ÚTIKRITIKA.HU / Ulcinj


Ulcinj

Ulcinjről dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállás |Közlekedés | Étkezés |Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság&Kellemetlenségek |Egyéb hasznos információk |Strandok |Programlehetőségek |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

Ulcinj - A városi ,,Kis strand" (Mala Plaža) a főszezonban (azért ilyen zsúfolt, mert tényleg kicsi a területe)


Ulcinjről dióhéjban

Cirilll betűkkel: Улцињ - a város helyi kiejtése: ulciny

Montenegró legdélibb parti városa, közel az albán határhoz (autóval tán csak egy óra). Kb. 11 ezres a lakossága. A lakosság meghatározó többsége mozlim hitű albán.

Ulcinj nyugisabb, békésebb hely, mint Budva vagy Bar. A bulizósok ne válasszák Ulcinjt.

Mint az ország déli részén általában, Ulcinj strandjai is homokosak. 12 kilométer hosszú, strandolásra alkalmas partvonalról van szó. Fekete a homokföveny!

Ulcinjban turisztikai nevezetesség alig van. (Aki középkori műemlékeket akar látni, az látogasson el Kotorba, vagy keressen ottani szálláshelyet.) Kirándulni kell odébb lévő helyekre.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon szép arrafelé (is) a tengervíz, jó szélesek a strandok

2. Az MCM nevű beach

3. Nincs olyan nagyon felkapva, mint Budva éss éppen ettől természetesebb, hitelesebben montenegrói hely (a hitelesség hátrányaival is)

4. A promenád mozgalmassága

5. Az albán pékségekben az illatok

6. Az óváros nagyon szép és mozgalmas (tán túlságosan is)

7. Olcsóbb szinte minden, mint a horvát tengerparton, és olcsóbb Budvánál is

8. A pasul, egy tartalmas bableves borjúhusival

9. Bicajozni a Long beach-en

10 Az óvárosból a kikötő látványa, a várból a panoráma

Nem tetszett

1. Nincs sok minden látnivaló a környékén, a városon belül még kevesebb (4-5 mecset, és a Kalóz vár)

2. Túlságosan turistás hely

3. A felkapott Velika plazanál (strand) vannak szebb strandolós helyek, ha autóval felfedező útra indulunk

4. Még augusztusban is hideg volt a tengervíz

5. Sok helyi strandon nem kölcsönöznek napozóágyat

6. A strandok egy részén a gondozatlanság, szemét (még így is tisztábbak, mint sok Budva-i strand)

7. Koldusok, kosz

8. Befejezetlen, félbehagyott építmények sokasága árulkodik a bizonytalan gazdasági helyzetről

9. A nyaralók közül sok a koszovói albán és hát ők nem kifejezetten kulturáltak

10. Főszezonon kívül este túlságosan is nyugis a központ, sok vendéglőnek rövid a nyitva tartási ideje, főszezonban meg túl nagy a ricsaj.

11. A Velika Plaza-t nem számítva, a strandok túl kicsik, s a főszezonban ez zsúfoltságot okoz.

12. A helyi autóvezetők úgy vezetnek, mintha részegek lennének.

13. A kis hajókikötő és a mellette lévő városi strand szennyezettsége

14. A Kalózvár múzeuma nem érdekes

Vélemények

,, Ulcinj pörgős hely, nagy éjszakai élettel, számos üzlettel, bazárral, jobbnál jobb pékségekkel és cukrászdákkal. Szegénység, szemetes utcák is vannak, de mindenki azt vesz észre, amit akar! Az óváros gyönyörű! (s.p., 2021)


,, Nos, Ulcinj nagyon más műfaj, mint Kotor és Budva. A müezzin időnkènt megszólal. Bennünket nem zavart, sőt vàrtuk! Mindenhol kedvesek voltak, örültek , hogy ott vagyunk! Mi , találtunk, olyan éttermet, kàvézót, ami , bárhol , Európa nagyvárosaiban is megállná a helyèt! Igen, Budva, Kotor, màs! De , a hosszú öblös strandon, a pincèrfiúk , olyan hadtàncot nyomtak , felszolgàlàs közben , hogy csak lestünk!

Rengeteg a Nyuga-Európában dolgozó, és nyaralni idejövő délszláv." (m.c., 2021)


,, Víz hideg, Mala Plaza - koszos, heringparty, strandon az emberek (nem a helyiek tehetnek a koszról) ami kiesik a kezükből legyen az kajás papír, sōrös doboz, csikk, ott hagyják maguk körül.

Velika Plaza- 2 órás bolyongással sem találtunk üres nyugányat-ernyővel- mint a vert sereg jöttünk vissza (pihenni is jöttünk, nem akarunk már reggel 8-kor székfoglalosat játszani a strandon). Kajàk itt is hasonló àrban vannak. Tegnap este felmentünk a várba, ott vacsoráztak a férjem és a lányom (Antigona étterem). Garnélarákot- finom volt, na de  az adagtól (jó lakottságtól) nem kellett álmatlanul forgolodniuk. Kilátás itt is meg volt a vacsihoz. Sör, víz, Cola 2 garnélarák babos rizzsel 37E volt.

Este a sétányon alig lehet lépni, annyian vannak. Discoparty velünk szemben gondoskodik az éjszakai szorakozásunkról. Mivel a parkoló helyeket szintén vadászni kell (férjem reggel 5kor indult el keresni, így talált a közelben) autót nem használjuk, kirándulni se fogunk nagyon, bár valami hajós túrát keresünk majd. (d.a., 2021),, 2018. augusztusban voltunk Montenegróban. Két nagykamasz gyermekünkkel kerestünk megfizethető, autóval elérhető homokos tengerpartot, így esett a választás Ulcinj-ra, ami Montenegro legkeletibb városkája, közel az albán határhoz. Ami vonzott bennünket, az a 12 km hosszú homokos tengerpart, a Velika Plaza. Ebben nem is csalódtunk, igazi riviéra, végtelen tenger, aprószemű sötétszürke, puha homokkal, kristály tiszta vízzel - homokos part ellenére nyakig érő vízben is láttam a lábujjaimat a víz fenekén. Lassan mélyül a víz, kisgyerekkel is ideális, de délutánonként nyílt tenger lévén feltámad a szél és elég nagy hullámok vannak, de ahogy az ott lévő kisebb gyerekeket figyeltem ezt inkább élvezték. A hosszú part fel van osztva, egyes területek vállakozások fennhatósága alá tartoznak, itt vannak bérelhető napágyak és egyéb szolgáltatások, de vannak szabad területek is jócskán. Mi a Copacabana Beach nevű strandot választottuk, ami méltán büszkélkedik a kék hullám minősítéssel. Igazán rendben van, nincs szemét, nyilván mert takarítják is, másrészt az oda látogatók is kultúráltan viselkedtek, csak minimális mennyiségű eldobált szemetet lehetett látni a nap végén is. Belépődíj nincs (sehol, hiszen a part összefügg, az egyes részek nincsenek elkerítve), napernyőt 2 napozóággyal 7 Euro per nap áron lehet bérelni. Ha belegondolunk egy hazai strandbelépő árába, ez igazán jutányos. Főszezon ellenére zsúfoltság sem volt, az ágyak nem teltek meg, a széli részeken lehetett olyat találni ahol az összes szomszádos ágy üresen állt, több sornyira volt csak a következő foglalt.

Az Ulcinj centrumában lévő kisebb homokos strand a Mala Plaza viszont egyáltalán nem jött be, iszonyatos zsúfolt és koszos. A homok nem puha mert a sok ember letapossa és tele van cigarettacsikkel és minden egyéb szeméttel. Esténként ugyan összeszedik a szemét nagyját a fenntartók, de attól még a csikkek tömkelege és az egyéb apró szemét ott marad. A szállásunk itt volt, csak egy utca volt a hotel és a part között, de a fentiek miatt ezt egyáltalán nem tudtuk kihasználni, inkább elmentünk a 13 km-re található Copacabana Beach-re. Autóval közlekedtünk, a Velika Plaza mögött közvetlenül bőven van parkolóhely. Ellenben a centrumban alig, a mi hotelünknek egyáltalán nem volt, magunknak kellett találni. Vannak privát parkolóhelyek ahol 5 Eur a díj 24 órára, viszont ha az ember elhagyja a helyét, akkor egyáltalán nem biztos, hogy mire visszatér még van helye, hiába van kifizetve előre. Ezen kívül nehézség, hogy a belvárost a nyári időszakben este 8-tól lezárják, itt zajlik az esti tengerparti dzsembori, hangos zenével, hömpölygő tömeggel, bazárokkal (igazi giccsparádé, itt simán meg lehet venni a hamis Gucci és egyéb hasonló cuccokat, nem jön a NAV, hogy lefoglalja). Aki ezt szereti annak érdemes a belvárosban megszállni, aki viszont nyugalomra vágyik, jobb ha valahol kintebb keres szállást. A belvárosból el lehet jutni a Velika Plazara vizitaxival is, de elég borsos az ára, azt hiszem 3 Eur/fő csak egy irányba, tehát az autó mindenképp gazdaságosabb. A közlekedési morál – igazából nincs is morál – miatt csak rutinos vezetőknek ajánlom az autót itt. Mindenki siet, dudál, olyan, hogy sávok, táblák, szabályok mintha csak tájékoztató jelleggel lennének. Bemennek két sáv közé, előzik a sort, tök mindegy, hogy jönnek onnan is szembe, majd lehúzódnak, igazából anyázás nélkül, mert hát a következő pillanatban ők csinálják ugyanezt. Előznek jobbról is az útpadkán, nyomulnak mindenhol és sokszor ezzel okoznak dugót, amit aztán jó sok időbe kerül kibogozni, miközben folyamatosan dudálnak. Az egyetlen megoldás, ha az ember alkalmazkodik és felveszi a stílust.

Ez már tényleg a Balkán..Kamaszaim számára, akik Horvátországnál keletebbre még nem jártak, de még nekünk, felnőtteknek is igazi kultúrsokk volt. A rendszámok alapján a tömeg többsége helyi, vagy Szerbiából, Boszinia-Hercegovinából, Albániából érkezik ide, a német, osztrák vagy éppen svájci rendszámú autókban is a kinézetük alapján az onnan szabadságra hazatérők ülnek. Érdekes módon az elvileg muzulmán túlsúly nem látszik, viszonylag kevés kendős nőt láttunk, és mikor a hotelünk mellett lévő minaret hangszóróiból megszólalt a müezzin, akkor sem láttunk tömegeket arra rohanni vagy imára borulni.

Az árak elfogadhatóak, nagyjából hazai szinten vannak, pizza 4.5-5 Eur, natúr csirke körettel 8-12 Eur, kebap pitában 2.5 Eur, seabass nevű halat grillezve ettünk már 8 Eurotól. De azért vigyázni kell, nem minden étterem teszi ki az étlapot, előtte ácsorgó alkalmazott próbálja becsalogatni a vendégeket. Van azért ami drága, pl. palacsinta az utcán 1 Eur/db. A hotel ahol laktunk papíron 4 csillagos, a valóságban egy hazai közepes apartman szintjét ütötte meg. Gázolaj 1.26 Eur volt, minden kútnál, miközben hazafelé jövet Horvátországban 1 Eur körül.

És akkor a végére az út. Odafelé a Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegro útvonalat választottuk. Nem bántuk meg a táj szépsége miatt, de iszonyat kimerítő, tériszonyos vezetőnek nem való. Boszniában a 73-as főút sokáig lakott területen halad, csak lassan lehet haladni, emberek, tehenek az úton, a vezetési stílus már itt is balkáni. Szarajevó előtt van egy ötvenegynéhány kilometers autópálya, szemmel láthatóan sajnálják rá a 3 Eurot mert gyakorlatilag üres. Itt lehet szusszanni egyet, kell is (meg folyó és egyéb ügyeket intézni mert utána jó soká nincs rá lehetőség). Egy darabig még a 73-as úton haladtunk majd egy huszáros kanyarral letértünk róla.

Az út egyre keskenyebb lett, az aszfalt elfogyott és egy murvás, földes, kátyús úton találtuk magunkat, ami egy szakadék szélén haladt. Sokszor olyan keskeny, hogy nem fér el két autó egymás mellett. Eleinte gyanakodtunk, hogy rossz irányba vitt a gps de miután egyre több autó jött szembe, nyugat-európai rendszámmal, lakókocsikkal már gondoltuk, hogy ez az egy út létezik. Kb. 20 km zötyögés után elértük a határátkelőt, ami boszniai oldalon egy bódéból áll és egy fahíd visz át a folyó felett, egyszerre csak egy irányba van közlekedés mert egy autó fér el rajta. Montenegrói oldalon már kétsávos aszfaltos út van, de hosszú kilométereken át a hatalmas és gyönyörű tóvá duzzadt folyó mentén kanyarog a szerpentin a sziklafalon. Olyan alagutakkal, ahol se világítás, se a fal rögzítése, csak úgy át van fúrva a szikla. Elgondolkodik az ember, hogy itt bármikor a fejére pottyanhat egy szikla. Ennek ellenére nagy a forgalom. Az első pihenő jó messze van, itt a benzinkút wc-je zárva volt, mondván rossz, szerencsére az étteremé üzemelt. Hazafelé Horvátországon keresztül jöttünk, hosszabb, de nagy része autópálya, így drágább is, ellenben kényelmesebb. (H. Judit, 2018. augusztus)


,, Ulcinj egy nagyon szép, történelmi óvárossal rendelkezik vagyis rendelkezne, ha rendbe lenne téve. Ulcinj óvárosa az egyik legrégebbi építészeti hagyományokkal rendelkező település az egész Adriai-tengeren. Görögök alapították a várost a hivatalos források szerint, az ő hatásukra alakultak ki a várost övező hatalmas falak. Ulcinj volt a legnagyobb és legerősebb kalózváros a Adriai-tengeren. A Citadelláról szép rálátás nyílik a városra, ahol mecsetek is feltűnnek az albán “hatás” miatt. (2017)" forrás,, 2017. nyarán Montenegróban, Ulcinjban (albán határ) nyaraltunk. A tengerpart koszos, szemetes, rettenetesen kiábrándító. A szennyvizet közvetlenül a tengerbe vezetik, nem sokkal távolabb a strandtól. A utazásból hazaérkezve, a 2 és fél éves gyermekünkkel kórházban kötöttünk ki. Hányással, hasmenéssel, sikerült rota-vírussal megfertőzödnie a kislányunknak. Hiába csodálatos az ország természeti adottsága, még van hová fejlődnie. Mi többet nem térünk ide vissza, az biztos. (Adrienn, 2017)

,, Uljcin egészen délen van Montenegróban, az albán határ mellett. Lakói javarészt albánok, kevés a szerb, s még kevesebb a montenegrói itt.
Azt terveztük, átruccanunk Albániába, annyira közel van, de itt is nagy dózisban kapjuk a balkáni kultúrát, ezért eltekintettünk ettől a programtól.

A váron kívül még van Uljcinban bevásárló utca, mecset, minaret, benne müezzin, aki imára hívja a híveket. Meg hulladék mindenütt.

A vár alatt húzódik meg a Mala Plaza, a városi strand, melyre futó pillantást vetettünk a 60 fokban, és gyalogoltunk tovább. Az új városrész nyüzsgő és forró és szemetes. Szól a zene vagy az ima.
A beach mellett áll egy cuki mecset, így praktikusan ima előtt és után lehet hamar csobbanni. A férfiaknak nyilván, a muszlim nők inkább a Női strandon csobbannak, ott még az is lehet, hogy le tudnak vetkőzni, de nem biztos. És a víz valami érdekes okból gyógyhatású.

Uljcinról mást nemigen tudok mondani, itt még nincs kitalálva a turizmus. Az utazási irodák csak szállást közvetítenek, ha szervezett út után érdeklődsz, hülyének néznek. Üljél föl egy buszra, hívj taxit, ha annyira érdekel bármi más, de leginkább maradjál itt, egyél, igyál, fürödjél, élvezd a vendégszeretetüket " (szusi, 2021)


Odajutás

Ulcinj országúton 1023 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve az utazás időtartama: 13 óra. 740 kilométeren élvezhetjük az autópálya kényelmét. Egy irányban kb. 30 ezer froint lehet az üzemanyag és a matrica összköltsége.

A montenegrói főváros 101 kilométerre van (autóval kb. 2 és fél óra)

Szállás

A nyugalomra vágyók kerüljék a főtérhez és a mulatós övezetekhez közeli szálláshelyeket. 

Ajánlott hotelek:   (2021)

3 csillagos: Small Hotel Kleopatra ,

4 csillagos: Azul Beach Resort Montenegro , Hotel Montefila , Hotel Otrant ,

Más Ulcinj-i szálláshelyek árai itt - hotelscombined.com - foglalás magyarul 

Közlekedés

Kicsi város, azaz Ulcinjen belül minden gyalogtávolságra van.

Étkezés

A piac közelében vannak egyszerű, a helyiek által frekventált olcsó kajáldák. Malacsülteket ne keressünk, mert a mozlim albánok által lakott Ulcinjban a disznóhús nem kívánatos.

A városban nagy kultusza van a fagylaltozásnak és a pizzaevésnek. Ennek megfelelően sok a fagíyizó és az elvihető pizza. 

Az óvárosi falak közötti, és szép panorámájú vendéglőkben drágán lehet csak enni.  

p.a. fotója

,, A mindenféle burek 1 Euró, a csevap 2-3, isteni kukoricát grilleznek mindenfele, a füge friss és édes, kilója szintén 2 Euró.
A fügéről jut eszembe: van Uljcin mellett egy olajfaliget, ahova kedvenc taxisunk - Osman - szállított. Ott sózott olívabogyót lehet vételezni, meg még datolyát, de az annyira finom, hogy el se hittük, hogy datolya." (szusi, 2021)


,, Ulcinj szép, hangulatos, nagyon jó éttermek és boltok. Ajánlom a BONITA es LA TAVOLA éttermeket különösen. Többször visszamentünk oda. Aki szereti a nagyon finom halakat el kell mennie a Restaurant Peša-ba. 4,8; $! A rombusz hal nagyon finom.

Ulcinj 80% albán, de vendégszeretőbbek és kedvesebbek a szerbeknél (crnagoraiak). A közlekedési morál a béka s**** alatt. (2021)

Vásárlás

Ulcinjben naponta van termelói piac elképesztően friss és ízletes gyümölcsökkel és zöldségekkel, persze a szezonoknak megfelelően. Péntekenként van a legnagyobb élet és választék, mert ilyenkor a térség falvaiból pluszban jönnek kistermelők az áruikkal.  

A városi piac nem nagy szám, de egyszer érdemes megnézni (nekem a halak miatt).

A bazárok nyitva vannak késő este is.

Szórakozás

A főszezonban hatalmas az éjszakai élet, rengeteg a fiatal (ezrek). A parton, a strandok közelében vannak zömében a bulihelyek.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

1. A fiatalabbak tudnak inkább angolul, az idősebbek oroszul vagy németül. 

Strandok

Napozóágy 4 euró/nap. A strandok - többek szerint - tisztábbak, mint Budva térségében, kivétel a városi strand.

,, Ulcinj homokos strandja 12 kilométer hosszan fut az albán határ felé, ami az egész Adria egyik leghosszabb strandja. Pár száz méterenként különböző hangzatos nevű strandokra van osztva a 12km-es szakasz, mint pl. Copacabana, Pearl Bech, Miami Beack, White Beach,…stb..,mi a Mojito Beach-et választottuk. Kényelmesek voltak a napágyak és ott viszonylag kevesen voltak a bárból pedig kellemes zene hallatszott. A partvonal 50-100 méter széles, finom homokos és lassan mélyül. Délután itt eltöltöttünk pár órát, amíg a felhők engedték…délutánra sajnos ismét elborult. Így elindultunk vissza, de útközben megnéztük még vagyis meg szerettük volna nézni az Ada Bojanai strandot, ami már mondhatni tényleg Albánia határa. Ám a bejáratnál, morcos biztonsági őr állította meg és fizetni kellett volna… később derült ki számunkra, hogy ez a legnagyobb nudista strand a környéken. Ada Bojana a Bojana folyó torkolatában, egy homokos szigeten található. A nudista falu közvetlen a strand mellett van, ahol az idelátogatók szobákban vagy bungalókban szállhatnak meg. Hát ezt az élményt most kihagytuk, pedig azt mondják nagyon szép látvány, ahogy a folyó a tengerbe ömlik. (2017)" forrás

Mala Plaža (Kis strand)

Ez Ulcinj fő strandja, avagy városi strandja. Főszezonban bizony kellemetlenül túlzsúfolt, ráadásul megéehetősen koszos, szennyezett is. Azért ilyen túlzsúfolt ez a strand, mert ide jöhetnek a strandolók autó vagy vizi taxi nélkül is.  

Long Beach (Hosszú strand)

Nagyon is hosszú: 13 kilométeren. 

Nők strandja (Ladies beach, ženska plaža”)

Itt a lányoknak, nőknek nem kell aggódni a kellemetlen idegen férfiúi tekintetek miatt, főként, hogy ez egy nudista strand kizárólag nők számára. Hímnenű egyedek csak este 7 után jöhetnek ide tengert csodálni 

Valdanos Beach

Sziklás strand, aminek a szépségéhez erősen hozzájárulnak a sok száz éves olívafák (állítólag 18 ezer van belölük arrafelé).

,, Az odavezető út valóban mesés, olajfaligeteken keresztül kell menni. Lent a strandon hatalmas ingyenes parkoló, kb. 50 autó volt.

Az elsőre látszott, hogy a hely szebb napokat is megélt. De az étterem, a napozó ágyak bérlése és a WC üzemelt. Utóbbinál önkéntes fizetés volt, a napernyők árát nem kérdeztük.

Mivel a két napos esős, szeles időjárást követően voltunk, a tengernek valóban piszkos hatása volt, amit az elég tetemes mennyiségű hínár okozott. De mi nem tántorodtunk el, belementünk és 10 méter után már látni lehetett a víz alatt, és egy kicsit sznorkelezni is lehetett. A helyiek inkább a jobb szélén voltak, de ott tiszta beton volt a part, igaz sokkal tisztább. Fentiek alapján eldöntöttük, hogy még visszatérünk csendesebb napon...

Végül kigyalogoltunk a strand bal oldalán található úton a világítótoronyig kb. 1,3 km. Ez nagyon megérte, mert hihetetlen látvány tárult elénk, ráadásul épp naplemente volt már. "  (m.j., 2021)

Liman strand

Europa Beach

Mindig van hely, könnyű odajutni, parkolni.

Vidikovac strandja

Kis pici. Gyönyörű.

Programlehetőségek

Vár

,, Uljcin-külsőből 5 euróért vitt a taxink a belvárosba, ami maga a vár. A várban napközben csak a legelszántabbak bóklásznak, mert annyira meleg van, hogy mindenki inkább strandol.
A legelszántabbak naná, hogy magyarok, a bejáratnál sikerült is egy komplett magyar csoportot random összerakni, programot egyeztetni, egymást fényképezni.
A várban amúgy laknak, ahogy otthon, Budán, de főleg inkább éttermek, meg szállodák vannak benne. Ahogy nálunk.
Bizánci, török, velencei hódítók hagyták itt kezük nyomát, a kacskaringós, szűk utcákon alig páran bolyongtunk. Szilvike minden zugot látni akart, pusztító volt a meleg, úgy 40 fok, szerencsémre azért engedélyezett egy sört 2 euróért, s a kilátást elnézegette egy darabig. Mondjuk én is." (szusi, 2021)

Óváros (Stari Grad)

Ada Bojana

Itt van egy hatalmas nudista település.  Persze van ,,textiles" strand is.

,, Az Ada egyedülálló kis szigetecske, mindösszesen 5,4 km2. Ulcinj városától 18 km-re található 2,8 km hosszú és 1,8 km széles sziget.
Partja: homokos, a szigetet két oldalról a Bojana folyó mossa édes vizével, míg a harmadik oldalról, homokos partját a tenger mossa. A strand és az egész üdülőtelep naturista.
Csaknem 2 évig tartott, amíg a montenegrói Ulcinjhoz közeli Ada Bojana szigeten található nudista üdülő-komplexumot felújították. Az üdülő és a hozzá tartozó tengerpart rendkívüli népszerűségre tett szert az előző évtizedekben, különösen a német turisták körében. (2010)" forrás

Ulcinj Salina

Ez egy természetvédelmi terület (hatalmas mocsaras síkság), ahol Európában egyedülálló módon szabadon élnek flamingók! 

s.z. fotói

Sas-tó

Olvasmányos linkek

,, Csak akkor tudsz aludni, ha közel s távol egy pisszenés se hallik? Szereted a csöndet, a bensőségességet és a magányt? Akkor tartsd magad távol Ulcinjtól, mert itt csak akkor lelsz nyugtot, ha a legforróbb órákban felmászol a várost őrző sziklaerődre, kockáztatva ezzel a szénné pörkölődést, amit ráadásul észre sem veszel a tengeri szélben.

Ulcinj Montenegró legdélibb és legbalkánibb városa – mivel számunkra mindkét jelző határozott reklámértékkel bír, nem volt kétséges, hogy szerepel a turné állomásai között. Viszont amikor begördültünk a zsúfolt utcáiba, ahol kábé élükre állítva parkoltak az autók, cikáztak a gyalogosok, tülekedtek a sofőrök, dudáltak, berregtek, krehácsoltak a már évekkel ezelőtt levitézlett kisteherautók, veteránjárművek és persze a kismotorok (szigorúan Tomos márkájúak – hasonlítanak a nálunk ismert Babettákra, azzal a különbséggel, hogy ezek a szívós kis öszvérek még alaposan felmálházva is lazán veszik az állandó hegynek fel-hegynek le utakat) – nos, ettől a bábeli zűrzavartól érkezésünkkor semmi jót nem reméltünk.

Albán az ulcinji lakosok közel háromnegyede, illetve az idelátogatók jelentős része (Albánia mindössze 16 km-re van a várostól): a muzulmán túlsúly a város életvitelében is érzékelhető volt, egy nagy adag egzotikus bukét adva Ulcinjnak.  24 órás nyüzsgés az utcákon... és hát igen, a szemét: nem véletlenül mondják, hogy Ulcinj már Balkán a javából. Szemetesek nincsenek, csak elszórtan elhelyezett konténerek, a spontán szemétdombok inváziója pedig egyetlen foghíj-telket, beépítetlen sarkot, vagy gondozatlan kertet sem kímél. A városi strandon - a Mala Plazán - éppígy képes elfajulni a szeméthelyzet: hiába takarítják össze a napközbeni hulladékot este egy fürge traktorral, a vízben déli tizenkettőkor már nejlonszatyrok és ismeretlen tartalmú pelenkák is szembeúszhatnak a partközeli szakaszokon (aki rest beljebb úszni a tiszta vízért, az a Velika Plazán, a város melletti hosszú partszakaszon ligézzen inkább, ide azonban autóval érdemes jönni). A hulladékdömping döbbenetes annak tükrében, hogy Ulcinj ritka virágos város - mivel értelmezhető kertek nincsenek a hegyek által megkövetelt teraszos építkezések miatt, minden talpalattnyi területet benépesítenek dekoratív futónövényekkel, netán szőlő- vagy kivilugasokkal.

Ulcinj városi strandja egyetlen hatalmas családi piknik, melyen a família jó pár illusztris tagja felvonul: voltak itt tokától bokáig beöltözött tisztes asszonyságok (fürödni is kendőben, szoknyában mentek), albán cigánykaraván hatalmas matrónával, pufi csokibarna kölkök fürdőruhának kinevezett alsóneműben, fukszokkal megpakolt (jobbára orosz) gazdagok, helyi szerecsenek (a városban régen rabszolgapiac működött, az afrikai munkások leszármazottai közül sokan ma is itt élnek), pecsenyére sült turisták...

A strandról nem hiányozhat a rengeteg árus, akik kosárban hurcibálják a főtt kukoricát, a bureket, a napolajat, vagy a pálcikára szúrt, piros színű cukormázzal bevont almát - utóbbi kereskedő még harsány dalokkal is lendített az üzleten, melyek a közönség reakcióját figyelve, témájukat tekintve meglehetősen vaskosak lehettek.

Mint minden városban, itt is vétek lenne kihagyni a piacot: Montenegróban úgy tűnik, nem divat hatóságilag agyonellenőrizni mindent, így a piac bőségesen kínál házilag előállított élelmiszert, pálinkát, bort, olajat, saját recept szerint pácolt olívabogyót, sajtot, sonkát. A félliteres (zárjegy nélküli :))) sétapalackokba zárt rakiják (helyi pálnikafajta) láttán eljátszadoztam a gondolattal, ahogy egy magyar fogyasztóvédő látványosan hátsófali szívinfarktust kap a sorok között sétálván.

Ulcinjt az teszi igazán bohémmé, hogy minden változik, él, lüktet benne: a lapos tetős házakra újabb és újabb emeletek épülnek, újabb és újabb teraszokkal, ahol az emberek esténként vég nélkül dumálnak, társasoznak kártyáznak, gyereket szellőztetnek; az utcán mozgó standokon dolgoznak olyan mesteremberek, mint a szabó vagy a pólónyomtató, az internetkávézókból, ahol a helyi fiatalok lelkesen lógnak a facebookon és a skype-on, jó időben a szabad ég alá tolják ki a számítógépes asztalokat.

Hiába száll le az éj, Ulcinj utcái mindig tele vannak, mindig akadnak, akik társaságba verődve nevetnek, kart karba öltve sétálnak, éjjel háromkor sült kukoricát és bureket vesznek, vagy éppen a templom kertjében beszélgetnek a pappal az olajfák alatt akár éjfélkor is, és mindezen nyüzsgésen mégsem az alkohol az úr. Ulcinjban a Balkán épp Európává válik, annak minden fényével és árnyával együtt, hiszen pont annyit veszít a romlottságából, mint az ártatlanságából.  (2011)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

úti kritikus, 2021. 06. 03. 07:23
Endrének:
Önnek igaza van. Azonban az Ulcinj aloldalon látható árak egy olyan visszajelzésben vannak, amelynek a végén látható, hogy 2018. augusztusi információ. Megpróbálunk frissebbeket is megadni.


Endre, 2021. 03. 24. 12:15
Csak kérés. Aki adatot jelentet meg, ami általában évente változik, pl. árak... stb. legyen szíves az aktuális dátumot is odaírni! Úgy lenne igazi segítség az utazónak. Kösssszzzz!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon