ÚTIKRITIKA.HU / Izland


hirdetes


útikritikák


Izland

Általános tanácsok | Reykjavík | Arany Háromszög | Dél-Izland természeti szépségei | Kék Lagúna | Húsavik-i bálnanézés | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános tanácsok

Látványosságok:
Mindenhol vannak jól járható pallók, de sok helyen kell lépcsőzni is. Sok hely bottal is járható, de van pár, ahová járási nehézséggel nem lehet feljutni.
Büfék, éttermek, wc, ajándékbolt minden turistás helyen van.

Általában 2 óránként volt p. szünetre mód, ami nagyon kényelmes. Néhol lehetett volna egy picit több idő, a Pingvellir parkra kellene plusz 20-30 perc, ott kevés volt az idő, nem lehetett végigérni annyi idő alatt, mint ami nekünk volt. Skogafoss: ha be akarjuk vinni az embereket sütizni is, akkor itt sem elég az idő, mert kb 300 lépcső van vízesés tetejére. (perika, 2023)


"Az izlandi utazás szervezésekor alapvető, hogy igazából pár napra vagy legalább másfél hétre célszerű menni, utóbbira is inkább csak nyáron, csúcsidőben. A sziget középső részére vezető utak nagy része ugyanis csak júliusban és augusztusban járható. A rövid verzióval az év bármely szakában felkereshető a legtöbb főváros környéki látnivaló, de ahhoz, hogy minden gyönyörű helyre eljussunk, legalább két-három hétre van szükség. Az 1-es főút körbevezet a sziget partvidékén, egész évben járható, de ez 1200 kilométer, és értelmetlen pazarlás, ha valaki csak gyorsan végigfut rajta. Ha már elmegyünk Izlandig, nem szabad sajnálni az időt arra, hogy sok helyen megálljunk, és átadjuk magunkat a rengeteg csodának.

Akár pár napos délnyugati ízelítőre, akár több hétre érkezik valaki, nem szabad kihagyni a nagy bevásárlást, rögtön az érkezéskor. Izland nem tagja az Európai Uniónak, a reptéren pedig adómentesen vehetnek az érkező utasok is sok alapvető élelmiszert. Tapasztalataink szerint a legolcsóbb diszkontáruház is drágább, mint a reptéri duty-free. Az indulás előtt eldöntendő két legfontosabb kérdés a szállással és a közlekedéssel kapcsolatos. Alapból mindkettő jóval drágább, mint itthon, vagy akár Nyugat-Európában, ezért érdemes jól körülnézni. Ami az Izlandon történő helyváltoztatást illeti, alapvetően az autóbérlés, a tömegközlekedés és a szervezett túrák között választhatunk. Tapasztalataink szerint, akik meg tudnak tölteni egy autót, már jobban járnak a bérléssel; vannak helyi cégek, amelyek jó szolgáltatást nyújtanak, a nagyoknál olcsóbban. A buszközlekedés is drága, már a reptéri transzfer helyett is jobban jár öt fő, ha egy nappal hosszabb időre bérel autót." forrás


"Egy Magyarország méretű szigeten alig él 300.000 ember. Hatalmas szigetrészek csak időszakosan vannak nyitva, a hegymászás és gleccserek szerelmesei jönnek ide az érintetlen természet miatt. Emiatt adott, hogy végtelen mennyiségű iroda szolgáltatja a bejáratott város- és ország-néző túrákat. Mindent le lehet foglalni az interneten, és a legtöbb ugyanazt adja. A félnapos kocsikázástól a több napon át tartó gleccsertúráig vagy hegymászásig minden megtalálható – csak győzzed fizetni. Mi az Icelandic Excursion-on keresztül foglaltunk egy esti Golden Circle túrát fejenként 8500 ISK-ért (kb. 15.800 Ft). (2011)" forrás


"Május végén utaztunk, de esténként így is fagypont körüli volt a hőmérséklet. Nappal is jó hasznát lehet venni egy pulóvernek. A hőmérő mutatója nyáron se megy 15 fok fölé. A turisztikai dolgok és az alkohol a többi nyugat-európai országhoz mérten is drága. Teljesen más világ, mint bármelyik másik ország a környéken. Olyan, mintha egy idegen bolygóra érkezne az ember. A sziget nagyon gyéren lakott, és nem lehet sok időt ellébecolni a downtown-ban vagy a bevásárlóközpontban – ha erre vágysz, akkor ez nem a te országod. Érdemes előre foglalni legalább a helyi utazást, mert azt a pár buszt, ami körbejár enyhe túlzás tömegközlekedésnek nevezni, az autóbérlés pedig drága. Az egyik „legzöldebb” ország, az energia 70-75%-a saját előállítású és leginkább hő,- és vízerőműveket üzemeltetnek." forrás


"Hlemmur-ön felszálltunk a 19-es buszra, mely végállomása Nauthólsvík, az óceáni fürdőzés színhelye. Egy klasszikus homokos óceánpartot kell elképzelni, kevésbé klasszikus strandolókkal. Vannak, akik, nem próbálkoznak a csobbanással, és egyszerűen a homokban élvezik a napsütést egy nem túl vastag pulcsiban. De vannak, akik bemerészkednek a vízbe, hogy onnan kirohanva gyorsan a parton működő jakuzziban melegedjenek fel. Az óceán itt egyébként nem túl hideg. A part menti szakasz egy kis részét elkerítik, és azt egy közeli forrásból nyert forró vízzel folyamatosan melegítik. Soha nem fog felmelegedni 25-27 Celsius fokra, de legalább aki elmegy oda, elmondhatja magáról, hogy csobbant egyet az Atlanti-óceánban." forrás


,, MENNYI IDŐRE MENJEK? Hónapokat el lehetne tölteni a sziget felfedezésével, de a legtöbb ember ideje és pénze nem enged többet egy-két hétnél. Persze ennyi időbe is bele lehet sűríteni a legfontosabb látnivalókat. Az 1-es utat (főút a sziget körül) akár négy nap alatt is teljesíthetjük, de ki akarna rohanni, amikor minden bokor mögött találhatunk egy vízesést vagy egy meleg vizes medencét? Senki, ugye? Ezért inkább optimális tíz nappal, két héttel számolni. Reykjavíkban nehéz unatkozni, hiszen kiaknázhatatlan forrása a múzeumoknak és különleges bároknak, azonban a legfontosabb látnivalókat egy-két nap alatt fel lehet fedezni, így ha szorít az időnk, érdemes több napot a városon kívül, a természetben tölteni.

Egy dologban biztos lehetsz: teljesen mindegy mennyi időre érkezel, mindenképpen már a repülőn ülve azt fogod tervezgetni, hogy mikor tudsz visszatérni." forrás


,, Idegenvezető: egy buszos utazás lelke az idegenvezető. Az ő dolga, hogy információval szolgáljon a meglátogatott országról, annak lakóiról, szokásairól, valamint természetesen az éppen aktuális látnivalóról is. Ezen kívül még fontos, hogy összetartsa a csapatot, figyeljen az időterv betartására (ez főként a szervező cégnek fontos, mert a buszokat időre bérlik, és csúszás esetén súlyos túlórákat számlázhat nekik a buszokat bérbe adó partner), és általánosságban jó előadó legyen.
Ezen kritériumoknak a mi vezetőnk, Csaba maximálisan megfelelt, sőt, minden pontot túl is teljesített. Csaba kint tanult a reykjaviki egyetemen, így perfekt beszél izlandiul, ráadásul a kint töltött évek alatt teljesen „beépült” az országba, így rengeteg érdekes plusz-infóval szolgált, ami az útikönyvekben nem szerepel.
Gyakorlatilag folyamatosan beszélt, mesélt saját történeteket, történelmi és geológiai információk tömegét kaptuk – sajnos ezeknek csak töredéke maradt meg a fejemben - , ezenkívül a saját maga által fordított izlandi népmeséket is remekül adta elő.
Ha éppen nem beszélt, akkor a busz saját intercom rendszerén keresztül mutatott be izlandi promofilmeket, videókat a különböző állatokról, vulkánokról stb. Lett a csapatnak egy kedvenc izlandi kocsmadala is, aminek a szövegét szinte már megtanultuk az út végére.

Az alapárban szereplő program tényleg csak ízelítőt ad az országból, sok érdekes helyről lemaradtunk volna, ha nem megyünk el a fakultatív kirándulásokra.

Ez a pár nap arra jó, hogy az ember eldöntse, szereti-e Izlandot – és akkor érdemes visszatérni ide egy jó kis fly n drive programmal, vagy nem annyira, és akkor elég belőle ennyi, így is rengeteg érdekes élmény éri az embert, és sok-sok csodálatos felvételt lehet készíteni. 

Ami meglepett, hogy a gyönyörű és különleges két vízesés, a Hraunfoss (lávavízesés) és a magyaroknak vicces nevű Barnafoss (gyermekvízesés) csak egy plusz-program része volt.
Amikor a társaság egy része elment a bálnalesre, a többi érdeklődőnek a szintén helyben fizetett 60 EUR-ért szerveztek egy félnapos buszos kirándulást, ennek keretében látogattuk meg az említett két vízesést, vagyis aki bálnalesre ment, az lemaradt róla.

Sokszor kérdezik az utasok, hogy mennyi pénzt vigyek még magammal? Izlandon az árak rohamosan emelkednek (a sok amerikai turista hatására is), ezért még Svájcnál is meredekebbek a költségek. Hűtőmágnes/kulcstartó 900-1200 korona (kb 2100-3000Ft, képeslap 100-300 korona (kb 300-1000Ft), ajándék-bögrék 1300-2000 korona, pólók 3000-4000 korona.

Belépőjegyet csak a Kék-Lagúnában kell fizetni (40 EUR), illetve a sajátságos Pénisz-Múzeumban Reykjavikban (ez az egyetlen hely, ahol csak készpénzzel lehet fizetni, a belépő 1250 korona vagy (15EUR) a többi látnivaló természeti, és ingyenes. (Szila, 2016)

Reykjavík

Az izlandi fővárosról külön oldalon írunk - itt: https://utikritika.hu/izland/reykjavik

Arany Háromszög

"Egynapos kirándulásra fel lehet fűzni egy északi irányú túrát is, itt több vízesés, kirándulóhely és hihetetlen látvány vár. A terv az volt, hogy a lehető legészakabbra megyünk, Reykholt felé, vízesést nézni, majd Borgarnes kikötőjét útba ejtve csorgunk vissza délre. Még odafelé menet az ország legnagyobb, 198 méter magas vízesésének megtekintése is szóba jött - volna. A részletesen kidolgozott útvonalba sajnos nem volt belekalkulálva, hogy a Glymurhoz több kilométert kell gyalogolni az erdőben - a látnivalók általában az útról könnyen megközelíthetők, és az útikönyvekben sem szerepelt, hogy ez kivétel. Megfelelő ruházat, felszerelés és idő hiányában ez a program kimaradt, de már az odaút miatt megérte a kitérő: a Hvalfjördur fjord csücskéből nyílik ugyanis az út a vízeséshez, ami 30 kilométeres kitérőt jelent ahhoz képest, ha a fjordot levágva alagúton mentünk volna. A látvány nehezen leírható: balra a tenger, jobbra a hegyek, néhol zuzmós, néhol bazalt köves monumentalizmus, szinte minden kanyarban meg lehetett volna állni, csak a gyönyörködés kedvéért. A Barnafoss nevű, magyar olvasók számára vicces nevű, valójában tragikus történetre utaló vízesés sem okozott csalódást: a sziklatömbök réseiből tör ki ezernyi ponton a víz, hogy a szűk folyómeder mellett más utat is találjon. A vízesés neve - Gyerekek vízesése - arra utal, hogy itt két helyi kisgyermek veszítette életét, míg a szüleik misén voltak a városban." forrás

Dél-Izland természeti szépségei

Seljalandfoss

"A Seljalandsfoss Izland egyik híres,festői szépségű elegáns vízesése. A “foss” szó önmagában vízesést jelent, kiejteni is úgy kell, ahogyan írják. Egy lapát szerű kiugró széles, lapos bazalt szikláról, negyven méter magasból zuhan le a víz, amely a sekély alázuhanó folyócska miatt milliónyi apró cseppre porlik, az errefelé nem túl gyakori napsütésben a szivárvány színeiben. A látogatók biztonságosan bemehetnek a lezuhanó víz mögé és vízfüggöny mögül leskelődhetnek,nézhetik a tájat, fotózhatnak. A vízesések mindig nagy hatással vannak az emberre, van bennük valami megindító, végzetszerű és varázslatos. Emlékeztetnek arra, hogy mennyire kis pöttyök vagyunk a természet nagy palettáján. A Seljalandsfoss más,- amellett hogy lenyűgöz inkább felemel bája, könnyedsége, tiszta kedves hangja." forrás,, Volt olyan vízesés (Seljandsfoss), ahol elméletileg körbe lehet sétálni mögötte, de mivel az egészre volt összesen 20 perc, így csak az igazán „elvetemültek” vállalkoztak rá." (Szila, 2016)


,, A déli túrán is a Grayline Iceland szervezésében vettünk részt, mivel az ára verhetetlen volt a többihez viszonyítva (74 EUR). Ezen a túrán már öt fő megálló volt: a Skógafoss vízesés, Vík falu, a fekete homokos tengerpart, a Sólheimajökull gleccser és a Seljalandfoss vízesés. Az idegenvezetőnk elég fura akcentussal beszélt angolul, néha nehéz volt megérteni, mit mond és nagyon kellett figyelni, de ennek ellenére nem tudok panaszkodni, hiszen ez a túra még jobban tetszett, mint a Golden Circle.

A túra legkülönlegesebb része a Black Sand Beach, azaz a fekete homokos tengerpart volt. Esett az eső és fújt a szél, amikor odaértünk, de nem érdekelt, elindultunk felfedezni a partot, amíg az utasok többsége ebédelt. Nagyon különleges hangulatú volt ez a part, óriási hullámokkal. Egy figyelmeztető tábla is ki volt téve a partra: vigyázni kell, hogy ne menjünk túl közel az óceánhoz, mivel az úgynevezett “settenkedő hullámok” (talán ez a legpontosabb fordítása a “sneaker waves”-nek) könnyen magukkal ragadhatnak. Elrettentő példaként két esetet hoztak fel, amely emberéletet követelt figyelmetlenség miatt.

A legjobban viszont a Seljalandfoss tetszett, mivel be lehetett menni a vízesés mögé és onnan képet készíteni, sőt, a nap is kisütött pár másodpercre ottlétünk alatt, így sikerült lefotózni egy kis szivárvány-darabkát is. 🙂 Volt nálam esőköpeny, de lusta voltam felvenni, ezért picit itt is eláztam – szerencsére a kabátom vízálló volt. (2018)" forrás

Kék Lagúna

Nagyon fontos: jóval az utazás előtt előre meg kell venni a belépőjegyet, mert elképesztően felkapott turista program és gyakran telt ház miatt már nem tud bemenni a helyben improvizáló egyéni utazó. Vagy online kell próbálkozni, vagy a Vista két, Izland témájában tapasztalt utazási tanácsadójához kell fordulni: szilvia.marky@vista.hu vagy krisztina.szentey@vista.hu.

"Bármelyik túranap befejezhető a Kék Lagúnában, amely egy hatalmas lávamező közepén terül el, tipikusan azonban a reptérről jövet vagy oda menet lehet fürdőzni, ugyanis útba esik. A reptéri buszt üzemeltető cég megoldja, hogy a szállásról reggel indulva az utast a fantasztikus fürdőbe szállítja, a csomagokat megőrzi, majd a megbeszélt időben kiviszi a reptérre. A Kék Lagúnát akár a reptér felé menet is ki lehet próbálni. A világoskék színű víz szinte világít a sötétszürke lávasziklák között, a látogatható fürdőrész mellett elzárt tavacskák gőzölögnek. A forró vizet itt is elsősorban fűtésre használják, ami marad, az megy a fürdőnek. A sziklák között kialakított, amorf alakú medencében, illetve annak partján minden van, amire csak vágyhat az ember: kiszolgáló épület zárt pihenőterasszal (ez kell, elvégre nyáron sincs melegebb 15 foknál), szauna lávasziklába vájva, gőzkabin, finn szauna, forró vizes zuhanymasszázs, VIP vendégeknek valódi masszázs.

A medence partján kis dobozokban fehér színű iszapot is lehet vételezni, amely a bőrre kenve fejti ki jótékony hatását. Állítólag pikkelysömörre is jó, de az emberek - főleg a harmincas, vigyorgó férfiak - valószínűleg inkább a poén kedvéért kenegetik az arcukra. Akik amúgy annak örülnek a legjobban, hogy a medence közepén kocsma működik. A pultos egy betonkockában állva marad száraz és szolgálja ki hűtött sörrel a vendégeket. A fürdő közepén egy mesterségesen kialakított forrás ontja a forró vizet - a bugyogó víz sziklákra folyik, amelyet gondosan elkerítettek a virgonc fürdőzők elől. A forrást zárás után a biztonságiak elzárják." forrás


P. Erika fotója

"A Kék lagúna nem más, mint egy gejzírek által fűtött, télen-nyáron 41 fokos tó, csodálatos környezetben, nem messze a keflaviki repülőtértől. Ha egyénileg megyünk a tóhoz és vissza, akkor a legolcsóbb felnőtt belépőjegy ára 40 euró, azaz 12 700 forint lesz. Ez nagyon drágának tűnik, de a jeggyel akár egész nap bent lehetünk a lagúnában. Nézzük most azt a lehetőséget, amikor szervezett kirándulás keretében indulunk el a fővárosból a meleg vizes fürdőhelyhez. Az egynapos kirándulás ára 9700 izlandi korona, vagyis 68 euró, illetve 21 836 forint. Ez ugyan 9000 forinttal drágább, mint a szimpla belépő, de ebben az árban az oda-vissza transzfer is benne van, amely 100 kilométer autóbuszozást jelent. Márpedig akár autóval, akár taxival tennénk meg ezt a távot, sokkal többet fizetnénk ennél. (2016)" forrás


,, Izland legvarázslatosabb fürdője: a szürke lávamező közepén türkizkék színű medencékben lubickolhatunk, és ha van gusztusunk, fehér agyagot is kenhetünk a fejünke. Mindezt a reptér közelében. Tényleg csodálatos. A forró víz néhány mesterségesen épített beömlő nyíláson folyik a medencébe, így aki fázós, akár szét is égetheti a hátát. Gyönyörű és mesés, na. És mindez 26 ezer forint (hétköznap este vannak kedvezmények, ha az utolsó két órában megyünk be, már csak 21 ezer a belépő. Ebben még nincs benne semmi extra, se masszázs, se semmi, csak a lubickolás, a prémium belépő 34 ezer forint. Szóval nagyon szép ez, de egyszerűen borzasztó drága. Ráadásul időpontot is foglalni kell hetekre előre, mert sokszor van teltház. Persze kereslet és kínálat, özönlenek a turisták Izlandra, miért ne emelkedhetne az ár több mint duplájára három év alatt? Emelkedhet, csak így már kirívóan túlárazott.

Ha hasonlót szeretnénk, akár fele áron is kijöhet egy tök hasonló kaliberű fürdő. A mesés Myvatn-tó partján lévő lávafürdő pont ugyanezt hozza, csak egy számmal kisebb a létesítmény. A beugró az elmúlt években sokat drágult - köszönhetően annak, hogy a Blue Lagoon az egekbe emelte az árait, így a Myvatn fürdőnek csak arra kell figyelnie, hogy mindig ennek a felét kérje. Ez se kevés, de egy hosszúra nyúlt kirándulást egyszer be lehet itt fejezni. Ha még ez is drága, vagy egyszerűen kiesik, Fludirban a Secret Lagoonba csak kicsivel több, mint hétezer forint a zseton. Ez nem türkiz és nem lávás, cserébe olyan, mintha a természet maga hozta volna létre az egészet emberi kéz segítsége nélkül. (2018)" forrás

P. Erika fotója

Húsavík - bálnanézés

(Kiejtés: húszávik)

Snæfellsnes-félsziget

,, 1 nap alatt teljesíthető a félsziget, nagyon ajánlott a korai indulás. Szerencsénk volt, az utakon kb. 3 autóval találkoztunk, a látványosságoknál elvétve turista, nem zavaró a jelenlétük. Életem legszebb utazása volt ez a nap 😊

Autókölcsönzés: Geysir Car Rental (ha Reykjavíkban veszed át, az iroda a Harpa legalsó szintjén, a parkolóházban van). Nagyon korrektek és kedvesek, nincs kártyazárolás, debit card is ok, de speciális feltételekkel, meg kell venned a teljeskörű biztosítást+ le kell tenni valamennyi készpénzt is. Bár nekünk volt credit card, de ahhoz, hogy késő este tedd le az autót, meg kellett vennünk ezt a teljes körű biztosítást, így 99 EUR volt. Felvételkor jófejek voltak, VW Golf helyett egy Dustert kaptunk.

Útvonal (54-es úton keresztül): 1. Borgarnes: érdemes mosdószünetet tartani (benzinkút), nagyon kevés lehetőség lesz az út során 2. Gerðuberg basalt cliffs- az 54-es útról letérve keskeny kavicsos út vezet ide. Rjúkandi - mosdó-és kávészünet 3. Ytri Tunga beach (seal watching): homokos tengerpart, majd egyenetlen, sziklás, hínáros úton lehet a fókák közelébe menni (apály esetén). Nekünk szerencsénk volt, nagyon hosszan be tudtunk sétálni (csak azoknak ajánlott, akik biztos egyensúlyi érzékkel rendelkeznek) és napozó fókákat is láttunk. Mosdó nincs 4. Langaholt golden beach+restaurant- gyönyörködés a tengerpartban, golfozók kedvenc helye 5. Búðakirkja - az 1848-ban újjáépített fekete fa templom Izland egyik legidősebb temploma. Séta a templom környékén, ahonnan szintén lejuthatunk a fekete homokos tengerpartra mosdó nincs 6. Bjarnarfoss-lenyűgöző látvány ez a vízesés mosdó nincs 7. Malariff világítótorony+Gestastófa Visitor Centre- a látogatóközpont a Snæfellsjökull Nemzeti Parkot információs térképpel és brosúrákkal mutatja be, valamint a helyi geológiával, történelemmel, növény-és állatvilággal és szokásokkal is megismerkedhetünk. (mosdó van) Itt fantasztikus kilátás van a Jules Verne regényéből ismert jég fedte vulkánra, a Snæfellsjökull-ra, mely 1446 méter magas, és tiszta időben a 120 kilométerre fekvő fővárosból, Reykyavikból is kitűnően látni. 8. Hellnar-Fjörnhúsid Café 9. Djúpalónssandur beach- black lava pearl beach, legszebb ezen a napon, GYÖNYÖRŰ lávamezőkkel körülvett kavicsos tengerpart 2 kisebb édesvízi lagúnával. A kavicsos parton egy elsüllyedt brit halászhajó vasroncsai között sétálhatunk, mely a 14 eltűnt halász emlékét őrzi. Nincs elkerítve, darabjait nem szuvenírként hazahozni 😊 mosdó nincs 10. Rif+Ólasvík halászfalvak, nagyon jó bicikliútvonal van kialakítva, étkezési lehetőség itt 11. Kirkjufellsfoss- A Kirkjufell- hegy és a vízesés Grundarfjörður halászfalu előtt helyezkedik el, a félsziget legismertebb és legtöbbet fotózott hegye, mely egy templomra hasonlít (innen is ered a név). 12. Shark múzeum- a múzeum bemutatja a tulajdonos halászhajóit és a cápafeldolgozás (grönlandi cápa) történetét, menetét, amely során kóstolót is kaphat a turista. Sajnos nem jutott már rá idő, de jó értékeléseket kap Mivel volt már utaskérdés korábban a drón használatáról, több helyen feltüntetik, hogy tilos drónozni, érdemes felhívni az utasok figyelmét erre. Hazaút az 56-os ,54-es és 1-es úton keresztül"  (Bono, 2019)

Olvasmányos linkek

"Izland egészen különleges atmoszférájú helye a Reykjanes-félsziget. Az óceán itt barátságtalanul viharos, a kopár, fekete táj egyhangúságát csak a világítótorony sziluettje enyhíti, és a tudat, hogy hamarosan megmártózhatunk a Kék Lagúnában. A Reykjanes-félsziget népszerű fürdőhelye nevét a vizét megfestő kovamoszatokról kapta. Különleges kontrasztot képez az égszínkék víz a komor-fekete vulkanikus háttérrel. A víz rendkívül kellemes, 30-40 °C fokos, a gomolygó gőzben iszappakolással az arcukon tovasuhanó „árnyakat” szemmel láthatóan az sem zavarja, hogy a soha pihenni nem tudó szél havas eső felhőit hozta éppen a tó fölé." forrás


,, Tavaly alkalmam volt eljutni Izland egyik legszebb vidékére, nevezetes a Nyugati-Fjordokhoz. Tulajdonképpen egy félszigetről van szó, melynek partját körbe fjordok tagolják és ez az ország egyik leggyérebben lakott vidéke. Utóbbi nem is csoda, hiszen nem egyszerű itt eljutni egyik pontból a másikba, ám mindenképpen megéri a rengeteg autózást, hiszen a látvány itt tényleg magáért beszél, gyakorlatilag minden négyzetméteren.

A Nyugati-Fjordokat többféleképpen is meg lehet közelíteni, így például komppal, kisrepülővel vagy autóval, attól is függ, merről érkezünk. Mi az utóbbit választottuk Reykjavíkból kiindulva, és míg elértük célunkat, azaz Bíldudalurt, előtte egy éjszakát eltöltöttünk Búðardalur mellett egy tanyából kialakított panzióban. Ha valaki csak célirányosan egy-egy pontra kíváncsi a fjordokból, mehet repülővel vagy hajóval, de nyilván jobb körbeautózni, még ha viszonylag sokáig tart is. Hiszen így meg lehet és talán kell is állni rengeteg olyan helynél, amit bánnátok kihagyni. Azt szoktam mondani, hogy ha valaki csak rövid ideig van Izlandon, akkor akár egyes helyeket egy-egy nap alatt is rapid módon bejárhat. Nos, ez a Nyugati-fjordokra nem igaz. Még akkor sem, ha csak a déli részét térképeznétek fel. Egyszerűen nem kényelmes, ahhoz hosszú és annyira sok gyönyörű helyet találni erre, hogy érdemes több napot szánni rá. Mi a kis csapattal négy napot fordítottunk a déli rész bejárására oda és vissza úttal a fővárosba, ami erre pont tökéletes is volt. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

A Strokkur gejzír

forrás

Gullfoss-vízesés

forrás

Izland feketehomokos tengerpartja

forrás

Almannagjá kanyon

Silfra repedés

Silfra repedés

forrás

Vissza az elejére


Kommentek

Varga Mária, 2019. 01. 02. 14:48
Üdvözlöm!2019. március 5-9. között leszünk Reykjavikban! Egyéni szervezés / szállás, repülő/ Szeretnék segítséget kérni a reptéri transzfer, illetve néhány látnivaló megtekintéséhez! Gondolom, március elején csak délre javasolt a túra! Esetleg túravezető elérhetősége is jól jönne! Minden javaslatot, tanácsot szívesen fogadok, öltözködés, étkezés, túra szervezés stb. köszönettel: Varga


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon