az étlapjukon mindig szerepelnek gluténmentes ételek. Éppen ez étterem közvetlen közelében van egy kis egészségközpontú bolt, ahol sok gluténmentes árut tartanak. Egy másik ilyen bolt a Yggdrasil, aminke ez a címe: Raudararstig 10.
Az izlandiak jól tudnak angolul és segítőkészek, szóval a gluten free kifejezésre tudnak reagálni.


Julianna, 2018. 01. 23. 14:07
Glutén érzékenynek van-e lehetősége valamiféle gluténmentes termék vásárlására Izlandon.

Köszönöm, ha válaszával megtisztel.


Petra, 2017. 12. 31. 22:56
Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne,hogy autóbérlés témakörben mit javasoltok?Béreljünk már most itthonról vagy Izladon a reptéren?Illetve mekkora összegű kauciót kell fizteni?Köszönöm szépen!


úti kritikus, 2017. 10. 24. 14:46
János!

Izlandon a sarki fényeket szeptember eleje és április vége között lehet látni. Az azonban, hogy az égi fények varázslatos, táncolós játékaiból, a színekből mi jut a szemünk elé, amikor éppen ott turistáskodunk, a szerencsén múlik, és persze az időjárási helyzeten, valamint a Nap aktivitásának éppen adott körülményein. Nincs garantált szuper show, mint egyes gejzíres helyeken.
Arra nézve, hogy milyenek lesznek a látási viszonyok csak néhány nappal a programunk előtt lehetnek némi prognózisai a programszervezőknek. Hangsúlyozzuk: türelemre és szerencsére szükség van. Az adott éjszakának minél sötétebbnek kell lenni, mert például a telihold túlragyogja, és ezáltal, elhomályosítja a sarki fényt. Fontos, hogy a lehető legkevesebb egyéb (pl. valamilyen légszennyezettségből származó) fény játsszon közbe. Fontos, hogy ne legyen felhő, vagy csak nagyon kevés. Nagyon fontos, hogy legyen elég naptevékenység.
Minél hosszabb ideig vagyunk Izlandon, annál nagyobb az esélye, hogy kifogunk olyan időt, amikor jók a látási viszonyok és lesz látványosság.
Az esélyek helyileg a Nyugati fjordoknál és a sziget északi részén vannak. Ezeken a területeken kicsit hosszabb ideig van sötétség, aminél több lehetőség van a sarki fény megjelenésére.
Senki nem tudja 100 százalékosan garantálni, hogy láthassunk sarki fényt. Ha a fővárosban akarunk sarki fényt látni, akkor ott érdemes az ehhez optimális, nem kivilágított helyekre menni.


März János, 2017. 10. 24. 11:43
A kérdésre válasz továbbra sincs, azt szeretném megkérdezni én is, az év mely szakaszában (vagy szakaszaiban) lehet látni a sarki fényt?
A választ előre is köszönöm


Haszon Andi, 2017. 09. 12. 11:02
Sziasztok!
Nekem nagy álmom, hogy egyszer láthassam a sarki fényt! :) Mikor érdemes Izlandra utazni, amikor van rá esély, hogy ez az álom valóra váljon? Persze, ha már ott vagyok, körbejárnám a szigetet is, tehát nyilván nem a legalkalmasabb erre a december hónap, de van valami köztes megoldás? :) Köszönöm a válaszokat! Üdv!


Szabados Éva, 2017. 08. 31. 13:28
Mi tavaly júliusban voltunk, kivittünk 100 koronát, semmi szükség nem volt rá. Mindenütt elfogadták a MasterCard-ot, még a Gullfossnál a WC használatot is lehetett vele fizetni. Az islandic meat soup tényleg finom (mi Reykjavikban ettük a Loki caffé-ban). A Jökullsarlon gleccserlagúnánál a halleves viszont pocsék volt. Az autóbérlés főszezonban baromi drága, 6 napra 1000 euro volt + benzin. SUV terepjárót nem érdemes bérelni, az extrém helyeket kivéve normál autóval is járhatók az utak júliusban. A szabálytalanul átrohangáló birkákra viszont figyelni kell. Az un. "Aranykörön" (Gullfoss, Geysir, Kerid) mindenütt fizetős a parkoló, belépőt is elkezdtek szedni. A tömegtúrista helyek zsúfoltak. Bálnát Akureyri-ben is érdemes nézni, az Ambassador nevű társaság szinte garantálja a randit a bálnával. Interneten foglaltam helyet, Master Card-al előre kifizettem. Halál korrektek voltak és nagyon kedvesek, figyelmesek. Szállásunk saját szervezésben volt, flipkey-en béreltem, korrekt apartmanok voltak, tágasak, tiszták. Önellátók voltunk, diszkont szupermarketekben vásároltunk, tény, hogy minden sokkal drágább, mint odahaza. A nyitvatartás erősen eltér az általunk megszokottól. Kaja minden van, geotermális üvegházban termesztett izlandi uborkától a gyümölcsökig. Jók a tejtermékek,a felvágottak, a kenyér is. Húsból leginkább leértékelt fagyasztott dán csirkecombot vettünk, az a legolcsóbb. A rohadt drága kék lagúna helyett északon, a Myvatn tó mellett csodálatos geotermális fürdőben voltunk, fele pénzért. Saját szervezésben így feléből kihoztuk az utat négyünknek, mint az utazási irodák. És szerintem sokkal többet láttunk. Persze nélkülözhetetlen az angol nyelvtudás.


úti kritikus, 2017. 06. 06. 08:55
Kedves Sándor. Természetesen lehet Visa kártyával fizetni, bár ez attól függ, hogy a szolgáltató rendelkezik-e szerződéssel a VISA-val. A bank izlandi koronában fogja a terhelést érvényesíteni, amihez a koronát eladási (magasabb) árfolyamon fogja váltani.


Arany Sándor, 2017. 06. 06. 08:49
fura kérdés,de külföldön még sosem fizettem kártyával.visa kártyával lehet
fizetni?A pénz forintban van rajta.és izlandi koronában vonja le az összeget?
Köszőnöm


Valasz Katalinnak, 2017. 01. 20. 11:46
Kedves Katalin!

Én itt lakom Izlandon, főleg a fővárossal kapcsolatban tudom mondani, hogy a gyerekeknek a legtöbb program ingyenes, bár változó, hogy ez csak 6 vagy 12 éves korig szól. Az éttermek is figyelnek rá, hogy legyenek olcsóbb és kisebb adagok gyerekeknek.
Érezzétek jól magatokat! :)
U.i.: Izland a közhiedelemmel ellentétben nem annyira drága. 2 kivétel a szállás és az autóbérlés. Az brutális! I
Illetve ha valaki helyben akarja intézni az autóbérlést, jó tudni, hogy elég komoly kauciót tudnak kérni magyar szemmel...


Katalin, 2017. 01. 03. 10:51
Kedves Ildikó!
Régóta készülök Izlandra, és az árakkal kapcsolatban lenne kérdésem. Tudom, hogy drága ország, de mi a helyzet a gyerekekkel? Gyerekkel mennék, aki jelenleg 11 éves. Tudsz valami infót arról, hogy a belépőjegyek gyerekeknek olcsóbbak-e?
Előre is köszönöm, üdvözlettel:
Kata


úti kritikus, 2016. 11. 27. 18:02
Kiegészítés:
Decemberben a statisztikák szerint átlagosan 13-14 napon esik hó, tehát egyáltalán nem havazik folyamatosan. Január, február és március mellett decemberben esik a legtöbb hó. Persze a sziget északi részén sokkal többet havazik.


úti kritikus, 2016. 11. 27. 17:46
Kedves Erika!

Izland decemberi meglátogatása vonatkozásában valójában nem a hideg a fő probléma, hanem az, hogy nagyon kevés ideig van nappali fény. Jellemzően ez 4-5 órát jelent. Emiatt a csodálatos tájak élvezete decemberben időben erősen behatárolt.

Persze manapság nem lehet pontosan jellemezni egy-egy hónap időjárását. Nincs olyan rémisztő hideg, mint azt feltételeznénk. Legfeljebb a sziget északi részén és a felföldeken. A legnagyobb probléma inkább a csípős szél és az eső.

Decemberben Reykjavik térségében a napi hőmérséklet minimuma nulla és mínusz 5 között mozog, a maximum nulla és plusz 4 között. Izland északi részén (Akureyri) a minimum az mínusz 4 és mínusz 15 között mozog, a maximum az mínusz 2 és mínusz 8 között.

A sziget déli partjait érő meleg Golf-áramlat mérsékeli a hideget. Október és január után december Izlandon a legcsapadékosabb hónap. A statisztikai átlag szerint decemberben 14 esős napra kell számolnunk.

A napos órák száma decemberben a legkevesebb: közel van a nullához! Napfelkelte délelőtt háromnegyed 11 táján, naplemente már valamivel délután 4 óra előtt.


W-né Erika, 2016. 11. 27. 14:40
Lányomék december 7-12-ig lesznek Izlandon. Milyen időjárási viszonyokra számíthatnak? Előre is köszönöm a választ!


molnár kata, 2016. 02. 14. 18:27
Szeretném elkérni Vidò Ildikò email cìmét . köszönöm


Soproni András, 2015. 11. 02. 14:45
Szeretném én is megkapni Ildikó e-mail címét. Előre is köszönöm.


úti kritikus, 2015. 05. 27. 06:56
vido.ildiko@gmail.com


Szász Palma, 2015. 05. 26. 23:15
Kedves Vidó Ildikó!
Végre egy hasznos beszámoló!
Kérnem küldje el az Ildikó mailcímét.
Köszönöm


Major Mónika, 2015. 05. 11. 22:33
Szeretném elkérni Vidó Ildikó e-mail címét. Előre is köszönöm.


Puchardt Győzőné, 2015. 04. 14. 15:13
Szeretném elkérni Vidó Ildikó e-mail címét, ha lehet, mihamarabb! (2013.04.01. 16:17 órai komment)
Köszönöm!


Pap Erika, 2014. 06. 16. 10:43
Reykjavik nagyon tiszta város, de péntek és szombat este a bulizók micsoda szemetet hagynak maguk után... Már hajnalban el is takarítják, becsületükre legyen mondva.


Vidó Ildikó, 2013. 04. 01. 16:17
Ami jó:
1. Kóstold meg: Icelandic meat soup! Bárányból készül, de az se ijedjen meg, aki nem szereti a bárányt (én sem), mert egyáltalán nincs faggyúíze! Sok zöldség van benne, raguleveshez hasonlít, és zsemlét és vajat is kapsz hozzá, így aztán ez az egytálétel elegendő 1 ebédre! Geyzírnél, Gullfossnál és a benzinkutaknál is sok helyen lehet kapni, tavalyi ára: 1.400 ISK, de megéri.
2. Gullfossnál a felső parkolóban kell megállni,, ott megenni a levest, aztán lefelé sétálni, így lehet jól rálátni a vízesésre!Ha leértél a lépcsőn balra ki tudsz menni közel a vízeséshez - esőköpeny ajánlott, mert bespriccel a víz az útra!; de érdemes jobbra is elsétálni és belenézni a hasadékba! Gyönyörű!!!!! Az alsó parkolónál érdemes a padnál kicsit időzni, szinte mindig lesz szivárvány!
3. Thingvellirnél szintén a felső parkolóban kell leállni, és lefele sétálni. Lefele sétálva mindig jobb a rálátás! A parkolónál lévő kilátónál szinte (azért nem teljesen): egyik lábad Európában (a hasadék alacsonyabb fele), másik lábad Amerikában (magasabb)!
Lefelé a magas hasadékban haladsz, az út jobb oldalán pát lépcső visz fel, érdemes: szép fonatos lávát lehet látni!
A lefelé sétánál menj tovább (mint gondolnád :), az út bal oldalán pár fát láthatsz, s ott balra hátra kanyarodva kellemes kis vízesést, pihenőhelyet találsz, ott lehet uzsonnázni. :)
4. Az időjárás valóban változékony, félóránként lehet eső váltva napsütéssel. 3 éve azonban 28 fok volt!!! nem vicc! Az utasok a buszban légkondiért sóhajtoztak! Ezt az országot úgy reklámozzák: AIRCONDITIONED! Igaz, ez csak egyszer volt, de nyáron azért bátran vigyél rövidujjú pólót és félhosszú nadrágot.
5. A hosszabb útra indulóknak néhány jó célpont, amit nem érdemes kihagyni: Jökulsárlon - ahol kisebb jéghegyek között hajókázhatsz 1 kétéltű járművel, és megkóstolhatod a gleccserjégből készült sört. Sapka, sál ajánlott!
6. Az 1-es főút körbemegy a szigeten. Ennek mentén van Ingolshöfdi, én csak Madárszigetnek nevezem. Halfarkast, lundát és egyéb madarakat, néha bálna tetemet is lehet látni. Traktorral(!) visznek át. és fantasztikus fekete (bazalt) homokdombon kell felmászni a szigetrészhez (adnak botot a nehezen mászóknak!)A tulajdonos nagyon rendes ember, ő viszi a kb 3 órás utat; tavaly (2012)az ár: 4000ISK/25 euro. Érdemes reggel menni, akkor több a madár! Ha meleg van, kimennek a tengerre.
7. Izlandon bárhol fizethetsz kártyával! ahol a madár se jár, ott is!
HA TOVÁBBI KÉRDÉSEID VANNAK, EZEN LAP TULAJDONOSÁTÓL ELKÉRHETED AZ E-MAIL CÍMEM, ÉS KÉRDEZZ BÁTRAN (a nyugati és a déli részt ismerem)
Ildikó


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA