ÚTIKRITIKA.HU / Koppenhága


hirdetes

útikritikák


Koppenhága

Koppenhága dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Vendéglátás | Közbiztonság |Egyéb hasznos tudnivalók| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

v.k. fotója

.

Koppenhágáról dióhéjban

 • Dánia fővárosa, Koppenhága légvonalban 1011 kilométerre van Budapesttől.
 • 1,39 milliós a lakossága (2024-ben).
 • A főváros a Seeland-szigeten fekszik. Területre nagyobb, mint Stockholm.
 • Koppenhága, azaz København dán kiejtése: köbnhán, az angol Copenhagen: kopenhégen (az o betű hangsúlyozva)
 • Döner kebabos, pizzás egyszerű, büfé jellegű helyeken egy főnek kb. 7 ezer forintnak megfelelő dán koronáért lehet egy ételt enni. A dán étkeket kínáló, közép kategóriás éttermekben két főre kb. 42 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülhet egy ebéd (2024) 
 • Koppenhága a 7. legdrágább európai nagyváros (2023). Azért ehhez tegyük hozzá, hogy a városban az átlagos nettó havi fizetés (2023-ban) kb. 1,4 millió forintnak megfelelő dán korona!   
 • Nemzetközi felmérés (World Happiness Report) szerint Koppenhágában élnek a legboldogabb emberek
 • Környezetvédelmi szempontból példás főváros (sok zöld terület, tisztaság, ökobarát hotelek aránya stb.)
 • A koppenhágiak közel fele naponta közlekedik kerékpárral, a középkorú, idősebb helyiek nagyon igyekeznek fiatalok maradni egészséges, sportos életmóddal
 • A buszokon és egyéb tömegközlekedési eszközökön feltünően csend van, nem szokás hangoskodni , mobilon harsogva beszélni (bár más kultúrkörökből jöttek időnként megteszik)
 • Koppenhágában nagyon jó a közbiztonság, pl. a szülők nem aggódnak, ha az általános iskolás gyerekeik felügyelet nélkül mászkálnak az utcákon
 • A város dán neve "København két szóból állt össze: "Køb" és "havn". A "Køb" szó jelentése: "vásárolni" vagy "megvásárolni".
  "Havn" szó jelentése: "kikötő" vagy "kikötőváros". Ezért Koppenhága neve azt jelenti, hogy "kikötőváros, ahol lehet vásárolni". A nevet arra utalva alkothatták, hogy a város a Balti-tenger partján helyezkedik el, és hagyományosan fontos kikötőváros volt, ahová kereskedők és tengerészek jártak, hogy kereskedjenek és vásároljanak.
 • A koppenhágai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Fő látnivalók:

 • Strøget (sztrage), Európa leghosszabb sétáló utcája
 • Amelienborg palota
 • Nyhavn, kikötőnegyed
 • Cristiania szabad város
 • Danisch Design Centre

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Turistaként nagyon könnyű gyalogosan bejárni, felfedezni
 2. A Nyhavn (ejtsd nűhá) szuperül ki van találva a régi és a modern harmonizálásával
 3. Rokonszenvesek a koppenhágai fiatalok, főleg a lazábbak
 4. Alapvetően jó a közbiztonság, szuper éjszakai élet, tisztaság uralkodik
 5. Jó, praktikus a tömegközlekedés
 6. Angollal mindenhol, mindenkivel könnyedén lehet kommunikálni
 7. Jellegzetesek, tetszetősek az épületek, rengeteg fotótéma
 8. A kerékpáros kultúra (irigylésre méltó)
 9. Sok a szép dán nő
 10. Louisiana Modern Művészetek Múzeuma
 11. Vasárnap délelőtt reggeli&ebéd kombináció a Torvehallerne piacon

Nem tetszett

 1. Az európai átlagnál drágább város, sokkal drágább
 2. Nagyon gyakran szeles, akár zavaró mértékben is, és a nap keresztmetszetében szeszélyes az időjárás (váratlan esők), szürke ég
 3. A szuvenírek között sok a giccs (mint máshol)
 4. A Tivoli nekem unalmas volt
 5. Nyhavn turistákkal zsúfoltabb helyein azért figyelni kell a zsebtolvajokra, van néhány rázós környék
 6. Sok helyen a szolgáltatók nem elég kedvesek
 7. Hogy a Christiania már nem az a hiteles, jó fej hely, mint annak idején
 8. Annyi kerékpár van, hogy a kerékpár parkolás komoly problémává vált

Vélemények

"Az emberek nagyon közvetlenek, segítőkészek. Koppenhága nagyon drága város, szerintem Európában az egyik legdrágább. Javaslom minden utazónak a Koppenhága kártya kiváltását, ami soknak tűnik 3 napra, de mindenhová jó ( metró, múzeumok, RER, vasút). Egy kicsit zavaró, hogy mindent felújítanak és a terek le vannak zárva, de a múzeumok és a látnivalók könnyen megközelíthetőek" (B. L. 2017)


"Koppenhágának ugyan van két metróvonala és a busz közlekedése sem rossz, annyit azonban érdemes tudni, hogy ebben a városban, akár meleg van, akár hideg, akár esik, akár fúj, a legjobb közlekedési eszköz a kerékpár. Ha csak pár napra érkezünk, akkor szerintünk nem is nagyon érdemes semmilyen egyéb eszközt használni – na, jó, azért a vízibuszt ki kell próbálni, annak még van egy külön spéci hangulata. A bringához jutás amúgy elég egyszerű feladat, mindössze meg kell keresnünk a városban annak a 110 parkolónak az egyikét, ahol 20 korona ellenében elvihetünk egy City Bike-ot. Amikor pedig befejeztük az aznapi tekerést, lerakjuk a cangát és a 20 koronát vissza is kapjuk. Pont, mint a bevásárló kocsiknál. Persze, ha nem elégszünk meg ezzel, akkor befizethetünk bringás városnézésekre is, kinek milyen a vérmérséklete. " forrás


"Koppenhága az egyik kedvenc európai városom. Elképesztően élhető helynek találom. Van egy kellemes kisvárosias hangulata, amit a világvárosokat megszégyenítő kulturális élet hoz egyensúlyba. Különösen a Nørrebro negyed hangulatos boltjai, galériái és utcái maradtak meg jó emléknek, és a dánok végtelenül civilizált, nyitott hozzáállása. Nyissuk ki a térképünket Koppenhága bármelyik forgalmasabb csomópontján, és garantáltan 5 percen belül valaki megkérdezi, hogy segíthet e tájékozódni. Viszont elismerem, a latin népekhez vagy akár a magyarokhoz képest is távolságtartóbbnak tűntek a helyiek. A Christiania negyed nekem kellemes meglepetés volt. A bejárat környékétől (ami valóban kicsit műanyag és turistás) eltávolodva nekem egész autentikusnak látszódott: sok koppenhágai fiatal társaság üldögél és dumál lezseren, és itt már diszkréten bele lehet nézni ex-hippikommuna lakosainak a mindennapjaiba is. Az utazással kapcsolatban még talán annyi, hogy szerintem 3-4 nap bőven elég alaposan körbejárni a várost, és a legideálisabb időpont kétségtelenül a július, augusztus."(K. Andris, 2017)


,, Koppenhága, a rendezettség mögötti bohémság városa. Koppenhágából a türkiz tornyok maradtak meg bennem legélesebben, ahogy a vörös téglaépületek letisztult szimmetriájába egy kis szertelenséget és kiszámíthatatlanságot visznek (ami a dán néplélektől elsőre idegennek tűnik, de ha jobban szétnézünk Skandináviában, látjuk, hogy a dán néplélekből is feltör valami zabolátlan). Ezek a türkiz tornyok egyszer így csavarodnak, másszor úgy, és még akkor is egy kis vidámságot hoznak Koppenhágába, amikor a várost betakarja a szürke felhődunyha és igazán csapnivaló a klíma.

Koppenhágában a legszeretnivalóbb a rengeteg, nagy területen elnyúló zöldterület. Ahol az egyik park véget ér, ott kezdődik a másik, tavacskákkal és csatornákkal tűzdelve, amik állatok otthonául szolgálnak, kacsákat, hattyúkat, még gémet is látni, és persze a bokrok alatt is biztosan sok lény lapul még, amiket nem veszünk észre. Úgy tűnik, ha a városvezetés itt üres területre bukkan, azt mondja, csináljunk parkot, és nem azt, hogy jupijé, ezt is eladhatjuk irodaháznak.

Amikor ott jártam, úgy éreztem, Koppenhága a legélhetőbb város: kedélyes belváros pár műemlékkel, sok víz és zöldterület, hogy karnyújtásnyira legyen a természet, még bohémnegyed is van (erről mindjárt). No és erős a biciklikultúra: a biciklik leláncolatlanul hevernek (legalábbis a 2010-es évek elején így hevertek) a járda szélén a gazdájukra várva, mert olyan jó a közbiztonság, hogy nem kell félni attól, hogy ellopják; széles biciklisávokon lehet tekerni, elfér egymás mellett gyalogos, bringás és autós. Az utcákon nincs teperés és tömeg. Csak az a fránya klíma, ugye… És, így visszatekintve, időnként zavarbaejtően nagy a csend. (2017)" forrás


Ennél szebb várost el sem tudnék képzelni..csak az Indre By--ben (belváros) 2 nap a minimum, és akkor még nem láttál mindent, és a közeli nagyobb városokba is érdemes kirándulni, a turista jegyet lehet használni bármilyen közlekedési eszközre. Közel van Roskilde, Hillerød, Helsingør..(amire a jegy szintén érvényes).megunhatatlanok...gasztrokulturális élményekben gazdag ország, bármerre is mennél ! (2024)

Sétálóutca - v.k. fotója

,, Azt mondják, hogy a dánok az egyik legboldogabbak a világon. Ezt tapasztaltuk és meg is tudjuk érteni. Az emberek nagy része látszólag egészségesen él – biciklivel közlekednek többnyire, autót sokkal kevesebbet látni, mint Budapesten. Ami megdöbbentő volt számunkra, hogy a bicikliket ritkán zárják le, csak simán leteszik, ahol megállnak, mindenféle lakat nélkül. A bicikli utak szélesebbek, mint a gyalogosok járdája vagy az autósok sávja. Vicces, hogy itt nem attól kell tartanunk, hogy elüt az autó, ha nem nézünk körbe, hanem sokkal inkább egy biciklis elől kell olykor-olykor félreugrani. Metro és buszok is járnak a városban, ám a biciklis forgalom sokkal jelentősebb. Sok bio és egyéb egészséges ételeket árusító bolt és étterem van a városban, ebből következtettünk a dánok egészségtudatos életmódjára. A szembe jövő emberek vidámnak, kedvesnek tűntek; hajléktalannal nem találkoztunk. Koppenhágát egy nyugodt, kisvárosi hangulat lengi át. (2018)" forrás


,, Nekünk a sok látnivaló közül Christiania, a hippinegyed volt a legkülönlegesebb. Tipp: a csatornán jár a 991-992 hajó, ami sokkal jobb és kevésbé turistás mint a hop on hop off hajók. Érdemes lehet kiváltani a Copenhagen Card-ot is, ezzel lényegében minden tömegközlekedési eszköz igénybevehető, valamint jópár múzeumban be lehet jutni a kártyát felmutatva. (Ár: 1 napos 54 EUR, 2 napos 80 EUR, 3 napos 100 EUR) (r.l, 2020)

Ajánlott hotelek (a jó ár-érték arány miatt) - 2024-ben:

Ha a turista a városközpotban szeretne megszállni, akkor az Indre By (magyarul a Belváros) térségében lévő szálláshelyeket érdemes keresni.

A bulizósoknak a Vesterbro negyedben érdemes megszállni. A Nørrebro negyedben azoknak tanácsos lakni, akik szívesen ismerkednének a hiteles koppenhágai hétköznapi élettel. Nyáron a Copenhagen Waterfront térségében a legkellemesebb megszállni. A Christianhavn negyedet azért érdemes választani, mert annak nagyon bensőséges a hangulata. Østerbro negyed a kisgyermekekkel utazók számára lehet jó választás. 

 • 2 csillagos: Cabinn City Hotel , Wakeup Copenhagen Bernstorffsgade
 • 3 csillagos: ProfilHotels Richmond , Go Hotel Ansgar
 • 4 csillagos: Hotel Absalon , Hotel Copenhagen Island , Hotel Copenhagen Strand ,
 • 5 csillagos: Tivoli Hotel & Congress Center, NH Collection Copenhagen ,

Közlekedés

Bejutás a városba: Több lehetőség is van, metró busz és vonat is, én a metrót választottam, ezzel 15 perc a belváros. Az M2 metró megy be a városba, Kogens Nytrovnál át lehet szállni a 3 vagy 4-es metróra, az elvisz a központi állomásra. Egy jegy 38DKK, 1-3 zónás jegyet kell venni, 90 percig érvényes. (2022)

Koppenhágában a legfontosabb tömegközlekedési eszköz a metró (S-Tog). A főváros metróhálózata nagyon modern, teljesen automatizált és gusztusos, mindemellett terjeszkedő. Ahová nem megy metró, oda lehet menni busszal. A tömegközlekedés zónákra épül. A legkisebb egység a két zónás jegy, ami 23 dán koronába kerül. Egy órá időkeretben ez a jegy korlátlan utazást tesz lehetővé. Jegyet lehet venni automatából, pénztáraknál és a buszsofőrtől. Aki sokat akar közlekedni annak érdemes 10 jegyből álló tömböt venni 135 dán koronáért. Úgy mint ittho, a jegyet egyenként érvényesíteni kell. A 12 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak, ha felnőtt kiséretében vannak. Ha a turista zömében a belvárosban akar mozogni, akkor jobb gyalogolni vagy bicajozni. Köztudott, hogy kOppenhágában a kerékpárkultúra elképesztően fejlett. A kerékpárutak kiépítettsége irigylésre méltó.

p.b.

Metróval

,, A dán fővárosból igen egyszerűen és gyorsan ki lehet jutni a repülőtérre, köszönhető annak, hogy a metró Koppenhága központja és légi kikötője közötti távolságot 15 perc alatt "küzdi le". A Kongens Nytorv állomáson (városközpont) 2 metróvonal találkozik és egy darabig párhuzamosan fut, ezért nagyon figyeljünk arra, hogy melyikre szállunk fel, mert csak a sárga vonal végállomása Koppenhága reptere (koppenhágai metró társaság weblapja itt érhető el vagy csak egyszerűen írjuk be, hogy m.dk és válasszuk ki a jobb felső sarokban, hogy "english"). A metróvonalak irányáról a digitális kijelzőkön tájékozódhatunk, s ha a "Lufhthavnen" felirat jelenik meg, akkor jó felé utazunk.

A metróállomás aluljárójába érkezve automatából vehetjük meg a jegyet (kártyát és dán koronát fogad el), s szerencsére a kezdő képernyőn rögtön meg is jelenik a felirat, hogy "Airport ticket 3-zone" vagy valami hasonló szöveg. Mint minden más, a tömegközlekedés is csillagászati árakon vehető igénybe Koppenhágában, így a reptéri, azaz 3. zónába szóló, 1 irányú jegy 38 DKK fejenként, ez körülbelül 1700 forint (60 percig érvényes a jegy). Aki fapadossal utazik tovább, számítson még plusz 10 percet a metróról való leszállás és a terminálra való megérkezés közötti gyaloglásra (a Ryanair a T2-ről indul). Továbbá a tranzitba érkezve ellenőrizzük gyakran a gép indulását, mert például a mi járatunk 1 óra késéssel indult (ez a Rayanair esetében nagyon meglepő :D ), viszont az eredeti indulás előtt 15 perccel jelent meg csak a induló kapu száma és a "Go to the gate" felirat, ráadásul a terminál bejáratától minimum további 10 perc sétára van a kapu (itt D-vel kezdődnek a számozások és a Ryan az F1-ről indult, szóval körbe kellett futnunk az egész 2-es terminált). Esetünkben további fél órába tellett, mire elkezdhettünk felszállni a gépre (a kapuhoz érkezéskor még le sem szállt - ááááá), de azért nem árt az óvatosság. Biztos, ami biztos, bármit is írnak a kijelzőn, 10 percenként ellenőrizzük, hogy nem változott-e valami. (2018)" forrás

Kerékpárral

,, Ami már érkezés utáni néhány perc séta alatt is feltűnt, a belvárosban egészen - számomra - ijesztő méreteket öltött: biciklik mindenhol. Nem csak, hogy használják, de nagyon szépen felépített rendszerben: két-két sáv a gyalogosoknak és a bicikliseknek a sok sávos autóutak mellett. Persze ez nyilván csak számomra volt ennyire új, a budapesti néha életveszélyesnek tűnő biciklis közlekedés után. Az első fél napban azt hittem le sincsenek zárva - csak álldogáltak kétlépésenként a bringák, aztán rájöttem, hogy attól, hogy utcai objektumhoz nincsenek láncolva, a kis zárnak köszönhetően nem fog elgurulni alattam ha random rájuk pattanok :)" forrás


,, Tényleg rengeteg a bicikli, elképzelhetetlenül sok. Óriási halmokban állnak az emeletes utcai tárolókban, a bicikliszerviz udvarán, metrómegállóknál, a vasútállomáson, minden falnál és ablak alatt, fejre állítva, sokszor eldőlve, ledobva, néha rozsdásan és otthagyva. Külön tudomány kirángatni egyet a kupac aljáról. Némelyik dán kissé agresszív, húzzák-vonják, arrébb rúgják a másik bringát, amíg a sajátjukat ki nem szedik.

A közlekedési tempójuk is elég félelmetes. Gyalogosként elsőre veszélyes iparnak tűnik a városban sétálgatás, mert minden irányból folyton biciklik jönnek rettentő gyorsan, jaj neked, ha véletlen lelépsz a nekik kijelölt sávra.

Alapvetően nagyon élveztem, hogy egy ennyire bringabarát városban lehetek." forrás


,, A dán főváros nagyon tiszta, és a világ egyik legkörnyezetbarátabb városa. A lakkosság 35% -a biciklivel jár munkába. Amszterdam ehhez képest semmi, amilyen biciklis kultúra van itt. Autót csak elvétve látni, pedig elég jól kiépített az úthálózat, de valószínűleg a szabályozások arra késztetik a lakosokat, hogy ne autót használjanak.

A tömegközlekedési rendszer nagyon jó a jegyek helyi fizetéshez mérve olcsóak. A bicajosoknak külön sáv van minden egyes utcában. Minden tökéletesen megközelíthető biciklivel és szinte mindenhol úgy van kialakítva, hogy nekik legyen elsőbbségük. A parkolás a belvárosban nagyon drága, ezért mi jócskán kimentünk a külvárosba parkolni, majd visszavonatoztunk a szállásunkhoz. (2018) " forrás

Vendéglátás

,, Torvehallerne: Ha egy elképesztően menő piacon támad kedvetek ebédelni vagy reggelizni Koppenhágában, akkor irány a Torvehallerne. Nem úgy kell ezt elképzelni, mint itthon, amikor az őstermelő nénik kipakolják az asztalra a hagymát, nem. Itt minden nagyon hipszter, és csak a magas minőség megy, általában iszonyat drágán, de persze annyira ínycsiklandóan, hogy kóstolni kell. Kóstolni pedig lehet is, a sajtoktól kezdve az olajokon át, minden finomságot, miközben azért meg lehet itt étkezni is. Én halpogácsát faltam salátával és magos kenyérrel, ami rendesen dán, de a sütiket sem szabad kihagyni. A helyiek is szoktak itt enni, de alapvetően nem az az árkategória nekik sem, hogy minden nap itt költsék el mondjuk az ebédet, hanem inkább ínyencség, különleges alkalmakra. (2015)" forrás

,, A dánok imádják a jó péksüteményeket, sokmagos zsemléket, friss kenyérkéket. Így nagyjából minden sarkon van egy pékség vagy reggeliző-kávézó Koppenhágában. Ezekben érdemes kipróbálni a dánok kedvenc reggelijét, ami pár szelet helyi sajtból, friss zsemléből, vajból és lekvárból áll. Viszont, ha édesre vágytok, nevezzetek be valami krémes-leveles finomságra, és jöhetnek az apró sajt és citromtorták eperrel, málnával vagy más gyümölcsökkel. Az egészet pedig le lehet öblíteni egy jó kávéval, mert abban a dánok eléggé ott vannak. Én az Andersen pékségben reggeliztem, mert mellette laktam, de bármelyik Lagkagehusetbe vagy Holm's Bagerbe jó betérni, hozzák a színvonalat." forrás

Dán szendvicsköltemények (smørrebrød) - b.g. fotója

,, A dán gasztronómiával nem ismerkedtünk meg annyira mélyrehatóan, de rendkívül jó a Streetfood kínálatuk, valamint a péksüteményeik. A söreik sem rosszak, a Carlsberget és Tuborgot mindenki ismeri, mi viszont ittunk christianiai sört is (ja igen saját sörfőzdéjük is van és csak ott lehet kapni a kis manufaktúra termékét.) valamint az egyik kedvencem a Faxe amit már elvétve megtalálhatunk más európai boltok polcain is, és ebből van egy bizonyos 10% os, 1 literes dobozos változat. Na, abból egy és jól is van az ember. (2018)" forrás


,, Étterembe étkezni, kocsmában sörözni vagy szórakozóhelyre elmenni nem olcsó mulatság. Ráadásul a kocsmák pénteken és hétvégén sok helyen dupla árral dolgoznak. Happy hour idején egy sör 20 korona (900 Ft), de az átlag ár az ilyen 30 korona (1350 Ft). Ajánljuk a Heidi's, Old Irish Pub és Floss pubokat. (A Floss igazi helyi lebuj, nincs egy darab turista se, csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavar a benti masszív cigifüst!) (r.l, 2020)

Frissen facsart gyümölcslevek - v.k. fotója

Szórakozás

Tivoli Gardens: Tivoli Gardens egy híres vidámpark, amelyben számos izgalmas attrakció és játék található, valamint számos étterem és kávézó is rendelkezésre áll. A vidámpark a város központjában található, és kiváló hely a családok és barátok számára egyaránt.

Nyhavn: Nyhavn a város legismertebb negyede, amely tele van bárokkal, éttermekkel és kávézókkal. A régi kikötő negyedében számos terasz és étterem található, ahol a látogatók élvezhetik az ételeket és italokat, miközben élvezik a nyüzsgő kikötői környezetet.

Strøget: Strøget a világ egyik leghosszabb gyalogos bevásárlóutcája, amely tele van üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal és bárokkal. A bevásárlóutca folyamatosan zsúfolt, különösen a nyári hónapokban, amikor az utcán sok az utcai előadás és zenei program.

Christiania: Christiania egy egyedi közösség a város közepén, amely szabad szellemű, és különleges élményt kínál a látogatóknak. Christiania tele van alternatív kávézókkal, bárokkal, éttermekkel és boltokkal, valamint számos utcai előadással és művészeti projektnek ad otthont.

Bakken: Bakken Európa legrégebbi vidámparkja, amely számos izgalmas attrakcióval és játékkal várja a látogatókat. A vidámpark a város mellett található erdős területen helyezkedik el, és kiváló hely az egész család számára a kikapcsolódásra és szórakozásra.

Vega: Vega egy híres zenei hely, ahol a látogatók élvezhetik a koncerteket és a klubesteket. A hely a város központjában található, és gyakran fellépnek itt a világhírű zenekarok és előadók.

Nyári teraszélet - v.k. fotója

Közbiztonság

Koppenhága az egyik legjobb közbiztonságú európai főváros. Azért bizonyos zsúfoltabb helyein kell óvatosnak lenni a zsebtolvajok és az utcai táskalerántások miatt. Kockázatos helyek: a főpályaudvar és környéke, a Tivoli, a Christiania negyed és némiképpen a repülőtér.


Egyéb hasznos tudnivalók

1. ,, Néhány helyen ugyan elfogadják az eurót, de nem nagyon szívesen, így aki készpénzzel akar fizetni, az mindenképpen váltson, mert nagyon megjárhatja. Viszont a kártyát szinte mindenhol elfogadják, kivéve a buszokon.

Ha Koppenhágába repülővel érkezünk, első utunk egy pénzváltóhoz vezessen (vagy használjunk mindenhol kártyát). Elég furcsa, hogy a turista övezet kellős közepén nem igazán vannak pénzváltók, mi egyedül egyet találtunk, ami a központ legnagyobb metróállomása (Kongens Nytorv) kijáratánál, a Strøget utca kezdetén található.

Tájékoztató jelleggel jöjjön néhány étel, szolgáltatás ára forintba átszámolva (2023):

főétel: 6600 HUF körül kezdődik,
1 csésze cappuccino 2100 HUF
1 gombóc fagyi 980 HUF
1 órás hajókázás 4800 HUF
1,5 órás hajókázás 6200 HUF

Üzletekben egy árnyalatnyival alacsonyabbak az árak, de azért még mindig nagyon drága minden. Lehet azonban találni a hazai árszínvonalhoz némileg közelítő élelmiszereket is, például egy 30 dkg-os baguette 10 DKK (~440 forint), 1 db francia brie sajt ~ 15 DKK, 1 l rostos üdítő 8-18 DKK. A zöldségek és leginkább gyümölcsök - nem meglepő módon - a legdrágábbak mind Dániában, mind Svédországban.

Szerencsére Koppenhágában (és Malmőben, illetve a tőle északra fekvő Helsingborgban is) gyakoriak az ingyenes nyilvános mosdók. 1-2 helyen kérnek csak érte pénzt, ezért nem árt, ha van nálunk néhány korona, de amúgy e nélkül is lehet boldogulni. (2018)" forrás

Látnivalók

A látnivalókról külön írunk itt: https://utikritika.hu/dania/koppenhaga/latnivalok


Olvasmányos linkek

"Különlegesen vegyes a hangulata, és izgalmasan ellentmondásos. Keveredik a skandináv hétköznapi jólét irigylésre méltó világa egy könnyed, sznobságoktól mentes életfelfogással. A régi és az új épületek látványából kiolvasható az itteniek szorgossága, gyakorlatiassága, szerénysége, a puritánsággal jól megférő igényessége. Párizst, Londont, Rómát előre el tudjuk képzelni, és a meglátogatásuk már egy lepergetett film újra végignézését jelenti. Koppenhága meglepetéseket, rácsodálkozásokat képes produkálni. Apró életképek fogyaszthatók jóérzéssel.

Koppenhága: a könnyed skandináv város

A skandináv nagyvárosok közül a legkevésbé jellegzetesen skandináv. Éppen annyira skandináv, hogy amiatt is érdekes legyen, és éppen annyira egyedülálló, sajátos, hogy kellően színes és érdekfeszítő legyen. Átvitt értelemben és ténylegesen is jó levegőjű város. Átvitt értelemben azért, mert a koppenhágaiak arcáról leolvasható, hogy az ő napi gondjaik terhe alatt nem kell összeroppanniuk, s hozzánk képest felszabadultabban, könnyedebben, és főként egészségesebben élhetnek. Jó levegőjű szó szerint, mert a tenger felől folyamatos utánpótlással érkező friss szellők garantáltan tisztító hatásúak.

A koppenhágai emberek

Jó ránézni az emberekre a fizikai valóságukat, megjelenésüket illetően is. Feltűnően sok a szép, sudár termetű lány, nő. Visszafogottan elegánsak, vagy bájosan és tisztán tartottan szakadtak. Nem jellemző arrafelé a kihívó, önmutogató öltözködés. Hogy ne legyen az emberek vonatkozásában egysíkú az utca képe, arról gondoskodik az a tény, hogy sok nyugati nagyvároshoz hasonlóan Koppenhága is erősen tele van ázsiai és afrikai bevándorlókkal. Érzékelhető, hogy a nagyon eltérő kultúrák, szokásvilágok együttélése ott sem problémamentes, de a dánok híres türelmessége lassan kopik.

A koppenhágai Christiania negyed

A dán főváros sétálóutcája, a Stroget a turistának többször is útba esik. Jó itt ismétlődően ballagni és bámulni a sokféle embert, a méltóságteljesen hívogató üzleteket, az utcai mutatványosokat. A világ leghosszabb sétáló- és bevásárló utcája az 1800 méterével. Kevesen keverednek ki innen bevásárlószatyor nélkül. Egyedi retrós élmény lezser, nyitottabb, valamennyire alternatív gondolkodásmódúaknak a Christiania nevű igazán bizarr negyed meglátogatása. A hetvenes évek elejétől sokáig hippik által uralt környék volt, amely egyfajta független városállamként önálló életet élt. Már jó ideje kivesztek innen a hiteles hippik, de megmaradt egyfajta mementóként. Poszthippik, csövesek, ártalmatlan füvesek, marginális elemek keverednek vizslató turistákkal, érdeklődőkkel. Az egyébként drága árfekvésű városban a kebabosoktól eltekintve itt lehet viszonylag olcsón enni. Van egy-két igazán jópofa biozöldséges kifőzde (egységáron lehet pakolni a papírtányérra).

Koppenhága: a legélhetőbb város

A kerékpáros közlekedés lelkes pártolói számára Koppenhága akár zarándokútnak is minősülhet. Pedig errefelé az év átlagában zordabb a klíma, mint nálunk, mégis nagyon régi hagyomány a biciklis helyváltoztatás. A mindenhol biztonságos biciklisávok, a levegő tisztasága, a kerekezés demokratikus elfogadottsága és presztízse miatt itt jó és kézenfekvő bringázni. Itt minimum három okból nem történhet meg az, hogy az autós leugatja a kerékpárost: mert a volánnál ülők ott nem érzik magukat a bicajosokhoz képest felsőbbrendűeknek, kevesebb a bunkó, és jobban tisztelik egymást az emberek. Amúgy a közlekedési szabályok a kerékpárosoknak kedveznek, sok a kapualjak előtti kerékpártároló, és ami a lényeg: mindenféle ember kerekezik, nem csupán fiatalok, hanem idősek, öltönyös üzletemberek, kicsiket szállító anyukák, szerszámokkal felszerelt szakik. A belvárosban az emberek egyharmada így közlekedik, mert ez az egyszerűbb, a leggyorsabb és a legnagyszerűbb! És biztonságos. Egy brit lap ranglistája sora szerint Koppenhága a világ nagyvárosai közül a legideálisabb és legélhetőbb.

A Nyhavn (Új kikötő)

Hidegvérű északiak? Ugyan kérem. A koppenhágaiak hihetetlenül segítőkészek a külföldi turistákkal. Mindenki jól tud angolul, és az sem ritka, hogy őszinte érdeklődéssel fordul az idegenhez. Pedig errefelé gyakran ködös, esős, hideg az idő, de ez sem képes lelohasztani barátságosságukat.

A Nyhavn (Új kikötő) sokak kedvence. A különböző vidám színekre festett régi házak, a tengerhez vezető csatornákban álló és mozgó hajók, mindenféle magas árbocos vitorlások, izgalmas ormány-árbocok és hangulatos kávézók, sok szórakozási lehetőség. Érdemes errefelé lévő szállodát választani, már csak azért is, mert a régi házak közelségében épült néhány igazán ízlésesen és eredetien modern, cool érzést keltő hotel." (www.vista.hu)


"Koppenhágában sétálgatva mindig legyen nálunk széldzseki, vagy rétegesen öltözzünk fel, ugyanis a vidék adottságának köszönhetően eléggé szeles, és sokszor még az eső is elered. Hogyha utazásunk során megéheznénk, feltétlenül a dán hot-dogot kóstoljuk meg, mert ez nemcsak az étvágyunkat csillapítja, hanem egyfajta helyi specialitásnak is számít. Ugyancsak érdemes megízlelni az éttermekben a dán goudát, amely egy sajtkülönlegesség." forrás


"Christianshavnba érkezve csak kövessük a péksütik illatát és vessük rá magunkat bármelyikre, amelyik jó kísérőnek tűnik egy elvitelre kérhető kávé vagy tea mellé. Most pedig engedjünk a csábításnak és nézzük meg közelebbről azt a mesébe illő csatorna partot, amiről már sorban állás közben sem bírtuk levenni a szemünket. Nyugodtan csüccsenjünk le a dánok közé a partra, élvezzük a reggeli napsütést, figyeljük meg, ahogy a tűsarkús lányok, öltönyös úriemberek és kis szekeret maguk mögött húzó szülők eltekernek mellettünk.

A reggeli dugó napsütésben kizárólag a bicikliútra koncentrálódik. Bárcsak itt lenne a bringám, gondoljuk, és ha minden kívánságunk így teljesülne, valószínűleg mi vezetnénk a világ legboldogabb népeinek listáját, nem pedig a dánok. Ha ugyanis levesszük a szemünket a bámulatos, vén színes házakról, azonnal észrevesszük, hogy mindenhol biciklikölcsönzők működnek. Ez csak annyit jelent, hogy akár egy bevásárlókocsi esetében, behelyezel egy 20 koronás érmét és már tiéd is a bringa. A város több pontján van parkoló, amikor leteszed, visszakapod az érméd." forrás


"Nekem kicsit Velencéhez hasonlít (nagyon sok a csatorna van vízi busz stb.). Zárójelben jegyezném meg, hogy Velence a kedvenc városom. Na mindegy szóval Koppenhága elég szép meg, praktikus város. Tiszta, jól néz ki, egészséges csak nagyon drága. Idén vagy tavaly a világ legélhetőbb városának választották. Van egy Váci utcához hasonló sétáló út, ami dugig volt, megkezdődött a karácsonyi szezon. Meg nagyon sok volt a külföldi, mert környezet védelmi világ kongresszus volt épp. Utaztunk vízibusszal elég király volt. Megnéztük a királyi palotát, a dómot, kikötőt meg egy rakás hülyeséget:D. Nagyon híres a kis hableányt ábrázoló szobor amit nem igazán értek :D" forrás


"Christiania: Ez az arany középút nagyon jó rendszer egy elkülönített városrész, aki nem akar kapcsolatba kerülni ilyesmivel, nem megy oda, aki akar annak meg nem kell bujkálnia csak elmenni ide. Nem védem a drogosokat, mert egy rossz dolog, de füvezés benne van egy rakás ország kultúrájában, sőt orvosságként is használják nem gondolom, hogy több problémát okozna, mint az alkohol miért ne lehet korlátozottan hozzájutni!? Ráadásul eben a rendszerben a minőség is jó, az ár is egy szinten van és nincsenek veszélyes szórakozóhelyi és utcai dílerek sőt ezzel foglakozó maffia sem. Mielőtt valaki félreértene, csak a füvet találom elfogadhatónak és azt is korlátozva és megadóztatva. Engem nem nagyon érdekel a téma, de semmi problémám sincs a fűvel meg a füvesekkel. Na de ennyit erről. Ezután bementünk a belvárosba. Ja azt el is felejtettem mondani, hogy az eső folyamatosan szakadt a szél meg tombolt szóval mi beültünk egy étterembe az eső elöl." forrás


"A dán fővárosban két dolgot akartam mindenképp megnézni: az egyik a kis hableány szobra volt, a másik pedig az FC København Stadion, amely egyben a dán nemzeti stadion is. Ehhez képest a Kis hableány szobrot ottjártunkkor Sanghajba költöztették, a stadion pedig húsvét hétfőn zárva volt, így ezek után gondolom nem meglepő, ha azt mondom: a koppenhágai túra minden volt, csak nem eredményes. Láttam viszont sok-sok nárciszt, szép kikötőt (Nyhavn) rengeteg hajóval, hangulatos belvárost sétálóutcákkal (a Strøget Európa leghosszabb vásárlóutcája), láttam királyi kastélyt és testőröket, akik csak úgy forgatták a szemeiket a turisták után, nevettem az esőben fagyizó dánokon, megrökönyödtem az embertelen árakon, legyalogoltam a lábam és még folytathatnám a sort. (2012)" forrás


"Koppenhága nagyon kellemes város, sok zölddel, rengeteg biciklissel. Sok jó múzeum, kihagyhatatlan program a saját törvényeik szerint élők kis állama, Christiana. Úgy rémlik, pár éve a Carlsberg gyárlátogatáshoz korlátlan fogyasztás járt (rosszul rémlett, megnéztük, csak két pohár basszus), a városi hajókirándulás is cool. A kölkök már a vasútállomáson leakadtak a terepasztalokon és ott van még Európa legnagyobb vidámparkja, a Tivoli is. Meg a vezető nélküli metró, aminek be lehet ülni az elejébe. Meg egy izgalmas KRESZ-park ingyen használható kis bringákkal. Helsingörbe sem rossz ötlet elvonatozni Hamlet vára miatt. Sajna nem csak a közlekedés ára horror, amúgy is dupla árakkal érdemes számolni. Ahogy nézzük, az olcsó finn hotellánc, az Omena koppenhágai egysége sem működik már, nehéz jóáras szálláshoz jutni. A városi bringarendszer azonban az egyik legrégebbi Európában, érdemes használni. Kajavételhez a belvárosban is fellelhető szupermarketláncok közül a Netto nevűt találtuk a legolcsóbbnak. (2015)" forrás


"A Stroget mára intézménnyé vált. Európa leghosszabb gyalogos bevásárló utcája. A város leghíresebb és legdrágább üzletei itt találhatók. Itt van az Illums Bolighus áruház, a Magasin du Nord, a Royal Copenhagen Porcelain Factory. De a nagy nemzetközi márkák üzletei is itt vannak. Rengeteg utcára is kitelepült étterem, bisztró, büfé gondoskodik a napi mintegy 250.000 emberről, akik a turistaszezon idején itt járnak. Télen csökken a forgalom, „csak” 120.000 körül van a napi látogatók száma. Nyilván mert olyankor nem járnak a cruise hajók. (2015)" forrás


"Koppenhága elég szép meg, praktikus város. Tiszta, jól néz ki, egészséges csak nagyon drága. Idén vagy tavaly a világ legélhetőbb városának választották. Van egy Váci utcához hasonló sétáló út, ami dugig volt. Utaztunk vízibusszal elég király volt. Megnéztük a királyi palotát, a dómot, kikötőt meg egy rakás hülyeséget:D. Nagyon híres a kis hableányt ábrázoló szobor amit nem igazán értek:D." forrás


"Koppenhágában, főleg elsőre, rengeteg dolog van, ami azonnal leköti az utazó figyelmét. Állandóan újabb és újabb csodás épületek tűnnek fel, meg érdekes utcák, hidak, csatornák, ezért rengeteget kell sétálni, de tényleg. Mert a belvárosi részen könnyen elérhető minden kényelmesen lábon, anélkül, hogy rettenetesen kifáradna az ember. Ha meg mégis az van, fel lehet pattanni egy buszra, csak minek. Vagy, akkor már inkább bérelni kell egy bicajt. (2015)" forrás

Kilátás a Nemzeti Könyvtár hatodik emeletéről - j.k. fotója


,, A Koppenhága-kártyával, amit 1-2-3-5 napos verziókban vásárolhatunk meg (akár már interneten előre és a reptéren érkezésnél azonnal fel is vehető), plusz egy felnőtt kártyába két 9 év alatti gyerek automatikusan beletartozik: a kártyával szabadon utazhatunk a teljes tömegközlekedési hálózaton és közel 80-féle látnivalót ingyenesen látogathatunk, számos továbbira meg jelentős kedvezményeket vehetünk igénybe.

A kis hableány persze mágnesként vonzza a turistákat és állítólag szinte nincs is olyan nap az évben, hogy a sziklákon egyensúlyozó "rajongók" közül a legjobb látószöget keresve bele ne zuhanna legalább egyvalaki a "körülötte vadul háborgó" tenger habjaiba:) Ami azért is vicces, mert apály idején szárazlábbal megközelíthető. Na el is képzelhetitek a sorbanállást egy közös fotó kedvéért....:) Mi ki is hagytuk, és csak hajóról integettünk oda neki:)

Európa leghosszabb sétálóutcájának, a Strøget-nak (az ugyebár hazai) LEGO zászlóshajó üzletében órákat el lehet játszani akár a legújabb készletek kipróbálásával is, vagy szimplán a kedvünkre választott darabkákkal a "pick and build" résznél,... na és persze talán mondanom sem kell, hogy a gyerekek kirángathatatlanok...! Bevallom, még én is alig akartam eljönni onnan és a karácsonyi kívánságlistám is jelentősen gyarapodott..:) Hiába, szeretek legózni! Ez van, nincs is rajta mit tagadni:) Persze a választék is méltó egy elsőszámú bolthoz, sokkal szélesebb, mint bárhol máshol, ahol eddig jártunk lego-témában...! Az én gyengém személy szerint amúgy is az Architecture-sorozat a Közel Kelet, az Egyesült Államok, Európa és Ázsia városainak jellegzetes építményeivel, legszívesebben az egész készletüket végigépítettem volna, de akkor persze még most is javában ott ülnénk a bolt legosárkánya árnyékában :)

A Stroget-negyedben alapban rengeteg az utcai zenész, bűvész, mutatványos (akik talán napról napra változnak...ki tudja?), nem is tudtunk úgy végigmenni egyszer sem, hogy a gyerekeket be ne fogták volna valami izgalmas mutatványhoz. Ki ne hagyjátok a céltalan csatangolást!

A gyerekek óriási kedvence (2) Észak-Európa legnagyobb akváriuma, a "Den Blå Planet" (szó szerinti fordításban A kék bolygó névre hallgat) és fura módon nem csak az, hanem a kávézó terasza mellett megbújó kis vizes játszótere is, ahonnan később a vidrasimogatásra is alig tudtam bekönyörögni az amúgy kifejezetten állatimádó gyerekeimet:)

Már maga az épület is egyedülálló, hiszen az akvárium épületének kialakítását az örvénylő víz inspirálta: ötágú karként nyúlik ki a világ különböző típusú tengeri élőhelyei felé (az északi sziklás Feröer-szktől kezdve a trópusi korallzátonyok összetett életéig számos ökoszisztéma életébe betekintést nyerhetünk): 48 akvárium, 7 millió liter víz, különleges állatsimogatások, etetések és bemutatók várják minden nap az idelátogatókat.

Koppenhága tengerre épült város: csatornák, dokkok, kikötők városa, és mint ilyen a vízről - ahol folyamatosan nagy élet folyik - egészen más arcát mutatja: különösen érdekes elmenni egy egy órás, vezetett hajótúrára, ami számos nevezetességhez vagy amúgy kevésbé látogatott városrészhez is elkalauzol és közben még csak a lábunkat sem kell legyalogolni érte, ami - talán mondanom sem kell - gyerekekkel külön előny! (Kh-kártyában pl ez is benne van!) A túrák több helyről indulnak, tájékozódjatok előre, melyik a legkedvezőbb! Esős napokon a fedett részekben élvezhetjük a túrát, de napsütéses nyári időben - hűs tengeri szellő ide vagy oda - nagyon melegünk lehet a végére...! (2016)" forrás


,, A 98 évvel ezelőtt készített Kis hableány a dán meseírónak, Hans Christian Andersen-nek állít emléket – olyan kicsi, hogy simán el lehetne sétálni mellette, ha nem venné körül a mindennapos tömeg. Egy utazó azt írta: Olyan kicsi, hogy észre sem vettem, mikor először jártam Koppenhágában. A való életben se nem szép, se nem látványos a szobor.”

A Kis hableány kapcsán egyébként még érdemes megemlíteni azt, hogy a szobrász örökösei szigorúan veszik a szerzői jogot, eddig pedig alaposan be is hajtották azt mindenféle médiumon – állítólag már dollármilliókat kerestek ezen a módon. (2017) " forrás


,, A kis hableány valóban kicsi (kb. mint egy kutya), de nagyon szép szobor. Inkább az a baj vele, hogy berakták a koppenhágai öbölbe (a parttól pár méterre van a vízben (!)) és a partról nagyon nem lehet jól fotózni, mert mögötte elég ronda ipari táj van erőművel, kikötői roncsokkal stb. Meg ugye nem is lehet közel menni hozzá száraz lábbal (ennek ellenére nagyon kalandos története van, lassan már számon sem lehet tartani, hány alkalommal vágták le a fejét, öntötték le festékkel, robbantották föl; valamiért divathóbort lett ártani szegénynek).
Fotózni jobb az öböl felől (a vízi városnéző túrák mind megállnak előtte), csak akkor meg ugyebár a sok szárazföldi turista alkotja a hátteret. De amúgy megéri kislattyogni oda, mert van szép templom, szökőkút, malom és erődítmény is a közvetlen közelében."

Fotóegyveleg

fotó by Andris

T. A. fotója

Tetszett ez a lakóház. - d.i. fotója

Séta sűrűen - j. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Kata Kalmár, 2017. 05. 15. 21:36
Első pozitív élmény: késő este érkezve egy idegen városba, azt hittem, hogy odatalálunk a szállásra, hiszen pontosan utánanéztem,- csak egyszer kanyarodtunk rosszul,- és egyre távolabb kerültünk a céltól...., fáradtak, éhesek, nyűgösek voltunk, késő volt, egy teremtett lélek sincs az utcán,- tanácstalanság,- mire az egyik házból egy srác jön ki,- odamegyünk, érdeklődünk,- mire jön ki az anyukája is,- és azonnal felajánlják, hogy magyarázás helyett elvisznek bennünket a címre ( kocsi a ház előtt, csomagok a csomagtartóba, és a pontos cím előtt tesznek ki bennünket!)
Kevés a turistákat eligazító tájékoztatás, esetleg tábla..., minden második ember kezében a reptéren osztogatott várostérkép , amit tanácstalanul nézeget...
A kerékpár bérlés nem annyira egyszerű, mint gondolnánk,- és jó drága!!! de egyébként minden nagyon drága...!!!
Nemzeti múzeumban megszűnt az ingyenes
belépés, sőt diákkedvezmény sincs.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon