ÚTIKRITIKA.HU / Fülöp-szigetek


hirdetes

útikritikák


Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Palawan, El Nido - Elter Karcsi fotója

Érkezéskor rendelkezni kell ingyenes regisztrációval, amit az érkezést megelőző 72 órában kell kitölteni ezen az oldalon:

https://etravel.gov.ph/

Némi angoltudás a kitöltéshez szükségeltetik.

Az elvégzett regisztráció révén egy QR-kódot kapunk, amit az útlevélellenőrzésénél mindenképpen kérnek! Érdemes ezt előre megcsinálni, mert helyben az útlevélellenőrzés előtt kényelmetlen ezzel bibelődni, wifi elérést ,,csiholni" (bár van egy kis stand, ahol valamennyire segítenek). (A regisztrációhoz kérik az első szállásunk nevét, és telefonszámát, a repülésünk járatszámát, személyes adatokat.) Az elvégzett regisztrációt igazoló QR-kódot e-mail címünkre küldik el.   

Fülöp-szigetek dióhéjban

 • A Fülöp-szigetek a Délkelet-ázsiai földrajzi régióban található, 300 ezer négyzetkilométer a területe, 113,8 millióan (2023-as becslés) lakják (tehát nagy a népsűrűség). Több mint hétezer sziget tartozik hozzá. A lakosság 83 százaléka római katolikus.
 • Fővárosa, Manila 10 ezer kilométerre van Budapesttől.
 • 30 napot nem meghaladó tartózkodás esetén a magyar állampolgároknak nincs szüksége vízumra a Fülöp-szigetekre történő beutazáshoz.
 • A Fülöp-szigetek időjárása vonatkozásában az utazás ideális időzítése persze a száraz évszak, ami kb. január közepétől májusig tart. November és december is még tűrhető, bár novemberben, decemberben és január elején az utóbbi időkben többnyire sok volt a csapadék. Június és október között esős évszak van, és ilyenkor sok turistaprogramokat veszélyeztethetnek az esők, viharok.
 • Július és december között nagy a tájfunveszély, de az országon belül erősen eltérő mértékben.
 • Kötelezően nincs előírva oltás. Ajánlottak vannak, de annak függvényében, hogy az utazó megy-e dzsungeles vagy egyéb higiéniai szempontból kockázatosabb, járványok által veszélyeztetettebb területekre.
 • A Fülöp-szigeteken a közbiztonság rosszabb, mint a térség többi országában, de a turisták által leginkább látogatott helyeken (pl. Cebu, Palawan és Boracaya) a kockázatokcsekélyek. Mindanao sziget déli része számít veszélyesebbnek.
 • Időeltolódás: + 7 óra
 • Sok-sok utazó véleménye, hogy a Fülöp-szigetek turistás felfedezése nem könnyű, mert nagyon nehéz rövid időre ügyes útitervet kialakítani a látnivalók elszórtsága miatt.
 • Mennyiért lehet eljutni a Fülöp-szigetekre? Attól függ, hogy mikor. Mondjuk Cebura télen 330-350 ezer HUF tájékán. Érdemes Budapestről Kuala Lumpurba repülni egy átszállással, s aztán Air Asiával a Fülöp-szigetekre, jó olcsón.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 126 ezer forintnak megfelelő peso
 • Leggyakoribb vezetéknév: Dela Cruz
 • Fülöp királyról kapta a nevét, méghozzá a II. Fülöpről. Ugyanarról a Fülöpről, aki Madridot tette Spanyolország fővárosává, akinek uralkodása alatt a spanyolok a legnagyobb terület felett uralkodhattak.

Miért érdemes odautazni?

 • Bohol: nagyon szép sziget a világhíres Csokoládé-hegyekkel
 • Underground River (UNESCO természeti világörökség)
 • Szuper búvárkodási terepek kínálkoznak (elsősorban Boracay, talán El Nido és főleg Coron) - scuba búvárkodás csúcs terepe: Sabang-öböl Puerto Galeránál

A háromszög mezőben a 3 csillag az ország 3 fő földrajzi területét szimbolizálja:  Luzon, Visayas és Mindanao.

Az UNESCO világörökség részei a Fülöp-szigeteken:

Miniloc szigete - fotó by Elter

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az elképesztően változatos és egyedi természet (a Banaue-i rizsföldek, az El Nido szigetvilága stb.), az érdekes állatok, pl. a mulatságos koboldmaki (tarsier)
 2. A csodás strandok, Boracay persze közismertebb (White Beach, ohhh!), de azért Palawan tán kellemesebb
 3. Nincs annyira tele külföldi turistákkal, mint Thaiföld, Malajzia vagy Bali
 4. Az árak türhetők,  kb. Thaiföld szintje (Indonézia viszont olcsóbb), a rumok feltűnően olcsók (sok helyen még az üdítőknél is olcsóbbak)
 5. Többnyire jó fejek a filippínók, barátságosak, mosolygósak a külföldi turistákkal, vendégszeretők, sokan (90%) és jól tudnak angolul, jobban megnyílnak az európaiak felé, mint a többi délkelet-ázsiai népség
 6. A Bohol-i Csokoládé-hegyek fantasztikusak
 7. Az ottani tuktuk, a dzsipni iránytaxi, amin jó dili az utazás, ha nem kell nagy távolságra menni
 8. Érdekesek az emberek, izgalmas a helyi kultúra
 9. Legalább olyan elterjedtek a masszázsszolgáltatások, mint Thaiföldön
 10. Palawan: a Kayangan-tó vizének elképesztő tisztasága; El Nido lagúnája, Coronnál a Barracuda tó
 11. Bohol szigetén Anda a káprázatos strandjaival és a természetességével (még nem turista csapda)
 12. El Nido Lio Beach!!!! és a szuper Seda Lio hotel
 13. Cebu Cityben a Santo Nino bazilika és a kultusz

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Nincs nagy választék az odarepülés terén és ezért sokszor az amúgy csúnya Manilát is bele kell venni az útitervbe, eléggé kieső helyen van, kicsit nehézkes kombinálni más dél-kelet ázsiai országgal
 2. A közbiztonság jóval rosszabb, mint a térség többi országában, ez rontja az utazó közérzetét, igaz nem mindenhol
 3. A látnivalók túlságosan szétszórva helyezkednek el, ezért sokat kell utazgatni, márpedig az országon belüli tömegközlekedés kényelmetlen, sok helyen van közlekedési dugó
 4. A városok többségében (pl. Cebu City) rossz a levegő, nem igazán hangulatosak, nem szépek, koszosak, Manila kifejezetten kellemetlen gigaváros
 5. A tengerparti nyaralóhelyeken az infrastruktúra átgondolatlanul lett kiépítve
 6. Manila: elszomorító látvány a sok szegénynegyed, sok a szemetes utca, a koszos közvécék
 7. A levegő magas páratartalma (na ezért időznek olyan sokat és olyan sokan ott a bevásárlóközpontokban)
 8. A konyhájuk messze nem olyan jó, mint a thaioké, az étkek többnyire zsírosak, olajban tocsogók, a turista ráfanyalodik a silány gyorséttermekre, a kenyerek édesek, borzalmasak
 9. A turistákat lehúzó praktikák
 10. Túl messze van, nagyon sokat kell repülni (kb. 16 óra)
 11. A wifi többnyire instabil, a jó szállodákban általában különösen vacak
 12. Nem lehet nagyokat sétálni. A tengerparton akaályozzák, járda meg nincs. A bicajozás vidéken életveszély

Vélemények

Egy hónapot töltöttem a Fülöp-szigeteken. Végkövetkeztetésem: ha kihagyod sem veszítesz semmit.
Valóban vannak szép természeti helyek, de ezeket Vietnamban vagy Thaiföldön is megtalálni, sőt még szebbeket is. Ráadásul jobb színvonalon és olcsóbban.
Az ország egy nagy káosz, túlnépesedett, nyomor van, muszáj nyomulniuk akár a másik kárára is hogy túléljenek. Nekem nem jött be ez a légkör. Sok helyen voltam Ázsiában, máshol is van szegénység, de a mentalitás az egész más.
Nem érdemes erre költeni a pénzed. (Szerella, 2024)


"Szerintem a magyar turista akkor tervezzen Fülöp-szigetek-i utazást, ha már meg volt neki a térségben Thaiföld, Malajzia, Indonézia, sőt Kambodzsa. Szerintem azok kellemesebb, érdekesebb, tartalmasabb desztinációk. De mivel én bejártam már Délkelet-Ázsia nagyját, így a kíváncsiság hajtott, hogy a Fülöp-szigeteket is megismerjem. Nem vált kedvencemmé, de cseppet sem bántam, hogy nem hagytam ki. Miért? Hát ezek miatt: Baromi lazák a filippínók. Nekünk magyaroknak tanulni kellene tőlük, hogy miként lehet akár kedélyesen is elviselni az élet nehézségeit. Folyton ünnepelnek, vigadnak, énekelnek. Kiderült, hogy a karaoke az nem is Japánból indult tömegszórakozás, hanem a Fülöp-szigeteken találták ki. A videoke nevű helyeken ezerrel nyomják a helyiek a lokális slágereket. Szinte minden sarkon található ilyen kis szórakozóhely.

Ellentétben Thaifölddel vagy Indonéziával itt lényegében bárkivel szóba lehet elegyedni. Egyrészt, mert nyitottak rá, másrészt, mert tudnak angolul. Ráadásul nincs olyan rémes akcentusuk, mint a kínaiaknak. Igaz, én nagy szerelmese vagyok a thai Phi Phi Lae öbleinek és a maláj Tioman szigetnél is csodálatos a tenger, de meg kell hajolnom Fülöp-szigetek előtt a beach-ek vonatkozásában. Boracay nem olyan hangulatos, mint a Chaweng Beach Ko Samui-n viszont bizony a tenger minősége, színe, átlátszósága szuperebb. A kaja nem nyűgözött le, eltekintve a tengeri herkentyűktől. Ugyebár nem muzulmánok, tehát sok disznót esznek."

Az utazásunk csúcspontjai ezek voltak:

 • A Csokoládé-hegyekért érdemes volt bevállalni a macerás közlekedést. A dombokra a rálátás csodás, a csokis szín meg volt! (Egy ismerősömnek viszont csalódás volt.) Jó, hogy a programot lehet kombinálni a Loboc-i minimajom rezervátummal. Voltunk egy hajóétteremben is (rengeteg ilyen van) és ott speciel nagyon jó és friss halat ettünk, igaz a hely nagyon kommersz turistás.

 • Nagyon kellemes meglepetés volt Palawan, de elsősorban a Coron Bay hangulatossága miatt. Itt jobban éreztük magunkat, mint Boracay-on, igaz nem egy bulizós hely.

 • A Puerto Princessa földalatti folyó nemzeti park tök jó program, bár eléggé túl van dimenzionálva a turisták idecsalogatása céljából. Nagyon szép a naplemente a Manila-öbölben.

 • Boracay bulizás szempontjából nagyon jó. Konstruktív kapcsolatba lehet lépni "filippinákkal" tényleges kölcsönös rokonszenv alapján. Nem saját tapasztalatból írom, mert "le voltam kötve", de láttam, hogy mekkora a pálya az ausztrál srácoknak.

 • Sok helyet kihagytunk az idő szűke miatt. Töprengek, hogy nem kellene-e visszamenni megnézni még néhány helyet a Luzon-on.

(Lacus, 2017)


"A Fülöp-szigeteken 20 napot töltöttünk, ez alatt napi 57.5 eurót költöttünk, ebben benne van a Luzon-Cebu repülőjegy, de nincs benne a Szingapúrból ki és bejövő repülőjegyek ára. Búvárkodás nélkül 55.5 euró lett csak volna. Az országot kicsit olcsóbban is meg lehetett volna úszni, de az első napi kellemetlen poloskás élmények után inkább középkategóriás szállásokból válogattunk, ráadásul a budget kicsit emelkedett mindenféle későn beeső bevételek miatt, tehát kevésbé markoltuk szorosan a pénztárcát. A pénz a következőképp oszlott meg a szokásos kategóriák között: élelem 26%, szállás 32%, látni és tennivalók 19%, utazási költségek 13%, búvárkodás 6%, a többi vegyes marhaságra ment el.

Az összes eddigi nép közül messze a filippínók voltak a legjobb fejek, a legjobb házigazdák, és nekik volt a legjobb humoruk. Itt éreztük először, hogy nem mozgó pénzeszsákok voltunk, hanem vendégek, és a helyiek örültek, hogy itt vagyunk. Az az érzés, hogy a helybeli lakosság nem ellenség, hanem barát, hihetetlenül sokat dob az utazás élményén.

A hajdani amerikai megszállás következtében minden filippínó beszél angolul, sokan megdöbbentően jól. Ez hihetetlenül kényelmessé teszi az utazást. Még egészen szegény helyeken is angolul zajlik a tanítás már általános iskola felső tagozatától, és büntit kap az a gyerek, aki megszólal tagalogul.

Itt végre nem csak a külföldiek esznek éttermekben, a közönség abszolút többsége helyi. Megfigyelésünk szerint a filippínók feltűnően bunkók a személyzettel, akik ehhez lelkesen asszisztálnak. Itt éreztük magunkat a legkényelmetlenebbül a teljesen fölösleges ajtónyitogatások és hordárkodások miatt. Lehet, hogy ez számukra meglepő, de miután elgyalogoltam a kikötőtől a szállodáig a zsákommal, teljesen képes vagyok arra, hogy a recepciótól a szobáig eljussak, és igazából csak mindenkit lassít, ha megpróbálja lerángatni a hátamról a hátizsákot. Láthatólag ez a szolgáltatás része már az alsó-középkategóriás szállodáknak is, és még jattot sem várnak érte, legalábbis mire kiguberáltuk a pénztárcánkból a megfelelő címletet, mindig eltűntek.

Mint mindenhol, itt is a kínaiak kezében van minden, beleértve az ország legnagyobb repülőtársaságát. Az útikönyv szerint a helyi piócák "Hey Joe!"-t kiabálnak a turisták után, az amerikai bázisok emlékére, de ezzel sehol nem találkoztunk. Viszont NemSünt mindenhol "Missy"-nek szólították, mindkettőnk nagy derültségére.

A helyi tömegközlekedési eszköz a jeepney, az iránytaxi és a német sörsátrak lócái szerelmének gyümölcse. A kormány időnként fogadkozik, hogy majd jól kiirtja őket, de ezt még ők sem gondolják komolyan, főleg mivel Manilában a teljes tömegközlekedés három roskatag HÉV vonalból és a jeepneykből áll. A színvilágukat Dali valamelyik különösen elmebeteg korszakából merítették, és mindegyiknek röhejesen nagyzoló neve van. "Harmadik Szent Kristóf" és "Elvis Presley Szelleme" még az enyhébbek közül való.

A filippínóknak sikerült megdönteni az eddigi "kétkerekű járműn egyszerre szállított emberek" rekordot, bár kis csalással. A helyi oldalkocsis tuk-tukok összesen nyolc utast tudnak bevállalni, bár ehhez valakinek fel kell ülnie a vezető mögé a motorra. Ez persze a filippínóknak sehol nem volt akadály, mi a magunk részéről ódzkodtunk attól, hogy vadidegen pasasokba kapaszkodjunk.

Ez egy olyan ország, ahol végre viszonylagos rendszerességgel lehetett egészen ehető péktermékeket kapni. A gluténforrások nem csak az elit számára fenntartott bevásárlóközpontban buzognak, hanem láthatólag az átlag filippínó paraszt is betol néha egy vaníliás csigát, ami nagyon kellemes, mert máshol általában a tojásrántotta és a sült rizs közül lehet választani, ha reggelire került szóba.

Rendes katolikus országról lévén szó, bármilyen veszélyes vállalkozás előtt keresztet vetnek. Sokat elárul a közlekedésről, hogy a taxis minden fuvar beülése után is keresztet vet. Két fajta filippínó van, az alultáplált és a borzalmasan dagadt. Ez utóbbiak a nemzet huszonsok gyorsétterem láncának valamelyikében tömték magukat bucira, tényleg minden sarkon van belőlük kettő. A legnagyobb és legnépszerűbb közülük a Jollibee volt, amit kis is próbáltunk, mint autentikus nemzeti eledelt. Lassú kiszolgálást kombináltak magas árakkal és borzalmas. " forrás

El Nido - Elter Karcsi fotója

"Aki nyugalmat és szép természetet óhajt, az ne válassza Boracay-t. Inkább fedezzen fel kevésbé zsúfolt szigeteket és öblöket. Ilyenek pl. Palawan. el Nido, Mati Mindanao déli részén vagy a Cacnipa sziget. Azért Boracay is figyelemre méltó, de inkább a csodás strandjai miatt. A városok nem igazán kellemesek. Manila koszos, bár nem sokkal inkább, mint Bangkok." (L. P.,)

,, Ha a Fülöp-szigetek egy betondarabból állna, csak az emberek miatt akkor is megérné eljönni ide. És nem is arról van szó, hogy a filippinók másokkal kedvesek. Ők maguk vannak tele olyan sugárzó életörömmel, ami menthetetlenül átragad mindenki másra is. Nem tudom, mikor mosolyogtam annyit utoljára, mint a Fülöp-szigeteken, és nem csak Palawanon, de még Manilában is. " forrás


,, A hektikus időjárás miatt ne legyen a hazautazás előtti nap kompozás – a hajókat még gyakrabban leállítják, mint a repcsiket.

Az ország nekem biztonságosnak tűnt, nőként egyedül is. Maximum kicsit idegesítően sok figyelmet kap az ember egyedül utazva – de veszélyben soha nem éreztem magam egy pillanatig sem.

Mint legtöbb harmadik világbeli országra, a Fülöp-szigetekre is igaz, hogy a fővárosban és általában a nagyvárosokban csak minimális időt kell tervezni – minél messzebb megyünk tőlük, annál jobb. Irány a vidék, a kis szigetek, az eldugott partszakaszok!:-)" forrás


,, Pár tény/kedvcsináló a Fülöp-szigetekhez:

az az egy biztos, hogy néhol photoshoppolva van, olyan kék és átlátszó a víz, mint sehol
csodás, nem letaposott korallok, színes halak, békés teknősök
lakatlan szigetek Mekkája hétezer szigetből, csak nyolcszáz lakott
itt vannak a legjobb sznorkelezős helyek
sok tengeri finomság
mosolygós, kedves, befogadó nemzet
trópusi gyümölcsök, azaz legédesebb gyümölcsök – a filippínó mangó híresen finom és szaftos
tricycle (helyi taxi): motorra eszkábált utastér, így 4-en is elférnek rajta… olykor többen (itt olyan nincs, hogy valaki ne férjen be/fel egy járműre)
jeepney, helyi buszok, aminek a tetején is lehet utazni, ha a 160 cm magasakra szabott belső utastérbe nem férsz be
színes hajók, amiknek az oldalán van épített bambuszrúd, ezzel stabilizálják a hajókat
minden háznál, hostelben, hotel mellett, éttermében van kakas és tyúk, tehát kakas szóra kelsz reggel 4-kor 🙂
rizs mindennel, sima rizs (nem sült vagy zöldséges vagy szószos, nem, csak sima főtt rizs)
adobo csirke – helyi szószos csirkeragu
karaoke imádat
reggae imádat
minden cukrozott, kenyér, pékáru, banán, keksz…

(2018)" forrás


,, Most jöttünk haza Fülöp szigeteki nyaralásunkból.Egy-két tapasztalat ami talán segít a nagy útra vállalkozóknak:

Csodálatos ország, melegszívü, segítőkész emberekkel. Egyszer tapasztaltunk egy kis lenyúlást a triciklisek között, egyébként tisztességesen viselkedtek. A fő közlekedési eszköz ez, és nagyon sok jármű kering az utakon. Útból egyébként elég kevés van, igy tömve van járművekkel. De irtó ügyesen vezetnek és nagyon figyelnek egymásra!

Mi szervezett utra egyszer indultunk Puerto Princesába a föld alatti folyóhoz. Azt javaslom jól nézzétek meg, mert az időt nagyon húzzák, az uton már ujabb programokat ajánlanak fel, természetesen felárért! Nekünk ez nem jött be. A közel egy órás program igy tényleg egész napot jelent. Sokkal rövidebb idő alatt is megoldható. Egyénként még igy is megéri, csodás élmény!!

Kirándultunk a Honda öbölben, de oda már egyénileg mentünk. Ketten béreltünk egy hajót, igy olyan tempóban néztünk meg 3 szigetet, ami nekünk megfelelt. Ki ne hagyjátok!

Mi El Nidóban kezdtük a programunkat 5 éjszakával, merülésekkel. Javaslom, hogy erre és ne a fővárosra szánjatok több időt, mert csodálatos tengerpartjai vannak, és triciklivel minden elérhető!! A csúcs Nacpan Beach, tényleg fantasztikus élmény ott eltölteni egy napot.A reptérről kisbusszal mentünk, viszont az előzetes véleményekkel ellentétben 4,5 óra alatt letudtuk a távolságot! Visszafelé kicsit több időt vett igénybe, de igy is 5 óra körüli időt futottunk.

Az utazás hosszú, fárasztó, de érdemes elviselni. Qatarral mentünk Dohai átszállással, majd Manilából helyi járattal. Nem voltam elragadtatva! Több olyan hibát is elkövettek, amit egy 5 csillagos cégnek nem szabadna. Előre foglalt helyek helyett visszafelé össze-vissza ültettek bennünket, elfelejtették a vacsorát stb. Manilában szánjatok időt a beszállásra, mert vagy 5 helyen ellenőriznek, és irtó nagy a tömeg. Nem kapkodnak el semmit.

Összegezve: vágjatok bele bátran mert csodálatos, fejlődő ország, kedves, visszafogott, nem erőszakos emberekkel. (sz.m., 2020)


,, Furcsa és érdekes dolgok a legendák! Tudományos magyarázatok helyett mintegy leképezik az azokat kitaláló népek lelkületét és hiedelemvilágát. A monda szerint a filippinók szigetviláguk keletkezését például egy istennőnek tulajdonítják, aki kicsit bohókás kedvében egy marék smaragdot szórt a tenger vizébe. Ahová a drágakövek estek, ott zöld, kókuszpálmákkal borított szigetek emelkedtek ki. Ez a Délkelet-Ázsiában fekvő, pontosan 7107 szigetből álló ország a hazánknál több mint háromszor nagyobb Fülöp-szigeteki Köztársaság. Páratlan szépségű természet, egyedi kultúrkör, és bár buddhista és mohamedán országok a tengeri szomszédjai, a katolicizmus rendíthetetlen regionális bástyája. (Elter Karesz, 2021)


,, Ha a Fülöp-szigetekre tervezel utazást, akkor a nagyvárosokat hagyjad ki a programból. A spanyol gyarmatosítás idejéből származó építészeti emlékeket büdös nyomornegyedek veszik körül. Az emberek közvetlenül az utcán mosnak és könnyítenek, sok a koldus, koszos és zajos. Nem számítottam ennyi szemétre." (j.k. 2019) 


A Manilai reptéren nem lehet internetet használni ✈️
Külföldi telefonszámmal általában nem lehetséges rácsatlakozni a reptéri wifire. Így érdemes roaminggal érkezni vagy minden belépéshez szükséges dokumentumot offline is elérhetővé tenni!

A regisztrációnak külön wifije van, ami jól működik. Ha bejutottunk az országba érdemes még a retéren megvenni az itteni sim kártyát.

Olvasmányos linkek

"Nincs tömeg sehol sem, Panglao-n is, ami egyébként nekem egy nyaralótelepnek tűnt, teljesen tűrhető mennyiségű utazó volt. Lent pedig, Mindanao szigetén, ahová később mentünk, jóformán egyáltalán nem találkoztunk külföldiekkel. Mondjuk ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy elég veszélyes az a terület. Erről mesélek majd később, mivel ott rengeteg időt töltöttünk végül. A turisták általában Cebu-t, és Bohol-t választják elsődleges úti céljuknak, gondolom elsősorban a búvárkodási lehetőségek miatt, mivel nyugodtak a vizek, és Bohol-on ritka kincseket látni." (forrás: nyirseghir.hu - Fülöp-szigeteki élmények)


"A helyieknek egyébként, bármerre jártunk, hatalmas élményt jelentettünk, mivel legtöbbjük soha nem látott még fehér embert, talán csak a TV-ben. Fantasztikus volt átélni azt, hogy ennyire kíváncsiak ránk és örülnek neki, hogy számukra teljesen idegen kinézetű emberekkel találkoznak. Az orromat például imádták, állandóan fogdosták, bárhova mentünk, pedig relatíve átlagos méretű orrom van, de az övékhez képest hatalmas. Meg voltak érte őrülve, hogy milyen nagy és milyen szép formája van..." (forrás: nyirseghir.hu - Fülöp-szigeteki élmények)


"A Fülöp-szigetek nem Ázsia. Azt viszont sajnos nem tudjuk megmondani, hogy akkor pontosan mi. Vannak ázsiai vonásai, a spanyol gyarmati örökség azonban ezeknél jóval erősebb. Az ország és az itteni emberek sokkal jobban hasonlítanak Mexikóra, mint a közeli Vietnamra vagy Kínára. Talán még valamiféle pán-maláj identitást lehetne rájuk bizonyítani, mert a malajziaiaktól és az indonézektől nem állnak olyan nagyon távol, ám azért mégiscsak jóval távolabb, mint a latin-amerikaiaktól. Ez európai turistaként egyébként inkább áldás, mint átok. A filippínóknak annyi a hibája, mint a pelyva, viszont legalább olyan áthidalhatatlan kommunikációs gátak nincsenek köztünk és köztük, mint köztünk és a legtöbb ázsiai közt. Még a humorunk is kompatibilis." forrás


"Szerettük:

 • Hogy nem vertek át a dzsipni sofőrök, pont annyit fizettünk az útért, mint a helyiek.

 • A dzsungelt. Minden vegetáció zöld és buja.

 • A hajóutakat. Főleg Sára, aki valamelyik előző életében egyértelműen kalóz volt, annyira bírja a tengert.

 • A nagyobb városokban a fánkosokat. Meg a hot-dogosokat.

 • Úgy általában a dzsipnizést. A magyar vidéken tök jól működhetne.

 • A sajtrudacskát.

 • A rengeteg szokásosnál is gátlástalanabb és huncutabb kisgyereket.

 • A nyelvet. Spanyolos hangzású ázsiai hablaty angol szavakkal vegyítve. Már a gimnáziumban angolul tanulják a matekot és a természettudományt, mert a filippínó nyelvben nincs megfelelő szókészlet hozzá.

 • A kólát vanília fagyival.

 • A sok ronda, jellegtelen építmény között megbúvó gyönyörű épületeket.

 • Hogy - ha időben foglalod persze - olcsók a belföldi repülőutak.

 • A filippínókat. Vidámak, közvetlenek és végtelenül lazák.

 • A sült tintahal karikát.

 • Hogy még az utolsó dokkmunkás is azt mondja "no more vacancy", ha nincs több hely a kikötőben várakozó minibuszban. Mindenki beszél angolul.

 • Az eget. A legszebb kékek és leglélegzetelállítóbb felhők az eddigi út során.

 • A Csokoládé hegyeket.

Nem szerettük:

 • Mivel három méternél többet egy filippínó sem hajlandó gyalogolni, és az utolsó sikátorban is jár egy dzsipni, nincs járda. Mivel neked fogalmad sincs, hogy a Hose Eduardo Paulo útvonalú dzsipni merre megy, te gyalogolnád azt a két rohadt sarkot, de ez az út szélén életveszélyes.

 • Hogy rohadt agresszíven vezetek.

 • A rengeteg szexturistát.

 • Hogy valahogy mindig a drágább vagy legdrágább szobák voltak kivehetőek a ránézésre üres hotelekben.

 • Hogy nincsen zöldség, hogy csak hús van.

 • Ezt a zöld zselés borzalmat, ami szerintük desszert, és tönkretette az amúgy finom ebédünket.

 • Manilát. Nagy, undorító.

 • Hogy általában hideg pacalból, a gyorsételekből és néha a luxuséttermek túlárazott étlapjáról lehet választani, ha evésre kerül a sor.

 • A nehézkes közlekedést.

forrás - képes illusztrációkkal


"HA VALAKI SZERETNÉ megnézni, hogy milyen is volt hajdanában a Fülöp-szigetek érintetlen ősvadonja, akkor Palawanra vagy Mindanao szigetére kell eljutnia. Mindanao egyes részein jelenleg gerillaháború zajlik, ezért nem ajánlották, hogy errefelé folytassam utamat, így a hangzatos nevű Puerto Princessába, Palawan legnagyobb városába repültem tovább. Közeledve a szigethez már a pilótafülkéből szemlélhettem az alattunk elsuhanó tájat: tipikus trópusi sziget, gyönyörű zöld karszthegységekkel, színpompás korallzátonnyal és tiszta, áttetsző tengerrel." (forrás: Buzás Balázs)


"Vidékre mindig jó lemenni, gyönyörűek a tájak. Hegyek, tengerpart, lehet szörfözni, búvárkodni, kajakozni, hegyet mászni, biciklizni, futni egyszóval ha nekiduráltad magad és a kiruccanás utazásos részen túl vagy - az átlag sebesség 50 km/h, az elmúlt hétvégén 18 órát utaztam autóban, hogy lássam a rizsteraszokat, a 18 óra alatt kb. 700 km-t tettünk meg - akkor az élmény nem marad el. Híres helyek pl. Donsol, Boracay, Bohol, Palawan, Cebu stb. " forrás


"Catbalogan a titkos favorit egyébként, ide nem járnak turisztok, a főútról két sarokra már mindenki integet. Samar amúgy turistaparadicsom lenne, ha egyrészt nem ez lenne a Fülöp-szigetek legcsóróbb tartománya, meg, ha az ország nem hétezer szigetből állna, ami mind ugyanilyen, csak kisebb vagy nagyobb. Helyette Luzon meg Mindanao a menő, na meg Cebu, Palawan és Coron, vagyis pont azok a helyek, amit nyaraláskor majd én is megnézek egyszer. " forrás


"Emberek: A filippínók rendkívül barátságosak, és beszélnek angolul. Segítőkészek, vidámak és nem stresszelnek. Nagyon hamar barátokra lehet találni közöttük.

Naplementék: Minden nap és minden helyen más. Megunhatatlan.

Természet, kalandok, élővilág: Bármire vágysz, itt van. Kalandtúra, érdekes állatok, kirándulás, vulkánok, búvárkodás, szörf és megannyi tevékenység, ami közül válogatni lehet. Kifogyhatatlan.

Tengerpartok: Szebbnél szebb homokos tengerpartok várnak itt rád az örök nyárban.

Olcsó: A Fülöp-szigetek rendkívül pénztárcabarát desztináció a hátizsákos utazók számára. Szállást bárhol találsz 6-7 USD per éjszakára. A szigetek közötti közlekedés pedig repülővel, vagy hajóval kevés pénzből kijön, ha előre lefoglalod. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

 Jézus éppen online térít - fotó by Elter

San Juanico híd Samar és Leyte között - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Szerella, 2024. 01. 23. 02:14
Egy hónapot töltöttem Philben, a konklúzióm az hogy ha kihagyod sem veszítesz semmit.
Vannak szép természeti helyek valóban, de ezeket Vietnamban vagy Thaiföldön is megtalálni, még szebbeket is. Ráadásul jobb színvonalon és olcsóbban.
Az ország egy nagy káosz, túlnépesedett, nyomor van, muszáj nyomulniuk akár a másik kárára is hogy túléljenek. Nekem nem jött be ez a légkör. Sok helyen voltam Ázsiában, máshol is van szegénység, de a mentalitás az egész más.
Nem érdemes erre költeni a pénzed.


Mickey, 2018. 07. 20. 22:01
Tipikus magyar vircsaft! Ha valaki nem a PC-t nyomja, akkor jöhet a személyeskedés, bármi legyen a fórum témája. Kedves hozzászólók, a vélemény szabad! Írd le a saját véleményed, ne a másikat akard minősíteni, mert ez egy fórum.


Katalin, 2018. 07. 14. 18:23
Döbbenetes, hogy milyen primitív, rettenetesen alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező emberek vannak. Attila, én sajnállak, őszintén. Bár a feleségedet talán még jobban. El tudom képzelni, hogy miféle tapasztalatokra tehettél szert gyermekkorodban, illetve életed során, ami miatt ilyen deprimált, pöffeszkedő, arrogáns ember lettél, aki az interneten másokra projektálja ki saját belső feszültségeit. Nem irigyellek ennyi komplexussal. A következő 50.000 dollárt javasolnám, hogy terápiára költsd!


Peter Toth, 2018. 01. 07. 06:37
Na most teljesen elbizonytalanodtam. Mostanaban szeretnek menni, es nincs senki ismerosom ott. Thai, malay, Vietnam, Indonesia Japan, Singapore, HK mar voltam a tersegben, most gondoltam Phil re. Gondolom azert van nemi alapja Nagy Attila velemenyenek is. Remelem a jo velemenyeknek is...
A termeszeti szepsegek kepekrol nezve csodalatosnak tunnek. Az emberek, es abiztonsag, no ez a nagy kerdes...????


Janos, 2017. 09. 13. 20:45
Tavaly töltöttem pár napot Manilában. Londonból utaztam a Philippine Airlines-al. Egy barátomat látogattam meg. Minden rendben volt, csak egy dolog volt kellemetlen, amikor a jeepney-el utaztunk, és valahogy (alig pár perc alatt) valaki ellopta a pénztárcámat.


Nagy Attila, 2017. 06. 08. 23:22
Sok ilyen okos tojással találkoztam már Mister ,,Fülöp,,😁 csak ezek soha nem jártak a világon sehol Magyarországon kívül! Good luck Mr. Szigeti Fülöp..


Nagy Attils, 2017. 06. 08. 23:19
Kedves névtelen kötekedő, igen Véletlen nyomtam félre a billentyűt amíg van egyéb kérdésed írj az email címemre. If you have some question you can write to my email understand ??? This Is not your country you are only immigrant, I m cityzen beceuse my wife philipin...Comprende seňor??? Nem kell attól turistákat hamis propagandával traktálni,jogom van véleményt írni amilyet akarok.Rontja az üzletedet? Így jártál én a valóságot írom, nem érdekből, Mr. anonim. Vállald magad, ki vagy!


Fülöp, 2017. 06. 08. 23:08
Kedves Attila!

Szigeti Fülöp a nevem, és a Fülöp-szigetek budapesti turisztikai hivatalának vagyok a vezetője. Szeretném neked megköszönni az általam képviselt ország turisztikai vonzerejét erősítő propaganda tevékenységedet.
Remélem, hogy a billentyűzet félrenyomásából adódott az, hogy a bűbájost ly-nal írtad. 85 ország után el lehet már kezdeni tanulni a magyar nyelvet is.
puszil: Fülöp


Nagy Attila, 2017. 06. 08. 22:58
Az egyetlen pozitív dolog az országban hogy a beállított hazugságok nem igazak a közbiztonság nem rossz, csak délenn.


Nagy Attila, 2017. 06. 08. 22:56
És még mielőtt valaki belém köt Bocsánat a helyesírási hibáért félre nyomtam a billentyűket!


Nagy Attila, 2017. 06. 08. 22:55
Tartom a véleményem, manilától antique kerestül boholon és cebun át mindent bejártam, 8 hónapig laktam kint a vokt feleségemmel,és a sok marha turista nem tudja ,higy a filipoinók röhögése kedvessége csak felületes, maszk, semmi több, utálják a fehér embert( 80%) a saját feleségem is utálja a hazáját, mert tudja milyenek...aki olyan bolond hogy elhiszi szívből mosokyognaj, az meg is érdemli, a jószívű egyenes filippinó nem mosolyog, a mosolygós bűbályos filippinónak van hátsó szándéka és csak egy pénzeszsák ,,Joe " leszel neki akit lekopaszthat. Sok kint élő europai barátom él ott a feleségével, ugyanez a véleményük! 85 országot bejárva a bolygón, nyugodtan alkodhatok véleményt, mert meg van a gyakorlatom. 85ország 50000$ ból...


Péter, 2017. 04. 20. 11:39
Szerintem gyönyörű hely és mélyen megdöbbent hogy miért írnak emberek egy másik kúltúráról ilyen rasszista véleményt!Talán felfogás kérdése ami az agyban dől el hogy mi és ki a primitív féreg lehet magadra találsz!Nekem az ilyen emberek véleményétől felfordúl a gyomrom!Egy jótanács ne utazz te sehová hisz Magyarországon az életszinvonal neked a megfelelő de elkeserítelek itt sem sokkal jobb a helyzet sokszor hasonló párhuzamokkal!Nekem van pár Filippino ismerősöm nagyon kedvesek!


Zsuzsanna, 2017. 03. 06. 13:26
Attila gratulálok a primitív vélemény nyilvánításhoz. Ahhoz is, hogy emebrek millióit kategorizálod be és alkotsz róluk véleményt, miközben maximum pár százzal vagy max ezerrel találkoztál az egy kis hónapod alatt.
Kíváncsi lennék hol éltél, hogy ilyen dolgokat láttál.
Az életszínvonal alacsonyabb, mint sok más országban ez tény, de ez nem a szegény emberek hibája, így ok nélkül szidod őket ez csak szimpla bunkóság.

Bár ez is környéktől függ, hisz itt is vannak luxux villák, csinos lakóparkok, drága autók, hatalmas bevásárlóközpontok teli márkás ruhákkal, minőségi éttermekkel, ahol bizony filippínó emberekkel van megtömve.

És ismétlem, az, hogy az átlag életszínvonal alacsony nem az emberek hibája, ettől nem lesznek sem söpredék, se idétlenek, sem primitívek. A kijelentésed miszerint a férfiak nem dolgoznak pedig egyszerűen csak röhelyes. Maximum te ilyen emberekkel találkoztál, hisz mindenhol vannak ilyen emberek. Hasonló a hasonlót vonzza....


Valaczkai János, 2017. 03. 03. 18:14
Szeretnék ki utazni majd. Mit tudtok esetleg Kabankalanról?


Pistike, 2017. 02. 11. 18:10
Attila tapasztalatait meg tudom erteni, nekunk is voltak hasonlo elmenyeink, de azert akadtak pozitivak is.
A legundoritobb, hogy a legjobb bulikat tonkreteszi az, hogy a "helyi" lanyok jelentos resze fiu, valamint, hogy a helyi fiuk gusztustalanul ranyomulnak az europai csajainkra


Kett Norbert, 2016. 08. 25. 12:13
Attila merre voltál hogy ilyeneket éltél át?


Horváthné, 2016. 06. 22. 12:09
Csodálatos ország. Már negyedszerre vagyok itt.


nagy attila, 2016. 02. 03. 13:44
A filipinók 90 százaléka egy hazug primitív féreg, az idétlen röhögésükkel, a gátlástalan hazugságaikkal megdöntötték a románokat, állandóan vicsogyorognak mintbegy idétlen óvodás, és a saját irszáguk tőrténelméről semmit sem tudnak, buták mint a tök, kevés intelligens ember van itt, bár ez köszönhető a primitiv gasztronomiának,ami halból és rízsből áll, lehet ócsárolni a kritikámat, de megnézném ha valakit fegyverrel kirabolnak, és a szemed láttára elvérzik egy 8 éves kisgyerek, mert az anyjának nincs pénze kifizetni a sürgősségi ellátást,amikor a saját országod konzulátusa cserbenhagy, akkor elgondilkozol hogy miért írtam ezt! És elgondolkoztató, hogy a kínaiak miért mondják a filipínokra, hogy ázsia söpredéke, a férfiak nem dolgoznak csak a nők, 1 hónap ittlét után sikeresen megutáltam ezt a helyet, inkább malajzia, vagy singapur vagy tajvan, ott jo a közbiztonság!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon