ÚTIKRITIKA.HU / Grönland


Grönland

Grönland dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Egyéb hasznos tudnivalók | Nuuk (Godthab) | Illulissat | Kangerlussuaq | Jégfjordos programok | Egyéb látnivalók | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Grönland dióhéjban

 • Grönland Földünk legnagyobb szigete. 2.166.086 négyzetkilométeres területének kb. 84 százalékát jég borítja. A föld legnyersebb természeti környezetű területének nevezhető.
 • A sziget földrajzilag Észak-Amerikához tartozik, politikailag azonban Dániához. 1979 óta Grönland széleskörű autonómiát élvez, azaz belpolitika terén teljesen független. Külpolitikáját Dánia intézi. Mindazonáltal 1985 óta Grönland már nem tagja az Európai Uniónak.
 • (2021-es adat szerint) 56 421-an élnek Grönlandon, amelynek fővárosa, Nuuk 4506 kilométerre van Budapesttől.
 • Mit lehet ott látni, programozni? Gyalogtúra a jégfjordhoz, hajókirándulás a jégfjordba (napközben), hajókirándulás a Jégfjordba (este), bálnales a jéghegyek között, sétarepülés a jégfjord fölött, tundra és vadon: pézsmatulok-túra, látogatás a Russel-gleccserhez, kirándulás a Jégmező 660-as pontjára, gyalogtúra a Garnet-sziklára, sétarepülés a jégmezők és a fjord fölött
 • A északi sarkkörtől 350 km-re északra fekvő kisváros közelében van a 40 kilométer hosszú Kangia fjord, amely az északi félteke legnagyobb gleccserének biztosítja a tengeri kijáratot. A Kangia fjord az UNESCO természeti világörökségének a része.
 • Grönlandon két hivatalos nyelv van: a grönlandi és a dán.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kangerlussuaq város mögött nem túl nagy erőfeszítéssel (de néhány órát igénybe véve) felmászni a Hassel-hegyre és megilletődötten szembesülni az Arktiszi ,,sivataggal" 

Nem tetszett

 1. Folyton magas faktorú napozókrémet kellett kenni az arcomra, és a baromi sok szúnyog ellen is védekezni kellett a fejemre tett hálóval

Vélemények

,, Képzelj el egy helyet, ahol több száz méteres hegyvonulatok védelmében sátrazol, a gleccserolvadékból eredő patak vizét ihatod, egy közeli tóban pisztrángokra horgászhatsz, a fjord végi brakkvízben pedig, a tőkehalak kaphatnak rá egy-egy csalira.

Ahol sétálgatva előfordulhat, hogy vadon élő rénszarvasba ütközöl, egy elszánt túra után pedig ezerméteres magasságból tekinthetsz vissza erre az egész csodára, és hallgathatod a gleccser alatti vízmozgások zúgását.
Ha ennek a helynek a létezéséről tudtam volna, vélhetően a bakancslistámon lett volna, de jelenleg csak iszonyatosan szerencsésnek érzem magam, hogy ezt megélhettem. (2019)" forrás

Odajutás

 • Budapestről érdemes Koppenhágába repülni és onnan tovább a szigetre. Talán még olcsóbb Wizzairrel elrepülni Reyjkjavikba (7 óra 20 perc) és onnan repülni Air Iceland-del Grönlandra (3 óra 20 perc).
 • Nyáron durván drágábbak a repjegyek, mint az év egyéb részein. A Budapest Reykjavikoda-vissza nyáron önmagában 90 ezertől kezdődik. Izlandról Grönlandra nyáron minimum ezer euró!

Időjárás

Május 25 és július között nincs naplemente. Június 21. a leghosszabb nap, egyben nemzeti ünnep. Júliusban van a legmelegebb.

,, Egy kint töltött éjszaka utána a legfurcsább az volt, amikor reggel felébredve elkezdtük volna a napi rutinunkat, de a fogkrém megfagyott, a termoszban a tea megfagyott, a reggelinek szánt kenyér megfagyott. Másfél órás kempingfőző melletti tortúra után tudtuk igazán elkezdeni a napot. (2019)" forrás

Egészség

A csapvíz iható. A nyári hosszú nappalok megviselhetik az ehhez nem szokott turista szervezetét (pl. nem elegendő alvás). Nyáron kellemetlenek lehetnek az északi szúnyogok. Betegséget nem hordoznak, de idegesítők.

A kiebb településeken nincs kellő egészségügyi ellátás. Súlyosabb esetekben helikopteres mentőszolgálattal oldják ezt meg. Legyen ehhez azért megfelelő utasbiztosításunk.  

Közlekedés

Grönlandon nincsenek országutak! Utcák csak a településeken belül vannak. Minden belső közlekedés repülővel, helikopterrel vagy hajóval történik. Szinte minden településnek van repülőtere, helikopteres leszálló helye és kikötője. A települések között az Air Greenland állami légitársaság közlekedik. A jelentősebb településeknek van légi összeköttetése Koppenhágával.

Étkezés

 • Nemzeti étkük a suaasat, ami rizses és hagymás leves, s ehhez külön tálalnak fókahúst.
 • Meglepő, de a fővárosban van egy thai étterem is.

Bálna husi - egész bélszínes a kinézete

Egyéb hasznos tudnivalók

 1. Grönlandon a dán korona a hivatalos fizetőeszköz.
 2. Grönlandon a közbiztonság teljesen jó a turisták számára. Mindazonáltal van egy speciális veszély, aminek a szigetre látogatók ki vannak téve. A helyi kutyák megérzik, hogy a turistának más a szaga, mint a helyieknek (nincs halszaga) és támadóak lehetnek. Szerencsére a háziállatokat megkötözve, avagy leláncolva tartják a gazdák. Ha egy kutya megharap egy idegent, akkor a gazda kötelességének érzi elaltatni az ebét.

Nuuk (Godthab)

 • Nukban kb. 15 ezren élnek.
 • Nuukban szinte mindenkinek van valamilyen saját hajója.

Illulissat

Kangerlussuaq

Jégfjordos programok

Kangia fjord

Egyéb látnivalók

Jön!

Földrajz

Grönlandnak állítólag azért adták (cseles módon) a Zöld föld nevet, hogy vonzóbá tegyék az országot a potenciális betelepülők számára.

Grönland a világ leggyérebben lakott országa: 0,03 fő/négyzetkilométer.

Történelem

Grönland 1953-ig dán gyarmat volt. 1979-ben kapott független kormányzási formát.

Vörös Erik, a viking hadvezér

Manapság

A gazdaság fő ága a halászat és a halexport. Legtöbb bevételük a garnélarák kivitelből származik. Azaz azért a GDP csaknem 80 százaléka adóbevételekből áll össze. 

A helyiekről

A helyiek közül a nagy többséget jelentő, őslakos inuitok büszke fajta. Sértésnek veszik, ha a turisták eszkimóknak nevezik őket. Az eszkimó ugyanis nyershúszabálót jelent. Kalaallit a helyes elnevezés számukra.

A lakosság nagy többsége evangélikus-lutheránus vallású. A grönlandiak nagy többsége beszél, ért angolul.

Érdekességek

 1. Két grönjlandi szó került be a világ nyelveinek sokaságába: kajak és az igloo (jégkunyhó).
 2. 1946-ban az USA meg akarta venni Grönlandot, de a dán király nem adta el nekik.

Olvasmányos linkek

"Az ország arculatát többnyire a jéghegyek határozzák meg - közöttük találunk óriásiakat és kisebbeket is. Ez a természeti szépség az UNESCO Világörökségének része, amely ráadásul a legészakibb a bolygón. Ezen a területen található a Sermeq Kujalleq, a világ leggyorsabban mozgó gleccsere. A jégtömeg naponta 40 métert tesz meg. Grönland egyik legkülönlegesebb természeti csodája a kék folyó, amely kristálytiszta, türkiz folyamával vágja ketté a végtelen jégmezőt. A Petermann gleccserben található, a hó olvadásakor ez táplálja az év minden szakában más-más arcát mutató látványosságot. Grönland fővárosában, Nuukban betekintést nyerhetünk az őslakók életébe a helyi múzeumok segítségével, részt vehetünk különböző túrákon, amelyek az északi sarki történelmet és életmódot mutatják be, ínyenc ételeket kóstolhatunk az éttermekben, ráadásul nagyobb bevásárlásra is lehetőségünk van.

972 ezer négyzetkilométerével Grönlandon található a világ legnagyobb nemzeti parkja. Az ide érkező látogatók megcsodálhatják a hihetetlen tájat hegyekkel, gleccserekkel, fjordokkal és jéghegyekkel. Kipróbálhatjuk a kutyaszánt. Grönlandon kipróbálhatjuk a síelést is, de semmi nem hasonlítható a kutyaszánhoz! Az itt élő állatok imádják a hideget és a futást, ráadásul olyannyira ismerik a havat, hogy kikerülik azokat a részeket, ahol a jégréteg túlságosan vékony. Tasiilaq színes házait látni kell. Kelet-Grönland legnagyobb városát 1894-ben alapították. Különböző színekben pompázó, tengerre néző épületei egész évben várják a turistákat. Itt garantált a nyugalom és a béke, mivel mindössze 2 ezren lakják a takaros települést. A skandináv országokhoz hasonlóan Grönland is remek hely a sarki fény megfigyelésére. A jelenség az őszi időszaktól kezdve egészen áprilisig látható, azért eddig csupán, mert nyáron a nap még éjfélkor is süt, tehát nincs meg a látványhoz szükséges sötétség." forrás

Fotóegyveleg

e.g.

Náluk a bálnabőr ínyenc harapnivaló

Grönlandtól nyugatra árok képződött

Vissza az elejére


Kommentek

Vasi Bernadett Emma, 2020. 02. 17. 16:47
A tetszetthez lesz valami írva?


Bernadett, 2020. 02. 17. 16:46
A tetszetthez lesz valami írva?


Medgyessy László, 2019. 10. 13. 14:55
Elnézést, ha nem volt megfelelő a hangsúly, de köszönjük a javítást, így biztosan nem érthető félre. Egyszer szívesen megkóstolnám én is a bálnahúst...


úti kritikus, 2019. 10. 13. 14:32
Egy világhálón talált szöveg, ami alátámasztja, hogy nem csak butaságból lehet halízt elképzelni bálnahús evéshez fogva, lévén a bálnák néhány fajtája eszik halat is:

While I have never eaten a whale or dolphin, there is a good chance they still taste aquatic/fishy. Their environment and diet will play a role in what they taste like. I have eaten snapping turtle and while they are not a fish either, it tasted “fishy” or aquatic as I call it.

You can certainly change the taste of beef by manipulating their diet.
I see no reason why a fish eating mammal would not give it a fish like taste.


úti kritikus, 2019. 10. 13. 14:21
Kedves László!
Köszönjük a kommentet. Sajnáljuk, hogy félreértően fogalmaztunk. Ha az utazó bálnahúst eszik életében először, akkor azt is hiheti, hogy a tengeri lény húsa akár halízű is lehet. A képaláírás nem állította, hogy a bálna az hal. Az úti kritikusok lexikális tudása nem végtelen, de azért rosszul esett nekünk az a feltételezés, hogy ennyire tájékozatlanok vagyunk. E sorok írója számtalanszor járt bálnalesen, és gondolhatja, hogy az olvasott és hallott információk alapján ilyen lényeges tényről (emlős állat)tud.De hogy ne legyen mások számára se félreértés, az aláírást korrigáltuk.


Medgyessy László, 2019. 10. 13. 12:53
A bálna húsnak nincs hal íze - olvassuk a kép alatt. Nos csak mondom, a bálna nem hal, azért nincs hal íze. Emlős állat, ugyebár!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon