ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Amerika


hirdetes

útikritikák


Dél-Amerika

Dél-Amerika dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Dél-Amerika dióhéjban

2022.: Országlista a turiista szempontjából a legdrágábbaktól a legolcsóbbakig lefele:

1. Chile (Az utazók egy része szerint, ha kellően szelektálunk, akkor nem annyira vészes.)

2. Argentína

3. Paraguay

4. Brazília

5. Uruguay (E sorok írója ár-érték arány tekintetében ezt az országot tartotta a legrosszabbnak) - Montevideo tán a legdrágább dél-amerikai főváros.

6. Ecuador

7. Peru

8. Bolívia

9. Kolumbia

10. Venezuela

-------------------------

2022. Közbiztonság szerinti ranglista a legjobbtól a legrosszabbig lefelé:

1. Uruguay

2. Chile

3. Argentina

4. Paraguay

5. Ecuador

6. Guayana

7. Peru (Lima egyes negyedei) 

8. Bolívia

9. Kolumbia (Cali és Bogota)

10. Brazília (Fortaleza, Salvador, Rio ront leginkább a statisztikán)

-----------------------------------

2022. Az úti kritikusok kedvencei:

Buenos Aires, Kolumbia (Medellin jobban bejött mint Cartagena), Galapagos (Ecuador), Bariloche (Argentína),Valparaiso (Chile), Cuzco (Peru), Ilha Grande (Brazília), Iguaçu,Rio de Janeiro (fenntartásokkal a rossz közbiztonság miatt), Olinda karneválkor (Brazília)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A Galapagos-szigetek!!! Számomra sokkal nagyobb élmény volt, mint a Machu Picchu
  2. Chiléből átmenni Bariloche-ba háromféle közlekedési eszközzel (busz,hajó, repülés)
  3. Karneválozás Olindában
  4. A kolumbiai Medellin

Nem tetszett

  1. Caracas
  2. Recife

Vélemények

Argentína és Brazília
Mindkét országról előzetesen az volt a legfontosabb információ, hogy veszélyes, nagyon kell vigyázni. Minden óvintézkedést megtettünk (csak az útlevél fénymásolata volt nálunk, pénz a lehető legkevesebb és az is elérhetetlen helyen, mobil telefon régen kifutott kategória kártya nélkül, csak fényképezésre) talán ennek köszönhető, hogy nem történt velünk rendkívüli esemény. Mindkét országban az utcán érezhető volt az erős rendőri jelenlét.
A víz volt a másik nagyon fontos probléma. Előzetes információ szerint számunkra nem iható a víz, így az első két nap vásároltunk palackos ásványvizet. Bűn rossz íze volt, így a harmadik napon már inkább a csapból ittunk, és mind kiderült semmi bajunk nem lett tőle és valamivel jobb íze volt mint a palackozott víznek.
nyelv: argentinában spanyol, braziliában portugál és igen gyatrán beszélik az angolt (főleg Rioban)
be és kiutazási szabályok (már Ferihegyen ellenőrizték)
Argentinába:
• az oltáskor kapott igazolást két nyelven
• PCR teszt angolul
• az unios covid igazolvány az utolsó sánta kutyának nem kellett, de azért jó ha van
• argentin belépéshez jogi erejű nyilatkozat:https://ddjj.migraciones.gob.ar/app/home.php
• ennek van egy kilépési változata is amit kilépéshez ki kell állítani és a számát kérik határátlépéskor. (ha van wifi okos telefonról könnyen kiállítható)
• utasbiztosítás mely covid –ra is vonatkozik
Brazil belépéshez kell még elméletileg egy nyilatkozat, viszont tőlünk nem kérték https://formulario.anvisa.gov.br/?lang=en B. Kata, 2022)

Közbiztonság

"Számos becsületes, keményen dolgozó, a bőrét nap mint nap vásárra vivő, nevetségesen keveset kereső latin-amerikai rendőrt ismerek. Hogy ők-e a kivétel, amely a szabályt erősíti, nem tudom, az azonban bizonyos, hogy a rendőri korrupció Latin-Amerikában kóros mértéket ölt. Néhány barátom szerint egy fegyveres rablótámadást sokszor olcsóbban lehet megúszni, mint egy alapos igazoltatást. Mivel a helyi fakabátok kirívóan rosszul keresnek, nem egyedi eset, hogy mindenféle mondvacsinált okkal többórás fogvatartással fenyegetik meg a kiszemelt áldozatot, aki végül inkább önként hozzájárul a rendfenntartó szervek “közalapjához”, hogy elkerülje a várható hosszú huzavonát. Ha esetleg tényleg rossz fát tettünk a tűzre, és a rend őrének valóban nyomós oka van arra, hogy eljárjon, jobb, ha nem okoskodunk. Minél hosszabban kígyózik ügyünk, annál több szereplő kerül a képbe, és a résztvevők számával egyenes arányban a kenőpénz összege is növekszik majd. Természetesen a vesztegetés itt is súlyos bűncselekménynek számít, így talán jobb, ha betartjuk a helyi törvényeket. (2016)" forrás


Dél-Amerikában sehol nem szabad turistának kinézni. (2023)


Mindenki máshogy éli meg az utazást. Kolumbiában soha nem éreztem veszélyben magam ,pedig több mint 9000km mentünk tömegközlekedéssel . Kedves , segítőkész emberekkel találkoztunk csak akik nagyon büszkék az országukra . Rengeteg tippet kaptunk mit nézzünk meg ,mit együnk , imádtam minden percét . Peruban a legveszélyesebbnek az úton való átjutást tartom....na az egy orosz rulett🙂 Egyedül Ecuadorban de ott is csak Quitoban éreztem azt ,hogy nagyon figyelni kell mindenre , nem történt semmi incidens ,csak megérzés volt. (2023)

Olvasmányos linkek

"Az út végére maradt a kontinens harmadik nagyágyúja. Nehéz eldönteni, hogy a Torres del Paine-Machu Picchu-Iguazú trióból melyik a kontinens legszebb helye, annyira különböző mindhárom. Olyan, mintha a mákos tésztát hasonlítanánk össze a lecsóval. Bár az Iguassu-vízesés inkább talán inkább halászlé lenne, de ez már már tényleg súlyos képzavar. Lényeg a lényeg: a Teremtő úgy döntött még réges-régen, amikor még nem létezett se Brazília, se Argentína, hogy a majdani brazil-argentin határt jelentő Iguassu folyón alkotja meg a világ legszebb vízesését. A két legmagasabb vízesésnél már jártam korábban, Venezuelában és Dél-Afrikában, hozzájuk képest az Iguazú 80 méteres szintkülönbségével csekélység. Ugyanígy szélesebb ill. bővizűbb vízesés is létezik nála a világon, bár ez utóbbival azért érdemes óvatosan kell bánni, a vízhozam ugyanis erősen évszakfüggő. Az Igauassunál is 4-5-szörös különbséget mutat a két szélsőérték, és ez még nem is számít annyira extrémnek. Ami egészen biztos tehát, hogy van olyan időszak az évben, amikor az Iguassu a világ legbővizűbb vízesése. " forrás

Fotóegyveleg

Olinda, Brazília - m. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

attilabaroti, 2014. 02. 21. 12:54
gratula sz zsuzsa


Szemes Zsuzsa, 2014. 02. 13. 11:30
Jó hírem van!
A mostani chilei nagykövet eredménye, hogy újra megnyílt a Magyar Nagykövetség Chilében. /2013. október/


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon