ÚTIKRITIKA.HU / Fülöp-szigetek


hirdetes

útikritikák


Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek időjárás

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A filippinókról | Turista etikett | Gasztronómia

.

Táncosnő - Elter Karcsi fotója

Időjárás

A Fülöp-szigetek klímája trópusi, száraz és esős évszakok váltják egymást. Az országon belül azonos időszakokban, akár azonos napokon is eléggé eltérő időjárások adódhatnak. Még az esős évszakban is vannak olyan országrészek, ahol nyugodtan lehet nyaralni. Az ország keleti partjainál egész évben nagy a hőség, különösen június és szeptember között, az esős időszakban kemény a hőség. Még éjszaka sincs üdítő lehűlés.

,, Férfiak és nők egyaránt gyakran hordanak maguknál kis frottír törülközőt a nadrágzsebbe vagy ingnyakba gyűrve, hogy azzal törölgessék az izzadtságot magukról." forrás


Hideg van!!! ❄️Legalábbis beltérben.
Mivel kint tombol a nyár és párás az idő a buszokat, hajókat, taxikat, plázákat hidegre hűtik légkondival.
Érdemes a fürdőruha mellé legalább egy vékony kardigánt is csomagolni!


,, A trópusi ciklonok ugyanolyan depressziók (alacsony légnyomású képződmények), mint amilyenek a karibi térség hurrikánjai, csak itt tájfun a nevük.

A délkelet- és kelet-ázsiai országokat megkeserítő pusztító erejű tájfunok különösen a nyári-őszi hónapok idején tombolnak. Érkezésüket műholdfelvételek alapján a meteorológusok időben előre tudják jelezni. Ilyenkor a veszélyeztetett területek lakóinak legalább három nap áll rendelkezésére, hogy megtegyék a szükséges óvintézkedéseket: biztonságba helyezzék szeretteiket, rögzítsék a közelükben lévő mozdítható tárgyakat, beszögeljék az ajtókat és ablakokat stb. Mindezek ellenére a tájfunok alkalmanként megszedik a maguk áldozatait, s bődületes károkat okoznak.

Kialakulásuk oka, hogy nyáron, amikor a napsugarak a Ráktérítőre esnek merőlegesen, az Egyenlítő közeli vizek hatalmas hőmennyiséget kapnak. A tenger, mint egy hatalmas hőtartály, úgy viselkedik. Felmelegedik, és átadja a hőt a fölötte lévő légrétegeknek. Mivel a meleg levegő nehezebb a hidegnél, megkezdődik egy felfelé áramlás, ami később turbulenciává alakul. A hevesen áramló levegő a forgástengely (axis) mentén egy pont körül – ez a tájfun 10-40 km átmérőjű szeme –körkörös mozgásba kezd. A szem közelében erősebb, míg kijjebb, a szélek felé kevésbé erőteljes a légáramlás. Ezt az alacsony nyomású képződményt a passzátszelek az Egyenlítővel párhuzamosan keletről nyugati irányba fújják, így érik el a szárazföldeket.

Nyugodjak meg, mosolyog filippinó szomszédom a gépen, ha ez a mostani tájfun befolyásolná a repülési biztonságot, a légiirányítók máshová küldenék a Jumbót. Ilyen errefelé gyakran előfordul, fel vannak készülve rá, ismerik a dörgést. Ereszkedés közben néhány kisebb-nagyobb huppanás az égi országúton, majd szerencsésen landolunk a meggyilkolt ellenzéki politikusról, Ninoy Aquinóról elnevezett repülőtéren (NAIA). Ahogy kinyílik a Boeing-747-es ajtaja, a trópusok forró és párás lehelete üdvözöl bennünket. Vagy harmincöt fokos a meleg, és közel száz százalékos a relatív páratartalom. (Elter Karesz, 2021)

Földrajz

 • II. Fülöp spanyol király tiszteletére kapta az elnevezését.
 • A világ 12. legnépesebb országa.
 • Az országban több mint kétszáz vulkán található, de többségük nem aktív.

Taal vulkán - fotó by Elter

Luzon - Mayon vulkán, fotó by Elter

Történelem

 • Az európaiak megérkezése előtt a szigetvilágnak volt kapcsolata Kínával, arab területekkel és Kambodzsával.
 • Ferdinand Magellan volt az első európai, aki a szigetcsoport földjére lépett Samar szigeténél, 1521-ben

Sikatuna helyi törzsfőnök és a spanyol felfedező Legazpi vérszerződést (sandugo-t) köt 1565-ben (szobor Boholban) - Elter Karcsi fotója

 • 1521 és 1898 között az ország spanyol gyarmat volt, aztán került amerikai ellenőrzés alá.

"1903 és 1991 közt Manilától hetven kilométerre működött a Clark amerikai katonai bázis. Fénykorában ez volt a műfajban a legnagyobb a világon, tizenötezer katonával. A mellette lévő Angeles város ekkor a világ minden bizonnyal legnagyobb kuplerája volt. Az amerikaiak távozásával a prostitúció nem szűnt meg. Ma ez a világ vezető pedofil-üdülője, ahol a nyugati és japán klienseknek egy pillanatig sem kell tartaniuk a helyi, gondosan megkent rendőröktől." forrás

A Fülöp-szigetek volt a délkelet-ázsai térség első gyarmatosított országa, amely a 2. világháború után, mégpedig 1946-ban függetlenné vált. (Thaiföld nem volt gyarmat.)

"A filippínó Petőfi Sándort úgy hívták, hogy José Rizal. 1861-ben született, 1896-ban végezték ki a gyarmatosító spanyolok, rövid élete alatt íróként, költőként és általános nemzeti hősként működött. Ebben még nem lenne semmi különleges, abban viszont már van, hogy hazájában ma létezik a rizalista vallás, amely Rizalt istenként tiszteli. Bárcsak Magyarországon is lenne petőfizmus!" forrás

Manapság

A hosszú spanyol uralomnak látható/hallható jelei vannak a mindennapi életben. A világ egyik legvallásosabb országa, talán a legkatolikusabb, ha létezik ilyesmi. Nyelvileg a tagalog valami teljesen érthetelen nyelv, amibe angol és spanyol szavak is röpködnek. De nem érthető, csak nekik. MInden kiírás angolul van, sokszor kínaiul is. Tagalogul nem írnak, csak beszélnek, elég jópofa. Viszont rengeteg a spanyol eredetű, de angolnak tűnő kiírás, felirat.

Olcsó a munkaerő, sokan vannak a turistákra szakosodott helyeken. De általában 1-2 vezetőre jut 10 beosztott pincér egy étteremben. Aranyosak, kedvesek, de nem igazán hatékonyak. Kihozza a kaját, mosolyogva jó étvágyat kíván hozzá, nem tűnik fel, hogy evőeszköz, egy darab sincs az asztalon. Ugyanekkora étteremben Európában két ember simán és jól megcsinálja azt a melót, amit itt 10 slendriánul.

"A Fülöp-szigeteken akár 2 év börtönre és félmillió forintnyi összegre is büntethetik azokat, akik nem megfelelően éneklik vagy játsszák a himnuszt. A parlament alsóháza egyhangúlag szavazta meg a törvényt." forrás


"A Fülöp-szigetek elsődleges exportterméke az OFW, azaz Overseas Filippino Worker. Ők adják haza a GDP kétjegyű százalékát. Rengeteg helyen láttunk reklámokat, hogy Hong Kongba nagyszerű munkalehetőségeket ajánlanak, a kép hátterében pedig mosolygó takarítóruhás egyének markolásztak felmosófákat. Mivel az átlag filippínó havi harmincezer forintnál kevesebbet keres, ezért Dubaiban, Szingapúrban, vagy Ausztráliában cselédnek lenni irtózatos bevételt jelent. Több megismert filippínó is büszkélkedett vele, merre dolgoznak a világban a rokonai, de senki nem emlegetett felső-vezetői pozíciókat." forrás


"Itt az emberek sokkal vallásosabbak, mint otthon és a hitükön keresztül sokszor sokkal jobban lehet rájuk hatni, mint mondjuk egy racionális okfejtéssel. Érdekes ellentéte ez ennek az országnak, hiszen ez az egyik világ legnagyobb szexturizmus csomópontja, másik oldalról pedig egy igen erősen konzervatív, vallás központú világ. Megérteni ezt nem lehet, csak elfogadni, hogy emberek igenis élhetnek ekkora kontrasztban. :) (2014)" forrás

Jólét

Szegénység

Az ott élő, francia állampolgárságú, de magyar Rácz Lehel (75 éves) agyagházakat (vályog?) épít és propagál Cebu szigetén (Lapu Lapu City):

"A férfiak itt csipesszel csipegetik le az öt szálból álló bajuszukat.
A szervezés ismeretlen fogalom. Papíron a munkanélküliség 6 százalékos. A valóságban inkább 20-30 százalék. Jövedelemadó nincs. A városok karbantartására alig jut pénz.
A szemétszállítás majdhogynem ismeretlen fogalom volt egészen 2016-ig (addig az udvaron égettek el a szemetet, most már betiltották). Közvilágítás alig van. Néhol komplett utcaszakaszok vannak teljes sötétségben. Az 50 ezres lakosságú városban, ahol lakom, 2 kereszteződés van jelzőlámpával, a többinél oldjad meg te magad. Még forgalomirányító rendőr sincs. Ami megépül, azt ritkán tartják karban. Hagyják elrohadni. (r.m., 2017)"


,, Kosárlabdapálya minden községben, faluban városban van legalább egy, ezek le vannak betonozva és lelátó is van. A kosár őrület egész Fülöp-szigetekre nagyon jellemző, szinte minden fára és ház oldalára találhatunk egy palánkot felszerelve, ahol papucsos vagy mezítláb küzd egymással a falu apraja-nagyja. (2018)" forrás

Manila - Elter Karcsi fotója

A filippínók

Nemzetközi összehasonlításban rendkívül aktív az emberek között a közösségi médiumokon keresztüli kommunikáció. Aranyosak, kedvesek, lelkesek, általában segítőkészek. Viszonylag sokan beszélnek angolul, ez hatalmas előnyük. Ami az utóbbi évek hozadéka és meglepően hat: egyre nagyobbra nőnek, főleg keresztben. Nyilván rengeteg cukros ételt, kenyérfélét eszenek, ezt hozta a jólét, a rostokban gazdag zöldségek helyett. És ez bizony a derékbőségükön látszik. Semmiféle szemrehányást nem tehetünk ezügyben, csak rögzítjük a tendenciát.

"Sokkal kevésbé visszahúzódóak, mint a thaiok, és mindenki zavarba ejtően jól beszél angolul. Sokkal őszintébben érdeklődnek a külföldiek iránt, mint Thaiföldön vagy Vietnamban, talán, mert kevesebb a turista." (K. Andris, 2017)


A helyiek lazák. Ezt érdemes átvenni! 🌴
Bár tervezni lehet és kell is, érdemes elengedni a percről percre beosztott, szoros úti tervet.
Szinte garantált, hogy valami miatt nem fog pontosan úgy sikerülni! Itt lazán mennek a dolgok, ezt érdemes átvenni és idegeskedés helyett "sodródni az árral" (2023)

v.k. fotója

"Az egykor népes amerikai katonai kontingens örökségeként sok filippínó még ma is úgy ordít a külföldi férfiak után, hogy "hey, Joe!". A karaoke-fertőzöttség egész Ázsiában irtózatos, ám a kór a legtöbb áldozatot a Fülöp-szigeteken szedi. Itt egyébként videoke néven fut a dolog, a lényeg azonban ugyanaz. Az egész országot áthatja a hangos óbégatás, éjjel nem lehet aludni, a buszokon nem lehet nyugodtan üldögélni, az internetkávézókban pedig az ember szíve kiugrik a helyéről, amikor a körülötte ülő harminc filippínó kórusban vonyítja a rádióban bömbölő sláger refrénjét. A legrosszabb pedig az, hogy a videoke a középkorúak körében a legnépszerűbb, ezért a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek vaj-puha melódiái a leggyakoribbak.

A Fülöp-szigetek tele vannak szépségszalonokkal, a filippínó újságok pedig plasztikai operációk reklámjaival. A filippínó genetikailag optimista alkat, és vannak olyan felmérések, amelyek szerint náluk nincs boldogabb és elégedettebb nép a világon. Minden Fülöp-szigeteki férfi azt képzeli magáról, hogy ellenállhatatlan, és nagyon szereti nyilvános helyeken igazgatni és fésülni a haját.

A filippínók mind borzasztóan vallásosak. A többség keresztény (azon belül is római katolikus), az ország déli része viszont muszlim. A filippínó kereszténység azonban alapvetően különbözik attól, amivé a vallás nyugaton lett. A tolerancia és az elvakult fanatizmus különös keveréke ez, ahol az apáca kedvesen beszélget a nyilvánvalóan homoszexuális fiatalemberrel, húsvétkor pedig egy maréknyi őrült rendszeresen keresztre feszíti magát Manila közelében, hiába tiltakozik a tornamutatvány ellen a helyi klérus. A filippínó katolicizmus éppen a szabadsága miatt szimpatikus. A római egyházzal sok baj van, és az egyik legnagyobb a belőle áradó irtózatos cinizmus, ahogy a Prada cipőben miséző pápa és beosztottai azt hazudják, hogy ők tényleg őszintén hisznek a szeplőtlen fogantatásban és a többi kedves mesében. Szórakoztatóan, más életébe nem beletaposva hülyének lenni, ahogy azt az egyszerű filippínó hívők teszik a mindennapokban, az igen dicséretes teljesítmény.

Azt még valahogy el lehet fogadni, hogy ma a Fülöp-szigetek a világ első számú szexturista-célpontja, azt viszont nagyon nehezen, hogy ez nagyon sok filippínót nem zavar. A világon máshol nem igazán örülnek, ha a nemzet lányait csöcsörészik, itt viszont mi semmiféle ellenségeskedést nem tapasztaltunk a tizennyolc éves helyi kislányokat nyilvánosan taperoló ocsmány külföldi férfiakkal szemben. Sőt, helyi forrásaink szerint a legtöbb filippínó család kifejezetten örül, ha leányuk külföldi férfit fog magának. Bár a fene tudja, egy olyan országból érkezve, ahol Európa pornófilmjeinek jelentős részét forgatják, ahol néhány éve még roppant menő dolognak számított egy digó férj, és ahol komoly ipar működik a brit legénybúcsúk minden igényének kiszolgálására, talán nem kellene felháborodnunk." forrás

Elter Karcsi fotója

"Ami nagyon megdöbbentett, az a férfiak viselkedése a nőkkel. Párszor tanúja voltam, ahogy az ismerőseim körében kiderült néhány férjről, hogy csalja a feleségét. Ez önmagában nem megdöbbentő, hiszen előfordulhat bárhol máshol a világon is oda-vissza, hanem a következmények szokatlanok. Gyakorlatilag szinte semmi. A nők elég vérmesen, tigrisként számon kérik a férjeiket, néha kiosztanak egy-két pofont, pár öklös kíséretével, és egy órával később, mintha nem történt volna semmi, szent a béke, beszélgetnek, együtt elmennek valahova, stb. Nem egy eset volt, amit láttam, hanem több. Sőt megkérdeztem helyieket, és gyakorlatilag az volt a válasz, hogy a férfiak körében ez gyakori, mondhatni megszokott jelenség, amire úgy látszik nincs megoldás. Lehet hogy máshol is előfordult már ilyen, de itt, ez általános problémának tűnik, következmények nélkül. Sok olyan, főleg építőipari vállalat, cég van, amelyek esetenként távolabb vállalnak munkát, mint az alkalmazottak lakóhelyei, ezért a férjek akár hosszú hónapokra is eltűnhetnek. Emiatt vannak olyanok, akik több családdal is rendelkeznek az ország különböző területein, de úgy, hogy mindeközben a családok nem is tudnak egymásról, hanem mindegyik azt gondolja magáról, hogy ő az egyetlen. Van rá eset, hogy sok év múlva, egy-egy ilyen turpisság napvilágra kerül." (forrás: fulop-szigetek.blog.hu)

,, A helybéliek nagyon kedvesek és segítőkészek. Nem elvárt a borravaló – ez különösen azért volt szembeötlő, mert előtte az USA-ba jártam, ahol szinte felkoncolják az embert, ha nem hagy 20% borravalót. Itt örülnek, ha az ad ember, de ha nem kapnak, akkor is ugyanúgy mosolyognak.

Teljesen ok, ha valaki egy minibuszban a saját zenéjét szeretné kihangosítva hallgatni, erre néhány buszban több méteres csatlakozó is volt, amit bárki ráköthetett a mobiljára.

A helyiek meglehetősen vallásosak. Ezt olyan jelekből szűrtem le, hogy vasárnap csordulásig teltek a templomok, a könyvesboltban a prominens helyen levő polcon Bibliák és vallási témájú könyvek sorakoztak, illetve a járművek visszapillantó tükrein gyakran fityegett kereszt.

Imádnak privát témákról faggatózni. Engem az őrületbe kergettek azzal, hogy az első kérdésük az volt, hol a férjem, és amikor kiderült, hogy nincs és egyedül utazok, ezen úgy lehidaltak, hogy csírájában elfojtottuk a további beszélgetést. (2018)" forrás

El Nido - egy katamarán hajósa - Elter Karcsi fotója

Turista etikett

 1. Szerencsére a filippínók nem annyira érzékenyek, túlzottan önérzetesek, mint a thaiok és nem annyira bigottak, mint a muzulmán malájok. Így a turista esetleges bunkóságait jobban tolerálják. Azért nem árt tudni egyet s mást a megfelelő, avagy célszerű viselkedés tekintetében.
 2. A helyiek sokszor szólnak oda a turista férfiaknak, hogy Hey Joe!, a nőknek azt, hogy Missy!, mert valahogy sokuknak a külföldi eleve amerikai, avagy így egyszerűsítik le a külvilágot. Teljesen felesleges belemenni a magyarázkodásba, hogy nem Joe a nevünk és nem vagyunk amerikaiak. Rohadtul nem érdekli őket, hogy melyik európai országból jöttünk.
 3. A helyiek szívesen megkérdezik a turistát, hogy mennyire tetszik nekik az ország. Ne kezdjünk el mély kiselőadást előadni benyomásainkról, különösen nem kritikai jelleggel. Udvariasan minden ilyen kérdezősködésnél mondjunk valami pozitívat, udvariasat. Nagyon patrióták, még ha kritikusak is a helyi viszonyok témáiban.
 4. Politikai dolgokban sokszor meglepően érzékenyek, azaz ne bonyolódjunk bele semmi olyasmibe, ami a hely politikai, fejlettségi viszonyaival kapcsolatos.
 5. Semmiképpen se kezdjünk el idegesen ordibálni, sértegetni, ha valamilyen minket bosszantó helyzetbe keveredünk. Miként Thaiföldön, itt is nevetségessé válhatunk az ordibálással, de akár a felemelt hanggal is. Sértő testmozdulatok, gesztusok tilosak!
 6. Valahogy toleráljuk, hogy a filippínóknak nincs "időérzéke", magyarul automatikusan késnek. Kalkuláljuk ezt bele az utazási nehézségek listájába.
 7. A terrorista akciók, a rablások miatt sok helyen van rendőri vagy biztonsági szolgálati ellenőrzés, főleg jelentősebb épületekbe, bankokba való belépéseknél. Ezt toleráljuk fegyelmezetten, elvégre a mi biztonságunkat is szolgálják ezek az elővigyázatossági lépések.
 8. Jóllehet gyakran hallani, olvasni arról, hogy náluk (is) milyen elterjedt a korrupció, azért mi, turistaként ne tegyünk kísérletet a hatóság képviselőinek megvesztegetésére. A korrupció elsősorban helyi, ő közöttük zajló jelenség, a turistáknak jobb ebből kimaradni.
 9. Turistaként lehet lazán öltözködni, de vannak tabuk: ilyen a nudizmus és a topless.
 10. Nagyon aranyos, hogy a helyiek a hotelben sokszor pizsamában jönnek le reggelizni.
 11. Gyönyörűek a gyerek, imádják a gyerekeiket és ezt kifejezésre is juttatják. De azért mi csak akkor játsszunk velük, ha a szülő ezt jóvá hagyta.

"A filippínók nagyon barátságos, vendégszerető népek, néha már-már túlzott mértékben is. Érdemes a turistának mosolyogva, tisztelettudóan viselkedni velük szemben és a reakció mindig pozitív lesz. Nagyon értékelik, ha az ő nyelvükön (tagalog) mondjuk a köszönöm-öt (salamat). Náluk az öregek iránti tisztelet kifejezése kötelező és tanácsos a fiatal turistáknak ehhez alkalmazkodni, ha idősebbekkel van dolguk. Konfliktusos helyzetekben tanácsos csigavérrel viselkedni, lazán, mosolyogva, óvatosan viccelődve. Ha elkezdünk ordibálni, idegeskedni, akkor azzal nem sokat érünk el, sőt megsértjük a helyi embert, aki aztán kiszámíthatatlanul reagálhat. A turistáktól általában elvárják a borravalót, főleg a menőbb hotelekben és éttermekben." (WT,)

Gasztronómia

"Sem magyarul, sem angolul (mangosteen) nem hallottam még ezt a nevet, de egy biztos, egyáltalán nem úgy néz ki, mint a mangó. Kb. akkora, mint egy mandarin, talán egy picit nagyobb. A vastag, sötétlila héj alatt rejtőzik a puha, fehér finomság. Úgy néz ki, mint a fokhagyma, de gerezdjei vannak, mint egy narancsnak. Még sosem ettem ennyire finom gyümölcsöt! Nagyon erős íze van, mint a mangó és a narancs keveréke. A nagyobb gerezdekben voltak magok, de a kisebbeket egészben meg lehet enni. Mmmm! Mostantól a mangosztán a kedvenc gyümölcsöm! A másik gyümölcs, amit kipróbáltunk, az a piros banán. Nem vagyok benne biztos, hogy mi a pontos neve, de az biztos, hogy piros." forrás

Mangosztán (mangosteen)

"A balut egy ínyencségnek számító snack a Fülöp-szigeteken, utcán árulják. Kacsatojás, amiben már növekszik az embrió. A tojást kb. a 15-17. napon főzik meg, ekkorra kerül olyan állapotba hogy már legyen lába, szárnya, feje. (2014)" forrás


"A Fülöp-szigetek konyhája néhány nap után nem sok jót ígért. A sült csirkén és rizsen kívül sok mással nem is találkoztunk napokig. Végre aztán megkóstolhattuk az "adobo"-t, ami szójaszószos, édeskés-savanykás elkészítést takart húsokkal és tengeri herkentyűkkel, és végre valami egyedit villantott.
A legfinomabb étel azonban Ábel névnapi vacsorája alkalmából köszöntött be Puerto Princesában. Már akkor összefutott a nyál a szánkban, amikor megláttuk este az éttermet: helyi arcok álltak/ ültek sorban, hogy ehessenek a Bonas Chaolong leveséből.

Ez mindig mindenhol jót jelent! Nem is okozott csalódást, egyből bekerült az egész utazásunk toplistájának élmezőnyébe. A savanykás, tartalmas (marha/ sertés) húsleves a szokottnál kicsit keményebb, már-már "al dente" rizstésztával érkezett, a lime és a thai bazsalikom íze pedig olyannyira feldobta, hogy még a legjobb pho-ket is háttérbe szorította. Később El Nido-ban is megkóstoltuk a chaolong-ot, és ott sem okozott csalódást - bár kissé elmaradt a Puerto Princesaitól. El Nido-ban ugyanakkor meglepetésünkre egy remek hamburgeresre bukkantunk, ahol finom húspogácsákból 200 Ft-ért a meki színvonalát messze meghaladó hambikat lehetett enni. Sőt volt ahol ennyi pénzért rögtön kettőt kaptunk, mert egyet fizet kettőt kap akció volt. :-) Érdekes, hogy a Fülöp-szigeteken sok helyen "Hungarian sausage"-ként árultak egy bizonyos, természetellenesen piros színű kolbászt. Ezt sehol nem mertük megkóstolni - de jó tudni, hogy legalább mindenki tudja, kik vagyunk. (Are you from Hungary? Are you hungry? - ezt a viccet mindenhol elsütötték....) (2017)" forrás

"A Fülöp-szigetek konyhája jóval kevésbé érdekes, mint a legtöbb országé a környéken. Másrészt azért vannak itt izgalmas dolgok. Mindenek előtt a balut, vagyis a streetfoodként fogyasztott, tojásában megfőzött, véreres-nyálkás kacsaembrió csőröstül-tollastul. (2015)" forrás

Lechon - fotó by Elter

Fotóegyveleg

Leyte tartomány, Palo - a MacArthur emlékmű - előtte egy, a történelem tanulságain elmélkedő magyar utazó

Magát aranyszobornak álcázó, dögcédulás névjegyét piros hadászati ronggyal rejtegető japán katona várható élettartamának növelése reményében egy magyar állampolgárral mutatkozik 

Ananászültetvény Tagaytay közelében - fotó by Elter

Durian - a legbüdösebb gyümölcs - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon