ÚTIKRITIKA.HU / Izland - időjárás havi lebontásban

Izland - időjárás havi lebontásban

Ennek az aloldalnak a tartalommal való fokozatos feltöltése folyamatban van. Elnézést kérünk. Kommentben (vagy: utikritika@utikritika.hu) lehet rendelni sürgős választ további hónapok időjárására vonatkozóan.  

Izland időjárása áprilisban

Izland időjárása májusban

Izland időjárása júniusban

Izland időjárása júliusban

,, 10-16 fok volt, és a hóesésen kívül kb minden időjárási körülménnyel találkoztunk. Az eső és a köd mindennapos volt. Érdemes esőkabáttal, vízálló nadrággal és vízhatlan túracipővel készülni. Én egyébként síkabátban toltam végig ezt a 4-5 napot, amikor viszont verőfényes napsütés volt, akkor póló/ vékony pulcsi is elég volt.
Napfény: nagyjából 20 órán keresztül világos volt, ennek előnye, h több program fért bele a napba, de hátránya, hogy sötétedés híján az ember egyszer csak összeesik a fáradtságtól, és akkor jön rá, hogy ja igen, elmúlt 11 óra... (bédé, 2022, július)

Izland időjárása augusztusban

Izlan időjárása szeptemberben

Izland időjárása októberben

Izland időjárása novemberben

Izland időjárása decemberben

Izland decemberi meglátogatása vonatkozásában valójában nem a hideg a fő probléma, hanem az, hogy nagyon kevés ideig van nappali fény. Jellemzően ez 4-5 órát jelent. Emiatt a csodálatos tájak élvezete decemberben időben erősen behatárolt.

Persze manapság nem lehet pontosan jellemezni egy-egy hónap időjárását. Nincs olyan rémisztő hideg, mint azt feltételeznénk. Legfeljebb a sziget északi részén és a felföldeken. A legnagyobb probléma inkább a csípős szél és az eső.

Decemberben Reykjavik térségében a napi hőmérséklet minimuma  nulla és minusz 5 között mozog, a maximum nulla és plusz 4 között.  Izland északi részén (Akureyri) a minimum az minusz 4 és minusz 15 között mozog, a maximum az minusz 2 és minusz 8 között. 

A sziget déli partjait érő meleg Golf-áramlat mérsékeli a hideget. Október és január után december Izlandon a legcsapadékosabb hónap. A statisztikai átlag szerint decemberben 14 esős napra kell számolnunk.

A napos órák száma decemberben a legkevesebb: közel van a nullához! Napfelkelte délelőtt háromnegyed 11 táján, naplemente már valamivel délután 4 óra előtt. 

Decemberben a statisztikák szerint átlagosan 13-14 napon esik hó, tehát egyáltalán nem havazik folyamatosan. Január, február és március mellett decemberben esik a legtöbb hó. Persze a szigte északi részén sokkal többet havazik.

Izland időjárása januárban

Izland időjárása februárban

Izland időjárása márciusban


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon