ÚTIKRITIKA.HU / Montenegró


hirdetes


útikritikák


Montenegró

Montenegró dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kotor-i öböl - Ata fotója


Montenegró dióhéjban


 • Montenegró (avagy Crna Gora/fekete hegy) kis balkáni ország az Adriai-tenger partján. Montenegró a volt Jugoszlávia része, Albániával, Szerbiával, Bosznia és Hercegovinával, valamint Horvátországgal határos. Mindössze 13 812 négyzetkilométeres a területe, és 621 ezres a lakossága (2023-as becslés). A lakosok 74 százaléka ortodox keresztény, 17 százaléka muzulmán. Montenegró fővárosa: Podgorica.
 • A hivatalos nyelv a montenegrói, ami valójában majdnem ugyanaz, mint a szerb, a horvát és a bosnyák. A montenegróiak többet használják a latin betűket, mint a cirillt.
 • Érdekes módon Montenegróban az euró a fizetőeszköz, holott nem teljesítette a szigorú pénzügyi feltételeket.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Montenegróba való beutazáshoz. Útlevél- és személyi igazolvány ellenőrzés van.
 • A magyar utazókat elsősorban a montenegrói nyaralás lehetőségei érdeklik. A két legjelentősebb nyaralóhely: Budva és Becici. Montenegró 293 kilométeres partszakaszából kb. 73 kilométeres szakasz strandolásra ilyen-olyan mértékben alkalmas.
 • Van azért a nyaraláson kívül kulturális látnivaló is. Kotor erődítményes város és külön Perast, egy gyönyörű kis falu az UNESCO világörökségének a részei. A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei az UNESCO világörökségének a részét képezik. A Durmitor nemzeti park az UNESCO természeti világörökségének a része. Nagyon szép az Ostrog szerb ortodox kolostor.
 • Montenegróban jó a közbiztonság.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 670 euró
 • Leggyakoribb vezetéknév: Popović
 • 2023. augusztus 1 liter benzin: 1,59 euró körül
 • Csapvízet nem szabad inni!!!!

 

Sveti Stefan - Varga Gábor fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Podgoricában és a tengerparti üdülőhelyeken a szolgáltatásokban, meg amúgy is, nagyon sokan tudnak angolul (az idősebbek inkább németül)
 2. Az ország természeti szépségei, a hegyes vidékek romantikája
 3. Nagyon vendégszeretők a helyiek
 4. Nagyon jók a füstölt sonkáik
 5. A Plavi horizonti strand és az ugyancsak nagyon szép Ploce strand
 6. A halaktól eltekintve némileg olcsóbban lehet ott étkezni, mint itthon
 7. Nyáron ritkán van eső
 8. A Kotor-i öbölhöz vezető hajóút csaknem norvég fjordokhoz hasonló környezetben

Nem tetszett

 1. Kis területre nagyon sokan jönnek nyaralni nyáron és emiatt tömegnyomor alakul ki
 2. A bűnszövetkezeteknek kiszolgáltatott koldusok
 3. Túl hamar berúgtam a rakijától (rohadt erős szilvapálinka)
 4. Ott is rondák a lakótelepek
 5. Meglepően drágák a halételek (15-18 euró)
 6. A montenegróiak nyers (néha paraszt) vezetési stílusa (folyton dudálnak, nyomulnak)
 7. Budvában a sok gagyi árus és a beképzelt oroszok
 8. Amikor a Kotor-i öböl belső része ködbe burkolódzik (gyakran fordul elő) és nem lehet kellően gyönyörködni a hely szépségében
 9. Az étttemekben nagyon sokat kell várni a számlára, és még többet a visszajáró pénzre
 10. Podgorica nen egy vonzó város
 11. Sveti Stefan nagy csalódás volt. Órákig araszolás, órákig parkolóvadászat, de a környezet utólag némiképpen kárpótolt. Ha tudtam volna, hogy mit kell ezért elviselni, akkor - úgy gondolom - kihagynám.

Vélemények

Csak jót tudok mondani. Ez nem Duba,i de a vendégszeretet *5. A kaja *5. Vezetési morál 2-3 pontot ér egy 5-ös skálán. A szállások tiszták, talán nem a legmodernebb. Természetesen összegfüggő.
Orvosi ellátás 4-5 pont. Gyorsak, közvetlenek, kedvesek.

Bejártunk ungot-berket: mindenhol jó a kaja és olcsó. Mi, a párommal rábíztuk magunkat a pincérek ajánlásaira, minden esetben betaláltunk.

Mindennap más beach-en voltunk, tiszták, rendezettek voltak. A víz hűvös, ami napozás közben nekem jól jött, hogy ne égjek szénné. Kilenc nap alatt csokibarnák lettünk.

Felmentünk a helyi nevezetes njegusi sonka hazájába, a hegyekbe, és, megkóstolván, vettünk egy egész combot, egy egész sajtot, különböző helyi borokat. *5.

Vettem egy SIM kártyát 10 EU a waze miatt azt hiszem 15 naig korlátlan nettel. 1 one néven. Pripéjd paket (prepaid packet).

Sokat tudnék írni, de inkább ajánlom mindenkinek Montenegrót !!!(2023)


2 hetet töltöttünk ebben az országban és sajnos nagyon rossz szájizzel jöttünk haza. Valószinüleg mi többet ide nem jövünk. Kotor valami fantasztikus, a hegyek látványa lélegzetelálló, a tenger tényleg nem annyira szép, mint Görögországban, de attól még Adria.

Ember, ember hátán, mindenhol hatalmas tömeg, szinte 0 saját kultúra, vagy gasztronómia. 

Nagyon sajnálom, mert az ország tényleg lehetne egy baromi jó uticél, de ilyen körülmények közt, mi biztosan Görögországba megyünk legközelebb. (2023)


,,Két hetet töltöttünk Montenegróban, megnéztük amit lehetett. Páratlan természeti adottságok, kedves emberek, mégsem megyünk újra vissza a jövőben. Sajnos nálunk kiverte a biztosítékot a mindenhol jelen lévő igénytelenség és szeméthegyek. Amennyiben ezen nem tud változtatni az ország nem lesz minőségi turizmus csak tömeg. Egyszeri látogatsára azért jó volt. (sz.g., 2021)


A csapvízet mellőzni kell, még gyümölcsmosás esetén is. Utcai fagyiban előfordulhat szalmonella, a vendéglátóhelyeken a jégkocka is veszélyes. A közlekedés, parkolás borzalmas, sok az apró koccanás, kocsi meghúzása... stb.

Sógornőmnek a bevásárlókosarából lopták el a pénztárcát, tele iratokkal. Tömegben nekimentek barátnőmnek, mire észbe kapott eltűnt a karkötője. Nem ijesztettek el az események, csak óvatosságra késztettek. Szeretjük a Balkánt, de nem vagyunk elfogultak.


,, Szerintem, Montenegró másodszori látogatásnál már jobban megemészthető, mert a negatív kultúrsokk az elsőnél lecseng, és több türelemmel, rutinnal lehet élvezni az országot. A turisták rovására előforduló kis simliségeket már jobban ki lehet védeni." (k.j., 2021)


Kártyával szinte sehol nem lehet fizetni és minden tiszta szemét. Az éttermekben kb. ugyanaz a választék. (2023)


,, Barátságosak az emberek, gyönyörű a táj, aki szereti a hasát itt biztosan talál mindenféle finomságot (zöldségek, gyümölcsök nagyon ízletesek, zamatosak; a sonkájuk isteni, pljeska-csevap megér egy vacsit.
Túlzás nélkül: akinek nincsenek hatalmas igényei nem drágább, mint egy balatoni nyaralás! Az árak kb. mint nálunk, nem érdemes otthonról cipelni semmit- megkapsz mindent a helyi boltokban." (s.p., 2021)


- Ami tetszett: helyi sonka, sajt, helyi szőlő pálinka (loza), helyi borok, vendégszerető helyiek, ország természeti adottságai, kavicsos=tiszta kék tenger, Horvátországhoz képest jobb árak/jobb szállások minősége, ingyenes wifi több étteremben, bárban, Kotor és Budva óvárosának sokszínűsége, az éttermek választéka, tengerparti sétány, hitelkártyát széles körben elfogadják, pénzfelvétel lehetősége, autó/motor bérlés lehetősége széles körben kedvező árban, nincs letét csak casco (Autókölcsönzés: 40-150 euró között van 24 órára. Üzemanyag ára kb. 1,15 euró.)

- Ami nem tetszett: All inclusive ellátás hiánya több szállodában, eurós fizető eszköz de nem EU-s ország, ez nagyon fontos lehet a telefonálást illetően (Vodafonnál kb. 380 HUF/ hívásindítás), a tengerpart hirtelen mélyült több helyen, tömegközlekedés gyérsége

(Orsi, 2018)


"Tetszett:

 1. Montenegró lenyűgöző természeti szépsége

 2. Európai viszonylatban viszonylag olcsó árak

 3. Vendégszerető helyiek

 4. Mindenhol tudnak angolul

 5. A tenger tisztasága

 6. Nemcsak a szállásokon, üdülőhelyeken, hanem a köztereken is szinte mindenhol található ingyenes wifi

 7. Iható ivóvíz

 8. Igényes szállások (horvát szállásokhoz hasonlítva szembetűnő a különbség)

 9. Az óvárosok hangulatos utcácskái

 10. Finom sajtok és sonkák, a mediterrán konyha sokszínűsége

 11. Programlehetőségek sokasága (tengerparti pihenés, hegyi túrák, hajós túrák, a montenegrói városok felfedezése, szórakozási lehetőségek)

 12. Jó a közbiztonság

Kevésbé tetszett:

 1. Hosszú, fárasztó odajutás (autóval vagy busszal), repülővel megközelítve még nincs közvetlen járat (Bécsből elérhető Tivat vagy Podgorica, onnan buszos transzfer a tengerparti településekig)

 2. A közlekedés (és a parkolás) az üdülővárosokban a nyári időszakban túlzsúfolt lehet

 3. Hirtelen mélyülő tenger

 4. A tengeri ételek drágasága

 5. Kotorban a 2 méteres fekete kígyó, ami a kilátóhoz vezető hegyi ösvényen átkúszott előttem

(Gabi, 2015)


"Montenegro a "Wild Beauty" (Vad szépség) szlogennel reklámozza magát szerte a világban, nos mi elgondolkodtunk néha azon hogy inkább vad vagy inkább szép ez az ország...ha már választani akarunk :) Arra jutottam ha valaki tudja magát függetleníteni a "vadságától" (ami nem csak a tájra vonatkozik) akkor szép. Bár ez elég nagy butaságnak hangzik, így inkább kifejtem: ha valamelyest kényelmesebb utazásokhoz vagyunk szokva, akkor érhetnek érdekesebb benyomások. Én összességében a várt dolgokat kaptam Crna Gorától, a tervezett látnivalók mindegyikét megtekintettük és elégedettek voltunk vele, de ne feledjük azért már a Balkánon vagyunk. (2012)" forrás


"Montenegró piszkos drága. 10 eurót fizettünk két kávéért, a csirke kilója szintén 10 EUR volt, pedig igyekeztünk nagyobb helyen vásárolni, ha kellett. Az emberek kedvesek voltak, mihelyst megtanultunk egy két szót a nyelvükön, azt nagyon díjazzák. Idén is mindenképpen Montenegro. Budván szállunk meg, mint tavaly, de a legjobb strand a mellette lévő Jaz. Egyszerű, nincs annyi ember, és a helyiek látogatják. (2014)" forrás


"A magyar turisták sajnos alábecsülik Montenegrót, mint lehetséges úti célt, nyaralóhelyet. Ez egy könnyen megkedvelhető ország, hisz gyönyörű a természet, kristálytiszta a tengervíz, kedvesek a helybéliek és rengeteg programlehetőség kínálkozik. Igazi mediterrán hangulatuk van az Adriai-tenger partján épült üdülővárosoknak, főleg Budvának. A természetkedvelők szuper kirándulásokat tehetnek a madár populációjáról híres Skadari-tónál és a környező nemzeti parkban, a hegyi túrákra is jók a lehetőségek.

Az árak a magyarok számára is vonzóak, ugyanis nem mentek még fel olyan mértékben, mint Horvátországban. Meglepően olcsón vásárolhatunk élelmiszert, vagy ülhetünk be egy frissítő kávéra a tengerparton. A nyaraló településeken nagymértékű építkezés folyik évek óta, sorra épülnek a szállodák, ám a szezon megkezdődésével szigorúan le vannak állítva a munkálatok, nyugalmat biztosítva az itt nyaralóknak. (Gabi, 2015)


,, Az idei nyári nyaralás Budvára, a központi nyaralóhelyre esett a választás, s nem is bántam meg. A laza 10 napos nyaralás magában foglalta a buszos utazást (horvátokon át a bosnyákig és úgy Montenegró). A busz út 17 óra, de a látvány az kárpótol mindenért!

Aki teheti (és itthonról nem autóval megy oda) az béreljen kocsit nem sok 1 nap már 45 eurótól lehet, viszont egy igazi balkáni közlekedésben lesz része... aki nem rutinos annak nem ajánlom, ha nem figyel akkor belé is mennek!

Az országon belül nincsenek nagy távolságok, célszerű busszal menni. Nem olcsó Budva-Kotor 3 eurő csak oda.. viszont kulturált és légkondiciónált.

Podgorica nem nagy főváros de egyszer látni kell. Az én szememben amolyan kis "Las Vegas". A hegyek között kopár vidéken elterül egy kis város. A természet imádóknak figyelmébe ajánlom a Skodra-i tavat nagyon szép, illetve a festői szépségű Kotor-t.

Viszont arra ne számítson senki arra, hogy a helyiek tudnak angolul!! Legfeljebb 1-2 helyen: a tourist info-nál vagy az étteremben. Az ide látogató turisták 80% orosz, szerb, makedón... így inkább az orosz vagy a szláv nyelvek valamelyikét beszélik.

A strandok nagyon kulturáltak és tiszták, viszont nyár lévén hering hegyek alakulnak ki!

Az árak: gyros vagy hamburger 2-3 euró egy csevapi és korsó sör ált 6 euró. Boltban a sör 0,5 1 euró, kifli 0,40 euró, kajmak(vaj) 0,5 euró, tej 1L 1 euró. A a gyümölcsök meglepően drágák még a helyi füge és kiwi is 1kg 5euró. Péksütemények már 0,5 euró, főleg a helyi burek, ami húsos vagy sajtos (nagyon finom)" (B. András, kommentje, 2016. augusztus)


.

,, Én már 3x voltam Montenegróban. Balkán . szóval ezt azért vegyük figyelembe, de a táj és a tenger szépsége mindenért kárpótol. Érdemes csavarogni. Sok a magyar-osztrák monarchiás emlék.
Budva - a balkáni Monte Carlo- sok orosszal, zsufoltsági. Egy félnapos kirándulást megér. De nem messze van tőle a Jazz- öböl, ami remek strand.
Tivat - kisváros reptérrel, kikötővel. Innen indulnak az egész napos öböltúrák (sok az orosz a hajón, de elviselhető). Sajnos magyar idegenvezetés nincs. Viszont nagyon sok helyen kiköt a hajó és a végállomás Kotor városa, ami a balkáni Velence. Itt sok amerikaival találkoztunk. Az óváros bejárata mellett helyi piac van, remek portékákkal, isteni olívabogyót vettem ott és házi sajtot.
Az öblöt magas helyek veszik körü. A legnevezetesebb csúcs a Lovcen. Ide érdemes felmenni, de lehetőleg szervezett keretek közt, mert a szerpentin, ami egysávos, csak nagyon gyakorlott sofőröknek való. Njegos fejedelem, Montenegró alapítójának itt van a mauzóleuma. Aki montenegróinak vallja magát, az legalább egyszer elmegy ide. Amikor mi mondtuk a háziúrnak hol jártunk, meghatódott. A hegyről belátni szinte az egész országot.

Az emberek kedvesek, főleg ha pár szót a nyelvükön szólsz (köszönés, számok). Angolul sokan beszélnek. Az egyik étteremben a pincérsrác az oroszokkal is csak angolul volt hajlandó beszélni.

Szemét: Ha van, azt az oroszok csinálják...

Strand: ingyenesek, kavicsos, jó ha van nálunk fürdőcipő. Főszezonban sokan vannak, de hol nem??

Mi jól éreztük magunkat. Tetszett. Szóval, viszlát Montenegró!  (Szotske, 2017)


,, Azt gondolom, hogy Montenegró egy olyan ország, amit egyszer mindenkinek látnia kell. Már a látnivalókhoz való utazás is élmény, hiszen a hegyek, a kanyargós utak, a tenger látványa és a sós levegő illata felejthetetlen élmény.

Látnivalók közül Kotor és Budva városát, illetve Cijevnát emelném ki. Párommal a Cijevna folyót közös kedvencünknek választottuk, lenyűgöző, ahogy a folyó a hegyek között áramlik, vize pedig annyira tiszta, hogy azokon a szakaszokon, ahol a mélység több méteres is lehet, ott is le lehet látni szinte az aljáig.

Montenegró árai a magyar árakhoz hasonlóak, a tengerparti településeken az éttermek árait leginkább a balatoniakhoz tudnám hasonlítani.

A strand köves-kavicsos, ez napozás szempontjából kényelmetlen lehet, így érdemes vagy napágyat bérelni a parton, vagy otthonról nem csak törülközőket, de vastagabb matracokat is vinni. A tenger viszont többek között a köveknek köszönhetően gyönyörű szép tiszta, élvezet fürdeni benne. A nyári melegben a víz hőmérséklete is megfelelő, kellemes megmártózni a hullámokban egy hosszú tengerparti séta vagy városnézés után.
Hasznos lehet tudni, hogy a strandokon rengeteg a turista, így ha olyan napot tervezünk, amikor hosszabb időt szeretnénk fürdőzéssel eltölteni, akkor már a reggeli órákban érdemes kimenni, és helyet foglalni. (fanni, 2017)


,, Összességében egy nagyon jó kis országról van szó de nagyon messze van kocsival. Javaslom, hogy repülővel jöjjön az ember és utána béreljen kocsit. Az árak nagyon rendben vannak, nincs még úgy elszállva, mint a szomszédos Horvátországban.

Bejártuk az egész tengerparti részét Horvátországtól Albániáig, így igazán átfogó képet kaptunk az ország ezen részéről. Nagy szegénységet én nem láttam, sokkal inkább a sok-sok dzsipet és drága luxus kocsikat. A közbiztonság nagyon jó, sosem volt az embernek félelemérzete. Az biztos, hogy amilyen kicsi ez az ország, éppoly gyönyörű, és éppoly sok látnivalóval és természeti szépséggel dicsekedhet. Nem panaszkodhatunk, hiszen 8 napos montenegrói nyaralásunk során sok mindent láttunk, főleg a tengerpartból. (2017)" forrás


"A fővárost, Podgoricát én speciel olyannak éreztem, ahol még egy egynapos megálló is sok, annyira alul-stimulálós feeling volt nekem ez a hely, viszont Kotor, Budva, Herceg Novi, Perast, Sveti Stefan, a legeslegszebb idei úti emlékeim közé tartoznak, úgyhogy ebben a kis országban nem vesztegetném az időt, és azonnal a part és az öblök felé venném az irányt." forrás


,, Vettünk étteremben pult alól finom rakija-t, ami finomabb volt, mint a bolti! A boraik szintén jók, hoztunk haza is. A tenger szép tiszta, tele színes kavicsokkal. Gyönyörű volt! A szemetet valóban mindenhol kidobálják, de a part tiszta volt. A tengeri ételeik isteniek. Budvában és Kotorban az óváros fantasztikus, Budvában nincs is túl nagy drágaság. . A Kotori-öböl festői, mint egy képeslap.

Nagyon szép ország, csodás természeti és építészeti kincsekkel. Jártam többek között Franciao.- Olaszo.- Görögo-ban stb., de ez a hely eddig mindezeket megelőzte nálam. Tény, hogy vad egy kicsit a mi nyugis ízlésünkhöz, de vendégek vagyunk náluk. Élvezzük, hogy mások, mint mi, ezért megyünk külföldre és nem itthon nyaralunk. Május közepén az idő kicsit hűvösebb volt, 22°C, de ez volt a legjobb. Amikor 27°C volt, majdnem megsültünk. Naptej mellett is leégtünk. A tenger 20-21°C, simán fürödtem benne, pedig, nagyon fázós vagyok.Nálam most Montenegró a legjobb!!!!!(Renáta, 2018)


,, Nekem nagyon tetszett Montenegró. Gyönyörű ország tele hegyvidékes/sziklás területekkel, ebből adódóan kavicsos tengerpartokkal. Ez zavaró lehet, de egy fürdőcipő ezen sokat segít, amit a helyszínen is meg tudunk vásárolni.

Budvától visszább található 4 km-re Becici, ahol a jobb minőségű hotelek találhatóak, illetve Rafailovici. Utóbbi szintén pezsgő város, a tengerparti sétányon elég sok étterem található (menü 5 eurótól, ami Budvára is igaz), gyönyörű kilátással. 

Canj és Bar már kevésbé nyüzsgő, ezeket inkább a nyugodt pihenésre vágyóknak javasolnám. Canjban egyébként pont amikor kint voltunk hordták a homokot a tengerpartra, így mondhatni homokos-aprókavicsos a tengerpartja.
Montenegró nagyon sok látnivalót is tartogat az oda látogató turistáknak: pl. Kotor városnézés (bár ide, aki fél a szakadéktól, szűkebb utaktól nem javaslom, hogy menjen, elég izgalmas szerpentin vezet ide) , dzsipszafari, sétahajózás.
Tengerpartokon általában fizetni kell a napernyő és napágyért (bár valahol azért ingyenes), ez változó lehet, de általánosságban 8 euró/szett/nap.

(Orsi, 2018)


Ami tetszett:

- a kristálytiszta tenger
- Budva óváros része
- a helyi sajtok, sonkàk

Ami nem tetszett:
- ez tényleg a Balkán
- itt a hipermarket azt jelenti,hogy van élelmiszer és vegyiáru
- az erőszakos, agresszív sofőrök
- a parkolás nagyon nehézkes, ha megúszod kocsikár nélkül az maga a csoda
-a vendéglátó helyeken is sok helyen mogorva személyzet
- az eldugottabb strandokra lejutás kisebb kalandtúra autóval vagy marad a heringparti a felkapott strandokon.
- ha nem street foodra vágysz, nyisd ki a pénztárcát 18 - 22 euró egy halétel felkapott éhesek délben a gyerekek egy pizza is 9 euró (nem Budvában, ott viszont ha a strandon oldalra nyújtózol a szomszéd hasát vakarhatod)

Összességében nem jönnék vissza ide. Szép a tenger és a természet a hegyekkel de Horvátország Makarska ugyanilyen szép, meglehet a szállás kb 20-25 euróval több, de az onnan ide vezető 200 km-t sikerült 8 óra alatt megtenni, így legközelebb inkább fizetünk többet ott, mert sokkal európaibb. Ez itt tényleg a Balkán.

(Enikő, 2018)


,, Ez már tényleg a Balkán..Kamaszaim számára, akik Horvátországnál keletebbre még nem jártak, de még nekünk, felnőtteknek is igazi kultúrsokk volt. A rendszámok alapján a tömeg többsége helyi, vagy Szerbiából, Boszinia-Hercegovinából, Albániából érkezik ide, a német, osztrák vagy éppen svájci rendszámú autókban is a kinézetük alapján az onnan szabadságra hazatérők ülnek. Érdekes módon az elvileg muzulmán túlsúly nem látszik, viszonylag kevés kendős nőt láttunk, és mikor a hotelünk mellett lévő minaret hangszóróiból megszólalt a müezzin, akkor sem láttunk tömegeket arra rohanni vagy imára borulni.

Az árak elfogadhatóak, nagyjából hazai szinten vannak, pizza 4.5-5 euró, natúr csirke körettel 8-12 euró, kebap pitában 2.5 euró, tengeri sügér (seabass) halat grillezve ettünk már 8 eurótól. De azért vigyázni kell, nem minden étterem teszi ki az étlapot, előtte ácsorgó alkalmazott próbálja becsalogatni a vendégeket. Van azért ami drága, pl. palacsinta az utcán 1 euró/db. A hotel ahol laktunk papíron 4 csillagos, a valóságban egy hazai közepes apartman szintjét ütötte meg. (H. Judit, 2018. augusztus)


,, Általában véve az országon nagyon látszik, hogy a Balkánon van. Szemben Horvátországgal, amelyről azért kimondható, hogy színvonalban egyre inkább hozza azt, amit egy Európai Uniós tagállamnak kell hoznia, ez Montenegróról 10 évvel a függetlenedés után még mindig nem mondható el. Látszik, hogy a gazdaságot az idegenforgalomra alapozzák. A majdnem megkétszereződött turistákkal azonban nem nagyon tudnak még mit kezdeni. Sajnos az, hogy mindenért pénzt kérnek, cserébe lepukkant tengerparttal, a tengerparti régióban minősíthetetlen közlekedési morállal és infrastruktúrával várják a turistákat, nem elég. Nem elég az, hogy Budvában és környékén egyre másra húzzák fel az ingatlanokat, kezdeni kellene valamit inkább az általános képpel, hogy a Montenegróig elvezető külföldi turisták ne a koszos parkolókba kivezényelt pénzleszívó kisiparosokkal találkozzanak először, amiért cserébe kosszal és minimális infrastruktúrával kelljen szembesülniük aztán. (2016)" forrás


,, Én inkább hegyes, mint tengeres ember vagyok, de Montenegróban egyszerre találkoznak az óriási és gyönyörű hegyek, amiknek a tetején mindig ijesztő felhők gyülekeznek, és a kristálytiszta, gyönyörű kék
színű víz.
Utóbbi tényleg annyira szép volt, hogy azt hittem, ilyen árnyalatot csak a megfelelő Instagram-filterrel tud víz felvenni, de nem, a saját szememmel láttam, még az amúgy kissé koszosabb fővárosban is olyan gyönyörű volt a Morača folyó, hogy én sírtam fel, nem a gyerek." forrás


Alapvetően az árak kicsivel magasabbak vagy ugyanolyanok mint itthon. Az országon belül pedig a tengerparti, turisták által felkapott helyeken, kicsit magasabbak az árak mint mondjuk az ország belsejében. Egy ebéd egy átlagos helyen 7-9 euró egy főnek. A tömegközlekedést olcsónak mondanám. Ami nagyon tetszett, hogy a strandokért nem kellett külön fizetni. (2021) forrás


,, Mi Sveti Stefanban szálltunk meg, ami egy csodálatosan szép sziget, jó az apró kavicsos strandja (vizicipőt vigyétek), nyugodt és csendes, nagyon tündér mindenki, jókat lehet enni és még sorolhatnám milyen csodás hely és mennyire tetszett nekünk!
Megnéztük Budvat is, ami egy igazi pezsgő kis város, gyönyörű az Old Town része. Kotor kihagyhatatlan a programból. Ami számunkra legkevésbé tetszett az Ulcinj volt, nem is időztünk ott sokat.

Mindenhol lehet bankkártyával fizetni, a halas ételek ára elég magas. A tájak lenyűgözőek. Egyetek gyümölcsöket! A csapvízről olvastuk, hogy nem iható, ezért csak fogat mostunk vele, semmi baj nem történt.

Az utak rendben vannak, a néha különös forgalmi helyzetek miatt tapasztalt sofőröknek javallott a vezetés, de összességében nem vészes.

😉Pro tipp : vasárnap a boltok zárva vannak szinte mindenhol, érdemes előre gondolkodni. (j.e., 2022)


Most voltam második alkalommal egyszerűen a nem lehet vele betelni de nagyon megosztó egyik oldalon gyönyörű luxus szállodák házak tönkelege a táj a tenger az ételek fenomenálisak ár érték arányban Amit kap az ember az brutál jó az emberek barátságosak

De: ott az igénytelenség, kupacokban áll a szemét az építési törmelék. Lementünk Ulcinjba a homokos partra a város közepén a homok telis-tele cigi csikkel a szállodából kijön az ember mellette lévő telken mocsok szemét méteres gaz de őket ott nem zavarja, mi meg mégis csak átutazók vagyunk nem nézünk oda !😂😂

De: Montenegró így tökéletes a 14-16 órás autókázás is egy csoda akárcsak a közlekedési kultúrájuk de jövőre újra megyek. (2022)


Egy montenegrói nyaralásra alaposan fel kell készülni, utána kell nézni/olvasni a dolgoknak, mert ott sok minden "más", mint a többi európai országban. Aki nem készül fel mindenre és bármire, azt érheti csalódás, mert valami egészen másra számít, nem ehhez van hozzászokva. Engem viszont pont hogy elvarázsolt ez a kis "vadsága", hogy még nem olyan letisztult, kisimult, hanem olyan "MÁS". Meg persze, alaposan fel is készültem számos kis "meglepetésre" és így sok negatívumot már előre kiszűrtem magamnak és összességében nagyon jól szoktam tudni érezni magamat és ár/érték arányban azt gondolom, hogy jobban is jártam, mint mondjuk pl. Horvátországgal 🙂

Hideg a tenger: ez van, ez az áramlatokkal van összefüggésben, nem sokat tudsz tenni ellene, ha nagyon kell a kicsit melegebb víz, akkor úgy kell megválasztani a nyaralás időpontját, most nem tudom pontosan, de augusztusban már valamivel kedvezőbb a helyzet. (2023)


Többször jártam már Montenegróban (Herceg Novi,Budva,Tivat),a mai napig lenyűgöz az ország természeti szépsége,imádom az Adriát és a helyiek vendégszeretetét!Én pont azt szeretem,hogy hirtelen mélyül a tenger Budvánál,tekintettel arra,hogy imádok úszni,fantasztikus érzés úgy úszni,hogy látod magad alatt a mélyben,a kristálytiszta vízben úszni a halakat! Hihetetlenül megnyugtató a tenger és a hegyek látványa,én mindig testileg,lelkileg feltöltődve jövök haza Montenegróból!Nem vagyunk egyformák szerencsére.


Aki egyszer lemegy... Örökké visszavágyik. A tiszta levegő a sós tenger illata, a tenger morajlása, az éjszakai zene ami lágy nem hangos fülbemászó,sétahajó utakon a delfinek megjelenése, a sirályok, a sült halak illata, a csodás vörösborok, a szűk köves utcák, a gyönyörű kikötők hajókkal. Felejthetetlen naplementék.A nyugalom. A teljes kikapcsolódás.

Olvasmányos linkek

"Vezetési morál: Röviden borzalmas, bár a Francia Riviéra és Olaszország egyes részei sem sokkal rosszabbak. Aki nem rutinos vezető az nagyon óvatosan menjen, ne csak előre hanem a háta mögé is nézzen. Főbb utakon kétszer előztek ránk a túloldalról és épphogy el tudtuk kerülni az ütközést. Ez eddig egész életem alatt talán ha egyszer előfordult eddig, pedig elég sok helyen jártunk már a világban. Egyszer Cetinje felé, egyszer pedig Zabljaknál. - persze ez lehet másoknak nem olyan veszélyes mint nekem.

Budvában és az egész tengerparton a parkolás és közlekedés egyszerűen káosz. Rengeteg autó van és láthatóan nincs hozzá infrastruktúra, se parkoló, se út. Mindenki tolakszik, és leszarja hogy a másik hogy közlekedik. Parkolni ott ahol jólesik, akár rá is parkolnak más autóra hogy nem tud elmenni. Egyirányú utcát jelző tábla simán figyelmen kívül van hagyva. A kanyarban előzés pedig mintha divat lenne főleg a nagy terepjárókkal, amelyek itt is elég gyakoriak. Volt olyan hogy egy kereszteződésben ahol rengeteg gyalogos mászkált fogta magát egy busz megállt keresztben és az összes utasa kipakolta csomagját, addig meg mindenki várt, vagy tolakodott jobbra balra. Ha lassan mész persze ledudálnak és szemmel rögtön meggyilkolnak :)

A fő látványosságok pl. Kotori öböl feletti Lovcen hegyre vezető út egysávos, centizgetve lehet elférni. Skadarsko tó szintén. A Durmitorba Zabljakba Budvából jó út vezet Niksic-en át, ez volt az egyetlen kellemes meglepetés az utakat tekintve. Bár Horvátországban meg az autópályán húzta ránk egy drogdíler kinézetű csávó az autót, mert nem mentünk le elég gyorsan a vadállat elől (150-el mentünk mi). (2012)" forrás


"Montenegró kemény hely, vad és félelmetes. Pozitívum mindössze a tintahal, rák (olcsón), a sós tengervíz és a sok napfény tengeri széllel. A hálókocsis utazás legrosszabb rém álmomban ne jöjjön elő! Túlélő kaland túrának jó volt, de ilyet az ember egyszer követ el az életben. Ám ha tele vagy Zs-vel, akkor persze minden más. Szálloda, taxi, hajó, ami a strandra visz - was gut und teuer. Itt ugyanis a plázs vagy másfél km távolságban fekszik a lakó környezettől. Ahol egy kicsit közelebb a tenger, ott olyan meredek hegyoldalon kell megközelíteni, amit síelők szárazon is szlalom technikával, mások gatya fékkel tudnak áthidalni.

Majd azután a tenger, sok helyütt a siófoki bokáig érő vízhez hasonlítható, ezért van az hogy a városból 3 euróért kiviszik a népeket a nagy plázsra. (Ez a hajó ára, a taxi 10 euró, alku után 7.) Máskülönben, és ha eleve kint laksz a 13 km hosszú part valamely közeli apartmanjában, gyalogolhatsz 1,2 km-t a poros, de nagyon poros úton. Hazatérve azt mondtuk, néhány napig nem fogunk panaszkodni az itteni viszonyok miatt, mert bár "sokba van nekünk", de mégis tiszta, kulturált, élhető országban vegetálunk együtt. Onnan nézve - már mint Montenegróból - a MÁV egy német vasút társaságnak tűnik fel. (2012)" forrás


"Montenegróról legfőképpen azt kell tudni, hogy kicsi. Mindössze 14 026 km2, tehát nagyjából akkora, mint a Dél-Dunántúl. Ezen a kis területen viszont elképesztő mennyiségű természeti és épített szépség koncentrálódik. A felfedező hajlamú turistának tehát könnyű dolga van, minden kis távolságon belül helyezkedik el, a látnivalók bejárása könnyedén megoldható. Viszonylag ritkán lakott hegyvidéki országról van szó. Itt találjuk Európa egyik utolsó érintetlen őserdejét és legmélyebb kanyonját, ami már önmagában izgalmasnak hangzik, hát még ha hozzátesszük, hogy Montenegró egy 293 kilométer hosszú adriai partszakaszt is a magáénak tudhat. A hegyek és a tenger lenyűgöző kontrasztot kölcsönöznek az ország tájképének.

Szállást Budvában foglaltunk, legfőképpen azért, mert nagyjából a montenegrói partszakasz közepén helyezkedik el, így ideális főhadiszállásnak tűnt a partvidék bejárásához. Ráadásul magában a városkában és környékén is sok a látnivaló: Kotori-öböl, Lovćen, Sveti Stefan, Stari Bar. Budva nyüzsgő, hatalmas hegyekkel körülölelt város. Az útikönyvek szerint a montenegrói turizmus fővárosa, ami valószínűleg igaz is. Aki nem szereti az efféle nyüzsgést, az talán jobban jár, ha egy másik településen foglal szállást. A part menti sétányon szinte csak szerb és orosz turistákkal lehet találkozni, nem úgy, mint Horvátországban vagy Görögországban, ahol hol német, hol olasz, hol magyar szó cseng az ember fülében." forrás


A kis ország tengerparthoz közel eső részének már semmi köze az úgynevezett Balkánhoz, sokkal inkább olyan benyomást kelt, mint egy permanens augusztusi szombat estébe ragadt Siófok. A kisestélyiben mulatni szaladó turisták áradatától folyamatos a dugó, pedig a tömeg terelésére rendőröket vezényelnek az útra. A környéken minden helyi a látványosan nyugatias turisták kielégítésére szakosodott. Tudják, hogy az ide érkezők nem kultúrsokkra vágynak, hanem pont úgy akarják magukat érezni, mint otthon, azzal a különbséggel, hogy itt van tengerpart. (2015)" forrás


,, Aki viszonylag olcsó adriai nyaralást szeretne, ajánlom Montenegrót. Igen-igen, messzebb van, de megéri. 8-10 EUR/fő/éjtől vannak szállások főszezonban. Magyarországról nem kell telepakolni a csomagtartót, annyival nem drágábbak a bolti árak, sőt! Szolgáltatások Horvátországhoz képest olcsók (hajókázás, idegenvezetős buszos túrák, étterem, stb.), persze ez régiónként változhat. Ár-érték szempontjából még jobb Albánia. (2015)" forrás

Kommentek a fotó után!

Fotóegyveleg

Pržno - i. n. fotója

 


Vissza az elejére


Kommentek

dzsonszi, 2023. 07. 27. 14:03
2 hetet töltöttünk ebben az országban és sajnos nagyon rossz szájizzel jöttünk haza. Valószinüleg mi többet ide nem jövünk. Kotor valami fantasztikus, a hegyek látványa lélegzetelálló, a tenger tényleg nem annyira szép, mint Görögországban, de attól még Adria. Viszont, ami eme szentháromság közt van, az valami katasztrófa. Ember, ember hátán, mindenhol hatalmas tömeg, szinte 0 saját kultúra, vagy gasztronómia. A közlekedés valami borzalom szezonban, a járdán ráddudál mögötted a motoros, hogy engedd el, bárhol, bárki el tud ütni, ha nem figyelsz egy pillanatra és parkolni meg egyszerűen valami kaland ebben az országban, már annak, aki birja az izgalmakat. Az éttermek legalább olcsók, ez tény, főleg, eurós viszonylatban sehol sem ettünk drágán, de kb olyan szinten van itt a "gasztronómia", mint a 90-es évek csalamádés hamburgereivel a Balaton volt annak idején. Koszos, sok helyen büdös. Nagyon sajnálom, mert az ország tényleg lehetne egy baromi jó uticél, de ilyen körülmények közt, mi biztosan Görögországba megyünk legközelebb.


Adrienn, 2023. 07. 04. 16:01
2023-as nyaralásunk helyszínéül választottuk Montenegrót. Ulcinj településen volt a szállásunk, Hotelban félpanzióval. Odafele út Bosznia-Hercegovinán keresztül történt, aki szereti a "kalandos utat" csak az válassza. Ulcinj koszos kis település, a 12 km-es strandjánál a parkolónak nevezett förmedvény inkább a szentkirályszabadjai szellemvárosra hasonlít a szó szoros értelmében. A természeti adottságai a Dinári hegységnek köszönhetően alapvetően szép, de ők maguk nem tudnak élni vele. Alapvetően a kosz, a szemét, és a bunkó morál tapasztalható leginkább ezen az alsó részén az országnak. A hegyeken, az utak mellett, illetve a településeken félkész szellemhotelek, elhagyott házak tömkelege van, rengeteg építési törmelékkel.. Inkább a tőle fél órára található köves strandot választottuk. A legtöbb strandon nincs WC, és parkoló is csak elvétve. Sveti Stefan google-os képe szép, de csak az egyik oldal ingyenes, a másik strandrészen 40 ezer forintért lubickolhatsz...Tényleg rutinos sofőr vezessen, mert a kresz alapjait sem tartják be, paraszt módon dudálnak a dugóban is, a piros lámpánál is rád. Az útjelző tábla a legtöbb helyen félrevezet. (megszűnő sáv-nem is az szűnik meg stb.) Záróvonalon nagy sebességgel kanyarban előznek, jobbról előznek nagyon kell figyelni. Parkolóban rádállnak. A pontot az i-re a strandon tőlünk 3 méterre nagydolgát végző kissrác tette fel, akinek a család a homokba kapart gödröt(itt volt WC), majd másnap ugyanaz a strand kislány random leült pisilni, egy másik pedig a tengerbe végezte a dolgát..az óvárosa koszos, parkolóhelyeken a földből kiálló betonvasakra kell figyelni. Második nap egy kis utcában tudtunk parkolni, rendesen elfértek mellettünk. mire visszaértünk felfeszegették a szélvédőre az ablaktörlő lapátokat, a miénkbe még faágakat is szurkodtak. A hotelben (Hoti) az erkélyről jól láthatóan a vacsorához szánt dinnyét talicskából szelték egy régi faasztalon, az emésztő mellett. A héjat és maradékot a szomszéd telekre dobálták át. Az emésztőt néha megkeverték egy kis ecetes löttyel...
Vízet jobbnak láttuk nem inni, fogat mostunk vele, nem volt baj.
A sétáló utca egy nagy Mária napi búcsú itt is a szó szoros értelmében céllövöldével és minden kellékkel. Beteg kisállatok mindenütt, nem érdekli őket. Alapvetően látszólag turistát annyira nem kedvelők, szótlan vásárlás történt minden alkalommal a hipermarketekben. A benzinkútakon inkább hagyjátok, hogy ők tankoljanak, mert a Dízel feliratú pisztolyból 3 van egymás mellett, abból az egyik dízel szintén benzin..
Az egyetlen amit fel tudnak mutatni, az Kotor és az óvárosa, valóban szép, de a morál itt is érződik, simán fellöknek..
Voltunk étteremben, olcsó valóban, a nyegusi sonkát mindenképp meg kell kóstolni, isteni.
Összességében a Wishről rendelt Horvátország sok egyosztályos kisebbségivel, én inkább átutazóban ajánlanám és inkább Kotort. Értem, hogy tudtuk, hogy balkán, de ez már a nonszensz kategória. Mi boldogok voltunk amikor elhagytuk a Montenegrói kilépőt, soha többet nem jövünk ide vissza, mégha fizetnének se.


Pap Tamás, 2021. 09. 02. 10:35
Crna Gora, 2021 augusztusa. Odaút 880km -12h. (500km pálya + 380km hegyi utak)Semmi védettségi igazolást nem kértek a határon. Utjehában voltunk (sajnos). Unalmas porfészek, piszkos, kavicsos stranddal, helyeken szeméttel a vízben. Ulcinjba jártunk strandra, ahol 12km hosszú fekete homok strand van Klara apartman (utjeha)tulaj hazug - igért parkolót a kapun belül, de mire odaértünk minden hely foglalt volt. Elküldött sziklás helyre parkolni - megsérült a kocsi alja. Az "apartman" mint utólag kiderült, egy garázsból átalakított sötét szoba, 1x1 wc+fürdőszoba, félig felszerelt konyhával. Az ágyak tragédia - hátfájással ébredtünk reggelente. Kotor 70 km volt a szállástól, 3 órát utaztunk - akkorák voltak a dugók. Megérte, GYÖNYÖRŰ! Bar városnak csak a régi Bar része szép + a vár. Ulcinj szép, hangulatos, nagyon jó éttermek és boltok. Ajánlom a BONITA es LA TAVOLA éttermeket különösen. Többször visszamentünk oda. Aki szereti a nagyon finom halakat el kell mennie a Restaurant Peša-ba. 4,8; $! A rombusz hal nagyon finom. Ulcinj 80% albán, de vendégszeretőbbek és kedvesebbek a szerbeknél (crnagoraiak). A közlekedési morál a béka s**** alatt.
Visszaút 17h.(nem röszke, tompa) Van látni és sok finom ennivaló! Egyszer el kell menni.


Máté, 2021. 07. 28. 14:10
Utazás:
Repülővel Podgoricába. 10 nap autóbérléssel. Full biztosítás ajánlott a közlekedési
"kultúra" miatt. Az utak egyébként jó minőségűek, fizetni csak egy alagútban kellett 2,5 EUR, egyébként nincs autópálya.
Települések, kirándulások:
Podgoricára 1 nap is sok, elég lepukkant város, viszont van egy borászat, ami gyönyörű és színvonalas, azt érdemes megnézni.
Véleményem szerint Budvában érdemes megszállni, ez a legjobban kiépült város és színvonalban is a legjobb volt. Az éjszakai élet miatt a családosok a parttól, óvárostól hátrébb keressenek szállást. Hajnalig megy minden nap a party. Innen mindenhová el lehet jutni transzferrel, taxival, hajókirándulással, vagy hajótaxival. Sveti Nikola mindenképp megéri a hajótaxit 4 EUR/fő.
Kotor öböl hajókirándulás kötelező, gyönyörű rész, viszont a partja gagyi ott ne tervezzetek strandolást csak városnézést.
Tivat luxusnegyed szép. Egy kis sétát, egy ebédet megér, többet nem.
Mauzóleumhoz a kétsávos oldalról jó a megközelítés, parkolás 4EUR + 5EUR/fő a belépő (gyerek asszem 2,5EUR).
Óvárosok mindenhol szépek, rendben vannak. Nagyjából ugyan azt adják.
Skadari tó is megér egy kirándulást, a sarkában van autóval is elérhető viewpont.
Sveti Stefan és a fölötte lévő kis templom is egy napos progi. Kis fotózkodás, strandolás és ki is van Xelve. Akinek van kedve strandpapucsban menetelni az nézzen át innen a Queen's beachre kettővel odébb, mert oda is lehetetlen más eszközzel lejutni (hajó kivétel).
Vendéglátás, gasztronómia: Színvonalban kevésbé, árban már sikerült felvenniük a lépést a nyugati országokkal. Kiszolgálás lassú, fizetés körülményes, színvonal még a jobb helyeken is megkérdőjelezhető. Orosz-arab viselet és nyelv előnyben részesít a kiszolgálásnál. Lehet nagy elvárás, hogy egy 12 EUR-s pizzán jobb szalámi legyen, mint egy gagyi szendvicsben. Mielőtt valaki gyanút fog, hogy 1 helyről levonom a tanulságot az egész országra nézne, végig étteremről étteremre jártunk és mindent összegezve vontam le ezt a konklúziót. Amit ajánlani tudok: Budva: Vista, Obala, Perla. Kotor: semmi, Tivat: semmi, de az mindenképpen aranyárban.
Még egy dolog, ami idegesített az a fagyizás. Itthon már szinte keresve se talál az ember rossz fagyit, ott még mindig virágzik a jeges-vizes úgyis egyszer eszik ott a túrista, akkor minek adjak jót fagyizó korszak.
Strandolás, partok:
A népszerű partok zsúfoltak, nehezen megközelíthetőek. Ha nem reggel 8-ra mész le, hanem kényelmesen felkelsz megreggelizel valahol már csak szerencsével lesz helyed a parton. A parti helyeken 2dl cola 2,5 EUR, csapoltsör 2-3EUR, 3dl koktél 6-8EUR, pizza 10, hambi 5, halas kaják 15-25. A szép partjaikat sajnos elcsúfítják hatalmas, színes ugrálóvárakkal, minden maradék helyre banánozás, fánkozás stb. szolgáltatókat tesznek. Elég egy pillantást vetni a népszerű Mogren 1-2re, ahol a képeslapon panorámás partot látni a "hawai" szigetre, gyakorlatban csak egy nagy kék ugrálóvárat a közepén.
Összességében lehúzós balkáni style mindenütt. A népszerű települések fejlődnek, de ha két város között van az ember és körülnéz akkor tudja hol van. Az adottságaik gyönyörűek. A hegyek és a partok is szépek, élhetőek is lehetnének az átgondolt infrastruktúra fejlesztésekkel és a színvonal emelésével. Épülnek a soksokszintes szállodák, de azt nem tudom hova megy majd az a sok ember a már így is tömött partokon. Aki néhány évvel ezelőtt volt az még olcsó árakról és érintetlen természetről számolt be, ezeket a sztorikat már fenntartásokkal kezeljétek. Az én álláspontom jelenleg, hogy ekkora összegből már sokkal komfortosabb, színvonalasabb helyekre lehet eljutni Európában. Hajrá Montenegró, kövessétek inkább a jó példákat a rosszak helyett! :)


útikritikus, 2019. 11. 18. 13:30
Máriának:

Budvába busszal kb. másfél óra, 4500-6000 HUF/fő, napi több járat, Kotor közel 2 óra busszal, viteldíj kb, ugyanannyi mint Budvába. Podgoricában a nagy buszállomás a központtól gyalog 10-12 percre található. Mindkét helyre több busztársaság is közlekedik.


Varga Mária, 2019. 11. 17. 09:59
Üdvözlöm! Nov.23-26. között leszünk Montenegróban. Szállásunk végig Podgoricában lesz! Szeretnék eljutni tömegközlekedéssel Kotorba, ill. Budvába! Hogyan, mivel tudnék, esetleg árat is kérnék! Köszönettel:Mária


Braun Zsolt Zoltán, 2019. 07. 08. 12:03
A családommal együtt az elmúlt két évben mindig a Kotori-öbölben, Lepetane településen laktunk. Szerintem sokszor túlzó elvárások vannak ezzel a kis országgal kapcsolatban a hozzászólások egy részében. Mi is jártunk Budvában,Tivatban,Kotorban,Perastban és szerintem gyönyörű vidék, Tivatban van például az egyik legnagyobb yachtkikötő az Adriai-tengeren. Vannak azért szupermarketek, igaz nincs Tesco, Auchan. Mi tömegközlekedést is kipróbáltuk, illetve rövid távokon a taxi is nagyon jó megoldás. A buszok klímásak. Összesen egyetlen alkalommal láttam az út melletti árokban autót, balesetet soha.Nincsenek hollandok, németek akik miatt az árak elszállnának.Kötelező azonban vinni pirospaprikát, a horvát, szerb és egyéb paprikák színe sem jó! Szerintem érdemes ellátogatni, főleg a Kotori-öbölbe, ha olyan rossz lenne, akkor a nagy tengerjáró-hajók is messzire elkerülnék...Nekem is van összehasonlítási alapom, mindenhol ha befogadod a helyi életet és nyitott vagy, akkor jól fogod magad érezni.Ha egy egymilliónál is kisebb népességű ország hibáit keresed, el se indulj.Az óvárosok nagyon szépek és tiszták, élő, lüktető ország, engem Budva sem zavart, miért baj az, ha sok a fiatal, mindenki volt egyszer...Parkolni meg tengerparton nagyon sok országban ugyanolyan nehéz, mint itt. Aki elmegy Kotorba,Perastba, vagy megnézi este Tivat- kikötőjét az igazán nagyot fog nézni, hogy a többiek hol is jártak egyáltalán?


Deakgabi, 2019. 06. 30. 12:04
Kérdésem lenne hátha valaki tud segiteni útvonal kérdésben. Kerestem, de sehol nem láttam, hogy Szerbiából az e-763 út milyen minőségű, hogy autózható Montenegró felé


Benedek B., 2018. 09. 13. 20:57
Mi Ulcinjban kaptunk szállást. Remek strandot is találtunk Ada Bojana névvel.Az egyetlen negatívum ami nagyon sokkolt a rengeteg szemét a parkolókban és nemcsak. Látom itt senki nem ír erről de ez az igazság. Montengro sok helyen koszos


Enikő, 2018. 08. 16. 08:22
Montenegro a mi látszatunkban :

Érdekes tapasztalással kezdődött az útunk ebbe az országba ez már előre formálta a véleményünket.
B.comon keresztül foglaltunk Budvába 2 apartmant 2 hétre hónapokkal az utazás előtt kedvezményes áron.A szállásadó többszöri figyelmeztetés
ellenére sem vonta le az összeget, majd az utazás egy nappal hitelkártya elutasításra hivatkozva törölte a foglalást,ami persze nem volt igaz .Mint később kiderült szerencsénkre!!!!
Gyakorlott utazók vagyunk nem estünk kétségbe, szinte soha nem foglalunk előre sehová
és ez után biztosan nem is fogunk.
Körülményes, 22 órás idejutás után ( Horvátországon keresztül)
elcsigázva érkeztünk Budvába ahol majdnem elsírtam magam a tömegnyomor láttán. Körülbelül 1 perc alatt eldöntöttük itt nem szeretnénk maradni.
Még otthon a helységéket nézegetve Sveti Stefanon gondolkodtunk így oda vettük az irányt.
Az első kis tourist infoba beérve érdeklődtünk szállás iránt. A fiatalembert 2 perc alatt hívott vkit ,bár hozzátette főszezonban nem lesz egyszerű 14 napra találni. A mutatott apartmanok megfeleltek .2 szoba 2 fürdő, konyha és tengerre néző kilátás 70 euro egy éjszaka. Aug 4 -18 ig.
Beköltözve láttuk a környékbeli apartmanok 40 % a üres.
A házigazdák végtelenül kedvesek voltak, de egy kukkot se beszéltek semilyen nyelven.
A strand 300m távolságban volt csak épp 35000 lépcsőn lefelé.
A városka csodás.
Ami tetszett:

- a kristálytiszta tenger
- Budva óváros része
- a helyi sajtok,sonkàk

Ami nem tetszett:
- ez tényleg a balkán
- itt a hipermarket azt jelenti,hogy van élelmiszer és vegyiáru
- az erőszakos, agresszív sofőrök
- a parkolás nagyon nehézkes, ha megúszod kocsikár nélkül az maga a csoda
-a vendéglátó helyeken is sok helyen mogorva személyzet
- az eldúgottabb strandokra lejutás kisebb kalandtúra autóval vagy marad a heringparti a populár beacheken.
- ha nem street foodra vágysz, nyisd ki a pénztárcát 18 - 22 euro egy halétel
- ha éhesek délben a gyerekek egy pizza is 9 euro (nem Budvában, ott viszont ha a strandon oldalra nyújtózol a szomszéd hasát vakarhatod)
Összességében nem jönnék vissza ide. Szép a tenger és a természet a hegyekkel de Horvatország Makarska ugyanilyen szép, meglehet a szállás kb 20-25 euroval több de az onnan ide vezető 200 kmt sikerült 8 óra alatt megtenni, így legközelebb inkább fizetünk többet sokkal európaibb, ez itt tényleg a balkán.


Lajos Szilvia, 2018. 08. 06. 22:15
Jónásné Márton Gyöngyi mi a foxtranszfert választottuk, 77 euro reptér, Budva, 2 fő, oda, vissza


Jónásné Márton Györgyi, 2018. 08. 06. 13:47
Repülővel érkezünk Podgoricába szeptember 18-án, délben. Autóbusszal, taxival, vagy bérelt autóval érdemes elindulni Budvába, ahol a szállásunk lesz? A visszaút repülővel 22-én reggel 8 órakor lesz. Hogy érhetünk oda időben az induláshoz?


Adrienn, 2018. 07. 04. 19:51
2017. nyarán Montenegróban, Ulcinjban (Albán határ) nyaraltunk. A tengerpart koszos, szemetes, rettenetesen kiábrándító. A szennyvizet közvetlenül a tengerbe vezetik, nem sokkal távolabb a strandtól. A utazásból hazaérkezve, a 2,5 éves gyermekünkkel kórházban kötöttünk ki, hányással, hasmenéssel, sikerült rota-vírussal megfertőzödnie a kislányunknak. Hiába csodálatos az ország természeti adottsága, még van hová fejlődnie. Mi többet nem térünk ide vissza, az biztos.


Judit, 2018. 06. 23. 22:12
Érdeklődöm, hogy Kotorból vagy a környékéről, ahova autóval el tudunk jutni, hogyan lehetne hajóval eljutni Dubrovnikba? Előre is köszönöm!


T. Renáta, 2018. 05. 22. 16:36
2018 Máj.14-20-ig volt szerencsénk tartózkodni Montenegróban, azon belül Bečići-ben. Odaút: Szerbián keresztül mentünk,a határon a szerbek kissé unottak, de rendesek voltak. A montenegróiak szintén. Akinek tériszonya van, az ne menjen erre. Hegyi utak, tele szakadékkal, durva szerpentines részekkel. Én élveztem a látványt, de a sofőrünk majdnem kidobta a taccsot. Hazafelé inkább Horvátország felé mentünk. A vezetési stílusuk sokkoló. Igaz, hogy szemrebbenés nélkül átjönnek a sávodba, a lámpa mintha csak javaslat lenne. Mennek, mint az őrült, de a sofőrünk 2 perc alatt felvette a ritmust. Ha nem vagy bizonytalan és nem ijesztenek meg, egy gyakorlott vezető simán beilleszkedik. Dudálnak? Igen, de nem mondja nekem senki, hogy Magyaro.-on nem dudálnak le senkit az útról, ha kicsit lassabban közlekedik(szerintük). Mi is ledudáltuk őket néha, mégse tapasztaltam semmi agressziót a helyiektől, mert magyarok voltunk. A helyiek: szerintem iszonyú kedvesek. Legyenek árusok vagy az utcán leszólított idegen, min.alapszinten(ki jobban is) tudnak angolul és segítenek is szívesen. Az elején kissé mogorvának tűntek, de ha kedves voltál velük, hirtelen kivirultak és nagyon aranyosak lettek. Sok helyen kaptunk ajándékot vásárláskor, vettünk étteremben pult alól finom rakija-t. Ami finomabb volt, mint a bolti! A boraik szintén jók, hoztunk haza is. A tenger szép tiszta, tele színes kavicsokkal. Gyönyörű volt! A szemetet valóban mindenhol kidobálják, de a part tiszta volt. Bečići nyugis hely, a boltokban jó árakkal. Van náluk löwenbräu, olcsóbb, mint itthon. A felvágottak finomak és nagy a választék, kenyerek szintén. Mindig jókat ettünk. Part menti éttermek drágábbak, mint mindenhol. A ételeik finomak, fűszerezésük jó. Budva óvárosánál szuper a Gyros. Tengeri ételeik isteniek. A Budvában és Kotorban az óváros fantasztikus, Budvában nem is olyan drága. Kotori-öböl festői, mint egy képeslap. Bejártuk az egészet. Nagyon szép ország, csodás természeti és építészeti kincsekkel. Jártam többek között Franciao.- Olaszo.- Görögo-ban stb., de ez a hely eddig mindent vitt. Tény, hogy vad egy kicsit a mi nyugis ízlésünkhöz, de vendégek vagyunk náluk. Élvezzük, hogy mások, mint mi, ezért megyünk külföldre és nem itthon nyaralunk. Az idő a hét első felében, kicsit hűvösebb volt 22°C, de ez volt a legjobb. Amikor 27°C volt, majdnem megsültünk. Naptej mellett is leégtünk. A tenger 20-21°C, simán fürödtem benne, pedig nagyon fázós vagyok. Hazafelé megálltunk Dubrovnikban, az óvárosban, de mind szépségben, mint tisztaságban elmaradt a Budvai és Kortori óvárosoktól. Büdös szennyvízszag volt, tömeg és pofátlan!!! drágaság. Én ezt a kirándulást vártam a legjobban, de csalódtam. A óváros szép kívül-belül, de a körülmények elrontották. Szép ország, de nálam most Montenegró a legjobb!!!!!


Patak Ivánné, 2018. 04. 23. 13:39
kérdezni szeretnék május elején megyünk Podgorica repülővel szállás kotorban lesz a közlekedés eléggé zavaros hogy és mivel tudunk átmenni Kotorba bus-taxi mennyibe kerül mivel milyenek a városok közötti közl lhetőségek ezekről keveset lehet olvasni köszönöm a segítséget


Molnár Béla, 2018. 04. 09. 13:15
Két napja 1.3 euro volt a benzin, a dizel is kb ugyanannyi


Pető Barbara, 2018. 03. 13. 19:07
Üdvözlök Mindenkit.
Én idén 2018. Áprilisaban utazok repülővel Podgoricába. Tus nekem segíteni valaki hogy jutok el Dubrivnikba? Illetve a reptérről a buszállomaásra. Nagyon szépen köszönöm


tibor, 2018. 03. 10. 23:29
Kedves Magyar Honfitársaim!
2017 nyarán jártunk párommal Montenegróban,autóval Horvátországon keresztül,ami nagy kerülő,de aki kényelmesebben nagyrészt autópályán kíván utazni,ez ugyan költségesebb de kevésbé fárasztó megoldás.Nem kívánok feltétlen részletekbe bocsátkozni,Montenegró valóban meseszép,barátságos emberekkel,a természeti és történelmi látnivalókkal szerintem egyedülálló a kontinensen. Amellett bátorkodom ezt kijelenteni,korábbiakban cca.28 országot volt alkalmam látni.Senki ne gondolja azt,bármivel veszélyesebb itt közlekedni mint pld.Budapesten.Csodálkozom,azt is írja valaki,a helyiek "ledudálják" az útról.
Egyszerűen valótlan,nekem egy hét alatt senki nem nyomta,persze ezidő alatt talán 3 autó előzött meg,mivel mindig figyelek a sebességhatárok betartására.
Hatóság? Esetemben semmi nem történt,magyar rendszámot látva mindenhol egyszerűen továbbengedtek,határátkelő befelé nekünk 2perc volt,/előttünk németeknek 25perc/kifelé 1perc,a hatóság mosolyogva köszönt el tőlünk..Abszolút pozitív tapasztalatokkal távoztunk,mely persze nem biztos hogy igy végződik kedves vendéglátónk Katica néni nélkül.
Nem reklám, Pálma Kotor..Tehát bátran ajánlom mindenkinek,aki csodát akar látni,jól érezni magát,irány Montenegró!
Megjegyzem, idei úticélunk is természetesen ott lesz,várom Kedves Útitársaim jelentkezését!


úti kritikus, 2017. 06. 23. 09:33
http://utikritika.hu/montenegro/bar


Nyeste Lászlóné, 2017. 06. 22. 15:14
Tisztelt János!
Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást! Fel írtam a hölgy és a taxi telefon számot. Mi többször foglaltunk már a Bookingon és még soha nem történt semmi probléma. Mindenkinek csak ajánlani tudom!!! Mert olcsó húsnak híg a leve ! Inkább egy kicsivel többet adok ki de az biztos!!! Ha nem megterhelő az ÖN részére akkor szívesen fogadnám ha ajánlana hova érdemes kirándulni és hol érdemes ebédelni és vacsorázni!!!
Válaszát előre is köszönöm: Nyeste Lászlóné


úti kritikus, 2017. 06. 22. 13:47
Kedves Nyeste Lászlóné!

Bar pályaudvara előtt várakoznak taxik és így gond nélkül el tudnak jutni az apartmanhoz. Ha valamiért nem találnak várakozó taxit, akkor hívják fel a Star Taxi-t: +382 1-97-44
Hivatkozhatnak az ott dolgozó Marija Tomašević-re, akivel angolul leveleztem.A nap 24 órájában elérhetők.


Nyeste Lászlóné, 2017. 06. 22. 12:53
Tisztelt János!
Barban szállunk le a vonatról és az Idolga apartmanba szállunk meg!


Nyeste Lászlóné, 2017. 06. 22. 12:29
Mi 2017 07 21-én vonattal megyünk három gyerekkel Barba, ki tudja van taxi ami elvinne a szálláshelyünkre???? Sajnos Bulgáriába nagyon rosszul jártunk, mert ki vittek a pusztaságba és mivel nem adtuk oda kért pénzt ott hagytak és gyalogosan majd busszal jutottunk el a szállásunkra!! ODA SEM MEGYÜNK TÖBBET. Remélem hogy nem lesz ilyen rossz tapasztalatunk Montenegróba !!


Tót József, 2017. 05. 23. 21:26
Tisztelt Barna László Úr!
Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot. Júliusban indulunk Montenegróba, utazással kapcsolatos dolgokat szeretnék kérdezni. Köszönöm előre is, Tót József


TBJózsef, 2017. 03. 20. 11:14
Kedves H.Edit!
Augusztus hónapban Montenegróban, Tivatban nyaralunk a gyerekekkel - Booking-on rendeltük a szállást Villa Lastva apartmanban- remélem nem kerülők hasonló helyzetbe mint önök, de a jövőre tekintettel amennyiben még aktuális szeretném elkérni a pécsi hölgy elérhetőségeit! Köszönettel TB József .


F.János, 2017. 01. 06. 13:23
T.Juhász Úr?!2002,2003,2004,2006 években Montenegróban üdültem, de amit tapasztalt annak a 90%-a nem igaz.Szuverén joga máshova menni üdülni,amit leír az önt minősíti Önnek valóban nem való Montenegró.


Barna László, 2017. 01. 05. 23:33
Tisztelt Juhász Tibor!! nem értek egyet Önnel mert MNE európa egyik legszebb és legjobban fejlődő országa! A mediterrán országok közül az egyik legjobb a közbiztonság ,és a magyarok által oly kedvelt horvátoknál nagyobb rend és tisztaság ill vendégszeretet fogadja a kedves vendégeket! Az árakrol jobbnem is beszélni, 25 euróért uj épitésü mini aparmant lehet kivenni klimatizált kerámia tüzhelyes, tengerre néző erkéllyel főszezonba!!!! én személy szerint körbejártam európát és montenegró a Múzsám!! A második Szicilia!


Bátori Katalin, 2016. 08. 21. 09:22
A táj valóban meseszép, de sajnos a környezetére az igénytelenség, a nemtörődömség a jellemző. A mértéktelen kosz és szutyokáradat, ami a tengert körülveszi és ami a településeket jellemzi. A strand mellett a festékes vödörtől a gumikesztyűig minden megtalálható. Láttam, amint a fürdőzőktől 100 m-re szennyvizet engedtek a vízbe. És ez komoly. Azon kívül rettentően drága. A különbféle blogokban írt árak fele nem fedi a valóságot. Tehát pld. egy leves (2 dl) 3 Eurótól indul. Egy normális gyümölcslé közel 3 Eu. Egy palackozott víz étteremben 2,80 - 3 Eu. Pizza 3 Eu-tól. A hajóutak pedig hááááát. 15 Eu-tól indul. De Kotorba 25-40 Eu. Egy 4 gurigás WC-papír 2,20 Eu. Gyümölcs szintén 2 Eu fölött. A csapvíz sok helyen ivásra nem alkalmas. Még fogmosásra sem ajánlják. Ezt sem olvastam egy blogban sem. A határátkelőhelyen (Horvátországnál is) számíthatunk az órákig tartó várakozásra. Érdemes tehát előtte valahol a dolgunkat elvégezni, ivóvízről gondoskodni. Összegezve: nagy csalódás volt számunkra, szerintem nem éri meg a hosszú utazást.


H.Edit, 2016. 08. 06. 16:02
Mindenkinek felhivom a figyelmét hogy az apartman foglalással vigyázzon.Vajdasági magyar nő hirdetett apartmant képet küldött az apartmanról a pénzfelvételről ,személyi igazolványról,beszéltünk skypon láttuk hogy az igazolvány tulajdonosával tartjuk a kapcsolatot.Tolmácsolást, idegenvezetest vállalt,Igaz a kompnál várt bennünket csak éppen nem abba az apertmanba vitt bennünket amit mi lefoglaltunk,hanem egy koszos lepukkant apartmanba.Persze mi nem fogadtuk el nagy alkudozás árán elvitt egy hasonló kategoriáju apartmanba amire fizettünk csak éppen a háziaknak nem fizette ki a szallásunkat.Nem tudjuk mit forditott de ugy nézett ki a dolog hogy mi nem akarunk fizetni.Nehezen sikerült visszaszerezni a pénzünket ,meg mondtuk felhivjuk a konzulátust ahol ő a magyar állampolgárságára várt és tolmácsi állására.Ezt elkerülendő adta vissza a befizetett összeget és sikerült egy szerbül beszélő magyar ismerőssl felvenni a kapcsolatot,aki a Montenegrói szallásadőnknak elmondta a kálváriánkat.Mikor megtudták a becsaptak bennünket ugy megsajnáltak hogy plussz két napot vendegül láttak bennünket az apartmanban ingyen.!Nem gondolták persze mi sem, hogy a magyar a magyart becsapja! A "NŐ" mert nem tudom finomabban nevezni,Andrea Domján Vujacic, akiben megbiztunk mert hivatkozott férje , gyerekre, idős szülőkre,államporgárságra stb jól átvert bennünket! Vigyázzatok vele!! Tivatban lakik! A Montenegrói emberek kedvesek,es már csak abba az apartmanba mennék vissza ahol végülis kikötöttünk,mert ott van egy Pécsről származó magyar hölgy aki szintén a segitségünkre volt és ő is apartman bérbeadással foglalkozik,es az az apartman valóban létezik! Esetleg akit bővebben érdekel irjon!


Juhász Tibor, 2016. 06. 08. 04:07
Nem is tudom miért(talán mert abban az évben már kétszer voltunk Cipruson)döntöttünk úgy,hogy az Augusztusi ünnepnapokat ott töltjük,de sajnos így alakult.Négyen(párom+öccse+én húgom+én)indultunk el Ulcinj városába.A bosnyák határon átérve(egy vékony fahíd amin egyszerre csak egy autó fér át) a csodaszép Piva kanyon látványa terült elénk,ekkor még örültünk,hogy milyen szép helyre jöttünk,de aztán befelé érve az országba már annyira nem voltunk boldogok.Célunkhoz érve rögtön egy ebéddel kezdtünk,ahol relatív udvarias személyzet volt.Majd az étterem parkolójából kitolatva a 4sávosra egy rendőr a sávváltás helyett inkább mellén állt és szerbül ordított be az ablakunkon de szinte repült át a nyála.Én ekkor még nem értettem,hiszen az út üres kellett volna legyen mert egy piros megfogta a forgalmat így nyugodtan kitolattam...gondoltam én.Persze "új hús"voltam nem tudtam,hogy itt a lámpák semmit sem jelentenek.És el is érkeztünk ahhoz a ponthoz ami az egész nyaralást beárnyékolta:Közlekedés!!!!Szabályok azok nincsenek!!Éjszaka is jön lámpa nélkül és persze még ő mutogat.Bármikor nyomnak egy satut kiszállnak és kivesznek valamit a csomagtartóból..persze addig a forgalom áll.Nagyon fontos!!!!!ezt csak balkáni rendszámmal tehetik meg,ha "európai" a rendszámod akkor vadászni fognak rád!!Miközben a szerb,albán,bosnyák,helyi bármikor megáll a csúcsforgalomba,hogy kivegyen valamit a csomagtartóból addig ha "európai" rendszámmal a pirosnál 1 másodperccel a váltás után nem indulsz el,akkor már dudálnak sőt ki akarnak szállni,hogy megverjenek.A lámpáknál mindenhol suhancok állnak lesbe akik koldulnak és pofátlanul gond nélkül benyúlnak az autóba,megtehetik hiszen ha rájuk förmedsz akkor megjelennek a "főnökeik"Egy közúti ellenőrzésnél olyat láttam amit még soha az életemben.A rendőr leállítja az autót(helyi rendszám)amiből kiszáll egy 150cm 40kilós nő és nem az iratait adja át hanem nekiszalad a rendőrnek és 2centiről üvolt bele az arcába,szinte majdnem a mellkasát üti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!És "az" a hatóság amelyik nekem egy ártalmatlan tolatásnál a nyálát köpködte be a kocsimba csak áll birkán é tűri.A városban mindenhol koldusok a "bulizóna" eléréséhez át kell menni egy hídon,ahol koldus nők ülnek és tele van pakolva a híd pelenkás csecsemőkkel,akik bármelyik pillanatban beleeshetnek a vízbe vagy kigurulhatnak az úttestre.A helyiektől primitívebb éeltformát még sehol sem láttam,pedig jártam már pár helyen.Ezeknek még 1 agysejtjük sincs...az IQ náluk mínuszba van nem pluszba.A szállásadónk is annyira primitív bunkó volt,hogy majdnem eljöttem első nap.Közterületeken parkolni tilos!!!Ezt a lakosok tartatják be veled.Ha a panziódba már nincs parkoló mert kevés a hely,akkor az utcán nem fogsz tudni megállni mert nem engedi meg neked az ott lakó.Addig amíg itthon már a kapumon nem tudok kiállni a szomszédban nyílt dohánybolt vásárlói miatt(házam előtt megállni leehetetlen ott mindig vásárlók)és nem tehetek semmit mert közterület,addig montenegróban a portájának az út is a részélt képzi!!!!Vagy legalábbis ők ezt úgy érzik.Ha csak azért állsz meg az úton,hogy állítsd a GPS-t,a helyi már kint is van az ajtajában és nézi,hogy mit csinálsz.Talán leginkább a 18.századi paraszti tanyavilágra jellemző a mentalitásuk meg a bakterházból a ténsasszonyra.Sógorom aki erősen jobboldali(én nem foglalkozom ilyenekkel)a második nap azt mondta,hogy ha ezekt kicserélnénk a hazai romákra akkor Magyarország 1hét után sírná vissza a romákat.Soha nem láttam még ekkora visszamaradott primitív életközösséget mint Montenegróban.Soha,soha az életben még ha fizetnének se mennék vissza Montenegróba.


Huszar Laszlo, 2014. 09. 25. 13:55
A mi utazasunk petrovacban kezdödött. Ket napot töltöttünk itt. A sok esö a nyakunkba mosta a szemetet,ez bizony kiabrandito volt. A következö napokban Ada bojanaban szaltunk meg. Nagyon kellemes a homokos strandja es olcsobbak a szolgaltatasok is. 18€/nap talaltunk egy kellemes tiszta szallast. Innen indultunk kirandulasokra Ulcinj,Bar, es kotorba. Nagyon sok es szep latni valo van. En nem erzekeltem a nagy vendegszeretetet. Legalabb is a tengerpart tersegeben. A vissza utazasunk soran mar egeszen mas volt a helyzet. Tettünk egy nagy kirandulast az ulcinjska solana to körül, es meg rahuztunk 1 napot a nyaralasra mert ez igazan festöi taj volt szamunkra. Az emberek itt igazan vendegszeretöek. Nem talalkoztun szemetlerakatokkal. A haletelek hagyomanyos modon voltak elkeszitve nem is beszelve a többi tradicionalis etelekröl. Ami nem hatranyos hogy mind ezt felaron kaptuk meg mint a tengerparton. En masodszor voltam. Az elsö utazas sokkal szebbnek tünt mivel nem volt annyi szemet mint most. Valoszinü hogy nem tunak mit kezdeni a tulzsufoltsaggal ami a strandokon van az utobbi idöben. Összessegeben nem volt rossz,föleg az utolso par nap volt csodalatos. A to körüli utazas es a tarakanyon felejthetetlen marad. A to delkeleti reszen erdemes egy rövid kiteröt tenni albaniaba.


Petho Ildiko, 2014. 08. 20. 20:55
Nyári üdülésünk Bár kikötőben volt, ott volt a szállásunk, napozónk… Nem annyira zsúfolt mint Budva és jóval olcsóbb. Innen el lehet vonatozni Bielo Polje-ig, 1o Euro jövet menet. Rá tudsz csodálkozni a domborzatra… Moraca folyó kanyonja, szurdokok, hegyek, völgyek… Mint autovezető nag yon oda kell figyelni a forgalomra a keskeny út miatt. Türelmet és önfegyelmet igényel az autózás Montenegroban. Kotori öbölben érdemes meglátogatni a most épülő Porto Montenegrot, az új kikötőt, a magán jachtoknak és vitorlásoknak. Perast halászfaluban megebédeltünk, nag yon finoman főznek és nem drágán. Itt rácsodálkoztunk a szép kis lakóházakra, amelyek ékszerként tükrözödnek az öböl vizében. Hajókázást sem szabad kihagyni, hiszen sok a rejtett szép öböl és napozó. Még vissza szeretnénk térni ebbe az országba.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon