ÚTIKRITIKA.HU / Brunei


hirdetes
útikritikák


Brunei

Brunei dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Elter Karcsi fotója

Brunei dióhéjban

 • Brunei délkelet-ázsiai miniállam Borneó (más néven Kalimantan) szigetén, Malajzia által körülölelt területen, északon a Dél-kínai-tengerrel érintkezve. A szultanátus államformájú ország területe mindössze 5770 négyzetkilométer. A 453 ezres lakosságú (2023-as becslés) Brunei fővárosa, Bandar Seri Begawan 10 042 kilométerre található Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Bruneibe, amennyiben 14 napot meg nem haladó ideig akarnak ott turistáskodni.
 • Bruneiben a hivatalos nyelv a maláj. Elterjedt az angol és a kínai használata, ismerete. Brunei lakóinak kétharmada muzulmán (mozlim), 13 százaléka buddhista, 10 százaléka keresztény.
 • Bruneiben annyira szigorúak a szabályok, a törvények, hogy az hatékonyan képes elriasztani a bűnözőket. Szóval Bruneiben teljesen jó a közbiztonság, a turistáknak e tekintetben nincs miért aggódni. Legfeljebb a zsebtolvajlást kell kivédeni elővigyázatossággal.
 • Bruneiben nincs alkoholárusítás! A nem mohamedán hitűeknek (nekünk "gyaur kutyáknak") engedélyezik az alkoholfogyasztást privát keretek között (a szállodában vagy étteremben). Fejenként két üveg alkoholt és 12 doboz sört lehet bevinni legálisan Bruneibe.
 • Brunei klímájára nagyon jellemző a rendkívül magas páratartalom (90%).
 • A legideálisabb időzítés Brunei meglátogatásara: Alapjában egész évben mindig meleg, magas páratartalmú a klíma. Azért mégis érdemes elkerülni a monszunidőszakot, tehát a legjobb március és szeptember között odalátogatni. Októbertől februárig sok az eső.
 • Időeltolódás: ott télen + 7 óra, nyáron +6

Egy napnál többet nem érdemes kalkulálni Bruneire. Évente kb. 12 ezer turista nézi meg Bruneit, és a nagy többségük egy-két napnál többet nem tölt ott. Borneó (Kalimantan) maláj részének meglátogatásával szokták Bruneit kombinálni. Érdemi természeti látványosság kevés van, illetve, ami van annál sokkal ütősebbek vannak Borneó (Kalimantan) Malajziához tartozó részén.

 • Baloldali a közlekedés.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Haji
 • Bruneiben az árak hasonlóak a szingapúriakhoz képest kb. 40 százalékkal olcsóbb.
 • Bruneiben 123 forintnak megfelelő helyi pénzbe kerül egy liter üzemanyag.
 • Átlag nettó havi bér (2022): 570 ezer forintnak megfelelő brunei dollár

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Bandar Seri Bagawanban, a fővárosban van lényegében minden turista látványosság
 • A Jame Asr Hassanil Bolkiah nagymecset
 • A királyi regáliák múzeuma
 • Az Omar Ali Seifeddine III. mecset (Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb mecsete)
 • A hassanal Balkiah akvárium tenger alatti növény- és állatvilágot prezentál (gyerekeknek biztos jó program)
 • Valamint csakis kívülről a szultán elképesztő méretű palotája

További programlehetőségek:

 • A Kampong Ayer vízi falu
 • Dzsungel túra a Temburong körzetben

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A főváros meglátogatása tényleg élmény, "operettes gazdagsága" miatt
 2. Kicsi ország, azaz gyorsan felfedezhető, gyorsan kipipálható
 3. Jókat lehet enni (indiai, maláj, kínai, európai)
 4. A Tamu éjszakai piacon a fűszerek színpompás választéka
 5. A legnagyobb mecsetük pompázatossága (a csúcsa színaranyból)
 6. A fővárosban még Szingapúrnál is nagyobb a tisztaság
 7. Egyik kedvenc trópusi gyümölcsömből, a rambutánból Bruneiben van bőven
 8. Jópofa program a vízi falu (inkább város) a kis hidakkal, csatornákkal, fastégekkel
 9. Az Omar Ali Saifuddin mecset az esti fényárban
 10. És ami a leginkább: ez az egész szultános-mesevilágos-operettes-gazdagos sztori, világ, tényleg szórakoztató

Nem tetszett

 1. Strandolás szempontjából nulla, mocsaras, lápos, mangrove erdős a tengerpartja, ahol mégis van strand az elég mesterséges, mesterkélt
 2. A turista számára a gazdagságuk ilyen-olyan villogtatásának színterei jelentik a fő kulturális utazási tartalmat
 3. Az utazó érzi, hogy a szultanátusnak nincs igazán szüksége a turizmus bevételekre, a tengerpartot pl. feláldozták az olajkitermelésnek (érthető), s a nevezetességekkel tán csak az a céljuk, hogy a szultán és az ország gazdagságát fitogtathassák
 4. A szállodák bejáratától és a repülőtértől eltekintve nagyon nehéz szabad taxit találni
 5. Alig vannak turista információs szolgáltatások, turisták számára használható várostérképek
 6. A repülőtéren érkezéskor baromi rossz árfolyamon váltották helyi pénzre a dollárunkat
 7. Igen, a főváros nagyon nyugis, nekünk már túlságosan is nyugis, ingerszegény volt
 8. Nem lehet bemenni a szultán palotájába, gyaur kutyáknak még akkor se, amikor az igazhitűek bemehetnek (évente kétszer)
 9. Bruneiben nincs semmi éjszakai élet, nincsenek bárok, kocsmák

Vélemények

Kis ország nagy gazdagsággal. Turista alig jár ide mert kevés a látnivaló és nem olcsó hely. Viszont cserébe tisztaság, rendezettség, és minden kapható a legújabb világmárkákkal bezárólag. Az emberek kedvesek és mivel látják, hogy külföldről jöttem, mindenki köszön vagy csak bólint és mosolyog. Persze sok a vendégmunkás akik és itt párhuzamot lehet vonni Dubaival. A helyiek jól élnek a vendégmunkások meg megélnek.... Viszont itt nincsenek felhőkarcolók hanem tágas terek és parkok létesültek. A szultánt szeretik az emberek és a politikára is rákérdeznek ami egy szigorú iszlám országban kerülendő téma. Viszont van katolikus templom is. Nekem rettenetesen tetszett az ország. Nem hivalkodóan gazdag mint pl.Katar de ugyanolyan a színvonal a választékban. (2023)


,, A pláza gyakorlatilag az egyetlen hely, ahol volt valami élet, egyébként viszont ez a főváros nem csupán békés, hanem szinte már halott. Más városokban a kínai negyed garantáltan színes és pörgős, itt még a 10% körüli kínai kisebbséget sem lehet észrevenni.

Az egy főre jutó GDP szerint Brunei a világ 5. leggazdagabb országa, az ENSZ által évente kiadott emberi fejlettségi index (HDI) alapján pedig megelőzi Magyarországot, de valahogy nem vagyok meggyőzve. Lehet, hogy jó a közbiztonság, senki nem éhezik, ingyenes az oktatás és az egészségügy és szinte mindenkinek szép nagy autója van, de ez akkor is egy brutális iszlám diktatúra, ami társadalmilag annyira konzervatív, mint mondjuk Szaúd-Arábia vagy Afganisztán. Nagyon örülök, hogy eljutottam Bruneibe és annak még jobban, hogy nem ott élek. (2018)" forrás


Az összbenyomás Bruneiről: egy végtelenül kedves, előzékeny nép. Például egy pékségben volt, hogy 3 kis péksütemény x helyi pénzbe kerül. Mondtuk, hogy mi kettőt szeretnénk, mert csak kevesebb pénzünk van, megoldható-e esetleg. Nemhogy megoldható volt, de négyet kaptunk, bár közben is tiltakoztunk, hogy ne, mert nincs rá elég pénzünk (épp mentünk váltani).

Visszamenős hely lenne, ha lenne még mit megnézni, de nagyon nincs több az egész országban.

Megvannak itt is a lehúzások, vigyázni kell a hajósokkal, minket is behúztak egy kör helyett egy naplementés körre, 2 helyi bunga helyett 20-ért, de legalább le lehetett alkudni a végén (amikor benyögte a végösszeget) egy huszasra, nem fejenként 20-ra, ahogy ő képzelte. forrás

Olvasmányos linkek

"Ha az ember eljut Borneóra és el is tölt ott egy kis időt, óhatatlanul felmerül benne, hogy ha már itt van, hát átugrik Brunei-be. A Brunei szultánság kevéssé ismert hely, ez nem az az ország, amely bármely megszokott módon ismert lenne a világban - nincsenek itt hangoskodó emberek, nagy pénzügyi központok vagy agyon promotált turisztikai célpontok, minden folyik a maga nyugodt módján, én még is azt mondom, egy látogatást mindenképpen megér. Bandar Seri Begawan egyébként nem nagy, belvárosa könnyedén bejárható, a buszpályaudvarhoz bárhonnan visszatalálsz, de a helyiek is segítenek, a tisztaságnál már csak a közbiztonság nagyobb.

Az elképesztően szép nagymecsettől nem messze, a folyópartról kis hajókat lehet bérelni minimális összegért, ezzel körbevisznek a folyóban lábakon álló házak között. A lakosság egy része ugyanis vízen lakva éli az életét, bár ezek a házak árammal, légkondicionálással ellátottak, és van köztük iskola, és tűzoltóság is. Ha a proboscis monkey-t (azaz a nagy orrú majmot) is látni szeretnéd, egy kicsit feljebb visznek a folyón a fák közé, így először a szultán 110 szobás vendégházát - és csónakházát - hagyjátok majd el, aztán jön az 1100 szobás szultáni palota teteje, ennél többet maximum képeken láthatsz sajnos belőle. :) Hihetetlenül nyugodt az élet Bruneiben, ugyanakkor én valamiért azt gondoltam, egy ennyire gazdag országban több lesz a csillogás és hivalkodás, mint mondjuk Hong Kong-ban.

De nem... érzed, hogy itt minden rendben megy, hogy nem szenvednek hiányt valószínűleg semmiben (az oktatás és az orvosi ellátás pl. ingyenes mindenkinek), mégsem hivalkodnak vele. Ennél fogva a plázák boltjaiban tett kirándulásunk is inkább szórakoztató volt, semmint felesleges időtöltés. Szóval Brunei megér egy látogatást, főleg, hogy Kota Kinabaluból csak 22 perces a repülőút. (2010)" forrás


"Valamiért azt gondoltam, hogy egy ennyire gazdag országban több lesz a csillogás és hivalkodás, Rolls Royce-ok es Ferrarik száguldoznak el majd mellettünk, minden sarkon Rolex óraszalon vagy borzalmasan drága arany- és gyémántékszerbolt hívogatja vevőit. De nem ilyen. Azt viszont látni, hogy itt minden a szultánról szól, arcképe díszíti az utcai plakátokat és épületek auláját, rajta van a hivatalos fizetőeszköz összes címletén.

Meglátogattuk a szultáni múzeumot (The Royal Regalia Building), ami stílusosan a Szultán utcában található. Hatalmas méretű épület vonultatja fel életének történetét, fiatalkorától a sandhursti katonai akadémián, lovaspóló és golfbajnokságokon át az 1965-os szultáni menyegzőig. Koronázásának dokumentálása a viselt ékszerekkel, valamint trónra kerülése utáni összes krónika és fontos dokumentum felvonultatása. Mindez a lelkiismeretes munkáját hivatott bemutatni: a nagyra becsült, népének jót akaró, sikeres üzleti megállapodások és szerződések kiharcolója, Allah földi helytartója... stb. folyamatos magasztalása.

Itt sorakozik az összes nászajándék és egyéb olyan figyelmesség, melyet államfőktől, királyoktól, magas rangú vendégektől kapott. De nem ám gyümölcscentrifuga vagy ágynemű-garnitúra, hanem csupa arany, ezüst, elefántcsont, drágakő, és selyem anyagok. Természetesen ide sem lehetett fényképezőgépet bevinni, így egy idő után az agyam már nem bírta befogadni a sok csillogást. Az előtérben lehetett fényképezni. Ott a szultáni hintó mása látható. Az eredetivel hurcolták körbe a szultánt a városon a koronázás után. Bent látható az igazi hintó, méretre sokkal nagyobb, katonaruhába öltöztetett bábuk állnak mellette. Annyira élethű, hogy az embernek olyan érzése támad, mintha bármelyik pillanatban kiugorhatna a szultán az aranyozott kocsiból.

Másik érdekes programunk a The Kampong Ayer volt. Ezt tartják a világ legnagyobb és legrégebbi vízi falujának. Mintegy 8 km hosszan nyúlik el a Brunei-folyó partján. Több mint 30 ezren lakják. Meglétét több mint 1300 évesre datálják. Az 1521-ben, Magellánnal erre hajózó Antonio Pigafetta "Kelet Velencéjének" nevezte el. Ma mar 6 vízi falu (kerület) alkotja, mindegyik saját vezetővel, önállóan gazdálkodnak. Mindenhol vannak iskolák, rendőrségek, tűzoltó egységek, orvosi rendelők, mecsetek, éttermek, üzletek... 36 km (!) fapalló köti össze a házakat. A közlekedést vízi taxival és saját csónakkal oldják meg. Távolról a falu olyan, mint egy nyomornegyed, valójában modern felszereltségű, légkondicionált, műholdas TV-vel, internet-hozzáféréssel, vízvezetékkel, és villamos energiával ellátott házak alkotják. A fából készült házak és díszes belső terek, egyedülálló építészeti örökséget képviselnek.

Bruneiben a luxust az árak jelentették: egy egyszerű sült tészta (még csak nem is volt finom) 15 maláj ringgit (kb. 3,5 euro) volt és ital nem járt hozzá. A nők egytől-egyig hosszú ruhában, kendőben mutatkoznak. A szultán palotájára lettem volna még kíváncsi, de azt sajnos nem lehet látogatni. A Brunei-folyó túloldalára, árnyas fák szegélyezte területre épült. Oda nem láthatnak be a kíváncsiskodók. Kocsival elhaladva a bejárat előtt, szinte semmit nem látni.

A Guinness World Records úgy ítéli meg, hogy jelenleg ez a világ legnagyobb palotája (1788 szoba, 5000 férőhelyes különterem, 1500 férőhelyes mecset, 110 garázs, 5 úszómedence, légkondicionált istálló a szultán mintegy kétszáz pónilova számára). A palota építési költsége 1.4 milliárd USD volt. Van miből költenie, hisz a becsült nettó vagyona 20 milliárd USD. Évente csak kétszer lehet belépni az iszlám hitűeknek a palotába, a Ramadan alatti időszakban 10 napig és a Hari Raya Aidilfitri fesztivál alkalmával 3 napig. Első esetben imádkoznak, utóbbinál az 5000 férőhelyes teremben ünnepelnek. Ilyenkor ingyen van a kaja, kisebb ajándékokat kapnak, a gyerekek pénzt.

A palotától nem messze lakik a szultán rokonsága, barátai, mind-mind gyönyörű villákban. Az árnyas fák szegélyezte úton kanyarogva úgy érzi magát az ember, mint a "Hollywood Hill"-en, ahol a sztárok pompás házaitól alélunk el. Persze nem mindegyik látható ennyire jól. Van, amelyiket csak a fehér törzsű, karcsú pálmák szegélyezte út sejtet. A szultán második feleségének villáját is fák takarják. (2013)" forrás

A címeren arab betűkkel Allah dicsőítése és lejjebb az ország neve 

Fotóegyveleg

Ferenc fotója

Szultáni hajó - fotó by Elter

Az a palota, ahol a szultánt beiktatták - fotó by Elter

Koronázási terem - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Ferenc, 2018. 04. 27. 22:11
Mi 2018. februárjában voltunk Brunei fővárosában egy napot. Kota Kinabaluból repültünk oda (rövid repülő út), reggel mentünk, este jöttünk. Vízum nem kell, gyors volt a beléptetés. A reptérről busszal mentünk be a központba, utána már gyalogoltunk. Van valami helyi busz közlekedés is, de ezt nem sikerült kiismernünk. Taxi elég ritka. Megnéztük a két szultáni mecsetet, meg a szultáni múzeumot, nagyon szépek és érdekesek, belépő nincs, de be kellett öltözni feketébe és a cipőt is le kellett venni. (Figyelem, dél körül kb. 2 órára bezárnak.)
Csónakot béreltünk a a vízre épült falu megnézéséhez, de a csónakos felajánlotta, hogy többlet pénzért elvisz majom nézőbe is a folyó parton. Így kb. 1 órát voltunk vele, valóban láttunk majmokat, igaz kicsit messziről. A vízi falun csak áthaladtunk, a házak egy része lakatlan és eléggé lepusztult volt.
A gyors ebéd érdekében egy KFC-ben ettünk.


András, 2015. 02. 21. 12:33
Én 2011-ben voltam Bruneiben. annyit szeretnék kiigazítani a negatív kritikai részen, hogy van érintetlen homokos strand Bruneiben, sőt kb 5km, csak amit láttam belőle, és senki nem volt rajta. A hely az Empire Hoteltől nyugatra van néhány kilométerre.


Úti Kritikus, 2015. 02. 17. 11:08
Kedves Cifuentes! Valóban, az az utcakép Kuala Lumpurt ábrázolta, köszönjük a helyesbítést, a képet levettük. :)


Cifuentes, 2015. 02. 13. 20:18
Mindenki nagyon kedves volt velünk ,jól éreztük magunkat.Gazdag ország bár nekem nem tűnt annyira gazdagnak és hívalkodónak.Nagyon büszkék az uralkodó családra és nagyon tisztelik őket.Nekünk európaiaknak ez teljesen szokatlan.Szerencsés emberek az olaj miatt.
Amúgy az első kép nem Brunei,hanem Kuala Lumpur.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon