ÚTIKRITIKA.HU / Brunei


hirdetes
útikritikák


Brunei

Bandar Sen Begawan általában | Mecsetek | Royal Regalia Museum | Kampong Ayer | Brunei múzeum | Kg Kianggeh szabadtéri piac | Tasek Lama szabadidő park | Sungai Liang erdő/szabadidős park | Kuala Belait | Ulu Temburong Nemzeti Park | Merimbun Heritage park | Fotóegyveleg

A Hassanil Bolkiah mecset- fotó by Elter

Bandar Sen Begawan általában

Bandar Seri Begawan, vagy röviden BSB, Brunei fővárosa, és egyben az ország legnagyobb városa. Ez a kis, ám bájos város egyedülálló keveréke a hagyománynak és a modernitásnak. Az utcái tele vannak érdekes látnivalókkal, és a látogatók számára rengeteg élményt nyújtanak.

Az egyik legérdekesebb látnivaló a városban az Omar Ali Saifuddien mecset. Ez a gyönyörű épület Brunei egyik legismertebb látnivalója, és a város szimbólumává vált. Az épület környezetében található az Istana Nurul Iman, a világ legnagyobb lakópalotája, amely a Brunei szultánja otthona.

A városban rengeteg piac található, ahol a látogatók szinte bármit megtalálhatnak, amire csak szükségük lehet. Az ételek és az italok rendkívül ízletesek, és az árak is elég barátságosak. A helyiek nagyon barátságosak és segítőkészek, és a városban mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szórakozási lehetőséget.

Ha kicsit ki akarunk pihenni, a városban több park is található, amelyek kiváló helyek a kikapcsolódásra és a pihenésre. A város egyedülálló hangulatot áraszt, és igazi élményt nyújt mindenkinek, aki ellátogat oda.

,, A főváros, Bandar Seri Begawan sem egy metropolisz, de persze nem is vártam, hogy az legyen, hiszen Brunei pici, Magyarország tizedét sem teszi ki a területe, és alig félmillióan lakják. Viszont a jellegtelensége tényleg meglepett: Délkelet-Ázsia papíron sokkal szegényebb városaiban is vannak izgalmas épületek, itt a belváros mindössze néhány háztömbből áll. (2018)" forrás

Mecsetek

"Elsőként a Jame'asr Hassanil Bolkiah mecsetet (Kiarong Mosque) látogatjuk meg, amely a város szívében csillog aranyszínű kupolájával. Ez a legnagyobb mecset Bruneiban, a jelenlegi szultán uralkodásának 25. évfordulójára építették. Hivatalosan 1994-ben nyitották meg. Sajnos bent nem engedtek fényképezni, egy gyors regisztráció után, elvették fényképezőgépeinket, cipőinket és hosszú fekete zsákruhát kellett felvennünk. A mecset belső tere hatalmas, mennyezetéről óriási aranyozott csillár lóg alá, a hívek puha, színes szőnyegen térdepelnek ima közben. (2013)" forrás


Ali Saifuddien mecset a fővárosban - fotóby Elter

Ez is az Ali Saifuddien mecset - fotó by Elter

A szultáni regáliák múzeuma

,, Ha az ember már minden létező szögből megnézte a mecsetet, elsétálhat a mecsetügyi és a sharia-ügyi minisztérium mellett (egyik sem vicc) és észrevesz egy újabb, egész látványos épületet. Ekkor már sejthető, hogy valami köze ennek is lesz a szultánhoz, és tényleg: ez a királyi koronaékszerek múzeuma, ahol a minden bizonnyal nagyon drága ékszereken és koronákon túl ki van állítva egy hatalmas aranyból készült hintó is, amelyben a szultán a koronázásakor végigvonult a fővároson, valamint mindenféle ajándék, amelyet különböző országok vezetői adtak a szultánnak. Meglepően érdekes egyébként és még a belépés is ingyenes. (2018)" forrás

fotó by Elter

Szultáni hordszék - fotó by Elter

Kampong Ayer

,, Van egy nagyon furcsa hely a városban, amelynek neve Kampong Ayer: ez gyakorlatilag egy cölöpökre épült házakból épült falu a fővárost átszelő folyó közepén. Több mint 10 000 ember lakik itt, fapallók helyettesítik az utcákat és legtöbben csónakkal közlekednek. Mi is végighajóztunk a csatornákon és nehéz volt eldönteni, hogy a nyomornegyednél csak marginálisan jobban kinéző városrész azért van itt, mert őrzik a hagyományos életformát, vagy azért, mert a szultánok tényleg minden pénzt elvertek ékszerekre, palotákra és márvánnyal borított mecsetekre. (2018)" forrás

fotó by Elter

Brunei múzeum

A Brunei múzeum Bandar Seri Begawan, Brunei fővárosában található, és az egyik legfontosabb múzeum Brunei számára. A múzeum több mint 14 000 darab tárgyat tartalmaz, amelyek bemutatják Brunei történelmét, kultúráját és természeti kincseit.

A múzeum gyűjteménye nagyon változatos, és tartalmazza az iszlám művészet, a brunei hagyományos életmód, az arany és ezüst ékszerek, a régészeti leletek és a brunei természeti kincsek mint például a csigák és a kagylók.

A múzeum épülete is érdekes, a hagyományos brunei stílusban épült, és egy kis tó mellett található. Az épület több emeleten elhelyezkedő galériákból áll, amelyek mindegyike más-más témára fókuszál.

A múzeum látogatása során az érdeklődők betekintést nyerhetnek Brunei történelmébe és kultúrájába, és megismerhetik a sultánház kincseit. A múzeum egyébként ingyenes, és mindenképpen ajánlott látnivaló Brunei-ban, ha valaki érdeklődik a történelem és a kultúra iránt.

Kg Kianggeh szabadtéri piac

A Kg Kianggeh szabadtéri piac Brunei fővárosában, Bandar Seri Begawanban található. Ez az egyik legnagyobb és legrégebbi piac a városban, és hosszú múltra tekint vissza. A piac egyedülálló hangulatával és hagyományos környezetével vonzza a látogatókat.

A piac árnyas fák alatt található, és számos árus standok kínálják a friss élelmiszereket, helyi édességeket, ékszereket, művészeti és kézműves termékeket. A látogatók számos ajándékot, dekorációt és helyi csemegét találhatnak itt, például kézzel festett sárga zöld árnyalatú textileket, korall ékszereket, szépen kivitelezett hímzett táskákat, édességeket és friss halakat.

A piacot látogatók számára érdemes körülnézni, mivel itt az árusok a helyiek körében népszerű és közkedvelt árucikkeket kínálnak. A piacot általában reggeltől késő délutánig tart nyitva, és a legjobb időpont a látogatásra a kora reggel vagy a délutáni órák, amikor az áruk frissek és a piac kevésbé zsúfolt.

Tasek Lama szabadidő park

A Tasek Lama szabadidő park Brunei fővárosában, Bandar Seri Begawanban található, és a helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű hely. Ez a park egy nagy tó köré épült, és számos szabadidős tevékenységet kínál.

A parkban található tóban lehet horgászni és csónakázni, illetve a parton pedig piknikezni és sétálni. A park területén számos sétaútvonal és kilátó is található, amelyekről csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és az erdős vidékre.

A Tasek Lama parkban a látogatók számos sportolási lehetőséggel is találkozhatnak, például futsal pályákkal, kosárlabdapályákkal, teniszpályákkal, valamint street workout-felszerelésekkel. A parkban található egy nagy, modern játszótér is, amely gyermekek számára kínál szórakoztató tevékenységeket.

A parkban található kávézó és étterem kiváló hely arra, hogy pihenjünk és élvezzük a látványt, miközben megpihenünk az aktív tevékenységektől.

A Tasek Lama szabadidő park kellemes, nyugodt környezetben található, és tökéletes hely a kikapcsolódásra és a természet közelségének élvezetére Brunei-ban.

Sungai Liang erdő/szabadidős park

A Sungai Liang erdő/szabadidős park Brunei Darussalam egyik legnépszerűbb természeti látnivalója, és számos szabadidős tevékenységet kínál. A park területe kb. 14 hektár, és a látogatók itt találhatják meg a béke és nyugalom helyét a természetben.

A parkban található a Sungai Liang cseppkőbarlang, amelyet vezetett túrákon keresztül lehet felfedezni. A barlangban lenyűgöző cseppkő formációk találhatók, amelyek évezredeket átívelő folyamatok során jöttek létre.

A parkban számos túraútvonal található, amelyek során a látogatók felfedezhetik a helyi flórát és faunát, és élvezhetik a friss levegőt. A túrák során a látogatók felfedezhetik a parkban található számos állatfajt is, mint például a vízimadarak, majmok, erdei sertések és a kékfényes gyíkok.

A park területén a látogatók számos szabadidős tevékenységet is kipróbálhatnak, például piknikezést, grillezést, valamint kempingezést is. A parkban található a Sungai Liang kempinghely, amely az éjszakát a természet közelségében töltenének el.

A Sungai Liang erdő/szabadidős park azok számára ideális, akik kikapcsolódásra és feltöltődésre vágynak, miközben élvezik a természet közelségét. A látogatók itt valódi élményt szerezhetnek a Brunei-i természet csodálatos világának felfedezése során.

Kuala Belait

Kuala Belait Brunei Darussalam harmadik legnagyobb városa, és a szárazföldi részén található. A város gazdasági központként is szolgál, sok ipari vállalat és kereskedelmi egység található itt.

Kuala Belait a látogatók számára is számos érdekes látnivalót kínál. A városközpontban található a Kadayanallur Street, amely tele van helyi boltokkal és piaci bódékkal, ahol a látogatók beszerezhetik a helyi ételeket és kézműves termékeket.

A város szélén található a Kuala Belait tengerparti park, amely a pihenés és a szórakozás helyszíne. A parkban található a Taman Jubli Perak Sultan Haji Hassanal Bolkiah, amely Brunei szultánjának emlékére készült. A parkban a látogatók élvezhetik a friss levegőt, és a kilátás nyílik a dél-kínai tengerre.

A Kuala Belait-i olajfinomító a város gazdaságának fontos részét képezi, és a finomító látogatása izgalmas lehetőség azok számára, akik érdeklődnek az ipar iránt.

A Kuala Belait a látogatók számára megnyugtató hely lehet, ahol megpihenhetnek és élvezhetik a nyugodt életet a városban. A város békés és barátságos hangulata mindenkit vonz, és a látogatók itt valódi élményt szerezhetnek Brunei-ban.

Ulu Temburong Nemzeti Park

Az Ulu Temburong Nemzeti Park Brunei Darussalam egyik legfontosabb turisztikai látványossága, és az ország legnagyobb nemzeti parkja. A park Brunei belső részén található, és a Borneó sziget csodálatos trópusi esőerdőit mutatja be.

Az Ulu Temburong Nemzeti Park területe több mint 50 000 hektár, és a látogatók számára számos érdekes látnivalót kínál. Az esőerdőben található a Canopy Walkway, amely a park egyik legfontosabb turisztikai látványossága. A Canopy Walkway egy hatalmas faültetvényen fut keresztül, és a látogatók a fák közötti magasságban sétálhatnak, élvezve a lenyűgöző kilátást az esőerdőre.

A parkban a látogatók különféle túraútvonalakon barangolhatnak, amelyek során az esőerdő gazdag növény- és állatvilágát fedezhetik fel. A parkban a látogatók számos érdekes állatfajt is találnak, mint például a makákók, a repülő sünök, a mocsári krokodilok és a dzsungel teknősök.

Az Ulu Temburong Nemzeti Parkban található a Batu Apoi völgy, amely a látogatók számára lenyűgöző kilátást nyújt az erdőre és a völgyre. A völgyben a látogatók találhatnak egy patakot is, amely az esőerdőn át halad.

Az Ulu Temburong Nemzeti Park ideális a természet szerelmeseinek, akik élvezni fogják az esőerdők lenyűgöző szépségét és a Brunei Darussalam-i természet ragyogó sokszínűségét.

Merimbun Heritage park

A Merimbun Heritage Park egy népszerű természeti park Brunei Darussalam-ban, amely az országban található legnagyobb mocsári erdőjének része. A park területe több mint 35 hektár, és az ország történelmének és kulturális örökségének megőrzését szolgálja.

A Merimbun Heritage Parkban található a Merimbun-tó, amely a park egyik legfontosabb látványossága. A tó gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, és a madarak számos faját vonzza. A tó környékén található tanösvényeken sétálva a látogatók közelebbről megismerhetik a tó élővilágát és természeti kincseit.

A parkban a látogatók több mint 100 különböző fafajt találnak, amelyek az országban található erdők és erdőségek jellegzetes növényvilágát tükrözik. A parkban a látogatók megismerhetik a Brunei Darussalam-i őslakosok kultúráját és életmódját is, beleértve a hagyományos házakat és a helyi életmódot bemutató kiállításokat.

A Merimbun Heritage Park ideális a természet szerelmeseinek és azoknak, akik érdeklődnek a Brunei kultúrája és történelme iránt. A park lenyűgöző látványosságokat kínál, valamint a látogatók számára lehetőséget ad arra, hogy közelebbről megismerjék az ország természeti és kulturális örökségét.

Fotóegyveleg

Kampong Ayer - cölöpházak - fotó by Elter

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon