ÚTIKRITIKA.HU / Dánia


hirdetes

útikritikák


Dánia

Dánia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Varga Gábor fotója

Dánia dióhéjban

 • Dánia a skandináv országok egyike. 43 ezer 100 négyzetkilométer a területe tehát kevesebb mint fele akkora hazánknál. Dániát 5,9 millióan lakják (2024-es becslés). Dánia fővárosa: Koppenhága (kb. 1,3 millió lakos). Dánia délen Németországgal határos.
 • Dánia az Európai Unió tagja, államformáját tekintve királyság. Dánia a Schengen-övezet része, tehát magyar állampolgár belépéskor nincs kitéve útlevél-ellenőrzésnek.
 • Dánia 1011 kilométerre van (légvonalban) Budapesttől. Autóval (megállás nélküli vezetést feltételezve) 15 órás az út.
 • Dániában dánul beszélnek. A dán nyelv hasonlít a norvégra és a svédre.
 • Nemzeti valutájuk: a dán korona (DKR). Bár Dánia nem tagja az eurózónának, az eurót mégis második valutaként ismerik el a  hétköznapi életben.
 • Havi átlag nettó fizetés: 1,3 millió forintnak megfelelő dán korona (2024-ben).
 • Dániában az árszint a magyarországi duplája.
 • Egy nemzetközi rangsorolás szerint Dánia a világ legjobb közbiztonságú országa!
 • Leggyakoribb vezetéknév: Jensen
 • Áprilisban és májusban a turistáskodást zavarhatja a sok csapadék.
 • 2024. május: 1 liter benzin 741 forintnak megfelelő dán korona
 • A dániai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Dániában:

Az UNESCO természeti világörökségének részei Dániában:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Irigylésre méltóan jómódú, szervezett, rendezett, toleráns, nyugis ország
 2. Koppenhága csodálatos város, méltatlanul mellőzött a magyar utazók körében
 3. Idilli vidéki tájak, termőföldek, barátságos kisvárosok, cuki házak
 4. A tisztaság példamutató
 5. Kis ország, azaz könnyen felfedezhető, jó sok a tengerpartos hely
 6. Angollal prímán el lehet boldogulni mindenhol, a dánok segítőkészek
 7. Annyira konszolidált minden, hogy már-már unalmas
 8. Lelkiismeretesen segítőkészek a helyiek
 9. Andersen háza Odensében
 10. Jutland szigetén a középkori állapotát (12. század) szépen megőrző Ribe település óvárosa

Nem tetszett

 1. Baromi drága a magyar turistának (az ételek, élelmiszerek drágábbak, mint pl. Németországban)
 2. A dán nem tűnik a világ egyik legszebben hangzó nyelvének, kicsit öklendezőnek hangzik
 3. A táj túlságosan lapos, nincsenek szép hegyek, a természet nem izgalmas
 4. Gyakran szeles (akár fel is boríthatja a bicajost), esős az idő, amikor felhős az ég komor sötétté válik minden
 5. A turista információs irodák személyzete nem kellő lelkesedéssel ténykedik, tisztelet a kivételeknek
 6. Nincs az eurózónában, azaz pénzt kell váltani, hacsak itthonról nem visz az ember dán koronát
 7. Az emberek túl visszafogottak, zárkózottak, bizalmatlanok, nem annyira mosolygósak, pedig jól élnek
 8. A kerékpárosokra ügyelni kell, mert ők nem igazán ügyelnek a gyalogosra
 9. Jól láthatóan sok a magányos ember
 10. Dánia kellemes, szép desztináció, de nem túl izgalmas, felkavaróan emlékezetes

Vélemények

"Dániának nincsenek kiemelkedő turista látványosságai, és turisztikailag csak Koppenhága igazán érdekes hely. Viszont nagyon kellemes az ország, mert minden olyan jól működik, és rokonszenvesen kiegyenlített a jómód. Az emberek szépek, a családok esztétikusak. Nagyon civilizált minden, irigyelhetjük őket. Nagyon boldognak tűnnek. Ami zavaró a magyarnak, az persze a baromi magas árak. A dánok sokat keresnek, tehát nekik ez kevésbé gond." (Andris, 2014)


,, Koppenhágában csak a repülőtéren voltunk, a lényeg most Jutland volt
Koppenhágában a bérautót a car rental centre-ben lehet felvenni. Shuttle busz visz oda, amit nem könnyű megtalálni: a 3-as terminálról a vonatjegy-automaták mellett a metróállomás felé kell menni, majd egyből a felüljáró után le, ott van a buszmegálló
Dániában autópályadíj nincs. A fontosabb kompokat (pl. a Koppenhága-Aarhus útvonalon az Odde Sjaellands-Aarhus) előre, on-line érdemes foglalni. A honlap csak dánul van, de kitalálható. A rendszám helyére azt kell beírni, hogy RENTAL CAR. Az Odense-Koppenhága útvonalon a világ harmadik legnagyobb hídja (https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Belt_Fixed_Link) kártyával vagy készpénzzel fizethető. A komp és a híd is 250 korona.
Dánia legalább annyira drága, mint Izland.
az éttermekben a víz fizetős (ha más italt nem kérsz), tehát kötelező italfogyasztás van
Gírosz sültkrumplival 85 dkk, olcsó pizza 109 dkk, főétel kávézóban 165-185 dkk, főétel étteremben 240-280 dkk, leves, desszert, pohár bor kb 85 dkk
A dánok többsége továbbra is jó fej, vidám, nyitott, segítőkész
Aarhus, Aalborg, Odense mind kellemes kisváros, megérnek egy pár órát
Szép tengerparti látnivalók észak-Dániában: Løkken strand, Rubjerg Knude Fyr világítótorony
A Djurs Sommerland vidámpark világszínvonalú, nagyon jó, egész napos program, kisebb és nagyobb gyerekekkel is. Az egész napos korlátlan belépőjegy 295 dkk.
Legolandba nem mentünk el végül, mert kevés időnk lett volna rá." (bld, 2019)


A Central Stationról vonattal mentünk (Oresundtag), a jegy egy útra 113 SEK volt. Igy az út 35 percet vett igénybe. Koppenhágát igy 226 SEK/fő áron jártuk meg. A városban nem használtunk tömegközlekedést, a vasútállomáson lévő turista irodából hozott térkép segítségével jártuk be, kb.10-15 km sétával.

Hajóztunk is, ez kihagyhatatlan volt. Azt javaslom, hogy a két indulási pont közül ne a legforgalmasabb Nyhaventől induljatok. A másik indulási pontról induló sárga útvonalat válasszatok, mert ez hosszabb és látvanyosabb. A hajókázás 95 DK/fő áron volt, az út 1 órás.
 Amit meglátogattunk, a teljesség igénye nélkül: Kristianborg, Amelianborg, Nyhaven, Rosenborg, Castellet.
A második napon elvonatoztunk Helsingørba. A vonat szintén a Central Stationról indult, egyenesen, átszállas nélkül, Koppenhágát érintve utaztunk. A jegy 162 SEK/fő volt, egy útra.
 A vonatjegyeket járatra és időpontra vettem, az OMIO alkalmazásban. Mobiljegyek, kinyomtatni ezeket sem kellett.
 A Koppenhágai hajójegy mellé adnak egy kuponfüzetet. Ne dobjátok ki, van benne egy kupon, amivel 20% kedvezménnyel lehet megvenni a Kronborgi várba szóló jegyet. Érdemes bemenni, nagyon klassz, a "színészek" bohóckodása szórakoztató volt. Helsinbørg egy kedves kisváros, a vonat visszaindulásáig érdemes egy sétát tenni a XVI. szazadban épült házak között. (2022)

Olvasmányos linkek

"Az egyszerűség kedvéért hatalmas sétával indultunk ismét Christiania felé, végig Európa egyik leghosszabb sétálóutcáján, a nagyjából két kilométer hosszú Strögeten. A program a jól bevált séma szerint zajlott: menjünk kocsmába, érezzük jól magunkat, aztán lesz, ami lesz. A krimóban a csaposon kívül egyetlen dán sem tartózkodott, tele volt viszont vietnamiakkal meg nepáliakkal. A tömegverekedés előtt még összeölelkeztem egy nepálival, akinek évekkel ezelőtt jártam a szülőfalujában. A hajléktalanszálló helyett ezúttal hippiknél sikerült tanyát ütni a belvárosban. Reggel még egyszer elcsodálkoztam azon, mennyire jól megfér egymás mellett a klasszicizmus és a modern, természetesen csak akkor, ha a modern jó ízléssel társul." forrás


,, Megérkeztünk Sønderborg városba, ahol minden zöld, a házak közel egyformák, csend van, nincsenek kerítések, a lakosok üdvözölnek, és a tenger illata frissé teszi a levegőt. Tisztaság van, rend, biztonság és nyugalom. Egy igazi álom." forrás


,, Dánia….a világ legboldogabb országa. Egy ország, ahol a járókelők, kerékpárosok, sofőrök egyaránt rád mosolyognak és attól, hogy te visszamosolyogsz rájuk, jobban érzed magad. Itt senki nem siet, mindenki nyugodt és vidám." forrás


,, Mi a Jylland félszigeten időztünk többet. Az ódon városkák utcáin sétálva a legszembetűnőbb, hogy mindenhol virág, virág, virág! Szépek, gondozottak. A kikövezett járdán helyet hagynak a rózsáknak, eleve úgy építik, hogy legyen hova ültetni. Az épületek olykor szokatlanul színesek, harsányak.

A házak kapui többnyire nyitva vannak, be lehet menni az udvarokba, ahol gondozott virágágyások, vagy a fal tövébe ültetett mályvák teszik otthonossá a környezetet.

Több helyen láttunk utcai vagy kerti padon üldögélő, beszélgető, sehova nem siető embereket. Még a nagyobb városokban - mint Sönderborg, Aarhus – is szembetűnő a sok virág. A jyllandi kisebb és nagyobb városok között az a különbség, hogy a kis települések óvárosai egységesen régi épületekből állnak, a nagyobbakban keverednek a modern és régi házak, de a hangulat inkább 21. századi. Mint Hollandiában, itt sem takarják függönnyel az ablakokat, helyette valami dísztárgyat, virágot vagy porcelánt tesznek a párkányra. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Faaborg-ban - l.t. fotója

Andersen nyomában Odensében - l.t. fotója

Sønderborg - marokban a hal - b.d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Magdaléna, 2020. 02. 03. 20:03
Már kétszer voltam Dániában, Bornholm szigetén és Finn Syigeten. Bejártuk Koppenhágát, Egeszkov várat és a kornyéket. Minden gyonyorú, tele virággal, sok nárcisz és rózsa. lenyúgozó, megyunk harmadszor is Mon szigetre. Élelmiszert tobbnyire viszunk de vásárolunk is valamit. Tennék fel képeket is ha tudnám hogyan. Talán legkozelebb.


Márk, 2019. 10. 22. 09:26
Egy kis kiegészítés a fentiekhez egy Dániában élő magyartól.
A dán táj valóban nem annyira változatos vagy drámai mint pl Svédországban vagy Norvégiában, de látnivaló azért akad bőven. Jyllandon tudom ajánlani: Mols bjerge, Rold skov, Thy nemzeti park. Aarhusban érdemes meglátogatnia Gamle By-t, ez egy elég nagy területű skanzen ami végigvisz majdnem a teljes dán történelmen az átlag polgárok szemszögéből. Nagyon érdekes és szórakoztató is.
A helyiek zárkózottságáról. A dán kultúra része az “élni és élni hagyni”, ennek szellemében az udvariasság jele, hogy nem tartják fel egymást általuk feleslegesnek ítélt cseverészéssel (barátok, család nyilván kivételek). Ha kérdezel útirányt pl, a lehető legtömörebben válaszolnak, hogy gyorsan megtaláld amit keresel. Nekem ezt évekig tartott megszokni.
Még valami, ha esetleg autóval jönne valaki: az autópályák ingyenesek de a kompokért és a szigetek közti hosszabb hidak (!!) többségéért fizetni kell. A dán vezetési morál állítólag sokat romlott az elmúlt 10-15 évben, időnként bosszantóan bénán vezetnek.. magyar szemmel legalàbbis biztosan. Végülis nem egy autobahn-on felnőtt nép, mint a német.
Árakról: szupermarketek jellemzően nem ANNYIRA vészesen drágák, de az árak magasabbak mint a németeknél. A szolgáltatások (ide értve a hoteleket és az éttermeket is) viszont nagyon drágák.


Gy Á M, 2018. 05. 19. 17:46
Szia ,turista helyeken a belépőt lehet fizetni euróba is . Sőt , eurót adsz ( persze csakis papírpénz ) , és dán koronát kapsz vissza ,( kiszámolva az aznapi árfolyamot )


Bognár Balázs, 2018. 03. 04. 21:12
Egy friss írásom, amiben részben Dániáról, részben egy dániai népfőiskola életéről, ottani élményekről írtam: 4612 szó, 52 kép, 12 videó..
https://uzenetmusic.com/dania-elmenyek-kreativitas-nepfoiskola/ Jó olvasást! :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon