ÚTIKRITIKA.HU / Siargao sziget

Siargao sziget

Siargaoról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Strandok| Magpunko Tidal Pools| Tojoman lagúna| Naked Island| Guyam Island| Daku Island| Bucas Grande| Egyéb programlehetőségek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Siargaoról dióhéjban

Manilától délkeletre, kb. 800 kilométer távolságban fekszik a 452 négyzetkilométer területű sziget.

A sziget "fővárosa": a kb. 15 ezres lakosságú General Luna. 

A szigeten nincsenek bevásárlóközpontok, nincs tömegközlekedés, gyorséttermek. A jó közbiztonságról mindent elmond az, hogy nem látni rendőröket, katonákat. 

Siargao sziget roppant népszerű a szörfösök köreiben. A hullámviszonyok kitűnőek. Siargao-t a Fülöp-sziegetek "szörf fővárosának" szokták nevezni. Június és október között jön ide a szörfösök többsége. Ha el akarjuk kerülni a szörfösök tömegét, akkor ne ilyenkor látogassunk a szigetre.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Olyan, mint a thaiföldi nyaralóhelyek 20 évvel ezelőtt, azaz természetesebbek, levegősebbek, olcsóbbak 
 2. Elképesztően szép strandok
 3. Kirándulás a közeli Naked Island-re (vakítóan fehér strandhomok)
 4. Folyton mosolygós szigetlakók
 5. Ha nagyon nem akarunk más turistákat látni, akkor a szigeten minél északabbra kell mennünk
 6. Körbegyalogolni a Guyam szigeten és megcsodálni a buja növényzetet
 7. Daku szigeten a helyiek által elkészített seafood lakoma
 8. Dagálykor fürödni a Magpungko természetes medencékbe
 9. Bucas Grande szigeten a Kék lagúna
 10. A sziget északnyugati részén a Santa Monica Piernél naplementét nézni

Nem tetszett

 1. General Lunában idegen test vagy, ha nem tartozol a szörfösök közé
 2. Cebuból nagyon drága iderepülni
 3. Gyakori, hogy a Cebu Pacific az időjárási viszonyok miatt törli a járatot

Vélemények

"Siargao-t, a fülöp-szigeteki turizmus egyik legújabb nagyágyúját a közelmúltban fedezték fel maguknak a tömegek. Siargao-ról is elmondható, hogy nem lesz örökké olyan, amilyennek én a tavalyi évben megtapasztaltam, viszont reményre adhat okot, hogy egyrészt a sziget nagy, másrészt a már megépült szállások többsége a hosszú tengerpart mentén, szétszórva helyezkedik el, így bár a sziget nem turistamentes, az esetleges tömeget valószínűleg abszolút nem fogjuk érzékelni. Siargao-ra az egyszerű és laza bárok jellemzők. Ott jártamkor heti rendszerességgel egy éjszakába nyúló bulit is szerveztek a szigeten, viszont érdekes módon ezt a településtől és a szálláshelyektől viszonylag távol, az erdőben kivitelezték. A tengerpart közelében, hangulatos bárokban és éttermekben üthetjük el az időt, amely nagyon jól illik a sziget hangulatához, így abban reménykedem, hogy ez a jövőben sem fog változni - az utazók száma ugyanis nőni fog, ebben biztos vagyok. (2017)" forrás

Időjárás

Januárban 21 fok körül, júniusban 32 fok körül.

Odajutás

Cebuból a Cebu Pacific propelleres gépével lehet a szigetre repülni.

Ha Manilából szárazföldön jövünk, akkor komppal lehet átjönni a szigetre (3-4 órás hajózás)

Szállás

Bamboo Garden (Pacifico)

Helyi közlekedés

Robogó

Tricikli

Minibusz

Bicajozás

Gyalogszer

Étkezés

A sziget legfinomabb pizzája

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Nem a tengerben élt ez a 4 méter hosszú kroki, hanem a mangrove erdőben

Egyéb hasznos információk

Strandok

General Luna strandja

Magpungko Tidal Pools

Tojoman (Jellyfish) lagúna

Sznorkelező kirándulás

Egyéb látnivalók Siargao-n

Cloud 9 Boardwalk

Mangrove erdők

Cölöpös falvak

Naked Island

Siargao sziget kikötőjéből (Pier) 25 perc kis motoros hajóval, amit lehet bérelni kormányossal.

Guyam Island

Kicsit távolabb van Siargaotól, mint a Naked Island.

Daku island

Bucas Grande

Kék lagúna

Egyéb programlehetőségek

Olvasmányos linkek

"Siargao déli részén három jelentősebb sziget található: a Daku Island, Guyam Island és Naked Island. Ezekre egyáltalán nem nehéz eljutni, csak kimegyünk a kikötői piacra, és szinte bárki elvisz oda a kis hajójával. A mai napra a Daku Island -ot választottuk, az a legnagyobb a három közül, itt el lehet tölteni egy egész napot is. Ezen a szigeten is pálmatúltengés van, az északi részén képeslapokra illő fehérhomokos parttal.

Reggel a szigetre elsőként érkeztünk, pár helyi lakoson kívül nincsenek még turisták. Első kérdés, hogy kérünk-e coconut juice-t? Kettőt! A nyurga félmeztelen emberke már mászik is fel nekünk a legalább 12 m magas pálmára bevásárolni az alapanyagokat. Puff, hullik egy kókusz. Puff, csapódik be a másik. Lent egy hatalmas machete segítségével hentesként bontotta le a zöld kérgét a gyümölcsnek, belenyomott egy-egy szívószálat, majd elsétáltunk felfedezni a szigetet. A sziget belsejében elértünk egy kisebb bennszülött közösséghez. Fél perc néma csend: ők kifejezéstelen arccal engem néznek, én bal kezemben a súlyától már remegő kézzel tartott literes kókuszdióból szürcsölök, jobb kezemmel pedig a szelfibot végén lévő kamerát tartom feléjük. Végül Magdi szólt rám, hogy inkább fejezzem be és menjünk vissza a partra.

A tengerből a hullámokat élvezve mindig csak akkor jöttem ki, ha már megfelelő mennyiségű homok gyűlt össze a gatyámban.

Este egy, a turisták által istenített olasz étteremben vacsoráztunk, majd megbeszéltük, hogy másnap meglátogatjuk a másik két szigetet is. A kaja egyébként valóban túlzás nélkül is mennyei volt. Az aznapi specialitásként felszolgált paradicsomos bazsalikomos garnélás tagliatelle???

A kikötőből indulva ugyanazzal a hajóssal látogattuk meg a másik két szigetet, elsőként a Naked Island-et, ami az óceán közepén lévő kis homokdomb. Mivel itt valóban nem sok dolog van (a különlegességén kívül), a homokban lévő kagylók szortírozása után átmentünk a Guyam Island-re, az esküvőnk eredeti helyszínének kiválasztott szigetre. Ez is gyönyörű volt és nem nagyobb, mint 40 méter. A derékig érő vízben itt is átmentem Flipperbe, delfinként fel-felbukkanva a sziget körül különböző pontokon. (2016)" forrás

"Siargao az egyik legjobb példa arra, hogy a remek potenciállal rendelkező (és persze relatíve könnyen megközelíthető) helyek egész egyszerűen nem maradhatnak örökké felfedezetlenül. Siargao utazásaim kezdetén még nem számított ismert úti célnak (talán a szörfös közönséget kivéve), manapság azonban a Lonely Planet úti könyv toplistás attrakcióként tartja számon. Siargao manapság az egész ország talán felkapottabb szörfös úti célja (bár nagy a verseny a szintén híres Baler-rel), ennek ellenére ottjártamkor a sziget abszolút nem volt zsúfolt, sőt. A közönség nagy része ugye szörfös, akikről köztudott, hogy a nap nagy részét a tengeren töltik, a nagyobbnál-nagyobb hullámok után kutatva. Szállás (túlnyomórészt egyszerű és középkategóriás), valamint egyszerű étterem sok van, viszont például tömegközlekedés, legalábbis ottjártamkor szinte nulla. Előbb-utóbb valószínűleg sokkal fejlettebb lesz az itteni turizmus, bár úgy gondolom, hogy az ország relatív népszerűtlensége (sokkal kevesebben látogatnak ide, mint mondjuk Thaiföldre, vagy akár Indokínába), tehát a kevesebb látogató miatt a következő néhány évben Siargao továbbra is "csendes" úti cél marad, hiszen az országba érkező utazók többségét elszívják a nagy attrakciók: főleg Boracay és Palawan szigete.

Siargao előbb utóbb a Fülöp-szigetek egyik legnépszerűbb szigete lesz, hiszen sokkal többet tud nyújtani a remek szörfnél. Island hopping, beach hopping, motorozás jó minőségű és kis forgalmú utakon rizsföldek és csendes falvak között; de egészen különleges természeti látnivalók is akadnak a szigeten: mint például a Magpupungko beach közvetlen közelében található "szikla-medencék", melyek csak apálykor kerülnek láthatóvá. Ha ez nem lenne elég, a gyönyörű Sugba-lagúna is megér egy teljes napos kirándulást. (2017)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon