ÚTIKRITIKA.HU / Izland


hirdetes


útikritikák


Izland

Mit vigyünk? | Egészség | Közlekedés | Pénzváltás | Árak | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Kjötsupa - Ez egy hagyományos bárányhúsleves - r.l. photo

.

Mit vigyünk?

 • Az izlandiaknak van egy olyan mondása, hogy "nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözék".
 • Izland zord éghajlati viszonyai miatt alaposan kell törődni azzal, hogy mit rakunk be a bőröndbe, hátizsákba.
 • Mivel a programok egy jó része túrázó jellegű, ezért feltétlenül kell vinni jó túracipőt, vagy - bakancsot. Nem árt vinni gumicsizmát a túrázásokhoz a hólé miatt.
 • Mivel nyáron éjszaka rövid ideig van sötét, érdemes vinni szemmaszkot a nyugodt alváshoz, ha esetleg a szálláshelyen a szobát nem lehet kellően elsötétíteni.
 • Nyáron erősen süt a nap, ezért érdemes vinni napszemüveget és napvédőkrémet.
 • A szigeten kevés a rovar, de nyaranta a szabadban, főleg a tavak táján előfordulhat sok szúnyog. Az izlandiak hivatalosan tagadják, hogy országukban szúnyogok egyáltalán léteznek.
 • Fürdőruhát mindenképpen, télen is. A Kék Lagúnát máshogy nem lehet kipróbálni.

,, MILYEN RUHÁKAT VIGYEK? Sok minden múlik azon, hogy mikor akarunk Izlandra látogatni, de néhány dologra minden évszakban szükségünk lesz: meleg ruhára, napszemüvegre és fürdőruhára.

Igaz, hogy egyre több fapados légitársaság indít járatokat Keflavíkra, mégis rossz hírünk van azoknak, akik a repülőn feladott csomag díján próbálnak spórolni: ez itt nem fog működni. Izlandon még nyáron is olyan hűvösek az éjszakák, hogy jobb feltúrni az egész ruhatárunkat a legmelegebb kabátokért és pulcsikért, ha nem szeretnénk a vakációnk nagy részét megfázással tölteni. Ha túrázni is tervezel (és miért ne tennéd?), akkor szoríts helyet a túrabakancsodnak is. Izlandon a legváratlanabb helyeken is találhatunk meleg vizes medencéket, ezért a legjobb, ha a fürdőruhánkat mindenhova magaddal viszed. Saját tapasztalat alapján állíthatjuk, hogy fehérneműben fürdeni vicces sztori, de egyáltalán nem jó ötlet." forrás

Egészség

Nincs Izland vonatkozásában semmilyen oltási kötelezettség. A szigetországban az orvosi-egészségügyi ellátás vonatkozásában a nagyon jó és a kielégítően jó színvonal valamelyikére lehet számítani. Betegség és baleset eshetőségére tekintettel feltétlenül javasoljuk utazási biztosítás megkötését még itthon. A Vista irodákban közismerten alapos, tárgyilagos tájékoztatást adnak az utazási tanácsadók arról, hogy milyen biztosítási forma felel meg leginkább az utazó egyedi szempontjainak.

Amúgy az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) lakhely szerint illetékes irodájában kiváltható az úgynevezett Európai egészségbiztosítás kártya. A kiváltáshoz kell vinni útlevelet vagy személyi igazolványt, TAJ-számot, munkáltatói, nyugdíjas vagy diák igazolást. A kártya birtokában a hazai társadalombiztosítással rendelkező magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, mint az izlandiak. A külföldi turisták a csap kinyitásakor, zuhanyozásakor gyakran érzik záptojás szagúnak a vizet. Nem kell azonban aggódni, mert ez a víz egyáltalán nem ártalmas az egészségre. A szag természetes eredetű, a geotermikus vízforrások miatt ilyen.

Közlekedés

Érkezés

A nemzetközi repülőtér Keflavíkban van a fővárostól 50 kilométerre.

Autóbérlés

Az utak állapota jó, de a települések között nagyok a távolságok, vannak keskeny utak, ahol az erős szeles időben észnél kell lenni a kormánynál lévőnek. Autóbérléshez elengedhetetlen, hogy bankkártyával rendelkezzünk. Ez akkor is így van, ha otthon már előre befizettük az autóbérlés díját. A bankkártya a helybeli közlekedéshez szükséges biztosítási kötelezettségek esetleg felmerülő fedezéséhez szükséges. Érvényes magyar jogosítvánnyal közlekedhetünk bérautóval a szigetországban. A megengedett sebességhatárt 6-10 km/órával túllépőket 5 ezer izlandi koronával (kb. 31 euró) büntethetik. Nagyobb túllépés esetén a büntetés mértéke elérheti akár a 150 ezer koronát is (kb. 950 euró). Az izlandi közlekedésrendészet helyben, azonnal megpróbálja behajtani a pénzbüntetést.

 • Egyébként az izlandiak jellemzően betartják a közlekedési szabályokat, és a közlekedésrendészet jelenléte fölöttébb diszkrét, mondjuk úgy, alig látható.
 • Az ország főútján, az 1-esen 80-90 a megengedett sebesség, a kisebb utakon 50-60.
 • Miként nálunk is, Izlandon nulla tolerancia van érvényben az autóvezetők alkoholfogyasztása tekintetében.
 • A benzinkutaknál önkiszolgálás van, bankkártya fizetéssel.

,, A főváros környéke magasan fejlett infrastruktúrával rendelkezik, kiváló az úthálózat. A szigetet körbefutó 1-es jelzésű főút szintén kiváló minőségű, lényegében kátyúmentes. Az átépítések ellenére még mindig sok az egysávos híd, ahol a szembe forgalmat be kell várni. Íratlan szabály szerint 3-4 autót engednek át a szembe forgalomból. A legtöbb közlekedési baleset ezeken az átkelőkön következik be, ahol az ellentétes irányú forgalom a rossz látási viszonyok mellett azon egy sávon találkozik.

Általában bérautós külföldiek esnek áldozatul az ismeretlen terepen. Mivel az utat a legtöbb helyen kemény bazalt kőzet eltávolításával hozták létre, nincs leállósáv vagy leállási lehetőség, hanem visszafordítókat alkalmaznak, nagyjából kilométerenként. Az út mentén leállni a vegyesen változó látási viszonyok mellett eleve életveszélyes, másrészt az út menti mohás bazaltmezőkön laknak a trollok, törpék és a tündérek is, tehát nem illik másokat háborgatni. A fővárostól távolodva a leálló pontok száma is egyre ritkásabb lesz, akárcsak az a forgalom, aminek igen jelentős részét a turista buszok és bérelt autók teszik ki.

A Reykjavikból induló egy-egy csillagtúráknál tehát nagyon jó útviszonyok fogadják az utazót, a gond a sziget keleti felével van, ahol említett főút is meg-megszakad. A sziget közepén átvágva, az „F” jelzésű utakra nem terjed ki a bérautókra köthető biztosítás! A tömegközlekedés magyar szemmel irreálisan drága, illetve nem is kivitelezhető az ország hatékony bejárása ilyen módon. Az üzemanyag ára mindössze 200 korona/liter, így autó- vagy lakóbusz bérlés jó választás lehet. Autóbérléshez mindenképpen SUV vagy terepjáró ajánlott, mert a jól kiépített főutakról letérve csak murvás utak fogadnak majd, valamint az erős szélben kell is olyan autó, amiben van erő. (adam, 2017)"


,, Reykjavíkban a helyi közlekedés is tartogathat a turistáknak kihívásokat. Kezdjük azzal, hogy a városi autóbuszra egy menetjegy 400 korona, vagyis 900 forint. A jegyet kizárólag a buszvezetőnél válthatjuk meg, és csak pontos összeggel fizethetünk. A pénzérméket ugyanis egy gépbe kell bedobni, amely számol, és amint megvan a 400 korona, már jön is a jegy.

A városi buszhálózat járataival mindenhova eljuthatunk (Izlandon nincs metró, villamos, vonat, se trolibusz), a járműveken pedig hasít az ingyenes wifi. A városi buszok vasárnap délnél előbb nem állnak ki a garázsból, mert a szombat éjszakai bulizást a buszvezetőknek is ki kell pihenniük. Ilyenkor marad a gyaloglás. A buszhálózat oldalát itt találjuk meg. (2016)" forrás


,, Izlandon a kocsibérlés egyenlő a teljes szabadsággal: akkor és annyiszor állsz meg, amennyiszer csak szeretnél. Nem sürget senki, nem kell másokra figyelni. Néhány dolgot viszont mindenképp észben kell tartani:

MINDIG legyen biztosításod. Soha nem tudhatod mi fog történni, és az utak állapota elég változó.
Egy kétkerék-meghajtású autóval probléma nélkül körbe lehet járni az 1-es utat, de ha ennél többet szeretnél látni, akkor négykerék-meghajtásra lesz szükséged. A kölcsönzésnél nem lehúzni akarnak, ha ezt ajánlják, a mellékutakon tényleg nagyon nehéz közlekedni, sőt néha folyókon, hókupacokon is át kell jutni. Inkább fizess többet, minthogy a semmi közepéről kelljen felhívni a mentőalakulatokat (feltéve persze, ha van térerő, mert általában nincs), és nekik fizetni a segítségért.
Mindig óvd a környezetet: biztos az utak császárának érzed magad a 4WD dzsipben, és nehéz ellenállni az offroadozásnak, de azért inkább mégse tedd. A mohának, amire éppen készülsz ráhajtani, ötven évbe telik, hogy újranőjön. Addigra már bőven nyugdíjas leszel.
Ha a tábla azt mondja, az út nem járható, akkor az tényleg nem járható. Vagy óriási hóhegyek zárják el a külvilágtól, vagy régóta nem javították ki az úthibákat: a lényeg, hogy felesleges azzal menőzni, hogy ráhajtasz, mert hívhatod megint a segélyszolgálatot.
Mindig tudd, hogy hol a következő benzinkút. Ha már alig maradt benzin a tankban, tankolj a biztonság kedvéért, a legközelebbi benzinkút lehet, hogy 100 kilométerre van.
Ha nincsen jogosítványod vagy elég megtakarított pénzed kocsit bérelni egy egész hétre, a szervezett buszos túrák is jó megoldást jelentenek. Igaz, hogy a teljes szabadságról le kell mondani, de helyette kapsz jól képzett túravezetőket, akik úgy ismerik Izlandot, mint a tenyerüket, és mindenféle gusztustalan poénnal szórakoztatnak." forrás


,, Mivel állati drága a tömegközlekedés és mivel nagyon nagy távolságokat kell megtenni két látványosság között, így nem kérdés, hogy a turistáknak kocsit kell bérelni. Ezt én rendesen elszúrtam, ugyanis az előbb említett módon benéztem az érkezés helyét és Reykjavikhoz kértem a kocsit nem pedig Keflavíkhoz. Blogírásom során mindig igyekszem pontosan megadni, hogy mit hol érdemes megtenni... na a kocsibérlésben most nem fogok tudni segíteni. :( Annyi biztos, hogy csak credit kártyát fognak el a bérlés során és az is biztos, hogy érdemes teljes körű biztosítást kötni, mivel ha bármi baj történne akkor 100%, hogy az ember bugyija is rámenne, hogy fedezze a költségeket. (2019)" forrás


,, Ha nem szeretnél kauciót fizetni a kocsiért, akkor ajánlom a Blue Car rentalt, náluk még credit card sem kell, elég a debit card, nincs kaució. Ami az árakat illeti: mindenhol sokba kerül az autóbérlés, mint ahogyan minden más is. Izland a világ egyik legdrágább országa.

Ami az autókölcsönző cégeket illeti: egyáltalán nem igaz, hogy mind megbízható, rendszeresen adódnak problémák, lehúzási próbálkozások, főleg a kisebb cégek esetében, sőt minden évben előfordul, hogy egy-egy cégtől bevonják az engedélyt. (Norbi, 2019)

Pénzváltás

Nincs sok értelme itthon próbálkozni az izlandi korona (ISK) beszerzésével, mert csak nagyon körülményesen és roppant ritkán lehet eredményt elérni. Kint a repülőtéren, vagy akár valamelyik bankban, a reptéren vagy a szállodában az eurónkat, vagy dollárunkat stb. korrekt áron beválthatjuk. Forinttal nem érdemes kísérletezni. A dán koronát is beváltják a legtöbb helyen. A fővárosban nem gond Visa vagy Mastercard bankkártyával fizetni, kisebb településeken sincs gond e tekintetben, de azért legyen nálunk némi készpénz is. Pénzautomata (ATM) sok helyen található.

,, Az útunk során egyszer sem volt szükség készpénzre, mindenhol bankkártyával fizettünk. Még a tengerparti fizetős mosdónál is. Nem érdemes tehát kp-t váltani, ha mégis szeretne valaki, azt a reptéren, érkezéskor megteheti. (bédé, 2022)

Árak

Árak Izlandon - 2019):
- Az út során 3 nagyobb élelmiszerboltban voltunk (+benzinkúti megállók): a legdrágább a 1011 (ez van pl. a FH Baron mellett is), budget árak a Bónus-ban és a Krónan-ban. Tapasztalat alapján nagy a különbség a város és vidék között, a Vík-i Krónanban pl. sokkal olcsóbban tudtunk bevásárolni (érdemes kivárni 😊). Valóban meglepő a max. 12/13 éves tinik pénztárosi pozícióban, kis esetlenek, de aranyosak.
- Péksütemény: 800-900 kr (nem érdemes kihagyni Braud frissen sült fahéjas csigáját) -Clinton Hot dog: 470 kr (Bæjarins Beztu Pylsur) -Pizzaszelet: 770 kr -Skyr különböző ízesítésben: 310 kr (Vík-i Krónanban ez 179 kr!) -Bőséges zöldségleves a Geysirnél: 1590 kr (gm mentes) -Bárányleves Víkben (Kjötsúpa): 1995 kr -Szendvics Víkben: 1390 kr -Sajtburger a Geysirnél: 990 kr+590 kr a krumpli -fél l palackos víz 449 kr :( -fél l palackos Pepsi 449 kr -cappuccino: 680 kr (Te+Kaffi) -Hűtőmágnes: 2500 kr körül, de a Harpa-ban 4350 koronáért is lehet szemezgetni -Minőségi esőkabát a Gullfossnál: 2700 kr Vacsora: -Jörgensen: 10 perc sétatávolságra a FH Barontól, parkolni lehet, nagyon hangulatos, kedves személyzettel -tenger gyümölcsei rizottó (életem legfinomabbja): 3500 kr -sör: 1000 kr -pohár bor: 1400 kr -Ristorante Caruso: -lazac zöldségekkel: 4690 kr -pizza: 2500-3500 kr között -chocolate cake: 1690 kr  (forrás: Bono)

Étkezés

Érdekes, hogy Izlandon egyáltalán nincs jelen a McDonald's. (2009-ben múlt ki pénzügyi okokból az utolsó franchise.) KFC viszont van, mégpedig egy ultramodern épületben. 

Ajánlott étkezőhelyek a fővárosban: Noodle Station, Bæjarins Beztu Pylsur (hot dog), Grillmarkadurinn (friss trenger gyümölcsei és húsok).


Mindenben , a levesben is lehet vaj vagy tejtermék, aki laktóz érzékeny, az erre számítson.
A bárányételeket ki kell próbálni, zsenge húsból készülnek.
árak: 2,5-3x mindenre. (perika, 2023)


,, Az étkezés Izlandon elég sok pénzt emészt fel. A szupermarketből, illetve otthonról hozott elemózsiából ezen lehet csökkenteni, de vannak helyi ételek, amit mindenképpen ki kell próbálni.

Van Reykjavik belvárosában egy híres hot-dogos, ahol még Bill Clinton is evett (fénykép tanusítja), itt egy hot-dog 490 korona, azaz kb 1.200 ft. Ez egy sima itthoni hot-dognak felel meg, tehát egy vacsorához azért a szerény étkű is simán betol kettőt.
Másik kedvenc helyünk a régi kikötőben levő Sea Baron nevű hely. Igazi helyi „kispiszkos”, ahol hosszú faasztaloknál lehet üldögélni kiürült halas-hordókon, a választék limitált, ámde annál frissebb mindenféle hal-nyársakból áll, valamint itt kapható a „világhírű” homárleves is. Egy nyárs kb. 1800 korona, a köret 500 korona, a leves kenyérrel 1000 korona, a jeges finom víz pedig ingyen van hozzá
A másik jó hely a Reykjavik Fish n Chips, itt egy halburger kb 1800 korona, és még sült krumplit is adnak hozzá. Az étterem tiszta, stílusos-kellemes a belseje és itt is ingyenes a jeges víz. 

Az utazásszervező az egész napos kirándulásokon mindig beiktat egy ebédszünetet, ahol valami relatív elfogadható árú helyen lehet ebédelni. Ilyenkor egy leves kenyérrel kb 1500 korona (de lehet többször is szedni), egy burger kb 1800-2000 korona, egy komolyabb főétel – ahol van ilyen – 2800-3500 korona. A helyi sörök közül a Gull mindenhol elérhető kb. 800 korona egy üveggel.
Az ebéd nem kötelező, egy kivételével mi megoldottuk „hozott anyagból”.

Aki befizetett a félpanzióra, az jól járt, mert az idegenvezetővel ment minden este másik étterembe, minden alkalommal másféle ételt kóstolni. Utastársaink beszámolói alapján mindenhol nagyon finomat és tartalmasat ettek-ittak. (M. Sz, 2016)

Plokkfiskur - tőkehal, krumplipüré, hagyma, besamel mártás - t.t. fotója

,, Reykjavikba érkezve egy modern (a kikötői negyed egyes részein már túl modern, Észak-Európai stílusát elvesztett) városba érkezünk, ahol gyakorlatilag egy sétálóutcán zajlik az élet, mármint idegenforgalmi szempontból. Van itt Chuck Norris étterem, nepáli étterem, illetve a kiemelten ajánlott all inclusive halas étterem (Restaurant Reykjavik), ahol akár bálnahúst is lehet fogyasztani. Ebben a halas étteremben a nappali ár 2000 korona (kb. 5 ezer forint), míg este 7000 korona (kb. 17.500 forint).
Nemzeti ételük a hal mellett a birkahús, amiből a nemzeti leves, az izlandi leves is készül. A legolcsóbb meleg étel a nagy népszerűségnek örvendő hot-dog. Nagyjából 500 korona körül adják darabját a kis utcai standokon. Adják menüben is Gull sörrel. A Gull aranyat jelent, egyben ez a nemzeti sör márka.
Élelmiszerek és szuvenírek vásárlásához kizárólag a repülőtéri duty free-t ajánlom, ahol legalább 15%-al olcsóbban lehet vásárolni teljes mértékben azonos termékeket, mint a belvárosában. Készpénzváltásra (izlandi koronára) nincs szükség, mindenhol megoldható a kártyás fizetés, rosszabb esetben eurót is elfogadnak. (Ádám, 2017)


,, Izlandon a legolcsóbb szupermarket a Bónus meg Krónan, de persze nem kell magyarországi árakra számítani itt sem. Minden sokkal drágább egy-két dolog kivételével, ami meg is lepett: a Pringles, különböző proteinszeletek és néhány helyen a koffeinmentes kóla is olcsóbb vagy ugyanannyi, mint nálunk. (2018)" forrás

Vásárlás

A fővárosban szuveníreket, izlandi kézműves és egyéb termékeket érdemes vásárolni az Icelandic Design Center-ben. Halbőrből készült táskákat, tárcákat is lehet venni.

"Az éttermek nagyon drágák, a szállásfoglalásnál érdemes előnyben részesíteni az apartmanokat, illetve hosteleket. A lényeg, hogy a saját főzéshez biztosítva legyen a felszerelés. Az apartmanok, vagyis a kiadó lakások esetében is az az ideális, ha legalább ötfős egy csoport, legalábbis az egy főre jutó költség szempontjából. A szupermarketek közül mi a Bonus nevezetűt találtuk a legolcsóbbnak (minden második sarkon van belőle), de például a friss húsok árai ebben is a magyar szint duplájára-háromszorosára rúgtak. Érdekes, hogy a friss lazac olcsóbb, mint a csirkemellfilé, és hogy ide nyáron is télikabát kell, mert nem hűtőpultok vannak, a hűtött termékek részlegét egészében 3 fokon tartják, vagyis olyan, mintha egy nagy frigóban vásárolnánk vacogva. A kirándulások szervezésénél számításba kell venni, hogy a boltok itt legkorábban kilenckor, de inkább tíz-tizenegy órakor nyitnak, vagyis reggel nem lehet reggelihez jutni, de a késői nyitáshoz legalább késői zárás társul, általában tíz-tizenegyig nyitva vannak." forrás


Amit máshogy csinálnék: mivel szuvenír tekintetében kicsit elszaladt velem a ló, így utólag mindent “tax free” boltokban vennék meg, ugyanis a blokk ellenében elvileg a forgalmi adót visszatérítik a kártyára, amivel fizetett az ember, ezt a reptéren lehet kérni, még a check-in előtt. De az egy blokkomat leadtam és várom, hogy igaz-e ez a legenda - mint ahogy a manók létezése is igaz, mint kiderült itt Izlandon - 🙂 Csokit sem érdemes a városi ajándék boltokban venni, mivel a reptéren sokkal olcsóbbak (kb. kétharmad ár). 2022

Szórakozás

,, Hirtelen azon vettem magam észre, hogy már egy izlandi reggae buliban vagyok, ami nehéz volt értelmezni, de félúton a következő állomásig ismét beigazolódott, hogy ahol magyarok vannak, ott pálinka is, szóval a Kiki nevű melegbárba érve már emelkedett volt a hangulat, a buli meg zseniális. Reykjavíkban az éjszaka csodás, még akkor is, ha nagyrészt nappal van. Tönkre vágja az időérzéked, és arra eszmélsz, hogy reggel 6 óra és a kikötőben üldögélsz és bámulod a vizet boldogan. (2015)" forrás

Közbiztonság

Szuper jó a közbiztonság Izlandon, legfeljebb a fővárosi éjszakai életben, a bárok, kocsmák tájékán adódhat kellemetlen konfliktus a részegek társaságában.

"Bűnözés gyakorlatilag nincs. A helyiek nem zárnak semmilyen ajtót, a kocsik is nyitva vannak. Emellett persze mindenki betartja a szabályokat és szelektíven gyűjti a szemetet." forrás

Veszélyek

,, Izland méltán híres páratlan természeti szépségeiért, ezek megközelítése azonban veszélyes lehet. Az ország ipari és innovációs minisztériuma most 24 helyet nevezett meg, amelyek népszerűek a turisták körében, de veszélyesek. Ezeken a helyszíneken még idén elkezdik a munkát a biztonság javítására. (2016)" forrás

Magyar külképviselet

Magyar nagykövetség nincs Izlandon, csupán egy tiszteletbeli konzul, Győrfi Krisztina személyében.

Cím: 170-Izland, Seltjarnarnes, Austurströnd 3.

Telefon: +354 6242535

E-mail: h.consul.iceland@gmail.com

Izland a magyar diplomáciai jelenlét szempontjából az oslói nagykövetségünkhöz tartozik.

 • Címe: Sophus Lies gt. 3. 0244 Osló, Norvégia - Ügyeleti telefon: + 47 92 44 78 76

A magyar állampolgárok Reykjavikban fordulhatnak szükséghelyzetben az Európai Unió tagállamainak bármelyik ott fellelhető diplomáciai képviseletéhez is.

Egyéb hasznos információk

 1. Izlandon az időeltolódás az itthonihoz képest nyáron mínusz 2 óra, télen pedig mínusz egy óra.
 2. A boltok hétköznap jellemzően 10 és 18 óra között vannak nyitva tartva, szombatonként 16 óráig. Alkohol csak kijelölt, állami üzletekben (vinbúö) kapható.
 3. 230 voltos az áram.
 4. Rengeteg helyen van internet/wi-fi kapcsolat. Nem kell attól tartani, hogy a kieső fekvésű országban elszigetelődik az ember a külvilágtól.

"Kaja – pia: Sokat nem ettünk étteremben, így nem mindent próbáltunk ki. A tenger közelsége révén rengeteg hal fogy az országban. Sőt, az egyik specialitás a cápa, pontosabban a szárított, pácolt cápahús, melyet a piacokon lehet kapni (Hakarl). Az alkohol nagyon drága, mivel állami monopólium. Télen alig 1-2 órára süt ki a nap, így régen hatalmas probléma volt az alkoholizmus. Emiatt korlátok közé szorították és csak likőrboltokban árulhatnak. Erre viszont hatalmas adót raknak, akár 300-400%-os árakat is láthattunk. Nem véletlen, hogy a reptéren aztán megveszik a rövidet. A helyi pia Brennivín, olyan, mint a vodka, s van ízesített formája is. Fekete halálnak (svarti dauði) is hívják. A sör 1989-ig tiltva volt, ennek ellenére sok helyi sörfőző van – kifejezetten finomak." forrás


"Sok izlandi kempingben ugyan úgy van "left food" láda, mint az európai hostelekben. Ha már nincs szükséged egy ételre, otthagyhatod azoknak, akiknek talán van. Azt kell, hogy mondjam, hogy bár valószínűleg más az a nyugati turista, aki autóval és kempingekben élve járja Izlandot, mint a gazdag hotelekben megszállók, de pazarlásban sokszor nincs különbség. Félelmetes mennyiségű és minőségű ételeket hagytak csak úgy ott, sokszor szinte bontatlanul. Az az igazság, hogy amúgy is elég nehezen viselem a pazarlást, ezért kapva kaptam az alkalmon és éltem a fejlett Nyugat adományain. Tésztát, rizst alig vettem, csak úgy mint fűszereket és teát, de találtam gyümölcsöt, zöldséget, szószokat, olívaolajat, aszalt gyümölcsöt, csokit, krumplipüré port (egyébként nem olyan rossz) és még jó sok mindent. Remek kiegészítő koszt volt. Mindemellett a pénzem egy jó részét skyr-re, egy joghurtnál sűrűbb tejtermék-csodára költöttem, nem lehetett leállni.:-) Bevallom, amikor a tesómék kint voltak, előfordult, hogy napi 6-7 eurót is elköltöttem, (pazarlás, ugye?) így az utolsó 4-5 hétben szigorúan napi 3-4 euró volt a keret. (2014)" forrás

A fővárosban javasolt beülős helyek:

"Babalú (Skólavörđustígur 22a) egy tetőtéri, pici kávézó. Egy gondolattal több a hab a kakaón, és van egy terasza, amit ha a nap sugarai elérnek, csodálatos érzés egy pléd alatt üldögélni egy széken, elnézni Reykjavík színes házai felett, és az óceán kékjében elmerülni.

Kaffi Hljómalid (Laugavegur 21), a hippi kávéház. A reggeli baba-mama jóga után az asztalok visszakerülnek a helyükre, és az esti zárásig tele van a hely művészekkel, zenészekkel. A földön lévő dobozokból képzőművészek munkáiból lehet válogatni, vásárolni, a falakról pedig a képeik közül választhatsz kedvedre, és veheted meg, hogy a szobád ékessége legyen. Néha egy picit arrébb kell csúszni a székekkel, hogy egy kis tér szabaduljon fel a zenei performance-oknak.

Sok helyre igaz, hogy ha egy csésze kávét megvesz az ember, az utána következők már ingyenesek, és magunkat kell kiszolgálni a termoszokból. A Hljómalid még ezen is túltesz, mégpedig úgy, hogy gyakran levest vagy meleg ételt kínálnak a vendégeknek, ingyen. Persze illik pár koronát a pulton lévő dunsztos üvegbe dobni." forrás


"Az emberek hétköznap, hétvégén, nemtől, kortól függetlenül, kinek mikor van rá ideje, kedve, igénye, átlagban hetente kétszer-háromszor uszodába mennek. Az idősebbek majdnem minden nap. S míg a gyerekek a nagyobb medencékben labdáznak, ugrándoznak, figyelő tekintetű szüleik, nagyszüleik az úgynevezett hotspotokban ülnek, és beszélgetnek. A téma mindig ugyanaz; az időjárás, politika, és a magas árak. Mindenki beszélget mindenkivel a kör alakú medencékben, a közel 37-40 fokos vízben." forrás

Fotóegyveleg

Siglufjordur - Fapofák a Hannes Boy kávézó előtt - r.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 01. 15. 17:25
Norbinak:
Köszönjük Neked a pontosításokat, javaslatokat. Nem állt szándékunkban félretájékoztatni, mindössze nem volt időnk jobban utánanézni (naponta tucatjával érkeznek kérdések, és 194 országgal foglalkozunk).


Norbi, 2020. 01. 15. 17:16
Sárának: Ha nem szeretnél kauciót fizetni a kocsiért, akkor ajánlom a Blue Car rentalt, náluk még credit card sem kell, elég a debit card, nincs kaució. Ami az árakat illeti: mindenhol sokba kerül az autóbérlés, mint ahogyan minden más is. Izland a világ egyik legdrágább országa.

Ami az autókölcsönző cégeket illeti: egyáltalán nem igaz, hogy mind megbízható, rendszeresen adódnak problémák, lehúzási próbálkozások, főleg a kisebb cégek esetében, sőt minden évben előfordul, hogy egy-egy cégtől bevonják az engedélyt.


úti kritikus, 2020. 01. 15. 16:13
Sárának:
Bocsi a 3 ezer euró a kaucióval kapcsolatos.


úti kritikus, 2020. 01. 15. 16:11
Sárának:
Napi 120 eurótól felfelé. Akár 3 ezer euró is lehet. Szerencsés esetben csak másolatot vesznek a bankkártyáról, de valójában nem blokkolva ennyi pénzt.
Leírom angolul a 2 verziót, hátha ez segít helyben:

(There are usually two scenarios whereas the car rental either takes hold of funds or it may only take an imprint of your credit card without actually holding any funds.)

Mindenképpen alaposan kell helyben tájékozódni a feltételekről. A jó hír: hogy Izlandon nincs simlisség, totál megbízható mindenki, minden cég. A Lagoon Car Rental-ről jók a vélemények.

A bankkártyát azonban mindenképpen jól fel kell tölteni.


Antal Sára, 2020. 01. 14. 21:41
Kedvel Blogoló!
Érdeklődnék hogy mennyibe kerül az autóbérlés, illetve mennyi kb a kaucio?
Előre is köszönöm!


Csilla, 2019. 02. 01. 00:34
Koszonjunk a tippet!!! A Seabaron fantasztikus hely,a kinalat valoban nem nagy,de annal jobb! Mindenkinek ajanlom!


Attila, 2018. 06. 14. 21:45
Klassz gyűjtés, köszi, hogy megosztottad, de szerintem az "Egyéb hasznos információk" elírtad a 320 voltot, mindenhol máshol 220-230-at írnak, ami egy kategória, a tiéd nagyon eltér, de szerintem csak véletlenül cserélted fel a két számot.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon