ÚTIKRITIKA.HU / Fülöp-szigetek


hirdetes

útikritikák


Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek

Általános tanácsok | Manila |Banaue&Batad teraszos rizsföldek| Vigan | Luzon | Mindanao | Negros Island | Samar Island | Mindoro | Panay-sziget | Davao City | Quezon City | Egyéb látnivalók | Fotóegyveleg

Sziklaszirtek - El Nido - fotó by Elter

Általános tanácsok a Fülöp-szigetek felfedezéséhez

"Tengerparti helyeken igen népszerű elfoglaltság az úgynevezett island hopping, melynek lényege, hogy hajóval körbevisznek a környéken található gyönyörű stranddal vagy mesés tájképpel megáldott szigeteken, már ahol van, persze. A Fülöp-szigeteken van, az ország ugyanis több, mint 7 ezer szigetből áll, így itt természetesen van miből válogatni. E program népszerűségét jól érzékelteti, hogy olyan hely is van, ahol a turizmus az island hopping-ra épül. Ilyen például El Nido. El Nido-ban és a többi turistás helyen azonban az island hopping már-már iparág, ahol az embernek olyan érzése van, mintha futószalagon vinnék végig az egyes megállókon, ráadásul mindezt tömegben. Elveszik az egésznek a varázsa. Ha egy kicsit kalandosabbak vagyunk, akkor viszont olyan helyekre bukkanhatunk, ahol rajtunk kívül nem lesz más a közeli szigeteken és azt is mi döntjük el, hogy hová mikor menjünk. Átélhetjük még a felfedezés érzését, csak tudni kell, merre keressük! (2016)" forrás

Érkezés a Mayon-vulkánhoz - fotó by Elter

Tényleg Palawan a "legjobb" sziget a Fülöp-szigeteken?
Világszerte a legnépszerűbb trópusi paradicsomok közé tartozik El Nido és Coron szigete, a Palawan északi csücskében található két csoda.
Nem meglepő, hogy évről évre nyerik meg ezek a helyek a világ legszebb szigetei és tengerpartjai címeket mindenféle nemzetközi listákon. 🌴
Tényleg ennyire gyönyörűek és tényleg érdemes ide látogatni, vagy vannak ennél szebb helyek is az országban? 🤔
Az első két kérdésre egyértelmű a válasz: igen, tényleg ennyire gyönyörűek és igen, mindenképp megéri ellátogtani!
Az utóbbit viszont nem ilyen könnyű megválaszolni ugyanis véleményem szerint ez az adott utazótól függ.
Egy biztos - akármelyik népszerű helyi szigetet is választjuk a Fülöp-szigeteken, nem fogunk csalódni.
Azonban az ország annyira változatos, hogy teljesen más élményt és teljesen más képet kaphatunk a Fülöp-szigetekről attól függően, hogy hova látogatunk el!
Így érdemes az alapján dönteni, hogy mik a személyes igényeink, milyen jellegű nyaralásra vágyunk.
Tudtátok például, hogy csak Palawanon belül a turisták körében népszerű részek egy ici pici részét teszik csak ki a szigetnek?
Palawan déli részén, (amely egyelőre kevésbé látogatott) fehér homokos paradicsomok sokasága található (beleérte az ország leghosszabb és a világ 3. leghosszabb fehér homokos pártját is!)
Ezeken a részeken nem ritka, hogy egy egész kókusz pálmákkal övezett hófehér part szakaszt élvezhetünk anélkül, hogy akár egyetlen egy turistába is botlanánk.
Cserébe persze kevésbé kiépített a közlekedés, mint például El Nidban és a nyugati stílusú szállodából sem áll rendelkezésre akkora választék.
De valakinek lehet, hogy pont emiatt álom helyszín!
Az ország többi népszerű szigetével is hasonló a helyzet.
Van amelyik azoknak való, akik pihenni és kikapcsolódni, úgy igazán nyaralni szeretnének, van ami azok szívét rabolja el, akik kalandosabb útra vágynak. Van ahova a szörfözés szerelmeseinek éri meg elutazni, van ahova pedig azoknak, akik a legszebb víz alatti színes világot szeretnék látni vagy esetleg jobban elmerülnének a helyi kultúrában, a tengerparton kívül más természeti szépségeket is megcsodálva.
Az sem mindegy persze, hogy mennyire "gyakorlott" egy utazó. A népszerű szigeteken természetesen sokkal könnyebb közlekedni, kommunikálni és igény szerint az otthoniakhoz hasonlóbb szállásokat, éttermeket találni.
A külföldi turisták által még kevésbé felfedezett szigeteken viszont igazán kipróbálhatjuk, milyen a helyi élet! (2023)

"Ár-érték arányban pazarul nyaralhatunk. De el kell fogadni a helyi ennivalókat, még a resortokban is döntően ázsiai a konyha. Ha ez sikerül, remek lesz a vakáció. Kr"

Manila

Maniláról külön aloldal szól ide kattintva

Lungomare

Banaue&Batad teraszos rizsföldek

Manilától 80 kilométerrel északra

Vigan

"Vigan is csak kicsit hasonlít az építésekor mintául szolgáló spanyol városokra, és sokkal inkább azokra a latin-amerikai testvéreire, amelyekben szintén a dél-európai hatásokat adaptálták melegre, párára, csótányokra és irtózatos felhőszakadásokra. És akárcsak az első bekezdésben felsorolt Szentendrék esetében, ide is egy komplett ország középosztálya jár megtapogatni a rég elveszített gyökereit, lovaskocsin ülve fényképezkedni, ízléstelen szuveníreket vásárolni, és nem csak megkóstolni a helyi specialitást, hanem annyi dobozzal is vinni belőle az otthoniaknak, amennyi képes felférni egy turistabusz csomagtartójába. Ettől baja senkinek nem lesz, az a kétszer három utca a város közepén pedig tényleg hangulatos, esti szürkületben, felette viharfelhőkkel pedig kifejezetten szép." forrás

Luzon

"A Cordillera rizsteraszai azért is különlegesek, mert nagyon régiek. Rizsterasz-éveket nem lehet könnyű számolni, úgyhogy a különböző források háromezer és ezer év közé teszik az itteni teraszok életkorát. Az építők minden bizonnyal a ma is itt élő ifugao népcsoport ősei voltak, akik kétféle teraszt építettek. A gyakoribb fajta az, amelynek falait kőből emelték (ez a típus a legjobban e bejegyzés utolsó képén látszik), a ritkábbat pedig sárból tapasztották (ahogy az a negyedik képen figyelhető meg kiválóan). Mindkét típus egészen elképesztően jól néz ki. A Fülöp-szigeteki rizsteraszok csak abban maradtak el a Kínában látottaktól, hogy az itt élők már mind farmerben és trikóban járnak, hagyományos viseletnek nyoma sincs, valamint hogy a szabályozatlanságnak és a nyomornak köszönhetően a Cordillera legszebb pontjaira is lehet nagyon csúnya épületeket emelni." forrás

Mindanao

Negros Island

Samar Island

Mindoro

Panay-sziget

Davao City

Quezon City

Egyéb látnivalók

"Mindazoknak, akik ellátogatnak Banaue-ra nem kell attól tartaniuk, hogy majd céltalanul fognak vándorolni a rizsültetvényeken. Turistabuszok segítségével közelíthetjük meg az ültetvényeket, valamint a helyiek falvait. Az út azonban nem nevezhető egyszerűnek, még akkor sem, ha idegenvezetővel tesszük meg, mivel sziklák alkotta lépcsőkön, néhol mocsaras talajon át vezet az út. A vállalkozó szelleműeknek azonban határozottan ajánljuk, az összkép ugyanis lélegzetelállító tud lenni." (forrás: femcafe.hu - a rizsteraszok földjén)

,, Bacacay:  Megosztok pár tapasztalatot a Fülöp-szigetek innenső feléről.

A spanyolok már jó ideje elvonultak innen, de bigott vallásukat, s néhány szavukat a helyi nyelvben benne hagyták. A saját történelmüket is csak az anno őket leigázó Fülöp királytól tartják nyilván. Peso a pénzük, s - habár kissé ferdén áll a szemük - állandóan vetik a keresztet. A fővárostól délre vagyok, Legaspi várostól kb 1 óra járásra, s hát itt a népek biza nem a leggazdagabbak. Mosoly az van rendesen ránk, hisz nem nagyon láttak még fehér embert. Nem a turistak kedvenc helye ez, pedig, van itt vulkán, van tenger, öböl, sziget, s minden adott, hogy akár turistaparadicsom is legyen.
Rengetegen beszélik az angolt, amolyan filipine változatát, de az elég is, legalább én is megértem :).
Az élet olcsó. 1700 Ft-ért alszom egy resortban 50 méterre a tengertől. 200-300 Ft-ért ebedelni lehet az utcai árusoknál. Napi 1500 Ft-os fizetésért dolgoznak pl. a házépítők, akik nem kőmüvesek, mert nem téglaból építkeznek, s a tetőt is az anahau pálmának a leveleivel fedik.
Tömegközlekedés: filléres tételek, s nagyon kiszámíthatóak. A közbiztonság teljes. Nincs errefelé bűnözés. Nkik is a rizs az alapeledelük, s mint olyant, termesztik is rendesen, de mégis, vannak családok, ahol nem jut napi rendszereséggel kaja az asztalra. "Nemzeti sportkent" a karaokét űzik. Valahol a 80-as években elakadtak zeneileg, s azt is nagyon hamisan teszik. A veganizmust, hírből sem ismerik. (Ballai Attila, 2018)

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Pagsanjan-vízesés (Luzon), a legszebb Fülöp-szigeteken - fotó by Elter

Folyami tutajozás a Villa Escuderónál a Bulakin folyón - Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon