ÚTIKRITIKA.HU / Grönland


hirdetes

útikritikák


Grönland

Grönland dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Egyéb hasznos tudnivalók | Nuuk (Godthab) | Illulissat | Kangerlussuaq | Jégfjordos programok | Egyéb látnivalók | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Tuapanguit - a.l. fotója

Grönland dióhéjban

 • Grönland Földünk legnagyobb szigete. 2.166.086 négyzetkilométeres területének kb. 84 százalékát jég borítja. A föld legnyersebb természeti környezetű területének nevezhető.
 • A sziget földrajzilag Észak-Amerikához tartozik, politikailag azonban Dániához. 1979 óta Grönland széleskörű autonómiát élvez, azaz belpolitika terén teljesen független. Külpolitikáját Dánia intézi. Mindazonáltal 1985 óta Grönland már nem tagja az Európai Uniónak.
 • (2023-as adat szerint) 57,048-an élnek Grönlandon, amelynek fővárosa, Nuuk 4506 kilométerre van Budapesttől.
 • Mit lehet ott látni, programozni? Gyalogtúra a jégfjordhoz, hajókirándulás a jégfjordba (napközben), hajókirándulás a Jégfjordba (este), bálnales a jéghegyek között, sétarepülés a jégfjord fölött, tundra és vadon: pézsmatulok-túra, látogatás a Russel-gleccserhez, kirándulás a Jégmező 660-as pontjára, gyalogtúra a Garnet-sziklára, sétarepülés a jégmezők és a fjord fölött
 • A északi sarkkörtől 350 km-re északra fekvő kisváros közelében van a 40 kilométer hosszú Kangia fjord, amely az északi félteke legnagyobb gleccserének biztosítja a tengeri kijáratot. A Kangia fjord az UNESCO természeti világörökségének a része.
 • Grönlandon két hivatalos nyelv van: a grönlandi és a dán.
 • Grönland infrastruktúrája korlátozott, különösen a kisebb településeken és az északi régiókban. Ez nehézségeket okozhat a turisták számára.
 • A szállás- és élelmiszerárak is meglehetősen magasak. 
 • Júniusban akár 23 fok is lehet, de a jégtelen tájak kevésbé látványosak.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kangerlussuaq város mögött nem túl nagy erőfeszítéssel (de néhány órát igénybe véve) felmászni a Hassel-hegyre és megilletődötten szembesülni az Arktiszi ,,sivataggal" 
 2. Egy őslakos, azaz inuit szórakozásból mesélt nekünk mindenféle érdekes helyi mondákat, hiedelemeket.
 3. Ilulissatnál a Disko-öbölben az örök élményt okozó hajókirándulás a jéghegyekkel teli fjordos terepen.

Nem tetszett

 1. Folyton magas faktorú napozókrémet kellett kenni az arcomra, és a baromi sok szúnyog ellen is védekezni kellett a fejemre tett hálóval
 2. Az utazásunk egyhetes időtartama csak Grönland egy pici részének megismerésére volt elegendő. Ott derült ki, hogy mennyi fantasztikus hely meglátogatásáról maradtunk le.

Vélemények

,, Képzelj el egy helyet, ahol több száz méteres hegyvonulatok védelmében sátrazol, a gleccserolvadékból eredő patak vizét ihatod, egy közeli tóban pisztrángokra horgászhatsz, a fjord végi brakkvízben pedig, a tőkehalak kaphatnak rá egy-egy csalira.

Ahol sétálgatva előfordulhat, hogy vadon élő rénszarvasba ütközöl, egy elszánt túra után pedig ezerméteres magasságból tekinthetsz vissza erre az egész csodára, és hallgathatod a gleccser alatti vízmozgások zúgását.
Ha ennek a helynek a létezéséről tudtam volna, vélhetően a bakancslistámon lett volna, de jelenleg csak iszonyatosan szerencsésnek érzem magam, hogy ezt megélhettem. (2019)" forrás

A jéghegy csúcsa - m.d. fotója

Odajutás

 • Budapestről érdemes Koppenhágába repülni és onnan tovább a szigetre. Talán még olcsóbb Wizzairrel elrepülni Reyjkjavikba (7 óra 20 perc) és onnan repülni Air Iceland-del Grönlandra (3 óra 20 perc).
 • Nyáron durván drágábbak a repjegyek, mint az év egyéb részein. A Budapest Reykjavikoda-vissza nyáron önmagában 90 ezertől kezdődik. Izlandról Grönlandra nyáron minimum ezer euró!

Időjárás

Grönland északi szélességi körön található, így az időjárás erősen befolyásolja az ottani életet és a turizmust. A legmegfelelőbb időszak Grönland meglátogatására a nyár, amikor az időjárás melegebb és a nappalok hosszabbak.

Általában június elejétől szeptember végéig tart a turistaszezon Grönlandon. Ebben az időszakban a nappali hőmérséklet általában 5-10 Celsius fok között van, de melegebb is lehet. A nyár során a hőmérséklet emelkedik, de még mindig viszonylag hűvös, és általában az 5-15 Celsius fokos tartományban mozog.

Az ősz és a tél során az időjárás Grönlandon sokkal hidegebb lehet, és a hőmérséklet gyakran -20 Celsius fok alá is csökkenhet. Az év nagy részében Grönlandon a hőmérséklet alacsonyabb, mint a fagypont, és gyakran szeles az időjárás.

Ezért ha meglátogatni szeretné Grönlandot, akkor érdemes a nyári hónapokban tervezni az utazást, amikor a hőmérséklet melegebb, és az időjárás kevésbé szélsőséges. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a nyári hónapokban a turisták száma nagyobb lehet, és a szállások, valamint a programok drágábbak lehetnek.

Május 25 és július között nincs naplemente. Június 21. a leghosszabb nap, egyben nemzeti ünnep. Júliusban van a legmelegebb.

,, Egy kint töltött éjszaka utána a legfurcsább az volt, amikor reggel felébredve elkezdtük volna a napi rutinunkat, de a fogkrém megfagyott, a termoszban a tea megfagyott, a reggelinek szánt kenyér megfagyott. Másfél órás kempingfőző melletti tortúra után tudtuk igazán elkezdeni a napot. (2019)" forrás

Februári városkép - d.o. fotója

Egészség

A csapvíz iható. A nyári hosszú nappalok megviselhetik az ehhez nem szokott turista szervezetét (pl. nem elegendő alvás). Nyáron kellemetlenek lehetnek az északi szúnyogok. Betegséget nem hordoznak, de idegesítők.

A kiebb településeken nincs kellő egészségügyi ellátás. Súlyosabb esetekben helikopteres mentőszolgálattal oldják ezt meg. Legyen ehhez azért megfelelő utasbiztosításunk.  

Közlekedés

Grönlandon nincsenek országutak! Utcák csak a településeken belül vannak. Minden belső közlekedés repülővel, helikopterrel vagy hajóval történik. Szinte minden településnek van repülőtere, helikopteres leszálló helye és kikötője. A települések között az Air Greenland állami légitársaság közlekedik. A jelentősebb településeknek van légi összeköttetése Koppenhágával.

a.l. fotói

Nuuk - d.n. fotója

Étkezés

Grönland egyedi gasztronómiával rendelkezik, amely a helyi alapanyagokra épül, és az Inuit hagyományokat tükrözi. Az ételek jellemzően húsokból, tengeri állatokból, zöldségekből és bogyókból készülnek, és sok esetben hosszú ideig tartó füstölési vagy sózásos folyamatnak vannak kitéve. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan helyi ételt, amelyeket érdemes kipróbálni Grönlandon:

Mattak: Az Inuitok hagyományos étke a mattak, amely a nyers, sózott vagy füstölt bálnahús széle. A mattakot hagyományosan az eskimók egy bizonyos típusú bálnából készítik, amelyet csak Grönlandon lehet fogni.

Suaasat: Ez egy hagyományos Inuit leves, amelynek fő összetevője a húslé, és zöldségek, például sárgarépa, burgonya, hagyma és kelbimbó is hozzáadható.

Kiviak: Ez egy hagyományos élelmiszer az Inuitok között, amelynek előkészítése körülbelül 6-7 hónapot vesz igénybe. A kiviak készítése során az általában fókából vagy madárból álló húsokat egy bőrzsákba helyezik, és több száz kismadár, a szikraszéngégől vagy fekete gyurgyalagok, a zsák belsejébe kerülnek, amelyek fermentálják a húst.

Puffin: Ez a kis madár nagyon elterjedt Grönlandon, és a helyi éttermekben is megtalálható. Általában grillezve vagy sütve szolgálják fel, és szezonális ételnek számít.

Arctic Char: Ez a hidegvízi hal fajta Grönland környékén honos, és sok helyen elérhető a szigeten. Leggyakrabban grillezve, sült vagy füstölt formában fogyasztják.

Qajaq-lassi: Ez egy hagyományos Inuit ital, amelynek fő összetevői a tőzegáfonya és a kisebb mennyiségű sárgabaracklé. A Qajaq-lassi savanykás, édes ízű és hűtő hatású, így tökéletes ital a nyári melegben.

 • Meglepő, de a fővárosban van egy thai étterem is.

Bálna husi - egész bélszínes a kinézete

Céklaleves, kagylók, fűszervaj - a.l. fotója

Helyi húscafatok- a.l. fotója

pézsmaökör hús - d.o. fotója

Egyéb hasznos tudnivalók

 1. Grönlandon a dán korona a hivatalos fizetőeszköz.
 2. Grönlandon a közbiztonság teljesen jó a turisták számára. Mindazonáltal van egy speciális veszély, aminek a szigetre látogatók ki vannak téve. A helyi kutyák megérzik, hogy a turistának más a szaga, mint a helyieknek (nincs halszaga) és támadóak lehetnek. Szerencsére a háziállatokat megkötözve, avagy leláncolva tartják a gazdák. Ha egy kutya megharap egy idegent, akkor a gazda kötelességének érzi elaltatni az ebét.

Nuuk (Godthab)

 • Nukban kb. 15 ezren élnek.
 • Nuukban szinte mindenkinek van valamilyen saját hajója.

a.a. fotója

j.l. fotója

Illulissat

dán kiejtés: iluliszet

Lakosság (2022-ben) 4,453

Ilulissat Grönland nyugati partján, az Északi-sarkkörtől 250 km-re északra fekszik, közel van a Jégfjordhoz, a Jakobshavn-gleccser tengeri torkolatához, ami 2004 óta szerepel az UNESCO természeti világörökségének listáján. Ilulissat, Qaasuitsup térség központi városa,  Grönland harmadik legnagyobb városa. A város gazdasági életének kulcsszereplője, a halászati kikötő.

l. k. fotója

Kangerlussuaq

dán kiejtés: kángerluszuák

Lakosság (2022-ben): 5656

Itt van Grönland egyik leghosszabb öble, a Davis-öböl.

Jégfjordos programok

Kangia fjord

,, A várostól pár kilométert sétálva jutok el egy 100 kilométeres csatornához, amely a sziget örök jegében ered. Ez a Kangia-fjord az összes helyi jéghegy bölcsője. A fehér óriástömegek innen indulnak nagy útjukra lefelé az Atlanti-óceánon a meleg áramlat felé. A távolban egy kardszárnyú delfin (orka, vagy gyilkos bálna) vadászik, ritka kilélegzései visszhangoznak a völgyben, fellazítva az évszázadok csendjét." (p. m.)

p.m. fotója

Egyéb látnivalók

Colonihavn - d.n. fotója

Földrajz

Grönlandnak állítólag azért adták (cseles módon) a Zöld föld nevet, hogy vonzóbá tegyék az országot a potenciális betelepülők számára.

Grönland a világ leggyérebben lakott országa: 0,03 fő/négyzetkilométer.

Grönland a Föld legnagyobb szigete, a Baffin-öböltől északra és az Atlanti-óceántól keletre található. A sziget területe kb. 2 166 086 km², amelyhez hozzáadódnak a környező kisebb szigetek, így összesen 2 166 086 km²-nél is nagyobb területet foglal el.

Grönland észak-déli irányban mintegy 2600 km hosszú, szélessége pedig változó, átlagosan kb. 1100 km széles. A sziget területének nagy részét jégpáncél borítja, amelynek vastagsága helyenként meghaladja az 1 km-t.

A partvidékek jellemzően sziklásak és hegyesek, a partvonal mentén pedig sok fjord, öböl és sziget található. Az északi részen található az Északi-sarkhoz közelebbi területek közé tartozó Grönlandi-sarkvidék, amely számos gleccsert, jégmezőt és jéghegyeket tartalmaz.

A Grönlandot átszelő legnagyobb folyó a Középső Grönland folyó, amely kelet-nyugati irányban halad a sziget közepén. Az észak-keleti részen található a világ egyik legnagyobb nemzeti parkja, a Northeast Greenland National Park, amelynek területe mintegy 972 000 km².

Grönlandon található a világ északi részének legészakibb faluja, Ittoqqortoormiit, amelyhez csak hajóval vagy helikopterrel lehet eljutni. A sziget másik jelentős települése Nuuk, Grönland fővárosa, amelynek népessége kb. 17 000 fő.

a.l. fotója

Stor Malene - t.p. fotója

Pehelyrécék (eider birds) pihennek egy jégdarabkán - t.p. fotója

jégfjord - n.a. fotója

Történelem

Grönland a Föld legnagyobb szigete, amely az északi-sarkvidék területén található. A szigetet elsőként a vikingek fedezték fel a 10. században, és az évszázadok során több kultúra is megtelepedett itt.

Az első emberi települések Grönlandon az ún. Thule-kultúrához tartoztak, amely a 13. században jelent meg. A Thule-kultúra vadászok és halászok voltak, akik északi területekről érkeztek Grönlandra. A Thule-kultúra idővel kialakította saját nyelvét és kultúráját, és a mai inuit nép ősei voltak.

A vikingek elsőként Erik a Vörös nevű felfedező vezetésével érkeztek Grönlandra a 10. században. A vikingek településeket hoztak létre a szigeten, amelyeket sokáig önállóan igazgattak. Az első viking települések közé tartozott az ún. Brattahlíð, amelyet Erik a Vörös alapított. Az évszázadok során a viking települések száma növekedett, és a sziget gazdaságának alapja a halászat, a vadászat és a szarvasmarha-tenyésztés volt.

A középkorban Grönland szoros kapcsolatot ápolt a norvég királysággal, és a norvég uralkodók irányítása alá tartozott. Azonban az éghajlatváltozás és a környezeti tényezők miatt a viking települések életképessége csökkent, és a vikingek a 15. században elhagyták Grönlandot.

A modern időkben Grönland a dán királyság része lett. A dánok először a 18. században települtek le a szigeten, és azóta is Grönland a dán államhoz tartozik. A 20. század elején Dánia autonómiát biztosított Grönlandnak, és a sziget 1979-ben különleges státuszú régióvá vált.

Vörös Erik, a viking hadvezér

Manapság

Az élet Grönlandon sajátos és a sziget geográfiai helyzetéből adódó kihívásokkal jár.

A gazdaság

Grönland gazdasága főként a halászatból és a nyersanyagokból származó bevételre támaszkodik. A halászat az ország legnagyobb iparága, és az exportban fontos szerepet játszik. A sziget számos fajtáját halászati célokra használják, köztük a tőkehalat, a rákot, a heringet és a polipot.

A nyersanyagok közé tartoznak az ásványi nyersanyagok, például a réz, a cink, a szén és a vasérc, amelyek fontosak a sziget gazdaságában. Azonban a nyersanyagok kitermelése és exportja a sziget érzékeny ökoszisztémájára is hatással van.

A lakosság

Grönland népessége körülbelül 56 000 fő, és nagy részét az inuitok alkotják. Az inuitok hagyományosan halászattal, vadászattal és szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkoztak, de ma már egyre többen dolgoznak a halászat, az idegenforgalom, az oktatás és az egészségügy területén.

A lakosság nagy része a sziget nyugati partján él, ahol a főváros, Nuuk található. A sziget többi része ritkán lakott, és a legtöbb település kis, elszigetelt közösségekből áll.

Az életmód

A Grönlandon élő inuitok évszázadok óta alkalmazkodtak a sziget éghajlatához és természeti körülményeihez. Az inuitok általában vadásznak és halásznak, és az étrendjük főként halból és tengeri állatokból áll.

Az utóbbi évtizedekben a modern életmód és a globális változások hatására azonban az inuitok életmódja is megváltozott. A modern technológiai vívmányok, a turizmus és a globális élelmiszeripar hatására az inuitok étrendje is átalakult, és a tradicionális életmód sok tekintetben elvesztette jelentőségét.

Nemzeti lobogójuk - d.n.fotója

A helyiekről

A helyiek közül a nagy többséget jelentő, őslakos inuitok büszke fajta. Sértésnek veszik, ha a turisták eszkimóknak nevezik őket. Az eszkimó ugyanis nyershúszabálót jelent. Kalaallit a helyes elnevezés számukra.

A lakosság nagy többsége evangélikus-lutheránus vallású. A grönlandiak nagy többsége beszél, ért angolul.

a.l. fotója

r.a. fotója

Népviselet - n.g. fotója

Érdekességek

 1. Két grönlandi szó került be a világ nyelveinek sokaságába: kajak és az igloo (jégkunyhó).
 2. 1946-ban az USA meg akarta venni Grönlandot, de a dán király nem adta el nekik.

Olvasmányos linkek

"Az ország arculatát többnyire a jéghegyek határozzák meg - közöttük találunk óriásiakat és kisebbeket is. Ez a természeti szépség az UNESCO Világörökségének része, amely ráadásul a legészakibb a bolygón. Ezen a területen található a Sermeq Kujalleq, a világ leggyorsabban mozgó gleccsere. A jégtömeg naponta 40 métert tesz meg. Grönland egyik legkülönlegesebb természeti csodája a kék folyó, amely kristálytiszta, türkiz folyamával vágja ketté a végtelen jégmezőt. A Petermann gleccserben található, a hó olvadásakor ez táplálja az év minden szakában más-más arcát mutató látványosságot. Grönland fővárosában, Nuukban betekintést nyerhetünk az őslakók életébe a helyi múzeumok segítségével, részt vehetünk különböző túrákon, amelyek az északi sarki történelmet és életmódot mutatják be, ínyenc ételeket kóstolhatunk az éttermekben, ráadásul nagyobb bevásárlásra is lehetőségünk van.

972 ezer négyzetkilométerével Grönlandon található a világ legnagyobb nemzeti parkja. Az ide érkező látogatók megcsodálhatják a hihetetlen tájat hegyekkel, gleccserekkel, fjordokkal és jéghegyekkel. Kipróbálhatjuk a kutyaszánt. Grönlandon kipróbálhatjuk a síelést is, de semmi nem hasonlítható a kutyaszánhoz! Az itt élő állatok imádják a hideget és a futást, ráadásul olyannyira ismerik a havat, hogy kikerülik azokat a részeket, ahol a jégréteg túlságosan vékony. Tasiilaq színes házait látni kell. Kelet-Grönland legnagyobb városát 1894-ben alapították. Különböző színekben pompázó, tengerre néző épületei egész évben várják a turistákat. Itt garantált a nyugalom és a béke, mivel mindössze 2 ezren lakják a takaros települést. A skandináv országokhoz hasonlóan Grönland is remek hely a sarki fény megfigyelésére. A jelenség az őszi időszaktól kezdve egészen áprilisig látható, azért eddig csupán, mert nyáron a nap még éjfélkor is süt, tehát nincs meg a látványhoz szükséges sötétség." forrás

Fotóegyveleg

t.p. fotója

b.r. fotója

e.g.

Lehelet - a.l. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Vasi Bernadett Emma, 2020. 02. 17. 16:47
A tetszetthez lesz valami írva?


Bernadett, 2020. 02. 17. 16:46
A tetszetthez lesz valami írva?


Medgyessy László, 2019. 10. 13. 14:55
Elnézést, ha nem volt megfelelő a hangsúly, de köszönjük a javítást, így biztosan nem érthető félre. Egyszer szívesen megkóstolnám én is a bálnahúst...


úti kritikus, 2019. 10. 13. 14:32
Egy világhálón talált szöveg, ami alátámasztja, hogy nem csak butaságból lehet halízt elképzelni bálnahús evéshez fogva, lévén a bálnák néhány fajtája eszik halat is:

While I have never eaten a whale or dolphin, there is a good chance they still taste aquatic/fishy. Their environment and diet will play a role in what they taste like. I have eaten snapping turtle and while they are not a fish either, it tasted “fishy” or aquatic as I call it.

You can certainly change the taste of beef by manipulating their diet.
I see no reason why a fish eating mammal would not give it a fish like taste.


úti kritikus, 2019. 10. 13. 14:21
Kedves László!
Köszönjük a kommentet. Sajnáljuk, hogy félreértően fogalmaztunk. Ha az utazó bálnahúst eszik életében először, akkor azt is hiheti, hogy a tengeri lény húsa akár halízű is lehet. A képaláírás nem állította, hogy a bálna az hal. Az úti kritikusok lexikális tudása nem végtelen, de azért rosszul esett nekünk az a feltételezés, hogy ennyire tájékozatlanok vagyunk. E sorok írója számtalanszor járt bálnalesen, és gondolhatja, hogy az olvasott és hallott információk alapján ilyen lényeges tényről (emlős állat)tud.De hogy ne legyen mások számára se félreértés, az aláírást korrigáltuk.


Medgyessy László, 2019. 10. 13. 12:53
A bálna húsnak nincs hal íze - olvassuk a kép alatt. Nos csak mondom, a bálna nem hal, azért nincs hal íze. Emlős állat, ugyebár!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon