ÚTIKRITIKA.HU / Montenegró


hirdetes


útikritikák


Montenegró

Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia

.

Nemzeti lobogójuk - Ata fotója

Földrajz és időjárás

  • Hogy fogalmunk legyen Montenegró méretéről: az ország legkeletibb és legnyugatibb pontja között a távolság 176 kilométer, észak-dél viszonylatban ez 200 kilométer.
  • Európa három még létező őserdeje közül az egyik Montenegróban van: Biogradska Gora.

,, A Kotori-öbölben a nyár hosszú és forró, olyan, mintha egy üvegházban lennénk, a páratartalom nagyon magas. A szél nem fúj, hiszen a hegyek körülveszik, lezárják, óvják mindenféle erőteljes behatástól. A felhősebb napokon még párásabb, szinte semmit sem lehet látni a ködfüggönyben. Nyáron szinte elviselhetetlen a hőség, a nyílt tengerpart ilyenkor felüdülés." forrás

Történelem

Jugoszlávia szétesése után Szerbia és Montenegró átmenetileg egy országot képezett. 2002-től Montenegró fokozatosan kifarolt ebből az államszövetségből, főleg mert úgy érezték, hogy Szerbiával a nyakukon nem tudnak gyorsan közeledni az Európai Unióhoz. 2002-ben bevezették az eurót fizetőeszközként csak Montenegróban. 2006-ban népszavazással dőlt el, hogy elválnak Szerbiától és egy új európai állam született.

Manapság

Montenegró nagyon kepeszt az uniós tagságért, de úgy tűnik, hogy majd csak akkor jöhet a csatlakozás, ha erre Szerbia is megérett. Montenegró roppant nagy dinamizmussal és erővel törekszik arra, hogy a külföldi befektetők felfigyeljenek a kis országra. hatalmas pénzeket költenek országimázs reklámokra. Jönnek is a befektetők: hotelláncok, luxushotelek épülnek, összpontosítanak a wellness turizmusra. Azt is meglovagolják, hogy Európában kevés helyen van olyan érintetlen természet, mint Montenegróban.

Montenegróban nagyon szigorúan - részben vallási alapon - ellenzik a terhességmegszakítást.

Macska és a helyi halász a kompnál - Szotske fotója

,, Ez már tényleg a Balkán..Kamaszaim számára, akik Horvátországnál keletebbre még nem jártak, de még nekünk, felnőtteknek is igazi kultúrsokk volt. A rendszámok alapján a tömeg többsége helyi, vagy Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Albániából érkezik ide, a német, osztrák vagy éppen svájci rendszámú autókban is a kinézetük alapján az onnan szabadságra hazatérők ülnek. Érdekes módon az elvileg muzulmán túlsúly nem látszik, viszonylag kevés kendős nőt láttunk, és mikor a hotelünk mellett lévő minaret hangszóróiból megszólalt a müezzin, akkor sem láttunk tömegeket arra rohanni vagy imára borulni. (H. Judit, 2018)"


,, Összességében lehúzós balkáni style mindenütt. A népszerű települések fejlődnek, de ha két város között van az ember és körülnéz akkor tudja hol van. Az adottságaik gyönyörűek. A hegyek és a partok is szépek, élhetőek is lehetnének az átgondolt infrastruktúra fejlesztésekkel és a színvonal emelésével. Épülnek a sok-sokszintes szállodák, de azt nem tudom hova megy majd az a sok ember a már így is tömött partokon. Aki néhány évvel ezelőtt volt az még olcsó árakról és érintetlen természetről számolt be, ezeket a sztorikat már fenntartásokkal kezeljétek. Az én álláspontom jelenleg, hogy ekkora összegből már sokkal komfortosabb, színvonalasabb helyekre lehet eljutni Európában. Hajrá Montenegró, kövessétek inkább a jó példákat a rosszak helyett! (Máté, 2021)

A helyiekről

"Délies mentalitásoknak köszönhetően a montenegróiak vendégszeretőek, barátkozóak, nagyon fontosnak tartják a jó viszony kialakítását, az idősebbek a rang tiszteletét. A lakosságot nagyon foglalkoztatják az építkezések, az ország fejlesztése. Éttermekben jellemző, hogy a férfiak kapják előbb az ételt (miként ez a családi körben is szokásos). Találkozáskor a kézfogás az elterjedt, de a vállon veregetés is megszokott, sőt régebbi kapcsolat esetén az sem ritka, hogy a férfi a férfit puszival fogadja, mégpedig hárommal. Az emberek nagyon családcentrikusak. Montenegróban megszokott a késő reggeli, melyet 10 óra felé fogyasztanak el. Ilyenkor kihagyják az ebédet, és inkább estebédet iktatnak be. Ha napi háromszori az étkezés, akkor a vacsorát mindig nagyon későn fogyasztják el, nem ritkán este 9 körül ülnek le az asztalhoz. A nap folyamán inkább kávéznak a helyiek, teázni kevesen szoktak. A montenegróiak nem szívesen diskurálnak külföldiekkel a balkáni háborúról és az etnikai-vallási problémákról (pl. albán kisebbség)." (Nyakkendőtől borravalóig, Turizmus Kft, 2012)


,, Tudnunk kell, hogy a montenegroi emberek rettenetesen távolságtartóak és ridegek, semmiféle segítséget nem várhatunk tőlük, sőt ha megtudják, hogy bajban vagyunk, még rátesznek egy lapáttal.
Nemrég Horvátországban jártam egy 1800 kilométeres biciklitúrán, hazafelé Montenegron keresztül jöttem, Petrovácon eltört a kerékpárom. sem a papok, sem az emberek, senki nem volt hajlandó segíteni, élvezték a helyzetet, hogy bajban vagyok, két napig bolyongtam a városban segítség után kutatva, mindhiába. Az autóbuszállomáson is csak nevettek rajtam az ott dolgozók, kijelentették, hogy esélyem sincs az autóbuszra feltenni a biciklimet még akkor sem, ha szétszedem darabokra. Ezt az autóbusz vezetője is megerősítette később. Miután kiélvezte magát a szomorú arcomat nézve hozzátette, hogy azért ha fizetek neki 30 eurót titokban, akkor megoldjuk a dolgot. Akkor már lesz hely a biciklinek... Így a 34 eurós jegy mellé ki kellett fizetnem a +30-at, végül mégis hazaértem. Nagyon kellemetlen tapasztalataim vannak az ottani emberekkel kapcsolatban. (Róbert, 2018).

Így néz ki a montenegróiakról kialakított hülye általánosítás: lusta, nagy bajuszos emberek, akik magas hegyeken élnek.

A férfiak átlagos magassága 185 cm (!), a nőké 171. (Magyarok: férfiak 176 cm, nők 164 cm)

A montenegróiak körében nagyon elterjedt a cigizés.

A leggyakoribb macedón vezetéknév: Popović.

A montenegróiak folyton hangsúlyozzák, hogy ők milyen segítőkészek, vendégszeretőek a külföldi látogatókkal szemben.

"Nem szépítek, nem lehet túlságosan kedvesnek nevezni a Montenegróiakat (nem mintha vártam volna), eléggé pokrócok és durva mentalitásuk van, nem meglepő módon. Csak akkor kedvesek ha pénzt kapnak valamiért. Bár néha akkor se :). Angol / német tudás vegyes, van ahol egy kukkot se (Zabljak Javoravca étterem mutogatásos rendelés, de hát végül is megesik ez néha), de pl. a dzsipes túrán a sráccal végig jól el tudtam beszélgetni, szinte folyékonyan beszélt angolul. Nyilván az oroszt preferálják, rokon nyelv és az oroszok felvásárolták fél Budvát, és építik a hoteleket, plusz segítették őket a háborúban. (2012)" forrás


,, A helyiek szerintem iszonyú kedvesek. Legyenek árusok vagy az utcán leszólított idegen, minimum alapszinten(ki jobban is) tudnak angolul és segítenek is szívesen. Az elején kissé mogorvának tűntek, de ha kedves voltál velük, hirtelen kivirultak és nagyon aranyosak lettek. Sok helyen kaptunk ajándékot vásárláskor. " (Renáta, 2018)

Turista etikett

  1. Legyünk felkészülve arra, hogy a montenegróiak nagyon szókimondóak, beleértve az idegen látogatókkal szemben.
  2. Férfiak között nagyon elterjedt a vállon veregetés, ölelkezés, barátságos hátbavágás stb. Ne lepődjünk meg ha szimpla barátságosságból így hozzánk érnek. 
  3. A montenegróiaknak nem erősségük a megbeszélt időre történő pontos érkezés.
  4. Ne várjuk el, hogy a montenegrói pasi előre engedi az ajtónál a nőt.
  5. Ha helyiekkel étkezünk, akkor nagy az esély arra, hogy valamelyiköjük az asztalnál rágyújt a cigire függetlenül attól, hogy az ott tilos-e vagy nem. Ha ezt nem tudjuk elviselni, akkor nagyon tapintatosan kérjük azt, hogy ne az asztalnál cigizzen. 

Gasztronómia

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon