ÚTIKRITIKA.HU / Siargao sziget


hirdetes

útikritikák


Siargao sziget

Siargaoról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Strandok| Magpunko Tidal Pools| Tojoman lagúna| Naked Island| Guyam Island| Daku Island| Bucas Grande| Egyéb programlehetőségek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

c.d. fotója


Siargaoról dióhéjban

Manilától délkeletre, kb. 800 kilométer távolságban fekszik a 452 négyzetkilométer területű sziget. Siargao-sziget hossza körülbelül 27 kilométer, míg szélessége átlagosan mintegy 8 kilométer.

A sziget "fővárosa": a kb. 15 ezres lakosságú General Luna. 

A szigeten nincsenek bevásárlóközpontok, nincs tömegközlekedés, gyorséttermek. A jó közbiztonságról mindent elmond az, hogy nem látni rendőröket, katonákat. 

Siargao sziget roppant népszerű a szörfösök köreiben. A hullámviszonyok kitűnőek. Siargao-t a Fülöp-szigegetek "szörf fővárosának" szokták nevezni. Június és október között jön ide a szörfösök többsége. Ha el akarjuk kerülni a szörfösök tömegét, akkor ne ilyenkor látogassunk a szigetre.

c.d. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Olyan, mint a thaiföldi nyaralóhelyek 20 évvel ezelőtt, azaz természetesebbek, levegősebbek, olcsóbbak 
 2. Elképesztően szép strandok
 3. Kirándulás a közeli Naked Island-re (vakítóan fehér strandhomok)
 4. Folyton mosolygós szigetlakók
 5. Ha nagyon nem akarunk más turistákat látni, akkor a szigeten minél északabbra kell mennünk
 6. Körbegyalogolni a Guyam szigeten és megcsodálni a buja növényzetet
 7. Daku szigeten a helyiek által elkészített seafood lakoma
 8. Dagálykor fürödni a Magpungko természetes medencékbe
 9. Bucas Grande szigeten a Kék lagúna
 10. A sziget északnyugati részén a Santa Monica Piernél naplementét nézni
 11. Tisztaság (Fülöp-szigetek-i viszonylatban)

Nem tetszett

 1. General Lunában idegen test vagy, ha nem tartozol a szörfösök közé
 2. Cebuból nagyon drága iderepülni
 3. Gyakori, hogy a Cebu Pacific az időjárási viszonyok miatt törli a járatot
 4. Többnyire nincsenek járdák és gyalogosként - főként sötétedés után - nem kellemes az úttest szélén járni a melletted elsüvítő robogók közvetlen közelségében

Vélemények

"Siargao-t, a fülöp-szigeteki turizmus egyik legújabb nagyágyúját a közelmúltban fedezték fel maguknak a tömegek. Siargao-ról is elmondható, hogy nem lesz örökké olyan, amilyennek én a tavalyi évben megtapasztaltam, viszont reményre adhat okot, hogy egyrészt a sziget nagy, másrészt a már megépült szállások többsége a hosszú tengerpart mentén, szétszórva helyezkedik el, így bár a sziget nem turistamentes, az esetleges tömeget valószínűleg abszolút nem fogjuk érzékelni. Siargao-ra az egyszerű és laza bárok jellemzők. Ott jártamkor heti rendszerességgel egy éjszakába nyúló bulit is szerveztek a szigeten, viszont érdekes módon ezt a településtől és a szálláshelyektől viszonylag távol, az erdőben kivitelezték. A tengerpart közelében, hangulatos bárokban és éttermekben üthetjük el az időt, amely nagyon jól illik a sziget hangulatához, így abban reménykedem, hogy ez a jövőben sem fog változni - az utazók száma ugyanis nőni fog, ebben biztos vagyok. (2017)" forrás

Időjárás

Monszun évszakok: A szigeten két fő monszun évszak van: a száraz és a nedves időszak. A száraz időszak általában május és október között tart, míg a nedves időszak november és április között van.

Legszárazabb hónapok: Az éves csapadék eloszlása miatt a legszárazabb hónapok általában május és július között vannak. Ez az időszak általában kevesebb esőt jelent, és a napos időtöbbletnek köszönhetően ideális a szabadban való tevékenységekhez.

Legesősebb hónapok: Az esősebb időszak az általánosan elfogadott hosszabb monszun időszakban található. Az esősebb hónapok rendszerint december és február között vannak, amikor nagyobb mennyiségű csapadék hullik a szigetre. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az esőzések intenzitása és időtartama évről évre változhat.

A tájfunok szezonja általában júniustól novemberig tart, bár Siargao-sziget elhelyezkedése miatt a tájfunok közvetlen hatása általában elkerüli a szigetet. Azonban a tájfunok előfordulása nem teljesen kizárt, és fontos tájékozódni az időjárási előrejelzésekről és az aktuális helyzetről, különösen a tájfun szezonban.

Januárban 21 fok körül, júniusban 32 fok körül.

Odajutás

Cebuból a Cebu Pacific propelleres gépével lehet a szigetre repülni.

Ha Manilából szárazföldön jövünk, akkor komppal lehet átjönni a szigetre (3-4 órás hajózás)

Mindanao a legnagyobb sziget a Fülöp-szigeteken, és Siargao-sziget is Mindanao keleti partjaihoz közel található. A távolság Siargao-sziget és Mindanao között a tengeri úton mintegy 40-50 kilométer.

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2023): Bamboo Garden (Pacifico), Reef Beach Resort, Dedon Island Resort

Ha valaki nem a szörfözésre fókuszál, hanem a szép természetre, romantikus környezetre és nyugalomra vágyik Siargao-szigeten, akkor érdemes olyan területeket és helyszíneket keresnie, amelyek a nyugodtabb és kevésbé zsúfoltak. Az alábbiakban találsz néhány olyan területet, amelyek ilyen jellemzőkkel rendelkezhetnek:

General Luna - Pacifico területe: General Luna a sziget legnagyobb városa, de a Pacifico nevű területe kevésbé turisztikai célpontra koncentrál. Itt nyugodtabb és kevésbé zsúfolt strandokat találhatsz, valamint csendesebb szálláshelyeket, amelyek ideálisak a romantikus környezetet keresők számára.

Dapa és Del Carmen: Dapa és Del Carmen a Siargao-sziget északi részén találhatók. Ezek a területek kevésbé fejlettek turisztikailag, és itt megtalálhatod a természetközeli és nyugodt környezetet. Élvezheted a sziget dús növényzetét, a csendes strandokat és a sziget vidéki báját.

Sugba Lagoon és Magpupungko: Sugba Lagoon és Magpupungko a turisztikai látnivalók közé tartoznak Siargao-szigeten, de azok, akik a nyugalmat és a természetet keresik, élvezhetik ezen helyek látványát, mivel ezek a területek rendszerint kevésbé zsúfoltak. A Sugba Lagoon türkizkék vízzel és gyönyörű tájjal büszkélkedik, míg a Magpupungko rock medencéi lenyűgözőek és különlegesek.

Helyi közlekedés

A Siargao-sziget viszonylag kis méretű, és főként az északi és déli részei közötti közúti közlekedésre terjed ki.

A szigeten a közlekedés általában triciklikekkel (motoros riksák), motorkerékpárokkal és bérautókkal történik.

Robogó

Ha a szigeten robogót bérelsz, akkor érdemes az alábbiakra ügyelni:

Csak akkor bérelj robogót, ha kellően tapasztalt vagy eme jármű vezetésében. Persze rendelkezzél érvényes jogosítvánnyal.  Körültekintően tájékozódj a biztosítás feltételeiről. Olvasd el alaposan a robogó bérlési szerződését, és értsd meg az összes feltételt és követelményt. Ügyelj a kaucióra, a bérlési időtartamra, az esetleges korlátozásokra vagy megszorításokra.

Viselj bukósisakot! Tájékozódjál a  Fülöp-szigetek közlekedési szabályokról, jelzésekről. Ügyelj a sebességkorlátozásokra, a közlekedési táblákra, a kereszteződésekre és az előzésre vonatkozó szabályokra.

Alkalmazkodj nagyon figyelmesen az az útviszonyokat, a forgalomhoz, főleg, hogy néhány közút Siargao-szigeten rossz állapotban van. Ügyelj a kátyúkra, az útburkolat egyenetlenségeire és a lehetséges veszélyekre.

Kerüljed a vezetést sötétedés után. Ha nem tudod ezt megoldani, akkor  mindenképpen viselj fényvisszaverő mellényt, és legyél különösen éber, hogy ne üssél el az úttest peremén mozgó gyalogost a rosszul megvilágított helyeken. 

Tricikli

A triciklik Siargao-szigeten a legnépszerűbb közlekedési eszközök. Ezek a motorral hajtott járműveken 2-3 utas fér el. Ha triciklit szeretnél használni, legtöbbször egyszerűen meg kell állnod az út szélén, és jelezned kell a riksának, hogy fel akarsz szállni. A viteldíjról alkudozni kel, mert nincsenek fix tarifák. A szálláshelyünkön érdemes a személyzettől megkérdezni, hogy egy adott távolságra mi tekinthető korrekt viteldíjnak.

Minibusz

Bicajozás

Siargao-szigeten kerékpáron közlekedni általában biztonságos lehet, különösen a nyugodtabb területeken és vidéki utakon.

Siargao-szigeten néhány helyen lehet kerékpárt bérelni, különösen a turisztikai területeken, mint például General Luna. Érdeklődj a szálláshelyeden a bérlési lehetőségekről.

 A szigeten vannak aszfaltos utak, de a minőségük vegyes. A népszerűbb turisztikai területeken és főbb városokban általában jobbak a közúti infrastruktúra és az útviszonyok. Azonban a vidéki területeken a murvás és rosszabb minőségű utak is előfordulhatnak.

Jelenleg nincsenek kijelölt kerékpárutak a szigeten. Az utakat általában közösen használják a járművekkel és a gyalogosokkal.

A kerékpározás során mindig viselj bukósisakot és megfelelő védőfelszerelést. Legyél körültekintő a forgalommal és figyelj az útviszonyokra. Kerüld az éjszakai vezetést, mivel az utak világítása korlátozott lehet.

Gyalogszer

Étkezés

A szigeten ezek a tipikusabb étkezési lehetőségek:

Friss tengeri gyümölcsöket kínáló helyekből sok van. Ne számítsál olcsóságra csupán azért, mert helyben fogják ki az ,,alapanyagokat". Kóstodj meg helyi specialitásokat, mint például a Sinigang (savanykás leves), Adobo (marinált hús), Lechon (sült malac) és a Ceviche (nyers halsaláta).

Siargao-sziget legnagyobb városa, General Luna, számos éttermet, kávézót és bárt kínál. Ehetzs olasz, mexikói vagy mindenféle ázsiai ételeket.

Külön műfajt jelentenek azok az étkezőhelyek, ahová többnyire a szörfösök járnak. A szörfösök által erősen frekventált strandokon található hangoutoknak, strandbároknak karakteresen laza a hangulata. Itt frissítő koktélokat, egyszerűbb harapnivalókat és nyugodt hangulatot találsz.

A sziget legfinomabb pizzája

Vásárlás

Siargao-sziget legnagyobb városa, General Luna, számos kisboltot és szupermarketet kínál, ahol megtalálhatod a mindennapi élelmiszereket és más szükséges termékeket. Itt található a legtöbb vásárlási lehetőség, beleértve a friss gyümölcsöket, zöldségeket, élelmiszereket és egyéb árucikkeket.

 A szigeten több piac is található, ahol friss élelmiszereket, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb helyi termékeket vásárolhatsz. A General Luna Market a legnagyobb piac, ahol számos árus található. Ezen kívül más kisebb piacok is vannak a szigeten, amelyek a helyi lakosság igényeit elégítik ki.

 Dapa a Siargao-sziget fő kikötője és a központi város. Itt is találhatsz néhány üzletet és kisboltot, ahol bevásárolhatsz.

 A turisztikai területeken, például General Luna-ban és a strandokon, gyakran találhatsz utcai árusokat, akik friss gyümölcsöket, koktélokat, édességeket és egyéb helyi termékeket kínálnak.

Szórakozás

Néhány ismert bulihely:

Cloud 9: A Cloud 9 terület a sziget egyik ikonikus helyszíne, és itt találhatók olyan bárok, amelyek este élénkülnek fel. Ez a terület a szörfösök és a partykedvelők között népszerű.

Harana Surf Resort: A Harana Surf Resort egyik bárja, a Jungle Bar, híres a hangulatos esti rendezvényeiről, élő zenével és jó hangulattal. Ez egy kellemes hely a pihenésre és a szórakozásra.

Bravo Beach Resort: A Bravo Beach Resort területén található Bravo Beach Bar egy népszerű hely a turisták és a helyiek körében. Itt élő zenét és jó hangulatot találsz.

Kermit Surf Resort and Restaurant: A Kermit Surf Resort and Restaurant a gasztronómia és a szórakozás kombinációja. Ez egy népszerű hely az ízletes ételek, a jó koktélok és a barátságos hangulat miatt.

RumBar: A RumBar egy kis bár, amely a közkedvelt helyek közé tartozik Siargao-szigeten. Itt különféle koktélokat és italokat kínálnak, valamint a hangulatot a helyi DJ-k és előadók biztosítják.

Közbiztonság

Néhány dolog, amire érdemes figyelni Siargao-szigeten:

Mindig vigyázz a személyes tárgyaidra és értékeidre. Ne hagyj értékes dolgokat felügyelet nélkül a nyilvános helyeken. Érdemes használni szálláshelyen lévő széfeket vagy zárható táskákat a fontos dokumentumok és értékek tárolására.

Éjszaka javasolt az óvatos viselkedés, különösen a kevésbé forgalmas és világított területeken. Érdemes közlekedni jól megvilágított területeken, és utazás előtt tájékozódni a biztonságos helyekről és útvonalakról.

Turistákkal kapcsolatos trükkök: Mint bármely turisztikai célponton, Siargao-szigeten is előfordulhatnak turistákkal kapcsolatos trükkök vagy zaklatások. Legyél óvatos az ismeretlen emberekkel, és óvakodj az ajánlatoktól, amelyek túl jónak tűnhetnek ahhoz képest, amit a helyiek általában kínálnak.

Víz- és strandbiztonság: A vízben és a strandon való biztonság érdekében mindig figyelj a vízbiztonságra, a hullámokra és a folyamatosan változó tengeri feltételekre. Tartsd be a helyi életmentők utasításait, és legyél körültekintő a tengerben való úszás és a vízi tevékenységek során.

Alkoholfogyasztás: Ha alkoholt fogyasztasz, fogyaszd mértékkel, és tartsd szem előtt az ittas állapotból adódó veszélyeket. Vigyázz a saját biztonságodra, és ne hagyj italt felügyelet nélkül.

Nem a tengerben élt ez a 4 méter hosszú kroki, hanem a mangrove erdőben

Egyéb hasznos információk

Strandok

General Luna strandja

Magpungko Tidal Pools

Tojoman (Jellyfish) lagúna

Sznorkelező kirándulás

Egyéb látnivalók Siargao-n

Cloud 9 Boardwalk

Mangrove erdők

Cölöpös falvak

Naked Island

Siargao sziget kikötőjéből (Pier) 25 perc kis motoros hajóval, amit lehet bérelni kormányossal.

Guyam Island

Kicsit távolabb van Siargaotól, mint a Naked Island.

Daku island

Bucas Grande

Kék lagúna

Egyéb programlehetőségek

Olvasmányos linkek

"Siargao déli részén három jelentősebb sziget található: a Daku Island, Guyam Island és Naked Island. Ezekre egyáltalán nem nehéz eljutni, csak kimegyünk a kikötői piacra, és szinte bárki elvisz oda a kis hajójával. A mai napra a Daku Island -ot választottuk, az a legnagyobb a három közül, itt el lehet tölteni egy egész napot is. Ezen a szigeten is pálmatúltengés van, az északi részén képeslapokra illő fehérhomokos parttal.

Reggel a szigetre elsőként érkeztünk, pár helyi lakoson kívül nincsenek még turisták. Első kérdés, hogy kérünk-e coconut juice-t? Kettőt! A nyurga félmeztelen emberke már mászik is fel nekünk a legalább 12 m magas pálmára bevásárolni az alapanyagokat. Puff, hullik egy kókusz. Puff, csapódik be a másik. Lent egy hatalmas machete segítségével hentesként bontotta le a zöld kérgét a gyümölcsnek, belenyomott egy-egy szívószálat, majd elsétáltunk felfedezni a szigetet. A sziget belsejében elértünk egy kisebb bennszülött közösséghez. Fél perc néma csend: ők kifejezéstelen arccal engem néznek, én bal kezemben a súlyától már remegő kézzel tartott literes kókuszdióból szürcsölök, jobb kezemmel pedig a szelfibot végén lévő kamerát tartom feléjük. Végül Magdi szólt rám, hogy inkább fejezzem be és menjünk vissza a partra.

A tengerből a hullámokat élvezve mindig csak akkor jöttem ki, ha már megfelelő mennyiségű homok gyűlt össze a gatyámban.

Este egy, a turisták által istenített olasz étteremben vacsoráztunk, majd megbeszéltük, hogy másnap meglátogatjuk a másik két szigetet is. A kaja egyébként valóban túlzás nélkül is mennyei volt. Az aznapi specialitásként felszolgált paradicsomos bazsalikomos garnélás tagliatelle???

A kikötőből indulva ugyanazzal a hajóssal látogattuk meg a másik két szigetet, elsőként a Naked Island-et, ami az óceán közepén lévő kis homokdomb. Mivel itt valóban nem sok dolog van (a különlegességén kívül), a homokban lévő kagylók szortírozása után átmentünk a Guyam Island-re, az esküvőnk eredeti helyszínének kiválasztott szigetre. Ez is gyönyörű volt és nem nagyobb, mint 40 méter. A derékig érő vízben itt is átmentem Flipperbe, delfinként fel-felbukkanva a sziget körül különböző pontokon. (2016)" forrás

c.d. fotója

"Siargao az egyik legjobb példa arra, hogy a remek potenciállal rendelkező (és persze relatíve könnyen megközelíthető) helyek egész egyszerűen nem maradhatnak örökké felfedezetlenül. Siargao utazásaim kezdetén még nem számított ismert úti célnak (talán a szörfös közönséget kivéve), manapság azonban a Lonely Planet úti könyv toplistás attrakcióként tartja számon. Siargao manapság az egész ország talán felkapottabb szörfös úti célja (bár nagy a verseny a szintén híres Baler-rel), ennek ellenére ottjártamkor a sziget abszolút nem volt zsúfolt, sőt. A közönség nagy része ugye szörfös, akikről köztudott, hogy a nap nagy részét a tengeren töltik, a nagyobbnál-nagyobb hullámok után kutatva. Szállás (túlnyomórészt egyszerű és középkategóriás), valamint egyszerű étterem sok van, viszont például tömegközlekedés, legalábbis ottjártamkor szinte nulla. Előbb-utóbb valószínűleg sokkal fejlettebb lesz az itteni turizmus, bár úgy gondolom, hogy az ország relatív népszerűtlensége (sokkal kevesebben látogatnak ide, mint mondjuk Thaiföldre, vagy akár Indokínába), tehát a kevesebb látogató miatt a következő néhány évben Siargao továbbra is "csendes" úti cél marad, hiszen az országba érkező utazók többségét elszívják a nagy attrakciók: főleg Boracay és Palawan szigete.

Siargao előbb utóbb a Fülöp-szigetek egyik legnépszerűbb szigete lesz, hiszen sokkal többet tud nyújtani a remek szörfnél. Island hopping, beach hopping, motorozás jó minőségű és kis forgalmú utakon rizsföldek és csendes falvak között; de egészen különleges természeti látnivalók is akadnak a szigeten: mint például a Magpupungko beach közvetlen közelében található "szikla-medencék", melyek csak apálykor kerülnek láthatóvá. Ha ez nem lenne elég, a gyönyörű Sugba-lagúna is megér egy teljes napos kirándulást. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

c.d. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon